2022-10-06 109 瀏覽
建議weekday去,因為5使排隊去打卡湖位。由東涌搭3M巴士,響 銀灣邨站落車,往梅窩消防局行到盡頭 左手邊 有個爛地 閘口行入去 兩分鈡到目的地。歺厅入口有蚊怕水供應(就算幾熱幾曬都會有蚊咬你)食物及飲品都算貴,不過預咗啦!雖然話有2個鐘限時 不過冇乜人流就唔會吹你走。地方算乾淨。如果諗住去完hideout 再去小鎮食其他野 咁就要響4點前,否則小鎮嘅歺廳仔全部收檔。
2022-10-02 108 瀏覽
外賣咖啡 60蚊一杯冰凍朱古力咖啡 30度之下 夠曬凍 可惜凍係唯一亮點 味道與環境相比 環境贏好多咖啡口感非常厚身 黏口 無咩朱古力味 咖啡味都不出 咖啡同奶互相不熟 失望🫠 環境90分 會再黎 不會再買咖啡
外賣咖啡 60蚊一杯冰凍朱古力咖啡 30度之下 夠曬凍
可惜凍係唯一亮點 味道與環境相比 環境贏好多
環境90分 會再黎 不會再買咖啡
外賣自取
一場去到梅窩 當然要去the hideout🥺 當日係平日落預期無book位但唔使等🤫 佢出面湖邊有啲露天位可以坐 不過位置唔多🥴 可惜我去當日落雨 無得坐出面🤦🏻‍♀️ 不過好彩佢入邊有瓦遮頭嘅位 都欣賞到湖邊景色😂😂 -🍞🍌Banana Toast $140 佢有toast, 香蕉, chocolate dressing, 大量rice whipping cream同 夾喺香蕉同個toast中間嘅chocolate gelato (不過唔知係咪我放得太耐 個gelato同普通朱古力醬無咩分別)🫠 個toast用咗danish toast 所以好似牛角包咁好酥香🥹 加上佢都烤得幾脆 所以個toast是不錯的👍🏽 香蕉就無咩特別 不過份量都夠一啖香蕉一啖麵包😂😂 雖然佢得兩塊toast 但for女仔都幾飽😂😂 抵唔抵食就見仁見智啦~ -☕️Espresso with Gelato $85個espresso嘅甘醇味好香 個gelato可以中和返個苦澀味👍🏽 另外個gelato有得揀味 我就揀咗奶茶味 不錯的😂😂- 個人覺得呢間Cafe去過一次打過卡就夠 但都值得試!😂😂
Banana  Toast
🍞🍌Banana Toast $140
Espresso  with  Gelato
☕️Espresso with Gelato $85
個人覺得呢間Cafe去過一次打過卡就夠 但都值得試!😂😂
Banana  Toast
Espresso  with  Gelato
2022-08-30 191 瀏覽
早排呢間梅窩嘅咖啡店成為打卡熱點網上見到環境好清幽就同朋友一行三人走咗去試去嘅時候仲係屬於營運初期 所以網上輕易book位就可以去到餐廳環境闊落 坐位安排都非常舒適但係如果要坐近湖邊就比較困難因為都比較多人等 坐唔坐到就睇你好唔好彩我哋一行三人叫咗三杯咖啡但係我哋一試都覺得咖啡味道令人失望係水準之下所以我哋都冇特別再叫嘢食而且環境雖然闊落但係環境嘈雜我哋一行三人坐咗一陣就走咗整體嘅體驗感覺唔算舒適 覺得餐廳可以喺播放音樂方面放多少少心機播返啲舒服啲嘅音樂令到整體嘅享受好啲整體嘅體驗非常一般所以都未必會再去
早排呢間梅窩嘅咖啡店成為打卡熱點

播返啲舒服啲嘅音樂
令到整體嘅享受好啲

整體嘅體驗非常一般所以都未必會再去
2022-03-30
•梅窩湖景Cafe峇里島風格〽️💕🌴🏝The Hideout ☕️🥗🥪🧡🧡🧡🧡🧡·~~~~~~~~Cafe環境清幽,大家可以係奶油黃色既貨櫃屋內歎咖啡☕️,亦都可以露天湖邊🏝位置邊睇竹欄湖泊靚景邊歎野食😋😋,Chill爆之餘更加有旅行感覺,專登搭船山長水遠入到梅窩⛴,都係為咗有呢種旅行嘅感覺🧡💛💚❤️💜·1️⃣Avocado Toast🥑🥪($130)*材料有Avocado🥑, Tomato Salsa🍅, Ricotta Cheese🧀, Coriander 芫荽, Red Onion🧅, Toast,芝士、芫荽同埋洋蔥嘅味道唔太出,同埋牛油果同蕃茄茄醬嘅味道唔係好夾,所以小編認為顏色豐富,打卡一流,但食落味道真係好一般🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️😮‍💨😮‍💨😮‍💨牛油果應該要配其他sauce會更加夾!🥑🥑同埋toast包底偏腍,如果用酸種包就會更加好😀😀(Score: 2/5)·2️⃣Smoked Salmon Toast($140)*材料有Smoked Salmon🐟, Coleslaw涼拌卷心菜, Tartar Sauce, Onion🧅, Sesame, Dill小茴香, Toast,Smoke

梅窩湖景Cafe
峇里島風格〽️💕🌴🏝
The Hideout ☕️🥗🥪
🧡🧡🧡🧡🧡
~~~~~~~~
1️⃣Avocado Toast🥑🥪($130)
(Score: 2/5)
2️⃣Smoked Salmon Toast($140)
*材料有Smoked Salmon🐟, Coleslaw涼拌卷心菜, Tartar Sauce, Onion🧅, Sesame, Dill小茴香, Toast,Smoked Salmon味道偏鹹,配埋醬汁同香料,味道都夾嘅,但都係岩先包底問題😅😅
(Score: 3/5)
其他:
*10日前要網上book位,入場之後可以自由揀位💁🏾‍♀️💁🏾‍♀️,小編當天平日去, book咗1點鐘,中環搭11:50船入到梅窩,再行埋入去時間就啱啱好!😌😌😉😉😉
*人數偏小,都可以揀到湖泊邊位坐,但係其實都偏曬同熱,睇吓大家點選擇啦😌😌😌
*2點小編準備走嘅時候,就有另一班人入來,而佢哋都係會係湖泊度等位既人!🥹🥹所以小編真係好好彩🍀🍀🍀
Avocado Toast
Smoked Salmon Toast
2022-08-28 143 瀏覽
由於疫情未能出國,打工仔要清清大假!於是朋友便提議到離島遊🤗 搵到一間近期好熱門在梅窩度假風的Cafe,呢間Cafe距離碼頭步行大概12分鐘 屬於一間隱世嘅Cafe、沿途會經過銀礦灣酒店風景都幾靚入到黎好似去咗峇里,cafe比較大有室內同室外,點餐需要到售賣處室內位置其實都唔係話太涼,因為始終呢度係郊外嘅地方Cafe其實有好多位置都可以俾你打卡,難得咁遠嚟到我哋都轉換左唔同位置影吓相😆餐廳係需要預先訂位,Walk in應該就唔接受啦,因為位置有限。訂座只可以坐兩個鐘,兩個鐘之後店員就會預先通知你差唔多就要離開,因為下一輪嘅食客就會到我覺得有限時都幾好因為始終呢度都比較遠,如果冇預約冇限時嘅話,咁好多人呢都會摸門釘

室內位置其實都唔係話太涼,因為始終呢度係郊外嘅地方

♾️The Hideout♾️梅窩♾️Cafe♾️梅窩呢間Cafe超出名,要網上先book位~超有峇里島feel嘅世外桃源~最好就等天氣涼番少少去再影相嘆個景,止止旅行癮!個環境超靚,但係要留意,係冇冷氣㗎 !由碼頭行去小農場,大概行10分鐘,記得帶防曬用品!去到有一個Sheltered 而多風扇嘅用餐區,近湖邊亦多有個靚靚擺設chill 區~係真係好靚!餐廳會提供蚊怕水,但要自己帶防曬~我地怕熱,所以留係風扇區食野,周圍打卡💕食物都有誠意同超好味架!我地叫左一個All day breakfast同Avocado Toast,超fresh嘅嫩莖西蘭花,香草雞肉腸,炒滑蛋,風乾火腿,炒雜菇,煎蕃茄,連埋個超甜小桔仔~加埋toast超滿足!我更鍾意個Avocado Toast,超甜蕃茄仔~同個sourdough,超好食~Avocado個量唔係超多,但平均順滑,好正嘅享受!飲品我地叫左Cold Brew同Matcha Latte~好飲,係靚咖啡~中意郊遊嘅朋友係唔可以錯過!非常推薦~超適合打卡~我同朋友影左超多靚相~仲玩左梅窩一日遊~以下行程參考:11點上船~12點至2點cafe 打卡食野傾計chi
♾️The Hideout♾️梅窩♾️Cafe♾️

11點上船~
12點至2點cafe 打卡食野傾計chill~
2點行梅窩市區:袁氏大屋、梅窩洪聖古廟、梅窩洗衣公司打卡~
3點行好老土農墟、飲手工啤酒、行沙灘
去Village Bakery買麵包
再坐巴士出東涌!

The Hideout

網址: https://s.openrice.com/QrbS0rtKB00~uZ5MGAA
地址: 大嶼山梅窩銀礦灣路
電話: 96602625
=====================
#梅窩 #梅窩餐廳 #梅窩cafe #梅窩美食 #梅窩一日遊 #梅窩生活 #拍拖好去處 #好去處 #hkfoodie #foodie #foodblogger #cafe #cafehopping
@thehideouthk
2022-08-19 142 瀏覽
嚟到梅窩Staycation 早排已經聽聞開左間隱世Cafe☕️知道好full,一定要預約所以早幾日上網預約埋一心諗住嚟呢度潮聖下位置距離銀礦灣酒店大約10分鐘路程Book左3pm時段今日天氣幾好 又吾曬餐牌選擇吾多,價錢亦算中上我哋坐喺湖邊食野,影下相,放空下眨吓眼坐到5:50pm近黃昏開始有蚊,決定回程整體來講,都幾舒服好悠閑feel,香港亦算小有,值得一試😍Nachos $130配有芝士醬 /牛油果醬/蕃茄仔,好味Banana Toast $140流心朱古力醬,中間仲凍凍地(有驚喜)係味道小小偏甜White Coffee $50咖啡一般,淡味Lime Mint Soda $60梳打好解渴,透心涼📸環境指數🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏼‍♀️服務指數🌕🌕🌕🌕🌑👅味道指數🌕🌕🌕🌑🌑💰抵食指數🌕🌕🌗🌑🌑⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
嚟到梅窩Staycation
早排已經聽聞開左間隱世Cafe☕️
知道好full,一定要預約
所以早幾日上網預約埋

一心諗住嚟呢度潮聖下

位置距離銀礦灣酒店大約10分鐘路程
Book左3pm時段
今日天氣幾好 又吾曬

餐牌選擇吾多,價錢亦算中上

我哋坐喺湖邊食野,影下相,放空下

眨吓眼坐到5:50pm

近黃昏開始有蚊,決定回程

整體來講,都幾舒服

好悠閑feel,香港亦算小有,值得一試😍

Nachos $130
配有芝士醬 /牛油果醬/蕃茄仔,好味

Banana Toast $140
流心朱古力醬,中間仲凍凍地(有驚喜)
係味道小小偏甜

⭐️推介指數🌕🌕🌕🌕🌗
2022-08-19
下午茶
  • Banana Chocolate Toast
今期最Chill 打咭點,必屬此處記得要响官網book咗位先,需要打信用卡資料落訂,以防no shown 扣費之用搭港鐵去東涌轉3M巴士,記得睇schedule, 如果唔係好易遲到,幸好致電改遲一小時都可以😎响銀灣邨落車後,謹記沿消防局靠左直行,約五分鐘便到,千祈唔好信google, 我就係信咗佢行多咗15分鐘🤣入面有四個打卡位,初時都好擔心影唔到靚相,但大家都好Nice, 會問定影完通知聲,然後輪住影叫咗牛油果酸種麵包, Flat white coffeeADB, Lime Mint soda, 食物有水準,價錢略貴一點,有蚊怕水提供,因為冇冷氣關係,所以都幾熱,但望到池邊景色乜嘢辛苦都冇晒🤣👌🏻藍天白雲🥰綠水蕩漾雖然路程遙遠,但見到咁靚嘅景都值得嘅🥰

今期最Chill 打咭點,必屬此處

入面有四個打卡位,初時都好擔心影

叫咗牛油果酸種麵包, Flat white coffee

雖然路程遙遠,但見到咁靚嘅景
都值得嘅🥰
2022-08-15
15 分鐘 (堂食)
  • 牛油果酸種麵包
  • All  day  breakfast
梅窩𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡爆咖啡店好有旅行嘅感覺記得預早訂位2小時嘅用餐時間,夠鐘會有店員致電提醒最好就朝早黎,影相食野嘆下都好夠時間▫️The Hideout Breakfast🍳早餐包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑腸仔parma ham同多士炒蛋夠嫩滑腸仔蘑菇幾香口麵包口感不錯價錢偏貴少少,但勝在打卡▫️Banana Chocolate Toast用咗丹麥千層吐司,口感外脆內軟配上香蕉片、朱古力榛子醬同香濃鮮忌廉賣相邪惡又吸引甜甜嘅味道,好滿足~▫️Ice Latte & Ice Mocha🧊咖啡味都好香濃咖啡豆揀咗Ben & Jerry,堅果味濃啲口感順滑,味道不錯
梅窩𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡爆咖啡店
好有旅行嘅感覺
記得預早訂位
2小時嘅用餐時間,夠鐘會有店員致電提醒
最好就朝早黎,影相食野嘆下都好夠時間

The Hideout Breakfast

▫️The Hideout Breakfast🍳
早餐包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑腸仔
parma ham同多士
炒蛋夠嫩滑
腸仔蘑菇幾香口
麵包口感不錯
價錢偏貴少少,但勝在打卡

Banana Chocolate Toast

▫️Banana Chocolate Toast
用咗丹麥千層吐司,口感外脆內軟
配上香蕉片、朱古力榛子醬同香濃鮮忌廉
賣相邪惡又吸引
甜甜嘅味道,好滿足~

Ice Latte & Ice Mocha

▫️Ice Latte & Ice Mocha🧊
咖啡味都好香濃
咖啡豆揀咗Ben & Jerry,堅果味濃啲
口感順滑,味道不錯

2022-08-13
早餐
Banana Chocolate Toast
Ice Latte & Ice Mocha
2022-08-12 86 瀏覽
最近IG被這家店的絕美湖景洗版,當天有幸遇上好天氣,不管怎麼拍也很美❤️📌有興趣的朋友記得提早預約,不設預留特定位置,想坐湖邊的朋友可能要碰運氣或者多一點耐心等候‼️📌除了湖景外,還有黃色貨櫃位置可以打卡,整家店都予人渡假之感😍📌食物方面味道尚算可以,當中比較推薦Chocolate mousse cake,朱古力味香濃,mousse細滑!📌雖然affagato味道也不錯,但是夏日炎炎加上整間餐廳也沒有空調,雪糕類不適合拍照,很快便會溶化🥲📌雖然食物定價偏高,但單看環境也值回票價❣️affogato❣️chocolate mousse cake❣️lime soda❣️iced chocolate 📍 The Hideout (大嶼山)大嶼山梅窩銀礦灣路

📌雖然食物定價偏高,但單看環境也值回票價
❣️affogato
❣️chocolate mousse cake
❣️lime soda
❣️iced chocolate

📍 The Hideout (大嶼山)
大嶼山梅窩銀礦灣路
2022-08-10 109 瀏覽
《世外桃源》🌴遠離城市既繁囂 ,享受一個寧靜既下午,欣賞魚糖邊的山景與咖啡,chill 一chill 😎🥗Organic Caesar Salad ($110)大蝦甜,米通脆卜卜,新鮮橙肉,加一大堆雜菜,青青草園既感覺,so fresh。🍫Daily Cake - Fondant au Chocolat with Gelato ($95)一上枱經已成個朱古力雪糕溶左一半,因為天氣真係太熱,不怪得它,心太軟做得十分好,濃濃流心朱古力,唔苦唔燶,甜度剛好,Good。🍹Lime Mint Soda($60)勁消暑,夏日凍飲首選。🍵Whisk Matcha Latte ($60)調得非常好,搽茶控必點。想放低生活中的心煩意亂,來冷靜地點滴一下心靈吧!P.s: 提提大家,享用店舖前必須網上預約左先黎呀,同埋湖邊位都係先到先得,全場自助式落單任坐,湖邊等人走左就可以埋位。
《世外桃源》

🥗Organic Caesar Salad ($110)

🍹Lime Mint Soda($60)
勁消暑,夏日凍飲首選。

🍵Whisk Matcha Latte ($60)
調得非常好,搽茶控必點。

想放低生活中的心煩意亂,來冷靜地點滴一下心靈吧!

2022-07-31
10 分鐘 (堂食)
2022-08-04 79 瀏覽
無敵大海景位於梅窩,要搶到靚位唔容易!真係要早d黎!餐廳出品亦很有素質,蛋不會老很嫩滑!麵包的青醬濃烈,新鮮製作般的,配合麵包進食一流,吃不停!麵包不會過分硬,很美滿的午餐!
無敵大海景位於梅窩,要搶到靚位唔容易!真係要早d黎!

2022-08-03 65 瀏覽
網站訂位流程順暢 and user friendly ,留信用卡資料,No show者會扣$50/head,避免人濫訂台,雙贏!地方唔係太大,但可用位置都睇得出店家的用心佈置同設計,加上自然環境優美舒服,實在係唔錯既用餐體驗。當日落左一場雨,又有d風,所以無咁翳焗,坐露天位置尚算OK 舒服。但如果三十幾度再加埋個猛太陽既話,建議都係坐番室內有風扇吹住避免中暑!適逢夏天又近山邊,店主都好貼心地喺reception為客人提供蚊怕水,易比蚊咬既人記得噴定呀~

2022-07-30
(文中有坐打卡位tips)IG人氣梅窩cafe:集交通唔方便﹑地點多蚊蟲﹑好天又太熱唔好天又掃興﹑仲要爭打卡位爭崩頭於一身,依然無阻人潮蜂擁而至!不過除咗打卡,成間cafe完全融入大自然,坐係到望下天﹑望下人地餵魚﹑睇下書⋯的確係值得抽時間黎探店嘅~❝The Hideout Breakfast❞ ($130)〔推介!〕包括炒蛋﹑炒蘑菇﹑parma ham﹑腸仔﹑時蔬﹑多士,味道上係ADB標準黎講算係不錯,價錢上係打卡cafe黎講亦尚算合理偏貴少少咁多。炒蛋夠嫩滑﹑炒蘑菇惹味同時亦保留到濃郁蘑菇香味。❝Avocado Toast❞ ($130)〔推介!〕牛油果份量大方,配合車厘茄解膩,整體味道平衡得不錯,多士相當出色,口感煙韌之餘亦夠厚身。❝Flat White❞ ($48)可以自行選擇咖啡豆,大大加分!今次揀咗偏向nutty嘅豆,啱自己口味最緊要~𓂃𓈒 𓂂𓏸 The Hideout 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @thehideouthk 大嶼山梅窩銀礦灣路梅窩碼頭步行約12分鐘抵達(東涌地鐵站至梅窩消防局車費約$120、落車後步行約2分鐘抵達)星期一﹑星期三至日09:00 - 18:00營業星期二全日

❝Avocado Toast❞ ($130)

❝Flat White❞ ($48)

大嶼山梅窩銀礦灣路
星期一﹑星期三至日09:00 - 18:00營業
星期二全日休店
❋ 只接受網上訂座(每日00:00開放14天後預約),不接受walk-in

❋ 由於每組食客用餐時間為2小時(夠鐘會有店員致電提醒)﹑加上魚塘邊嘅位置只得4個,可以想像當有四組食客9am到店,而佢地坐到11am離開,咁10am到店的話就會比較尷尬,甚至有機會用餐時段完結都坐唔到打卡位。

探店當日預約平日10am,到10:30am左右等到正中心嘅魚塘邊位置。到12nn,當我同友人準備動身﹑戴口罩之際,其實已經有兩三個人係附近守候。起身離席個下,其中一個係附近嘅女仔即刻坐低,然後另一個同樣等緊位嘅女仔即刻扁哂嘴( ᵒ̴̷͈‪ᯅᵒ̴̶̷͈)

所以如果揀錯時間﹑唔好彩,真係未必可以得償所願。解決方法包括問人借位影兩張相,而我相信大多數人都會願意嘅~但如果好想享受一下坐魚塘邊嘅寫意﹑又覺得自己唔夠人爭位,就建議大家盡量早少少起身﹑揀平日9am到訪。10am都可以接受,11am後應該係腥風血雨level嘅爭位時段了~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | Cafe hopping﹑小旅行

更多同區美食 ☞ #17離島
更多同類美食 ☞ #17咖啡店

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️