2022-12-13 195 瀏覽
食物一般,平凡中嘅平凡😮‍💨價錢不平凡🫴🏻💰💰實際環境,魚池一個,籃球場大啲….得一邊有位坐,另外三邊唔關你事😑安排差😮‍💨、好差🥱、極之差Book位都冇用,入到去自己搵位搭枱坐,6張幾張長枱,自己諗掂佢池邊打卡位,得5至6張枱….鬥快爭凳仔,唔係就慢慢坐住等….等到天黑可能到你,不過就收工,唔該快手假期去算吧啦….唔好諗(浪費時間)住隔離既就可以諗下😑絕對「後悔」餐廳第一位🥇
食物一般,平凡中嘅平凡😮‍💨
價錢不平凡🫴🏻💰💰
實際環境,魚池一個,籃球場大啲….
得一邊有位坐,另外三邊唔關你事😑

安排差😮‍💨、好差🥱、極之差

Book位都冇用,入到去自己搵位搭枱坐,
6張幾張長枱,自己諗掂佢
池邊打卡位,得5至6張枱….
鬥快爭凳仔,唔係就慢慢坐住等….
等到天黑可能到你,不過就收工,唔該快手

假期去算吧啦….唔好諗(浪費時間)
住隔離既就可以諗下😑
絕對「後悔」餐廳第一位🥇

2022-12-11
2022-12-04 159 瀏覽
打卡度一流既cafe 🤩 所以都要預約,但湖畔位就冇得book,想影靚相都係要等同睇下彩數啦🥹 環境清幽,真係有種遠離塵囂既感覺,雖然真係好遠,但值得一去🤭《Smoked Salmon Toast》($140)酸種麵包上鋪滿煙三文魚、流心蛋、洋蔥及無花果,依個配搭冇得輸,層次豐富又好味,賣相都係好啱打卡。《EM Combo》($52)由Single espressos 加 Milk coffee 既combo,咖啡迷既雙重享受😌 Single espresso 揀左偏花香既豆,兩款啡我都好滿意🤤《Whisk Matcha Latte》($58)抹茶味非常濃郁,拉花圖案好有美感💚《Coconut Gelato》($60)椰子味真係比較少食到,所以即刻揀左😍 賣相一般般,味道都好香濃,質感都算sticky,但如果再黏啲會再正啲!

《Smoked Salmon Toast》($140)

《EM Combo》($52)

《Whisk Matcha Latte》($58)
抹茶味非常濃郁,拉花圖案好有美感💚

《Coconut Gelato》($60)
2022-11-29 232 瀏覽
唔使我介紹都知呢間喺梅窩嘅The Hideout,大概嘅流程係預先喺website book枱,千祈唔好Walk in,因為見到有人係入唔到,之後揀好時間再用信用卡擔保就得㗎喇👌🏻👌🏻因為過咗熱潮關係,所以唔會太多人,同埋佢哋都有分時限,所以有絕對嘅空間俾你地周圍打卡同chill下,佢哋面積都算大,大部份都係露天,只係有一邊位置有蓋,所以如果好似呢排嘅天氣就要小心啲啦,影相都冇咁靚😂😂,我哋都係簡單,叫咗兩個輕食,兩杯嘢飲,佢哋都係輕食為主,另外仲有甜品🦐 Tiger Prawn Brioche Bun $150: 熱狗有四隻鮮大蝦,裏面包住沙律菜仲有蘿蔔絲,包身都有經過微微既烤焗,食落都有啲脆,而蝦經過簡單嘅調味,令到整份熱狗都唔錯👍🏻👍🏻🐟 Smoked Salmon Toast $140: 至於呢份煙三文魚法包佢都係夾雜着沙律菜,而面層有兩大塊煙三文魚,我覺得呢款比較普通,份量有啲少,味道都係一般,但煙三文魚嘅鹹度正常🤔☕Flat White $50: 兩杯既凍Flat White,咖啡味同奶都係有啲淡,冇左香濃嘅味道,所以整體佢哋嘅咖啡都係一般😩️🍨Banana Chocolat

哋嘅咖啡都係一般😩

️🍨Banana Chocolate Toast :香蕉朱古力吐司,呢份係比較熱門嘅甜品,首先佢嘅麵包係丹麥吐司,烤到鬆軟可口,而中間夾住香蕉同cream,再加上滿滿嘅朱古力醬,令到整份吐司無論口感定層次都非常豐富,香蕉睇得出係新鮮即切,而朱古力醬都唔會太甜,整份好似好膩咁,但原來食落完全唔覺,清晒😂

為左去The hideout 專登入左梅窩🫡 呢間cafe以露營渡假風為主題 戶外位置開揚 係魚塘隔離 帶有熱帶風情 就好似去左峇里島🥰 悠悠閒閒坐係度飲下野傾下計都不失為一個好選擇🥰梅窩行去大概15分鐘左右 千祈千祈唔好信Google map!!由消防局個邊一穿入去就會到🫡 去前一定要預約 入到去可以選擇係魚塘邊或者帳篷下乘涼~ 魚塘邊比較搶手 如果想坐既話就需要早少少到啦🫡食物同飲品要單點 定價偏高 野食選擇偏少🥗 當比錢買個環境🥰Parma Ham Toast $140Toast上有無花果 溫泉蛋 Parma Ham 配上沙律醋🍞 toast係酸種麵包 味道同層次豐富 輕食之選Banana Waffle 🧇 $140份量偏少 有四塊窩夫 一條焦糖香蕉 一球雪糕 🍌 香蕉用焦糖燒過脆卜卜 正常味道Matcha Latte $60天氣熱 飲返杯凍飲特別爽 茶味唔算濃 解渴一流 🍵 建議冬天先好去🤣 戶外地方無遮掩 雪糕都好快融 🍨 或者快趣打完卡 就入返帳篷底食嘢 🏕 The Hideout📍大嶼山梅窩銀礦灣路

Parma Ham Toast $140

Banana Waffle 🧇 $140

Matcha Latte $60
天氣熱 飲返杯凍飲特別爽 茶味唔算濃 解渴一流 🍵

The Hideout
📍大嶼山梅窩銀礦灣路

2022-11-17 1965 瀏覽
近半年時不時都見到啲post用隱世XX做標題,今次嚟The Hideout先覺得呢度可以用隱世Café嚟話😂位置係離島梅窩,距離碼頭需時15-20分鐘步行路程(可選擇踩單車🚴🏼) .為佐可以enjoy到日頭同夜晚嘅景色,選擇預約4點嘅時間。雖然位置唔可以直接睇到日落,但睇晚霞都好唔錯✨ 雖有係weekend嚟,但個人流比想像中可接受亦都鬆動👌🏻menu方面提供輕食、蛋糕、飲品(coffee/non coffee)價錢以食物為例比一般café高$30~$50,飲品價錢差異不大 (Combo好抵飲🤫).今次嚟mainly飲佐啡同食佐個affogato🍨EM Combo 本身真係對呢間打卡café 無咩expectations,但佢呢杯用瓜地馬拉豆嘅1+1整體有驚喜。而且職員係取餐嘅時候有稍作介紹👍🏻espresso飲落好clean帶青蘋果酸嘅aftertaste,奶啡沖出嚟個甜味偏低。.Affogato睇menu時發覺餐廳應該唔知ice cream 同gelato嘅分別(雪糕vs意大利雪糕)😂 個menu時不時都見到呢兩個撈埋一齊寫🫢Anyway佢哋提供嘅應該係雪糕(食落忌廉同奶味都非常重

今次嚟mainly飲佐啡同食佐個affogato🍨
EM  Combo

EM Combo

Affogato
Anyway佢哋提供嘅應該係雪糕(食落忌廉同奶味都非常重)
當日雪糕口味有雲呢拿/抹茶選擇,友人揀佐雲呢拿諗住配咖啡正常會保險啲🫡
問題出係雲呢拿雪糕!見到滿滿雲呢拿籽seems無死點知食落係滿口糖嘅沙沙口感,而個味食落我會諗起M記個新地雪糕🫠
淨返嘅espresso齋飲重開心😂

整體嚟講環境好舒服亦幾乾淨,自助形式但職員都明顯有禮貌同埋會介紹返個餐品(無收服務費)。所以個experience對比返價錢頗合理亦無min. charges.
2022-11-14
下午茶
EM  Combo
2022-11-14 131 瀏覽
近期小妹同豬去咗梅窩呢間Cafe,呢度有絕美湖泊景色及有峇里島風格😍環境絕對清幽,店內仲有多處打卡位,難怪一開幕已成為人氣Cafe啦🙈 當日小妹梗係擇坐係露天湖邊位置,邊看湖泊既靚景,邊歎美食,超級「Chill」,好有旅行感覺✈️ 勁似去咗峇里島😌Cafe主要提供輕食及咖啡為主,包括三文治、酸種吐司、煙三文魚及炒蛋配法包等,雖然食物種類唔算多,但勝在不時轉菜單👍🏻好有新鮮感~🍞🍅🥓All Day Breakfast 望落去賣相吸引及豐富,且擺盤好吸引😚絕對岩哂打卡~整份All Day Breakfast味道不錯🤗感覺健康~小妹幾喜歡食炒蛋蛋,口感滑嫩且蛋味頗濃!而多士非常鬆軟🥰🐟🍞Toast 同樣賣相好適合影相打卡😝 酸種面包🥯上面舖滿三文魚🍣蛋🥚無花果,整份一齊食味道及層次豐富,加上配上靚景點都再加分~🍵 Matcha Latte🍸Lime mint soda小好覺得係特別酷熱天氣下,喝返杯凍冰冰既飲品特別爽👏🏻加上Latte 拉花圖案好靚,抺茶味🍵好重,惟lime mint soda有點失色😅小妹覺得為忙碌既生活搵一段留白既時刻,暫時放低所有行程,梳理悶壞既❤️ 價錢上可以接受,重點有

🍞🍅🥓All Day Breakfast

🐟🍞Toast

🍵 Matcha Latte🍸Lime mint soda

小妹覺得為忙碌既生活搵一段留白既時刻,暫時放低所有行程,梳理悶壞既❤️ 價錢上可以接受,重點有養🐱🐶既朋友仔就岩哂啦,因為呢間cafe絕對歡迎寵物入場🤤

💥現時Cafe設有人數限制及2小時用餐時間,因Cafe人數限制,記得提前網上book位,book位時會收取$50訂金🌝 湖邊位暫時沒有開放預訂,詳情可以留意官方更新🤭
💥小妹提提如果想去打卡,記得預留時間去啦🙈
2022-11-13 138 瀏覽
之前已經有兩三年冇嚟梅窩,發覺呢度變得好多。難得黎到兩日一夜渡假,第二日朋友介紹我去一間新開好隱蔽嘅Cafe,我見到圖片上嘅環境好靚!好吸引!於是預約第二日朝早去!好期待!交通方面,離碼頭唔算近,要行一段路,要喺消防局走入去,但係我覺得位置唔算太偏僻,只係行20分鐘左右就到,咁話明隱世,咁梗係唔可以位於鬧市啦!見到門口覺得已經好有心思!已經有員工淋緊花草樹木,整左好多田園裝飾,好多花草。咁啱門口仲有隻店主貓!非常之可愛!而且入面地方好大、好休閒。好似去咗外國度假嘅感覺!勁chill餐廳方面:可以選擇嘅食物唔算多,總共有兩頁紙我叫左個Avocado Toast (Avocado, Tomato, Ricotta Cheese, Coriander, Red Onion)加一杯Flat White個景又靚、食物賣相又靚、個天又靚,簡直係無敵!唔怪得知咁多人慕名而來打卡!個toast焗得好脆身,牛油果同車厘茄嘅結合好清新,帶少少酸甜感覺,做一個輕食嘅早餐杯Flat White咖啡同埋奶嘅比例啱啱,好飲到豆香,又唔會帶酸味雖然呢間餐廳交通環境唔算方便,但係行遠少少入嚟,可以喺呢度享受咁正環境,

咁啱門口仲有隻店主貓!非常之可愛!

而且入面地方好大、好休閒。
好似去咗外國度假嘅感覺!勁chill

餐廳方面:可以選擇嘅食物唔算多,總共有兩頁紙

我叫左個Avocado Toast
加一杯Flat White
Avocado Toast

雖然呢間餐廳交通環境唔算方便,但係行遠少少入嚟,可以喺呢度享受咁正環境,咁好嘅地方,留喺呢度幾個鐘都值得!同埋我好欣賞店主對呢個地方嘅用心經營!
Avocado Toast
放假冇嘢做初征梅窩💕梗係要去下梅窩最出名既打卡𝚌𝚊𝚏𝚎✨之前見到大家出相已經好想去哩次終於去到🥰不過我地哩次去得好突然所以冇𝚋𝚘𝚘𝚔到位🥺好好彩我地個日去比較陰天☁️所以無𝚏𝚞𝚕𝚕 𝚋𝚘𝚘𝚔𝚒𝚗𝚐先有位比我地𝚠𝚊𝚕𝚔 𝚒𝚗😭✨平時佢地要係網站𝚋𝚘𝚘𝚔同埋比$𝟷𝟶𝟶訂金先𝚋𝚘𝚘𝚔到❗️提返大家如果真係想去就吾好好似我地咁撞運氣🤣早𝚍 𝚋𝚘𝚘𝚔我覺得哩度物價都幾高下,野食選擇都偏少🥗不過當係俾多𝚍錢買個景𝚏𝚘𝚛打卡📷我覺得都值既👍🏻不過建議冬天去如果吾係會超多蚊🥲小編吸蚊體質冬天去照比蚊咬😭🧇𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟷𝟺𝟶包括一球朱古力雪糕,一條焦糖香蕉同四塊仔窩夫~雪糕好好食好濃味,香蕉都有用焦糖燒過好脆✨窩夫好脆但係好空心,口感𝟷𝟶𝟶分但係飽足感𝟶分😂價錢偏貴🍵𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 $𝟾𝟻哩款可以揀𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘既口味,有朱古力、雲尼拿、姜味同埋我地揀既綠茶味~其實𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘都幾大球下,同埋幾香,不過略嫌有𝚍甜,雪糕🍨比例有𝚍太多,吾係好食到咖啡味☕️綠茶甜味居多🤔🤔

🧇𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟷𝟺𝟶

🍵𝙰𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 $𝟾𝟻
2022-11-01 129 瀏覽
上網一search梅窩Cafe其實已經搵到呢間,好多人去,啱啱開張嘅時候仲book唔到位添!不過近排睇佢個官網,好似啲位冇咁緊,可能熱潮已過。不過當日係星期一下晝,其實去到都見到不停有人流,平日嚟講都算已經多人。河邊位置大概得五六個,冇得預早book定,要去到自己擺位。建議大家可以先坐後一行嘅梳化位,等前面嘅人食完就可以直接坐河邊啦!用餐時間兩小時,食埋嘢影埋相嘆吓傾偈剛剛好!另外睇得出係有心機整咖啡同食物嘅餐廳,開頭以為得景靚,啲食物會hea但最後surprise到我👍🏻値得山長水遠去試吓👍🏻雖然價錢偏貴😂
不過近排睇佢個官網,好似啲位冇咁緊,可能熱潮已過。

河邊位置大概得五六個,冇得預早book定,要去到自己擺位。
用餐時間兩小時,食埋嘢影埋相嘆吓傾偈剛剛好!
但最後surprise到我👍🏻値得山長水遠去試吓👍🏻
雖然價錢偏貴😂
2022-11-01
2022-11-01 129 瀏覽
WEST ⇦ 西 feature: @thehideouthk farm to table 🏡🥄The Hideout gets all their ingredients from their garden. yes - you best believe we dragged our butts to Mui Wo just to indulge in a mini getaway from the city ft. Softie. A+ for food / environment aesthetics 🌴Price: HK$100-200ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: the space looks bigger in pics than it really is, went on a quieter day so it was quite homey but can imagine it to be totally pack

Price: HK$100-200pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

OVERALL: the space looks bigger in pics than it really is, went on a quieter day so it was quite homey but can imagine it to be totally packed on a sunny / breezy day. great space to spend a few hours at, mostly covered but also room to be out in the sun as well ☀️🕶️

🥑avo toast - b/c who doesn't pay for overpriced avo toast? jokes aside, portion makes up for the amount charged and tomatoes fresh af

🍳brunch platter - all your proteins on one dish, fluffy scrambed eggs and kale served w/ mushrooms and pork sausages

🍫pain au chocolate - several pastries to choose from, this looked the most compelling, flakey layers but could use a bit more chocolate

☕coffee - every order comes w/ a mini index card and lists its origin, process, roast level and tasting notes - the more you know about your coffee the more you appreciate it!
2022-10-26 121 瀏覽
The Hideout非常受歡迎,非常難book 既cafe 之一。山長水遠入到梅窩,呢間cafe 超級隱世,入到去好似去咗旅行咁。環境真係好優美,有個靚靚既湖景,吸引咗好多人嚟打卡📸📸🍌Banana Chocolate Toast (Danish Toast with Banana, top with Chocolate Sauce & Fresh Whipped Crème)-好好食!丹麥酥香脆-香蕉朱古力呢個組合無敵,再加埋鮮忌廉好正Avocado Toast(Avocado, Tomato Salsa, Ricotta Cheese,Coriander, Red Onion, Toast)-擺得好靚呀-牛油果醬浸到包淋左d-d 配料唔係好夾限時兩個鐘分秒必爭,真係好準時,唔係計入座開始,而係計你book 既時段內,夠鐘佢就會打俾你,提提你就離開啦。所以預返時間影相啦。📸另外呢度好多蚊,好貼心提供大蚊怕水,唔洗擔心👍

The Hideout

🍌Banana Chocolate Toast
-好好食!丹麥酥香脆
-香蕉朱古力呢個組合無敵,再加埋鮮忌廉好正

Avocado Toast
Coriander, Red Onion, Toast)
-擺得好靚呀
-牛油果醬浸到包淋左d
-d 配料唔係好夾

下午茶
2022-10-22 102 瀏覽
唔係日日開 想去要早啲book 定 上網睇相好靚 入去完全冇失望 對住個湖 好靚好開陽舒暢成個設計都好似去左泰國啲resort 甘 特別個廁所位 我冇影相不過我like個地方係self service 自己搵位坐 落完order 自己拎etc 早去先可以揀到湖邊位 不過如果冇人遮住 坐椅對住成個湖景食野反而最正 野食就normal coffee shop options 正常發揮 價錢合理 係有個甘靚既view 尼計係抵Tim 食完出去外面行個山 可惜後尾落雨 Btw 間餐廳係有 有蓋既地方 所以落雨可以照去 可能個feel 又唔同如果我住得近 係個可以時時去既地方
唔係日日開 想去要早啲book 定

野食就normal coffee shop options
正常發揮 價錢合理 係有個甘靚既view 尼計係抵Tim

食完出去外面行個山 可惜後尾落雨

如果我住得近 係個可以時時去既地方

【Gelato@hideout】*唔使介紹.呢度應該俾人打卡打到.無人不知無人不曉*地方正之餘・啲同事又好有禮貌・由打電話去問路.到安排位置.到點餐.都非常之親切有禮貼心*搞到我冒着爆錶危險・都整咗杯 gelato※ 相幾鏡頭 ip12proMax#祝大家亂流下平安【Gelato@hideout】*不解釋.唔使我介紹.呢度應該俾人打卡打到.無人不知無人不曉*地方正之餘・啲同事又好有禮貌・由打電話去問路.到安排位置.到點餐.都非常之親切有禮貼心*搞到我冒着爆錶危險・都整咗杯 gelato※ 相幾鏡頭 ip12proMax #gelato #icecream #food #gelatoartigianale #dessert #gelateria #foodporn #instafood #coconut #gelatoitaliano #vanilla #icecreamlover #sweet #yummy #delicious #love #italy #gelatolovers #instagood #foodblogger #foodphotography #cioccolat
【Gelato@hideout】

.都非常之親切有禮貼心
*搞到我冒着爆錶危險
・都整咗杯 gelato

※ 相幾鏡頭 ip12proMax

#gelato #icecream #food #gelatoartigianale #dessert #gelateria #foodporn #instafood #coconut #gelatoitaliano #vanilla #icecreamlover #sweet #yummy #delicious #love #italy #gelatolovers #instagood #foodblogger #foodphotography #cioccolato #cafe #delivery #weed #coffee #mobliephotography #foodphotography

的確周圍幾靚,有個人工湖?應該係人工湖,見到有班鬼佬家庭釣下釣下d魚毛仔好high咁,有個小風景都好岩hea時間。嘢食我都直接問staff,都係攞貨嘅,不過不失啦。雖然風景靚但坐個位置岩岩係正後面,超多港女打卡位包抄成個風景,阻住視線。坐足一個鐘,就見足班港女影足一個鐘,真係擔心佢部機會著火架個蛋都炒得幾好,係偏濕潤。蝦包就一般,d蝦唔會霉但又唔係好夠seasoning。現場熱到hihi所以勁快啪咗杯野飲落肚另外既係如果叫雪糕要快食,太熱好快就變左湯
有個小風景都好岩hea時間。

嘢食我都直接問staff,都係攞貨嘅,不過不失啦。
雖然風景靚但坐個位置岩岩係正後面,
超多港女打卡位包抄成個風景,阻住視線。
坐足一個鐘,就見足班港女影足一個鐘,
真係擔心佢部機會著火架

個蛋都炒得幾好,係偏濕潤。
蝦包就一般,d蝦唔會霉但又唔係好夠seasoning。

現場熱到hihi所以勁快啪咗杯野飲落肚
另外既係如果叫雪糕要快食,太熱好快就變左湯
📍 呢間梅窩隱世湖境Cafe 唔少雜誌 Foodie朋友都介紹過由6月開始已經想去 最近終於成行🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️如假日到訪 需要網上預約時間並交上$50/ppl 留位費 Walk-in 基本係不可能的任務😂位置有少少偏僻 由梅窩碼頭步行10-15分鐘👣就會見到一個竹製閘口 推門而入後可以自由入座池塘旁邊既打卡區長期滿座 所以需要等食客離座先有機會影相👀🌀 Chocolate Banana Toast 食物選擇唔多 所以簡簡單單叫咗個甜品本來不抱期望 但反而幾有驚喜 🙊丹麥吐司酥脆中間都塗上厚厚既榛子朱古力醬 配香蕉片上層既忌廉球好邪惡🙈 食完有少少罪惡感😂 口感幼滑但實在 而且凍凍地有d似食緊雪糕 唔錯喎~❤️🌀 Nachos 價格少許進取 Nachos分量好少😥 配有芝士醬 牛油果醬及小蕃茄 好適合食住Nachos飲咖啡 傾下偈 打下卡 咁chill 住過一個下午餐廳不設冷氣 所以夏天黎 預咗會出曬汗 而且始終係戶外地方 蚊蟲比較多 不過餐廳貼心地提供蚊怕水~整體而言 環境有滿滿的渡假氣息 有點遠離煩囂嘅感覺
📍

由6月開始已經想去 最近終於成行🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️