2010-04-18 155 瀏覽
apr 17, 10時間充裕,又見佢有部機熱住d pancake,所以叫來了1個pancake早餐 : 1) banana pancake w/strawberry yogurt (hk$25)-佢嘅pancake配搭都有成6款,我就揀咗呢款-pancake形狀呈波浪邊,並非傳統的圓形-因唔喺即叫即整,所以只喺微暖熱啫-佢嘅pancake就唔喺老麥嗰種咁,唔喺綿密度高嗰款,幸好無苦味,都稱職,不過唔會叫得喺好-香蕉片切番厚些少會好味d-而全碟最味美就喺頂頭嘅士多啤梨乳酪,佢creamy得嚟,有乳酪嘅微酸味,又有士多啤梨嘅香味 2) decaf latte (+hk$12)-叫咗pancake之後,可以+$12有杯咖啡-好彩佢哋有decaf咖啡,所以我就可以享有呢個優惠-香度同幼滑度都ok鴉...........不過飲咖啡經驗我就唔多喇 * 其實個多月前已見到佢哋推呢個新產品..........但就無嘜試嘅意欲.........不過嗰日見到佢門口有部機,我又多手揭開佢個蓋嚟睇吓...........店長咪就嚟問我有咩需要囉~~~ * 近期呢個中國籍男店長就好好服務..........可能

-佢嘅pancake配搭都有成6款,我就揀咗呢款
-pancake形狀呈波浪邊,並非傳統的圓形
-因唔喺即叫即整,所以只喺微暖熱啫
-香蕉片切番厚些少會好味d

2) decaf latte (+hk$12)
-叫咗pancake之後,可以+$12有杯咖啡
-好彩佢哋有decaf咖啡,所以我就可以享有呢個優惠

* 近期呢個中國籍男店長就好好服務..........可能時間尚早,都無客咁滯,所以佢會攞埋比我...........仲走多轉去攞埋糖...........以前d外籍女店員,就算無嘜客..........真喺啋你都儍~~~~
2010-04-17
$37 (早餐)
2009-12-16 28 瀏覽
真好!有機會可以在七時多已經在中環,就在回家前,喝一杯咖啡,人都會開心點,原本想去試另一間的,但由於沒有營業,繼而去尋覓豆花,竟也收工了,沒辦法之下,唯有走到最大路的IFC去喝吧,而且方便搭車走人。來到了此店子,大部份的人都在喝Juice或Smoothie的,只有我一人挑咖啡,莫非此處的Juice及Smoothie好棒,還是咖啡太差呢,但一心要喝就去喝,那管他人選什麼,一個人也點了一杯Single Espresso及Cappuccino,其實加多個Shot也只是四元,但畢竟也在晚上七時,而且還點了兩杯,也真的不好貪這個便宜了。落了單後,隨便找了個座位坐好,看看四周的環境,發覺頭頂上的吊扇非常得意,坐了大概五分鐘後,終於有咖啡喝了,先談Single Espresso,竟然用上紙杯來盛,其Shot size真的剛好,但幾乎一看起來已知不太對版,這杯Espresso,真的一點Crema也沒有,而且香味一嗅起來不高,莫非其豆不是即磨的?然後喝了一口,咖啡熱度不足,但咖啡味道濃郁,入口帶點漿果香及天然微酸,味道來說又真的不是太差,可是沒有了Crema的Espresso,始終還是沒有了那份豐富的油

落了單後,隨便找了個座位坐好,看看四周的環境,發覺頭頂上的吊扇非常得意,坐了大概五分鐘後,終於有咖啡喝了,先談Single Espresso,竟然用上紙杯來盛,其Shot size真的剛好,但幾乎一看起來已知不太對版,這杯Espresso,真的一點Crema也沒有,而且香味一嗅起來不高,莫非其豆不是即磨的?然後喝了一口,咖啡熱度不足,但咖啡味道濃郁,入口帶點漿果香及天然微酸,味道來說又真的不是太差,可是沒有了Crema的Espresso,始終還是沒有了那份豐富的油潤感及香度,是一杯有形無神的Espresso。

另外的Cappuccino用上普通的瓷水杯盛着,始終這所也不是什麼Cafe,在鬆弛的奶泡上撤有一點巧克力粉,看起來是不錯的,一口喝下,奶泡真的是鬆馳得過了火位,不夠綿密之外,更加是有點肥皂泡的感覺,加上奶味其低,唯一可幸的是,奶泡的厚度足有三份之一杯,比應有的二份之一只少了一點,這想法又是否有點阿Q!?咖啡的味道在奶的稀釋下,變得非常稀薄,更徨論有咖啡香了。

喝了兩杯咖啡,覺得自己有點混吉,雖然覺得人家的咖啡不太好,但可能人家的強項及賣點從來都不是咖啡,所以這個OK臉究竟俾得公道與否呢?
來The Mix喝咖啡,不知自己是否有點混吉?
一貫Cafe擺位,但其咖啡的質素就不太像Cafe應有的
頭頂上的吊扇非常得意
Cappuccino用普通瓷水杯盛着,Espresso竟以紙杯來盛
Espresso一點Crema也沒有
Cappuccino的奶泡有點像肥皂泡的感覺
2009-12-15
來The Mix喝咖啡,不知自己是否有點混吉?
頭頂上的吊扇非常得意
(非會員)
2009-08-13 7 瀏覽
以前係中環返工,間唔中都會去食佢個 Tandoori chicken wrap,自從𨍭咗去九龍站就好少去上星期行經中環,見到佢大大個 poster 話個 menu 𨍭咗,好奇之下走入去八下,果然真係所有野食都𨍭哂,從來都未見過𨍭得咁勁! 見咁耐無食就叫咗個新嘅 tandoori 試下,好濃咖哩味,食落又無以前個咁滯,好好食,走時再叫咗個 key lime pie, 酸酸地,甜味剛剛好呢餐食得好滿足 個龍蝦仔 wrapp 望落好多龍蝦仔,下次再試

呢餐食得好滿足

個龍蝦仔 wrapp 望落好多龍蝦仔,下次再試
  • Tandoori wrapp
2009-07-31 12 瀏覽
之前那天去cafe, 被吊起了smoothie 癮卻不得滿足,今天趁去看《笑之大學》,路經the Mix, 入去飲返杯!Smoothie 本來也不是甚麼便宜玩意;猶記得在英國,在超市賣的一小樽也要1.3英鎊起標;就算再喜歡喝smoothie, 作為窮學生,也都只能偶一為之。現在出來工作,可負擔起喝smoothie, 可惜在香港買smoothie 不容易,結果又是偶一為之。要了個 mango tango - 由mango, banana, apple juice, mango sorbet 鮮打而成,香蕉的香甜味本是非常霸道,不過這裏的份量控制得宜,芒果的香味也能與之平分秋色;加了蘋果汁和sorbet, 使整杯飲品夠濃厚又不會過杰,好飲!環境也相當好,梳化位坐得很舒服,人流比鄰店pc少得多;在外頭跑了一整個下午,剛好就是需要這麼的一個清清靜靜看看書的地方,叉叉電繼續行程。也許,得不到的東西,最是誘人;對smoothie, 總是處於「偶一為之」的狀態,也就特別覺得她吸引!

$38 (其他)
2009-04-04 20 瀏覽
前一次買了 muffin + chocolate...印象麻麻地, 今天為了補充足夠碳水化合物行山....於是在茄蛋治後...加多了一件有機燉燘蔬菜酥餅(organ ratatouille empanada), $32, 酥皮厚厚, 硬硬, 味道似 pizza, 帶點辛辣味, 蔬菜好腍, 但吃了一半已很滯, 於是半份留待行山時再完成, 下次不會買了, 只因酥皮不對勁!
$32 (早餐)
2009-01-05 1 瀏覽
聖誕前夕,朝早返工無耐,老細就要人開會,佢知我地幾個同事都好忙,就建議到樓下coffee shop開個casual嘅會當break一break,原本打算去Pacific Coffee,但冇位,就向前行咗去Mix,老細話d juice同sandwich都ok,因為在鬼佬嚟講,lunch多數係食呢d,所以佢成日都買,不過coffee就大家都第一次試...雖然係自助式,不過幾條友order完坐低咗,到ready嗰陣,佢staff都好nice咁過嚟提提我地,service都ok啦,因為都有smile...至於coffee方面,可能佢唔係專家,所以咖啡味唔係好夠濃,不過就冇苦澀味,我叫latte,同事叫mocha,都係一般水準啦,但老細叫嗰杯係有玉桂味,都幾清新,佢話ok。我諗下次我都係叫juice好d,因為佢係fresh juice,我覺得抵d.
$26 (其他)
2008-12-21 17 瀏覽
I have heard from my friends how good the food is here. Finally, i got a chance to come and try.A BIG disappointment - They have been telling me about the "FRESH" smoothie and juices. Mix uses frozen fruits to blend their smoothie. Taste like water down juices. Very unpleasant!Mix have Yoghurt. but they are nothing comparable as the ones at Pret A Manger. Mix yoghurt taste watery, the granola on top is cereal grain, not like the crispy granola that Pret has. I noticed Pret is the first o

A BIG disappointment -

Mix have Yoghurt. but they are nothing comparable as the ones at Pret A Manger. Mix yoghurt taste watery, the granola on top is cereal grain, not like the crispy granola that Pret has. I noticed Pret is the first outlet in HK that have the granola yoghurt. Seems like many restuarants trying to copy but not successful. Pret mist have a secret recipe that make them taste so great!!!!!

The wraps just taste tasteless!!!!!

I would not recommend people to come unless they want to use free internet.
  • Carrot Muffins
朝早要過南丫島取經, 經過 IFC 嘆個早餐, 原本 CANTEEN 是首選, 但想吃點特別一點, 於是買了報紙, 搵到呢間無人既!低脂蘋果玉桂鬆餅, $13, 低脂....鬆餅質感唔太油, 玉桂味都唔夠濃, 蘋果味淡淡的, 有少少果肉, 餅面有很多麥皮, 整體可接受, 但不會再試!熱朱古力, $22, 忍咗好耐無飲朱古力....破界偷飲, 買完見住佢沖既牌子...百佳都有得賣, 心裡一沉....已覺麻麻地, 送到時只係微暖, 朱古力味唔濃, 略甜!唯一要讚係...先後兩個店員都好有禮貌, 笑容滿面!

唯一要讚係...先後兩個店員都好有禮貌, 笑容滿面!
muffin
hot chocolate
$35 (早餐)
2008-09-30 5 瀏覽
昨夜上完course, 同friend 行過去ifc , 結果入左去開餐我叫了xx蛋糕一片, 和吞拿魚roll, 橙汁 ; 朋友叫了xx鷄roll , 沙律買時, 得知"叮"熱要加錢, 覺得有點兒那個首先試橙汁 , 哇...... 好酸, 係咪自然得jai呀....個片蛋糕 .... 主体極為普通, 頂的一邊有甜甜的一層, 不過真係好甜好甜...跟位試吞拿魚roll, 哇.... 淡而無味 .. d tuna乾而鞋而冇味, d 雜菜淡mao mao .....實在係失望.同學和我share一半鷄roll,一試, 覺得有番d 汁, 味濃番d, 好味好多.但唔算好好味....環境.... ok la, 可以上網tim .... 不過好凍, 好大冷氣.可能間野係sell 天然, 但本人未必會再幫襯

買時, 得知"叮"熱要加錢, 覺得有點兒那個

首先試橙汁 , 哇...... 好酸
, 係咪自然得jai呀....
...

同學和我share一半鷄roll,

可能間野係sell 天然, 但本人未必會再幫襯

2008-07-18 10 瀏覽
今日無帶飯就走去mix買個wrap當晏。都好耐無買加左幾蚊價, 我諗住齋d, 揀左個芝士菠菜南瓜卷($38)。當然叫佢整熱la~好大件下! d芝士係一粒粒水牛芝士、菠菜還菠菜, 我以為係溶左o既芝士伴住菠菜tim! 所以菠菜係好似白烚咁, 仲要有d過熟佢呢個配松子酸汁, 連埋d菠菜仲怪ah!!!得d南瓜粒好食lor。 我真係要用難食來形容, 好唔容易先哽晒之後仲有d懷疑個wrap會唔會變壞左, 無奶油咁難食!

當然叫佢整熱la~好大件下!

之後仲有d懷疑個wrap會唔會變壞左, 無奶油咁難食!
(非會員)
MIX
2008-07-03 6 瀏覽
MIX的果汁同SMOOTHIES 好好味.仲可以用STANDARD CHARTERED CARD 可以免費加大....其實D WRAP 都OK 好食....不過都係貴咗D....WRAP + DRINK 都要成$80 ....又冇餐...TIPS: 你可以叫D人幫你焗一焗DWRAP 不過唔好咁燶...熱熱地几好食
又冇餐...
2008-05-13 16 瀏覽
5月3日, 約左朋友但佢未到, 於是走左入來飲杯野, 叫左個 "日式三文魚卷", 個皮硬到好似隔夜, 卷裡面唔見三文魚, 只見一埋紅薑一埋紅蘿蔔, 三文魚後來食到少少, 不過紅薑係主角, 不倫不類, 日式就加紅薑mo? 好cheap lor, 收成40幾元一件, 竟然是食"日式紅薑卷", 我去元氣食唔駛錢...杯 Orange C-preme 都ok好飲, 又40元, 一並用左80幾元左右........抵唔抵, 見人見智啦, 又無service ge.......
2008-03-10 1 瀏覽
Spinach mushrooms eggwhite quiche:雖然係用蛋白整但係感覺一D都唔健康淨係睇佢墊住的紙巾勁油就知!而且即使烘熱左入面D餡都係凍的十分唔掂呀...
雖然係用蛋白整
但係感覺一D都唔健康
淨係睇佢墊住的紙巾勁油就知!
而且即使烘熱左入面D餡都係凍的
十分唔掂呀...
2008-01-25 12 瀏覽
29Apr2007 1315雖則不太喜歡連鎖快餐店及小食/飲品店,有時都要知道下潮流,例如可以儲分。今日就去名氣冇咁出名的The Mix 試下,這裡主力買各類果汁及手卷,價錢及級數同兜巴星/大西洋/bilibala有番咁上下。叫了一個香烤鴨肉手卷(Smokey The Duck, $40) 及一杯凍泡沫咖啡(Iced Cappuccino, $22)。配料就像沙律吧般已經準備好,服務員只須「執藥」就完成,過程唔駛10分鐘,而飲品當然比食物快完成。手卷內有煙鴨(Smoked duck)、泰式青芒(Thai green mango)、胡蘿蔔(carrot)、蕃茜(coriander)、紫椰菜(red cabbage)、西洋菜(watercress)、酸梅醬(plum sauce) 及墨西哥薄餅(Tortilla)。食落去係有少少甘味,係由蔬菜所帶引起的,通常唔好食得來又入到口又食唔死既,屬於佳品,當然係以適當的健康指標來說,正所謂「苦口良藥」,而咖啡的甜味來自蜜糖。今餐唯一不滿的係手卷冇乜醬料在內,服務員的表現亦中規中矩,不至於下面講的那麼差,果汁飲品隨時係街上好過呢度好多,不過我亦極少幫
29Apr2007 1315

今餐唯一不滿的係手卷冇乜醬料在內,服務員的表現亦中規中矩,不至於下面講的那麼差,果汁飲品隨時係街上好過呢度好多,不過我亦極少幫襯,平時食生果都夠。
2007-12-05 6 瀏覽
上星期日(dec 2, 07),1時糊塗,早到成個鐘,於是食個早餐,上網消磨時間,叫:1) 杏仁牛角酥- 個皮真好鬆,好軟,1咬落去就會扁晒,杏仁片亦脆,原來入面有杏仁味custard cream,可惜重杏仁香料味,有d假,寧願純蛋味custard算數,不過整體都不錯2) detoxifer- 叫了細size-有甘筍,蘋果汁,西芹等……….甜甜地……..1貫的好飲……..不愧為其1招牌貨

1) 杏仁牛角酥

2) detoxifer