2024-06-13 575 瀏覽
價錢合理 環境清幽枱椅乾淨 服務殷勤炒飯大碟 菠蘿肉鬆份量足料 雞粒稍遜沙嗲美味 雞豬可選木瓜沙律 爽口清新奶茶香濃 梳打可口斑蘭蛋糕 椰香彈牙周未都有 午後推薦送蛋糕仔 謝謝經理
價錢合理 環境清幽
奶茶香濃 梳打可口
斑蘭蛋糕 椰香彈牙
周未都有 午後推薦
送蛋糕仔 謝謝經理
有人說:「覺得泰菜好食的人請舉手」,然後地球就變成了海膽🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️誇張了,但我真係好鍾意食泰菜! 平時喺中環成日經過Tommy Yummy,但一直都冇食過,呢日喺康城溜冰後見到分店,即刻入去食!店內裝修非常乾淨企理,我哋坐嘅圓形卡位仲有咕𠱸可以挨住,讚! 我哋嗌咗二人餐,包括以下食物: ➵ 哈哈蝦餅拼泰式魚餅 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎➵ 泰式雞肉炒飯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 蝦球炒金邊粉 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡➵ 薄荷青檸梳打 ♥︎♥︎♥︎♡♡➵ 鮮芒椰漿柚子露 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ 炸物相當唔錯,尤其係蝦餅,外面炸到脆卜卜,入面夾住嘅蝦依然juicy彈牙,仲要幾大嚿,唔錯!鮮芒椰漿柚子露幾好飲,好似楊枝甘露,唔算好清新,可以當甜品;薄荷青檸梳打就會清新啲,不過似牙膏水,唔鍾意薄荷味嘅話唔好隨便挑戰啦~

我哋嗌咗二人餐,包括以下食物:

➵ 哈哈蝦餅拼泰式魚餅 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
➵ 泰式雞肉炒飯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 蝦球炒金邊粉 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
➵ 薄荷青檸梳打 ♥︎♥︎♥︎♡♡
➵ 鮮芒椰漿柚子露 ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

2024-04-20
2024-05-22 383 瀏覽
叫左個二人餐298$,加左18$凍飲似藥水味,另外加左98$薄餅青咖喱最好食係呢樣,有味又熱,主食叫金邊粉 芽菜生既,好怪整體又凍唔好食,炒飯無特別無咩味,試左一次唔會再試,加埋一賣單接近500$。見到中環咁多人排,以為好好食。泰國咖啡無特別。
首先我哋order一份大蝦海鮮冬蔭功意大利麵нк$ 148Wow ~~真係第一次試冬陰功嘅意大利麵味道出奇地夾!意大利麵嘅海鮮包括有(大蝦、蝦、青口、魷魚)呢個意大利麵煮出嚟嘅味道係可以保持到海鮮嘅鮮味,但係又有冬陰功好濃郁嘅酸辣味,而且每一條意大利麵都勁掛汁。好味道到簡直係要舔乾晒成個碟啲汁😂另外,仲叫咗個新品推介「招牌去骨泰式香草燒雞(半隻)нк$148」 食冇骨燒雞真係好爽!冇骨啖啖肉,而且呢隻燒雞燒到勁正!個皮係勁脆,而啲肉係超級滑^ ^而且佢個調味超級正..仲配咗兩個特製嘅辣醬佢俾你點雞肉食!
首先我哋order一份
大蝦海鮮冬蔭功意大利麵
нк$ 148
Wow ~~真係第一次試冬陰功嘅意大利麵
味道出奇地夾!
意大利麵嘅海鮮包括有(大蝦、蝦、青口、魷魚)
好味道到簡直係要舔乾晒成個碟啲汁😂

另外,仲叫咗個新品推介
「招牌去骨泰式香草燒雞(半隻)
нк$148」
食冇骨燒雞真係好爽!
冇骨啖啖肉,而且呢隻燒雞燒到勁正!
個皮係勁脆,而啲肉係超級滑^ ^
而且佢個調味超級正..
仲配咗兩個特製嘅辣醬佢俾你點雞肉食!
1938 瀏覽
要讚!今日食左呢間集團連鎖餐廳既泰菜,可能呢間餐廳既主管管理方面做得好,食過幾次都覺得食物味道好 及服務很好的!要讚😌希望可以好好維持,會keep住幫襯!👍🏻👍🏻👍🏻今日食咗雞扒煎蛋飯,雞扒入味又唔乾,煎蛋有燶邊蛋黃又流流地心,配埋個泰式餐飲超級正!我平時幫襯主要都係睇服務同食物,呢度價錢合理 服務又好 食物又ok 環境又幾靚,平野都有好野,大推!利申 這是自費的食評,因為食過幾次都覺得好,所以得登為呢間餐廳既員工留下一個讚!

2024-05-12 165 瀏覽
今晚母親節,原本開開心心,提早左成個星期去book左位。book左7點,但等到7點半都未有位。問接待員,只係會答你:有位先會比你(語氣超唔好)。甘我book台嚟做咩?你去碼都要同我講大約幾時會有台/仲有幾多張台先到我。成個媽親節,要老人家等左半個鐘都未入得。甘我book台做咩?好心間餐廳一係就唔好比人預約。就算真係人多,都要比預約既人知仲有幾耐先有台掛。平時無食依間野,唔知你平時服務係點,但經過今次,我以後都唔會再幫親。
你去碼都要同我講大約幾時會有台/仲有幾多張台先到我。

好心間餐廳一係就唔好比人預約。
就算真係人多,都要比預約既人知仲有幾耐先有台掛。
2024-05-10 203 瀏覽
本來想3個人簡簡單食一餐,結果一共食左700幾蚊。 相對黎講貴的,但d steak 整得幾好,難得泰菜餐廳有steak 仲要肉質幾好。另外有個egg roll with crab, 啖啖蟹肉,鮮,但因為成舊蛋係油爆,真係好油。 😅餐牌試有好多特色飲品,都未有機會試。下次!

餐牌試有好多特色飲品,都未有機會試。下次!
2024-05-06 206 瀏覽
近近哋見新開張 諗住試吓 點知貴又難食 真係好伏🤢雞肉炒金邊粉 $108味道平庸,冇特別驚喜辣粉嘅辣已經覆蓋晒金邊粉嘅味道未溝辣粉已經辣到唔太食到….牛油果八爪魚沙律$148超級伏‼️‼️‼️同餐牌貨不對辦諗住健康啲食吓沙律咁貴嘅價錢已經不在話下食物質素完全對唔住呢個價錢以一般餐廳嘅份量相對極少味道奇怪 偏酸 又濕正常牛油果係一塊塊切件見到成pat 野咁 見到都唔開胃🤢飲品成$50 一杯跟餐好似都無優惠最後係完全食唔飽咁離場用餐過程人手唔係好足夠除左落單外 完全冇服務……仲要收加一😵‍💫成間餐廳搶錢咁 完全唔值咁嘅價~埋單都要$270 食到一肚氣…真係無下次…
近近哋見新開張 諗住試吓
點知貴又難食 真係好伏🤢

雞肉炒金邊粉 $108
味道平庸,冇特別驚喜
辣粉嘅辣已經覆蓋晒金邊粉嘅味道
未溝辣粉已經辣到唔太食到….

牛油果八爪魚沙律$148

飲品成$50 一杯
跟餐好似都無優惠

最後係完全食唔飽咁離場
用餐過程人手唔係好足夠
除左落單外 完全冇服務……
仲要收加一😵‍💫

成間餐廳搶錢咁 完全唔值咁嘅價~
埋單都要$270 食到一肚氣…
真係無下次…

第一次食 係Lunch睇到個價錢都好合理! 仲最要係 凍泰式咖啡係唔駛加錢! 嗌左個冬陰功魚片金邊粉 好多魚片 足料 而今次食左個2人餐 有一刻係驚 會唔會 細碟既呢?好彩 每樣野都好足料真係好好食*只係記得影碟大蝦沙律🥗 😆
第一次食 係Lunch
睇到個價錢都好合理!
仲最要係 凍泰式咖啡係唔駛加錢!
嗌左個冬陰功魚片金邊粉
好多魚片
足料

而今次食左個2人餐

有一刻係驚 會唔會 細碟既呢?
好彩 每樣野都好足料
真係好好食

*只係記得影碟大蝦沙律🥗 😆
2024-04-29 1563 瀏覽
今日晚餐去左康城 The Lohas商場食泰國菜。有別於一般嘅泰國菜餐廳,Tommy Yummy 好啱打卡, 由餐廳裝潢到menu, 都落足心機,滿滿泰國渡假風情。餐廳整潔,座位舒適,店員都好有禮貌,到6點後仲會換上較暗嘅燈光,環境更放鬆同有氣氛。落單用QRcode,同時都有實體menu,有設計感之餘仲有好多餐點圖片,非常方便。主食 青咖哩雞肉炒金邊粉份量都好大份,旁邊配上青檸,花生碎,芽菜,辣椒粉,按個人喜好配搭。一開始以為青咖哩呢款餐點係唔太辣嘅,但食起黎有越黎越重嘅辣味,好惹味。撈勻花生碎,芽菜,食落口感豐富。雞肉味道夠,食落唔會乾,保持到肉汁,而金邊粉條條分明,染上青咖哩嘅淡綠色,食落熟度同調味都好一致。味道唔錯!小食 叫左自選三款嘅 任你泰串,用個靚靚玻璃杯裝住沙爹牛肉串,牛肉肉質有咬口但唔會韌。食落香口又有牛味!泰式豬肉丸,總共有4粒,爽口彈牙,有肉汁泰式糯米豬肉腸,唔係到到都有得食糯米豬肉腸,煙韌口感配上碎豬肉,啖啖滿足。再配埋 海鮮酸辣汁,食落酸酸地,一d都唔覺得油膩。泰式串燒質素唔錯!飲品 叫左泰式奶茶擺盤好靚,雖然冇得揀甜度,不過飲落我覺得啱啱好。做到厚身質感嘅奶茶
今日晚餐去左康城 The Lohas商場食泰國菜。

主食 青咖哩雞肉炒金邊粉

撈勻花生碎,芽菜,食落口感豐富。

雞肉味道夠,食落唔會乾,保持到肉汁,
味道唔錯!

小食 叫左自選三款嘅 任你泰串,用個靚靚玻璃杯裝住

沙爹牛肉串,牛肉肉質有咬口但唔會韌。食落香口又有牛味!

泰式豬肉丸,總共有4粒,爽口彈牙,有肉汁

再配埋 海鮮酸辣汁,食落酸酸地,一d都唔覺得油膩。
泰式串燒質素唔錯!

飲品 叫左泰式奶茶
擺盤好靚,雖然冇得揀甜度,不過飲落我覺得啱啱好。做到厚身質感嘅奶茶,香甜而不膩。配上辣辣地,惹味嘅食物真係一流。

食完正餐要用返個甜品作結- 泰奶Tiramisu
不得不說餐廳對擺盤真係花左唔少心思。

浸滿奶茶嘅餅底配上綿密嘅 cream cheese口感順滑,香甜。

餐廳坐得舒服,食物好味又多選擇仲好啱打卡,約埋一班朋友就最啱。
2024-04-29
2024-04-20 222 瀏覽
難得想食泰菜,就落樓下試吓呢間,見佢新開嗰陣咁多人,應該唔會好伏掛。我哋嗌咗一個炒雞肉寬河粉同埋一個蝦肉炒金邊粉。個雞肉河粉,得個咸字,懷疑落得太多豉油,啲粉太鹹,啲雞冇味,或者啲雞有味,但係啲粉太鹹完全食唔出陣味。然後啲金邊粉,唔正常都唔會出錯啦,一上枱個顏色已經唔對路,佢係er 唔識講。。。然後啲金邊粉酸酸地,總之就係好難食。其實可唔可以回水😪😪😪 我覺得其他食評話好食嗰啲都係買返嚟㗎。有個人個標題寫咩正宗泰菜,寫得出呢個標題,我估佢都冇去過泰國食泰菜。😀大家唔信都可以嚟食吓,不過就感覺似俾人呃囉,因為都幾貴🙂

大家唔信都可以嚟食吓,不過就感覺似俾人呃囉,因為都幾貴🙂
2024-04-19 187 瀏覽
樓下商場開咗間新嘅泰國菜,今日同屋企人經過,見下午茶幾十蚊一份幾抵食,於是入去試吓叫咗份✨芒果軟殼蟹米紙卷,小食酸酸甜甜,芒果,配上脆卜卜軟殼蟹,多重口感✨黃咖哩蟹肉配薄餅椰香味十足,淡淡辣味,大人小朋友都啱✨火車頭炒飯串燒香脆可口,牛粒夠juicy,足料炒飯👍🏻飲品好靚,綠色清新感覺好chill。青檸梳打🍋‍🟩透心涼椰子斑蘭梳打,入口唔會好草青,反而香濃椰子味呢度係一個不錯的下午茶選擇好地方
樓下商場開咗間新嘅泰國菜,今日同屋企人經過,見
下午茶幾十蚊一份幾抵食,於是入去試吓

叫咗份✨芒果軟殼蟹米紙卷,小食
酸酸甜甜,芒果,配上脆卜卜軟殼蟹,多重口感

✨黃咖哩蟹肉配薄餅
椰香味十足,淡淡辣味,大人小朋友都啱

✨火車頭炒飯
串燒香脆可口,牛粒夠juicy,足料炒飯👍🏻

飲品好靚,綠色清新感覺好chill。
青檸梳打🍋‍🟩透心涼
椰子斑蘭梳打,入口唔會好草青,反而香濃椰子味

呢度係一個不錯的下午茶選擇好地方
2024-04-17 174 瀏覽
平時去開日出康城踩單車,都會幫襯呢一間泰式菜,因為下午茶好抵食,今次再去,發現原來轉左新的下午茶Menu,有新菜式,當然要試吓啦。下午茶有多種小食選擇,每個餐最多可以跟三個,抵食過叫泰式拼盤,又有串燒,又有蝦餅魚餅,今次新的仲有春卷添。春卷好大條脆卜卜,新鮮感十足。沙嗲串非常惹味,彈牙。蝦餅真材實料,啖啖肉。魚餅少少辣,配埋啲沙律就剛剛好。雞翼炸得金黃香脆,食到唔停口。今次新的菜單入面有菠蘿炒飯,甜甜地,很香,肉鬆超級多,食落去口感輕盈,一啲都唔油膩。金邊粉配料超多,口感多重層次。飲品方面,我們叫了這個綠茶手標,薄荷葉同青檸很適合夏天,非常之清新椰子咖啡是我每次來都要必叫的,10分的香滑,仲有椰子雪糕做甜品。

春卷好大條脆卜卜,新鮮感十足。

沙嗲串非常惹味,彈牙。

蝦餅真材實料,啖啖肉。

魚餅少少辣,配埋啲沙律就剛剛好。

雞翼炸得金黃香脆,食到唔停口。

金邊粉配料超多,口感多重層次。

2024-04-17 93 瀏覽
康城商場開咗幾年,一路都未過嚟呢邊行吓今日工作嘅關係要嚟呢邊完咗之後就搵地方食晚飯見到呢間新裝修嘅泰式餐廳,幾吸引😍裝修係綠色為主,帶有泰式風味🇹🇭🔸打拋豬肉碎煎蛋飯呢個泰式菜送飯真係一流碎豬肉加上金不換葉、蒜頭、辣椒一齊炒餐廳係瘦肉,比較健康,不過就冇咁惹味配上一隻燶邊蛋🍳將流心蛋黃戳穿後,拌勻吃,非常美味👍🏻🔸招牌去骨泰式香草燒雞廚師將半隻燒雞用手蝴蝶式開邊再去骨方便食客享用,啖啖肉👍🏻燒雞醃料用上百里香,蒜🧄,檸檬🍋,青檸醃得好入味😋燒雞香噴噴既味道,皮脆多汁肉質嫩滑,廚師冇燒得過火🔸芒果乳酪疊疊冰🥭甜品叫咗一碗刨冰呢排天氣咁熱,叫呢個甜品消暑一流要注意呢個甜品份量都比較大兩個人share啱啱好😋上面有一條完整嘅芒果肉🥭疊疊冰加入芒果肉& 乳酪,食落酸酸甜甜底下係綿綿冰,口感非常幼細👍🏻 而且唔會溶得好快
康城商場開咗幾年,一路都未過嚟呢邊行吓
今日工作嘅關係要嚟呢邊
完咗之後就搵地方食晚飯

見到呢間新裝修嘅泰式餐廳,幾吸引😍
裝修係綠色為主,帶有泰式風味🇹🇭

🔸打拋豬肉碎煎蛋飯
呢個泰式菜送飯真係一流
碎豬肉加上金不換葉、蒜頭、辣椒一齊炒
餐廳係瘦肉,比較健康,不過就冇咁惹味
配上一隻燶邊蛋🍳
將流心蛋黃戳穿後,拌勻吃,非常美味👍🏻

🔸招牌去骨泰式香草燒雞
廚師將半隻燒雞用手蝴蝶式開邊再去骨
方便食客享用,啖啖肉👍🏻
燒雞醃料用上百里香,蒜🧄,檸檬🍋,青檸
醃得好入味😋
燒雞香噴噴既味道,皮脆多汁
肉質嫩滑,廚師冇燒得過火

🔸芒果乳酪疊疊冰🥭
甜品叫咗一碗刨冰
呢排天氣咁熱,叫呢個甜品消暑一流
要注意呢個甜品份量都比較大
兩個人share啱啱好😋
上面有一條完整嘅芒果肉🥭
疊疊冰加入芒果肉& 乳酪,食落酸酸甜甜
底下係綿綿冰,口感非常幼細👍🏻
而且唔會溶得好快

2024-04-11 1573 瀏覽
今日又食泰國菜,在日出康城商場三樓,The LOHAS 352A號鋪,好容易見到,離地鐵站只是1分鐘路程,非常方便。行街行到攰攰地,就嚟食個下午茶嘆下世界先。雖然係下午茶時間,但係我哋晏晝都未食,所以下午茶必須豐富。這裡裝修以淺綠色為主,像是一個大自然環境,連檯面,餐巾紙,碗碗碟碟🥣🍽都主打綠色,這顏色柔和養眼,完全是人性化的設計。🌴🌳🌲🌵打開餐牌,好多野都想食😋,樣樣都想試下,店員告知我們今日廚師推介是泰式香草燒雞🐓,這是必吃的項目。點套餐可以優惠價加小食和甜品🍬,所以我們點了一個午餐,冬陰功鱸魚🐠金邊粉,加一個小食泰式炸蝦餅。套餐還包一杯泰式咖啡☕️,我們都喜歡吃米紙卷,於是又點了炸軟殼蟹米紙卷, 應該都夠了。😅🦀🦀🥭🥭軟殼蟹米紙卷軟殼蟹米紙卷一共有六舊,旁邊仲有羽衣甘藍配泡菜,米紙卷包住脆炸軟殼蟹🦀,一舊大大嘅芒果🥭,仲有韭菜花,紅羅蔔,生菜🥬,這個組合創意又吸引, 更特別的是醬汁,特別製作,香香的柚子味🍊,酸酸甜甜好開胃 。 🥥🌶🍄🍋冬陰公鱸魚🐠金邊粉🍜大碗湯粉,乳白色的冬陰功湯,上面鋪了雪白嫩滑的鱸魚肉,依韌爽滑的金邊粉吸收湯的鮮味,加上草菇,香蔥,青檸的味道,少少辣更添美味。

🦀🦀🥭🥭軟殼蟹米紙卷

🥥🌶🍄🍋冬陰公鱸魚🐠金邊粉🍜

大碗湯粉,乳白色的冬陰功湯,上面鋪了雪白嫩滑的鱸魚肉,依韌爽滑的金邊粉吸收湯的鮮味,加上草菇,香蔥,青檸的味道,少少辣更添美味。👍👍
🦐🦐泰式炸蝦餅

兩個大蝦餅新鮮炸起,熱辣辣,香噴噴,外面蝦滑炸到好脆,裡面是一個完整的大蝦肉🍤🍤,

仲有蝦尾的,非常鮮味,點少少酸甜辣醬,滋味非凡。滿分。

🐓🐔泰式香草燒雞(廚師推介)🏆
製作需時15分鐘,即點即燒,絕對新鮮,用香草醃過的無骨春雞🐔,火🔥候控製得剛剛好,皮金黃香脆肉嫩滑,仲好jucie,配兩種醬料,蒜香辣汁和酸甜辣汁,仲有好多焗薯仔,份量充足,兩個人食得不亦樂乎,質和量都好滿意。👍
☕️泰式咖啡☕
味道不錯,但不夠熱。😅

特別要提一提這裡的醬汁,配搭很周到,除了酸甜辣外,還配了不同的香料,如柚子,檸檬🍋🍊果香,泡菜配炸物,味道調配各式各樣,辣與不辣,大辣小辣🌶🫑,滿足不同需求,配搭友善靈活,我們多多要求都一一滿足,這樣好服務的餐廳,真是不可多得。👍👍

2024-04-10
  • 冬陰功鱸魚金邊粉