2016-09-24 1430 瀏覽
行過銅鑼灣,當然去買cupcake~這間的cupcake比較少,適合女生食用。我去的時候是105可以買4件,毫不猶豫選了4件~我個人喜愛甜食,覺得味道岩岩好好,份量適中。而媽媽食完就覺得太甜啦~!如果喜愛甜食的女生,這間不錯~
行過銅鑼灣,當然去買cupcake~
這間的cupcake比較少,適合女生食用。
我去的時候是105可以買4件,毫不猶豫選了4件~
我個人喜愛甜食,覺得味道岩岩好好,份量適中。
而媽媽食完就覺得太甜啦~!
如果喜愛甜食的女生,這間不錯~
2016-06-09 2953 瀏覽
行經銅鑼灣與你相遇,相信唔係巧合咁簡單,既然個天比機會就我就帶你返屋企喇,講嘅係哩度嘅cup cake, 食過一般的cup cake都係麻麻,一次散水餅改變左我對cup cake 睇法,估唔到cup cake 可以咁好食嘅,買左3個同屋企人分享,焦糖海鹽,甜中帶咸令甜道提升唔會太甜。玫瑰,花香撲鼻,質地幼滑。紅莓,粒粒紅莓甚有咬口,加上幼滑忌廉,好味。蛋糕鬆軟少少濕潤唔乾,3個蛋糕各有千秋,難分高下, 水準依然,我最鐘意
  • TwelveCupcakes
2016-05-14 2686 瀏覽
因為之前收到朋友送的cash coupon,所以來到換,50元的coupon可以換cupcake兩個。款式也不少選了紅絲絨及士多啤梨朱古力味take away,包裝很漂亮蛋糕不會太甜,最怕cupcake太甜易濟,twelve cupcake 顯然在甜度上有所控制,而cupcake本身顯潤,不用配茶吃也能簡單吞下整個。士多啤梨朱古力味比較好吃,一咬已有香甜士多啤梨香氣,朱古力味不算濃。不過價錢稍貴,見有推出迷你裝可以一次試多種口味,應該比較划算,當日見有兄弟來換蛋糕,應該是用作婚禮Candy corner 用吧,不失為一個好idea

款式也不少
選了紅絲絨及士多啤梨朱古力味take away,
包裝很漂亮

2016-04-20 2271 瀏覽
Molten chocolate lava cake🍫($30) 出面食一個心太軟郁啲就五十幾六十蚊,估唔到cupcake店都出心太軟,而且價錢超親民。買返屋企叮十秒鐘左右,一切開入面既朱古力即刻湧曬出尼🌊。神奇既係外皮好薄,但都承托到入面咁多既朱古力,不過拎既時候要小心,好易爆架。朱古力味道非常濃郁,如果驚太甜既話可以配返杯茶飲。

2016-03-27 1513 瀏覽
怎麼可以吃兔兔喔🐰-復活蛋節又到啦(女皇係咁叫👸🏻)呢三款復活節limited edition巧打意喔😁$25/件,$135/半打,$250/打,+$5/special😎要泥哄人都好😂呢三款分別係唔同復活節裝飾的蛋糕, 裝飾成可愛的復活兔,兔仔最鍾意食嘅蘿蔔,仲有復活蛋,的確可愛。 兔仔裝飾其實係mochi同埋棉花糖, 蘿蔔同埋雀巢分別係唔同味道既buttercream。幸好butter cream打到輕盈,食落感覺唔太油膩。cream cheese 帶點微酸,正是我喜歡的種類。復活蛋其實係兩個可愛的朱古力, 相比起另外兩個蛋糕,朱古力蛋糕來得比較濕潤亦冇咁鬆散,微微的朱古力味 不會過甜。 可惜的是另外兩個杯子蛋糕焗得太過乾了,叉起來吃的時候有點兒鬆散塌下的感覺
怎麼可以吃兔兔喔🐰

2016-03-24 1083 瀏覽
靚Cupcakes😆兔兔cupcake係復活節特別版🐰好QQ啊😍(放平左隻兔兔,個樣好似特別蠢😂)💰HKD30兔兔樣係cream cheese+椰絲,cream cheese🧀都幾滑,而耳仔係棉花糖黎嘅🍬蛋糕好似細個麵包店買果啲一大袋cupcake仔果隻,幾好❤️另外,後面嘅係雙重朱古力Cupcake🍫朱古力味真係好重,上面嘅chocolate cream亦好滑👍🏻個人覺得呢個比較好味❤️💰HKD25🔺🔻而加市面上好多cupcake舖,閒閒地廿幾三十蚊個😢係好靚,但好貴💸真係唔係好捨得食🙈dl某apps做會員就有買一送一嘅一次機會😂就姑且試下啦🙄

🔺🔻

2016-03-22
2016-02-21 1316 瀏覽
Red velvet cupcake 是我心頭好。但要找它的蹤跡一點也不易。今次買到twelve cupcake 的紅絲絨特別版和sift 的比較一下。Twelve cupcake 的旦糕和sift 的差不多大小。而這家用上彩色朱古力作裝飾,睇得又食得 。一咬下去,表面的cream cheese icing 的比較結實一點,和甜一點點,食到少少糖粒,唔夠幼滑。 個人覺得這cream cheese 的酸度唔夠,突出唔到cream cheese 的獨有味道。而sift 的cream cheese icing 則比較多一點點,幼滑一點同酸甜多一點,仲有淡淡檸檬香。 而旦糕方面, 兩家都做到好鬆軟。twelve cupcake 的旦糕有點鬆散,唔夠濕潤,似朱古力旦糕多過red velvet;這方面sift 又做得比較moist同 口感輕盈絲滑。

Twelve  s  red  velvet

2016-02-20
Twelve  s  red  velvet
2015-12-31 1376 瀏覽
行過twelve cupcakes見佢新出左聖誕版,其中有一款仲要有鹿仔個樣好可愛,所以買左幾個黎試下。$30/each朋友試左鹿仔嗰個 我就揀左聖誕手扙伴蘋果肉桂味,面頭兩枝stick係由新鮮既士多啤梨糖醬淋上少許白朱古力絲,少少甜。 cream係蘋果肉桂味,有d似食緊McDonald's 既蘋果批,蛋糕好鬆軟可口,甜度啱啱好,配上咖啡更佳,好滿足既一個tea

朋友試左鹿仔嗰個

• Cupcakes
2015-11-02 1865 瀏覽
Halloween is too scary? Let's have a sweet version I got a little box week before the Halloween. It's not the first time I go for special edition of Twelve Cupcakes, and this time, they even have a very REAL pumpkin cake with real smashed pumpkin fillings. Indeed I cannot tell the big difference by this little invention, but the overall quality still stays quite good. And as usual, I cannnot hold them until the next morning.
Halloween cupcake box
2015-10-21
下午茶
2015-08-07 2368 瀏覽
還記得去年曾經試過 Twelve Cupcakes 推出的四款為慶賀中秋佳節而製作的特別版 Cupcake,印象不錯。原來今年 Twelve Cupcakes再接再厲推出了更多款式的中秋特別版 Cupcake,選擇就更多了。今年的六款中秋特別版杯子蛋糕,包括「紅莓朱古力」、「特濃咖啡朱古力」、「綠茶朱古力」、「柚子雲尼拿」、「伯爵茶雲尼拿」和「士多啤梨雲尼拿」六款,我與太太正好每人吃三款。六款不同口味的杯子蛋糕,以 Twelve Cupcakes充滿節日喜慶氣氛的紅色盒子裝載著。回到家,六件排列得整整齊齊的杯子蛋糕便呈現眼前。細心看看,有黃澄澄圓月和白色雲朵的是「紅莓朱古力」、圓月上有一隻小白兔的是「特濃咖啡朱古力」,至於另外四件杯子蛋糕,則分別有黃色和粉紅色,上有雕花圖案的朱古力片作為點綴,賣相獨特。我吃的是「紅莓朱古力」、「特濃咖啡朱古力」和「士多啤梨雲尼拿」。三款中,我最喜歡「特濃咖啡朱古力」,味道最濃,也最香,咖啡與朱古力亦很匹配。「紅莓朱古力」因為有紅莓的關係,甜中帶點酸,較適合不太嗜甜的客人。而「士多啤梨雲尼拿」雖然不是我最喜歡的口味,味道也可以。所有杯子蛋糕的夾心內層都是

我吃的是「紅莓朱古力」、「特濃咖啡朱古力」和「士多啤梨雲尼拿」。三款中,我最喜歡「特濃咖啡朱古力」,味道最濃,也最香,咖啡與朱古力亦很匹配。「紅莓朱古力」因為有紅莓的關係,甜中帶點酸,較適合不太嗜甜的客人。而「士多啤梨雲尼拿」雖然不是我最喜歡的口味,味道也可以。所有杯子蛋糕的夾心內層都是橙色的,就好像月餅中的蛋黃一樣,實在很有心思。
雖然我沒有吃其他三款,但聽太太說味道都不錯,清新的柚子我一向都喜歡,綠茶和伯爵茶也是喜歡喝茶的我的心頭好,要是我有吃的話,相信都會喜歡的。

題外話/補充資料: 這些造型應節的中秋特別版杯子蛋糕,可由9月18日起開始用中秋節系列禮券換領,禮券已在8月1日公開發售。
2 分鐘 (外賣自取)
其他
  • 特濃咖啡朱古力杯子蛋糕
2015-06-16 2475 瀏覽
最近用了電話App Strollet,有Twelve Cupcakes迎新優惠"買一送一",剛巧經過,肚子又餓,就來個下午茶tea一tea~先是Lemon Honey~ 面層是檸蜜味的buttercream,下層是帶有蜜糖香甜味的呍呢拿味cupcake~ 原本那檸蜜味很不錯的,但可惜那buttercream口感其差... 入口溶口油般的口感實在難嚥下,而且偏甜... 蛋糕層則的蜜糖香甜則很香純,蛋糕亦算鬆化之餘保持濕潤度,但同樣偏甜...或許都是因為cupcake的基本甜度要求吧...  再來就是Raisin Rum Chococlate cupcake~ 今次的buttercream是rum酒朱古力味,較Lemon Honey的企身,但仍然是偏油,味道總算香濃而不會太甜,可能是有rum酒的緣固減輕了甜味吧~ 蛋糕層是有齊rum酒、提子的朱古力蛋糕,同樣香濃,提子粒增添口感~ 雖然個人仍覺得稍甜,但整體比Lemon Honey的優勝~或許cupcake本身就是要很甜很甜的東西吧...不是我的所愛...

Raisin Rum Chocolate, Lemon Honey

2015-06-13
用餐優惠
優惠券
2015-06-03 2118 瀏覽
今日係皇室堡等入場睇戲, 順便試左依間好似係新加坡算出名既cupcake店店舖裝修以純白式磚牆為主, 給人簡約的感覺,cupcake $25一件, 點左Oreo, 士多啤梨忌廉同咖啡味ga蛋糕店員比左支叉我, 不過件cupcake頗細件所以身為男仔ga我, 最後都係一口一件甘食左佢地味道不錯, 唔會太甜, 蛋糕亦鬆軟, 食完3件都吾覺漏同口乾, 想再食,所以睇完戲我都再買左盒比屋企人, 佢地都話好味同個包裝都ok可惜堂食只有幾張細枱, 且對住門口, 令環境感覺侷促,人來人往而且有D熱,今後如果再幫襯都會外賣為主
今日係皇室堡等入場睇戲,
順便試左依間好似係新加坡算出名既cupcake店

店舖裝修以純白式磚牆為主, 給人簡約的感覺,
店員比左支叉我, 不過件cupcake頗細件
所以身為男仔ga我, 最後都係一口一件甘食左佢地

味道不錯, 唔會太甜, 蛋糕亦鬆軟,
食完3件都吾覺漏同口乾, 想再食,

今後如果再幫襯都會外賣為主

2015-04-27
2015-05-24 2156 瀏覽
慕名而來,卻覺得和其他cupcake差不太多,並且個人覺得太甜,環境一般,一些空桌子無人收拾,下次唔會再來嘗試。cupcake賣相也普通,不算精緻,cake的程度不夠好。
2015-05-09 2139 瀏覽
作為星期日足球聯賽的愛好者,雖然不能每星期也參與比賽,但每當有空可以比賽時,總會份外起勁,希望藉此重拾年少時的衝勁.而愛人每次也會現場觀看我的比賽,今天難得有入球,賽後愛人買來了深愛的CUPCAKE作為獎勵^^twleve cupcake作為星加玻知名品牌,一定有其過人之處.CUPCAKE的SIZE設計為剛剛好可以"一啖一個",而十多款的味道各有千秋,而在下最喜歡的是右下角朱古力慕絲,朱古力味不淡不濃,而且又不膩,非常輕怡的一個甜品小吃左上方的櫻桃味道香甜,可惜始終份量太小只能淺嘗中間的星星CREAM太多了,導致甜味過濃,但CUPCAKE底味道較為沈實,實是中和了甜味期待下次再有這樣的小禮物呢

左上方的櫻桃味道香甜,可惜始終份量太小只能淺嘗

期待下次再有這樣的小禮物呢
2015-05-02 1810 瀏覽
Lunch Time 行過,見到有 Buy 2 Get 1 Free Promotion, 就買左3件返公司請同事食下午茶。2點買到返公司,3點幾先開黎食,我就係食Raspberry Honey, 酸酸甜甜,有清淡既蜜糖香味,面頭有小許乾桑子粒粒,增加口感,而且味道清新。Milk Chocolate Hazelnut 同事話好重榛子,而且佢配上果條kinder 一齊食,好好味,雖然kinder 說疏左小小氣。佢既旦糕底好鬆軟,唔會太重牛油,感覺會較健康。
Radpberry Honey, Milk Chocolate Hazelnut, Mocha

2015-04-30
  • baspberry honey