2024-10-02 324 瀏覽
【Pull Pork Lasagna Roll $150】推薦 手撕豬肉分量好多 千層麵中間夾住手撕豬肉 口感軟腍 而酸椰菜及蕃茄汁令到整個千層麵很開胃唔會好膩【Smokey Baby Black Ribs $228(half)】燒豬肋排 酸甜濃膩煙燻BBQ醬 醃得好入味 骨與骨之間肉香好香濃 豬肋口感軟嫩好吃 大約分到4-5件【Buttermilk Chicken Salad$118】烤雞扒, 牛油果, 煙肉, 溫泉蛋 & 羅馬生菜, 蛋黃沙律醬新鮮又好多食材的凱撒沙律【咖啡布朗尼蛋糕奶昔 $75】新都會新開西餐廳 主打意粉 Pizza等等的西餐 而餐廳很受歡迎的是其即整Pancake店內環境闊落 座位之間有適當距離,適合聚餐食物質素中上 推薦!

【Pull Pork Lasagna Roll $150】

新鮮又好多食材的凱撒沙律

【咖啡布朗尼蛋糕奶昔 $75】

2024-10-01 320 瀏覽
同老公去新都會廣場shopping,中午去咗女兒推介嘅餐廳食飯,The Pantry 位於廣場5樓,裝修清新簡約,以木色系為主調,必試招牌疏乎厘Pancake。Roast Chicken Waffle :即叫即做,等候時間會耐少少,金黃色的燒春雞皮薄香脆,肉質鮮嫩入味,點些蜜糖芥末醬更惹味,窩夫係即做,加些糖漿,口感香脆甜美,還有新鮮蔬菜沙律,十分豐富。Seafood Linguine :材料有藍青口、珍珠帶子、蝦肉、魷魚、意料軟硬適中,口感彈牙,每條意粉都沾滿醬汁,加埋Parmesan 芝士,龍蝦汁更香濃。Banoffee Crème Brûlée Pancake :Ricotta 厚班戟口感香甜鬆軟,富有蛋香味且不會只得空氣,上面加上一層脆焦糖,增加甜度同口感,還有香蕉、拖肥醬、雲呢拿吉士醬,味道更豐富。The Pantry’s Pancake :Ricotta 厚班戟配以焦糖牛油、楓葉糖漿及水果,班戟口感鬆軟且入口即溶,軟綿綿的質感份外香甜軟滑。

2024-09-23
午餐
2024-09-29 295 瀏覽
今晚去的餐廳位於葵芳,餐廳以木色為主調,位置十分寬敝,座位舒適。燒美國封門柳牛扒串燒 🥩 燒製得恰到好處的美國封門柳牛扒串,肉質香嫩多汁,充滿蒜蓉牛油的香濃,與低溫慢烤的焦糖菠蘿相得益彰,甜中帶酸。配鮮甜的紅蘿蔔、翠綠的西蘭花及紅色的蕃茄仔,色彩繽紛,令人食欲大增。雞肉芝士墨西哥薄餅🍕墨西哥薄餅,餅皮香脆可口,包裹著香口的雞肉與濃郁的Mozzarella芝士。再配上蕃茄莎莎、酸忌廉及牛油果醬,酸甜適中,自由搭配醬料,口感豐富。炸雞翼 🐓 炸得金黃酥脆的雞翼,外皮香脆,內裡肉質香嫩。配上蜜糖是拉差醬的甜辣滋味,以及青瓜酸忌廉醬的清新口感,令人吃個不停。安格斯牛肉肉醬闊麵 🍝寬闊的麵條,搭上安格斯牛肉肉醬,肉香濃郁,醬汁醇厚。上面一顆溫泉蛋,攪拌後口感更滑順香口。厚班戟🥞厚班戟鬆軟有動感,焦糖牛油香甜,楓葉糖漿醇厚,滋味無比。再加上新鮮的提子、芒果、士多啤梨及藍莓,果香四溢,色彩繽紛。

燒美國封門柳牛扒串燒 🥩

雞肉芝士墨西哥薄餅🍕

炸雞翼 🐓

安格斯牛肉肉醬闊麵 🍝

厚班戟🥞
2024-09-26 333 瀏覽
The Pantry Cafe (葵芳)提起葵芳美食,相信大家都会第一时间想起葵涌广场的美街小食,但葵芳美食绝对不只在葵广!THE PANTRY新都會新店,供应优质的西式餐点美食,受到不少葵芳街坊和大众的欢迎。//煎牛排配焗蔬菜$192牛排烘焗杂蔬,牛排有丰富的蛋白质,煎烤上等牛排配上脆爽蔬菜和超足配料,每一口都会上瘾!吃肉不长肉,营养又好吃,说的就是这道美味的~温热牛排鲜嫩多汁,新鲜果蔬清新解腻,色彩和口感不逊色于大菜😋✨Roast Chicken Waffle$135燒春雞,沙律,窩夫&蜜糖芥末醬,酥脆的表皮,烤制时香浓的汤汁渗透进鸡肉组织里面烤制熟透后淡淡的香草味与嫩滑的鸡肉味相互融合,配上软糯的华夫饼,和沙律,好吃😋✨British Trifle Pancake$135Ricotta 厚班戟,士多啤梨啫喱,吉士酱,鲜忌廉,脆餅&新鲜士多啤梨 煎饼口感丰富,有层次,先甜后酸,加上草莓🍓的酸涩,给味蕾带来不一样的感受。今年的第一颗士多啤梨,你尝过了吗?外表呈现梦幻的淡粉色,整体食材够新鮮,够美味!薄荷朱古力奶昔$59吃薄荷朱古力奶昔带来的清凉,和吃辣椒带来的辣一样,都不是“味道”,
The Pantry Cafe (葵芳)

//煎牛排配焗蔬菜$192

✨Roast Chicken Waffle$135

✨British Trifle Pancake$135

薄荷朱古力奶昔$59
吃薄荷朱古力奶昔带来的清凉,和吃辣椒带来的辣一样,都不是“味道”,而是一种感觉哦,夏天就是要搭配薄巧才清爽!

Churros Milkshake$59
冰淇淋奶昔味道浓郁,油条香香脆脆的,配上奶油顶,入口是独特的西班牙特色,奶昔内含草莓酱,丰富了酸甜的口感,很开胃。

The Pantry Cafe (葵芳)
地址:葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531-540號舖
电话:2428 6131
2024-09-25 384 瀏覽
約左朋友食晚飯吹下水,佢系葵芳放工,所以去左葵芳既商場搵野食,入到去發現呢度有The Pantry,之前系旺角Moko食過一次質素吾錯,所以就推薦朋友食呢間,之前都無pizza食,睇黎加入左新菜式!Four Cheese Pizza $208四重芝士包括:Burrata, Gorgonzola, Mozzarella, Mascarpone Burrata cheese奶油香味突出,平時以沙律前菜品嘗,放入pizza去焗味道仍然突出。Gorgonzola cheese屬藍芝士,一般會覺得味道比較刺鼻,但應該加入pizza既份量比較少,所以食吾出佢既味道。Mozzarella cheese系pizza經常出現既pizza,帶酸甜味。另外pizza餅底薄身帶點香脆,星形pizza貌相特別,而且方便用手拎起食!個人發現想令pizza變得更香,可以加黑椒,味道更有層次!Beef Sirloin $258燒安格斯澳洲穀飼牛扒,貌相好高檔,呢塊牛扒系後腰脊肉部位,脂肪比較高,揀左5成熟,帶少少血水,顏色粉嫩,由於無筋,所以肉質好軟嫩。牛扒有5款醬汁提供選擇,每碟可以自選2款醬汁,我地揀左紅酒燒汁同

Four Cheese Pizza $208

Beef Sirloin $258

牛扒有5款醬汁提供選擇,每碟可以自選2款醬汁,我地揀左紅酒燒汁同香蒜青醬。另外配菜有薯條同薯蓉可以揀,喜歡煎炸既可以揀薯條。

Chocolate Banana Pancake $125
之前食過原味都覺得呢度既pancake幾好食,今次試其他味道。Pancake既蛋味香濃突出,放左一陣都未倒塌,濃郁既朱古力淋系pancake上,上面再加埋朱古力布甸、朱古力雪糕,多種朱古力味層次。旁邊有brownie、士多啤梨同焦糖香蕉。個人幾推薦呢個朱古力pancake!

餐牌:

2044 瀏覽
2024-09-24 336 瀏覽
係葵芳的The Pantry Cafe試過幾道菜,真係有啲驚喜。✅Burrata Prosciutto呢款薄批Pizza感覺無咁邪惡,芝士好香,滑溜溜,奶香非常濃郁,配埋鹹香的巴馬火腿,鹹甜交錯,口感非常豐富。火箭菜帶來一點清新味道,而燈籠椒就加了少少甜味和脆口感,去咗一啲Pizza嘅油膩感,整體味道層次非常豐富✅Roasted Sea Bass個魚烤得脆脆的,魚肉嫩滑得嚟唔會太油膩,入口真係好juicy。味道方面,調味簡單但好突出魚嘅鮮味,配菜有薯蓉、小蕃茄醬、蘑菇、同香菜,都好好味🤤✅White Wine Mussel啲青口新鮮到不得了,冇半點腥味。白酒汁煮得剛剛好,帶有少少蒜香,仲有白酒嗰陣微微果香,完美地滲入青口裡面。小茴香帶來獨特的香氣,而忌廉令汁更加滑,嗰啲汁用嚟撈多士一流,唔食埋真係對唔住自己🤣飲品方面✅Pomegranate Lime Soda石榴嗰陣甜味同青檸的酸味好平衡,氣泡感覺好舒服,飲完之後有種透心涼的感覺

✅Burrata Prosciutto

✅Roasted Sea Bass

✅White Wine Mussel

飲品方面
✅Pomegranate Lime Soda

2024-09-22 300 瀏覽
Calamari Squid Ink Pasta雖然會食到黑蚊蚊 但係墨汁係我至愛😍魷魚都幾爽口 而且份量都唔算少兩人份曬剛剛好The Pantry's Pancake 🥞 最岀名係梳乎厘pancake每次黎必點必食 最Basice 牛油糖漿先能食到最soft口感入口即融 好食到自己一個都可以食到曬Salmon Tacos 比想像中大份嘅他他多種配料 混在一起有三文魚 酸瓜 椰菜絲 蕃茄 牛油果醬 酸忌廉 是拉沙醬口感好豐富 都幾濃郁酸忌廉味道Vanilla Mike shake 當然唔少得Mike shake 今次戒咗雲呢拿味 味道都幾濃而且幾順滑 仲有雪糕球係表面整體而言質素唔錯👍 pancake果然係招牌菜黎環境方面有室外内座位 行木系風格平日放工去食 都場內都幾多人
Calamari Squid Ink Pasta

環境方面有室外内座位 行木系風格
平日放工去食 都場內都幾多人
  • The  Pantry’s  Pancake
2024-09-22 293 瀏覽
🥰今個星期嘅Happy Friday📅我哋揀咗近近地嘅餐廳🍴因為hubby話想食pancake🥞呢度絕對係約會好地方💯🍛安格斯牛肉肉醬闊麵配溫泉蛋🌈呢個安格斯牛肉醬闊麵真係唔係錯噃👍闊麵嘅麵身夠闊又有咬口😋食嗰陣每一條麵包麵團條都掛滿安格斯牛肉醬添💯肉味香濃✅好滋味喔🥳🥳🍝魷魚🦑Pommery 芥末忌康汁墨汁意粉 配蕃茄莎莎🌈呢個墨汁意粉超正🤩佢酱汁超濃郁又惹味呀❤️好鍾意個蕃茄莎莎嘅味道👅唔漏呀😍正呀喂👍🌯烤一口三文魚🍣酸椰菜🥬青瓜🥒蕃茄莎莎🍅牛油果醬🥑酸忌廉🧀羅馬生菜🥬蜜糖🍯是拉差醬🫙🌈呢個菜式個名長到不得了呀🌯入個三文魚粒粒烤完味道都仲係咁新鮮👍有咁多唔同種類嘅蔬菜🥬咬入口真係好fresh好爽口呢💯🍮Ricotta 厚班戟🌈我地好鍾意食pancake🈵一定要留肚食甜品呀💯即叫即做🔥原個原味pancake有焦糖牛油🧈同埋楓葉糖漿🍯配埋新鮮嘅水果🥭真係好加分呀💯🧋雲尼拿oreo曲奇奶昔🌈推介呢杯雲尼拿oreo曲奇奶昔🧋真材實料💯味道真實👅勁好飲呀✅

🍛安格斯牛肉肉醬闊麵配溫泉蛋

🍝魷魚🦑Pommery 芥末忌康汁墨汁意粉 配蕃茄莎莎

🍮Ricotta 厚班戟

🧋雲尼拿oreo曲奇奶昔

新都會廣場其實都有不少餐廳,最近逛街時發現又有新餐廳〔The Pantry Cafe〕進駐商場內,餐廳以簡潔悠閒風為主調,近門口的一部份坐位,採用了半開放式設計,仿似半露天茶座空間,而餐廳另一邊亦設有舒適梳化坐位。店內主打提供多國菜西餐,亦有厚班戟和其他甜品,還有漢堡,薯條,意大利麵和奶昔等菜式。【Ultimate Milkshake終極奶昔】(HK$98)整杯粉紅色士多啤梨奶昔,賣相很吸睛,杯側邊放上不少士多啤梨乾碎粒,而且加入了不少甜品原素在內,有窩夫、西班牙油條、朱古力條、士多啤梨及滿滿的忌廉,窩夫及西班牙油條仍然保持著卜卜脆,份量十足又很像甜品的一杯飲品。【Pineapple Coconut Pancake】(HK$119)餐廳人氣甜品一定是班戟了,而且有多款口味選擇,今次選了這款菠蘿椰子醬口味,兩層厚身的班戟,入口微熱濕潤而柔軟富空氣感,而且有用5小時慢烤的焦糖菠蘿片,配上椰子醬,喜歡它不甜,伴碟還有牛油酥餅碎。【Burrata Prosciutto Pizza】(HK$188)Pizza呈現長方形,餡料有Burrata芝士、蕃茄、火箭菜、燈籠椒及我最愛的巴馬火腿,巴馬火腿很

Ultimate Milkshake終極奶昔

Pineapple Coconut Pancake

Pizza呈現長方形,餡料有Burrata芝士、蕃茄、火箭菜、燈籠椒及我最愛的巴馬火腿,巴馬火腿很大塊很足料,Pizza餅底及邊位烤得香脆,入口鹹香味道香濃很惹味,食肉獸必叫。
Burrata Prosciutto Pizza
【Bolognese Fettuccine with Onsen Egg】(HK$132)

闊條麵掛了不少安格斯牛肉肉碎及蕃茄醬汁,配上半熟溫泉蛋,趁熱地將溫泉蛋割開撈勻,豐富的蛋汁令口感更滑,而且酸酸甜甜味道很開胃。
【Fresh Orange Sode】(HK$48)
香橙味道,氣泡感十足,很清爽的口味,感覺消暑。
〔The Pantry Cafe〕@thepantryhk
🇭🇰香港新界葵芳興芳路223號新都會廣場5樓531-540號舖
Shop 531-540, 5/F, Metroplaza, 223 Hing Fong Road, Kwai Fong, Hong Kong
2024-09-12
5 分鐘 (堂食)
Ultimate Milkshake終極奶昔
Pineapple Coconut Pancake
Burrata Prosciutto Pizza
2024-09-20 257 瀏覽
🌟The Pantry Cafe🌟位於葵芳,餐廳氣氛🌴休閑舒適,主打嘅🥞梳乎厘Pancake有多種配搭!🥞All Day Brekky $155厚身嘅梳乎厘Pancake蛋香濃郁,口感超鬆軟,簡單配楓糖漿已經係超正!炒蛋夠滑、炒菇夠香,唔錯!🍍Pineapple Coconut Pancake $119將梳乎厘Pancake砌到好似菠蘿咁,5小時低溫慢煮過嘅菠蘿香甜爆汁,牛油酥餅碎十分美味!🍔Chicken Mexicana $95Taco嘅主要元素:牛油果醬、酸忌廉、番茄、雞肉,整成漢堡,值得一試!🥗Buttermilk Chicken Salad $118蔬菜新鮮爽脆,烤雞扒提供足夠嘅蛋白質!🍓Strawberry Milkshake $56香甜幼滑又夠大杯

🥞All Day Brekky $155

🍔Chicken Mexicana $95

蔬菜新鮮爽脆,烤雞扒提供足夠嘅蛋白質!

🍓Strawberry Milkshake $56

香甜幼滑又夠大杯
同老公去新都會買化妝品💄,順便食個飯,發現五樓位置有間走綠帶悠閑風的Cafe 。走All day casual dining 路線,提供梳乎厘、窩夫、麵🍝、漢堡、咖啡。枱與枱之間闊落,設有卡位雅座,私人度高,可同朋友聚會🎈。The pantry’s pancake (HKD 108):入口即化梳乎厘班戟充滿空氣感,配上鹹牛油🧈、同絲滑蜜糖,甜度適中又輕形,仲配有水果粒,誠意十足。Seafood linguine (HKD 174):好creamy的意粉,配上滑嫩藍青口、魷魚🦑、蝦肉、珍珠帶子、巴馬臣芝士🧀、海鮮全部都好鮮甜,帶子微微煎過,好厚身,食落夠彈牙🥰每條意粉都沾滿龍蝦汁,好濃稠!滋味!Salmon tacos (HKD 88):夾餅超級足料🤤三文魚、酸椰菜、蕃茄莎莎、牛油果醬、酸忌廉、生菜同埋是拉差醬,啖啖都爆曬餡!口感豐富又清新,加埋sour cream 不得了!粟米片好脆呀,Barbecue chicken pizza (HKD 168):批邊烘至香脆,薄底先夠滋味,充滿嫩滑雞柳、香脆清新燈籠椒🫑、增加口感紅洋蔥🧅和酸酸甜甜的燒烤醬、夠曬熱辣辣,芝士呈拉絲狀態。大啖咬下去大

Seafood linguine (HKD 174):

Salmon tacos (HKD 88):

批邊烘至香脆,薄底先夠滋味,充滿嫩滑雞柳、香脆清新燈籠椒🫑、增加口感紅洋蔥🧅和酸酸甜甜的燒烤醬、夠曬熱辣辣,芝士呈拉絲狀態。大啖咬下去大滿足。

Latte (HKD 48):
口感非常順滑,幾乎沒有粗糙感,乳脂使得拿鐵的口感更加豐富和圓潤,給人一種柔和的感覺。濃縮咖啡的苦味與牛奶的甜味相互平衡,讓整體口感既不會過於苦澀,也不會過於甜膩,濃縮咖啡的香氣和牛奶的奶香會在口中持續留存,讓人回味無窮。

Cappuccino (HKD 48):
使用的牛奶相對較少,咖啡味道更為明顯,與奶泡的甜味形成良好的平衡。卡布奇諾的三層結構(濃縮咖啡、蒸汽牛奶和奶泡濃厚、豐富和層次感,

總結:
性價比都高 食物種類多元化
朋友聚會好地方

2024-09-19 288 瀏覽
呢個pancake食過旺角店之後一直都心思思想再食,不過又搵唔到藉口,今晚終於可以。葵芳新都會開左分店,而且同旺角一樣咁好坐。主餐牌同樣有多款pancake同甜品,另一餐牌有pizza同牛扒。焦糖脆脆奶昔 $69呢度多數人都講佢既pancake,其實奶昔一樣令人愛不釋手。香甜香滑,個人認為係pancake以外既首選。Salmon Taco $88Taco食得多,絕大部份都係細細件既輕食,今次食到巨無霸 Taco。一件等於平時既兩件,而且餡料夠多,三文魚、酸椰菜、青瓜、蕃茄沙沙、牛油果醬、酸忌廉、羅馬生菜,好有誠意。Banoffee Crème Brûlée Pancake $119Pancake食過原味又試吓其他口味,呢款都好多花臣。除咗厚班戟,有士多啤梨,脆焦糖同啫喱,口感豐富。黑松露芝士汁薯條 $59呢度嘅薯條真係要嚟幾次先試得晒咁多口味。上次食酸忌廉牛油果醬都唔錯,今次呢個岩晒芝士控,香濃芝士又帶黑松露香,最重要醬汁唔吝嗇。Beef Cheek Risotto 慢煮牛面頰肉肉質軟腍,意大利飯少有地冇濃稠的感覺,入口冇咁硬梆梆,平時食唔慣意大利飯呢個就可以一試。

葵芳新都會開左分店,而且同旺角一樣咁好坐。

焦糖脆脆奶昔 $69

Salmon Taco $88

黑松露芝士汁薯條 $59

Beef Cheek Risotto
2024-09-16
2024-09-17 342 瀏覽
睇餐牌覺得好多款食物吸引,最後決定叫一份羊扒、一個意粉,留埋肚食個甜品,梳乎厘!燒紐西蘭羊扒配燒汁,燒得熟度剛好,切開仲有粉嫩嘅顏色,外皮煎得香口,肉嫩,加埋燒汁味道更佳,燒雜菜同薯蓉好食,薯蓉Creamy綿滑~~另一個意粉都10分吸引,大大塊海膽,鮮味十足,仲有香煎帶子同埋蟹肉做餸,非常豐富,帶子軟腍,忌廉汁係好多,食唔停口嘅意粉~金桔熱情果梳打,酸酸甜甜咁,解渴好飲~打卡甜品空氣梳乎厘!朱古力濃醬!朱古力布甸!焦糖香蕉!Brownie蛋糕!朱古力雪糕!加埋空氣感嘅梳乎厘,軟綿綿又幼滑!

金桔熱情果梳打,酸酸甜甜咁,解渴好飲~

2024-09-17 319 瀏覽
屋企附近終於開左間好食嘅西餐😍lunch hour 去勁多人,都要等一陣位,坐得好舒服👍🏻海膽帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉🍝食落夠creamy而且好掛汁😘 海膽忌廉汁做得好惹味🧡 Parma Ham & Melon 沙律都好推薦✌🏻口感豐富😚配料有哈蜜瓜+mozerella +車厘茄搭配黑醋柚子汁🥹好開胃🤤 另外好好好中意Salmon tacos 🌮除左每件都有一口三文魚,仲巧妙搭配蕃茄莎莎醬、牛油果醬醬、酸忌廉、酸椰菜等等😻真係件件都爆餡🥰甜品必食pancake 🥞 通常我都係食原味👍🏻 即叫即整💕 入口鬆軟,搭配蜜糖一齊食好輕盈🍯 飲品推薦佢哋金桔熱情果梳打同埋石榴青檸梳打🍹賣相好靚,用新鮮水果調製勁refreshing 😍夠濃味又夠凍👍🏻唔會太甜Menu

Menu
2024-09-05
5 分鐘 (堂食)
  • 新鮮海膽帶子蟹肉海膽忌廉汁意粉
  • Parma Ham & Melon Salad
  • Salmon Tacos
  • The Pantry’s Pancake
  • 金桔熱情果梳打
  • 石榴青檸梳打
2024-09-16 441 瀏覽
好耐之前食過elements嘅the pantry比佢地嘅pancake驚豔到,今次知道葵芳開左分店,就決定去試試。 呢間分店都比較大間,所以都坐得好舒適。而今次叫左酸忌廉牛油果醬薯條<$55>,薯條口感脆身不過牛油果醬嘅味略嫌有少少奇怪,四重芝士pizza <$208>,有4種不同嘅芝士配上鬆軟嘅餅皮,身為芝士愛好者一定要試試,最後甜品叫左Pineapple coconut pancake <$119>,一大塊甜甜嘅菠蘿放在pancake上面,但又完全冇遮蓋到pancake嘅蛋香味,兩者嘅配搭恰到好處,側邊仲有脆脆伴碟。 飲品方面叫左焦糖脆脆奶昔<$69>同埋西班牙油條奶昔<$79>,今次嘅奶昔相當有驚喜,唔會過份地甜,雖然好邪惡但真係好滿足。

酸忌廉牛油果醬薯條

四重芝士pizza