2018-11-10 66 瀏覽
榛子鮮奶咖啡 $38.發掘下d飲咖啡好地方 今次放lunch揀左哩間 因為之前食多士見咁多人買咖啡飲所以想試下🤔🤔🤔.咁我叫哩隻其實我只係入門級 唔太習慣飲d超濃味咖啡 我會失眠同手震🤭 哩杯咖啡都做到我要求 一望就知好奶味 好岩我飲 咖啡香溝埋榛子又唔錯喎 .其實我唔識點評佢為一杯好咖啡 不過我下次都會去買既Garlic Butter Toast $50.已經唔係第一次食Tom N Toms 今次就叫左份口味偏咸既蜂蜜蒜泥吐司☺️☺️☺️.吐司烘得外脆內軟 口感相當不錯 最正係香濃既蒜味 胃口大開食唔停口 吐司夾層係芝士 份量適中既芝士連麵包一齊烘過 一格格食果陣拉芝成功🤣🤣.係香蒜重口味之下蜂蜜果份甜就無咁出 亦都係咁我先至揀呢款 因為果陣下午茶其實未餓 食啲咸咸地既好過食甜太漏.雖然份吐司賣相除左本身烘得金黃色之外就無伴碟點綴 咁簡潔影相效果未必突出 不過味道都ok既

榛子鮮奶咖啡 $38
其實我唔識點評佢為一杯好咖啡 不過我下次都會去買既

Garlic Butter Toast $50
  • 蜂蜜芝士吐司
在剛剛過去的星期六,來到銅鑼灣時代廣場的Tom N Toms Coffee吃晚餐,之後準備出席在跑馬地運動場的2018/2019賽馬會香港女子乙組聯賽第一輪補賽,晉峰女子隊對黃大仙女子隊的比賽。當天再次選了上一次10月17日星期三在Citywalk分店的Banana Coffee Latte。但是今次選擇熱飲,熱飲同樣香濃及帶點香蕉蓉的香滑。黑松露Pizza的餅底雖然薄薄的,而且是韓式製作方法,茄醬非常充足。而且松露非常夠爽爽及時間剛剛好没有過度的烤焗。👉當天9/F的港女👈被我這個👉當時在8/F的半韓國歐巴完全擊殺。👈

Banana Coffee Latte(L)

熱飲同樣香濃及帶點香蕉蓉的香滑。

雜菌黑松露薄餅(L)

👉當天9/F的港女
👈被我這個👉當時在8/F的半韓國歐巴
完全擊殺。
👈
2018-10-27
20 分鐘 (堂食)
Banana Coffee Latte(L)
雜菌黑松露薄餅(L)
  • 雜菌黑松露薄餅
2018-10-01 93 瀏覽
下午和周路兒逛街,便在咖啡室吃下午茶。即使假日,這裏也有位置,十分不錯。午後時分,來餐廳的客人也放慢了步伐。有各式咖啡,也有吐司優惠套餐。⭐️榛子鮮奶咖啡$41咖啡提神是常識吧?榛子、牛奶和咖啡的比例很恰當,入口香醇。⭐️蕃薯鮮奶$38天然的紫薯香氣,甜度適中,奶味足。紫薯香氣伴著奶香,兩者配合得恰如其分。⭐️番茄芝士牛角包夾層有芝士和番茄,咬下去酥酥軟軟的,感覺不錯呢!⭐️黑松露雜菌薄餅$75披薩餅底很薄,鋪了很多茄醬和雜菌,番茄醬比黑松露的味道更突出,感覺在吃番茄薄餅,另外醬料太多有點油膩,相對失色。⭐️朱古力忌廉吐司$55這裏的吐司必試,一口吐司烤得香脆,朱古力醬不會令吐司太甜膩,加上忌廉一起吃,香脆可口,裏面的麵包軟呼呼的,外脆內軟,實在很棒呢!▫️以咖啡店來說,$200便可以吃到那麼多,真的很划算呢!吐司十分出色,下次試試其他口味!

有各式咖啡,也有吐司優惠套餐。

⭐️榛子鮮奶咖啡$41
咖啡提神是常識吧?榛子、牛奶和咖啡的比例很恰當,入口香醇。

⭐️蕃薯鮮奶$38

⭐️番茄芝士牛角包
夾層有芝士和番茄,咬下去酥酥軟軟的,感覺不錯呢!

黑松露雜菌薄餅

⭐️黑松露雜菌薄餅$75

⭐️朱古力忌廉吐司$55

朱古力忌廉吐司

$103.5 (下午茶)
2018-09-28 1058 瀏覽
繼已經結業的沙田「新城市廣場」分店,以及旺角「新世紀廣場」分店之後,我為了晚上光顧銅鑼灣另一間食店,而提早來到銅鑼灣。亦造就了我第三次上門,光顧「Tom N Toms Coffee」。自從我在韓國旅遊後,我在韓國咖啡店裡面,親自購買過韓國雪奶冰甜品之後,我才知道在韓國,尤其是「首爾」裡面不只有甜品店,甚至有咖啡店會有提供雪奶冰甜品。可惜香港的韓國咖啡店,始終受制於與食環署相關的條例,不可能即場製作韓國雪奶冰甜品之餘,更加不可能提供雪奶冰甜品。我星期日在銅鑼灣,本來準備在晚上食晚飯之前,先在「時代廣場」裡面,找間咖啡店或者其他的甜品店,買杯飲品然後坐下等候一兩小時。既然香港的「Tom N Toms Coffee」,不像韓國的咖啡店一樣,不會無端端有機會供應「雪奶冰」甜品,最多只有「沙冰」飲品提供,買杯甜味的咖啡沙冰,已經是最好的選擇。結果我要在光顧另一間食店之前,先留在銅鑼灣的「時代廣場」裡面買杯咖啡沙冰,慢慢等候時間經過,直到黃昏接近六點鐘的時間,才能起程前往晚上食飯的地點。銅鑼灣分店的「Tom N Toms Coffee」,設置了在「時代廣場」八樓的通道位置,看店舖擺位和佈置,怎看也

銅鑼灣分店的「Tom N Toms Coffee」,設置了在「時代廣場」八樓的通道位置,看店舖擺位和佈置,怎看也覺得銅鑼灣分店「Tom N Toms Coffee」不會是固定舖位。

我在銅鑼灣分店「Tom N Toms Coffee」購票,買了一杯咖啡沙冰之後,就一直坐在銅鑼灣分店「Tom N Toms Coffee」,近着圍欄的座位上,直至「Tom N Toms Coffee」咖啡沙冰真正製作完成為止。

我的「Tom N Toms Coffee」咖啡沙冰有個頗長的名稱,叫做「朱古力咖啡湯姆冰樂」。「Tom N Toms Coffee」的「朱古力咖啡湯姆冰樂」價錢不算便宜,都需要收港幣四十八元的價錢。

不過慶幸「時代廣場」的舖位還有一個不錯的景觀,所以即使我還需要等候一段時間,才能去到食晚飯的時間,但是我勉強還能有耐性等候,直至晚上食飯為止。

我在銅鑼灣分店「Tom N Toms Coffee」裡面,購買了一杯「朱古力咖啡湯姆冰樂」,「Tom N Toms Coffee」「朱古力咖啡湯姆冰樂」價錢一點也不便宜,也要收港幣四十八元一杯。

我在銅鑼灣「Tom N Toms Coffee」收銀櫃檯購票之後,就拿着收據坐在銅鑼灣分店「Tom N Toms Coffee」,近着「時代廣場」八樓通道的玻璃圍欄座位上,等候「朱古力咖啡湯姆冰樂」製作完成為止。

某程度上,「Tom N Toms Coffee」其實教曉了我,很多關於韓國咖啡店的事情,例如韓國的咖啡店會售賣雪奶冰甜品,「美式咖啡」跟「黑咖啡」沒有分別。

雖然「Tom N Toms Coffee」的「朱古力咖啡湯姆冰樂」售賣價錢一點也不便宜,但是至少可以為我換到一次,近距離坐在「時代廣場」通道旁邊,看着商場熱鬧場景的寶貴機會。

「Tom N Toms Coffee」製作「朱古力咖啡湯姆冰樂」時間其實也不算很快,也需要二十分鐘,幸好我當日還有很多時間在手,所以不擔心需要時間等候「Tom N Toms Coffee」廚房製作沙冰飲品。

「Tom N Toms Coffee」「朱古力咖啡湯姆冰樂」,由於「朱古力咖啡湯姆冰樂」味道含有朱古力成份,所以「朱古力咖啡湯姆冰樂」實際味道苦極有限,反而會有像朱古力飲品一般的甜味。

而且「Tom N Toms Coffee」就像其他咖啡店,就像「星X克咖啡」一樣,沙冰表面一樣可以選擇噴上甜味忌廉,所以「朱古力咖啡湯姆冰樂」實際味道很甜,味道一點也不苦。

剩下光顧「Tom N Toms Coffee」唯一要考慮的,只是「朱古力咖啡湯姆冰樂」的售價其實不算便宜,買大杯裝已經需要收港幣四十八元。
朱古力咖啡湯姆冰樂

所以「Tom N Toms Coffee」的大杯裝「朱古力咖啡湯姆冰樂」沙冰飲品,看似十分大杯,而且咖啡沙冰味道比「美式咖啡」甜得很多,我覺得四十八元一大杯沙冰,性價比都還可以接受。

最重要的還是銅鑼灣「時代廣場」分店的「Tom N Toms Coffee」,居高臨下的景觀比以前的分店好得多了,值得下次再繼續光顧。
2018-07-29
18 分鐘 (堂食)
朱古力咖啡湯姆冰樂
2018-08-26 142 瀏覽
鍾意韓國嘅人,相信對Tom N Tom一啲都唔陌生,韓國出名Cafe又多又靚又好食,終於係香港都有返間韓國cafe。之前聽人講,好多人排隊,所以一直都唔想嚟食,心諗,都係一杯咖啡同埋厚多士姐,唔值得花時間排隊。居然有一日,俾我同朋友喺UA睇完戲,搭扶手電梯落嚟時見到唔使排喎,咁就梗係試一試佢啦。咖啡:好普通,其實都唔係好值得飲,因為唔平㗎嘛,我飲Starbucks唔好?至於個楓糖厚多士呢,都叫做入到口嘅,韓國比,就一定爭好遠囉。

2018-07-31 131 瀏覽
有時想與朋友坐低靜靜地傾下計👭想搵間coffee shop休閒地過一日💆🏻‍♀️點少少食物🥪飲杯咖啡☕️已經好滿足呢到除左多款咖啡出名之外😎仲有多款食物提供🍞🥐🍕吐司係一個唔錯嘅選擇🤓蜜糖芥末火腿芝士吐司🍞蜜糖芥末醬係多士面😚甜甜地中間夾左芝士火腿🧀芝士份量算多厚多士烘得岩岩好😉邊位微微燶外層脆卜卜😌內層軟腍腍原來咁食都幾夾😆下次可以係屋企試下整🤗咖啡點左最愛嘅榛子鮮奶咖啡☕️中意唔加糖😋齋飲唔太甜👍🏻榛子味濃
有時想與朋友坐低靜靜地傾下計👭

下次可以係屋企試下整🤗

咖啡點左最愛嘅榛子鮮奶咖啡☕️
中意唔加糖😋齋飲唔太甜👍🏻榛子味濃

2018-07-21 122 瀏覽
服左E家 cafe shop , sparkling americano 以為好 innovative,點知一入口難入到癲。客人跟店員坦白發表意見,並希望補$換無氣蜜糖咖啡,補💲後,店員更換,點知staff博大霧,陽奉陰違,只加honey......我現在係投訴你杯sparkling americano 超難飲,有氣咖啡超奇怪呀,超級怪組合,說得清清楚楚,你只加蜜糖是當客人傻的嗎?直接跟疑似 branch manager 反映意見。更換後,好一點。味道評價:有氣咖啡與蜜糖咖啡同樣難飲。

味道評價:有氣咖啡與蜜糖咖啡同樣難飲。
2018-07-15 750 瀏覽
今日係肥髀升中放榜大日子,放榜後同同學仔一齊落山食午餐,其實當時都只係早上十點幾,開嘅餐廳唔多,搵咗呢間商場店,去到在商場一個開放式櫃臺,旁邊放咗桌椅可以堂食,先去櫃臺落單,再等出食物!自助式服務!蜂蜜芝士吐司($55)好靚嘅賣相,烘到微燶,芝士溶晒,可以拉絲出來,芝士味唔算太強,煙煙韌韌咁,麵包烘到鬆脆唔乾,好味!蜂蜜蒜泥吐司($50)金黃色賣相好靚,蒜茸味香,微辣,蜂蜜牛油微甜香濃牛油味,麵包鬆脆唔乾,好味!忌廉玉米牛肉薄餅($50/中)呢個要等得耐啲,超薄批底脆脆的,烘到溶芝士勁多,可以拉絲,芝士煙韌,味道唔太強,粟米粒香甜,牛肉粒不多,芝士先係主角!熱辣辣好味洛神玫瑰果茶爆珠(跟餐$15)膠杯睇到桃紅色果汁內嘅爆珠,洛神花茶清爽微酸唔假,飲唔出玫瑰味(可能講隻顏色?)爆珠卜卜爆,入面果汁微甜!本體幾好芒果乳酪沙冰(跟餐$24)肥髀飲,淡黃色,試咗一啖,啲沙冰打得滑又唔會好甜,芒果味唔濃,清清地好味原味乳酪沙冰(跟餐$24)同學仔飲英式早餐茶($23)同學仔媽媽飲食物即叫即做幾好味,有點特色的台式料理吐司🍞,店員有禮,我飲爆珠飲品要粗飲管,自助取餐具位置剛好無晒,我問佢攞,女店員

香蒜多士

爆珠

芒果乳酪沙冰

原味乳酪沙冰

原味乳酪沙冰(跟餐$24)同學仔飲
英式早餐茶

英式早餐茶($23)同學仔媽媽飲

食物即叫即做幾好味,有點特色的台式料理吐司🍞,店員有禮,我飲爆珠飲品要粗飲管,自助取餐具位置剛好無晒,我問佢攞,女店員即刻添補

食物好味,價錢略貴!
2018-07-10
香蒜多士
爆珠
芒果乳酪沙冰
原味乳酪沙冰
英式早餐茶
2018-06-03 220 瀏覽
近來香港好熱好熱好熱……走在街上如似蒸籠,氣都透不過來,比起小人第一次去泰國尤甚;小人已多年無痴著冷氣店而爬,今個酷暑簡直是難以抵擋!雖然身處冷氣商場,但小人仍是汗如雨下,友人見狀,即叫小人攞位,去買凍飲多士,增加一點能量!😙蜂蜜蒜泥吐司的麵包厚度儼如兩塊舊式麵包舖的白切方包併在一起,薄的程度可想而知。即叫即烘的多士是熱脆的,看上去還真像好多蒜蓉牛油似的;誰知蒜泥不大覺得有,只吃到一口口的牛油。麵包薄,中間的芝士更薄,而蜂蜜僅有數滴在麵包周圍,少得似有還無。洛神花玫瑰花果茶爆珠……無洛神花無玫瑰花無果味,有色而無味。至於藍色檸檬湯姆梳打,撇開了藍色糖漿以及叫做湯姆的名字,根本就只是的檸檬梳打水而已;不過至少有檸檬味。吐司不提也罷;兩杯凍飲唯一做得到的貢獻就是降溫。

蜂蜜蒜泥吐司

吐司的內層
洛神玫瑰果茶爆珠

藍色檸檬湯姆梳打
吐司不提也罷;兩杯凍飲唯一做得到的貢獻就是降溫。
下午茶
5時多午餐還未食的情況下,還是選些輕食醫肚子。時代廣場8樓的TOM N TOMS COFFEE 絕對是我們少女的首選,何出此言?全因那兒韓式吐司,light 得來又夠飽。看看MENU,招牌蜂蜜蒜泥吐司,很吸引,不過份量未必夠,下午茶較合適。掃掃餘下的吐司款式,這個蜜糖芥末火腿芝士吐司($50) 就岩晒我心水,由於是即叫即製,所以要預15分鐘等候時間。而且,跟餐只係+$15 就有一杯$30 以下價值的飲品,我就選了水蜜桃冰茶。揀個沙發位,天花上的LOGO 幾靚。師傅很快手,水蜜桃冰茶5分鐘內沖起。沒太重糖漿味,清甜冰爽。待多十多分鐘,吐司終於製成啦!半溶芝士的香味,實在非常吸引。芝士控也不是所有芝士都會喜歡。這兒的是濃濃車打芝士,不是頹貨,非常好味。烘焗過的蜜糖芥醬融入麵包,味道很突出,沒有搶了芝士味,反而配合得很,味道連貫。薄身火腿夾在中間,有脆軟脆的由上而下的質感。麵包邊雖少許焦,但一口吃下,沒有粗糙得介到咀邊。十分喜歡這個蜜糖芥末火腿芝士吐司。
揀個沙發位,天花上的LOGO 幾靚。
2018-05-30
  • 蜜糖芥末火腿芝士吐司
2018-05-10 167 瀏覽
一個人 找一個舒適的地方坐下來 tea 一tea 靜一靜!🤓我今日無飲咖啡,我飲熱朱古力!😎生活需要一點甜,呢柸熱朱古力 甜味剛好,朱古力味濃厚!檸檬🍋 tart 酸酸甜甜清新醒腦!💕💕好!醒神過來!再加油!💪🏻💪🏻
我今日無飲咖啡,我飲熱朱古力!😎
生活需要一點甜,呢柸熱朱古力 甜味剛好,朱古力味濃厚!
檸檬🍋 tart 酸酸甜甜清新醒腦!💕💕
好!醒神過來!再加油!💪🏻💪🏻
2018-05-09 149 瀏覽
「蜂蜜芝士吐司」 ($55)評分:7.5/10.其實最想試嘅係蒜泥吐司但係當日冇晒於是點咗呢個😀 望落好似 芝士量都適中,冇諗過甜甜地嘅蜂蜜又會同芝士夾,一鹹一甜咁反而唔滯。吐司烤得尚可😊 每塊都幾香脆,算係有驚喜嘅傑作。期待下次去試埋蒜泥吐司。
「蜂蜜芝士吐司」 ($55)
評分:7.5/10.

2018-04-04 177 瀏覽
來自韓國嘅過江龍TOM N TOMS由初初一間分店,而家越開越多,基本上係旺區尖沙咀、銅鑼灣都有,今日試咗時代廣場嘅分店,行街行到攰,食少少野relax下先。蜜糖芥末芝士火腿吐司你得呢一間咖啡店,就一定要吐司先啦。之前食嚟食去都係甜嘅吐司今次第一次食下嘅。蜜糖芥末醬同芝士火腿十分相襯,惹味又開胃!切開咗九小塊,都幾飽架,同男朋友一人一件都好容易食。而且加少少錢就可以叫一杯咖啡,或者其他嘢飲,作為一個小小嘅下午茶都好滿足。

蜜糖芥末芝士火腿吐司

2018-04-02 160 瀏覽
今日同朋友係銅鑼灣行街,到4點幾鐘突然想去嘆個下午茶,咁岩睇到8樓有toms n toms。諗返起呢間野岩岩打入香港市場果陣,真係大排長龍,我當時都跟風潮試過佢既蜂蜜芝士吐司,覺得幾好食。咁今次就試下忌廉吐司啦!的確,toms n toms 既吐司仍然保持住水準,即點即整既烤面包都係咁內脆外軟,而個cream不會太甜,加埋蜜糖,成個吐司都好match而我地仲叫左個墨西哥雞肉薄餅,口感食落脆卜卜,不過味道就差dd, 但都是不錯的

📖 Exam period晚晚都唔夠訓,今日考完第一份卷就9秒9衝左去買杯咖啡飲😪 之前喺韓國去過幾次Tom N Toms,但今次係我第一次黎香港既分店。荃新天地呢間鋪面唔算大,但有好多張枱。咁啱撞正lunch hour所以都差唔多滿座。我揀左近落地玻璃既梳化位坐,既寧靜又舒適。先講咖啡,我地叫左凍、熱玫瑰鮮奶咖啡各一杯:玫瑰味好香好清新,冇嗌少甜都唔會過甜,冇比花香及鮮奶搶走咖啡既香味,好好飲! 特大裝承惠$42,雖然唔平但有質素搭救。野食方面,試左一個吐司同一個熱狗:蜂蜜芝士吐司($55)面頭有一層厚厚既芝士,一切落去有流心效果,仲做到瘋狂芝士拉絲添嗰!味道方面拍得住外觀,芝士味極香濃,配埋淡淡香草味真係好正,簡直物超所值!反而韓式熱狗就一般般。個熱狗包烤得太耐導致口感過硬,同埋泡菜同熱狗好似唔太夾,都係分番開好啲。PS 身為大鄉里既我今日先知呢度有pizza食🍕 下次黎要試下先得啊!
Iced  Rose  Latte  (XL)

Hot  Rose  Latte  (XL)

我揀左近落地玻璃既梳化位坐,既寧靜又舒適。

先講咖啡,我地叫左凍、熱玫瑰鮮奶咖啡各一杯:
Rose  Latte  (XL)

野食方面,試左一個吐司同一個熱狗:

韓式熱狗

Iced  Rose  Latte  (XL)
Hot  Rose  Latte  (XL)
Rose  Latte  (XL)