2024-01-14 117 瀏覽
Service was great. Staff was very friendly. There was no line when I came around 6PM. I ordered the classic papaya salad and Tom yum Kung soup noodle. Taste was ok. The only disappointment was I found out a hair in my soup when I almost finished 😅(my hair color is different so can’t be mine)

2024-01-14 129 瀏覽
I went to this restaurant for 6 persons but interested the reception guy provided us the table for 4. I stood there next to the table and thought if I should take this bad treat for trying this NOT CHEAP price “ restaurant. Finally I still sat down and tried the food if they were nice. I was very surprised that the food was small size with that pricing. Taste notAs good as I thought. Only drinks are acceptable. I thought I will not try this restaurant again as I also overheard the next table sa
the next table said the food was not as good as expected and the price was expensive. The next table was foreigners.
這是我第二次造訪The Lohas 的「Tommy Yummy」餐廳。上次我在下午3:35pm 勉強來得及品嚐他們的下午茶,所以這次我改為在星期六下午1:30pm來享用他們的午餐。雖然周圍有很多人都在享用這家餐廳的炒貴刁菜式,但我真的很想嚐嚐他們的招牌菜「虎煅海鮮🦞混亂柸麵」。溫馨提示,如果你不喜歡辣的味道,可以告訴服務員點小辣,因為如果你使用自己的手機下單,可能無法做到這樣的要求。另外,我爸爸選擇了一份「泰式雞肉炒飯」。雖然我們兩個人共享兩個餐點,但我爸爸一吃就讚不絕口他們的「虎煅海鮮🦞混亂柸麵」,非常美味。麵條是用柸麵條炒出來的,然後再加上兩只青口和一隻虎蝦,外觀非常出色。他們以一個柸麵杯為外型買相,倒出麵條並添加虎蝦和其他海鮮🦞,非常值得拍照留念,而且看起來很漂亮。唯一的缺點是虎蝦似一早煑定先,所以沒有那麼Juicy,anyway服務員非常興奮地向我們推薦這道招牌菜,而他們的「泰式雞肉炒飯」則相對普通了一些,但裡面有很多雞肉和車厘茄🍅山葵和蔬菜,整體來說還可以!Signature 招牌菜式虎煅海鮮🦞混亂柸麵⭐️⭐️⭐️⭐️HK$148這道菜式做得很出色,無論賣相,味道都非常好,因為係杯麵

Signature 招牌菜式
虎煅海鮮🦞混亂柸麵⭐️⭐️⭐️⭐️
HK$148
這道菜式做得很出色,無論賣相,味道都非常好,因為係杯麵嘅緣故,他先將杯麵炒底,然後再加上海鮮,所以他的麵條比較幼又好彈牙,夠創新,好食💕好值得推介👍🏼🫶🏻🫶🏻

泰式凍奶茶🧋⭐️⭐️⭐️⭐️
HK$44

泰式鷄肉炒飯⭐️⭐️⭐️
HK$102
鮮奶咖啡☕️⭐️⭐️⭐️
我爸爸說咖啡稍嫌溫度不夠熱,因此當奶的比例是50%,喝到的只有奶香味而無法品味到咖啡豆的濃郁香氣。希望下次的咖啡杯能再熱一點就好了!
鮮奶咖啡
虎煅海鮮🦞混亂柸麵
2024-01-13
10 分鐘 (堂食)
虎煅海鮮🦞混亂柸麵
  • 虎煅海鮮混亂柸麵
2024-01-07 281 瀏覽
睇菜單已經覺得超適合打卡前菜泰式沙律 HKD 128無花果煙三文魚花束沙律情人節💌結婚周年來一束不相信女朋友哄不好主食虎蝦海鮮混亂杯面HKD 148這款也是打卡首選但我沒選🤣🤣像泰國那種墊一張紙然後海鮮倒出來用手抓來吃那種先生叫了酸辣冬陰公 HKD 88他嫌渣太多了我個人喝下去感覺也很泰式但是蝦不新鮮扣分太多給我叫了斑蘭香茅燒雞(半隻)HKD 128我覺得燒得很好皮脆肉嫩汁又多但先生不喜歡加了香料燒出來的味道再加上他吃雞胸肯定沒那麼好吃呀飲料椰香菠蘿飄雪 HKD 55這是一個伏 超大的伏難喝到一個點又酸又難喝絕對絕對不要叫這款我們真的整杯放桌面上泰式奶茶 HKD 44打卡必選又可愛又不貴還是經典中的經典甜品我覺得要叫芒果疊疊冰 HKD 118但因為我不想在寶前吃冰怕他吃太多會咳沒叫總的而言打卡美食還可以甜品飲料都還行
睇菜單

也很泰式
但是蝦不新鮮

扣分太多

給我叫了
斑蘭香茅燒雞(半隻)
HKD 128

總的而言
打卡美食還可以
甜品飲料都還行
2024-01-04 167 瀏覽
最近,在Lohas Park 開了一家名為Tommy Yummy Thai Food的餐廳,後來發現它原來是太興集團旗下的餐廳。餐廳的門口以開放式吧台的形式呈現,上面☝🏻寫著「Tommy Yummy Thai Cafe」,裝潢充滿greenery 墨綠色的色調營造出環保的氛圍。餐廳中間位置的右側擺放著他們招牌芒果沙冰形狀🍨🍧的霓虹燈。餐廳的營業時間是從早上10點到晚上10點,而在下午3點35分後,餐廳會停止服務進行清潔🧹。因此如果你在4點來享用下午茶☕️可能會感到失望。幸運的是,我媽媽在3點36分抵達,當我到達時已經是下午3點45分,我們迅速下單。餐廳的餐牌上有很多甜點選擇,但由於時間緊迫,我們急忙點了一杯泰式奶茶🧋、一個泰奶Tiramisu 、一個芒果乳酪碟碟冰🍨🍧,聽著泰式音樂🎵享受甜點☺️是一件很chill又愉快的事情,餐廳的餐牌融入了許多有趣的元素,非常適合拍照打卡☺️☺️,其實我都聽我爸爸講過,好地道的泰式咖喱本身係水飄飄的,所以如果食唔慣好地道嘅泰式咖喱就可以選擇其他菜單!泰奶Tiramisu ⭐️⭐️⭐️即刻做,賣相非常美,加了泰奶,感覺上唔係太夾,同埋Tiramisu有水飄𤅜太稀的感

泰奶Tiramisu ⭐️⭐️⭐️
即刻做,賣相非常美,加了泰奶,感覺上唔係太夾,同埋Tiramisu有水飄𤅜太稀的感覺!
HK$68

芒果乳酪碟碟冰,兩人份⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
即刻做,賣相靚,同埋我覺得佢好有心思,芒果冰沙再加糯米,還有一支好似芒果雪條嘅芒果肉好正,好值得推介👍🏼🫶🏻🫶🏻
HK$118

泰式奶茶🧋凍⭐️⭐️⭐️⭐️
HK$44
茶夠濃👍🏼非常香滑,甜香👍🏼

泰式奶茶🧋凍
泰奶Tiramisu
芒果乳酪碟碟冰,兩人份
2023-12-31
5 分鐘 (堂食)
泰式奶茶🧋凍
芒果乳酪碟碟冰,兩人份
2024-01-03 135 瀏覽
泰式豬頸肉炒河,晚市價錢份量仲少過同商場泰國菜嘅茶餐😒 咁都算喇,食到好幾啖啲鹽未炒開😖 呢個價錢,真係不可一不可再😓最慘係見到隔離枱個男仔,金邊粉要叫兩份先食得飽😢 其實,收得呢個價,可唔可以俾一個有「樽鹽」嘅份量? 唔係個個都想食減肥餐☹️ 特別D油仲要落到咁重手😩

泰式豬頸肉炒河  +  鮮芒椰漿柚子露
2024-01-03 151 瀏覽
泰式休閑Café,店內以不同樹木, 植物裝飾,滿滿渡假氣氛!黃金蛋咖啡軟殻蟹 細份2隻 $158好食,兩隻覺得唔夠,下次可以叫份大份更適合打拋豬肉碎煎蛋飯 $98豬肉碎份量充足,鹽香,香辣,夠惹味,非常下飯泰式甜品芒果乳酪疊疊冰 2人份 $118超級適合打卡!外層以芒果肉乳酪冰磚圍繞,賣相相當吸引,另配上椰汁,可以自己慢慢加落去,最入面有綿綿冰同埋糯米飯,疊疊冰與糯米飯一齊食,更有口感泰式奶茶 $44奶味較濃,飲落非常順滑!而且冰中有香葉,造型特別甜品加上精緻擺盤,外表已經好吸引,又岩打卡而有賣相好味道👍🏼

黃金蛋咖啡軟殻蟹 細份2隻 $158
好食,兩隻覺得唔夠,下次可以叫份大份更適合

打拋豬肉碎煎蛋飯 $98
豬肉碎份量充足,鹽香,香辣,夠惹味,非常下飯

泰式甜品
芒果乳酪疊疊冰 2人份 $118

泰式奶茶 $44
奶味較濃,飲落非常順滑!而且冰中有香葉,造型特別

甜品加上精緻擺盤,外表已經好吸引,又岩打卡
而有賣相好味道👍🏼
2023-12-26
  • 黃金蛋咖啡軟殻蟹
  • 芒果乳酪疊疊冰
2024-01-02 91 瀏覽
無花果煙三文魚花束✨🥗打卡必備!青瓜、煙三文魚腩都整成花嘅形狀,羅馬生菜就好似啲樹葉咁,擺盤上碟同一紮花 毫無分別!炸蝦餅 ✨🌟炸蝦餅好出色,有胡椒味,裡面除佐蝦膠,仲有完整一隻蝦,外脆內軟,最推介泰式奶茶🫣用佐一個菠蘿紋嘅樽裝住奶茶,最特別係個杯入面有舊班蘭葉嘅冰,好有風味,而且杯野飲冇 想像咁甜。香茅豬扒冬蔭公泡飯🥗餐廳好細心,已經切開佐一塊塊豬扒,肉嫩易吃,煎得剛剛好,冬蔭公湯的酸辣唔太辣,岩哂 我唔食辣既人,飯粒分明,一口口配合酸湯,好開胃!
無花果煙三文魚花束✨🥗

炸蝦餅 ✨🌟

泰式奶茶🫣

香茅豬扒冬蔭公泡飯🥗
2024-01-01 134 瀏覽
見新開,特意假期過來吃試下,出邊都有幾多人排隊。但未知一試就踩雷。上菜唔算快,幾串串燒幾百蚊,價錢貴,最主要肉柴,魚蛋算OK入得口。沙律裡面無花果超級生,未成熟就放上來,未食得。炒個豬頸肉河粉肉都柴到咬不動,份量少又鹹,一個人好似都唔夠食。糯米飯糯米太硬,飲料太甜。所有菜都唔得,唯有芒果都算OK,服務員未有吃完又匆匆收左D餐具,好似趕人快走一樣。都算加左服務費,好似茶餐廳節奏。總之唔會再有下次。。。

2024-01-01
2023-12-31 80 瀏覽
話說呢新開咗間泰菜係樓下都好興奮,頭幾日攞飛都攞到百幾號,就更加期待啦!終於有日下午茶時份岩岩好等到位,即刻試試佢先我哋坐咗係門口沙發位,裝修望落都唔錯,坐得都舒服,樓面同水吧職員都幾多下,而落單就係用QR CODE。當我哋一打開QR CODE發現係熟食方面得小貓幾款,所以就同職員咨詢會唔會有main menu 可以嗌呢,但職員表示因為廚房出唔切,所以下午茶時份就得下午茶menu ,ok fine~都合理既,始終新鋪開張,咁我哋就各嗌咗一碗湯粉,泰奶同泰綠奶,首先就泰奶到先,甜味方面大概係七成甜左右,唔錯唔錯,可惜個奶味就唔係好夠,而泰綠奶係十幾分鐘後都上埋,評價同泰奶大差不多~重頭戲湯粉上場,係等咗二十幾分鐘,滿心期待既冬蕯公金邊粉。一上枱上面三款餸就得各兩粒個湯就係偏甜偏酸,又唔係好夠味而且都唔係話好熱,如果係咁,我諗廚房都真係幾唔夠人,煮咁耐都出唔到啲熱辣辣既嘢最後淨係食咗啲餸同少少麵就放棄咗,而男朋友食晒都覺得好肚餓,所以份量都偏細,雖然係下午茶,但都70蚊一set,我個人認為都幾唔划算,仲要唔好食….
終於有日下午茶時份岩岩好等到位,即刻試試佢先

我哋坐咗係門口沙發位,裝修望落都唔錯,坐得都舒服,樓面水吧職員都幾多下,而落單就係用QR CODE。

下午茶
2023-12-29 103 瀏覽
貴唔系問題,問題系真系好難食普通到唔會在去第二次!遲早有轉名個位置沙律冇味道!+配30蚊!!!!好細兜!真系好難食康城嘅居民真系冇去食,太浪費了!所有野都冇味🥲
貴唔系問題,問題系真系好難食
普通到唔會在去第二次!
遲早有轉名個位置

沙律冇味道!+配30蚊!!!!好細兜!
真系好難食
康城嘅居民真系冇去食,太浪費了!
所有野都冇味🥲
2023-12-28 127 瀏覽
人氣泰式ᴄᴀғᴇ「𝕋𝕠𝕞𝕞𝕪 𝕐𝕦𝕞𝕞𝕪」 2022年登陸中環以來,大受食客歡迎,最近更於將軍澳ᴛʜᴇ ʟᴏʜᴀs開設品牌第二家分店。新店以「我在泰國看日出」為設計靈感,配合木製陳設和自然採光設計,讓你有如置身泰國海島,相當寫意食物方面,新店提供全新限定泰西fusion美食,包括黃咖喱薯蓉燉牛面肉、香辣海鮮蝶豆花飯、泰式奶茶tiramisu、原隻菠蘿雪花冰等✨虎蝦海鮮混亂杯麵作為餐廳招牌菜,不得不提這個混亂杯麵。碟上的杯麵紙杯已經很吸引,配上大蝦,魷魚、青口等海鮮配料,加上冬陰公味,辣得過癮✨黃咖喱薯蓉燉牛面肉牛面肉經過炆燉後,入口軟腍,配上綿滑薯蓉,口感豐富。配上由多種香料自家調配的黃咖喱,微辣中帶甜味,非常惹味✨泰式炸物拼盤圓碟擺滿多款泰式炸物,包括蝦餅、魚餅、雞翼,春卷、豬頸肉、蝦片等,全部新鮮即炸,香脆可口✨泰式奶茶ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 甜品方面,突破傳統設計出以意大利軟芝士的創新甜品,軟芝士加入泰式奶茶,紅茶濃郁芳香。置頂手指餅外脆內軟,食用時可淋上泰式奶茶醬,令味道更昇華✨泰式班蘭奶凍奶凍口感順滑,每一口啖啖班蘭獨特味道,加上伴碟芒果和雜莓,簡單美味✨泰式奶綠用綠茶泡製的奶茶,

✨虎蝦海鮮混亂杯麵

✨黃咖喱薯蓉燉牛面肉

✨泰式炸物拼盤

✨泰式奶茶ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ

✨泰式班蘭奶凍

✨泰式奶綠
用綠茶泡製的奶茶,保留香濃茶味之餘,更帶出清新味道。還附上一支樽裝奶茶,可按個人喜好調較濃淡口味
2023-12-28 215 瀏覽
舖頭最近新開張 頭幾日大排長龍我本身又鍾意食泰菜 自然好期待今次八點幾去到 仲要見好多樣嘢食售罄梗係好開心啦 即係話我知好好味嘛點知開始食 真係惡夢嘅開始蝦球炒金邊粉非常之濕 濕到林曬。同埋冇味 非常神奇不過都唔夠呢個咖喱犀利即係都好難想像咖哩會衰啦點知 真係可以😵‍💫個咖喱嘅味道係 類似珍珍定卡樂B嘅冬陰功薯片粉?總之得個鹹字 鹹到洗腎至於員工嘅服務除咗幾個年紀比較大比較有經驗嘅樓面之外其他個個過分內向 或者完全冇心裝載唔係要你同我傾偈傾偈但係經過好多次都唔敢過嚟收碟到到上甜品都只係比兩隻新碗我哋⋯迫爆張枱,夾硬擺兩隻碗埋去
舖頭最近新開張 頭幾日大排長龍
我本身又鍾意食泰菜 自然好期待
今次八點幾去到 仲要見好多樣嘢食售罄
梗係好開心啦 即係話我知好好味嘛

點知開始食 真係惡夢嘅開始

蝦球炒金邊粉非常之濕 濕到林曬。
同埋冇味 非常神奇

不過都唔夠呢個咖喱犀利
即係都好難想像咖哩會衰啦
點知 真係可以😵‍💫
個咖喱嘅味道係 類似珍珍定卡樂B嘅冬陰功薯片粉?
總之得個鹹字 鹹到洗腎

至於員工嘅服務
除咗幾個年紀比較大比較有經驗嘅樓面之外
其他個個過分內向 或者完全冇心裝載
唔係要你同我傾偈傾偈
但係經過好多次都唔敢過嚟收碟
到到上甜品
都只係比兩隻新碗我哋⋯迫爆張枱,夾硬擺兩隻碗埋去
蝦球炒金邊粉
2023-12-27 78 瀏覽
🎊Tommy Yummy第一間分店已經喺本月20日登陸康城站The LOHAS啦🎉 店舖有多個型格打卡位,營造成🇹🇭泰式Café既relax又chill嘅感覺😌更有新店限定嘅泰西Fusion料理,啱晒打卡📷又好食🤤🍜虎蝦海鮮混亂杯麵 $148賣相極吸引,用成個杯麵放上碟上,再加埋麵、虎蝦、青口、魷魚,特別又惹味🐮黃咖哩薯蓉燉牛面肉 $128用上薯蓉配合牛面肉,薯蓉幼滑軟綿,沾上黃咖哩不太辣,味道好牛面肉脂肪含量低,骨膠原豐富,炆燉過後更軟腍🥢泰式炸物拼盤有炸春卷、炸蝦片、炸蝦餅、雞翼、魚餅等,勁多嘢食好豐富🇹🇭泰式奶茶Tiramsu $68好特別嘅combination,tiramisu都可以有泰式奶茶味道,芝士慕絲加入泰式奶茶,錫蘭味甘醇突出,好有新鮮感,而入面有手指餅,再淋上泰式奶茶醬,味道更豐富💚泰式斑蘭奶凍 $78好鐘意呢個甜品,唔甜之餘又有斑蘭香,奶凍好滑溜,好好食🤤飲品

更有新店限定嘅泰西Fusion料理,啱晒打卡📷又好食🤤

🍜虎蝦海鮮混亂杯麵 $148

🐮黃咖哩薯蓉燉牛面肉 $128
用上薯蓉配合牛面肉,薯蓉幼滑軟綿,沾上黃咖哩不太辣,味道好
牛面肉脂肪含量低,骨膠原豐富,炆燉過後更軟腍

🥢泰式炸物拼盤
有炸春卷、炸蝦片、炸蝦餅、雞翼、魚餅等,勁多嘢食好豐富

🇹🇭泰式奶茶Tiramsu $68

💚泰式斑蘭奶凍 $78
好鐘意呢個甜品,唔甜之餘又有斑蘭香,奶凍好滑溜,好好食🤤

飲品
10 分鐘 (堂食)
2023-12-26 208 瀏覽
我必須說,呢間係我吃過的最差的餐廳之一。從進入餐廳的那一刻起,我就感到很失望。首先,服務質量好差,服務員漫不經心地對待客人,從頭到尾都沒有笑容,而且明顯缺乏專業知識。他們沒有提供任何建議或解釋菜單上的菜品。他們亦沒有理會排隊的次序,讓無數人插隊,基本上你唔使去拎飛。食物無論是外觀還是味道都是災難。我點了一份串燒,結果它來到桌上的時候已經過度燒熟,完全失去了嫩滑和口感。金邊粉亦都無味,連醬料亦無任何層次感或風味。餐廳的環境也讓人難以忍受。唔抹枱唔掃地,非常不舒適,我坐了不到一小時就要走。一個極度令人失望的地方。無論是服務、食物還是環境,它都無法達到基本的水準。我絕對不會推薦這家餐廳給任何人,如果你想食一餐正常嘅飯,請遠離呢間餐廳。