2024-07-03
UFuFu Cafe喺銅鑼灣謝斐道嘅一間日式Cafe,裝修同音樂都好令人放鬆。今日我喺度食咗好多嘢,份量好足夠,走嘅時候真係飽到伸唔值條腰啊!前菜小食方面我哋叫咗吉列千層豬柳,表面炸到金黃色,十分酥脆,一啲都唔會覺得油膩,而入面嘅豬柳真係好特別,佢做到一層層既薄片豬柳肉,但係都可以保留住入面好多汁,配上檸檬真係好清新啊。主食方面叫咗蛋包飯,咖喱好鮮甜,質地又滑又細膩,加上雞蛋包住嘅茄汁飯味道甜得剛剛好。而最有心思嘅係仲會有四款配料俾你,包括提子乾、椰絲、福神漬同炸蔥,真係好特別啊。另外我仲叫咗炸雞芝士蕃茄烏冬,烏冬彈牙,湯底濃郁,有蕃茄同蔬菜,炸雞酥脆多汁。晚市可以加$38選擇兩款跟餐食物,我揀咗湯同沙律。湯係蘑菇湯,質地幼滑,有粒粒蘑菇。沙律嘅菜亦都好新鮮,可以中和返呢一餐本身有油炸嘅食物。最後一定要食埋甜品先走啊!我叫咗八女抹茶,份量好多好滿足!首先佢嘅八女抹茶雪糕幼滑,有香濃嘅抹茶味。多士有香蛋味,外表脆口!另外配料有士多啤梨、丸子同埋紅豆瀑布,仲有鮮花點綴,真係又好睇又好食,好值得打卡!