2024-07-03 106 瀏覽
UFuFu Cafe喺銅鑼灣謝斐道嘅一間日式Cafe,裝修同音樂都好令人放鬆。今日我喺度食咗好多嘢,份量好足夠,走嘅時候真係飽到伸唔值條腰啊!前菜小食方面我哋叫咗吉列千層豬柳,表面炸到金黃色,十分酥脆,一啲都唔會覺得油膩,而入面嘅豬柳真係好特別,佢做到一層層既薄片豬柳肉,但係都可以保留住入面好多汁,配上檸檬真係好清新啊。主食方面叫咗蛋包飯,咖喱好鮮甜,質地又滑又細膩,加上雞蛋包住嘅茄汁飯味道甜得剛剛好。而最有心思嘅係仲會有四款配料俾你,包括提子乾、椰絲、福神漬同炸蔥,真係好特別啊。另外我仲叫咗炸雞芝士蕃茄烏冬,烏冬彈牙,湯底濃郁,有蕃茄同蔬菜,炸雞酥脆多汁。晚市可以加$38選擇兩款跟餐食物,我揀咗湯同沙律。湯係蘑菇湯,質地幼滑,有粒粒蘑菇。沙律嘅菜亦都好新鮮,可以中和返呢一餐本身有油炸嘅食物。最後一定要食埋甜品先走啊!我叫咗八女抹茶,份量好多好滿足!首先佢嘅八女抹茶雪糕幼滑,有香濃嘅抹茶味。多士有香蛋味,外表脆口!另外配料有士多啤梨、丸子同埋紅豆瀑布,仲有鮮花點綴,真係又好睇又好食,好值得打卡!

2024-06-27 139 瀏覽
UFUFU CAFE位於銅鑼灣Tower535,為日本過江龍Cafe,餐點選擇不少,主打蛋包飯、Pizza、Pasta,仲有超吸引人的日式甜品。🍛吉列豬扒蛋包飯經典的日式歐姆蛋包飯,配上份量巨大的炸豬扒,看上去邪惡度爆表。晶瑩的日本米上鋪著滑順綿密的歐姆蛋,再淋上一旁咖哩醬,滑順的蛋搭配咖哩微辣的口感,非常完美。炸豬扒很厚實,外皮很酥脆裡面肉質嫩且很有彈性,非常出色。🍕博多明太子Pizza洋食餐廳的pizza也毫不遜色,薄餅帶點厚度,很酥脆。明太子給的很大方,口味上帶點辣與起司中和的很棒,還可以配上店家提供的椰絲、提子乾等一齊品嚐。🍦芝士蛋糕雜莓芭菲甜品部份可以試試芭菲,有一整塊起司蛋糕與豪邁的雪糕,搭配酸甜的雜莓醬,好邪惡,起司蛋糕很綿密,不過甜。整體而言,鹹食和甜食素質都相當好味,環境舒適,價格合理,是朋友聚會的好地方。

🍛吉列豬扒蛋包飯

🍕博多明太子Pizza
博多明太子Pizza

🍦芝士蛋糕雜莓芭菲

博多明太子Pizza
2024-06-22 105 瀏覽
之前嚟過銅鑼灣食一間佐賀燒肉店覺得好值得推介,原來佢隔籬嗰間餐廳都係嚟自佐賀既🇯🇵 本身係佐賀縣都有好多分店,而家仲喺香港開埋分店添🤭 呢度有好多唔同嘅嘢食,有蛋包飯、意粉、薄餅同埋烏冬,全部都好想試吓🤗 成個感覺好似去咗日式Cafe咁,環境坐得都好舒服👍蒜片大蝦蕃茄汁意粉 🍝 揀咗佢嘅蕃茄汁大蝦意粉,蕃茄汁甜甜酸酸咁好開胃,大蝦份量都好豐富,亦都有蒜片做調味 🧄 照燒親子雞薄餅 🍕 自己本身好鍾意食薄餅,而呢度都有照燒雞肉嘅薄餅添😍 薄餅皮整得好脆,雞肉調味都好香,每一片薄餅上面都仲有隻半熟蛋添 🥚 份量適合兩個人分享🥳芒果派對多士 🥭 甜品會推介佢嘅多士 🍯 佢有唔同嘅口味,芒果呢個都幾好食,芒果好新鮮,亦都會配埋個雲呢拿雪糕點綴一下 🍨 佐賀溫州柑梳打 🍹佢有好多特色飲品,好多唔同味道嘅梳打,咁熱嘅天氣當然要試吓佢嘅佐賀溫州柑梳打啦🤣 甜甜地幾清涼解渴😋

蒜片大蝦蕃茄汁意粉 🍝

照燒親子雞薄餅
芒果派對多士
佐賀溫州柑梳打
2024-06-21 52 瀏覽
朋友提起上次在銅鑼灣吃蛋包飯,大家都非常回味, 想做的事情不要等 ,放工立即來到535商場。 地點真的很方便, 而且餐廳位置很寬敞, 木系裝修真的很舒服。吉列豬扒蛋包飯見到滑捋捋嘅蛋汁,真係好興奮, 半熟嘅雞蛋味道香濃 ,質感嫩滑柔軟。 蛋包飯嘅配搭好多選擇, 已經試過黑毛和牛肉粒, 今次就試下吉列豬扒。 吉列豬扒炸得好鬆脆 清爽, 餐廳提供嘅四款自由添加的配料, 最鍾意就係紅色嘅福神漬大根, 酸酸甜甜 好開胃, 加提子乾又係另一種得意嘅味道。因為要留肚食甜品所以都會嗌得比較清爽 ,南蠻炸雞沙律, 炸雞肉好嫩滑, 新鮮沙律菜冰冰涼涼 好爽口。芒果派對 French toast , 好吸引嘅擺盤, 上次來都係吃這個, 芒果酸酸甜甜 最適合炎熱嘅夏天, 今次加咗十蚊轉抹茶雪糕, 抹茶味道回甘, 雪糕質地好實在。 餐飲點了兩杯果汁好多款式選擇。

2024-06-19 66 瀏覽
酥脆可口的日本炸蠔 - 外層炸至金黃色澤,內裡卻保有細嫩多汁的口感,蠔身飽滿新鮮多汁。搭配清爽醇香的塔塔醬及檸檬,酸甜滋味完美平衡。簡單實在卻也令人難以抗拒其香酥誘人的吸引力。🍴主菜的驚艷登場 - 香氣撲鼻的和牛漢堡咖哩蛋包飯。金黃黃的蛋包飯內藏燉煮至軟嫩多汁的茄汁炒飯,中心則是大塊肉嫩多汁的手工和牛漢堡排。淋上色澤濃郁香氣誘人的咖哩醬汁,整道料理賞心悅目,想必味道非常醇厚濃郁,絕對能滿足味蕾。🍛😋令人垂涎的甜點 - 層次分明的草莓芝士蛋糕。底層是酥脆可口的餅乾塊,中間是綿密香醇的cream,頂部則鋪滿爽甜多汁的藍莓醬及草莓。整體色澤鮮艷誘人,光是遠觀就已食指大動。這道精緻甜點無疑是理想的打卡拍照點心,也定能帶來絕佳的視覺和味覺盛宴。📷🍰這是一餐相當豐富美味的大餐,視覺吸引力十足,品嚐一定能帶來無上的用餐享受與滿足感受。

2024-06-18 77 瀏覽
🔹️今日到銅鑼灣Tower 535 "UFUFU Cafe " 午餐🍴店內以洋日風装修, 環境舒適寫意🎶 有卡位、吧枱和房間, 食物即點即整夠新鮮😋 服務貼心極緻🧑‍💼👩🏻‍💼 價錢相宜💰🔸️雜菜沙律🥗餐前嘆番個鮮嫰雜菜沙律特別開胃🤤🔸️忌廉粟米湯🌽🍵熱騰騰、香噴噴忌廉香, 口感綿滑, 味道香甜👍🔸️壽喜燒牛肉烏冬🐮🫕壽喜烷湯底濃郁鮮甜, 牛肉軟腍多汁, 配上金菇、蔬菜和雞蛋, 味道夠鮮香, 烏冬幼滑又彈牙😋🔸️鹿兒島和牛漢堡蛋包飯🍛以厚厚的鹿兒島和牛漢堡, 味道香濃、滋味不膩, 蛋包飯以香滑雞蛋包着滿滿蕃茄飯配上香甜咖哩汁、提子乾、大根、椰絲和炸葱, 味道更出色👍🔸️香橙朱古力芭菲🍊🍫🍨面層以雪糕、果仁、鮮忌廉, 和朱古力塊, 配上朱古力漿, 味道多層次, 底層以香橙粒、食用花、脆脆和慕絲, 甜度適中, 口惑豐富🤤🔸️長崎琵琶梳打🍹味道清新、潤肺解渴、有助消化🤗🔸️ Ice Latte☕️奶滑咖啡香👍

🔸️雜菜沙律🥗
餐前嘆番個鮮嫰雜菜沙律特別開胃🤤

🔸️忌廉粟米湯🌽🍵
熱騰騰、香噴噴忌廉香, 口感綿滑, 味道香甜👍

🔸️壽喜燒牛肉烏冬🐮🫕

🔸️鹿兒島和牛漢堡蛋包飯🍛

🔸️香橙朱古力芭菲🍊🍫🍨

🔸️長崎琵琶梳打🍹
味道清新、潤肺解渴、有助消化🤗

🔸️ Ice Latte☕️
奶滑咖啡香👍

午餐
2024-06-17 48 瀏覽
🌸Ufufu炸雞蛋包飯蛋包飯可以選擇咖喱/肉汁可以簡,我簡左咖喱汁。炸雞外層炸到好脆入面依然保持到好多汁嫩滑。🌸炸魚薯條炸魚有3大块,新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,想叫小食都推薦呢一個。🌸八女抹茶法式多士每款都好靚好吸引,簡左好耐先決定簡紅豆抹茶味。多士非常厚,烤到外脆內軟,表面有忌廉、紅豆、白玉、士多啤梨等配料非常豐富,配上濃滑既抹茶雪糕一齊食,冷熱交織好好食~🍹宮崎日向夏柑橘梳打梳打既款式非常多,淨係柑橘梳打都有成4、5種唔同既柑橘梳打🤣非常清新~
🌸Ufufu炸雞蛋包飯

🌸炸魚薯條
炸魚有3大块,新鮮炸起熱辣辣脆卜卜,想叫小食都推薦呢一個。

🌸八女抹茶

🍹宮崎日向夏柑橘梳打
2024-06-16 68 瀏覽
今日見有時間,就去咗銅鑼灣食lunch, 朋友話想食甜品,所以就揀咗去Ufufu♥️🍲壽喜燒牛肉烏冬喺lunch嘅時間都食到壽喜燒鍋,配上煙靭嘅烏冬,真係好滿足🤤而且牛肉質素亦都唔差,有三大片,份量剛剛好👍🏻🍨芒果吉士芭菲呢個見到勁多人推介呀,超豐富嘅芒果,下面係軟滑嘅牛奶雪糕,最底層係吉士醬加穀物脆脆,唔使講都知係完美嘅組合。🍵宇治金時多士外脆內軟,配合紅豆,白肉,抹茶醬,非常好味,仲有香濃嘅抹茶雪糕,佢哋嘅甜品真係好出色🤤☕️Latte Latte質素都唔差~本身諗緊要唔要加extra shot,最後冇加到,但咖啡味都算濃☺️算係唔錯👍🏻

🍲壽喜燒牛肉烏冬

🍨芒果吉士芭菲

🍵宇治金時

☕️Latte

餐廳:UFUFU CAFE地點:銅鑼灣Tower 535菜式:咖啡店餐牌:咖喱蛋包飯,牛扒,意粉,烏冬,比薩,沙律,小食,法式多士,巴菲杯,甜品,飲品。照燒雞肉和風汁意粉 $98 另加一照燒雞肉和風汁意粉有幼身意大利粉,外圍有幾塊雞肉,上面放有冬菇,洋蔥絲,金菇絲同紫菜絲等。意粉夠咬口,好滑溜,個和風汁味道適中。照燒親子雞Pizza $118 另加一照燒親子雞Pizza用金屬碟上,熱辣辣,香噴噴。一客6件,每件都有照燒汁雞肉,凍烚蛋,加有蛋黃醬,中間加有紫菜絲。批底芝士夠多,好香芝士味,仲有拉絲,而個照燒汁同蛋黃醬令到雞肉同蛋更好味。批底夠薄而批外圍煙煙韌韌少少脆。叫左兩杯Parfait,賣相頂呱呱,又大杯。草莓物語Parfait $88 另加一草莓物語Parfait有高高既滑溜香濃牛乳軟雪糕,下底有香滑吉士忌廉同新鮮士多啤梨片,最底係黃色吉士加脆片。配有酥餅一件,加有薄荷葉同花裝飾。另上一兜士多啤梨醬,比你自己加。牛乳軟雪糕唔易溶,非常滑溜,牛乳味濃,好正。忌廉滑溜而味道唔假,配士多啤梨好夾。而酥脆酥餅可以加添口感。呢杯Parfait好味呀。Basque芝士蛋糕雜莓Parfait $
餐廳:UFUFU CAFE
地點:銅鑼灣Tower 535
菜式:咖啡店

照燒雞肉和風汁意粉 $98 另加一

照燒親子雞Pizza $118 另加一
照燒親子雞Pizza

叫左兩杯Parfait,賣相頂呱呱,又大杯。

草莓物語Parfait $88 另加一

Basque芝士蛋糕雜莓Parfait $88 另加一
Basque芝士蛋糕雜莓Parfait

Basque芝士蛋糕雜莓Parfait賣相都好正! 一樣好大杯,材料同草莓物語Parfait大致一樣,材料就多左原味巴斯克芝士蛋糕一件同藍莓醬,下底仲有脆脆granola。芝士蛋糕濃厚而味道唔錯,酸酸地藍莓醬送牛乳軟雪糕一樣咁好味,脆脆granola更可加添口感。呢杯Parfait多左件芝士蛋糕更加抵食!
Basque芝士蛋糕雜莓Parfait

總括而言,呢度甜品賣相味道一流,價錢唔貴,想食日式甜品兼日式食物可以考慮。
2024-06-06
2024-06-06 53 瀏覽
Bookmark咗哩間日本café店好耐,今日終於得閒打卡。餐廳裝修得幾ins風,晚上都提供晚市set,加HKD38/48就可以包埋沙律,湯同飲品,唔錯。熱泡沫咖啡,如果叫French Toast或者芭菲,加HKD28可以轉set。咖啡豆揀咗偏苦果款,入口咖啡味好香濃,帶埋少少焦糖香味,好飲。南蠻炸雞沙律,成個沙律堆到山一樣。炸雞好有水準,面衣薄身脆口,內裡仲好juice。雞肉已經預先醃制過,唔洗點醬都好好味。沙律菜好fresh,搭配埋大量沙律醬一齊食,好好味。蒜片大蝦番茄汁意粉,搭配埋大量蒜片同番茄醬一齊烹飪。大蝦大大隻有5隻,蝦肉鮮甜Q彈。意粉唔會好韌,搭配埋酸甜茄醬食落好惹味。八女抹茶French Toast,配料勁豐富,有日本直送士多啤梨,小丸子,紅豆蓉,抹茶醬等,仲會搭配抹茶雪糕。雪糕入口抹茶味重好絲滑,雖然奶味都重,不過係清爽果種感覺。French Toast即叫即整,送上來仲熱笠笠,搭配埋忌廉同抹茶醬一齊食,唔會覺得好甜,好creamy。
2024-06-03
  • 八女抹茶French Toast
  • 南蠻炸雞沙律
2024-06-04 60 瀏覽
銅鑼灣Tower 535 雲集各式各樣餐廳,今次朋友揀左try try來自日本佐賀縣品牌的日式餐廳 UFUFU Cafe~🌟吉列千層豬柳炸蝦蛋包飯 薄薄豬柳及蝦🦐炸到層次分明,咬一口就感受外皮的酥脆,同時保留豬柳/蝦的鮮味、多汁、嫩,配上咖哩,惹味非常😋;加上炒滑蛋包住番茄🍅炒飯,多種口感,正✨🌟博多明太子Pizza🍕 薄餅底軟熟唔乾,配合明太子獨特鹹香和辣味及其他配料,食時鹹香和微辣味🌶️適中,味道層次豐富🌤️美國西冷牛扒🥩配日式洋蔥酸汁 牛扒大大塊,可惜煎得過熟,食時有點韌;反而幼幼的薯條🍟,炸得好脆,不錯👍🏻,但下次不會encore⭐️八女抹茶🍵French Toast 法式吐司🍞外皮酥脆,內裡綿軟,同時吸收好多蛋液,令口腔充滿蛋香;配埋忌廉、紅豆🫘蓉、抹茶醬、水果🍓及抹茶雪糕,食時微甜香郁而不油膩及帶有抹茶雪糕的微微苦澀,完美的搭配💥

🌟吉列千層豬柳炸蝦蛋包飯

🌟博多明太子Pizza🍕

🌤️美國西冷牛扒🥩配日式洋蔥酸汁

⭐️八女抹茶🍵French Toast
Cafe以和洋料理為主,主食有咖喱、薄餅、烏冬及扒類,而甜品由日籍甜品師顧問設計,擺盤精緻吸睛,到店必試咖啡或茶品。✨卡邦尼意粉煙肉粒香口惹味,意粉質感有嚼勁,富有口感,每條麵條也沾滿卡邦尼汁,口感更順滑,味道更香濃✨草莓物語芭菲打卡必點!擺盤驚艷,芭菲放滿一片片清甜草莓,令人賞心悅目!配上特濃牛乳軟雪糕、吉士醬、忌廉和餅乾,口感層次豐富,大滿足✨八女抹茶軟雪糕抹茶控不能錯過!八女抹茶茶色較亮麗,軟雪糕入口絲滑,味道甘醇且帶微微苦澀,伴隨著奶香✨沖繩雜果梳打雜果味清新酸甜,果香滿滿,令人增加食慾,夏日必飲UFuFu Cafe 📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 5351樓101-102號舖

✨卡邦尼意粉

✨草莓物語芭菲

✨八女抹茶軟雪糕

✨沖繩雜果梳打
雜果味清新酸甜,果香滿滿,令人增加食慾,夏日必飲

UFuFu Cafe

2024-06-02 101 瀏覽
第二次回訪 這裡選擇多 主要日式和西式美食而甜品依舊出色🛎️ 壽喜燒牛肉烏冬猜不到這裡的壽喜燒不錯了壽喜燒牛肉烏冬於鍋裡一起上枱侍應來點火 不到一會就已經滾熟了 因為一直在鍋裡很耐熱確保可以吃到熱乎乎的食物牛肉嫩滑 烏冬挺彈牙吸收了壽喜燒汁的味道 很惹味🛎️ 帆立貝明太子忌廉意粉兩粒帆立貝挺大粒 並且新鮮鮮甜混合明太子的忌廉意粉creamy 帶鹹香🛎️ 吉士忌廉芒果芭菲賣相不錯 芒果砌成玫瑰花形狀 芒果鮮甜中間有雪糕 底鋪有粟米脆片這裏的甜品總不會令人失望🛎️是日餐湯是日本粟米忌廉湯的味道帶有粟米粒 口感Creamy不錯🍹 摩卡咖啡 拉花挺漂亮 咖啡很大杯我沒有落糖 但都感覺偏甜🍹 大分酸橘梳打朋友點了這杯 味道還不錯...環境🏡 休閒時尚 空間感充足 有梳化位 坐着舒服服務👨🏻‍🍳 態度友善 回應快 衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟
第二次回訪 這裡選擇多

吉士忌廉芒果芭菲
粟米忌廉湯
Mocha
2024-05-27 46 瀏覽
去左銅鑼灣分店既ufufu cafe, 空間感十足,優閒舒適!食物都大大碟夠足料。吉烈豬扒蛋包飯塊豬扒炸得酥脆,好好味,入口腍勁,而且吉烈豬扒好大塊,旁邊既滑蛋好嫩滑又夠蛋香!配埋日式咖喱汁,香而不辣又夠惹味。送飯一流。Parma Ham salard,大大塊嘅Parma Ham同清新嘅沙律相襯,入口清新脆,好滋味。配埋夠酸、夠甜嘅沙律醬,唔單止可以增添香味,仲可以中和Ham嘅肥味。咸香感剛剛到位。炸薯用勁香有彈性!加上完全無需依賴其他配料,其實單獨食炸薯條都好刺激。熱辣辣夠脆口,正!Chocolate Parfait濃郁嘅朱古力味道,加埋層次鮮明嘅朱古力餅底,又香又滑。唔會死甜,岩哂唔鐘意太甜既我。

滿滿日式感餐廳令人感到置身日本餐廳🍴💫帆立貝明太子忌廉意粉 $128(+$38湯/沙律/飲品 可選2款)帆立貝鮮嫩多汁,明太子帶有咸香和海味,與意粉的軟Q相呼應。忌廉醬汁的滑順絲滑更是增加了整體的口感感受。💫粟米湯有香濃忌廉配合粟米香甜味👍🏻🥤凍檸茶正常💫UFUFU 炸雞 $58炸雞外層金黃,咬下去首先感受到外皮的酥脆,接著進入多汁軟嫩的雞肉,口感層次豐富。雞肉的肉質柔嫩,沒有老韌感,入口即化。💫巴馬火腿凱撒沙律 $88 新鮮爽口,咸香惹味💫 八女抹茶$138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️重中之中!真係冇得話!呢個八女抹茶法式多士簡直就係一件藝術品!刀咀一切,多士外脆內軟嘅質感立即彰顯。外層焦脆,而裡面則軟綿綿濕潤濕潤,完全融合住濃濃抹茶雪糕香。食用花,蝶豆花,加添咗層次感,仲為呢道甜點帶來絕美嘅顏色對比。甜度剛剛好,令人一口接一口停唔低頭。呢個八女抹茶法式多士絕對值得一試!

滿滿日式感餐廳令人感到置身日本餐廳🍴

💫粟米湯有香濃忌廉配合粟米香甜味👍🏻