2021-08-12 32 瀏覽
<Latte>收到玫瑰拉花表示開心~咖啡偏向Nutty,奶感重。<Salad Combo>如果你嫌普通沙律太悶太寡,呢間一定唔會令你失望~ 呢日貪心啲就叫左三拼沙律。<泰式米粉沙律>最鍾意呢款,有芒果粒,大蝦,沙律菜同少少米粉。個汁就微酸帶辣好開胃~<飛魚籽果仁蘋果薯仔沙律>而蘋果薯仔沙律就係經典口味,加埋飛魚籽同果仁增加口感~<韓式牛肉椰菜花碎沙律>用椰菜花碎取代左白飯,即刻低碳低卡,味道仲唔錯。就算要戒口,都唔會食到口寡寡。
<Latte>
收到玫瑰拉花表示開心~咖啡偏向Nutty,奶感重。
<Salad Combo>
<泰式米粉沙律>
<飛魚籽果仁蘋果薯仔沙律>
而蘋果薯仔沙律就係經典口味,加埋飛魚籽同果仁增加口感~
<韓式牛肉椰菜花碎沙律>

📍鰂魚涌健康輕盈之選‼️ • 多款沙律任你揀🥒 -- The Salfee Bar☕️💓•=======================有時食得多油膩嘢都會想食返清少少,琴日去開鰂魚涌見到呢間新開嘅salad+coffee bar,主打各款特色沙律同飲品,就入去食返個light lunch😝沙律除咗可以單盒買,仲可以選擇三併,咁就可以試多啲唔同嘅味!🤤------------------------------自選三拼沙律 $78賣相色彩繽紛,而且店員仲會好貼心用青瓜片作為分隔,咁啲味就唔會撈埋一齊👍⭐️韓式牛肉椰菜花碎沙律 (8/10)牛肉份量都有唔少,幾有肉味~椰菜花爽口,撈埋泡菜酸酸辣辣,相當惹味!👍兩塊豆腐都幾嫩滑~•⭐️ 松露香草車輪粉沙律 (7.7/10)松露香草醬入晒車輪粉中間嘅通窿,啖啖都食到松露嘅幽香💓車輪粉亦幾有咬口!中間仲混合咗雞絲同煙肉粒,增添咗鹹香😍•⭐️番薯球藜麥鷹咀豆沙律 (7.5/10)番薯球口感綿密,帶天然嘅甜味🥰藜麥幾有咬口~但由於無乜調味,呢款整體會淡口啲🙈·⭐️Yellow $58 (7.9/10)呢杯smoothie材料好豐富,用咗芒果、香蕉、薑黃粉、蜜糖

=======================
自選三拼沙律 $78

⭐️韓式牛肉椰菜花碎沙律 (8/10)

⭐️ 松露香草車輪粉沙律 (7.7/10)

⭐️番薯球藜麥鷹咀豆沙律
(7.5/10)

⭐️Yellow $58 (7.9/10)

呢杯smoothie材料好豐富,用咗芒果、香蕉、薑黃粉、蜜糖、牛奶blend成😍飲落冰感十足,好幼滑!💓甜味都係嚟自生果,夠晒天然,而且仲好飽肚!👍
整體嚟講沙律幾有特色,味道唔錯👍🥰份量都好足,有營養夠飽肚😍喺附近返工嘅朋友仔值得試下!
賣相:7.6/10
名稱:The Salfee Bar
地址:鰂魚涌海光街36號地舖
前往方法:鰂魚涌站A2出口
2021-08-08 48 瀏覽
/𝑡ℎ𝑒 𝑆𝑎𝑙𝑓𝑒𝑒 𝐵𝑎𝑟 🇭🇰/#sa鰂魚涌篇 #sacafe篇➖➖➖<咖啡。沙律吧💛>➖➖➖呢間舖第一分店係尖沙咀谷辰入面最近係鰂魚涌呢邊開左第二分店雖然座位不多 但都算環境舒適唔會好迫 而且幾鍾意環境色調食物種類主要沙律輕食飲品都多元化 咖啡以外都有茶類、smoothie 下次再試試smoothie 先🤤🤤➖➖➖1️⃣三拼沙律 🥗 三款各有特色 無諗過食完都幾飽肚🔹韓式牛肉椰菜花碎沙律🔹🌟呢個好好味😆😆 可能因為都偏向重口味入面有牛肉碎 肉味夠濃唔韌 大片啲就更好 椰菜花碎係泡菜味 微辣 亦有豆腐粒➖➖➖🔹西蘭花雞胸芥末沙律🔹後來先知原來店員唔記得加汁所以較清淡 不過味道都接受到雞肉就會較乾 但份量都慷慨仲有杏仁鋪面 幾脆口 焗一焗更佳➖➖➖🔹松露香草醬車輪粉沙律🔹松露味幾香 不過偏乾身多少少醬就更好啦!車輪粉有咬口 不過就偏實少少另外加左煙肉碎 所以多左份咸香➖➖➖2️⃣中東風味烤茄子沙律 入面好多羽衣甘藍 夠脆綠辣辣地幾惹味 茄子都夠腍吸收晒精華 皮都唔錢好澀惹味得黎都唔太重口味 唔會口渴➖➖➖3️⃣hojicha latte (L) $42 (跟餐+$25) 🌟拉花
/𝑡ℎ𝑒 𝑆𝑎𝑙𝑓𝑒𝑒 𝐵𝑎𝑟 🇭🇰/
#sa鰂魚涌篇 #sacafe篇
<咖啡。沙律吧💛>
呢間舖第一分店係尖沙咀谷辰入面
最近係鰂魚涌呢邊開左第二分店
雖然座位不多 但都算環境舒適
唔會好迫 而且幾鍾意環境色調
食物種類主要沙律輕食
飲品都多元化 咖啡以外都有茶類、smoothie
下次再試試smoothie 先🤤🤤

雞肉就會較乾 但份量都慷慨
仲有杏仁鋪面 幾脆口 焗一焗更佳
🔹松露香草醬車輪粉沙律🔹
松露味幾香 不過偏乾身
多少少醬就更好啦!
車輪粉有咬口 不過就偏實少少
另外加左煙肉碎 所以多左份咸香
2️⃣中東風味烤茄子沙律
入面好多羽衣甘藍 夠脆綠
辣辣地幾惹味 茄子都夠腍
吸收晒精華 皮都唔錢好澀
惹味得黎都唔太重口味 唔會口渴

拉花圖案精美 濃度適中 入口順滑
無粉粒 可以一試!

📍The Salfee Bar
5 分鐘 (堂食)
2021-08-07 60 瀏覽
韓式泡菜牛肉芝士意大利軟包軟包拎上手感覺比想像中有份量😮食左一半左右已經覺得好飽食唔晒,另一半拎咗返屋企😬泡菜好爽,辣辣地幾醒胃,同牛肉又match,加埋好軟身嘅包,大啖咬落去入口覺得好豐富😋另一半返屋企食之前有烘返熱嘅,個麵包就變得超級香脆😍又有另一番滋味😋Violet 舖頭所有smoothie其實都好吸引到我,都會覺得係有益嘅飲品,比起飲廢水好得多😬 而呢杯Violet比我嘅感覺係好fresh,有粒粒嘅口感,消暑very good😀
韓式泡菜牛肉芝士意大利軟包

Violet
高質咖啡一定要去𝙘𝙖𝙛𝙚先飲到?! 鰂魚涌 @salfeebar 主打𝙎𝙖𝙡𝙖𝙙 & 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚🌻 試完先發現原來沙律唔一定要淡茂茂🍴絕對可以食沙律嘅同時挑起食慾♪⸜(๑ ॑꒳ ॑๑)⸝♪✰ 位於鰂魚涌分店嘅裝修以橙綠白調為主🐈除咗有沙律款式多之外,味道都令人眼前一亮🥗💫就算對沙律無興趣 佢哋嘅咖啡都值得𝙜𝙞𝙫𝙚 𝙞𝙩 𝙖 𝙩𝙧𝙮 ☕♡.🎪 3 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤($78)沙律唔一定得沙律菜㗎😆!𝙏𝙝𝙚 𝙎𝙖𝙡𝙛𝙚𝙚 𝘽𝙖𝙧有2-3 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤可以選擇🌟而且每款沙律都幾特別❣️有選擇困難症嘅小編就揀咗3款沙律菜🥗整體份量都算多 女仔應該唔洗怕會食唔飽😼① 泰式米粉沙律🇹🇭🍴// 依款係鰂魚涌新分店嘅新𝙢𝙚𝙣𝙪,依款沙律微辣帶點酸甜🌈,配料都幾豐富,有牛油果、芒果、蝦仁、米粉、沙律菜等等。加埋泰式青檸汁好惹味💦酸酸甜甜好開胃好啱夏天食☀️!私心推薦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) //𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘② 韓式牛肉椰菜花碎沙律🇰🇷🥢// 最近好多人都會用椰菜花碎做米飯嘅質感,依款沙律食落有啲似韓式拌飯咁好正❣️而且牛肉份量都幾多,牛味仍好濃🐮,配埋滑嫩豆腐食幾唔錯!好足料味道豐富 最推薦依款💛💛💛💛💛//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕
🎪 3 𝙘𝙤𝙢𝙗𝙤($78)

① 泰式米粉沙律🇹🇭🍴
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌘

② 韓式牛肉椰菜花碎沙律🇰🇷🥢
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗

③ 西蘭花雞胸芥末沙律🥦
// 西蘭花雞胸沙律啱曬增肌人士食啦🦾~雞胸表層加咗少少芥末調味🤌🏻,雞胸唔會好老好乾 雞味都幾濃🐓唔錯~配埋生律菜同埋加杏仁調味,食落唔會好寡🤪✨//
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

④ 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 ($42)
// 𝙁𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚入口好𝙨𝙢𝙤𝙤𝙩𝙝😚,而且係小編最愛嘅𝙣𝙪𝙩𝙩𝙮啊🥰~拉花好細膩✨係靚靚嘅海馬啊♡ 估唔到𝙨𝙖𝙡𝙖𝙙 𝙗𝙖𝙧都可以沖到唔錯嘅𝙛𝙡𝙖𝙩 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚 🤍//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Flat  white

🧚🏼‍♀️The Salfee Bar (鰂魚涌)
鰂魚涌海光街34號地舖

🍮#aiiifoodie
Flat  white
  • 韓式牛肉椰菜花碎沙律
2021-08-06 31 瀏覽
覺唔覺得有時搵個有質素嘅沙律都好難🥲喺passion或者super sandwich 叫一個閒閒地都7,80蚊仲要食嚟食去都果啲款無咩新意😅😅😅如果喺其他餐廳食沙律更加係普通到唔普通🤭🤫🤭🤫幾條生菜加幾粒車厘茄就當係有幾粒粟米加比你已經偷笑🌽好開心搵到一個唔止沙律好味好多款嘅地方😍😍😍而且飲品或者其他食物都好天然健康🥗🥗🥗餐具都唔會用塑膠我仲留意到佢哋有咖啡豆賣添每日嘅11點30到2點30都有salad combo揀🥗過咗就要買返單味盒裝沙律啦只係70幾蚊就食到3款而且仲要係用心製作😍當中亦加入咗seasonal嘅味道好令人期待😊喺附近返工嘅朋友真係好幸福呀今日我揀咗:*西蘭花雞胸芥末沙律🐔啲雞胸居然唔孩仲好多水份添落返少少芥末吊味即刻令人唔怕食白煮肉🥦蛋白質又豐富值得一試😊*番薯球藜麥鷹嘴豆沙律🦅最surprise係呢個知道鷹嘴豆係好有益但平時好怕食因為印象中豆蓉係好乾嘅嘢嚟佢溝埋個番薯蓉又幾好食wo似一個唔凍嘅雪糕另外都有配嘅青瓜🥒一爽一腍口感絕佳*松露香草醬車輪粉沙律啲醬陷入曬啲車輪粉嘅洞洞位置所以唔洗擔心佢唔入味而且都配有一絲絲雞肉都係一個唔錯嘅配搭😍另外我都叫多咗杯smoot

覺唔覺得有時搵個有質素嘅沙律都好難🥲

聽到佢即叫即打
好新鮮🥦🥬🥒🫑
等我貫徹始終地健康
叫杯名為Green嘅飲品

成份有羽衣甘藍、菠蘿汁、奇籽等等🍍
有咁多super food即刻覺得自已好注重自己身體咁
一啲草青味都無
反而飲到生果嘅更天然香甜🍍

其實健康嘅嘢都可以好好食架
由今日起大家都為健康行多步啦

☆𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘧𝘦𝘦 𝘉𝘢𝘳 💚🤍鰂魚涌都終於開了這間主打健康輕食型的新分店,很喜歡店鋪的名稱結合了salad bar (sal)及coffee shop (fee),裝修行簡約文青路線,以綠白紅為主色,很適合打卡而且這裏比尖沙咀分店更多了各種不同新沙律,每天新鮮製作,是附近上班一族OL們健康/減肥之選-🥗 Salad 3 Combo($78)這次點了三款口味的沙律,以青瓜片分隔開,有選擇困難症也不用擔心了😆▫️Immune Booster𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙠𝙞𝙢𝙘𝙝𝙞 𝙘𝙖𝙪𝙡𝙞𝙛𝙡𝙤𝙬𝙚𝙧, 𝙩𝙤𝙛𝙪, 𝙜𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣, 𝙨𝙝𝙞𝙨𝙤, 𝙆𝙤𝙧𝙚𝙖𝙣 𝙧𝙚𝙙 𝙥𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧 𝙙𝙧𝙚𝙨𝙨𝙞𝙣𝙜韓式牛肉沙律感覺很新穎,於是點來試試🇰🇷酸酸的泡菜加上爽脆的椰菜花碎,的確開胃~沙律上亦有兩塊豆腐,口感順滑,配上烤牛肉,酸辣酸辣挺好吃▫️Heart Guardian 𝙎𝙡𝙤𝙬-𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙨𝙩, 𝙗𝙧𝙤𝙘𝙘𝙤𝙡𝙞, 𝙢𝙚𝙨𝙘𝙡𝙪𝙣, 𝙚𝙙𝙖𝙢𝙖𝙢𝙚, 𝙜𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣, 𝙥𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙘𝙖𝙗𝙗𝙖𝙜𝙚, 𝙢𝙞𝙣𝙩, 𝙖𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤, 𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝙛𝙡𝙖𝙠𝙚, 𝙝𝙤𝙣

𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘧𝘦𝘦 𝘉𝘢𝘳 💚🤍
🥗 Salad 3 Combo($78)

▫️Immune Booster
沙律上亦有兩塊豆腐,口感順滑,配上烤牛肉,酸辣酸辣挺好吃
▫️Heart Guardian
𝙎𝙡𝙤𝙬-𝙘𝙤𝙤𝙠𝙚𝙙 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙨𝙩, 𝙗𝙧𝙤𝙘𝙘𝙤𝙡𝙞, 𝙢𝙚𝙨𝙘𝙡𝙪𝙣, 𝙚𝙙𝙖𝙢𝙖𝙢𝙚, 𝙜𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣, 𝙥𝙪𝙧𝙥𝙡𝙚 𝙘𝙖𝙗𝙗𝙖𝙜𝙚, 𝙢𝙞𝙣𝙩, 𝙖𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤, 𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣𝙙 𝙛𝙡𝙖𝙠𝙚, 𝙝𝙤𝙣𝙚𝙮 𝙘𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 𝙙𝙧𝙚𝙨𝙨𝙞𝙣𝙜
份量足料,值得讚賞的是雞胸肉不會煮得很乾,反而幾鮮嫩,與蜜糖芥茉醬很夾
西蘭花🥦口感清爽,但味道偏淡,而且醬汁不多,吃得出是非常健康的味道,如果是正在減肥的話這款就最適合不過了
▫️The Green Ranger
𝘽𝙖𝙘𝙤𝙣, 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣, 𝙧𝙤𝙩𝙚𝙡𝙡𝙚, 𝙖𝙧𝙪𝙜𝙪𝙡𝙖, 𝙘𝙝𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙩𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨, 𝙋𝙖𝙧𝙢𝙚𝙨𝙖𝙣, 𝙩𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 𝙥𝙚𝙨𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚
松露香草醬挺清新也不膩,車輪粉彈牙有嚼口,而且很足料,有車厘茄、煙肉、雞肉等,絕對夠食飽肚😋
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7/10
Salad 3 Combo

🍵Uji Matcha($38/S)
抹茶味濃郁帶甘,甜度剛剛好不會苦澀,而且奶味香濃,還有美美的拉花,抹茶控可以點來試試!
不過喝到底還有少少抹茶粉,如果再溶點就好啦~
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7.5/10
Uji  Matcha

下午茶
健康輕食越嚟越流行 XXG發現鰂魚涌新開左一間好有外國style嘅salad coffee bar😍 每日新鮮製作🤩▪️8.5/10▫️<< 三併沙律 >> $78 韓式牛肉椰菜花碎沙律 - 泡菜味勁重🇰🇷 主要有泡菜、肥牛片、豆腐 用韓式辣汁調味 越食越辣🌶松露香草醬車輪粉沙律 - 🌿香草味比松露味重 雞胸好鮮嫩 配埋牛油果🥑好rich 車輪粉有咬口☺️ 泰式米粉沙律 - 最愛‼️大量蝦仁🍤 泰式酸辣汁酸甜開胃 超惹味 配埋芒果食香甜又清新😍▪️8.5/10▫️<< 紅菜頭拿鐵 >> $38 驚喜且新奇配搭‼️奶香味濃郁🍼 加入紅菜頭味道同紫薯少似 但較清甜可口 相對冇咁膩😋👍🏻▪️8/10▫️<< espresso tonic >> $45 濃縮咖啡mix湯力水😳 咖啡豆味好香濃 味道偏酸 湯力水中和咗齋啡嘅苦澀 幾fresh🌟🌿有歐陸cafe嘅感覺 綠白磁磚設計有風格 位置唔多 主打外賣🥡 設有多個打卡位📸🐽總括嚟講 自選三拼沙律真心推介🥰 可以一次試哂三隻唔同口味 選擇都幾多🥗 創新度高🧐 價錢唔貴

▪️8.5/10▫️<< 三併沙律 >> $78

🐽總括嚟講 自選三拼沙律真心推介🥰 可以一次試哂三隻唔同口味 選擇都幾多🥗 創新度高🧐 價錢唔貴 飲品配搭特別 真心大推紅菜頭拿鐵☕️‼️ 食完之後好飽👍🏻 超推介注重飲食健康嘅朋友仔朝聖/打卡📸
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗The Salfee Bar The Salfee Bar主打(Sal)ad同埋Cof(fee) = Sal-fee~🥗☕️好有意思既名😆舖頭係小清新嘅風格🤍三拼沙律($78) 韓式牛肉椰菜花碎沙律|西蘭花雞胸芥末沙律|番薯球藜麥鷹嘴豆沙律 揀左呢三款沙律,最中意best seller-韓式牛肉椰菜花碎沙律,真係好似韓式拌飯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)食唔出係椰菜花😆排第二嘅係番薯球藜麥鷹嘴豆沙律,番薯有兩隻色,好甜🤤食得出係天然既味,再加埋藜麥,口感豐富😍最後係西蘭花雞胸芥末沙律,呢款本身冇咩醬,所以跟左個沙律醬!整體來講味道好fresh, 仲有啲牛油果🥑同檸檬汁🍋食到既時候都幾驚喜🥳如果雞胸可以再嫩滑啲就好😆焙茶拿鐵(+$25) 焙茶唔會好甜,回甘味啱啱好😚仲有個好靚嘅拉花🤩
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗The Salfee Bar

三拼沙律($78)

焙茶拿鐵(+$25)
焙茶唔會好甜,回甘味啱啱好😚仲有個好靚嘅拉花🤩
  • 韓式牛肉椰菜花碎沙律
  • 番薯球藜麥鷹嘴豆沙律
2021-08-05 18 瀏覽
🥙有時食得太油膩或者太多肉都會想食下沙律清清地畀個腸胃休息一下。呢排發現係鰂魚涌開左間新嘅Salad 店,有多款唔同口味嘅特色沙律畀你配搭,而且全部都係每朝新鮮製造,食落都真係幾fresh 㗎。我諗尤其喺附近商廈翻工嘅朋友仔,如果無乜時間食lunch 呢個一定會係你快快填飽個肚又可以食得健康啲嘅好推介。🥗𝟛 𝕔𝕙𝕠𝕚𝕔𝕖𝕤 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕 $➐➑$78 可以畀你任配三款沙律,好有心機咁逐款沙律分開擺唔好撈埋一齊,中間仲用青瓜片分隔開,擺得靚靚仔仔仲色彩繽紛未食已經畀佢吸引住。- ɪᴍᴍᴜɴᴇ ʙᴏᴏsᴛ 第一款係韓式牛肉椰菜花碎沙律。放底嘅椰菜花碎食落其實幾似飯,加左泡菜特別有韓國風味,唔講真係會以為自己食緊泡菜炒飯🤣- sᴘɪᴄᴇ ɪᴛ ᴜᴘ放中間嘅係香辣雞肉長通粉沙律,辣度屬於極微辣對於絕大部份人黎講都可以應付嘅。雞肉嫩口得黎唔會乾身,連長通粉同沙律菜用蛋黃醬撈埋一齊。既有蛋白質又有澱粉質同纖維,係均衡營養嘅好選擇。- ʜɪɢʜ ғɪʙᴇʀ 最後呢款飛魚子果仁蘋果薯仔沙律,用上蘋果粒同薯仔粒作主要食材,係少肉嘅好選擇。夏天熱辣辣最岩叫呢個以生果製成嘅沙律,包你又開胃又可以解暑!🥤𝔹𝕖𝕚

🥗𝟛 𝕔𝕙𝕠𝕚𝕔𝕖𝕤 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕 $➐➑

- ɪᴍᴍᴜɴᴇ ʙᴏᴏsᴛ

- sᴘɪᴄᴇ ɪᴛ ᴜᴘ

- ʜɪɢʜ ғɪʙᴇʀ

🥤𝔹𝕖𝕚𝕘𝕖 𝕊𝕞𝕠𝕠𝕥𝕙𝕚𝕖 $➎➑
除左沙律多選擇,呢度有六款以不同顏色做主題嘅Smoothie。今次試嘅呢杯Beige 就係以菠蘿,香蕉,椰奶同椰子水製作而成。最欣賞係我無嗌少甜但飲落都一啲唔覺得甜,無額外添加糖份,絕對岩哂注重健康又養生嘅我哋。Texture 都幾夠實淨唔會擺兩擺變哂水,加上用左菠蘿同椰子呢啲較fresh 嘅水果,飲落口十分清爽岩哂消暑!

📍The Salfee Bar
鰂魚涌海光街34號地舖
2021-08-04 91 瀏覽
曾經係美食沙漠之一嘅鰂魚涌呢期開咗唔少新餐廳,簡直係附近嘅打工仔嘅福音!😇 對於一日坐足8個鐘嘅打工仔嚟講,午餐最緊要食得健康之餘仲要夠飽去捱埋嗰下半日,而呢間沙律吧就係一個唔錯嘅選擇😏餐廳裝修好似去咗外國啲takeaway店咁,設計靚得嚟又夠簡潔。沙律一共有8款選擇🥗 除咗有沙律揀之外,仲有wrap 同曲奇鬆餅嗰啲。❤️ Salad Combo (3 choices) $78有2 choices $68 揀,見爭$10所以揀咗3 choices。我揀咗:☞︎ 韓式牛肉椰菜花碎沙律唔好睇佢佔沙律盒嘅一格仔,但牛肉都唔少㗎!特別鍾意調咗泡菜味嘅椰菜花,食落唔辣之餘又好味,連我朋友平時唔鍾意食椰菜花都讚好!😝☞︎ 希臘式吞拿魚沙律本身睇個名就無諗住揀佢,但一睇埋個沙律吧就即刻轉軚!😂 因為有我最愛嘅牛油果!🥑 除咗有牛油果吞拿魚,仲有蕃茄仔青瓜等夾埋個醬鹹鹹香香唔錯!☞︎ 蕃薯球藜麥鷹嘴豆沙律雙色蕃薯球顏色好搶眼,食慾大增🤤 蕃薯嘅自然甜味,撈埋啲藜麥到都好夾。三款沙律完全唔同口味,健康得嚟又無咁寡!❤️ Shizuoka Hojicha Latte (S) $20原價$38 跟餐價$20,都幾抵叫
沙律一共有8款選擇🥗
除咗有沙律揀之外,仲有wrap 同曲奇鬆餅嗰啲。

Salad Combo

☞︎ 韓式牛肉椰菜花碎沙律

☞︎ 希臘式吞拿魚沙律

☞︎ 蕃薯球藜麥鷹嘴豆沙律

Salad Combo + Shizuoka Hojicha Latte
原價$38 跟餐價$20,都幾抵叫架!未入口已經聞到好香嘅焙茶味,飲落都幾香滑。

另外仲可以跟餐加$20要個湯,今次我就無試到喇🙊下次可以試吓。

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
間唔中食得健康啲都唔錯,如果你有日經過附近嘅話可以試吓!😎
2021-07-28
2021-08-03 90 瀏覽
-🦄THE SALFEE BAR @thesalfeebar-3 SALAD COMBO Hkd78Rating🌕🌕🌕🌖🌑GINGER TURMERIC +Hkd25Rating🌕🌕🌕🌕🌑-三訪 @thesalfeebar 之已經Encore咗好多次不過鰂魚涌嘅新分店 我都係第一次到訪(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)感覺上小清新嘅風格 令我置身於店內 坐得好舒服今次我食咗個三拼沙律 可以一次過試幾款好開心-♦️韓式牛肉椰菜花碎沙律♦️Immune Boost▪️Rating🌕🌕🌕🌕⚫️今次係我第三次食呢款沙律 無錯係第三次基本上我每次都會食佢 因為真係太好食了有我最鍾意嘅椰菜花 切成碎就更加易入口入面仲夾雜住啲泡菜 再配埋韓式醬汁 唔辣架惹味得嚟又不失一點健康嘅韻味 值得一試喔-♦️意式紅醋沙律♦️Italian Antipasto Salad▪️Rating🌕🌕🌕🌑🌑屬於其中一款期間限定嘅沙律 感覺上好吸引聽到紅醋呢兩個字 我就覺得好清新又好開胃酸酸甜甜嘅味道 再配上類似墨西哥脆片嘅東西整體感覺 無論係口感定味道都係十分之Balanced健康得嚟 又可以食到啲脆卜卜嘅Chips過吓口癮-♦️紅菜頭香橙鹽膚木沙律♦️
🦄THE SALFEE BAR @thesalfeebar

♦️Ginger Turmeric Latte
▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑
Ginger  Turmeric

唔飲咖啡嘅我就叫咗呢杯拿鐵 真係好有驚喜
一飲就會飲到薑黃嘅味道 你以為係好苦澀?
大錯特錯了 奶香味搶先出閘衝出嚟呀
相信大家都一定會有驚喜 大腦會突然間叮一聲
在此希望 @thesalfeebar 可以係新界區開分店
咁就會更加方便我呢啲屯門牛牛去食沙律喇HaHa
2021-07-22
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
3  Salad  Combo
Immune  Boost
Heartbeet
Salad  Combo
Ginger  Turmeric
2021-07-30 48 瀏覽
在鰂魚涌新開嘅哩間salfee bar好岩在附近返工嘅人,去過尖沙咀分店嘅會知道哩度系完全唔同嘅風格,似係外國街頭嘅健康salad bar。店面雖然唔大,堂食座位亦唔多,但系成間鋪行grab and go嘅風格,好岩生活節奏快嘅都市人。除咗主打五彩繽紛嘅健康沙律,店內都有好多特別嘅野飲,愛健康人士有好多唔同嘅選擇!我份沙律係三拼,韓式牛肉椰菜花沙律、希臘式吞拿魚沙律同番薯藜麥沙律,睇落唔係好多但系原來都幾飽肚😂。我最中意係韓式牛肉椰菜沙律,surprisingly竟然係泡菜味,好特別又唔會太淡味,唔會有淨系食菜嘅唔滿足感😆。杯smoothie亦非常健康,因為中意紫色所以連係咩味都冇考慮就order咗😂。原來有士多啤梨、藍莓、紅莓、紅棗、香蕉同奇亞籽,飲落仲有一粒粒嘅口感,又幾特別👍。

1K
2021-07-29 23 瀏覽
“3 Choices Salad Combo”($78)“Shizuoka Hojicha(Large)”(+$29)喺尖沙咀谷辰超市入面嘅The Salfee Bar最近喺鰂魚涌開咗獨立店🥰Salfee呢個名其實係結合咗Salad🥗+Coffee☕除咗沙律,仲有Frittata,wrap,muffin,乳酪杯提供☺喺鰂魚涌返工嘅朋友放lunch又有好選擇啦😝沙律款式有成8款🤩,心大心細嘅我揀咗3拼🤣分別係:🔸️韓式牛肉椰菜花碎沙律🐮🔸️希臘式吞拿魚沙律🐟🔸️松露香草醬車輪粉沙律🌱個沙律拼得好靚😍每款沙律中間都用咗青瓜片隔住🥒辣式牛肉嗰款辣辣地好夠惹味🌶面頭仲有塊凍豆腐😇希臘式吞拿魚感覺相對輕盈啲,入面仲有牛油果🥑😍車輪粉個香草醬超香😚入面仲有煙肉🥓同雞肉🐔食哂成份沙律都幾夠飽肚😝飲品就要咗杯大嘅Hojicha latte😋跟餐只需要加$29焙茶味十分香濃☺入口都非常順喉☺下次會想試吓杯三草拿鐵,好似幾特別咁😆
“3 Choices Salad Combo”($78)

喺尖沙咀谷辰超市入面嘅The Salfee Bar

🔸️希臘式吞拿魚沙律🐟
🔸️松露香草醬車輪粉沙律🌱
個沙律拼得好靚😍每款沙律中間都用咗青瓜片隔住🥒
辣式牛肉嗰款辣辣地好夠惹味🌶面頭仲有塊凍豆腐😇
希臘式吞拿魚感覺相對輕盈啲,入面仲有牛油果🥑😍
車輪粉個香草醬超香😚入面仲有煙肉🥓同雞肉🐔
食哂成份沙律都幾夠飽肚😝

飲品就要咗杯大嘅Hojicha latte😋
跟餐只需要加$29
焙茶味十分香濃☺入口都非常順喉☺
下次會想試吓杯三草拿鐵,好似幾特別咁😆
2021-07-26 56 瀏覽
-{鰂魚涌輕食cafe☕️}今次黎到鰂魚涌食沙律🤪依度有好多款式揀😉🤤三款配搭沙律🤤 ($78)有三款沙律 中間都有青瓜隔住 啲味唔會撈埋一齊好貼心😊韓式牛肉椰菜花碎沙律: 有啲啲辣好惹味😉同埋椰菜花碎有啲似食飯嘅感覺幾好😚西蘭花雞胸芥蘭沙律: 西蘭花同雞嘅份量都好多😛芥末醬要後落唔會整淋啲料 個雞胸比想像中滑😆松露香草醬車輪粉沙律: 最推依個☺️成個粉都好香口 配埋煙肉同雞肉好飽肚🥳啲菜都好fresh🥰👖褲評: 8/10🤤Violet🤤 ($58)莓味好重😍飲落好fresh😙仲有啲香蕉蓉同奇亞籽 係好健康嘅選擇😋👖褲評: 8/10 環境幾靚😜服務都好好🤓另外有賣wrap 蛋餅仲有咖啡同smoothie😛黎鰂魚涌可以試下😎性價比: 8/10服務: 8.5/10環境: 8.5/10🚩The Salfee Bar🚩地址: 鰂魚涌海光街34號地舖尖沙咀中間道15號H Zentre地下1-2號舖
{鰂魚涌輕食cafe☕️}
今次黎到鰂魚涌食沙律🤪依度有好多款式揀😉

🤤三款配搭沙律🤤 ($78)
有三款沙律 中間都有青瓜隔住 啲味唔會撈埋一齊好貼心😊

👖褲評: 8/10

🤤Violet🤤 ($58)

👖褲評: 8/10

性價比: 8/10