2023-01-17 62 瀏覽
聖誕節太忙無出到去慶祝,依家忙完當然要去慶祝一下!今次黎到灣仔呢間西餐廳,地鐵站一出行幾分鐘就到了,位置超級方便!餐廳入口會有一個酒廊比大家欣賞,感覺好高級! Mussels with Dried Mussels Sauce $188賣相超級正,食青口最忌過熟,但呢間餐廳廚師做得好好,青口鮮嫩多汁,食落去好鮮甜,而青口上邊的醬汁同樣用青口打成,味道鮮上加鮮,再配埋焗過的蜜糖麵包,口感提升!Magret Duck Breast $298貌相同樣精緻,肥瘦適中的鴨胸,配菜有用左焦糖焗至鬆軟的洋蔥同薯仔,鴨胸上層的皮焗到好卜卜脆,中間有一層肥膏,低層就係好嫩的鴨胸!入口會咬到香脆的外皮,肥膏再係口腔綻放,再之後就係嫩滑的鴨肉,口感超級豐富!Summer Lime Mousse呢個甜品分左做幾層,最底層係浸左的牛油麵包糠,中間會有白酒造的啫喱同青檸mousse,最上層係浸左蘋果醋的椰子絲!味道好酸甜清新,可以中和鴨胸的油膩感!餐廳色香味俱全,視覺同味覺都達到好好的享受,推介!

Magret Duck Breast $298

Summer Lime Mousse

餐廳色香味俱全,視覺同味覺都達到好好的享受,推介!
30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin🖤..Fine Dining 食得多,今次決定要同姊妹來試試新意!位於灣仔一間新派法國菜餐廳🍽,主打自家熟成的多種肉類:如牛扒、羊肉、白鴿等,再配搭多國特色料理和過百款葡萄酒,帶來全新的用餐體驗喔!一進餐廳先經過酒窖🍾🥂🍷🥃🍸 已經吸引,入到用餐位置已經感覺滿有情調,燈光帶柔帶昏暗,亦充滿節日氣氛,來談心或聚會都係好選擇。食物方面,亦精緻滿有法式風格,來享用一頓美酒佳餚確不錯呢。🔸Beetroot Cured Salmon $178pickled radish, orange zest pickled mustard seed, pickled shallot先想一份精緻餐前小食,紅菜頭醃 蘇格蘭三文魚🐟,用上馬鞭草 (帶檸檬青香) & 芥末籽 & 忌廉芝士突出魚味,加上薯仔脆脆增加口感,整體味道融和不錯,推薦!🔸Mussels with dried Mussels Sauce $188dried mussels paste, shallot, garlic, bread青口炒青口,醬汁用淡菜

🔸Beetroot Cured Salmon $178

青口炒青口,醬汁用淡菜 (乾青口) 煮成濃縮醬汁再炒成新鮮青口,熟度剛好,吃到最後有陣海水味滲出。

香脆多士蘸點醬汁同吃很滋味。

🔸Patagonian Toothfish $398
Chimichurri, vanilla parsnip pyree, baby leek
其中一份Main Course 比目魚🐟,肉厚煎香後一貫肉嫩滿有魚油香,伴碟以白露荀 vanilla 籽 & 黃菜頭 mixed 菜蓉 (阿根廷青醬 & 燒過既蔥)。有賣相亦帶出多重味道。

🔸30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin 300g $790
餐廳招牌主角之一既熟成牛🐮 ( medium rare) 煎封外皮至焦香,

而內裡保持3成熟度肉嫩juicy,肉味特出比一般重肉香🖤。

🔸The Victuals Tiramisu $138
Almond Tuile, Almond Candied, Chocolate Rock
最後不少得甜品朱古力杏仁焦糖脆片 Tiramisu 滿有酒香,配碟既朱古力好醇厚 & 杏仁焦糖脆脆都好食,作甜蜜結尾。
×××[The Victuals]×××
©灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓
2023-01-14 47 瀏覽
今日同朋友黎到主打熟成牛的西餐廳,我肚皮ready好迎接美食了!值得一提一入餐廳就好似入左酒廊一樣,首先眼睛食飽先!Beetroot Cured Salmon $178好特別的一道前菜,用紅菜頭醃三文魚,三文魚表面會係紅紅地色,但紅菜頭味道又唔會搶過三文魚,再配搭薯仔曲奇碎、馬鞭草同芥末子等等調味,三文魚入口好軟熟,味道甜甜酸酸,好開胃的前菜!30 days Dry Age Swift Prime Striploin 300g $720黎到今日主要黎食的重頭戲熟成牛,Dry age 係利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩,蒸散肌肉組織中的多餘水份,使牛肉的風味更飽滿和集中。熟成牛邊邊位會燒到微焦,員工建議食左外側的牛再食中間,果然有分別,會食得出外邊的牛會比較硬身同脆,而中間位十分軟嫩細滑!而旁邊亦附有由雞油浸過的蓮藕片,好似食緊薯片甘!整體黎講食物好食,環境氣氛好好,員工服務周到,值得黎嘆下!

Beetroot Cured Salmon $178

整體黎講食物好食,環境氣氛好好,員工服務周到,值得黎嘆下!
2023-01-14 53 瀏覽
這是一間西餐廳,期待已久,我朋友相聚的晚餐。香煎鵝肝鴨肉醬,包含了鵝肝、覆盆子醬、醃洋蔥、覆盆子乾、鴨肉和蘋果醬。外皮香脆,內裏軟滑,配搭覆盆子醬和蘋果醬,醬汁帶點酸甜,正好中和了鵝肝的油膩感覺。蘆筍義大利飯,芝士味濃郁,有點重口味,喜愛計時的朋友,不要錯過,而最喜愛這種不知不覺就吃了海量纖維到肚內的感覺。30日熟成牛扒Prime Level配烤西蘭花和芝士西芹。熟成的牛扒就是這樣的吸引,外皮帶點焦香,內裏卻保留着豐富的肉汁,肉味濃厚。
這是一間西餐廳,期待已久,我朋友相聚的晚餐。

2023-01-11 655 瀏覽
灣仔好chill西餐廳今日喺銅鑼灣行完街之後,有啲肚餓,去咗灣仔搵嘢食。朋友想食西餐鋸扒,搵到呢間餐廳啲相好吸引。環境寬敞,座位舒適配上柔和昏暗燈光好chill,環境好靚,配上輕鬆音樂,很有情調非常適合約會。餐具簡潔擺位優雅,侍應友善且服務很好,另收加一服務費Beetroot Cured Salmon $178紅菜頭蘇格蘭三文魚:紅紅的煙三文魚包裹住忌廉芝士,再灑上芥末籽,連埋馬鞭草一齊食好正, 有檸檬青香,感覺清新,還有薯仔脆脆增加口感,推介Mussels with dried Mussels Sauce $188青口炒青口:用乾青口煮濃縮醬汁炒青口,加入火腿粒、橄欖等食材,食到有啲海水味,味道濃郁。青口汁仲可以用來點金黃色香脆多士一齊食主菜Patagonian Toothfish $398香燒嫩滑比目魚,燒至金黃色的脆魚皮,大件厚切無骨魚肉,加入阿根廷青醬和海鹽提升與嘅鮮味,旁邊還有漂亮的伴碟:燒蔥、白露荀雲呢拿籽 & 甜甜的黃菜頭菜蓉,連埋魚一齊食,更加滋味,健康之選30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin 300g $790三
灣仔好chill西餐廳

Beetroot Cured Salmon $178
感覺清新,還有薯仔脆脆增加口感,推介

青口汁仲可以用來點金黃色香脆多士一齊食

主菜
Patagonian Toothfish $398

三成熟的厚切30日熟成牛扒,牛味更加濃郁,本身已經有鹹味,唔使再點鹽都得。三成熟啱啱好,有肉汁,肉質唔會粗糙,配上幼滑忌廉薯蓉,大滿足

The Victuals Tiramisu $138
流心朱古力提拉米蘇非常之幼滑,好creamy ,還有超級香的杏仁焦糖脆片和朱古力石頭🪨口感有啲似布朗尼。而且擺碟好靚,非常適合打卡。

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2023-01-10
2023-01-09 36 瀏覽
最近生意有回升跡象,身體周圍的朋友都好開心😍! 我也不例外,有好事發生,所以今晚姐姐就約我去灣仔的the victuals 慶祝啦! 姐姐果然知我心,我很愛吃牛扒,她就帶我去這間乾式熟成的餐廳吃晚餐!一入餐廳就有好多紅酒,如此大的酒櫃,真想喝一杯,值得大家吃牛扒再配杯酒呀。 Beetroot cured salmon $178 用紅菜頭醃製過的三文魚,色好鮮艷😍,令人食指大動。三文魚好肥美又軟腍,加上有檸檬味的馬鞭草和脆脆,層次好豐富。 Sous vide 24 hr Iberico pork rack $348 慢煮24小時的伊比利亞豬鞍,一樣好好食!豬鞍有豬香,肉軟但又肉質結實,沾上自家製醬汁,好特別。豬鞍更有油封椰菜和千層薯,好完美! Tiramisu $138 最後更有我好愛吃的tiramisu! 又幼滑又不苦,大廚更放了數片杏仁焦糖片和抽真空的朱古力,增加甜度,更啱我胃口!

Beetroot cured salmon $178

Tiramisu $138

2023-01-06
不知道大家喜不喜歡乾式熟成料理呢!?😚上年8月的時候,在灣仔開店的新派法國餐廳🇫🇷𝕋𝕙𝕖 𝕍𝕚𝕔𝕥𝕦𝕒𝕝𝕤,主打乾式熟成,聽說由牛扒、羊肉、牛脷都有😆,款式好多唷~餐廳更有酒藏,服務員會推介你配那一種葡萄酒才是最好哦! 「 sᴇᴀʀᴇᴅ ғᴏɪᴇ ɢʀᴀs & ᴅᴜᴄᴋ ᴛᴇʀʀɪɴᴇ✨$178 」 肥美的鵝肝與鴨批,賣相精美。鵝肝好肥美,配搭覆盆子💕,減低膩感,當中更有覆盆子脆脆,口感更有層次。鴨批則配上蘋果蓉,也不錯呀~ 「 30ᴅᴀʏs ᴅʀʏ ᴀɢᴇᴅ ᴄᴇᴅᴀʀ ʀɪᴠᴇʀ ᴘʀɪᴍᴇ sᴛɪʀᴘʟᴏɪɴ🥩 $790/300ɢ」 30日乾式熟成的美國ᴄᴇᴅᴀʀ ʀɪᴠᴇʀ ᴘʀɪᴍᴇ西冷,好吸引呀😍!!! 選用最高特級的ᴜsᴅᴀ西冷,肉味濃郁,入口幼軟,肉質軟腍,與一般的西冷完全不一樣。試過一定喜歡唷🥰!!! 「 ᴛʜᴇ ᴠɪᴄᴛᴜᴀʟs ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ🍰$138 」 招牌的提拉米蘇蛋糕,果然好吃🤤! 口感不但幼滑,咖啡味濃香而不苦。更配上杏仁脆片、抽真空的朱古力🍫、和古仁脆脆,真心推介~
不知道大家喜不喜歡乾式熟成料理呢!?😚

餐廳更有酒藏,服務員會推介你配那一種葡萄酒才是最好哦!

2023-01-04
2023-01-07 507 瀏覽
同朋友補祝生日,上網揾扒房,見到openrice有新野咪加上見評價好高咪諗住去試下菜囉。一入到餐廳就已經有個細細地既酒櫃喺度,望過下款式唔算多,但價錢算平。未入到餐廳坐低已經聽到有間VIP房啲客勁嘈,隔音完全係零!食物:法國生蠔1打$858,價錢貴,但都想試下,試完先知揾笨。完全無味,frozen放太耐。他他,鵝肝算中規中矩,無咩特別!鴨肉雲吞太乾,食左1粒完全唔想再食。露荀risotto 唔錯,可以一試!肉類:dry aged striplion完全無dry aged 味,叫左個普通ribeye味道重濃過佢。lamb chop 得2支骨2件,但價錢3百多,性價比唔掂!配菜全部都細細份。總括:酒就平既,但食物質素就絕對唔值呢個價,連最尾叫左杯咖啡都煮濃既~唔明點解會有禁多好評?!

他他,鵝肝算中規中矩,無咩特別!

2023-01-06
慶祝紀念
生日
  • asparagus risotto
2023-01-04 50 瀏覽
踏入2023年要去食好西,今晚跟姐姐去揾食,佢帶我去一間熟成牛專門店兼賣酒的樓上餐廳,地點在灣仔一商廈。餐廳裏面太大大個熟成櫃,走去面前睇吓,見到又大又厚的牛扒肉、羊、牛舌等,見到已經流晒口水!今晚我非常開心,所有嘢都好好食,我最鍾意我的前菜 Beetroot Cured Salmon,紅菜頭醃醃過三文魚,紅海一片的場面,上面有薯仔曲奇碎,馬鞭草,芥末子,蔥,蘿蔔等調味,三文魚肉軟熟,食落甜甜地,完全冇紅菜頭的草青味。講到牛更加不得了,我哋點咗 Cedar River 30 days prime Striploin 300g $790,佢哋Dry aged 手法特式是加雞油,口味少少酸,有發酵芝士味道。果然不同,頭尾兩件燒得最焦發酵芝士味最濃,其實主要都是肉味,仔細啲才感覺有少少芝士味,效果幾特別。全部牛扒都燒至微焦,跟其他餐廳不同,口感少少脆,中央粉嫩,超正。配上的薯蓉,用了三種不同薯仔做,平衡味道。菠菜 risotto 未食過,原來非常清新,唔覺有芝士的膩感,食多啲都得。甜點點了招牌 Tiramisu,朱古力是真空抽空做所以好鬆化,焦糖芝士裏面有流心朱古力,芝士餅是以咖啡酒浸手指餅

配上的薯蓉,用了三種不同薯仔做,平衡味道。

甜點點了招牌 Tiramisu,朱古力是真空抽空做所以好鬆化,焦糖芝士裏面有流心朱古力,芝士餅是以咖啡酒浸手指餅做,所以口感細膩飽滿,極品。

環境舒服,今晚又再大滿足。
2022-12-31 49 瀏覽
朋友好介唔,呢間樓上店門面賣紅白酒,後方餐廳精製熟成牛扒,因此是美酒佳餚的理想地方,靜靜地,亦非常適合大班朋友傾計。烹調食品水準唔錯,很有法式風格,設置熟成櫃又很美式,香港人多變化的作風。Scallion & Rice Puff Toothfish Terrine $248賣相佳,Pastry襯托出 terrin 軟綿,一脆一軟的口感,配襯橙味醬汁, 減少了terrin的油膩感Terrine 一款是細䓤 一款是脆粒,給予不同口感。Asparagus Risotto $208Risotto 改菠菜汁煮,給予清新口感Cedar River 30 days prime Striploin 300g $790Aged 30天的西冷,加了雞油熟成,令牛肉產生微酸及發酵芝士味,肉味濃郁。薯蓉由三種薯仔組成,沒有加鹽,口感綿滑,看自身喜好加鹽及肉汁。肉汁是由dry aged的邊角位及脂肪熬製,肉味特出,加在薯蓉上滋味特佳。做得好,值得特別來吃熟成扒。

Terrine 一款是細䓤 一款是脆粒,給予不同口感。

Asparagus Risotto $208
Risotto 改菠菜汁煮,給予清新口感

做得好,值得特別來吃熟成扒。
2022-12-28 624 瀏覽
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。The Victuals 位於灣仔軒尼詩道,從地鐵站出發大約三四分鐘便到,幾點方便就腳。餐廳十分細心,幫入場客人量度體溫,枱之間也放了膠板分隔 ,務求令客人吃得安心 我們一行二人叫了幾樣不同菜式互相分享。 Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin (⭐⭐⭐⭐💢)新穎有趣的前菜,廚師將白雪魚和薯蓉打成肉醬,然後加上赤吞拿魚。一件配上脆口的米通 ,吃起來味道豐富。配上香口的酥皮,層次感更為豐富。Seared Foie Gras & Duck Terrine (⭐⭐⭐⭐💢)有見上個星期做了幾天運動,特意放縱一下自己,叫一個香煎法國鵝肝。這個鵝肝的味道十分重,外表煎得香脆,內裏則十分嫩滑,吃起來油脂感十足。建議先試一試原件鵝肝,然後才配上其他伴碟一起吃。微酸的醬汁令鵝肝吃起來沒有那麼濟,兩種品嚐方法各有千秋。另外的鴨凍配上蘋果,感覺較為清新,令人開胃。Sous Vide 24 hr Iberico Pork Rack(⭐⭐⭐⭐⭐)這個伊比利亞豬鞍是用24小時慢

我們一行二人叫了幾樣不同菜式互相分享。

這個伊比利亞豬鞍是用24小時慢煮的,吃起來軟腍多汁,而且口感十分不錯,有嚼口。廚師細心地配上微微酸酸的特製醬汁,中和了豬肉的油膩感,細心體貼。另外的伴碟也十分不錯,是千層薯仔,吃起來口感鬆軟,令人停不了口。
King Crab & Hairy Crab Paella (⭐⭐⭐⭐💢)
最後還叫了個西班牙海鮮飯,吃點澱粉質才飽肚。廚師細心的將蟹腳拆肉,吃起來啖啖肉,配上蟹膏和其他伴菜,吃起來十分惹味。 而且海鮮飯底還有微微燶,有點像煲仔飯的飯焦,香脆可口。
The Victuals Tiramisu (⭐⭐⭐⭐⭐)
最後叫了這個tiramisu作為甜品。吃起來質感香滑,而且有十分香的酒味。另外伴碟的杏仁脆片和巧克力也十分不錯,不太甜。可是一份實在太多,要兩個人分享才可以。
總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過灣仔也必定會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

The Victuals 灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈3樓
推介菜式: Sous Vide 24 hr Iberico Pork Rack
👍🏻食材高級
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2022-12-26 358 瀏覽
就看到一百多個好評就在這吃個聖誕晚餐第一個點我們點了2杯不同的白酒但似乎待應不太清楚自己店裡的酒而然上酒時原來兩杯都是同一款酒🫠第二個點前後上了兩款牛但完全不好吃我都只是吃了一兩口就放下加上其中有一道菜上了就直接放下離開了要我們問是甚麼菜才解釋一番🫣最後一個同事詢問菜式如何?好吃不?我直接說不太合我口味。。。然而官方式回應今晚是聖誕節。客人比較多。。。。。以下省略這是一個理由嗎🥱🥱還有。。重要一點。。上第二個菜時比我發現有一小條頭髮還好只是在盤邊😫😫😫
就看到一百多個好評
我都只是吃了一兩口就放下
加上其中有一道菜上了
就直接放下離開了
要我們問是甚麼菜才解釋一番🫣
最後一個同事詢問菜式如何?好吃不?
我直接說不太合我口味。。。
然而官方式回應
今晚是聖誕節。客人比較多。。。。。以下省略
這是一個理由嗎🥱🥱
還有。。重要一點。。上第二個菜時
比我發現有一小條頭髮
還好只是在盤邊😫😫😫
2022-12-25
2022-12-25 67 瀏覽
是晚和友人到灣仔這間法國菜餐廳慶祝週年紀念。餐廳很有情調,門口設計很有特色,還擺滿了各式紅酒。前菜是比目魚魚凍,有兩款食法,一款伴有米通,一款伴有蔥花。底下配有酥皮餅乾 ,可以夾著吃。還有黑醋醬,可以依個人口味調味。魚凍口感挺特別,像是把魚肉壓碎再做成餅狀,配米通的吃法比較香脆,但配蔥花又有另一種清爽的感覺。另一款前菜是鵝肝配鴨凍。鵝肝雖然比較油膩,但配上了紅桑子醬,酸酸的中和了油膩感。鴨凍上的蘋果蓉更是與鴨凍配合得天衣無縫,令人回味。主菜是慢煮熟成豬鞍。餐廳主打熟成肉,這個豬鞍也是熟成豬。上碟時已經切開兩塊,方便和友人share吃。伴菜還有椰菜花和一個千層薯蓉。豬鞍是慢煮的,吃下仍然肉汁十足。千層薯蓉也很特別,香脆可口。另一個主食是西班牙海鮮炒飯。還用上了皇帝蟹腳和蟹膏,高級感十足。蟹腳已經起好肉,蟹膏和炒飯攪拌著一起吃,吃到淡淡的蟹膏香味。皇帝蟹腳十分鮮甜,是很好吃的一個膾飯。甜品是tiramisu,蛋糕伴有杏仁脆片。伴著tiramiau吃口感層次豐富, 伴碟還有一些朱古力brownie碎粒,是一個令人十分滿足的甜品。

2022-12-06
2022-12-25 41 瀏覽
平安夜緊係要食餐好,呢間聽朋友講好正bookmark左好耐,果然高質岩哂聖誕節來飲番杯👍🏻.環境幾浪漫💕對住修頓飲紅酒🍷聖誕佈置好有節日氣氛🎄➡️Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin $248➡️Chicken Golumpki $188➡️15 Days Dry Aged Swift Prime Striploin 300g $598➡️King Crab & Hairy Crab Paella $428🍰The Victuals Tiramisu $138🥂Vincent Girardin Bourgogne 2017 $105🍷 San Marzano Talo Negroamaro 2020 $80.兩款前菜好精緻,鱈魚慕絲中間係吞拿魚刺身,同酥皮好夾,大愛香橙香醋汁,酸酸甜甜令魚味更出,一d都唔腥,好好食😋另一款擺盤好靚😍 皺皮白菜包住雞肉慕絲和煙肉,超愛香濃黑松露口味,搭配羊肚菌、意大利黑醋好好食🤤.主菜點了牛扒和蟹飯,牛扒我地大讚煮得好好👍🏻用上澳洲和牛,仲係自家冷藏熟成,勁厚身啖啖肉牛味香濃,dry aged邊位好有咬口煮得出色,牛食落滑身

環境幾浪漫💕對住修頓飲紅酒🍷聖誕佈置好有節日氣氛🎄

➡️Chicken Golumpki $188
🍰The Victuals Tiramisu $138

主菜點了牛扒和蟹飯,牛扒我地大讚煮得好好👍🏻用上澳洲和牛,仲係自家冷藏熟成,勁厚身啖啖肉牛味香濃,dry aged邊位好有咬口煮得出色,牛食落滑身,原來係用上雞油!難怪👍🏻伴菜薯容綿滑,原來係用上三款薯仔打埋一齊!另一款意大利飯滿滿蟹的香味,仲有蟹膏撈飯😋

最後就係甜品時間🍰呢個真係最近食過最出色的tiramisu 🤩中間朱古力流心,充滿咖啡酒香,質感好綿滑又唔太甜,勁夾側邊的焦糖杏仁脆餅!仲有朱古力伴碟好好食😋 苦澀甜度好balance 👍🏻

另外大讚店員幫我地wine pairing,白酒好夾前菜和蟹飯,紅酒質地厚身係我的口味🤤配牛扒一流😎
2022-12-23 607 瀏覽
又到聖誕~當然要食好D 啦!!今次去灣仔 The Victuals食好野~飲番兩杯Scallion & Rice Puff Toothfish Terrin香滑鮮味既鱈魚慕絲中間包住吞拿魚刺身,外層一件包左蔥粒, 帶出魚既鮮味,另一件係玄米,脆脆增加口感。同酥皮一齊食,可以配紫菜醬汁~或者香橙白醋汁。個人比較鍾意後者,酸酸甜甜較為突出,亦都比較開胃Chicken Golumpki用大白菜包住雞既Mousse, 中間夾住黑松露磨姑醬, 兩者非常夾,每一啖都食到好香濃既黑松露味, 碟面上有三粒羊肚菌 ,用意大利黑醋,擺盤靚到成幅畫咁食完Terrin 再食雞卷先食淡再食濃👍🏻 餐廳旁邊有個酒庫,當然要Wine Pairing! 侍酒師Eric 建議配 Vincent Girardin Bourgogne 2017 (Chardonnay) 飲到Toast, Honey, butter 嘅味道!非常配襯主菜:King Crab & Hairy Crab Paella 🥘 蟹殼上嘅蟹肉加入蔥油爆香,混合旁邊嘅蟹膏,非常濃郁嘅蟹味喺個口大爆發! 咁鮮嘅味道原來同杯白酒係咁夾~另一主菜: 15 D
又到聖誕~當然要食好D 啦!!
今次去灣仔 The Victuals食好野~飲番兩杯

香滑鮮味既鱈魚慕絲中間包住吞拿魚刺身

Chicken Golumpki

食完Terrin 再食雞卷先食淡再食濃👍🏻

餐廳旁邊有個酒庫,當然要Wine Pairing!

另一主菜: 15 Day Dry Aged Swift Prime Striploin 300G
用澳洲和牛自家冷藏熟成,外層Dry嘅位牛味勁濃,邊位好似食緊好濃嘅牛肉乾😂整體肉質保持鮮嫩,好多肉汁👍🏻原來仲加入左雞油,令佢份外香,特別軟滑

配上意大利San Marzano Talo
Negroamaro 2020 紅酒,飲到好香提子乾嘅味道,好濃厚

The Victuals Tiramisu
芝士香滑,內層係黑朱古力流心,咖啡酒味道香濃,入口甜而不膩。圍邊的杏仁片,香甜薄脆增加口感👍🏻仲有3粒抽真空蜂窩質感嘅朱古力粒~好鬆化,呢個造法極具心思

呢度環境氣氛好好~傾得食得好開心😀
2022-12-16
慶祝紀念
聖誕節
  • The Victuals Tiramisu
  • Scallion & Rice puff Toothfish Terrine
  • Chicken Golumpki