2018-12-11 492 瀏覽
原來健康野可以好食到咁😍仲要有芋頭!佢地仲會show埋營養資料係meun到等你食得放心之餘又可以食得健康😙.鴨胸肉質嫩滑多汁 食落有d嚼勁 又好入味我揀咗薯粒做底 另外可以揀沙律菜同15穀飯薯粒超好食😆有甜甜既紫薯 同埋煎到好香既薯粒兩者夾埋真係好襯❤️特別個薯粒真係好出色.最終極無敵出色好食既一定係佢個芋泥🤩d芋泥好滑好綿密😍😍仲極重芋頭味!完全大滿足咗我呢個芋頭人既味蕾😝撈埋d薯粒同蔬菜粒食 真係好好好食.雖然$68既lunch係貴咗少少 但係換來既 係更健康既飲食 而且份量都好多架😜好想快d試埋佢其他款式😆如果荃灣個間都有得自己揀薯粒就perfect啦🤤
原來健康野可以好食到咁😍仲要有芋頭!
佢地仲會show埋營養資料係meun到
等你食得放心之餘又可以食得健康😙
鴨胸肉質嫩滑多汁 食落有d嚼勁 又好入味
我揀咗薯粒做底 另外可以揀沙律菜同15穀飯
薯粒超好食😆有甜甜既紫薯 同埋煎到好香既薯粒
兩者夾埋真係好襯❤️特別個薯粒真係好出色
最終極無敵出色好食既一定係佢個芋泥🤩
d芋泥好滑好綿密😍😍仲極重芋頭味!
完全大滿足咗我呢個芋頭人既味蕾😝
撈埋d薯粒同蔬菜粒食 真係好好好食
雖然$68既lunch係貴咗少少 但係換來既
係更健康既飲食 而且份量都好多架😜
好想快d試埋佢其他款式😆
如果荃灣個間都有得自己揀薯粒就perfect啦🤤
鴨胸配香滑芋泥+薯粒
2018-12-08
15 分鐘 (堂食)
鴨胸配香滑芋泥+薯粒
  • 鴨胸配香滑芋泥
  • 薯粒
2018-12-07 217 瀏覽
上環這條街開了不少外賣小店,也不乏健康選擇。這家以低卡低脂、營養均勻作招徠,餐牌上居然有卡路里標示,適合以卡路里計算減肥法的朋友,然而,在云云菜式之中,只有一款是素菜選擇,小可惜~我點了法式燉茄子配素肉丸,加雜薯粒,$68,沒有餐飲,以上環來說頗貴。外賣盒和紙袋都很精緻,還可放入微波爐呢!一打開餐盒,哇色彩超繽紛!每個餐都有雜菜粒很健康,整體味道也不錯,調味剛剛好(以素食者以言)法式燉茄子煮得軟腍,肉丸是結實得來有點粉,入口不錯,也是不錯的小點綴,而我最喜歡的就是雜薯粒,有紫薯、蕃薯和薯仔,口感和賣相都很豐富!也許是纖維素高,只吃了一半便覺飽,於是先放著,留下一半下午茶叮熱吃,這樣算一下當兩餐計,性價比算高吧~不,說笑而已,雖然健康又清新,但應該不會再吃了!
上環這條街開了不少外賣小店,也不乏健康選擇。
一打開餐盒,哇色彩超繽紛!
不,說笑而已,雖然健康又清新,但應該不會再吃了!
外賣自取
2018-11-14 129 瀏覽
Food tasted good. I like the large amount of veggies. We ordered one korean spicy chicken rice and pumpkin curry chicken rice. Both tasted good.
2018-11-14
3 分鐘 (堂食)
2018-08-09 164 瀏覽
今天跟朋友來到上環吃個零負擔下午茶!店子就位於大馬路旁,招牌很搶眼不難找的。餐牌上也很清晰展示每樣菜色的營養標籤。每件都是用小木盒盛載,比用膠盒更環保。Vegetarian meatballs是用豆類製作,但吃起來頗有層次口感,跟蕃茄汁很配。Pumpkin Curry中的雜薯顆粒有smoked flavor,烘烤得剛好,欣賞負責人認真的研製健康無負擔的菜色Green Curry是用oat製的! 完全吃不出來,是第一次嚐到健康版的咖哩,更有纖維更自然。
今天跟朋友來到上環吃個零負擔下午茶!

店子就位於大馬路旁,招牌很搶眼不難找的。

Mixed Vegetables on Oat Green Curry
Pumpkin Curry on Mixed Potatoes
Vegetarian Meatball with Eggplant Caponata & Pumpkin Quinoa Salad with Feta Cheese
LemonGrass Ginger Tea & Apple Pear and Mints Tea
2018-08-08 158 瀏覽
係正上環返工 咁岩果日唔想食飯見到呢間健康食店就入左去試😋.入面有bar枱 有少量位置坐🐷🐮點左豬頸肉同碎牛豬頸肉其實我平時唔食 因為好怕油但呢個無 而且keep到肉汁配🍠🥔雜薯粒甜甜地好夾仲用上紅椒 橙椒 豆角等等唔好睇佢無乜汁 其實個汁係曬個底度架撈勻佢好正 酸酸甜甜咁👍🏻而且大份 好夠飽💙 重點係好健康營養同纖維達標啦‼️見到好多男士買就知夠份量醫肚👍🏻.碎牛係配🥫辣茄汁既但我就覺得完全無辣茄味係有既🥗沙律菜唔多 但就配好多雜豆.嘢飲係homemade ga好fresh 同清新🌿.係附近返工既話最岩買返公司食上環A2出口行2分鐘就到啦😃

係正上環返工 咁岩果日唔想食飯
好fresh 同清新🌿
係附近返工既話最岩買返公司食
上環A2出口行2分鐘就到啦😃
2018-08-03 854 瀏覽
健身人士黎呢度就岩哂喇!因為呢度既雞胸真係整得好好食!用慢煮既方法整係一啲都唔鞋仲超滑!我食左一舊忍唔住加$20要多份雞胸,double chicken breast都$100有找,真係覺得好抵食!Carb方面都有3款揀 我就揀左比較少見既雙薯粒 切到細細粒撈埋蘑菇醬食軟綿有口感 真心好正 不過份量就比較少 下次會試下佢個糙米飯 飽肚啲!個底仲有唔少蔬菜粒,有肉有澱粉有菜,係好健康均衡既一餐!餐廳主要做外賣 都有少量堂食位 雖然餐盒用環保物料做 但大家都係自備餐盒啦!♻️♻️♻️

• 雞胸肉
2018-07-28 114 瀏覽
星期六想食得健康啲🌞而且又好味又要飽肚 可以試下 @todayslab 🥗 採用風乾慢煮等烹調方式👨🏻‍🍳令食物keep到最佳嘅營養價值✨⠀佢啲set可以揀沙律菜🥗/15穀飯🍚/雜薯粒🥔而且所有set都有配甘荀🥕/紅燈籠椒/青瓜🥒/四季豆✨⠀▫慢煮雞胸肉配香濃茹醬(HKD 78)🐔🍄雞胸肉完全唔會鞋✨ 而且份量好多 最鍾意配嘅蘑菇醬🍄濃濃嘅菇味🤤好岩配15穀飯食👍🏻⠀▫焗豬頸肉配秘制泰式醬(HKD 78)🐖豬頸肉好嫩呀😻秘制泰式醬有啲似咖喱 辣辣地幾惹味😋 揀咗配沙律菜🥗不過沙律菜份量較少⠀▫南瓜湯(+HKD 12) 好濃好香滑👍🏻▫肉桂薑橙茶(+HKD 6) 好香肉桂味⠀▫️Menu

▫慢煮雞胸肉配香濃茹醬(HKD 78)🐔🍄

▫️Menu
午餐
慢煮雞胸肉配香濃茹醬
2018-07-17 71 瀏覽
最近經常OT,連吃多次連鎖快餐店後,已覺得肚漲漲,今晚打算吃得清淡及健康一點。不時都會經過公司附近這家售賣健康飯盒的小店,總是沒有機會試,正好今晚想起它!門面不算大,有兩張長枱及數張椅子供堂食之用。見到冷櫃上的句子「THE FUTURE DEPENDS ON WHAT YOU EAT TODAY」,即時有個提醒作用,如果將FUTURE改WEIGHT,同樣合適不過。點菜十分簡單,先選沙律菜、雜薯粒或15穀飯做base,然後再選其中一個主菜。除主食外,店內提供數款健康飲品。慢煮雞胸配香濃菇醬(雜薯粒)$78好多追求健康的人士偏愛雞胸肉,貪其少脂肪,但高蛋白質,不過口感就會差少少,因為會比較嚡口。這塊雞胸肉不算嚡口,而且非油煎,所以吃落不會油膩。如果略嫌清淡的雞胸肉不夠味,其實跟配的菇醬都好香濃惹味。雜薯粒用上黃、紫薯,配上不同的雜菜粒,例如青瓜、紅椒、橙椒、豆角等,相信今晚的營養及纖維都達標!汁煮梅頭配黑蒜茄子醬(15穀飯)$68這是同事點的款式。梅頭肉煮得軟腍,而且肥瘦適中,面上鋪滿粒粒茄子,不過略嫌黑蒜醬的味道不夠突出。另外,15穀飯煙煙韌韌有嚼勁,不錯。羅宋湯 +$12跟套餐加配了羅

除主食外,店內提供數款健康飲品。
慢煮雞胸配香濃菇醬(雜薯粒)$78
汁煮梅頭配黑蒜茄子醬(15穀飯)$68
羅宋湯 +$12
跟套餐加配了羅宋湯,雜菜量多,湯底茄味頗香郁,而且不咸,好味道!
2018-07-09 1354 瀏覽
呢期天氣熱,想食啲清淡啲嘅野,有朋友就推薦咗Today’s Food Lab俾我。鋪面唔大,位置唔多,主打外賣既健康食品。選餐簡單,先選沙津菜、雜薯粒或15穀飯做底,再加自己想要嘅主食就完成。每日都有6款主食,所有套餐都會配時菜。我今次揀咗焗豬頸肉配秘制泰式醬,以沙津菜做底,成個飯盒好足料,有成八至九片豬頸肉,咬落口好有嚼勁。個泰式醬有啲似青咖哩加酸辣醬,酸酸辣辣易入口又好開胃。整體感覺好清新,唔似街邊果啲重味精飯,嗌個套餐加$10就會有多杯自家製飲品,有兩款飲品選擇,我一向鐘意薑味產品,所以揀咗自家製肉桂薑橙茶。未試之前,無諗過玉桂同薑茶嘅配搭咁好飲。飲第一啖會有少少薑嘅辛辣味,隨之而來嘅就係濃濃嘅肉桂味,飲落肚暖胃驅寒,十分足料。朋友見到今日有慢煮牛腩配青瓜咖哩,就即刻叫咗牛腩做主食。一打開飯盒,就聞到濃濃嘅牛腩味,肉身軟嫩,較易入口。牛腩汁配上雜薯粒十分開胃,令雜薯粒的味道不會太單一又容易果腹。飲品方面,佢叫咗自家製蘋果雪梨薄荷茶,清甜醒神,薄荷味唔係太重,十分清新。呢度既飯盒飽肚又夠健康,好多謝朋友嘅介紹,下次再試其他款式~

朋友見到今日有慢煮牛腩配青瓜咖哩,就即刻叫咗牛腩做主食。

2018-07-09 79 瀏覽
成日覺得健康就等於要食沙拉🥗?一定又貴又唔飽?梗係唔係啦🤣上環又開左緊健康食店啦~Step 1 :可以簡左個base要沙拉菜、雜薯粒定15穀飯先~Step 2 就可以簡主菜喇點左兩個同同事share食,呢個個base我簡左沙拉菜,菜之外仲有d青瓜增加飽肚感主菜就要左慢煮雞胸,果然係慢煮,冇肥膏之下都好滑唔鞋,面頭有少少7味粉輕輕吊味呢個係慢煮牛腩配雜薯粒,雖然牛腩都唔係話勁健康,不過勝在冇咩調味料,食落淡口唔味精,個雜薯粒超飽肚的另外仲點左玉桂茶同蘋果雪梨水☺️☺️大愛玉桂既我表示滿意,味覺剛剛好唔會太濃烈,而且甜度偏低,正偷飲左個雪梨水都超清新😊
成日覺得健康就等於要食沙拉🥗?一定又貴又唔飽?梗係唔係啦🤣

上環又開左緊健康食店啦~

Step 2 就可以簡主菜喇

另外仲點左玉桂茶同蘋果雪梨水☺️☺️

偷飲左個雪梨水都超清新😊
2018-07-07 1625 瀏覽
Weekend 黎上環hea一hea朋友係附近番工 介紹我地黎呢度食健康餐呢度提倡健康飲食 少油少鹽係地鐵出黎 行幾分鐘就到大大個today 招牌勁sharp 好易搵店內比較細 得6個坐位 主要係做外賣為主雖然係做外賣為主 但裝修一d都唔馬虎店鋪走簡約路線 以白色為主調 好舒服星期六黎 就冇咁多人叫野食好簡單 我地就揀左 慢煮牛腩配蕃茄豆醬跟雜薯粒慢煮雞胸配香濃菇醬跟雜薯粒加左$6 要左2個 handmade drink 同南瓜湯香濃南瓜湯($20)跟餐就$12果然冇令我失望 好香濃 唔係希到得個咸味 呢個係好rich ge南瓜味 食得出係用新鮮南瓜整ge 鍾意食南瓜ge朋友 唔好錯過慢煮雞胸配香漢菇醬($78)好多菜 岩晒平時好少食菜ge我 雞胸份量極多 而且仲好嫩好juicy 個菇醬好特別好fresh 加埋大量新鮮蔬菜 平衡下平時食肉一族慢煮牛腩配蕃茄豆醬($78)同樣地都係好多菜同薯仔粒 牛腩份量好多 而且好淋好入味 蕃茄豆醬酸酸甜甜 好開胃 食得出冇味精 好天然蘋果雪梨薄菏茶同香茅薑檸茶自家制係唔同d 冇添加 大家一家要試下唯一唔好就係用即棄餐具 其他都好好 可能呢度係做外賣為
Weekend 黎上環hea一hea

慢煮牛腩配蕃茄豆醬跟雜薯粒
慢煮雞胸配香濃菇醬跟雜薯粒
加左$6 要左2個 handmade drink 同南瓜湯

香濃南瓜湯($20)跟餐就$12

慢煮雞胸配香漢菇醬($78)

慢煮牛腩配蕃茄豆醬($78)

蘋果雪梨薄菏茶同香茅薑檸茶
自家制係唔同d 冇添加 大家一家要試下

唯一唔好就係用即棄餐具 其他都好好 可能呢度係做外賣為主所以堂食都係用即棄餐具
2018-07-05 73 瀏覽
作為港島區嘅上班族,係忙忙碌碌嘅生活中最大嘅樂趣就係搵唔同嘅好嘢食,今日放lunch去咗上環搵食,就見到呢間細細間主打健康嘅小店,價錢喺附近區域黎講都算合理,有幾個位,可以坐喺度慢慢食。佢有幾款set俾人揀,我揀咗個南瓜蓉咖喱雞飯,而同事就叫咗一個肉鬆拌黑蒜茄子泥飯,兩個飯都好足料,跟餐仲有湯同埋特色飲品,好豐富!我個南瓜蓉咖喱飯雞飯唔會太辣,因為加左南瓜蓉所以係甜甜地,除咗雞肉仲有幾款蔬菜好健康,其中一款仲要係我鐘意嘅秋葵!同事個飯我都試咗兩啖,個黑蒜茄子蓉好特別,相對其他嘅醬汁較健康,本來以為黑蒜會好濃好辣,但係原來都幾易入口,有淡淡嘅黑蒜味,用黎撈飯一流!

2018-07-05 53 瀏覽
喺上環想揾間舒服休閒嘅餐廳坐下休息下靜靜地食個飯 真係唔好錯過呢間 Today’s foods lab!出上環站行兩步轉個彎就到一啲都唔偏僻,而且喺餐廳入面環境好靜唔會比出面馬路嘈到,光線同位都好足夠唔會坐到好迫或者好暗,環境乾淨有格調,同朋友想休閒咁嘆個飯或者下午茶呢到就最適合不過。佢地有唔同嘅健康餐款任配 食沙律又得飯又得,免費送佢地自家製嘅嘢飲,好抵食👍🏿👍🏿👍🏿今次就選擇咗一個雞胸南瓜汁配時菜15穀飯,加佢地自家製嘅雪梨蘋果薄菏茶。打開個飯盒好大嚿雞胸😋啲南瓜汁同時菜對我嚟講比例啱啱好唔會太多太少食落一啲都唔膩,唔會太結太稀,啲飯亦都唔係1pat pat嗰啲淋飯,成個飯好好食又飽肚。再飲埋佢地嘅雪梨蘋果薄荷茶 感覺好清新令到完飯嘅我好回味,離開都有唔捨得嘅感覺,一定會再返嚟食😋

打開個飯盒好大嚿雞胸😋

2018-07-05 56 瀏覽
喺上環食lunch ,其實都有好多唔同嘅選擇,好似有魚湯米線、孖沙、車仔麵等等,前排見到有個同事買咗一個幾精緻嘅外賣,佢同我講話好好食,叫我一定要試下。間餐廳就係我公司後面兩條街,而且又近地鐵站,非常之方便。入到去餐廳,店舖不大,只有幾個座位,但由於我是過了午飯繁忙時間去,所以就唔需要排隊買野食。餐牌都幾清晰簡單,首先就揀想食沙律菜或15穀飯或雜薯粒,之後再揀肉類。除了肉類煮食外,另外一個餐牌就係食沙律,適合一些喜歡輕食午餐嘅朋友。而今日我就揀咗汁煮梅頭配黑蒜茄子醬及15穀飯,另外再加了一個鮮茄雜菜湯。望落好似好簡單的飯盒,但係材料非常豐富,我最喜歡那些紅蘿蔔粒、豆角、青瓜、茄子等配料,令到整個飯都很豐富。此外,那個梅頭肉肥瘦適中,一啲都唔鞋口,最令我喜出望外,是那個醬汁,它好似係d 豆泥打出嚟的醬汁,雖然唔係好食到黑蒜汁味,但味道我好很喜歡。此外,那個雜菜湯,並不是那些加了茄膏令到個湯很濃郁,而係味道偏向清新健康。由於那個飯有很多配料,所以係非常飽肚,而我真心覺得好好食,所以最後我都可以食得晒。但係普通一個女士,就應該比較難完成。最後,不得不讚賞這間店舖的環保意識,那些餐具都是木造的

間餐廳就係我公司後面兩條街,而且又近地鐵站,非常之方便。

最後,不得不讚賞這間店舖的環保意識,那些餐具都是木造的,而且那個飯盒,都可以再重用。真心讚!
1K
平時午餐我都喜歡吃得輕盈一點,除了keep fit 之外,也可避免吃得過於飽滯而飯氣攻心,上班時呼呼欲睡,所以前幾日我就來到Today's Food Lab外賣健康午餐飯盒。小店面積不大,就只有六個座位,因為以外賣為主。飯盒全是健康版本,還可選擇沙律、焗薯粒和十五穀飯作底。焗豬頸肉配秘制泰式醬 $78泰式醬以西蘭花蓉作基底,再混入香料調味,帶點酸辣的味道,但辣度不高,又有點像泰式青咖哩,相當開胃好下飯。豬頸肉肉質夠爽口,富有彈性嚼勁,簡單提味已能表現肉味。慢煮雞胸配香濃菇醬 $78蘑菇醬質感柔滑,散發天然的濃濃蘑菇香,不會一味死鹹,清新輕盈無負擔。雞胸肉質雖然不算嫩滑,不過雞胸肉本身脂肪含量低,蛋白質豐富,幾乎是瘦身餐單必備。兩款飯盒均選配了雜薯粒,加上紅蘿蔔、紅椒、豆角等蔬菜,色彩繽紛,單是賣相已能提起食慾,雜薯粒口感粉糯,飽肚又美味,絕對可滿足我這些薯仔控!鮮茄雜菜湯 $12真材實料超多雜菜,酸酸蕃茄味尤其天然,而且湯頭沒甚麼浮油,低鹽少油。自家製肉桂薑橙茶 $10自家製蘋果雪梨薄荷茶 $10肉桂薑橙茶帶有溫和的辛辣味,暖胃散寒,蘋果雪梨薄荷茶味道清甜,消暑解渴。

小店面積不大,就只有六個座位,因為以外賣為主。

飯盒全是健康版本,還可選擇沙律、焗薯粒和十五穀飯作底。

焗豬頸肉配秘制泰式醬 $78
焗豬頸肉配秘制泰式醬

豬頸肉肉質夠爽口,富有彈性嚼勁,簡單提味已能表現肉味。

慢煮雞胸配香濃菇醬 $78

雜薯粒