之前準備行年宵嘅時候,同朋友嚟到呢間位於登龍街嘅The Point食個lunch補充腳骨力先。餐廳好大,樓底尚高,坐得都幾舒適。一行五人,大家揀咗幾款小食同主菜決定share食😋🔹 芝士龍蝦通粉 $126每粒通粉都被邪惡嘅芝士包住,芝士味剛剛好,唔會話濃得濟。通粉煙韌,龍蝦肉鮮甜,好好味!🔹 Green Neptune $162呢款炭烤pizza我最欣賞佢嘅就係個薄餅底,做到好薄身香脆,唔會比醬汁滲入咗之後變得軟爛。而且材料包括有:蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉、魷魚等,啱哂海鮮控嘅我,不過食到一半咬到粒鹽磚,好鹹🙈 我估應該係醃安鰽魚嘅鹽多了。🔹 軟殼蟹配烤紅椒汁扁意粉 $124紅椒汁個人認為味道偏淡少少,但個軟殼蟹炸得不錯,夠哂蟹肉。🔹 黑松露芝士蛋黃醬薯條 $68好邪惡嘅小食,芝士份量都算多,可以做到拉絲效果,炸到好香脆。📍The Point 銅鑼灣登龍街52號地舖..環境分數:7.8/10食物分數:7.8/10Encore分數:7/10

一行五人,大家揀咗幾款小食同主菜決定share食😋

🔹 芝士龍蝦通粉 $126

🔹 Green Neptune $162

🔹 軟殼蟹配烤紅椒汁扁意粉 $124

紅椒汁個人認為味道偏淡少少,但個軟殼蟹炸得不錯,夠哂蟹肉。

🔹 黑松露芝士蛋黃醬薯條 $68

📍The Point
銅鑼灣登龍街52號地舖

環境分數:7.8/10
食物分數:7.8/10
Encore分數:7/10
2019-02-18 107 瀏覽
今日老細唔喺度,專登同同事等待下午茶3點3先出去食飯,咁就行咗去登龍街睇吓有咩食啦咁啱見到呢間西餐貼左個牌出來話有自選下午茶,$58一個人,咁就入去試吓囉,反正都未食過。我哋叫咗一個卡邦尼意粉同一個自選pizza share食,見到個Pizza細細個,諗住未必夠食,點知又OK喎卡邦尼意粉就冇影到相啦,但係個汁超級濃郁!!!正到要比三個感嘆號!因為好creamy的關係,所以佢個份量反而岩岩好,太多既話就會太濟食唔哂咁個Pizza就自選三個餸,當然要尺寸係比出邊既細啦,下午茶你都唔好預佢係好大個啦,但食哂都夠飽個餐仲包一杯咖啡呢個價錢下午茶來講就唔平㗎啦,但食物質素來講真係超級好味!👍

個餐仲包一杯咖啡

2019-02-13
2019-02-16 4375 瀏覽
銅鑼灣登龍街食店林立,是近年的覓食熱點之一,除了日式食肆和拉麵店之外, 在轉角處原來也有一間裝潢簡約時尚的意大利餐廳,高高的樓底配上明亮的燈火,中門大開空間感强,環境舒適帶點歐陸小店的風味,誘得筆者也忍不住入内一試。餐牌内菜式花款甚多,前菜沙律,主食Pasta,Pizza甜品均有不同的選擇,而且口味配搭頗有新意,款款都十分吸引,讓人難於抉擇,筆者也花上了一刻鐘才草擬好一個合心意的組合。經典凱薩沙律,賣相份量十足,新鮮爽甜的羅馬生菜預先拌入了自家打製的凱薩沙律醬,配上芝士片、煙肉碎和脆麵包粒,口感豐富,鯷魚的味道頗為突出,鹹酸中帶點點魚香,爽脆濃香,清新開胃。香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋,雜菌經蒜蓉橄欖油輕炒過後,散發著濃濃的菌香和蒜香,爽口多汁,拌上溫泉蛋同吃,添上了蛋黃的濃厚和滑溜口感,更顯滋味,而且完全不覺油膩,感覺吃得健康。Green Neptune,即點即做的炭烤Pizza是這店的名菜之一,全因採用了米芝蓮級數的 Woodstone火山石窯,溫度高而且受熱均勻,烘出來的餅底份外香脆,還會帶著絲絲的炭燒香氣。這款薄餅放上了不同的海鮮如蝦仁、蜆肉和魷魚等配料,加上鹹香的鯷魚和清香的Pe

經典凱薩沙律

香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋

Green Neptune

Green Neptune,即點即做的炭烤Pizza是這店的名菜之一,全因採用了米芝蓮級數的 Woodstone火山石窯,溫度高而且受熱均勻,烘出來的餅底份外香脆,還會帶著絲絲的炭燒香氣。這款薄餅放上了不同的海鮮如蝦仁、蜆肉和魷魚等配料,加上鹹香的鯷魚和清香的Pesto sauce,淡淡的羅勒松子香提昇了味道的層次,很有風味;配上Thin crust的香脆餅底,薄薄的連中心位置也帶酥脆,不會好像外邊的薄脆餅底般被汁料食材滲入了而變得軟爛,入口濃厚彈牙香脆兼備,果然不愧為皇牌菜式。

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉,吃意大利菜,除了Pizza以外,Pasta當然亦不能缺少,和牛勒肉厚切裁得頗大塊,咬落鬆軟多汁有咬口,肉味濃厚富脂香,滲著淡淡的紅酒香,頗有驚喜;佐著大大粒的蜆殼粉同吃,煙韌Q彈有嚼勁,掛上紅酒燒汁更添甘醇滋味。

縱觀整頓晚餐的質素不俗,尤其欣賞Pizza和Pasta的配搭和口味,很有驚喜,而且環境氣氛也算舒適,在銅鑼灣區來說定價還算合理,於鬧市中能有如此美饌佳餚,實算一個不錯的選擇。
2018-12-12
3 分鐘 (堂食)
經典凱薩沙律
香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋
2019-02-16 121 瀏覽
推住bb車揾地方食嘢有時都幾麻煩,轉入係登龍街見到the point就入去食,高樓底無壓迫感,座位又寬敞舒服龍蝦湯 $78好少餐廳有得飲,仲有不少龍蝦肉係湯裏,好鮮甜好足料香蒜辣椒白酒煮蜆 $118見到蜆肉好大粒肥美又多汁,食咁多隻都無沙,蒜頭加辣椒好惹味,有少少辣,必食黑松露芝士蛋黃醬薯條 $68好邪惡,份量好多薯條炸得好香脆,蛋黃醬充滿每條薯條,呢個要趁熱食,凍左就唔好食同好油香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉 $106火雞肉丸好多肉汁配番茄醬味道酸酸甜甜好開胃,加左大量芝士係面,實在太開心,長通粉唔會太林,好食

龍蝦湯 $78
好少餐廳有得飲,仲有不少龍蝦肉係湯裏,好鮮甜好足料

香蒜辣椒白酒煮蜆 $118

黑松露芝士蛋黃醬薯條 $68

香草番茄醬家鄉火雞肉丸長通粉 $106
2019-02-11 113 瀏覽
準備同女朋友過番個浪漫情人節,決定黎到登龍街搵野食!比轉角位嘅The Point-Pizza吸引住。情人節套餐,原來以龍蝦黎做主題😯💕頭盤係龍蝦蟹肉芝士醬配多士,配搭的多士更是以心型應節。小龍蝦沙律配蜜糖芥末醬味道fresh,小龍蝦肉彈牙爽口。龍蝦濃湯鹹鮮滑稠,加入黑松露油更添清香,係我全晚最愛。主菜紅酒燴羊膝,今次係我第二次食,唔係好多餐廳有得食羊膝🙊煮得火候適中,加入薯蓉及蔬菜令口感層次更豐富。🥰慢煮鴨胸配歌弓蘇拉芝士比薩加入脆甜合桃,食落有驚喜,有多種口感!甜品亦造型精緻,比利時朱古力心太軟甘香醇厚,配上酸甜的雜莓乳酪慕斯蛋糕。大家都食得好滿意😊

情人節套餐,原來以龍蝦黎做主題😯💕

龍蝦濃湯鹹鮮滑稠,加入黑松露油更添清香,係我全晚最愛。

2019-02-11 108 瀏覽
今日係我朋友生日 帶佢去二人世界 請佢食情人節大餐!朋友好鍾意食PIZZA架 所以帶佢過黎CWB THE POINT試下~情人節套餐包左個頭盤, 餐湯, 2份MAIN COURSES ,1個甜品同加28蚊可以UPGRADE特色飲品我最想講既係 MAIN COURSE令我十分驚喜!朋友亦都食得好開心呀係原隻火焰龍蝦PIZZA~足足有9吋咁大呀!龍蝦肉十分FRESH~而且PIZZA亦好足料 VERY GOOD~之後叫左個BOSTON LOBSTER RISOTTO WITH CHORIZO 唔會太咸都好入味~VERY GOOD呀真係!
今日係我朋友生日 帶佢去二人世界 請佢食情人節大餐!

係原隻火焰龍蝦PIZZA~足足有9吋咁大呀!

都好入味~VERY GOOD呀真係!
2019-02-09
2019-02-10 99 瀏覽
今日同朋友行完街就來左e間餐廳食Dinner 🍝🍕🥳🥳 我地叫左一個香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉-D意粉超級濃蝦味..好creamy😋同Pizza🍕 🥳🥳🥳🥳🥳材料有..............................👇🏻👇🏻👇🏻辣肉腸 意大利辣腸 火腿 墨西哥辣椒 燒烤醬芝士拉絲🧀 好足料🤩餅底十分香脆 ——————————————————
今日同朋友行完街就來左e間餐廳食Dinner 🍝🍕🥳🥳
我地叫左一個香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉-
D意粉超級濃蝦味..好creamy😋

同Pizza🍕 🥳🥳🥳🥳🥳
辣肉腸 意大利辣腸 火腿 墨西哥辣椒 燒烤醬

2019-02-02 97 瀏覽
呢間餐廳係其中一間小妹想係銅鑼灣想食嘅餐廳🥳今晚約左三五好友一齊共聚晚餐🍽餐廳以歐陸風格裝修😄樓底好高😆令空間感大增感覺舒適自在😌今晚叫嘅菜式全部係廚師推薦👨🏻‍🍳Mac and Cheese系列當中揀左芥末烤雞薯蓉芝士通粉🧀賣相相當邪惡每粒通粉都被芝士包住🤩因有薯蓉🥔芝士嘅口感「沙沙地」幾特別烤雞煙燻味濃🐤呢到主打係Pizza🍕每款都係11”所有係呢到出品嘅pizza都係用古式方法烤相當有風味😎Posh Hawaiian🔪一開8份每塊pizza上面都有一大塊意大利風乾火腿🤩相當足料當中嘅焦糖菠蘿不得了🍍超多超多汁😝酸酸甜甜而且幾乎每塊pizza都有半塊菠蘿😉足料之選
呢間餐廳係其中一間小妹想係銅鑼灣想食嘅餐廳🥳
今晚叫嘅菜式全部係廚師推薦👨🏻‍🍳
每粒通粉都被芝士包住🤩
因有薯蓉🥔芝士嘅口感「沙沙地」幾特別
烤雞煙燻味濃🐤

呢到主打係Pizza🍕每款都係11”
所有係呢到出品嘅pizza都係用古式方法烤

當中嘅焦糖菠蘿不得了🍍
超多超多汁😝酸酸甜甜
而且幾乎每塊pizza都有半塊菠蘿😉足料之選
2019-01-30 121 瀏覽
今日同我男朋友去銅鑼灣食飯,之前都聽過the point今次真係第一次食。去到餐廳叫左一份pizza,一份意粉同一份薯條。先講pizza,今次叫左軟殼蟹pizza,真係唔知有pizza同軟殼蟹既配搭所以即刻點左,個軟殻蟹仲要好多肉同膏但細細隻唔夠食😢但個pizza就好大,即使我男朋友係大食怪都搞唔掂。之後就到黑松露薯條,食落唔係幾夠味又唔夠脆又唔係好香,但真係好飽肚食幾條就搞點自己。另外個黑松露卡邦尼意粉真係勁好食勁多汁勁香,真係五分鐘食曬全碟🤤最後個Tiramisu超好食!咖啡味超濃!
去到餐廳叫左一份pizza,一份意粉同一份薯條。

最後個Tiramisu超好食!咖啡味超濃!
2019-01-25 3146 瀏覽
上次去銅鑼灣登龍街吃飯,經過見到 The Point ,因為之前到尖沙咀 The One 的店吃過,所以印象較深刻,記憶中這裡的薄餅、意粉很好吃,今次我們專程來銅鑼灣分店食個下午茶 ☕️餐廳裝修帶歐美風格,主要以木材元素,設計時尚簡約,擺放多張四人枱及長型枱,空間感足,不會有壓迫,地方舒適,輕鬆自在。這裡主打是薄餅,薄餅款式選擇多,我們來到的時候正是中午,午餐餐牌上有3 Courses 和 2 Courses,還有單點的特色意粉、芝士通粉、湯飯、肉類、小食、沙律、特色甜點、特飲等,款款都好吸引。我們點了兩個 3 Courses 的午餐。先來挪威煙三文魚,三文魚咸咸香香的味道,肉質嫩滑,配備檸檬汁,口感更清新。意大利香草烤茄子沙律以多種蔬菜製成的沙律,新鮮嫩綠,口感爽脆,烤茄子味道特別,不會過淋,有口感,所有材料沾了醬汁,酸酸甜甜,非常開胃的前菜,真的不錯!Norcina Pizza 9",薄餅材料包括香腸粒、野菌、烤蒜頭和香草忌廉芝士醬,我最喜歡吃薄薄的餅底,鬆脆可口,加上烤過的蒜頭舗面,更惹味,自己都是第一次食有蒜頭的Pizza,味道獨特,果然這裡的 Pizza 非同凡響,美味無比。鮮

我們點了兩個 3 Courses 的午餐。

挪威煙三文魚

意大利香草烤茄子沙律

Norcina Pizza 9"

鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉

這個意粉散發著淡淡黑松露香,露筍鮮嫩爽脆,什菌,意粉彈牙,配合濃濃的芝士味,所有材料都有卡邦拿醬汁,混合起來味道剛剛好,不會太濃亦不會淡,越食越起勁,完全是我喜愛的意粉,簡直回味無比!
鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉

午餐加 $32 棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬3隻,香脆可口,雞翼只有一條骨,方便易食,沾一沾蜜糖燒烤醬,另有一番風味,我們邊吃邊讚,好美味。
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬

忌廉泡芙配朱古力醬

這甜點以杯子盛載食品,看起來很吸引。泡芙鬆軟,忌廉香甜軟滑,與朱古力醬混合在一起,不會太甜,味道匹配,好吃。

意大利奶凍

賣相精緻的甜品,濃厚的奶香味,清甜幼滑,與士多啤梨醬及生果粒一起吃,口感豐富,美味可口!

Fruit Soda

以多種生果混合製成,飲起來有菠蘿和西柚的香甜味,口感清新解膩,好飲。
Fruit Soda

龍蝦湯 $78   (1 bowl)

湯裡啖啖龍蝦肉,肉質鮮美,彈牙爽口,濃厚的龍蝦湯味,美味可口。
龍蝦湯

Ice Lemon Tea

茶味清爽,檸檬新鮮,冰冰涼涼,清爽解渴。
Ice Lemon Tea
2019-01-22
午餐
挪威煙三文魚
意大利香草烤茄子沙律
Norcina Pizza 9"
棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬
龍蝦湯
2019-01-25 2217 瀏覽
今日跟朋友在銅鑼灣吃晚飯,知道登龍街附近一向食店很多,我們就去逛逛有什麼好吃,在街頭有間裝修設計很新穎,原來是吃西餐,有意粉、Pizza。我們大約九點來到,侍應跟我們說九點後沒有晚餐,我們只好散叫,點了以下:11吋Pizza(香辣烤雞、烤茄子、焦糖洋蔥、醃安鰽魚、蕃茄醬)$150用了經典蕃茄醬料當基底, 而pizza餡料非常豐富配上煎的焦香的雞幼嫩肉,烤香的茄子,甜甜的洋蔥,添加了醃安鰽魚多了一份咸香提高了整個pizza的味道鮮露筍野菌黑松露卡邦那拉意粉 $146新鮮露筍爽脆配上爽口野菌,黑松露滿滿的包圍整碟卡邦那拉意粉,每一口吃到燶郁的松露味道更配上味道creamy的意粉朱古力布朗尼餅 $68表面香脆,裡面是濕潤鬆軟,香濃的朱古力,再淋上朱古力醬簡直是Double chocolate享受,另外配上雲尼拿雪糕和焦糖香焦作伴碟Mock Champagne $48蘋果汁,青檸汁和ginger ale組合而成! 味道好喝~很適合女生Ice Oreo Chocolate $48由朱古力,鮮奶,雲尼拿雪糕和Oreo組合的朱古力特飲,喜歡朱古力愛好者不防點這杯特飲會令你有驚起總評:食物環境質素很好

鮮露筍野菌黑松露卡邦那拉意粉 $146

朱古力布朗尼餅 $68

Mock Champagne $48

Ice Oreo Chocolate $48

總評:食物環境質素很好!值得推介朋友!
2019-01-24
2019-01-18 148 瀏覽
今晚約左朋友在銅鑼灣食飯,搜尋了一會兒之後決定選擇了這間The point,位置非常便利,環境亦十分舒適。由於我和朋友都有選擇困難,所以叫套餐就冇煩惱。$298 二人餐好抵食!前菜四選二,點了是日餐湯及意大利香草烤茄子沙律。餐湯係西蘭花湯,味道很香濃,而且還很creamy, 我很喜歡!意大利香草烤茄子沙律,沙律汁甜甜酸酸,非常開胃。香蒜辣椒橄欖油烤雞天使麵,蒜香味很香,辣味適中,雞肉鮮嫩,味道香口!重點推薦9吋Pizza-一見到有火箭菜就揀咗這款Forest Pizza!因為我好喜歡火箭菜嘅特別味道!而且再配上黑松露,真係冇得輸!食落口Pizza好香脆,黑松露味濃,而且還有陣陣的蒜香味!還有,這裏的飲品也值得介紹,朋友點了White Sangria,淡得來有啲果香味,幾Fresh! 我選了Chocolate Martini, 喜歡飲Bailey’s的朋友一定不能錯過!

由於我和朋友都有選擇困難,所以叫套餐就冇煩惱。

$298 二人餐好抵食!

前菜四選二,點了是日餐湯及意大利香草烤茄子沙律。

意大利香草烤茄子沙律,沙律汁甜甜酸酸,非常開胃。

2019-01-16 134 瀏覽
下午時間黎食 唔特別多人 叫左2個主食 一個蕃茄味肉丸長通粉 一個係卡邦尼雞肉芝士意粉 兩個味道都好食 卡邦尼都唔會漏 另外都試左個辣肉腸 pizza 好好食!佢係薄批黎既 夠脆 上面既料都好食! 亦都試左個黑松露芝士薯條 本身唔食黑松露都覺得佢ok喎
2019-01-15 125 瀏覽
銅鑼灣嘅登龍街多嘢食就係人都知,當中也更我係非常之喜歡食嘅就係The Point. The Point係一轉入登龍街就會見到嘅鋪頭,外牆係落地玻璃,環境好優雅,裝修好時尚,入到去總之就一種好高雅嘅感覺。佢嘅食物都係一樣,係提供一啲中上嘅食物,但價錢亦都非常公道,依家lunch set做做緊第二客半價添!今次去我決定試吓新野,我哋兩個人叫咗一個龍蝦pizza,呢個Pizza一上枱就聞到陣香味,係一種炭燒龍蝦嘅香味,Pizza嘅皮好酥脆,芝士亦都好多,好多拉起個Pizza係一絲絲見到啲芝士好長㗎!見到都流口水呀!唔單止味覺同埋嗅覺都滿足左,連視覺都覺得好震撼,因為見到一個大龍蝦頭同龍蝦尾擺咗喺個Pizza嘅中間,真係未見過未食過啊!拎起隻龍蝦味,發現原來龍蝦肉已經起晒出嚟,分布喺每一件嘅Pizza上面,所以每一啖嘅Pizza都食到彈牙新鮮嘅龍蝦肉。咁個龍蝦尾入邊有收埋咗咩呢?原來都有部份嘅龍蝦肉喺裏面而且仲有芝士同埋蕃茄仲有菇,龍蝦殼充滿咗炭燒嘅香味,我真係想連龍蝦殼都食埋落肚呀!個龍蝦頭係充滿咗龍蝦膏,好正㗎!我要重點推介個棒棒雞翼!上碟時候呢個雞翼係熱辣辣,直頭係辣手㗎。雞翼皮脆卜卜,

我要重點推介個棒棒雞翼!上碟時候呢個雞翼係熱辣辣,直頭係辣手㗎。雞翼皮脆卜卜,啖啖肉, 雞肉又香又滑,喺上面仲加咗好多調味粉,令到雞肉非常入味,點埋特配嘅醬汁黎食,真係超級超級超級好味!下次一定要再encore呢樣。

總括來講好滿意呢一餐,兩個人食可以食到攬住個肚走,好滿足。
2019-01-15 87 瀏覽
the point 係尖沙咀排晒隊,openrice 評分又高,想試好耐,book 過2次都book 唔到,要walk in ,今日因為要上堂,9:00後先搵野食,居然見到唔洗排隊,咁就擇日不如撞日,即刻入去食返餐原來銅鑼灣9:00後巳經好少人要左一份肉丸,肉質比較實,肉汁多溫泉蛋炒菇,好香蛋汁好濃,蛋蕒好滑好正梨沙律,好味到不得了有合桃,合桃好甜好鬆化梨清甜多汁,沙律醋甜甜酸酸好開胃差D想自已一個人食晒一碟我一直情迷四式cheese pizza 皮脆又薄,芝士又香又濃,食到唔停口,好好味
想試好耐,book 過2次都book 唔到,
要walk in ,今日因為要上堂,9:00後先搵野食,
居然見到唔洗排隊,咁就擇日不如撞日,即刻入去食返餐

原來銅鑼灣9:00後巳經好少人

要左一份肉丸,肉質比較實,肉汁多
溫泉蛋炒菇,好香

蛋汁好濃,蛋蕒好滑好正

梨沙律,好味到不得了
有合桃,合桃好甜好鬆化
梨清甜多汁,沙律醋甜甜酸酸好開胃
差D想自已一個人食晒一碟
我一直情迷四式cheese pizza

皮脆又薄,芝士又香又濃,
食到唔停口,好好味