前日星期二同二家姐去咗中環Soho區「THE GLOBE」食Dinner,依間Pub會喺每個月第一、三個星期二舉辦Quiz Night At THE GLOBE,除咗有唔同Quiz考大家,仲有Plenty of Mini Games,等大家可以鬥智鬥勇賺取積分,獲取豐富獎品,所以當日餐廳全場滿座、氣氛熱鬧、激烈!餐廳裝修充滿英倫風格、走Britishpub風格,內有英式圖書館角落、世界地圖擺設,好適合打卡,有得睇足球轉播,又有得挽復古遊戲機!地方寬敞,啱曬大家同親朋好友一齊嚟Chill!依間英式酒吧餐廳嘅食物出品好有心思,味道正宗,保留到英式料理嘅傳統味道,難怪吸引到好多外國人幫襯,由於大部分顧客、Staff都係外國人,所以都係使用英文溝通。餐廳無收加一服務費,店員服務好好。Grass Fed Australian Rib Eye 10oz•Potato Dauphinoise•Garlic And Herb Butter•Rocket And Air Dried Tomato Salad•Gravy(單點$260),五成熟,炭燒澳洲草飼肉眼牛扒,外層部分食落帶點焦香味道,肉質色澤粉嫩

Grass Fed Australian Rib Eye 10oz•Potato Dauphinoise•Garlic And Herb Butter•Rocket And Air Dried Tomato Salad•Gravy(單點$260),五成熟,炭燒澳洲草飼肉眼牛扒,外層部分食落帶點焦香味道,肉質色澤粉嫩,食落好Juicy,脂肪部分食落油脂濃,配以香草蒜蓉牛油、芥末醬、肉汁食用,牛味更加濃郁;焗馬鈴薯千層批,表面鋪有香草,口感綿密,馬鈴薯味道突出,配以芝士食用,味道鹹香;風乾車厘茄火箭菜沙律,食落好清新。

Dingley Dell Pork Chop•Waldorf Salad•Potato Pave•Gravy (單點$240),採用英國Dingley Dell牧場無激素、放養走地黑毛豬製作厚切豬扒,肉質鬆軟,經過香煎之後,做到口感外焦內嫩,肉味濃香;千層馬鈴薯磚,金黃焦脆,食落層次分明;華爾道夫沙律,好足料,包括有核桃、葡萄、青蘋果、香蔥、西洋芹、萵苣、美乃滋。

Scotch Egg•Wicks Manor Pork•Chorizo And Bury Black Pudding•Globe Piccalilli(單點$120),炸漿外層口感酥脆,採用免治坎伯蘭豬肉、西班牙辣香腸製作肉碎,食落好惹味;雞蛋呈半流心,Globe醃酸菜,內有紅蘿蔔、車厘茄、酸瓜、青椒,味道酸辣、食落帶有印度香料味道;沙律,包括有紅毛生菜、羅馬生菜、紫洋蔥、紫椰菜、苦菊、車厘茄。

Pork,Cheddar, A Chutney Sausage Rolls•Whisky Glaze•English Mustard(單點$110),火腿可樂餅,內有火腿肉蓉、車打芝士,口感幼滑,火腿肉蓉食落帶有一絲絲口感,味道鹹香,配以威士忌英式芥末籽醬食用,味道更佳。

Drunk Apple And Blackberry Crumble•Vanilla Custard (單點$95),牛油餅碎口感香脆,醉蘋果、黑莓金寶,味道酸甜,配以呍喱拿吉士忌廉,味道香甜。

Tarquin’s British Blackberry•Green Apple(單點$130),內有青蘋果,飲落充滿果香。

Tarquin‘s Rhubarb and Raspberry•Lemon Twist (單點$130),內有檸檬,飲落容易入口。
  • Grass Fed Australian Rib Eye 10oz•Potato Dauphinoise•Garlic And Herb Butter•Rocket And Air Dried Tomato Salad•Gravy
  • Dingley Dell Pork Chop•Waldorf Salad•Potato Pave•Gravy
  • Dingley Dell Pork Chop
  • Scotch Egg•Wicks Manor Pork•Chorizo And Bury Black Pudding•Globe Piccalilli
  • Scotch Egg
  • Pork
  • Cheddar
  • A Chutney Sausage Rolls•Whisky Glaze•English Mustard
  • Pork
  • Cheddar
  • A Chutney Sausage Rolls
  • Drunk Apple And Blackberry Crumble•Vanilla Custard
  • Tarquin's British Blackberry•Green Apple
  • Tarquin's Rhubarb and Raspberry•Lemon Twist
2025-02-20 80 瀏覽
首次去以英式圖書館同世界地圖裝橫嘅餐廳「THE GLOBE」📚🗺️地方寬敞,仲有足球轉播⚽️,非常熱鬧💬.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.Grass Fed Australian Rib Eye 10oz🐄單點$260💰牛扒肉質鮮嫩🥩肉味濃郁🤤配上肉汁同大蒜香草牛油更佳🧄🌿🧈焗薯蓉外焦脆內Creamy😌附有芝麻菜和風乾番茄沙律🥗.Dingley Dell Pork Chop🐖單點$240💰豬扒非常厚😍肉質粉嫩鬆軟且Juicy😋沾上肉汁更惹味💯配有華都夫沙律🍏🍇🌰十分清新💦法式千層薯外微脆內綿密🥔.Scotch Egg🍳單點$120💰外皮酥脆😗包住英國坎伯蘭豬肉腸🇬🇧西班牙辣香腸🇪🇸血腸🍖雞蛋流心軟滑🥚口感豐富實在😉配上Globe酸青瓜🥒小沙律🥗十分清爽💦.Ham Hock & Red Leicester Croquettes🫔單點$120💰外皮金黃香脆😆內裡包住豬腿肉同萊斯特芝士🐷🧀入口絲滑鹹香😛沾上淡啤酒芥末更佳👍🏻.Banoffee Pie🥧單點$95💰批主要有香蕉🍌花生醬、忌廉製成☁️天然香蕉同花生味🥜甜而不膩☺️旁邊有花生醬雪糕🍨同藍莓醬🫐.Two Moons🍸由Hong Kong Gin
⚠️此餐廳收取10%服務費💰
Two Moons🍸由Hong Kong Gin🥃單點$130💰Lemon Wheel🍋Raspberry沖調而成🍒
Tarquin’s British Blackberry🍹單點$130💰加咗Green Apple🍏
  • Dingley Dell Pork Chop
  • Scotch Egg
  • Ham Hock & Red Leicester Croquettes
  • Banoffee Pie
今次去到中環Soho區嘅The Globe,餐廳走British pub風格,傳統嘅英式裝橫,地方闊落,仲有一個英式圖書館角落同埋世界地圖擺設,好有氣氛。餐廳主打英國菜,亦提供世界各地嘅啤酒、手工啤酒、紅白酒,Gin、Whisky同埋Cocktail等,吸引咗好多外國人幫襯。今次點咗3-Course meal menu,有前菜、主菜同埋甜品,好豐富。Grilled Pork Loin Chop Waldorf Salad • Potato Pave • Pan Jus豬扒厚切,用上黑毛豬,豬扒經過慢烤,肉質鬆軟Juicy,火喉控制得啱啱好,配上醬汁更加惹味,豬扒肉味濃郁,近住豬肋骨側邊嘅肉帶有油脂香,好有咬口。旁邊配上Potato Pave,千層馬鈴薯呈立體方塊,焗至金黃色,口感非常酥脆,帶有薯仔焦香,薯味十足。Lamb TagineCouscous • Apricot • Toasted Almond • Green Olives好有異國風情嘅一道菜,羊肉經過低溫慢煮,肉質軟腍,加上咖喱汁醃製,非常惹味,配上Couscous,由小麥粉製造,形狀好似小米粒,用嚟配搭咖喱烤羊肉嚟食一流。

Grilled Pork Loin Chop

Lamb Tagine
好有異國風情嘅一道菜,羊肉經過低溫慢煮,肉質軟腍,加上咖喱汁醃製,非常惹味,配上Couscous,由小麥粉製造,形狀好似小米粒,用嚟配搭咖喱烤羊肉嚟食一流。另外配料有杏子、烤杏仁,青橄欖等,經過醃製嘅橄欖口感獨特,香氣濃郁。

Dessert
甜品雜莓慕斯蛋糕,Mousse口感軟綿綿,味道酸酸甜甜,充滿雜莓香,表面嘅覆盆莓味道酸澀,雜莓果醬嘅酸味同Mousse嘅乳酪甜味好夾。

Greenall's Wild Berry
Gin帶有溫和嘅果香,容易入口,另外加入士多啤梨同埋橙,增添果味。

Martin Miller
味道好清新,帶有濃郁果香味,混合咗柑橘皮、士多啤梨同埋杜松子味道,入口好清爽。
2024-10-17
  • Grilled Pork Loin Chop
今日去咗中環嘅 The Globe,環境充滿英倫工業,我哋去嗰晚咁啱佢係有個Pop Quiz可以免費參與,個氣氛超好,全部人都玩得非常投入,好特別嘅體驗,真係好有驚喜!🥳首先講吓個 starter:蘇格蘭蛋 (Scotch Egg):外脆內軟,入面嘅豬肉、西班牙 Chorizo 同黑布丁混合,味道好豐富,再點埋個 piccalilli,酸酸甜甜好開胃!😋烤南瓜菲達沙律 (Roast Pumpkin & Feta Salad):南瓜烤得好香甜,配埋咸香嘅菲達芝士,再加埋啲辣椒同南瓜籽,口感好有層次,健康又好味!🥗跟住到 main course:Dingley Dell Pork Chop:豬扒厚切,juicy 又嫩滑,配埋 Waldorf 沙律同焗薯,口感豐富,好有水準!🐷Fish & Leek Pie:餡料好足,有煙燻黑線鱈、鱈魚同大蝦,上面嘅薯蓉焗得金黃香脆,好暖胃!最後嘅甜品:香蕉拖肥批 (Banoffee Pie):經典英式甜品,香蕉、拖肥同餅底完美結合,再加埋花生醬雪糕,甜而不膩,好滿足!🍌🍨整體嚟講,The Globe 嘅食物好有水準,環境氣氛都好好,好適合同朋友嚟飲嘢食飯!

首先講吓個 starter:
跟住到 main course:

最後嘅甜品
整體嚟講,The Globe 嘅食物好有水準,環境氣氛都好好,好適合同朋友嚟飲嘢食飯!👍

#TheGlobe #中環美食 #英式料理 #ScotchEgg #PorkChop #BanoffeePie #香港美食 #食評 #廣東話食評 #食評 #FoodieHK #香港餐廳
Snacks - Crispy Cauliflower ($95)openrice見到人讚呢一個炸椰菜花,都想睇吓點樣一嚿花可以有炸雞嘅味道😂估唔到又真係幾特別,原來佢分左係一小棵一小棵嘅椰菜花,外層有一層淡淡嘅天麩羅口感,配埋酸酸嘅粉紅醃洋蔥,仲有紫菜同羅望子(Tamarind)BBQ醬,味道係酸甜中帶少少煙燻味,開胃得來,可能要啲時間適應個濃郁嘅醬汁🤩食咁多齋都未試過呢一個醬汁味道,素食者可以一試😂Starters - Masala Beans on Toast ($95)笑死,我同朋友其實都唔食蕃茄豆,但係大家都以為對方想食所以叫咗🤣🤣即管硬着頭皮試吓啦,估唔到好有驚喜!😍當佢係英式早餐嘅Toast,蕃茄豆嘅味道其實唔濃郁,可能因為有馬薩拉香料味,香濃蛋唔會太刺激,酸種麵包烘得好脆身,再加隻流心煎蛋同蘇格蘭車打芝士,每一啖都充滿層次感,鹹香同辣味好平衡,連唔食蕃茄豆嘅我哋都可以清碟!Mains - Dingley Dell Pork Chop ($240)豬扒厚身,但煎得啱啱好!外層微焦但內裡好嫩滑,肉味十足!就算唔落燒汁都好夠味道,加埋就味道豐富啲🙈 配埋一碟經典嘅 Waldo

配埋一碟經典嘅 Waldorf 沙律(有青蘋果、芹菜、核桃同葡萄),清新嘅沙律平衡咗豬扒嘅油膩感。另外仲有一塊層層分明嘅馬鈴薯千層,炸得好脆,正!☺️

Mains - Fish & Leek Pie ($220)
酥皮下面有煙燻黑線鱈魚、鱈魚同蝦嘅混合餡料,幾種魚類嘅口感都唔同👍🏻 仲有清香嘅韭菜同蘇格蘭車打芝士,味道濃郁之餘唔會太鹹。上面鋪咗焗到金黃嘅薯蓉,整體唔會太油膩。仲有,佢將青豆分開擺,幾好🙊🙈🙈

Desserts - Drunk Apple & Blackberry Crumble ($95)
餡料多,香草奶黃醬幾香滑,碎餅好食唔甜,夾埋酸酸甜甜嘅蘋果同黑莓,可以中和佢嘅甜味,share岩岩好👏

Draught Beer & Cider
飲品方面,同friend食嘢梗係要啤酒啤一啤😆 問店員推介咗兩款比較甜嘅生啤:
Hong Kong Beer Co. 852 ($80)
香港開頭,梗係要試吓😋 有濃郁嘅啤酒花香味,入口清爽~
Aspall Draught Cyder ($80)
果味重啲,酸甜適中,飲落舒服,都幾大杯,夠飲成晚🤣🤣

結論
🫰味道good good
🫰環境都好大,裝修有feel☺️
🫰staff 好niceee
提供英文餐單
好味度:8.5/10

🎡餐廳資料
餐廳名稱:THE GLOBE
餐廳地址:中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖
營業時間:星期一至日12:00-02:00
男朋友好鍾意食Sunday Roast,但香港唔係成日有得食,之前我哋喺西貢食開一間好好食嘅藍屋,上年年底都已經結業。中環本身。有一間都食開,但係佢哋嘅質素都已經冇以前咁好,我哋就發掘咗喺中環呢一間英式酒吧,一入去感覺非常傳統,好多外地人喺度食緊,感覺好似一啲外國人喺香港嘅家鄉食堂咁。佢哋嘅Sunday Rose好傳統,有大大個Yorkshire Pudding,熱辣辣好脆口,之前食過有啲好細個,又軟晒一啲都唔脆,但係呢間就好似我喺英國食嗰啲一樣,好新鮮,呢度亦都有大量青豆蔬菜俾你揀,佢哋個Gravy亦都好好味。我自己因為唔係好識雜豆,我就咁揀咗薯蓉就算,男朋友就好開心,加咗大量青豆蘿蔔薯蓉同埋烤薯,非常滿足。而且佢哋比gravy 雜菜亦都一啲都唔吝嗇。Overall 啲牛肉同配菜嘅質素都好穩定,同我喺出邊食嗰啲都差唔多,好開心喺西貢嗰間結業之後俾我哋搵到另一間好食嘅Sunday roast  每個禮拜日12點後就可以嚟食Sunday roast 啦~開心~下次要嚟試吓佢哋嘅英式批先得!

2025-02-09
  • Sunday Roast
2025-02-20 0 瀏覽
中環英倫風酒吧餐廳 The Globe 📚🥂 成日去中環都冇留意到有間咁有feel嘅餐廳位於中環打卡壁畫對面 裝修充滿英倫風格 啱哂飲杯嘢傾吓偈🥂 Riesling 帶有花香味 味道甜 易入口🥂 Rose Pinot Grigio Ramato帶有果香同花香 好香甜 都好易入口~Starters~🥓 Pork, Cheddar, and Chutney Sausage Rolls - Whisky Glaze • English Mustard香腸味道濃郁 香濃嘅肉味加上芝士好惹味點芥末醬可以減低油膩感🥚 Scotch Egg - Wicks Manor Pork, Chorizo, and Bury Black Pudding • Globe Piccalilli炸蛋外脆內軟 中間仲包住一層豬肉口感層次非常豐富 各款食材味道都好夾~Mains~🥩 Grass Fed Australian Rib Eye 10oz 炭燒澳洲肉眼扒牛味香濃 Medium煮得啱啱好肉質軟腍 加上表面嘅牛油滲落牛扒 牛扒更加香口伴碟有千層酥 好creamy 好香口🍖 Red Wine Braised NZ
中環英倫風酒吧餐廳 The Globe 📚🥂
成日去中環都冇留意到有間咁有feel嘅餐廳
位於中環打卡壁畫對面
裝修充滿英倫風格 啱哂飲杯嘢傾吓偈

🥂 Riesling
帶有花香味 味道甜 易入口

🥂 Rose Pinot Grigio Ramato
帶有果香同花香 好香甜 都好易入口

~Starters~
香腸味道濃郁 香濃嘅肉味加上芝士好惹味
點芥末醬可以減低油膩感

炸蛋外脆內軟 中間仲包住一層豬肉
口感層次非常豐富 各款食材味道都好夾

~Mains~

炭燒澳洲肉眼扒牛味香濃 Medium煮得啱啱好
肉質軟腍 加上表面嘅牛油滲落牛扒 牛扒更加香口
伴碟有千層酥 好creamy 好香口

🍖 Red Wine Braised NZ Lamb Shank
羊膝入口溶化 醬汁非常入味
蘿蔔蓉加上紅酒汁 味道酸酸甜甜
加上睇吓香滑嘅薯蓉 好豐富

~Desserts~
🍎Drunk Apple & Rhubarb Crumble • Vanilla Ice Cream
酒釀蘋果好入味 crumble表面都好香脆
加埋雲呢拿雪糕冷熱一齊食 口感豐富
2025-02-19 0 瀏覽
Friday night 又去咗其中一間我好鍾意嘅England Bar and Restaurant 食飯飲嘢! 佢哋轉左新menu ! 質素依然keep 得好好👍Prawn Toast🦐打碎嘅蝦調味後塗多士上,炸至金黃酥脆。外脆內嫩,口感豐富,作為開胃菜 really nice ! 😊 Smoked Mackerel Pate🫕熏鯖魚醬作為冷盤,由熏製鯖魚、cream、檸檬汁同香料混合而成。搽係脆麵包上,味道鮮美,又係好開胃!Beer Battered Haddock🐟啤酒炸鱈魚唔使多介紹,好經典嘅英式炸魚,鱈魚片,裹上泡沫啤酒和麵糊後炸至金黃酥脆。搭配炸薯條和塔塔醬,好邪惡,但好香口!Dingley Dell Pork Chop🥩丁格利德爾豬排來自英國,好推薦嘅 main course ! 簡單調味,強調肉質的原汁原味。豬排外焦里嫩,肉質鮮美,有口感得黎煮得啱啱好 !Banoffee Pie🍨香蕉奶油派第一次食,好驚喜😋有香蕉、焦糖、奶油和餅底配埋花生醬雪糕,焦糖與新鮮的香蕉相結合,再加上輕盈的奶油,形成豐富的口感,竟然唔會好膩又唔會好甜 。花生醬雪糕超香濃。 飲品就揀咗Catn

Prawn Toast🦐

Smoked Mackerel Pate🫕

Beer Battered Haddock🐟

Dingley Dell Pork Chop🥩

Banoffee Pie🍨

飲品就揀咗Catnip Gin No. 1 & Tonic , 鍾意呢度好多Gin嘅選擇😍酒鬼嚟呢度唔會失望😁

2025-02-19 0 瀏覽
個vibe好好嘅英倫風餐廳 仲有得睇波㗎😌18:30去到 果然係中環 勁多外籍人士happy hour緊連啲staff都好chill 見我影相就響後面整古做怪😂樣樣都想食 一場嚟到 就放肆吓啦!❣️Scotch Egg食英國菜必點item 免治坎伯蘭豬肉配Chorizo肉腸製成嘅外層夠惹味炸到好香脆 包住流心雞蛋 多重口感❣️Roast Pumpkin & Feta Salad香甜南瓜切成粒粒 濃郁奶味嘅菲達芝士碎碎散落喺菜上面配上車厘茄、南瓜子、洋蔥 加埋黑醋橄欖油 酸酸甜甜好開胃❣️Dingley Dell Pork Chop英國無激素 放養走地豬 咁厚切都煎到好嫩滑配上華都夫沙律 蘋果西芹好爽口開胃千層薯仔磚好香脆 超級濃郁薯仔香味 食完好有滿足感❣️Grass Fed Australian Rib Eye牛排點了medium rare 煎到just rightKeep到肉汁又唔韌 配埋香草牛油汁令牛味更突出馬鈴薯千層派好creamy 份量十足rocket salad 好香好清新❣️Banoffee Pie呢味勁邪惡唔係度度有得食 cream好smooth唔會死甜配埋香蕉食非常匹配 重重重
個vibe好好嘅英倫風餐廳 仲有得睇波㗎😌
連啲staff都好chill 見我影相就響後面整古做怪😂

樣樣都想食 一場嚟到 就放肆吓啦!

❣️Scotch Egg
食英國菜必點item
免治坎伯蘭豬肉配Chorizo肉腸製成嘅外層夠惹味
炸到好香脆 包住流心雞蛋 多重口感

❣️Roast Pumpkin & Feta Salad
香甜南瓜切成粒粒
濃郁奶味嘅菲達芝士碎碎散落喺菜上面
配上車厘茄、南瓜子、洋蔥
加埋黑醋橄欖油 酸酸甜甜好開胃

今次就少少哋點兩杯啱女仔嘅啤酒 酒精濃度唔高
而且一杯重花香 一杯重果香 好容易入口㗎

🍺Florida Weisse
🍺Mesmerist
今日去咗一間英式酒吧餐廳,整體氣氛相當輕鬆,裝潢有種懷舊感,適合同朋友聚會。餐廳嘅菜單有好多選擇,有小食、主菜同埋甜品,酒既選擇都好多👍🏻🍻Scotch Egg係外面包著肉,香料味道非常突出,加上流心蛋亦非常出色,外皮炸得金黃酥脆,裡面的蛋黃流淌而出😍!另外,仲點左個類似炸魚手指嘅小食,但裡面係豬腳肉絲,呢個組合真係好特別。外層炸得香脆,裡面的肉質滑嫩,味道濃郁😋Main course方面,牛排煎得剛剛好,外焦內嫩,每一口都充滿肉汁,味道真係非常好,大推🤩⭐️⭐️。而羊膝就用紅酒燉煮,肉質軟嫩,入味十足,配上旁邊嘅薯蓉,滑順得令人驚喜,真係好好食!最後,我哋仲試咗一款英國傳統甜品——Banoffee Cake。呢個甜品真係好正,cream甜而不膩,香蕉搭配嘅花生醬雪糕更係別具一番風味。每一口都充滿香濃嘅味道,真係一個完美嘅結尾👏🏻。呢間英式酒吧餐廳嘅食物無論係小食、主菜定甜品,全部都充滿心思,同時保持住英式料理嘅傳統味道。服務人員亦相當友善😆最後想推介吓兩杯啤酒,一杯喺香港製造既黑色啤酒,榛果味好出,好特別😎而另一杯,果味好出,真係好好飲🍺飲住啤酒吹水,又有氣氛,燈色柔和,好啱傾計!

約咗個外籍朋友食飯,佢帶我嚟咗呢間位於中環蘇豪區嘅The Globe,入去就發現呢到係外籍人士嘅食堂,除咗有地道英國菜,重點之一當然係有各式各樣嘅啤酒、紅白酒、cocktail同埋gin & tonic,啱晒同朋友把酒談歡。8 Wired Mandarin Mahu $115 (400ml)嚟自紐西蘭嘅酒廠釀製嘅啤酒,因為加入咗柑橘,味道清爽,非常易入口。N.I.P Catnip Gin No.2 $160用嘅係香港本地品牌gin,加入橙皮同杜松子調製,飲落有一種好清香嘅味道,就好似置身喺森林入面咁。Roast Pumpkin & Feta Salad $110嘢食方面先叫咗個沙律,有南瓜同菲達芝士,味道清爽得嚟又開胃。Scotch Egg $120食英國菜當然唔少得蘇格蘭蛋,炸到香脆嘅外皮,彈牙嘅免治肉類,包住流心雞蛋,一啖咬落去有三重口感。Red Wine Braised NZ Lamb Shank $235主菜方面我哋叫咗份紐西蘭羊脾,用紅酒汁炆煮羊脾肉質非常腍嫩,一切就開,而且夠哂入味,食落有淡淡嘅酒香。底嘅薯蓉口感綿密。Beer Battered Atlantic Haddo

N.I.P Catnip Gin No.2 $160

Scotch Egg $120

Beer Battered Atlantic Haddock $195
炸魚薯條又係另一樣特色英國菜。大大塊嘅鱈魚柳炸到金黃香脆,見到已經流晒口水,入面嘅魚肉好仲係好嫩滑軟熟。薯條嘅調味都做得唔錯。

Banoffee Pie $95
我哋另外仲叫咗個香蕉太妃派開心share。香蕉、忌廉、拖肥焦糖醬,加埋酥脆餅底,每一啖都非常滿足。

THE GLOBE (中環)
中環蘇豪嘉咸街45-53號地下A號舖

2025-02-08 110 瀏覽
餐廳門口雖然細細地,但入到裏面原來都幾大,中島仲有個大吧台,好有氣氛🍻,另外仲有好多卡檯添,而裝修就略帶懷舊嘅英式佈置,感覺優閒又舒適🥰。🥢Scotch Egg $120肉碎外皮炸得夠香脆,並帶着超濃郁嘅香料味,內裡嘅流心蛋做到剛剛好,嫩滑流心,超邪惡但又超好味,配合帶點印度香料味道嘅醃酸菜,解膩又清爽,並配上新鮮沙律菜。🍴Smoked Mackerel Pate $110鯖魚肉醬鹹香味濃,塗在脆脆薄片上,最佳配搭,再食埋酸青瓜,鹹鮮爽脆餸酒一流。🥩Grass Fed Australian Rib Eye 10oz $260表面煎得夠哂焦香,牛味濃郁,肉質軟嫩中亦帶點嚼勁,配菜除咗有新鮮沙律菜之外仲有個好特別嘅千層薯仔批,口感綿腍又夠薯香。🍗Red Wine Braised NZ Lamb Shank $235羊膝軟腍羊味濃而不騷,以紅酒燜燉完全入哂味亦帶紅酒嘅味道,底層鋪滿薯蓉,滑溜鹹香。🍪Warm Chocolate Brownie $95上層冰凍雲呢拿雪糕,下層熱辣辣流心朱古力Brownie,冰火感覺無得輸,仲配上粒粒香脆榛子果仁碎。🍺Heroes Si L Dan (400m

🥢Scotch Egg $120

🍴Smoked Mackerel Pate $110

🍪Warm Chocolate Brownie $95

🍺Heroes Si L Dan (400ml) $60
聞落花香味濃郁,飲落帶有沉穩嘅花香,後勁回苦,好有層次。
🍺Hong Kong Beer Co. 852 (400ml) $60
聞落同樣花香味濃郁,飲落輕清花香,微苦。

餐廳氣氛好好,服務員態度親切有禮,過咗一個愉快嘅晚上。

一進店,就被那濃濃的英式復古風包圍,氛圍感拉滿。店裡的客人大部分都是外國人,瞬間有種置身英國街頭小館的感覺。他們家的酒單超豐富,各種手工啤酒、紅酒、威士忌、Gin 一應具全。點了杯 HK BEER CO. MAI PO V3 手工啤酒,入口能嘗到濃郁的榛子和香草巧克力味,口感醇厚,風味很獨特。朋友則選了杯 Tarquin‘s 的 English gin,血橙和樹莓的味道交織,果香馥郁,比較清爽。.前菜點了 Scotch Egg 和 Roast Pumpkin & Feta Salad 。Scotch Egg 用料很實在,Wicks Manor 豬肉、辣香腸搭配在一起,再加上中間的微流心雞蛋,一口下去,口感豐富,層次也很分明。Roast Pumpkin & Feta Salad 也很不不錯,烤南瓜香甜軟糯,搭配上菲達芝士,再加上紅辣椒、烤南瓜籽脆片和熱蜂蜜,清爽又開胃,非常解膩。.主菜選了 Dingley Dell Pork Chop,豬排煎得外焦里嫩,搭配的華爾道夫沙拉清新爽口,土豆千層餅外層微脆,內層軟糯綿密,這個我真的很喜歡。朋友點的 Red Wine Braised NZ Lam

主菜選了 Dingley Dell Pork Chop,豬排煎得外焦里嫩,搭配的華爾道夫沙拉清新爽口,土豆千層餅外層微脆,內層軟糯綿密,這個我真的很喜歡。朋友點的 Red Wine Braised NZ Lamb Shank 也不錯,新西蘭羊腿經過紅酒慢燉,肉質酥爛,入口即化,而且Size真的很巨大啊,搭配的燉胡蘿蔔、芥末土豆泥和肉汁醬一起吃,整個味道都很濃郁誘人。

甜品點是Drunk Apple & Blackberry Crumble,大量蘋果和黑莓的果香混合著酥脆的酥粒,再淋上香甜的香草蛋奶醬,酸甜並在,整餐下來真的很滿足。
2025-01-16 166 瀏覽
講起食英國嘢我淨係諗到炸魚薯條同漢堡包😂冇諗過原來英國嘢都可以整得咁好食!呢度其實係一間英倫風格嘅酒館,除咗有嚟自世界各地嘅啤酒之外,仲有手工啤同紅白酒!佢仲有個位佈置到好似英式圖書館仲有唔同嘅世界地圖可以坐喺度打卡添📸推介佢哋嘅澳洲肉眼扒,個表面燒到好香,嗌咗五成熟,切開咗裏面keep住好多汁又重牛味!佢嘅配菜係焗薯批,冇諗過個配菜都咁好食,薯仔味勁香濃,有少少芝士味又唔會好漏!另一個令我覺得驚喜嘅就係佢哋嘅Crispy Cauliflower,嗰陣我以為係韓式炸雞,佢連食落去個味道都好似😂呢個,我覺得幾得意,都可以試吓!

The Globe 位於中環SoHo區嘅英式pub推介俾各位酒鬼們過嚟朝聖🍻 呢間酒吧最吸引就係佢個酒Menu 酒嘅Menu都有整整一疊~包括來自世界各地嘅啤酒、手工啤、本土品牌都有涵括另外佢哋係唔收仼何加一服務費架😙// 特別推介▫️Pork, Cheddar, and Chutney Sausage Rolls($110)▪️Scotch Egg($110)▫️Prawn Toast($95)▪️Roast Camembert($140)🔸Riesling (Wine) ($75|$95)我另外order咗個牛肉burger,我叫咗五成熟,非常之Juicy! 爆晒肉汁!絕對唔嚡口好好食😋唔少顧客同埋侍應都係外國人,所以主要都用英文溝通♥️當晚做緊promotion薯角仼添!好適合成班朋友一齊過嚟Chill, 成班人一齊睇波傾偈😍
The Globe 位於中環SoHo區嘅英式pub
推介俾各位酒鬼們過嚟朝聖🍻

呢間酒吧最吸引就係佢個酒Menu
酒嘅Menu都有整整一疊~
包括來自世界各地嘅啤酒、手工啤、本土品牌都有涵括
另外佢哋係唔收仼何加一服務費架😙

// 特別推介
▪️Scotch Egg($110)
▫️Prawn Toast($95)
▪️Roast Camembert($140)
🔸Riesling (Wine) ($75|$95)

好好食😋

用餐優惠