2013-04-26
同朋友仔推介先得知香港有呢間咁靚既餐廳,上openrice一睇各食家既相片,嘩!!! 我已經比呢度既裝修引死啦。我地早一星期打去訂位, 餐廳high tea分12:30-14:30 / 15:30-17:30, 我地諗住訂15:30 啦, OH! FULL 左 竟然一星期前預訂都FULL, 咁唯有食早一PART 啦, 由於座位不多, 餐廳要求要過左全數先可以confirm booking。美輪街呢個地方其實都幾難搵, 去到上環左問右問既情況下先搵到間餐廳,如果識路由上環地鐵站行上去都要十分鐘。我地12:30準時去到, 店員好好笑容咁安排我地坐O係火爐邊既位置 (呢個位係全餐廳 最靚既影相位),我地好好彩,可能因為我地係今日第一個客啦 店入面既環境 真係好靚,好公主feel, 係女仔都一定鐘意。店員攞住一大盆茶葉同一本茶葉既介紹書比我地選擇,我地嘩左一聲, 茶都有成五十款選擇,好認真啊!之後, Tea set 出場, 店員好細心每款食物咁向我地介紹,仲問駛唔駛幫我地影相tim 可能呢個已經成為佢每日既"例行工事"喇 當日,有七檯客人, 全部都係兩個女仔既組合,店員由頭到尾都係得一個,忙就
之後, Tea set 出場, 店員好細心每款食物咁向我地介紹,仲問駛唔駛幫我地影相tim 可能呢個已經成為佢每日既"例行工事"喇 當日,有七檯客人, 全部都係兩個女仔既組合,店員由頭到尾都係得一個,忙就好似唔係好忙,但係要向每張檯客人咁細心咁講同一番說話, 同一樣既介紹 其實都幾辛苦,佢既耐性值得一讚!
味道方面,最欣賞上層既scone,好香好鬆化加埋jam一齊食一流! Macaroon 有4塊,味道比較甜,我就覺得4塊多得濟,如果換番為兩件cake 就perfect,其餘三文治同cakes味道就普普通通。不過以Antique Patisserie無論食物係點,佢既裝修已經成為左呢間餐廳既主要既賣點, 就算又要prepaid地方唔方便,都大把客人黎, 無可口非,呢度裝修同服務都值回票價。