2018-06-30
食得健康人先至會靚,身為白領一族自然以此為座右銘,所以就算為食,間中要食返餐清的,好彩依家越來越多健康飯盒賣,有些餐廳幫客人計埋卡路里,有些無需計,知道用榖米少汁多菜,唔會錯去邊。幫同事買埋,一人一個飯盒餐,兩份分食。到達先考慮只食沙律得唔得,我驚唔飽都係食個餐。第一步就先決定配沙律、雜薯粒或十五穀飯;第二步驟揀主菜,齋都有,最後決定加唔加錢買湯及自家製飲品,其實計埋化算,我習慣貪心,湯與飲品都要。我揀咗焗豬頸肉配秘製泰式醬及碎牛肉伴辣茄醬,一個要沙律一個配飯。兩款飯都有點辣,入口感覺就係健康飯盒,唔會覺得大鹹大甜,清淡中食到新鮮,最好就是配合了不同層次的蔬菜口感,感覺食得豐富。今日的湯是意大利雜菜湯,蔬菜成份與飯盒配菜差不多,所以今餐真時吃了很多菜。自家製飲品值得讚, 外賣包裝用紙杯,賣相唔矜貴,但材料香,肉桂薑橙茶肉桂味十足,香茅檸檬茶亦很有香茅味。每人平均$93,中環區很合理。
幫同事買埋,一人一個飯盒餐,兩份分食。
到達先考慮只食沙律得唔得,我驚唔飽都係食個餐。
每人平均$93,中環區很合理。