2014-12-26 18794 瀏覽
近排太忙好耐冇寫食評,今日boxing day 同男友黎食buffet,見吾太貴之餘仲有生蠔任食都幾吸引!我地冇bk位walkin 因為早5:30入去,食90分鐘228加一。入到去環境都五錯,坐得舒服因為早所以五多人拎野食都五洗排隊,不過款式冇平時酒店自助餐禁多,但野食五差,有誠意!對得起個價錢!值得推介既係呢個焗芝士龍蝦!好好味個汁而且好大塊龍蝦肉!絕對係誠意之作另外隔離個燒豬仔脾都吾錯,生蠔就可以吾係好大隻,但食落都算新鮮,讚!後尾掛住食都五記得影相喇哈哈,仲有其他食物都五錯,值得讚既係個蜜糖雞翼,超好味!好入味,亦好嫩,平時食自助餐好少食到禁有誠意既雞翼!另外三文魚都係厚切同新鮮,有個蘑菇湯都五錯架,不過唯一缺點就係野飲要另叫同收錢,同埋冇雪糕 不過呢個價錢有咁既質素真係性價比高!比起好多團購既自助餐好得多。下次會同屋企人再黎啊^_^

2014-12-26
2014-12-01 19882 瀏覽
自助餐中,有蠔的,正是我不二之選。198蚊,實在太抵食了吧!二話不說,先吃蠔,再吃,再三吃,蠔的質素踓然不屬於頂級,但質素絕對不差,而且十分新鮮,最好的是不用在等,因為所有蠔已經預備好,只要你走過去,便能夠拿得到。其它的食物質素也不過不失,雖然款式不是很多。 基本的魚生刺生也有。這個相當便宜的價錢絕對吸引。推介。
自助餐中,有蠔的,正是我不二之選。

198蚊,實在太抵食了吧!

這個相當便宜的價錢絕對吸引。
推介。
2014-11-26 17908 瀏覽
在討論區見到呢間平價自助餐,問清楚之後,發現居然位於鬧市,仲要係朗豪坊。在旺角區,二百蚊的放題選擇都幾多,自助晚餐真係第一次見。應該咁講,二百蚊的自助晚餐係香港都係少見。因為早到,大約六點半,唔洗等位就可以walk-in。七點之後,人就開始多,食完之後見到出面都有人等位。 入到餐廳,用餐環境高雅,坐位舒適 除左裝修grand之外,就連餐碟都與別不同。其實,我一開始係討論區就係比呢隻碟吸引住,哈哈哈‧海鮮凍盤:翡翠螺--有沙蝦--以二百蚊的價錢黎講,都算大隻同新鮮青口--正常小龍蝦--怕麻煩冇食 三文魚刺身:非常肥美鮮味,加上厚切,食落好有口感不過,六點半出完呢一盤之後就冇再refill有壽司,不過冇食,怕飽肚,但賣相都ok。 凍肉:有風乾火腿和沙樂美腸,仲有煙鴨胸 生蠔:大大隻,都幾鮮甜。平時一隻起兩隻止,但為左回本,最後都食左7-8隻 餐湯:忌廉栗米湯,味道同茶餐廳的栗米肉粒飯完全一樣,唯一分別係,呢個餐湯稀d燒牛肉:自助餐點可以冇燒牛肉,不過,呢間野的燒牛肉對我黎講太生,一落刀d血水就係咁流= ="更大的問題係......韌到,切左好耐先切得開。 燒春雞:燒春雞個
入到餐廳,用餐環境高雅,坐位舒適
除左裝修grand之外,就連餐碟都與別不同。
其實,我一開始係討論區就係比呢隻碟吸引住,哈哈哈‧
海鮮凍盤
海鮮凍盤
翡翠螺--有沙
蝦--以二百蚊的價錢黎講,都算大隻同新鮮
青口--正常
小龍蝦--怕麻煩冇食
三交魚刺身
三文魚刺身非常肥美鮮味,加上厚切,食落好有口感
不過,六點半出完呢一盤之後就冇再refill
壽司
壽司,不過冇食,怕飽肚,但賣相都ok。
凍肉
凍肉:有風乾火腿和沙樂美腸,仲有煙鴨胸

燒牛肉
更大的問題係......韌到,切左好耐先切得開。
燒春雞
燒春雞:燒春雞個source幾好味,雞肉唔會過老
豬手:燒春雞旁邊的豬手都唔錯
雪芳蛋糕
雪芳蛋糕:呢個蛋糕賣相一流,味道方面...咪雪芳蛋糕囉!仲好飽肚tim= =!
甜品
第一個甜品就中伏,對甜品零期望。。。
白色甜品我真係食唔出佢係咩,又唔放名牌,一入口就一陣泥膠味。
椰子奶凍:好怪的甜品,奶凍ok,但上面棕色的醬,發出一陣陣極甜的椰子糖味。總之,奇怪非常= =
草莓慕絲:在場有十款甜品左右,呢個慕絲係唯一好吃的,草莓味的酸甜味,令人感覺清新。
檸檬批
水果:唔甜,可以講得上完全冇味。
檸檬批:都算ok,起馬冇「泥膠」咁難以入口,不過,都幾酸,但一出就比人清碟。

總結:
環境好,服務到位,價錢吸引,可惜......
食物選擇唔多,門外介紹寫有50種,但場內好似冇咁多。想食的食物就更少,加上是日冇長腳蟹。
以價錢黎睇,冷盤和熱葷的質素都合理,直頭講得上抵食,但甜品方面,真係一失敗中的失敗!
用餐有時間限制,為1.5小時,但因為食物選擇少,所以好夠用。
用餐時鄰桌的兩位女士,對食物的選擇和質素都抱有很多意見,令人會心微笑。
ps.絕大部份食物都冇名牌,大大增加中伏機會!!
2014-10-14
三交魚刺身
燒春雞
2014-11-16 15088 瀏覽
[ 第一篇食評!! ]價錢挺吸引,$198就有生蠔任食。再望望餐廳,用餐環境舒適寬敞,裝潢時尚華麗。進了店內才發現還有戶外座位,皮製沙發與圓桌,感覺更寫意呢!餐廳有多款海鮮凍盤,如: 生蠔、翡翠螺、蝦、青口和小龍蝦。先來個凍食,生蠔雖小但肉身肥美,質素不錯。小龍蝦肉質結實,啖啖肉!肉類焦點有: 風乾火腿、沙樂美腸和燒牛肉。燒牛肉是驚喜之一,生熟度剛好,帶粉紅的肉色,肉質鮮嫩。甜品方面,款式賣相精緻! 最喜歡芝士蛋糕和朱古力慕士。切成一小口的芝士蛋糕質地軟綿幼滑,芝士味濃但不膩。而朱古力慕士是我等朱古力迷的至愛,香濃滑溜,正合朱古力迷的我。以百多元的價錢計算,食物種類選擇不少,冷盤、熱葷、甜品全部都有。味道和賣相都很好,可以再試!
[ 第一篇食評!! ]

剛過去星期3去試luxe, 朋友話平時行過冇人等位,就冇book 點知等左4個字。門口既光頭哥哥幾多禮貌咁去幫我地留資料係門口望入去。嘩~生蠔 ...之後有d 睇唔上眼或想食既見唔到刺身。我完全見唔到其他人講既蟹夾。D 蝦同蠔都ok 鮮但d 蠔係唔痴殼。我唔見佢有即時開殼或一隻隻蠔放上蠔殼,但勁多水。我夾果時打斜左小小個超後生男職員仔(見人就放蠔果位) 就講左句野我聽唔清楚*咩話* 佢就黑晒面咁講唔好倒d 水出黎。基本一d 禮貌都冇d 3文魚乾。最好味真係佢,d 肉又滑d甜品款多。但每次得幾件
剛過去星期3去試luxe, 朋友話平時行過冇人等位,

等位

3文魚刺生

生蠔

刺身。我完全見唔到其他人講既蟹夾。D 蝦同蠔都ok 鮮
但d 蠔係唔痴殼。我唔見佢有即時開殼或一隻隻蠔放上蠔殼,
但勁多水。我夾果時打斜左小小

d 3文魚乾。
全場最好味,3文魚頭

最好味真係佢,d 肉又滑

甜品款不多數量也不多

甜品

d甜品款多。但每次得幾件
壽司款小
2014-10-29
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
全場最好味,3文魚頭
2014-10-30 12348 瀏覽
同男朋友係朗豪坊行完街,本來想去食Monster Sushi點知去到鬼咁多人,見到對面有Buffet食又好似唔係太多人等位咪去睇睇囉,見到傳單寫$198+10%一位,(咁岩今日係星期五Weekend $228位)一心以平平地試下囉嘅心態入去。入到去環境好優雅,座位又寬敞,侍應安排咗我哋坐出面,嘩好有天幕下的戀人feel呀,好浪漫。唔知係唔係因為外邊商場唔夠冷氣嘅關係,男友話越坐越熱, 有點破壞咗個美景。食物方面,第一時間梗係去攞生蠔,大大隻,好鮮甜,仲有長腳蟹﹑青口及蝦。其他還有新鮮又好肥美的三文魚刺身及不同款式的壽司。值得一提嘅係,好好味。不得不提既當然係好多愛食自助餐嘅朋友都會喜歡的燒牛肉,熟度適中,不太生不太熟,配汁可選黑椒或燒汁。熱食區種類都有很多,有湯﹑豬手﹑炒雜菇等等,但因為掛住食冇影相。甜品有大約6款,cheese cake, chocolate mousse, 水果撻等精緻味美。咁嘅價錢有咁嘅質數,既飽肚又滿足,對著咁優美的環境嘆美食,一樂也。
2014-10-10
5 分鐘 (堂食)
  • 生蠔
  • 三文魚
  • 長腳蟹
  • 燒牛肉
  • Salami
2014-10-27 11438 瀏覽
是日到旺角食lunch, 家姐提議去朗豪坊依間新開既餐廳食buffet, 仲話好抵咁講,咁就試下啦!去到12樓,見到門面已經覺得好唔錯,裝修好grand。但價錢完全唔係想像中咁貴甚至係平。入到去,周圍既環境好吸引好舒服,岩晒同三五知己一齊黎high tea。一坐低我就出去拎野食,食物種類黎講由於係tea buffet所以一定唔多,不過出奇地係有青口同蝦揀,壽司只有幾款,cake都一樣,不過講真108蚊你仲想點?So far食物都唔錯,壽司幾好食,不過蝦就唔係好新鮮,而且近門口位夾野食果陣有好大陣臭味,但應該係唔關d食物事,希望餐廳方面可以注意一下,因為好影響食客既食慾。雖則食物種類不多,但食下食下已經好飽,撐住知肚走人,埋單每位只係108加一抵到呢。下次會試下晚餐buffet, 聽聞生蠔任食,價錢二百多。
2014-09-30 14814 瀏覽
唉...我的三星手機用不夠一年就有問題男友陪我黎朗豪坊維修中心整整佢好彩只係等一小時, 咁o岩遇著晚飯時間早前行經朗豪坊12樓已見到The Luxe了當時食飽飽先見到有tea buffet, 門面看到內裡的裝潢很grand似的以為價錢也不便宜誰知, 一個tea buffet都是百多元所以今日在等待整電話的一小時, 立即話要試試這間其實剛過去的星期一已吃過酒店buffet 但是見到The Luxe的dinner假日都只228, 而且坐得舒服, 也有生蠔, 長腳蟹....6pm又不用等位, 所以.....2位唔該在沒有訂位下, 都可以安排到窗口位, so nice起12層高望下去, 感覺良好 (我沒愄高症)檯, 椅都很舒適, 感覺很潔淨也時尚由於晚餐不包飲品, 水例外所以他們都會放下drink list, 而且有8折, 其實唔貴不過邊飲邊食, 我會好快飽, 所以無點飲品其實The Luxe供應食物, 相比酒店級是有距離但二百多元, 有生蠔長腳蟹, 有我地想吃的 在旺角區吃放題都差不多, 況且看過食物的質數一定會好過放題因為時間尚早的關係, 我不能吃太多, 有些也沒有影相我們主攻冷盤: 生蠔
唉...我的三星手機用不夠一年就有問題
男友陪我黎朗豪坊維修中心整整佢
好彩只係等一小時, 咁o岩遇著晚飯時間
早前行經朗豪坊12樓已見到The Luxe了
以為價錢也不便宜
誰知, 一個tea buffet都是百多元
所以今日在等待整電話的一小時, 立即話要試試這間
其實剛過去的星期一已吃過酒店buffet
6pm又不用等位, 所以.....2位唔該
在沒有訂位下, 都可以安排到窗口位, so nice
起12層高望下去, 感覺良好 (我沒愄高症)
檯, 椅都很舒適, 感覺很潔淨也時尚
由於晚餐不包飲品, 水例外
不過邊飲邊食, 我會好快飽, 所以無點飲品
其實The Luxe供應食物, 相比酒店級是有距離
但二百多元, 有生蠔長腳蟹, 有我地想吃的
在旺角區吃放題都差不多, 況且看過食物的質數一定會好過放題
因為時間尚早的關係, 我不能吃太多, 有些也沒有影相
我們主攻冷盤:
生蠔不會一次過放太多, 但有refill,
他們會連生蠔連住殼的那粒肉也起埋, 方便客人食用
也算新鮮大隻
刺身只得三文魚, 但竟然是厚切, 肥美
長腳蟹, 到我拎的時候, 餘下很多蟹鉗, 我也喜歡吃
可以問侍應拎鉗呀~
冷盤
男友話d風乾牛肉片好好味, 我都見佢食左幾片
小青口都大隻厚肉, 螺無咩特別
其實冷盤仲有蝦, 我已忘了影相
熱葷必食的牛肉喇, 半生熟, our favourite~ 唔老唔鞋
另外一些熱葷, 意大利肉丸我覺得必食,
其他仲有炒飯, 意粉, 關東煮都有
不過太飽既唔合我胃口
我仲飲左碗忌廉磨菇湯, 如果更多磨菇茸會更佳
仲有芝士配法飽, 我都食左一件
芝士有2款, 1款最臭的藍芝士, 但都好味
1 款較硬身
熱葷
最後少不了甜品喇, 其實我地都食得幾有衣食
呢盤都係同男友share, 真係唔想拎左食唔哂浪費
我怕佢, 佢怕太甜
所以一人食d o岩o岩好
雖然款式唔算太多, 但出奇好食
芝士餅連男友都讚, 平時佢真的抗拒甜品
唔好睇中間果片是普通的雪芳蛋糕, 其實佢面是拿破崙來的
食落有2種口感, 我好想完成佢, 但真的很飽呢
小蛋糕幾款也好味, 男友竟然肯同我share光了
最右手邊的, 我以為是花生醬味的甜品
原來下層是滑滑的布甸, 上面啡色是椰汁味, 很配, 也不太甜
反而上面芒果那款較甜及硬左少少的mousse (實質我也不知道是什麼)
甜品
以二百多元的價錢, 我會揀呢度多過去食放題
起碼坐得舒適d, 又唔使迫, 地方也乾隆很多
同埋相信食物的質數也好
題外話/補充資料: 限食90分鐘 埋單後, 會送上一張9pm後買4送1的coupon
2014-09-28
冷盤
熱葷
2014-09-16 15147 瀏覽
Since my beloved young cousin's birthday is coming soon, I took her out to search for a gift in MK per her request. After a whole afternoon of shopping, I really wanted to find a nice and quiet place to sit down for dinner. That’s a bit of challenge in MK though. Then I remembered that I previously had a pretty good Valentine’s Day dinner at The Luxe so I decided to go there again.When we arrived around 6pm, I realized that the business model of this restaurant has changed. They no longer serves
Sushi and Sashimi
Dessert
When we arrived around 6pm, I realized that the business model of this restaurant has changed. They no longer serves a la carte menu. It’s buffet now, and the price is $228 for adult.
 I hesitated at first because I worried about the food quality if the price is too cheap for buffet. Then my cousin convinced me to try because she likes the nice décor.
The seafood section's varieties are decent…fresh oyster, snow crab leg, mussels, jade whelk, shrimp, crab, salmon, salmon sushi, octopus sushi, tuna sushi. To my surprise, the quality of the seafood is really good.
 The only downside is that one of the jade whelks had sands.
The salad is standard…a bit less in selection. Cold Cuts are ok. Pumpkin soup is good. The buffet has about 14 types of hot food. The must try item is Roast Beef. It’s very tender and juicy. Mussels in creamy white sauce is a little cold. All other hot dishes are above average.
The dessert is standard…not too tempting for me. It has a chocolate pot (not fondue) with different kinds of fruits and marshmallow to dip in. Other dessert choices are mango panna cotta, chocolate layer cake, tiramisu and few other items that I don’t remember.
Compare to other big hotel buffet, The Luxe’s dinner buffet only has about 40ish items. However, the quality and the price is very good so I definitely will take my family there again in the near future.  I just hope that the price won't increase soon.
題外話/補充資料: Dinner Buffet: $198/adult from Mon. to Thurs., $228/adult from Fri. to Sun.
2014-09-06
Sushi and Sashimi
  • Fresh Oysters
  • Snow Crab Legs
  • Roast Beef
2014-08-13 12371 瀏覽
早在這餐廳開業不久的時候,曾來過這兒吃過一頓豐富的晚餐,評價不差。但數月前與友人一同在午飯時間前來所吃的午市自助餐,卻令自己甚為失望。無疑,這午市自助餐的價錢是便宜的,才$128+10%的價錢便可以吃到,但這自助餐的食物款式卻很不夠,只消三數round便已可KO這自助餐內的所有食品,勉勉強強算是較為吸引的食物就只有燒牛肉而已,而且各款食物的味道也只是普普通通,並沒有哪一款可以令人留下深刻的印象。這不單是我的觀感,也是我的友人們的感覺。要是可以的話,我和友人們真的寧願付出多一點的金錢來換取這自助午餐供應多些吸引的食物,讓我們可以吃得滿意些呢!
1900 瀏覽
。這不單是我的觀感,也是我的友人們的感覺。
題外話/補充資料: 除了一款湯之外,相片所示已差下多是這自助餐食物的全部了。
2014-07-14 10674 瀏覽
首先, 自助餐要齊人才可入座, 然後開始計時, 我也都可以理解, 但門口receptionist 的態度可以好一點, 說話可以客氣點嗎?! (她就悔氣地說未齊人唔入得, 你地出去行個圈先入黎!)到入座後, 那些員公不知是否很空閑, 就不停望向我們那張台指手劃腳, 說三道四, 她們好像對我們的衣著和髮型很有意見似的?! 原來現在的服務員都喜歡在客人用餐時背著客人評頭品足, 講是講非?! 她們就是一個傳一個不停地說和望著我們那張台似的. 我想問現在我們是去參加時裝表演嗎?! 難道花了錢去吃一個午餐, 還要給服務員不友善的態度對待嗎?! (自問我們的衣著都很檢點, 沒有半點沉誇或不尊重的!)另外, 除了員工喜歡在客人用餐時竊竊私語外, 還有她們的服務態度真的不行!!! 好像讓她拿多一個碗都不願意似的?! 我現在不是去了大排檔吧?! 就算是普通荼餐廳, 好像伙計們的態度也都比那些員工親切和友善呢?! 本想為求方便, 就到那裏一嘗自助餐, 怎料大為失望. 若以這個價錢, 但要受這種甚差的服務態度, 那我倒不如還是去到價錢稍貴, 但服務態度和食物水準有一定品質的港島區或其他五星級酒店用膳吧!!!最
最後, 說到食物, 甚麼$128 for 90 mins?! 蛋糕款只有兩三款, 還是沒口感的. 生果又只有西瓜, 我想全部食物加起來只有十款吧?! 我真的吃不飽,之後還要再到"牛一"打邊爐呢?! 這個$128 for 90 mins 的自助餐, 真的連tea buffet 都比不上. 相信我和我的朋友以後都不會再光顧這間THE LUXE了.
題外話/補充資料: 真後悔去了The LUXE seafood bar & resto!!!
2014-07-13
30 分鐘 (堂食)
午餐
2014-06-27 9576 瀏覽
睇完戲肚仔餓, 適逢呢間餐廳做緊tea buffet, 見價錢合理, 便入內一試.雖然食物種類唔太多, 除咗湯同麵飽無食過外, 其他全都encore過.冷盤方面, 除了凱撒沙律同生菜可自行調味, 其他沙律均已經伴好沙律醬, 唯沙律醬略微稍多. 其他冷盤有豆角和青瓜, 好fresh, 有中和沙律醬的作用.熱葷方面, 味道濃淡適中, 唯餐廳冷氣過盛, 熱葷好快變冷盤.甜品方面, 普普通通, 未有驚喜.Tea Buffet 包餐茶一杯, 冷熱均可.餐廳裝修很grand, 有fine dining的感覺. 值得一提, 如有朗豪坊LP Card, 可免加一.

甜品方面, 普普通通, 未有驚喜.

Tea Buffet 包餐茶一杯, 冷熱均可.

2014-06-27
2014-06-22 8144 瀏覽
朗豪坊是以年輕人路線的商場, 西餐廳不算多, 新開的這家算是不錯的一家。 被安排在天幕下用餐,有種意外的驚喜,寬敞的沙發, 精美的餐具, 喜悅的心情刺激味蕾。叫了半打生蠔, 非常的新鮮, 本身的鮮味令人動心, 不知不覺的多吃了幾只。 喜歡吃生蠔的朋友可以來這裡試試。 很多高級酒店的自助餐會有生蠔提供,但不會令人有驚喜的感覺, 吃過好吃的生蠔, 才知道其的質量有很大的差別, 好吃的,口感, 鮮味令人回味無窮。 最近我也開始喜歡上她的味道和質感了。 接下來的沙律, 周打蜆湯也做得不錯,擺設味道沒有太大的驚喜, 預期之內。 反而牛排卻是失敗之作, 煎得太老, 肉質變得很粗糙。 吃完後, 沒有任何的回憶, 只知道下次不會再點。 牛排有點像魚翅,不是每一間餐廳都能賦予它們第二次生命的意義, 讓人吃完後久久的回味。 看著朗豪坊眾多的人群, 自己卻身再在悠閒的角落用餐, 感覺特別好,美好的時光在指尖, 舌尖慢慢流走...

2014-06-18 7986 瀏覽
很神奇地生日當日好友番早放早因此三點幾可以出到黎見見面其實冇計劃要食d咩既,只係等佢果陣周圍行就俾我發現左The LUXE仲做緊之前係openrice宣傳既tea buffet:^)價錢亦相宜,$98+10%有90分鐘反正大家未食野肚空空咁,不如一試啦!沙律有好多款既除左本身separate既材料,如羅馬生菜,仲有d mixed salad揀蔬菜感覺幾新鮮既,起碼佢都算青綠,唔係倒胃既棕黃色食落亦覺得佢夠爽脆,冇淋爛feel沙律醬唔會過多過膩,剛好可以coat住調到味:^0呢味就係朋友拍板佢拎既,其後見到仲有蕃茄配水牛芝士,但就冇再試了熱盤估唔到佢會有熱盤(仲以為係沙律加甜品而已Croquette係長條形果件啦XDDD內餡芝士味好重,炸得夠香脆炸物放出黎既時候有燈heat住,唔會太凍變硬出油:^)Risotto Balls外皮算脆,不太油膩Risotto內餡仲係粒粒飽滿,有嚼勁有彈性而唔係爛成蓉Curry Chicken好特別XDD,又係另一樣估唔到會有既野但佢既咖哩只係香氣上,唔會話辣唔會話醬多到漿住哂咁雞肉冇雪味又冇血水,肉質竟然保持到不老不柴,真心冇諗過:^00000雞肉普遍大件
很神奇地生日當日好友番早放早
因此三點幾可以出到黎見見面
其實冇計劃要食d咩既,只係等佢果陣周圍行
價錢亦相宜,$98+10%90分鐘
反正大家未食野肚空空咁,不如一試啦!
沙律
有好多款既
蔬菜感覺幾新鮮既,起碼佢都算青綠,唔係倒胃既棕黃色
食落亦覺得佢夠爽脆,冇淋爛feel
沙律醬唔會過多過膩,剛好可以coat住調到味:^0
熱盤
估唔到佢會有熱盤(仲以為係沙律加甜品而已
Croquette係長條形果件啦XDDD
內餡芝士味好重,炸得夠香脆
炸物放出黎既時候有燈heat住,唔會太凍變硬出油:^)
Risotto Balls外皮算脆,不太油膩
Risotto內餡仲係粒粒飽滿,有嚼勁有彈性而唔係爛成蓉
但佢既咖哩只係香氣上,唔會話辣唔會話醬多到漿住哂咁
雞肉普遍大件但夠味既,脂肪唔少但好似起得走,感覺唔算好油膩
Vegetable Stew主要都係蕃茄
酸甜得黎算係冇咁多油既選擇
唔可以話佢極度健康,但起碼食炸野肉類之時或之後可以清一清味蕾再戰
南瓜湯清甜,味道自然,香濃不膩
即使係舀左兩碗大大碗,我地仲係快快手飲得哂
熱盤
烤薯塊夠味,薯塊帶焦香
加上薯味都不輕,食落唔會太滯
蛋沙律多士既沙律部分唔會好膩,蛋香味濃郁
多士脆度不太夠,也許是放上沙律後慢慢稔左
甜品
雲石芝士蛋糕朱古力味反算重,芝士部分有點粉但非粉粒
整體感覺有點兒膩,或者餅底甜d或芝士部分少d會更理想
吉士撻外層有點軟化了
不過吉士夠奶滑,冇起粒,甜度適中,夾哂莓果既酸甜味
水果即使係瓜果,水份都只係一般,不是爆水版本,但夠清甜
甜品
朱古力泡芺既朱古力coating係硬身左d,有d似係解緊凍咁
泡芺亦稍為軟身,不過佢既內餡係咖啡忌廉,香氣重,奶香嫩滑
唔會過膩又冇人工怪味
Chocolate Cake朱古力香都夠既,味偏甜
但蛋糕部分太鬆散,彈性不足,用叉一叉就斷層了
時限就到既時候會有staff提醒
語氣唔係催趕,因此我地都冇咩負面感覺
服務都可以既,會主動加水以及收碟,可算是attentive了
環境我地就好滿意
首先地理位置已有點高級感覺
樓底高,光線猛,夠開揚
又唔多人流、唔多遊客、唔多嘈雜聲……
不失為一個hea及吹水好去處XD
2014-06-12
2014-06-11 6577 瀏覽
這天自己一個吃晚飯突然想吃奢華一點,可是看看自己衣著不夠正統知道不可能去 fine dining 餐廳。結果走去旺角試試新開於朗豪坊的 Luxe Seafood Bar & Resto,以前幾次路過已想試可是朋友們嫌貴。門前的接待生熱情招待對我介紹這介紹那,餐牌上的都被她介紹得令人垂涎欲滴,怎能拒絕呢… 接待生識趣的帶我到靠牆的疏化位坐下,很好的位置讓我靜靜享用晚飯。服務生第一時間帶來好漂亮內裡彩頁的餐牌。點了Fine de Claire生蠔,沙律… 最初問服務生 Fine de Claire 為甚麼 No.4 貴過 No.2 ,她跟據價錢解說 No.4 比 No.2大隻很多 (事實上我清楚知道生蠔的 size 由大到小順序該是 No.0-No.4,笑了… )鄰座都在享用 bread basket 等待已點的菜,可是卻沒有服務生給我任何麵包或水。直到我忍不住開口要求要一杯水…然後 Bread Basket 是跟 Oysters 同時間端到我面前 (我還以為點餐份量太少所以沒有麵包…) Oysters 都頗為新鮮,我要了半打 $199+10%。麵包雖則是不用付費,倘若先烘焗會比較好味

bread basket
Fine de Claire Oysters
然後 Bread Basket 是跟 Oysters 同時間端到我面前 (我還以為點餐份量太少所以沒有麵包…) Oysters 都頗為新鮮,我要了半打 $199+10%。麵包雖則是不用付費,倘若先烘焗會比較好味賣相亦會比較好。
煙燻豆腐芥蘭沙律
當初想叫個柚子水果沙律,服務生說這個因為某些水果 不當造 所以未能供應。唯有試他們的 煙燻豆腐芥蘭沙律 吧… 好新奇的沙律,面頭有烘乾的脆葉,木魚花,沙律菜,豆腐乾… 這個沙律倘若拿走豆腐乾,以脆麵包代替會更加好味,$68+10% 相比坊間西餐廳供應的沙律確實有點兒貴。

2014-06-07
Fine de Claire Oysters