2008-01-25 12 瀏覽
29Apr2007 1315雖則不太喜歡連鎖快餐店及小食/飲品店,有時都要知道下潮流,例如可以儲分。今日就去名氣冇咁出名的The Mix 試下,這裡主力買各類果汁及手卷,價錢及級數同兜巴星/大西洋/bilibala有番咁上下。叫了一個香烤鴨肉手卷(Smokey The Duck, $40) 及一杯凍泡沫咖啡(Iced Cappuccino, $22)。配料就像沙律吧般已經準備好,服務員只須「執藥」就完成,過程唔駛10分鐘,而飲品當然比食物快完成。手卷內有煙鴨(Smoked duck)、泰式青芒(Thai green mango)、胡蘿蔔(carrot)、蕃茜(coriander)、紫椰菜(red cabbage)、西洋菜(watercress)、酸梅醬(plum sauce) 及墨西哥薄餅(Tortilla)。食落去係有少少甘味,係由蔬菜所帶引起的,通常唔好食得來又入到口又食唔死既,屬於佳品,當然係以適當的健康指標來說,正所謂「苦口良藥」,而咖啡的甜味來自蜜糖。今餐唯一不滿的係手卷冇乜醬料在內,服務員的表現亦中規中矩,不至於下面講的那麼差,果汁飲品隨時係街上好過呢度好多,不過我亦極少幫
29Apr2007 1315

今餐唯一不滿的係手卷冇乜醬料在內,服務員的表現亦中規中矩,不至於下面講的那麼差,果汁飲品隨時係街上好過呢度好多,不過我亦極少幫襯,平時食生果都夠。