2021-02-24 477 瀏覽
平時lunch 科學園無咩選擇,Tom and Grill 一星期內都會食一次。去年啲quality 都叫可以。不過近呢幾個月差到入唔到口....啲外賣成$6X.....我食clubOne 外賣好過. 送飲品都只係$50. 諗著今次廚房終於煮返紅湯,終於唔洗次次飲黑松露白湯.....今次外賣呢碗菜湯簡直喊到飛天,仲要得半碗....Remarks: 外賣成日執錯...香茅豬扒變咗冬陰功都得⋯⋯啲外賣餐具仲犀利,知牙籤未開入邊啲牙籤已經冇咗啦

啲外賣餐具仲犀利,知牙籤未開入邊啲牙籤已經冇咗啦
外賣菜湯
外賣餐具
外賣自取
差唔多每個星期都踩單車🚴‍♀️踩到科學園就會坐低食埋野⋯對住大海食飯係幾chill既今次叫左個煙三文魚扁意粉同雞肉串燒🍝🍢因為有小朋友,所以交代左煙三文魚都要煮到全熟🙈🙈意粉韌度岩岩好,蕃茄醬好濃,好好味,大人細路都鍾意食👍🏻👍🏻雞肉串燒,肉質都唔會好老,好怕食到好鞋既肉🙈🙈沙爹醬係好好味😋野飲叫左一杯熱朱古力,一杯Asahi當日好大風😂😂啲食物好快凍晒,呢個係坐out door壞處⋯呢間餐廳其實都食過幾次,個人認為食物同服務可以做得更好
差唔多每個星期都踩單車🚴‍♀️
踩到科學園就會坐低食埋野⋯
對住大海食飯係幾chill既

今次叫左個煙三文魚扁意粉同雞肉串燒🍝🍢
因為有小朋友,所以交代左煙三文魚都要煮到全熟🙈🙈
野飲叫左一杯熱朱古力,一杯Asahi

當日好大風😂😂
啲食物好快凍晒,呢個係坐out door壞處⋯
呢間餐廳其實都食過幾次,個人認為食物同服務可以做得更好
2020-12-26
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2021-01-05 794 瀏覽
講真,呢個位係踏單車既補給位,又對住海咁開揚,見價錢貴少少都無所謂,照入去醫肚。餐廳睇落格局唔差,都有啲期待佢既美食,我去到時間係下午茶,咁就叫過黑松露炒飯$88,千島海鮮薄餅$158,沙爹串燒$48,一杯mocktail, 一杯cocktail. 點知個炒飯一黎到已知不妙,衰過茶餐廳炒飯,仲要無黑松露味,邊似係一間餐廳既出品。咁諗住個薄餅穩陣啦,點知一黎就知道係急凍貨啦!收我$158, 起碼都俾返啲人手薄餅我呀!餐廳俾啲咁既食物客人食,但收費絕對不合理。個串燒梗加唔在講,乾到咬唔開,CLS。唯一係個水吧啲飲品正常,大家真係唔好中伏,性價比係零。

點知個炒飯一黎到已知不妙
。個串燒梗加唔在講,乾到咬唔開,CLS。

唯一係個水吧啲飲品正常,大家真係唔好中伏,性價比係零。
千島海鮮薄餅
2020-11-18 821 瀏覽
呢間係科學園比較多人訂枱既餐廳之一,主打東南亞風味同西餐,海南雞啊~咖喱飯~漢堡包啊~肉眼扒~但佢連小炒都有~排骨炒面~炒牛河。而佢有室內同室外位, 同埋鄰近單車徑,吸引左唔少外國人同埋單車手泥呢間鋪,室內闊落,有哂安全距離,如果坐室外仲可以對住海邊食飯,更加寫意。午餐要左個泰式風味黑椒汁牛仔骨配薯菜,配奶茶仲加左個小食鳳爪 ,牛仔骨煎燶左啊今次,但都幾好味 佢真係有種炭燒既感覺 ~ 鳳爪醃到入哂味 重口味既朋友可試下 。🥰

我和女兒去新界東踩單車,通常都會設定中途站,科學園是我的補給站。女兒小時候,在科學園買雪糕食,然後回程。女兒長大一點,由沙田入大埔,在科學園一間餐廳吃午餐,補充體力。科學園,單車徑旁,有幾間餐廳,我暫時試過兩間,建議坐在露天位,向東有無敵海景。今次介紹 Tom Bar & Grill。泰式海南雞飯,$85,一般,飯不夠熱,海南雞和飯,正常味道。下午茶,泰式豬扒凍檬,$68,這個不怕不夠熱,凍食,豬扒OK。  卡邦尼意粉,$88。公司三文治,$88。總評味道:一般;環境:建議坐在露天位,向東有無敵海景。服務:可以;衛生:正常。Tom Bar & Grill 沙田白石角香港科學園科技大道東16E號海濱大樓二座地下S088-S089號舖

下午茶,

泰式豬扒凍檬,$68,這個不怕不夠熱,凍食,豬扒OK。

卡邦尼意粉,$88。

公司三文治,$88。

總評味道:一般;
環境:建議坐在露天位,向東有無敵海景。
服務:可以;
衛生:正常。

Tom Bar & Grill
2020-11-01 696 瀏覽
呢間餐廳正正位於科學園近白石角嘅位置,對正單車徑同海濱長廊,所以就算唔係去食嘢去飲杯嘢吹下海風傾吓計都係一個好嘅地方。——————————————————————- 我嗰日係甘啱喺平日七點嘅時份去嘅,撞正佢哋仲係happy hour嘅時間,真心叫酒好抵。啤酒先二十幾蚊杯,如果正常嘅Cocktail都係三十幾蚊,啲複雜少少嘅cocktail就五十幾蚊。而且佢happy hour時代重有d泰式嘅小食都係賣緊$50左右內,非常正。———————————————————————我嗰日就叫咗佢哋其中一個限時優惠嘅套餐。佢包一隻黑胡椒炒或者避風塘炒嘅麵包蟹同一杯大啤酒都係$168。不過講真蟹肉份量冇特別多,但拎嚟打卡都可以嘅,味道都唔差。$168對住過海仲有隻蟹食仲有埋杯啤酒飲,算係咁㗎啦。———————————————————————本身我同朋友打算叫啲蠔嚟食下,因為佢有個六隻嘅set ,但佢哋咁啱冇貨😖所以我哋就嗌咗個焗田螺同埋白汁帶子扁意粉。我哋以為焗田螺會係一隻隻上枱嘅但原來佢係已經拆咗殼擺喺啲薯蓉上面焗。呢個味道唔錯,仲有少少酒香。———————————————————————總括而言黎
——————————————————————-
———————————————————————
所以我哋就嗌咗個焗田螺同埋白汁帶子扁意粉。
———————————————————————
總括而言黎飲嘢係OK嘅,食嘢就一般啦,都係食過境為主。
2020-10-31 606 瀏覽
科學園海塝餐廳第一次去科學園,屋企人話入去行下,於是乎坐佢地車,佢地帶埋2隻毛孩,一行6人開車入科學園。應該好多人都鐘意放假入尼relax 下行下,而我真係第一次。原來科學園係咁大咁悠閒,又好多Pet friendly restaurant,又可以租單車玩,又可玩水上活動,確實係唔錯嘅放假好去處。尼到下午茶時間,當然要搵地方醫肚飲杯野。間間餐廳都好似好爆,較難搵位,又難搵服務員幫忙收走桌面上的東西,要耐心等待啊。搵左一陣先搵到兩張tables,6人要分開坐。我地坐左係室外,望著海景嘅,又唔曬所以都舒服嘅。但此中放假人多,周圍都係人。餐廳啲地下同枱椅都有啲污衊😌叫野食方面,我就叫左豬扒凍檬粉 加 凍Lemon tea,食物味道唔錯😂,價錢合理。lemon tea茶味就清啲~~而黑松露薯條好味,賣相靚!影相打卡好吸引。家人就叫左尼個,佢就話普通,覺得我個撈檬好味啲。
科學園海塝餐廳

尼到下午茶時間,當然要搵地方醫肚飲杯野。

搵左一陣先搵到兩張tables,6人要分開坐。

而黑松露薯條好味,賣相靚!影相打卡好吸引。
黑松露薯條

家人就叫左尼個,佢就話普通,覺得我個撈檬好味啲。
2020-10-26
黑松露薯條
朋友介紹科學園好多餐廳都PET FRIENDLY, 而且泊車容易, 好適合帶2 位主子去。於是我哋一到週末就帶埋2 隻狗狗去科學園O既Tom Bar & Grill用餐, 貪佢哋戶外位望住海, 好舒服。LUNCH MENU 會轉的。香煎石斑魚配青胡椒汁配意粉 - 第一次食青胡椒汁, CREAM CREAM 地但有粒粒胡椒碎, 好得意! 用黎配意粉, 唔會好膩。石斑塊有2 大塊, 肉質係實O既, 不錯! 香煎龍利柳配檸檬牛油汁 - 因為牛油汁O既關係, 放耐咗油係會分離O既, 除咗賣相冇咁靚, 係冇影響味道O既! 龍利柳有2 大塊, 呢個普普通通. 下次可以試其他。瑞士汁乾炒牛河 - 呢個有D 驚喜, 唔太油, 好味! 牛肉都入味! 可以一試呀! 戶外位環境幾好, 不過就比較難D 叫職員, 大部份都係要行去餐廳門口先搵到佢哋。另外, 戶外位地下有D 污糟, 可以再清潔一下。

LUNCH MENU 會轉的。

香煎石斑魚配青胡椒汁

香煎龍利柳配檸檬牛油汁

瑞士汁乾炒牛河

另外, 戶外位地下有D 污糟, 可以再清潔一下。
2020-09-26
香煎石斑魚配青胡椒汁
香煎龍利柳配檸檬牛油汁
瑞士汁乾炒牛河
2020-10-17 364 瀏覽
The food was very salty, but the service was even worse. Will never come to this restaurant again.The waitress just ignores you. Guess what did the waiter say when it starts to rain? “ It’s just drizzling.” And all your food and belongings all got wet.

2020-10-15
2020-10-14 344 瀏覽
係追月夜本來想到沙田求其搵間餐廳,但中秋節當晚我都冇賞月,所以就想嚟到呢間餐廳,坐喺室外賞月兼享用晚餐 !當日好多人,冇令我失望等咗半個鐘就等到室外位置個月亮又圓又大,加上美酒美食襯托!愉快地渡過追月夜佳節夜想食好啲,點左個龍蝦🦞河粉雖然龍蝦嘅味道同埋個面唔融合一齊,但係整體上,都唔差,至於pizza冇特別出色,但由於美景當前所有嘢都覺得好美好願大家都享受寧靜嘅環境,戶外嘅清新!人月兩團圓,知足常樂
個月亮又圓又大,加上美酒美食襯托!愉快地渡過追月夜

佳節夜想食好啲,點左個龍蝦🦞河粉

願大家都享受寧靜嘅環境,戶外嘅清新!

人月兩團圓,知足常樂
2020-10-03 490 瀏覽
1.訂位:早半個月前訂左2人位 講左要望到海景.去到門口 都冇人問我地有冇訂位 不停俾間外拎位既客人打尖 我再出聲我訂左6點留左睇海景位 結果同我講留左入面俾你 我話下 留晒message都冇安排到? 好彩有客人係海邊既bar枱離開 先有位2.餐飲服務收好晒上一個客人既餐碟後 枱都冇抹就安排上座 放低餐牌就走左去 枱上有枝水但冇杯 問佢拎叫我等下就冇左件事睇好餐牌落order 都係同一個情況 嗌左3次落單先有人落 落晒單 而且好快上菜-頂級安格斯肉眼扒 五成熟-芝士焗田螺-辣肉腸pizza-生蠔set(6隻)-德國香腸拼盤-一杯健力士啤酒-一杯peach the party一開始上左杯啤酒 夠凍但淡而冇味 完全冇啤酒既味道同感覺 另一杯cocktail得個甜味 毫冇酒味 心知不妙再黎 好快上左頭三樣菜(由落單到上菜 唔夠5分鐘)全部菜式都係唔熱!!!上菜時 侍應好心急一下放低晒所有野 結果扒上面既蕃茄仔跌左落地 話會補返俾我地 當然最後都冇啦!牛扒👉🏿叫五成 上菜係二成 咬唔開 中間一大舊肥膏芝士焗田螺👉🏿夠味 碟熱 個薯蓉唔熱辣肉腸pizza👉🏿似買現成焗返熟 但都係唔熱食到咁上下
1.訂位:

早半個月前訂左2人位 講左要望到海景.

2.餐飲服務

-頂級安格斯肉眼扒 五成熟
-芝士焗田螺
-辣肉腸pizza
-生蠔set(6隻)
-德國香腸拼盤
-一杯健力士啤酒
-一杯peach the party

全部菜式都係唔熱!!!

牛扒👉🏿叫五成 上菜係二成 咬唔開 中間一大舊肥膏
芝士焗田螺👉🏿夠味 碟熱 個薯蓉唔熱
辣肉腸pizza👉🏿似買現成焗返熟 但都係唔熱

食到咁上下 被告知餐廳今日冇生蠔賣 一間西餐廳但冇生蠔🦪😂?都唔緊要 取消佢

之後上德國腸拼盤 都係唔熱 我順面叫佢整返熟塊牛扒 整熱個田螺 整好望到侍應拎住扮牛扒周圍走 返入廚房先再問 先成功咁拎返俾我地 呢啲情況係其他客人身上都出現過 例如食物唔知屬於邊枱客 叫侍應冇人理 服務態度太差

去到埋單 個生蠔set明明同我講今日餐廳冇生蠔 但佢冇幫我取消單 幸好自己有睇單 否則299就落入佢地袋

環境:

以為自己去左茶記 侍應唔識得安排客人就座 有位既時候會大聲嗌幾號枱幾多位客人 完全唔似西餐廳會有既環境 氣氛 食食下有客人既狗痾屎落地下 不停人會穿梭背後

總括黎講 黎餐飯$1142 係完全唔值 咁就破壞左一餐生日飯 要知道既係普通既一間西餐廳都會比佢更出色 一張相我都冇影低就知有幾差
2020-08-24 854 瀏覽
昨午戶外活動途經科學園停下來食個午餐,餐廳環境算是大,不過也有點歷史了,份量標準五成牛扒有點像七成,勝在牛味香濃,午餐包一杯餐飲,如果有個餐湯個人感覺會好點點,大蝦沙律,沙律菜爽脆可口。$98 凍飲加 $3$175 凍飲加 $3還沒有來得設影餐牌,個男人沒有問就攞走了😅

$98 凍飲加 $3

$175 凍飲加 $3

還沒有來得設影餐牌,個男人沒有問就攞走了😅
2020-08-23
2020-08-09 640 瀏覽
疫情關係,無得去旅行,趁今日有嘢做出咗去,順便去科學園食個lunch🌱😌 自從疫情開始左,次次都係叫外賣返屋企食,真係好耐都未試過堂食啦。入到餐廳職員幫我地量體溫,科學園嗰度環境清幽,冇咩人,空氣清新啲,所以喺嗰度食嘢都放心d食咗個lunch set,係意大利雲吞三文魚配菠菜😍好好味😋超級開胃,醬汁同雲吞好夾,Like👍🏻🥩都好好食,塊steak 煮得啱啱好,夠晒大份抵食😂其實喺疫情底下,見到其他餐廳冇開,呢間餐廳仲照常營業,嘢食唔差,希望佢可以撐到成個疫情完為止啦,加油💪🏻

唔記得叫咩名

🥩都好好食,塊steak 煮得啱啱好,夠晒大份抵食😂
都係唔記得咗咩名

2020-08-01
唔記得叫咩名
2020-07-11 537 瀏覽
呢間餐廳食物真係超級麻麻完全唔會覺得好食生蠔無生蠔個鮮味炒金邊粉成餅野咁炒蒜蓉菜心 無咩蒜容味辣鳳爪叫可以接受另外價錢方面略貴人手不足 無服務可言環境係值得一讚 海景可免則免
呢間餐廳食物真係超級麻麻
人手不足 無服務可言
環境係值得一讚 海景
可免則免
2020-07-10
由於地點關係,根本不會無客,但我就對餐廳作出負評,不會再去,餐廳店內枱相隔很近,但餐牌價錢是貴,餐牌多選擇,但食物就真係好一般。餐廳無招呼,無禮貌,無笑容,原先渣車來到,是因為有個好環境,但實在失望,點生蠔,又建議晤好指定點邊款,話因為晤知有無貨,建議點生蠔併盤,其實就係想做少d嘢,上菜無次序,點3份生蠔併盤,點知黎哂主菜都未有生蠔,晤好講換碟,連收碟既人都無,睇到又晤收,我真係覺得如此的差,d食物好一般,收得價錢貴,但同茶餐廳無咩分別。