2024-07-10 256 瀏覽
以往經常去屯門巿廣場 Aeon 超市 UCC 餐廳,D海鮮湯意粉,上枱時熱度剛剛好,D海鮮僅僅熟有鮮味。但這兩個星期去了屯門UCC餐廳,點了「海鮮湯意粉」,但這兩次經歷都不愉快,啲海鮮煮過頭了, 都不知道是不是轉了「新廚師」,係度 「hea」 煮,將D海鮮放咗落鑊,就唔理冇睇時間,D蝦煮到縮埋晒好韌冇味道,D帶子煮到老晒散晒,D蜆仔煮到離晒殼。又有一次經歷,點了牛肉意粉,啲牛肉有啲韌,而且有筋添。比以往D肥牛又差很多了。

海鮮湯意粉
海鮮湯意粉
2024-07-10
下午茶餐Tea Set Menu2:30pm-6:00pm免費配 UCC招牌咖啡/西冷紅茶/鮮橙汁FREE UCC Special Blended Coffee / Ceylon Tea / Orange Juice with every Tea set海鮮意大利燴飯(蕃茄忌廉蝦汁)(輕量) $81Seafood Risotto (Shrimp Tomato CreamSauce) (Light)好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{燴飯味道很好 飯既軟硬度適中 粒粒飯都有蝦汁既濃香味 配料還有少量海鮮}鮮蝦拿破崙意粉(輕量) $80Shrimp Napolitan Spaghetti (Light)好味指數 3/5 🍭🍭🍭{整體味道正正常常 但性價比不高}🧐感覺:這兩款下午茶輕量版 份量真係較少 但價格較高 日本甜王士多啤梨軟雪糕 (只限外賣) $45Amaou strawberry Soft Ice Cream (Take Away Only)好味指數 3/5 🍭🍭🍭{士多啤梨味很濃 但味道較甜 最頂既士多啤梨新鮮清甜}
下午茶餐
Tea Set Menu
2:30pm-6:00pm
免費配 UCC招牌咖啡/西冷紅茶/鮮橙汁

海鮮意大利燴飯(蕃茄忌廉蝦汁)(輕量) $81
Sauce) (Light)
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭

日本甜王士多啤梨軟雪糕 (只限外賣) $45
好味指數 3/5 🍭🍭🍭
{士多啤梨味很濃 但味道較甜 最頂既士多啤梨新鮮清甜}

2024-01-12 565 瀏覽
UCC位於屯門吉之島的其中一個角落位置其實有點隱蔽。開咗咁耐都未有機會試,今日自己經過就嚟食返個休閒午餐。他們係午餐時段提供了一個加36HKD的套餐,包括沙拉和飲品。沙拉的份量偏小,但菜非常新鮮,搭配左豐富的芝麻醬,為整體口感十分豐富。我點了牛肝菌醬鵝肝意大利燴飯HKD126飯的軟硬程度很適中,每一口都有很好的咀嚼感。牛肝菌醬和鵝肝的組合非常出色。另外,他們還提供了免費的軟雪糕。雪糕的奶味十足,非常順滑。小總結❤️❤️❤️📌價錢略貴📌人流少坐得好舒服

我點了牛肝菌醬鵝肝意大利燴飯HKD126

另外,他們還提供了免費的軟雪糕。雪糕的奶味十足,非常順滑。

小總結❤️❤️❤️
📌價錢略貴
📌人流少坐得好舒服
2023-12-24 450 瀏覽
UCC咖啡就成日聽到好出名的,今次試下UCC Coffee Shop啲食物質素又點呢。我們抵達時非常幸運地發現根本不需要等位。我們點了兩份套餐,每份套餐都包括沙律、咖啡和餐湯。🥗沙律是以細細碗裝盛載的沙律菜,份量不算太大,但味道清新,讓人開胃。🥣餐湯是一碗濃厚的忌廉湯,味道濃郁且滑順。☕至於咖啡,它散發著濃郁的咖啡香氣,喝起來味道濃郁而香濃。接下來是主菜:🍴蜆肉什菇豆奶湯鳥冬,蜆肉份量豐富,豆奶湯濃郁。為整道菜提供了濃郁的口感。然而,讓人有些失望的是鳥冬的口感偏軟淋,不夠有嚼勁,這點可能不符合部分人的喜好。🍴牛肝菌醬鵝肝意大利燴飯,鵝肝的份量較少,口感有些差。然而,飯的醬料非常豐富,每一粒飯都包圍著濃郁的醬汁。整體而言,UCC Coffee Shop的食物質素一般。除了食物之外,這裡的服務員非常友善和迅速,讓我們感到受到了很好的招待。另外還有一點失望的是,我們本來看見出面寫明點主餐會有雪糕免費供應,但是點餐後才發現沒有了,有點可惜。

我們點了兩份套餐,每份套餐都包括沙律、咖啡和餐湯。

接下來是主菜:

2023-12-17
$182.6 (晚餐)
2023-09-07 394 瀏覽
Lunch set : 三文魚菠菜意粉 $105,沙律+咖啡 $36,加一= $155🥗 沙律:量少,主要係生菜碎🍝 三文魚菠菜意粉:量ok,剛到時唔覺有煙,撈起時好多煙,應該係叮熱的!三文魚少、過熟到"鞋",菠菜竟然有多條約2吋長的菜莖,由於比較韌,要挑晒出來分開食,否則唔知點先至可以在口內同意粉分開吞,前所未見!☕️咖啡:只落少少奶,成杯咖啡白晒,原來係奶精!我最怕多奶咖啡!不如原裝小膠盒上,好過放在器皿扮鮮奶/cream!以前在港島試過這品牌咖啡店已覺得麻麻,而這店價錢貴,平時亦唔多客,所以無諗過試,但上月有一日因趕時間才光顧。唔想花時間用手機落單,問中年女服務員可否幫忙寫,佢高聲話 "你講吖、你講吖",我便說唔好意思,佢無回應,似乎一而再表示不滿。其實在不同食肆見過食客這樣要求,服務員都立即幫忙,這位服務員好似覺得我令佢做多咗嘢。物無所值、食得唔開心,一次都厭多!
Lunch set :
三文魚菠菜意粉 $105,沙律+咖啡 $36,加一
= $155

🥗 沙律:量少,主要係生菜碎

物無所值、食得唔開心,一次都厭多!
2023-06-23 503 瀏覽
今日早收工齊齊同老公仔到商場义下車電,中間時段就決定歎個精簡下午茶☕️諗起Aeon地下新開咗間UCC, 順路入去睇吓有咩好食😋人流不是太多都坐得幾舒服😄老公叫咗個三文治🥪而我因為冇食午餐,所以見到有份輕型香草意粉🍝即刻提升哂我d食慾起碼不只是肉醬意粉之類咁單調😉在兩者相比之下,我哋都認為意粉係絕對完勝三文治嘅!因為份三文治🥪賣到咁嘅價錢但入口就感覺空虛咗啲囉!雖然意大利粉係輕盈份量但食入口就層次分明而且味道都唔錯下次可以再encore 至於杯咖啡和檸檬茶真係普通過普通版!明明呢間係一間coffee shop但係點解杯飲品會咁失色嘅真係要扣少少分
下次可以再encore
2023-06-13
蟹肉碎蛋三文治
香草汁蜆肉本姑意粉
2023-06-19 335 瀏覽
黃雨中不用等位,良朋相聚本是美事,食物水準不錯, 雖然價錢頗貴亦能接受,但其中一位短髮沒有眼鏡的waitress破壞了 整頓晚餐 , 以後不會再來,黑面/迴避, 竟然相隔三張枱大叫要「要咩?」 多次要求人手落單都被拒絕,只是不斷叫「自己揀啦,自己㩒啦」 最後我們都係撳錯order, 由於中途碰上朋友, 五人坐四人枱,黑面waitress要求我哋分枱坐被我們拒絕後更諸多要求,叫我們 三人坐兩人的位置不能越出她上菜的範圍, 整頓晚餐 沒有享受可言,有如坐針氈。
2023-06-17
2022-10-12 760 瀏覽
朝早想食個all day breakfast 或者輕食早餐都會諗起去UCC,佢地個滴漏咖啡☕️好好飲,喺日式味道唔太濃也唔需要加奶,很易入口!呢到好容易搵位,輕輕鬆鬆嘆一個早餐,很不錯😌
2022-09-04
$90 (早餐)
2022-06-04 926 瀏覽
今日同屋企人睇完戲之後就去搵食,我家小老闆話某日發現這間UCC 已想試,奈何太多人所以沒有食,今日就陪佢去試吓啦雖然人流唔算多,但我哋都等左差唔多20分鐘。打開餐牌,有飯、意粉、烏冬、薄餅同窩夫。我哋一人叫左一款主食,但原來主食沒有跟餐飲,如轉餐要加$40(沙律+餐飲),感覺上都頗為貴煙肉忌廉烏冬菠菜三文魚意粉煙三文魚牛油果焗奄列飯黑松露醬鮮白菌帶子意大利燴飯(兩份轉套餐)沙律🥗只是細細碗的沙律菜。煙三文魚忌廉烏冬,上面鋪咗一隻溫泉蛋,忌廉汁唔算濃味,但烏冬好彈牙,加上蛋汁味道好好多菠菜三文魚意粉,賣相好一般,味道亦比較清淡煙三文魚牛油果焗奄列飯,整個飯面鋪咗一層嘅三文魚,三文魚底下有芝士同奄列飯,一口由上到下食落去,口感豐富黑松露醬鮮白菌帶子意大利燴飯,整個飯有好香濃嘅黑松露味,上面鋪咗三隻帶子煎得十分香脆UCC 嘅咖啡本人就唔係太識欣賞,又貴,又細杯整體來講四款食物,意粉🍝飯烏冬都幾好味,重點係每一款嚟到都同相十分相似,仲要係熱辣辣

雖然人流唔算多,但我哋都等左差唔多20分鐘。
打開餐牌,有飯、意粉、烏冬、薄餅同窩夫。

菠菜三文魚意粉
煙三文魚牛油果焗奄列飯
黑松露醬鮮白菌帶子意大利燴飯
(兩份轉套餐)

沙律🥗只是細細碗的沙律菜。

煙肉忌廉烏冬

菠菜三文魚意粉,賣相好一般,味道亦比較清淡
菠菜三文魚意粉

煙三文魚牛油果焗暗列飯

黑松露醬鮮白菌帶子意大利

UCC 嘅咖啡本人就唔係太識欣賞,又貴,又細杯
UCC招牌咖啡

整體來講四款食物,意粉🍝飯
烏冬
都幾好味,重點係每一款嚟到都同相十分相似,仲要係熱辣辣

煙三文魚牛油果焗暗列飯
黑松露醬鮮白菌帶子意大利
  • 煙三文魚牛油果焗奄列飯
  • 黑松露醬鮮白菌帶子意大利燴飯
2022-05-26 514 瀏覽
開左好耐,但佢個位置令我成日都忽略,一直都未試過🙈終於去試左一次🤪平日中午去,無咩人,有好多位舖頭光猛、乾淨,好舒服食物都ok 不錯加錢做套餐,有沙律&飲品招牌咖啡好飲👍🏻
開左好耐,但佢個位置令我成日都忽略,一直都未試過🙈
終於去試左一次🤪
平日中午去,無咩人,有好多位
舖頭光猛、乾淨,好舒服
食物都ok 不錯
加錢做套餐,有沙律&飲品
招牌咖啡好飲👍🏻
三文魚牛油果焗飯
2022-05-16
三文魚牛油果焗飯
2022-04-17 488 瀏覽
UCC一向好好食好耐冇去過原來屯門巿廣場$12店嗰邊開左好新淨 好光猛 乾淨企理比較細間 目測大約有20張二人枱疫情下都唔使點等位等左十分鐘左右有bb櫈(啡色綁落普通櫈嗰種)叫咗1)咖喱炸雞飯2)黑松露帶子意大利飯3)芝士焗雞肉螺絲粉轉咗餐加橙汁畀小朋友 有日式沙律🥗4)叫咗兩個waffle:一朱古力,一士多啤梨朱古力嘢食全部都好好味係杯橙汁勁多冰筆走啲冰得得返半杯都冇Waffle 就冇即刻食所以淋咗😢服務好好👍🏻侍應姐姐們好有禮貌又好貼心幫手整bb椅好樂意咁安排兒童餐具會再次幫襯的
UCC一向好好食
好耐冇去過
原來屯門巿廣場$12店嗰邊開左
好新淨 好光猛 乾淨企理
比較細間 目測大約有20張二人枱
疫情下都唔使點等位
等左十分鐘左右
有bb櫈(啡色綁落普通櫈嗰種)

叫咗

又好貼心幫手整bb椅
好樂意咁安排兒童餐具
會再次幫襯的

2022-04-15 414 瀏覽
呢次係我第一次食ucc coffee shop個waffile算正常水準 以佢個價錢都算貴但d waitress 同果茶唔得我入去之前 問佢「有無affrogato」佢話「無」我話「係雪糕咖啡喎」佢話「咁有」我話「邊度有寫?想睇下個價錢」佢揭下個menu 然後話「咦我呢間分店無」咁我問佢「有無雪糕」佢話「有」「咁甜品呢?」佢話「有 」咁我入去坐低….因為我好想食雪糕甜品埋到位 我話我想order 喇 個waitress 話 「講野丫」我望一望佢 以為自己去左茶記 我呆左 我叫個waffle食 問佢「請問雪糕係乜野雪糕 乜野牌子 」佢成個樣都係問號 然後話「無架」叫野飲個陣 我問佢甜品有無跟野飲 佢話無 我問佢有乜好飲 佢話「咖啡/茶啦 果茶囉 夠大壺 可以飲到幾杯」OMG! 呢個係乜野介紹? 呢度埋單連服務費$146首先我唔覺得有服務 第二食物總體除左賣相同埋個牛角waffle外都唔合格 雪糕係死甜 果茶似糖漿 無茶味 waitress介紹簡直awful. 真係以後唔會再黎 唔抵食又一肚氣
呢次係我第一次食ucc coffee shop

個waffile算正常水準 以佢個價錢都算貴
但d waitress 同果茶唔得
我入去之前 問佢「有無affrogato」佢話「無」
我話「係雪糕咖啡喎」佢話「咁有」
我話「邊度有寫?想睇下個價錢」
佢揭下個menu 然後話「咦我呢間分店無」
咁我問佢「有無雪糕」佢話「有」
「咁甜品呢?」佢話「有 」

咁我入去坐低….因為我好想食雪糕甜品

埋到位 我話我想order 喇
waitress 話 「講野丫」
我望一望佢 以為自己去左茶記 我呆左

佢成個樣都係問號 然後話「無架」

OMG! 呢個係乜野介紹?

呢度埋單連服務費$146

真係以後唔會再黎 唔抵食又一肚氣

2022-03-30 233 瀏覽
食左個咖喱漢堡扒飯,真係自己去買材料煮煮可以整到佢咁,但佢要賣成舊水,真係食一次吾會再食,一啲都唔值果個價,仲要加一😅但服務係唔值俾加一😅可能係個人用餐體驗太差啦。不過咖啡係OK ge, 所以可以剩係去外買杯咖啡就算。
2022-03-01 208 瀏覽
《UCC Coffee Shop》🏠屯門市廣場一期G層Aeon G03號舖細細個就有既呢間老牌日本Coffee Shop,屯門呢間分店係第一次食。因為疫情,晚市有特價套餐,可選指定意粉或飯,包餐飲一杯。牛肉汁漢堡煎蛋飯,日式西餐餐牌上必有的菜式,味道OK:茄汁鮮蝦茄子意粉,幾好味;平時百幾蚊唔太抵,依家晚市八十幾蚊包野飲就ok:煙肉炒菠菜,$49咁細份,唔太抵:餐飲,點了兩杯UCC招牌咖啡,唔錯,幾香濃~
《UCC Coffee Shop》
🏠屯門市廣場一期G層Aeon G03號舖

牛肉汁漢堡煎蛋飯,日式西餐餐牌上必有的菜式,味道OK:
牛肉汁漢堡煎蛋飯

茄汁鮮蝦茄子意粉

煙肉炒菠菜,$49咁細份,唔太抵:
煙肉炒菠菜

餐飲,點了兩杯UCC招牌咖啡,唔錯,幾香濃~

2022-03-01
30 分鐘 (外賣送餐)
牛肉汁漢堡煎蛋飯
茄汁鮮蝦茄子意粉
2021-11-06 331 瀏覽
每逢星期六午餐時間就好苦惱,選擇太多要諗食乜,響華都過梗橋望落去見到UCC,唔諗喇,AEON未裝修前響UG嗰層都無去過,於是拖住老媽去試吓,兩人share一份餐,黑松露鵝肝燴意大利飯,加配個甜品優惠~朱古力窩夫。意大利飯好適合老媽,夠淋身,均勻怖滿黑松露嘅飯好香,香煎嘅鵝肝無味道,唔似頭盤嗰種會有少少鹽調味,不過都煎得香同少少焦脆口,share食無咁膩。點餐加$15有個窩夫,揀咗朱古力味,原來係凍食,所以窩夫口感好靭,不過脆皮嘅朱古力好好味,唔會太甜。順帶一提佢個炭燒咖啡好合我口味,唔落糖只加少許奶,超like

2021-11-06