2020-09-08 1218 瀏覽
The Point現推不少優惠,最引人注目必是「龍蝦二人餐」,以三百多價錢品享Full Set Dinner,實屬便宜。套餐亦富彈性,可加錢配沙律及半價轉配其他飲料,隨心選擇。羽衣甘藍沙律以優惠價hkd38加配,整盤也是沙律中最昂貴的食材,包括羽衣甘藍、藜麥等,蔬菜翠綠鮮嫩、口感鮮甜清脆,配上微酸柚子味噌,更開胃。火焰龍蝦披薩師傅以龍蝦肉、芝士作主料新推龍蝦披薩,再面鋪龍蝦。龍蝦殼釀忌廉芝士磨菇,香滑芝香十足。薄餅皮薄而香脆,餡料豐富,龍蝦肉爽口彈牙。龍蝦芝士通粉熱Pan上桌,芝士滿滿灑在表面,中間有隻巨型蟹鉗。蟹鉗飽滿厚肉、龍蝦汁濃稠適中、與芝士拌在一起,呈芝士拉絲狀,醬汁充分滲透通粉內。配料及通粉比例剛剛好,一口通粉夾雜芝士及龍蝦汁,濃香芝味卻不肥膩。兩客龍蝦湯龍蝦湯每碗份量不少,龍蝦味香濃帶點奶香,質感柔滑細緻,小龍蝦肉柔嫩鮮甜,更能襯托出鮮湯咸香。Tiramisu多層蛋糕底輕盈透薄,大大雪糕球置頂,再搭配香濃咖啡。把咖啡淋上Tiramisu,咖啡豆香濃厚帶微澀,與甜度高的蛋糕雪糕相撞,味蕾多重刺激。整體來說,The Point套餐划算,份量足夠兩個大男人享用,食物水準均很不錯,

羽衣甘藍沙律

火焰龍蝦披薩

龍蝦芝士通粉

兩客龍蝦湯

Tiramisu

整體來說,The Point套餐划算,份量足夠兩個大男人享用,食物水準均很不錯,性價比確實很高。
  • 龍蝦芝士通粉
  • 羽衣甘藍沙律
  • Tiramisu Affogato
2020-09-07 123 瀏覽
想話食意粉 又好耐冇食the point 見平時堂食都唔錯 價錢雖然小貴 但勝在份量都夠多叫左個香蒜辣椒烤雞天使麵 本身想堂食 但staff話外賣85折 咁就外賣啦 佢比袋外賣我個陣都心諗細盒到咁 講緊折左都$90 返到屋企一打開真係成肚氣 雞又乾麵又乾 以後唔會再幫襯🤬
外賣自取
2020-08-19 183 瀏覽
[初嚐龍蝦全餐]住將軍澳的友人,平時都會去將軍澳中心尋美食,今晚她帶我來試這間The Point。位於商場內,指示清晰所以很容易找到。內部設計風格很舒服,明亮,而且環境舒適!見到有龍蝦二人晚餐,沙律加龍蝦: 9吋龍蝦pizza, 全餐,夠吸引,而且絶對夠清新又有滿足感!龍蝦湯絕對不可忽視大大粒龍蝦肉一直食瑋直有配上沙律菜絕配!龍蝦芝士通粉的通粉大大粒,以為有芝士會很膩,實際剛剛好,龍蝦味突出,不錯,龍蝦肉亦彈牙。最重要是龍蝦肉夠多,2人份剛剛好最期待的pizza,一上台就聞到香味,再加上有火燒效果,這個龍蝦薄餅必點!份量夠足,而且材料實在,口感不膩,薄餅口感軟熟!另叫加錢要了一支紅酒!紅酒配龍蝦,令晚餐食得更暢懷!
[初嚐龍蝦全餐]

龍蝦湯絕對不可忽視
大大粒龍蝦肉一直食瑋直有
配上沙律菜
絕配!

最重要是龍蝦肉夠多,2人份剛剛好

另叫加錢要了一支紅酒!紅酒配龍蝦,令晚餐食得更暢懷!

2020-06-22
慶祝紀念
紀念日
  • 龍蝦湯
  • 龍蝦薄餅
2020-07-18 131 瀏覽
The point 自從搬離將軍澳之後就好耐冇返過嚟 今日入去探朋友就特登留夜少少喺將軍澳中心食dinner!龍蝦湯個湯估唔到咁足料 除咗有好多鮮甜嘅龍蝦肉 濃稠嘅質感 有著淡淡嘅酒香同鮮香濃烈滋味!黑松露芝士蛋黃醬薯條炸到熱騰騰又脆口薯條配上黑松露同芝士 松露幽香加上惹味嘅蛋黃醬 唔會掩蓋薯仔香味之餘 仲令到味道層次更進一步!Green Neptune身為芝士迷嘅我又點會錯過呢個pizza呢! 濃香嘅水牛芝士同 檸檬、意大利香草醬配搭海鮮令到海鮮嘅鮮味更出! 靠到熱溶曬嘅芝士加上烤到好香脆 明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉軟殼蟹好大份 食落去香軟鬆脆 意粉夠曬creamy 有濃沃嘅忌廉同明太子香 整體味道很不錯!
The point

黑松露芝士蛋黃醬薯條

Green Neptune

明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉
2020-06-29 122 瀏覽
店員態度很好,很快就有位🙏🏻而且很細心講解有什麼好吃!見到有期間限定,於是很快決定地點方便,很容易可以找到。環境舒服,以綠色和原木色為主調,令人感到溫暖!今次見到有期間限定龍蝦menu~~真心想試 因為對於蝦,真是忍不住!招牌龍蝦Pizza . 店員一擺上來,會燃點火焰!好驚喜!外脆內香的Pizza , 很滿足!從龍蝦湯到龍蝦Pizza, 再到龍蝦芝士通粉!套餐還包菠蘿特飲,真是食得好暢快!龍蝦湯很濃郁,材料夠足!這一點加分

店員態度很好,很快就有位🙏🏻而且很細心講解有什麼好吃!
見到有期間限定,於是很快決定

招牌龍蝦Pizza . 店員一擺上來,會燃點火焰!
好驚喜!外脆內香的Pizza , 很滿足!

這一點加分

2020-06-22
2020-06-23 152 瀏覽
因為看到網上推介的2人套餐 , 所以一早訂了今天的晚餐 , 未夠6點已經去到 , 還沒有其他客人 . 點了2人套餐 , 食物很快便來了, 隨餐有2杯菠蘿梳打龍蝦湯火燄龍蝦薄餅龍蝦肉粗通粉侍應服務態度好 , 勤快. 食物味道不俗 , 唯一扣分是食物不夠熱 , 不是凍的. 不過由湯,薄餅和粗通粉都是暖的,就算粗通粉用熱鑊盛著,面上的通粉都是不熱的 , 我們已經是晚上第一檯客 , 唯一解釋應該是一早整定放著 , 希望我猜錯吧........

火燄龍蝦薄餅
龍蝦肉粗通粉

2020-06-23
  • 火燄龍蝦薄餅
2020-06-23 112 瀏覽
朋友話想食西餐,今晚就去左將軍澳中心商場地下The Point同朋友慶祝生日,環境清潔,服務員好有禮貌,枱與枱之間都有隔板做好防疫措施,亦有搓手液提供。黑松露芝士蛋黃醬薯條$74,黑松露芝士好香,薯條軟硬剛剛好,唔會覺得好油膩,味道又唔會太濃味😋南瓜鮮蘆筍蔬菜意大利飯$124,賣相顏色鮮艷,有多種顏色配搭,見到都好想食,南瓜味濃,蘆筍鮮甜,味道好夾。甜品係意大利奶凍$48,奶凍又香又滑,配有士多啤梨同藍莓,賣相夠晒吸引,甜度適中👍

Just had the Lobster Feast dinner ... and I am so disappointed that I am angry! Quality and portion and taste was horrible !!! I felt ripped off as it was not worth 600, not 300 and it was so bad that I would not have it even for free !Despite the name “Lobster Feast”, there were only a few tiny pieces on all the dishes !!!This has to be my worst dinner in the past 10 years !!! Miso pumpkin kale salad : awkfulLobster Macaroni : one pieces of lobster, Tony bit of cheese, tasteless Lobster pizza
Lobster pizza : dough tough and horrible, few pieces of dry lobster, cheese overcooked, bad

I shall never visit this place again !
2020-06-21
2020-06-21 90 瀏覽
Happy Friday! 放左工當然要出街食好野,平時經過呢間餐廳都見好吸引,今日一於黎試下! 因為無book位既關係,我地兩個人就算7點就黎到都要等15分鐘先可以入座。之前做左功課,知道夜晚有set dinner,不過今期個set dinner係龍蝦,我地麻麻地岩食,就散叫左餐牌上既其他食物。我地叫左9”既pizza — Posh Hawaiian、蕃茄醬火雞肉丸長通粉,同埋甜品Brownie in a pan。長通粉唔係好夠熱,但味道okay,茄醬味濃,肉丸好味Size適中。Pizza 厚薄適中,菠蘿既酸甜味同火腿相輔相成,恰到好處,而且火腿唔會話好肥,加上蕃茄醬,味道一流!不過d松子食既時候會跌曬出黎食完通粉同Pizza,就叫職員上埋甜品,職員都好貼心,幫我地換左d碟。雪糕好重奶味,Brownie外脆內軟,有少少流心效果,好濃朱古力味,配合雪糕一冷一熱,充分滿足味蕾既慾望。配埋香蕉同合桃,真到正到一個點!食完呢餐真係又飽又滿足,兩個人都話要再encore!

食完呢餐真係又飽又滿足,兩個人都話要再encore!
  • 朱古力brownie烤香蕉合桃加雲呢拿雪糕
2020-06-18 92 瀏覽
這間餐廳非常近地鐵站,很方便。座位也很舒適,價錢也很合理。而門口放有搓手液給客人,非常貼心。火箭菜,梨子,歌弓蘇拉芝士沙律 ~ 火箭菜新鮮,配合桃及芝士加上黑松露醋汁,非常醒胃,而芝士味濃,沙律中間有脆脆的合桃,很特別。香煎鰽魚配薄荷香草忌廉汁 ~ 鰽魚煎得很香口,味道濃,加上清香的香草汁及薯蓉,配搭很好。還有甜品意大利奶凍 ~ 上面放了很多生果,有士多啤梨及藍梅,甜甜地,下面是清甜的奶凍,不太甜,但味道香,配合得好好味。

2020-06-17 89 瀏覽
我係睇完有碗話碗個廣告先過嚟食呢排主打二人龍蝦套餐 338$仲要加一佢賣嘅廣告應該唔會難食得去邊個套餐包含二杯指定飲品 龍蝦湯龍蝦pizza龍蝦汁大通粉如果你係佢觀眾 仲可以送一份羽衣甘藍沙律首先龍蝦湯 個碗好似茶餐廳嗰啲湯碗 但係龍蝦湯味幾濃郁 有小小龍蝦絲 好少嗰隻 呢個湯幾好飲 可能係成餐飯最好食嗰樣龍蝦pizza&菠蘿梳打菠蘿梳打冇乜特別 龍蝦pizza冇驚喜 唔知係咪因為我食過更好食嘅Pizza 呢個真係冇乜特別 佢上枱嘅時候係暖唔係熱 餅皮有啲硬 佢上面嘅配料就好普通嘅芝士同埋洋蔥嗰啲 有啲龍蝦肉 就好普通嘅Pizza 個龍蝦入邊係冇肉嘅 龍蝦殼入面係芝士焗蘑菇蕃茄蝦仁 又係好普通 成個最大賣點係佢擺得幾靚 喺上枱嘅時候會落啲火落去燒住隻龍蝦 不過啲火好弱同埋1秒之後就冇晒羽衣甘藍沙律又係普通 呢個沙律好睇橄欖油香唔香 夠唔夠果醋 但係佢呢個冇乜橄欖油香 不過有酸酸地嘅感覺 但係唔係果醋嘅香味 佢仲有配啲南瓜同埋茄子 不過就係普通 可以有更大嘅進步 我之前食過一啲羽衣甘藍沙律係食到停唔到口都係意大利餐廳 呢個就食唔食都無所謂龍蝦汁通粉佢中間有個龍蝦鉗 啲肉又係好普通 呢
我係睇完有碗話碗個廣告先過嚟食

首先龍蝦湯

龍蝦pizza&菠蘿梳打

羽衣甘藍沙律

龍蝦汁通粉

佢中間有個龍蝦鉗 啲肉又係好普通 呢個通粉主要係撈龍蝦汁 仲有水牛芝士 龍蝦汁唔算好濃郁 佢呢個通粉係好普通咁都撈啲龍蝦汁同埋芝士食 食頭幾啖都OK 食到後邊覺得好普通 感覺上呢個通粉冇乜技巧可言 啲通粉如果掂唔到汁嘅話就完全冇任何味 不過唔係話差嘅 唔好期望咁高姐

總括嚟講 一次就好 338 加一 都370幾 唔係話平
呢個價錢絕對可以喺其他地方食到更好食嘅Pizza同意粉 呢次體驗就真係普通咗啲 不過環境同服務態度都好OK
對食有啲要求嘅人就唔推薦
比較推薦啲鍾意打卡嘅人

2020-06-16
2020-06-16 89 瀏覽
一直都未試過the point,同朋友食飯就試下,餐廳有lunch set,價錢80幾至130幾都有。同朋友叫左一個pizza set同一個意粉set,lunch set包左餐湯同野飲。🍴海龍皇pizza 9”薄餅質地好食,香脆但煙un,芝士都比得好大方,做到拉絲效果。但呢個口味配搭麻麻地,唔係好夾,芝士加青醬,好膩,或者揀返蕃茄底可能好d。🍴香蒜橄欖油辣椒燒雞意粉一上台就好唔吸引,睇相都知麻麻地。第一,意粉唔夠熱,只係暖;第二,意粉煮到好稔,無口感;第三,無味道,無蒜香,得少少辣味,最離譜係舊雞都無味,食得出係無醃過既雪藏雞。成碟野毫無可取之處,仲難食過樓上cafe個種,呢個價位,超失望。🍴餐湯-蕃茄湯蕃茄湯唔夠熱,蕃茄味清新,飲到薯仔粒。🍴餐飲是日餐飲係蘋果梳打,正常味道,有汽既蘋果汁。兩個人埋單$196,pizza唔錯,但個意粉真係難食得驚人,同朋友一致認為唔會翻兜。

🍴海龍皇pizza 9”

🍴香蒜橄欖油辣椒燒雞意粉

🍴餐湯-蕃茄湯
蕃茄湯唔夠熱,蕃茄味清新,飲到薯仔粒。

🍴餐飲
是日餐飲係蘋果梳打,正常味道,有汽既蘋果汁。

2020-06-10 102 瀏覽
之前朋友跟我講過the point 的pizza真的好好吃,今晚朋友生日,我就和她去了將軍澳這間the point 食飯。它們家的pizza 真的包羅萬有,我們看見每一枱都有點pizza 吃,我們當然也要來一個。Carbonara Pizza點了這款carbonara pizza, 喜歡它超級多芝士,有巴拿馬芝士和水牛芝士,配上意大利風乾火腿,實在是太香,每一口都讓人停不下來。蒜香炒意粉接著我們也點了一份蒜香炒意粉,感覺它們家的西餐真的挺不錯,意粉炒的挺香,份量也不少。價格不算是很貴,屬於中上的西餐廳之選。

Carbonara Pizza

蒜香炒意粉
2020-06-10 84 瀏覽
今天和朋友共進生日晚餐,一直想找一家在將軍澳區比較出色的西餐廳吃飯,發現這家the point,我記得在尖沙咀也有吃過午餐,印象中水準是不錯的。我們先點了份大沙拉一齊吃,就點了miso pumpkin and Kale salad🥗 裡面有我超級鍾意的superfood 羽衣甘藍,配上酸酸的柚子味噌和烤南瓜,既開胃又有飽腹感,健康之選。因為朋友不吃辣,所以我們再詢問蒜片雞肉意粉能不能不辣,非常貼心的服務員馬上安排不辣的。這意粉比我想像中炒得香,而且雞肉也很多,有喜出望外的感覺。Pizza也是它們家很出名的,任意在餐牌點一款也是好好吃的,沒懸念。

2020-06-04 99 瀏覽
之前喺尖沙咀食過一次the point 覺得性價比幾高!價錢唔貴 嘢食又幾好食 今日同朋友行開將軍澳見到原來有間分店 好快就入咗去🤭龍蝦湯橙紅色嘅龍蝦湯,無論係賣相、香味俱佳!而且飲落去仲好真材實料,淡淡嘅龍蝦肉好鮮味彈牙 濃香嘅味道令到胃口大增黑松露芝士蛋黃醬薯條黑松露同芝士本來已經係我嘅大愛, 兩者加埋更加係天衣無縫🤤 炸到脆卜卜熱辣辣嘅薯條面頭淋上 香噴噴嘅黑松露同邪惡爆燈嘅熱溶芝士 仲有蛋黃醬 完全令人食到停唔到口!Green NeptunePizza入面有水牛芝士 檸檬 海鮮 再配上意大利香草醬。 pizza 烤得好香脆 滿滿嘅海鮮令到pizza好有口感 香草醬更減低咗芝士嘅油膩感👍🏻 明太子軟殼蟹櫻花蝦扁意粉軟殼蟹炸到外脆內軟 而且啖啖肉又保留到肉汁 扁意粉煮到啱啱好 加埋creamy嘅醬汁 啖啖都係滋味!

黑松露芝士蛋黃醬薯條

Green Neptune