2024-08-21
同朋友去開中環飲嘢,中環出名多酒吧,真心眼花撩亂。 跟住朋友介紹咗依間加勒比海風的酒吧。 位置上都比較接近大館,就喺正壁畫隔離。 門口嘅加勒比海風設計相當吸晴。上網睇先發現原來依家係五大香港必去嘅酒吧之一,同埋主要以Rum做主題,相當特別。 因為到達時間比較早酒吧啱啱開門,所以並未有人光顧,但係咁樣啱晒同朋友靜靜咁傾吓偈內在環境其實都好有加勒比海風, 絕對有唔少位打卡,而且環境舒服職員都好友善喺OpenRice訂位,仲可以有Welcome Drink. 一坐低職員就先送上一杯Prosecco汽泡酒。五點至七點啱啱好有特別Offer,指定飲品會有優惠價。 朋友就簡左”Rum Runner Spritz “ ,而我就簡左打卡既 “New World Order” .作為打卡嘅New World order ($130) , 表面有一嚿冰去乘托住青檸, 職員會喺青檸入面倒咗rum , 當客人ready好相機 ,職員就會用火槍去點燃, 即刻會有火花同埋着火 , 成杯野真係超靚🌹 打卡必備基本上大概5分鐘左右火就會自動熄滅,就會有種淡淡既燶味, 但係唔會太難聞,有小小似木香味(?) 。 飲品
五點至七點啱啱好有特別Offer,指定飲品會有優惠價。
作為打卡嘅New World order ($130) , 表面有一嚿冰去乘托住青檸, 職員會喺青檸入面倒咗rum , 當客人ready好相機 ,職員就會用火槍去點燃, 即刻會有火花同埋着火 , 成杯野真係超靚🌹 打卡必備基本上大概5分鐘左右火就會自動熄滅,就會有種淡淡既燶味, 但係唔會太難聞,有小小似木香味(?) 。 飲品方面飲落去其實有種比較重嘅薑味,配以Rum 酒, 相對味道偏辣(因為薑味重) 。 因為飲品以幾款Rum酒mix 埋,所以酒精濃度都好高
朋友點既 “ Rum Runner Spritz “($60) , 成杯野飲都係紅色, 賣相幾有清涼feel. 成份方面以Rum 同Prosecco,Cappelletti為主,配以草莓糖水、青瓜糖水及tonic 調制以成。 味道有啲藥水味😅 tonic水味較唔突出。