2024-01-10 39 瀏覽
小店來自佐賀,主打精品咖啡、薄餅、法式吐司、同特色甜品,木系裝修配上日式園境佈置,和洋風為主調,環境恬靜舒服,適合同閨蜜嚟打卡享受下午茶☕️French Toast 有分鹹同甜,要咗各一試試~ 鹹食有牛油果同雞胸肉,牛油果口感滑順,雞胸又嫩又多汁,配上兩塊香脆嘅多士、滿滿嘅cream糖漿,十分美味,性價比高,值得一試😍另外一款叫八女抹茶,由福岡縣八女市出產嘅抹茶,味道濃郁,香氣十足,極度推介俾抹茶控!呢款有三塊多士,口感更軟熟,加埋抹茶醬、粒粒紅豆、軟雪糕,邪惡又好味道🍵呢度出名咖啡,要咗杯濃縮咖啡,食一啖再飲一啖,中和整體甜度、橙汁就正常發揮,老少咸宜,店員服務態度友善,值得到訪!

2024-01-10 77 瀏覽
之前食過呢間Cafe既甜品 覺得好好食 今次第二次黎食就想試下佢地既鹹食 見佢地平日既午餐有意粉 不過星期六日個啲就冇 我地今次叫左個九州漢堡扒多士 賣相好靚 好大份 漢堡扒好大塊好厚身 食落個醬係甜甜地幾好味 漢堡扒有肉汁 唔會乾爭爭 另外仲有一隻糖心蛋 新鮮沙律菜 菇同埋蕃茄 全部都好新鮮 多士依然都係煎到金黃色好厚身 外脆內軟 食落甜甜地 都係咁好味甜品叫左個牛乳軟雪糕Basque芝士蛋糕 原味售罄 得返抹茶味 牛乳雪糕好香好濃牛奶味 好滑身 抹茶芝士蛋糕好重芝士味同埋抹茶味 中意抹茶既一定要試下飲品叫左杯冰牛乳八女抹茶 見到呢杯飲品都幾多人叫 係一杯有漸變既飲品俾人打卡 上面係牛乳 下面係好香濃既抹茶 但飲落係一杯比較普通既抹茶鮮奶 正正常常整體黎講 食物好味 多選擇 價錢合理 值得一試

整體黎講 食物好味 多選擇 價錢合理 值得一試
冰牛乳八女抹茶
牛乳軟雪糕 Basque芝士蛋糕(抹茶)
九州漢堡扒多士
冰牛乳八女抹茶
牛乳軟雪糕 Basque芝士蛋糕(抹茶)
九州漢堡扒多士
2024-01-08 115 瀏覽
由佢圍板個陣已經bookmark左呢間Cafe 未開已經俾佢吸引左 開左幾個月都未黎試到 今日就黎試下佢地既甜品 主打都係法式吐司 有鹹有甜 都幾多選擇 仲有Pizza同埋芭菲 另外餐廳主打抹茶既飲品 見好多人都有叫 幾吸引我地今次叫左一個八女抹茶多士 賣相好靚 好大份 有三大件吐司 每件都整到金黃色 外脆內軟 食落甜甜地 好好味 仲有忌廉 紅豆 白玉 加埋吐司一齊食仲好食 口感更豐富 另外仲有好香濃既抹茶雪糕 好重好香抹茶味 中意抹茶既一定要試呢個抹茶多士另外仲叫左個芝士蛋糕雜莓芭菲 底層有啲脆脆同埋士多啤梨 中間係滿滿既牛乳雪糕 好香好滑 仲有雜莓 酸酸甜甜 芝士蛋糕食落好重芝士味 好好味整體黎講 佢地既甜品賣相好靚又好味 值得一試

整體黎講 佢地既甜品賣相好靚又好味 值得一試
八女抹茶多士
芝士蛋糕雜莓芭菲
八女抹茶多士
芝士蛋糕雜莓芭菲
2024-01-07 66 瀏覽
同朋友去左荃灣廣場行街,行到三樓先發現原來三樓咁多餐廳,有台式,日本,西餐等,選擇好多。我哋揀左Ufufu Cafe ,見menu提供日式精緻美食,舒適環境,岩晒我哋傾偈。🌟#九洲漢堡扒多士賣相好吸引!漢堡和多士的元素,讓人一試難忘。厚身漢堡扒,肉質鮮嫩多汁,搭配脆皮多士,淋上峰蜜,口感豐富,好食到停唔到口。配菜亦十分多,沙律菜新鮮多款,流心蛋香滑綿綿,好味。🌟#牛油果雞胸多士牛油果和雞胸肉為主菜,岩晒想keep fit健康的朋友!牛油果的滑順口感和雞胸肉的嫩滑肉質相得益彰,配上香脆的多士外層,口感香脆。必試!🌟#照燒親子雞薄餅日式風格的薄餅,雞肉口感嫩滑,薄餅上烤至金黃酥脆,上面仲有流心蛋,配搭創新,讓人回味無窮。Ufufu Cafe 提供的日式精緻美食,令人十分滿意!滿足我哋的味蕾,享受美食,十分值得再來。

🌟#九洲漢堡扒多士

🌟#牛油果雞胸多士

🌟#照燒親子雞薄餅

• 九洲漢堡扒多士
  • 牛油果雞胸多士
  • 照燒親子雞薄餅
日本才有的ufufu cafe原來香港也有💕 主打 French toasts 和coffee~ 食物質素和服務態度不會比日本的差,裝修也很舒服令人享受,很適合當下午茶☕️・ 蜂蜜四色芝士薄餅 ($138)鹹甜香的薄餅😋 真的很特別,第一次吃加蜂蜜的薄餅,味道真是新𩓙😚 微微溶化的芝士上澆上甜滋滋的蜂蜜🍯 味道意外的配!餅皮也很鬆軟,也有很多芝士🧀 可以拉絲,真的大滿足💯・ 牛油果雞胸多士 ($158)試一試咸口味的 French toast ~ 別擔心,toast是甜的,只是配菜是咸的😆 這款真的很多元化,又健康,有清新的沙律菜🥗、煎香的菇、健康的牛油果🥑、半熟水煮蛋🥚 適合女孩作主菜😁 French toast上面有忌廉和草莓🍓 特製蜂蜜,配上綿密的忌廉及新鮮的草莓,酸甜酸甜的,很是配搭😋 ・ 八女抹茶多士 ($138)吃 French toast一定要吃甜的吧!這口味很足料,令人滿足😳 有三大塊french toast,上面有忌廉、紅豆🫘、白玉🍡、草莓🍓 再澆有滿滿的抹茶醬😋🍵💕❤️✨ 整個配搭是滿分💯 旁邊還有抹茶雪糕🍦真的超好吃,很有濃濃的抹茶苦味,和一旁的玉米脆片一起吃,很是

・ 蜂蜜四色芝士薄餅 ($138)

・ 牛油果雞胸多士 ($158)

・ 八女抹茶多士 ($138)
吃 French toast一定要吃甜的吧!這口味很足料,令人滿足😳 有三大塊french toast,上面有忌廉、紅豆🫘、白玉🍡、草莓🍓 再澆有滿滿的抹茶醬😋🍵💕❤️✨ 整個配搭是滿分💯 旁邊還有抹茶雪糕🍦真的超好吃,很有濃濃的抹茶苦味,和一旁的玉米脆片一起吃,很是滋味🫶🏻🫶🏻

2024-01-05 57 瀏覽
⧂⧂⧂Ufufu Cafe ⧂⧂⧂未開學同阿女行街,行到肚餓就搵個地方食吓甜品飲杯咖啡☕️太文青女女,又未識欣賞。所以咁啱見到呢間日系裝修嘅Cafe就入嚟嘆吓重點係阿女睇到Menu上面嘅甜品對眼已經發晒光,冇得再有第二個選擇😂嗌咗個Pizza打底,照燒親子雞薄餅HKD118係薄批嚟嘅,唔錯👍🏻阿女就揀咗個朱古力棉花糖French toast HKD138好靚,上枱真係會哇一聲.而且份量都好足,係唯一個蛋香味唔夠☺️而我就私心再揀多個甜品,焦糖香蕉芭菲HKD 88再加多$28要咗杯熱latte 😚又有拉花,而且杯啡係我嘅心水呢一餐滿足到我同阿女嘅肚皮同心靈♥️
⧂⧂⧂Ufufu Cafe ⧂⧂⧂

未開學同阿女行街,行到肚餓就搵個地方食吓甜品飲杯咖啡☕️

嗌咗個Pizza打底,照燒親子雞薄餅HKD118
係薄批嚟嘅,唔錯👍🏻

而我就私心再揀多個甜品,焦糖香蕉芭菲HKD 88

呢一餐滿足到我同阿女嘅肚皮同心靈♥️

2024-01-02
Ufufu Cafe好耐之前已經喺香港食過,其後撤出,而家捲土重來!喺日本仲有唔少分店,主打日式洋食甜點,其中佢哋啲甜品最深得我心💕淨係望到餐牌款款都想試😍😍➰明太子帆立貝忌廉意粉🍝$128望落size唔大但係原來意粉量出奇地多,整個意粉每一處都沾滿明太子醬汁,味道濃厚,帆立貝有兩大粒,口感Q彈➰焦糖香蕉多士🍌🍞$138呢度啲甜品都比較出名,都係我食過嘅french toast黎講幾出色,多士外脆內軟,食落亦唔會有膩感,另外配上店舖招牌牛乳雪糕➰牛乳軟雪糕🍦$38軟雪糕奶味香濃,質感細滑,另有抹茶味揀,下次想試埋佢😋➰Hot/Iced Mocha🍫 +$28Lunch 套餐+$28有飲品跟,拉花幾有心,Mocha朱古力味偏甜特別一讚店員又靚女又nice🥹🥹

➰明太子帆立貝忌廉意粉🍝$128

明太子帆立貝忌廉意粉

➰焦糖香蕉多士🍌🍞$138

➰牛乳軟雪糕🍦$38
軟雪糕奶味香濃,質感細滑,另有抹茶味揀,下次想試埋佢😋

➰Hot/Iced Mocha🍫 +$28

Mocha
Mocha

特別一讚店員又靚女又nice🥹🥹
明太子帆立貝忌廉意粉
2024-01-03 54 瀏覽
#蒸魚腩爸媽荃灣好介紹 【💖出色好味嘅甜品多士😍😋】 🌸蜂蜜四色芝士薄餅🍯🧀🍕🩷推介🩷熱辣辣出爐嘅薄身pizza 好正😊pizza 邊仲好香好酥脆😍薄餅嘅芝士味好濃郁,倒入蜂蜜落pizza食🍯無諗過芝士加蜂蜜嘅味道原來可以咁夾👍🏻👅 食落口香香甜甜,好好味🤤好快就食哂🫶🏻🌸豚肉生薑燒多士🐷🍞生薑豚肉片煎得微微焦脆又入味🤭😝加入洋蔥一齊炒,更加香口!配料新鮮之餘,都好足料👍🏻包括有溫泉蛋🥚、沙律菜🥗、車厘茄🍅、菇🍄多士厚厚又香脆,襯埋cream同埋蜜糖,好滿足呀🤭🥰🌸天山🍵🍦好香濃嘅抹茶味雪糕🍵仲有紅豆蓉🫘脆脆片同埋煙煙韌韌好彈牙嘅白玉,正👍🏻😊😍➖➖➖➖➖➖💁🏻‍♀️店舖環境舒適😊日式風柔和格調嘅裝修,職員服務態度友善😍#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
#蒸魚腩爸媽荃灣好介紹 【💖出色好味嘅甜品多士😍😋】

🌸蜂蜜四色芝士薄餅🍯🧀🍕

🌸豚肉生薑燒多士🐷🍞
生薑豚肉片煎得微微焦脆又入味

🌸天山🍵🍦

➖➖➖➖➖➖

2024-01-02 1985 瀏覽
住荃灣真係唔愁冇好嘢食😆,荃灣廣場呢間日式café來自🇯🇵九州佐賀嘅過江龍,芭菲🍧、鹹甜French Toast🥙、日式Pizza🍕等,仲可以一嚐「白川水源」沖調嘅精品咖啡☕️。·♡ French Toast – 八女抹茶 HKD$138每次見到抹茶嘅甜點都好難抗拒💚,八女抹茶係由福岡縣八女市出產嘅抹茶🍵,味道同香氣都係比較濃厚,抹茶控一定要試下呀😚!! Toast配搭紅豆蓉🫘、白玉、忌廉、水果🍓等多種配料,口感具多重層次,好豐富👍🏻;加上仲有一份抹茶芭菲😍,名符其實將全部抹茶集合於一身!·♡ Meal – 巴馬火腿 HKD$158鹹食French Toast同樣吸引!! 半熟炒蛋🍳搭配 parma ham🥓幾時都係最佳組合,底下仲墊咗洋蔥添~ 而舖滿忌廉同士多啤梨🍓的French Toast亦係亮點之一🤩,吐司濕潤輕盈,具微微空氣感,個人頗喜歡啊😋;配菜仲有沙律菜🥗、車厘茄🍅、炒菇🍄等,份量好足夠。·♡ Parfait - 香橙朱古力 HKD$88 (加$20配Coffee set)賣相好吸睛😍!上層係芭菲雪糕,質感好soft;下層係朱古力慕絲🍫、朱古力蛋糕🧁、朱古力穀物脆片、香

♡ French Toast – 八女抹茶 HKD$138

加上仲有一份抹茶芭菲😍,名符其實將全部抹茶集合於一身!
♡ Meal – 巴馬火腿 HKD$158

配菜仲有沙律菜🥗、車厘茄🍅、炒菇🍄等,份量好足夠。

賣相好吸睛😍!上層係芭菲雪糕,質感好soft;下層係朱古力慕絲🍫、朱古力蛋糕🧁、朱古力穀物脆片、香橙肉🍊,
橙同朱古力嘅味道好夾,啲穀物脆片好似好脆,敲碎佢撈埋其他配料一齊好滋味~
📍Ufufu cafe
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
2023-07-27
  • 香橙朱古力芭菲
2023-12-28 58 瀏覽
行荃灣廣場時發現呢間木系裝修嘅餐廳主打日系甜品喺呢度主食嘅選擇比較少,主打甜品多不過因為我今日好飽嘅關係就冇食到佢嘅甜品,留返下一次試啦唔知係咪因為咁嘅關係,所以夜晚都比較少人或者啲人會選擇甜品時候嚟今次就食咗佢個照燒親子雞Pizza親子雞,顧名思義即係有雞柳,同埋雞蛋嘅意思Pizza上面有沙律醬,加上照燒汁甜甜地嘅其實食落都有少少漏好在份量還好唔算好大一個人都食得晒另外嗌咗杯抹茶latte,抹茶香濃得來有少少苦澀味,可以將Pizza嘅油膩感解去
行荃灣廣場時發現呢間木系裝修嘅餐廳
主打日系甜品

喺呢度主食嘅選擇比較少,主打甜品
不過因為我今日好飽嘅關係就冇食到佢嘅甜品,留返下一次試啦

唔知係咪因為咁嘅關係,所以夜晚都比較少人
或者啲人會選擇甜品時候嚟

今次就食咗佢個照燒親子雞Pizza
親子雞,顧名思義即係有雞柳,同埋雞蛋嘅意思
Pizza上面有沙律醬,加上照燒汁甜甜地嘅
其實食落都有少少漏
好在份量還好唔算好大一個人都食得晒

2023-12-26 54 瀏覽
lunch想簡單食間coffee shop諗住去試吓荃廣新開嘅ufufu 日式嘢食好精緻 仲好多甜品選擇🍰🍖九洲漢堡扒多士 $158配沙律 糖心蛋 蘑菇 車厘茄漢堡排十分厚實 每切一下都見到啲肉質好juicy法式西多士淋上蜂蜜外脆內軟撈埋cream士多啤梨同藍莓食好幸福☺️🍝明太子帆立貝忌廉意粉 $156明太子香醇嘅鹹香加creamy嘅忌廉 味道豐富濃郁 真係食極都唔厭搭配大大粒新鮮帆立貝 鮮味十足🍵牛乳八女抹茶 $48 拉花好靚🥰抹茶味香濃之餘奶味亦好厚重抹茶控真心要試下☕️摩卡咖啡 $28鍾意飲Mocha因為帶有豐富嘅層次感同濃郁嘅香氣朱古力嘅甜同咖啡嘅微苦係最佳平衡🫶🏻
lunch想簡單食間coffee shop

抹茶控真心要試下

☕️摩卡咖啡 $28
鍾意飲Mocha因為帶有豐富嘅層次感同濃郁嘅香氣
朱古力嘅甜同咖啡嘅微苦係最佳平衡🫶🏻
有時覺得自己有點怪 有無謂的小執著與怪癖其中之一是喜歡吃雪糕 而無論任何天氣(唱)這晚與朋友約在我倆住處的中間點- 荃灣選上這間過江龍日式西餐 完全是女生口味來自佐賀的Cafe品牌 主打咖啡及parfait甜品由日籍甜點師傅設計 選用日本新鮮水果配合簡約文青style木系裝修 和風園境佈置寧靜閑適的氛圍 在鬧區商場內甚為少見吃著美味雪糕卻說著正經事 很充實的一晚 -❇︎ 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐇𝐚𝐦 𝐏𝐢𝐳𝐳𝐚 $𝟏𝟔𝟖份量不算大 兩個女孩子吃的話剛剛好 餅底幾煙韌 比想像中水準好 火腿亦頗香 驚喜是搭青醬 喜歡basil的話會為你鍾情-❇︎ 九州漢堡扒𝐌𝐞𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐭 $𝟏𝟓𝟖主角漢堡扒彈牙爽口帶肉汁 朋友頗欣賞配菜有沙律 sauce是日系的酸酸甜甜酸甜開胃的車厘茄 炒菇以及溏心蛋 挺豐富的甜點是草莓忌廉的french toast 不會過甜仲有一小杯楓糖漿 可以自己調節甜度很適合女孩子的口味 一碟滿足了所有願望-❇︎ 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞芝士蛋糕雜莓芭菲 $𝟖𝟖款式超多 最吸引我一定是這款巴斯克蛋糕蛋糕很綿密芝士味濃郁 酥條稍嫌不夠脆軟滑的牛奶雪糕下 忌廉配以雜莓 酸甜不膩整體十分有層次感 兩個人分吃十分滿
有時覺得自己有點怪 有無謂的小執著與怪癖
其中之一是喜歡吃雪糕 而無論任何天氣(唱)
這晚與朋友約在我倆住處的中間點- 荃灣

coffee貌似很厲害 日本專業咖啡師挑選的豆
再作適度烘焙 只是夜深了怕失眠只好放棄
2023-12-18
2023-12-22 90 瀏覽
呢間cafe來自日本佐賀,menu以甜品為主,另外有幾款pizza,甜品賣相精緻又好味😍焦糖香蕉 French Toast $138香甜嘅焦糖香蕉配搭外脆內軟嘅法式多士真係好夾,另外仲有鹹食嘅食法草莓物語 Parfait $88牛乳軟雪糕奶味好重,加上酸酸甜甜嘅士多啤梨、忌廉同吉士醬,口感好豐富牛乳軟雪糕Basque芝士蛋糕(抹茶) coffee set $126抹茶Basque芝士蛋糕嘅味道有別於一般嘅Basque 芝士蛋糕,甘甜嘅茶味令到成個甜品更加有層次Café Mocha朱古力味幾濃,咖啡嘅甘苦味係最後再慢慢咁散發出嚟

焦糖香蕉 French Toast $138

草莓物語 Parfait $88

Café Mocha
朱古力味幾濃,咖啡嘅甘苦味係最後再慢慢咁散發出嚟
2023-12-20 88 瀏覽
由入去到看餐牌點菜,最深刻的印象是色彩斑斕,精緻如畫。這裡的食物,不管是餐牌中的圖片,還是實際上桌的實物,無一不是色彩繽紛,鮮豔奪目。不論是主食,還是甜點,全都精緻得令人難以選擇。最終選了:牛油果鷄胸多士博多明太子薄餅吉士忌廉芒果芭菲天山 (綠茶雪糕)食品上桌時全都像相片一般精緻,特別是甜品,賞心悅目,胃口也增進不少,忍不住要多影幾張相而主食方面,我特別喜歡明太子薄餅,濃濃的芝士完全溶進薄餅,而且餅底乾脆,加上明太子,味道濃而香,食完滿口芝士的餘香。除了食物,不得不讚一讚那位女侍應,整晚也以熱情歡樂的態度對待客人,令人心情也跟著歡愉起來,真心給這位小姐姐一個讚!
由入去到看餐牌點菜,最深刻的印象是色彩斑斕,精緻如畫。

牛油果鷄胸多士

博多明太子薄餅

吉士忌廉芒果芭菲

天山 (綠茶雪糕)

2023-12-20
  • 博多明太子薄餅
2023-12-20 47 瀏覽
這間cafe 要大推,這裡的多士和甜品也做得相當出色,座位不算多,但闊落,坐得舒服😙cafe 主打多士和雪糕.💠八女抹茶多士 $138有濃郁的抹茶風味和微苦的口感,多士有柔軟的內部和酥脆的外部,配紅豆和淋上蜜糖汁,非常香甜.跟配抹茶雪糕,雪糕很軟滑,抹茶味也濃郁😍💠牛油果雞胸多士 $158牛油果絲滑的質地和奶油般的口感,雞胸肉嫩滑,配青醬食增加味道,沙律菜和汁很清新,很開胃👍🏻😋💠牛乳八女抹茶 $48抹茶有奶香味和柔滑的口感,有微苦.可自行加糖調味☺️☺️

💠八女抹茶多士 $138

💠牛油果雞胸多士 $158

💠牛乳八女抹茶 $48
抹茶有奶香味和柔滑的口感,有微苦.可自行加糖調味☺️☺️