2019-04-24 135 瀏覽
公眾假期下午時間做過facial,走到譽發大廈5樓的>>>The Food Factory<<<用膳。碰巧在可以點午餐或下午茶的時段,食物選擇相對更多。這天未吃午飯,於是點一個午市套餐吧。侍應先送上餐湯,是火腿粟米忌廉湯,味道稍鹹,大概用餐包蘸點會更加美味。今天的選擇是蜜糖芥末煙肉安格斯牛肉漢堡,擺碟甚見心思,斜斜的讓食客一眼飽覽整個漢堡用料,可以見到用料十足,顏色鮮豔奪目,食指大動。用刀叉慢慢切開漢堡,便能品嚐彈牙多汁的安格斯牛肉、香口麵包及鬆脆煙肉。各式蔬菜份量亦見豐富,整個組合就是大滿足。漢堡以外還附上香脆薯角,不會太多油,減少了罪疚感。侍應細心地在上菜時一併送上茄汁哩。餐飲薄荷特濃朱古力,清新薄荷香氣,配上朱古力,是個很好的配搭。最欣賞其貓貓花紋,與當天所著的上衣不謀而合。不知是否水吧職員看到我的衣著而特地畫呢?餐廳用上落地玻璃設計,日間溫煦陽光透進餐廳內,感覺更加舒暢。這種溫暖的悠閒,是假期才能享受的奢侈。

碰巧在可以點午餐或下午茶的時段,食物選擇相對更多。

這天未吃午飯,於是點一個午市套餐吧。

侍應細心地在上菜時一併送上茄汁哩。

2019-04-24 69 瀏覽
話說去開旺角做野要搵食, 抬頭望下見到有一間落地大玻璃嘅餐廳😙就去試下啦!上到去門面有 feel~就決定入去食!坐到入去, 有個好大嘅 screen市區有落地大玻璃真係唔錯💓午餐以及 tea menu 有 set, 另外 drink list 都可以加錢要~我地要左一個 lunch 同一個 tea, lunch 會跟一個餐湯, 料很多, 個餐包仲熱辣辣飲品方面如果係22蚊以上嘅, 可以加錢跟餐飲~我地叫左一杯焦糖咖啡同一杯雪糕棉花糖朱古力所以餐具都好靚好有心思! 而焦糖咖啡拉花拉得好靚, 又香又甜好好飲!夏天就到, 呢杯雪糕棉花糖朱古力就岩岩好~夠 smooth 又香!跟住先黎左個 tea 嘅巴馬火腿班尼迪蛋, 一般外面嘅班尼迪多會用軟包, 而呢度就用牛角包, 鬆脆嘅口感, 配合得好好~💓加埋火腿同醬汁係絕配啊而 lunch set 嘅墨西哥雞肉水牛城薄餅就有 d 驚喜本身覺得只係一個普通 pizza~食落去酸酸辣辣嘅味好開胃材料十足! 總結: 2個人叫左 2個 set, total 都係 HKD150 左右, 有大電視又有落地大玻璃, 價錢又親民, 經開嘅朋友可以一試!
上到去門面有 feel~就決定入去食!

坐到入去, 有個好大嘅 screen

市區有落地大玻璃真係唔錯💓

雪糕棉花糖特濃朱古力
巴馬火腿班尼迪拼盤
墨西哥雞肉水牛城薄餅
2019-04-23 121 瀏覽
之前嚟過呢個location搵野食,今日去開旺角,就上返譽發大廈食飯。睇一睇個名同之前好似唔同左喎見未有人寫過食評,我就身先士卒試下啦時間仲早,餐廳人唔多,坐窗邊望住街景都幾放鬆食物方面,有一人同二人套餐,另外有小食同main嘅menu飲品都幾多選擇,有兩頁咁多我地兩人分別揀左各一個一人套餐,包左湯同埋飲品,特飲補差價就ok如果想食甜品就應該揀二人套餐,因為會有埋Creme brulee或者雪糕可惜我地一人套餐嘅主菜比較感興趣,同個甜品無緣喇一人餐+$15可以轉龍蝦湯,味道好濃,而且係真係食到蝦架!平時d龍蝦湯都好少食到蝦肉我好奇數下😂我個杯都有十粒,份量夠曬多呀呢個係挪威煙三文魚蛋白炒飯,飯如其名,應該有嘅都有,欣賞裡面有野菌,炒得好香,幫整體加分,不過味道就比較淡。無牛不歡嘅我地,今次叫左慢煮肉眼扒配農夫菜上枱嘅時候我摸下隻碟,係熱熱地,夠細心!因為我平時自己煮牛扒都會預熱個餐盤,可以幫牛扒保溫,無咁快變涼可能係慢煮嘅關係,肉質都好腍我更愛係旁邊嘅農夫菜比我整到亂曬😂顏色好豐富😂有薯蓉有露荀有紫薯都係我中意嘅野,而且味道好好飲品方面,左面係男朋友杯oreo朱古力好好味呀甜度適中右面
之前嚟過呢個location搵野食,
今日去開旺角,就上返譽發大廈食飯。
睇一睇個名同之前好似唔同左喎

見未有人寫過食評,我就身先士卒試下啦

時間仲早,餐廳人唔多,
坐窗邊望住街景都幾放鬆

食物方面,有一人同二人套餐,
另外有小食同main嘅menu
飲品都幾多選擇,有兩頁咁多

我地兩人分別揀左各一個一人套餐,
包左湯同埋飲品,特飲補差價就ok

如果想食甜品就應該揀二人套餐,
因為會有埋Creme brulee或者雪糕

可惜我地一人套餐嘅主菜比較感興趣,
同個甜品無緣喇

龍蝦湯
一人餐+$15可以轉龍蝦湯,
味道好濃,而且係真係食到蝦架!

平時d龍蝦湯都好少食到蝦肉

我好奇數下😂我個杯都有十粒,
份量夠曬多呀

挪威煙三文魚蛋白炒飯

呢個係挪威煙三文魚蛋白炒飯,
飯如其名,應該有嘅都有,
欣賞裡面有野菌,炒得好香,幫整體加分,
不過味道就比較淡。
慢煮肉眼扒伴農夫菜

無牛不歡嘅我地,
今次叫左慢煮肉眼扒配農夫菜

上枱嘅時候我摸下隻碟,
係熱熱地,夠細心!

因為我平時自己煮牛扒都會預熱個餐盤,
可以幫牛扒保溫,無咁快變涼
可能係慢煮嘅關係,肉質都好腍

我更愛係旁邊嘅農夫菜

比我整到亂曬😂顏色好豐富😂
有薯蓉
有露荀
有紫薯

都係我中意嘅野,而且味道好好

飲品方面,左面係男朋友杯oreo朱古力
好好味呀
甜度適中
右面就係我嘅蝶豆花蘋果茶,
味道有少少似中藥,我慣左養生受得住嘅😂
總結最愛嘅都係塊慢煮肉眼
2019-04-22