2019-04-12 75 瀏覽
昨晚去左荔枝角工廈的這間餐廳,估唔到咁有情調,佈置好有心思,燈光,裝飾都下過功夫。點了西班牙海鮮飯,味道不錯,但有點失望,因為不覺得係西班牙飯,只是一般的意大利飯。價錢方面略貴,一碟飯加一已163元。不過情侶來談談情也是不錯的選擇,下次可以再黎試其他食物。

龍蝦海鮮芝士鍋 💲58(跟主菜價)慢煮澳洲牛扒 💲188香燒紐西蘭嫩羊膝配蒙古汁 💲208法國皇后蠔 💲18Fresh mango panna cotta 💲5✅ 牛扒稔滑🐄 大概五成熟 (由於係慢煮 顧客唔可以選擇熟度) 啡菇片煮得岩岩好但沙律菜略酸🥬✅ 羊腿肉質緊緻但唔韌🐑 蒙古汁略鹹 但薯蓉同蘿蔔粒等配菜做得唔錯🥕✅ 芝士火鍋作為加配菜式 份量比較迷你 但各種配料如青口、蜆、螺、煙火腿、豬肉腸等 質量都算過得去 每位更會附送龍蝦半隻🦞✅ 奶凍正值推廣期 只售$5‼️ 芒果粒味道鮮甜 而且多到跌曬落隻碟度🥭 奶凍奶味含蓄但唔係淡 似高鈣低脂奶🥛👅Taste:3.75/5💰CP值:3.25/5🙋🏻‍♀️Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
龍蝦海鮮芝士鍋 💲58(跟主菜價)

慢煮澳洲牛扒 💲188

🙋🏻‍♀️Service:3.5/5
👁‍🗨Stylishness:3.5/5
法國皇后蠔
2019-03-27
10 分鐘 (堂食)
Fresh mango panna cotta
2019-03-13 149 瀏覽
嚟過呢度三四次,每次嘅午餐都有唔同款式,夥計好友善,味道及賣相中上水平,但收費一D都唔係工業大廈價錢,同尖沙咀的中級西餐廳差不多,餐廳內的環境比較差,如果唔係喺附近上堂,我都唔會特登嚟幫襯!
2019-02-26 166 瀏覽
半年內到訪過3次,不錯的一間西餐廳。因為預算有限,這間餐廳價錢不太高又好吃,環境舒適輕鬆,適合business lunch的地方。價錢合理,不需要為公司預算擔心。唯獨坐窗口位可能背著外面,坐下一會兒會感到一點熱。
唯獨坐窗口位可能背著外面,坐下一會兒會感到一點熱。
2019-02-21 165 瀏覽
新去長沙灣,小姐上完堂食好啲呢間讚呀,個8oz 牛柳非常好,血紅但牛味出沒血水味,口感都一流,瘦但軟滑;appetiser 拼盤好好,熱辣辣酥脆炸軟殻蟹、巴馬火腿芝士提子卷、海膽炸豆腐都👍🏻👍🏻👍🏻有個訂座送的芝士火鍋,呢個一般般喇,但送既要求唔高,青口同蝦都新鮮;印象無咁深既算溫泉蛋卡邦尼意粉,好足料但唔會有嘩一聲感覺。環境氣氛都好,雖然送錯order ,我本是點左豬按,錯有錯著喇,感覺有啲攪笑😅同小姐二個人食晒呢個餐!好飽
新去長沙灣,小姐上完堂食好啲

同小姐二個人食晒呢個餐!好飽

2019-02-03 198 瀏覽
星期一晚約了朋友食飯,她在附近上班,但大家都沒試過這間西餐,雖說是工廈,但交通十分便利。餐廳內部燈光很暗,裝修不算奢華,但是給人很浪漫的氣氛,前面幾對都是情侶,鄰座又坐了一個男士,以為他在等女朋友,幸好他那邊來了另外兩個都是男人,才不顯得我們這枱有「三個女人一個墟」的感覺。食物方面,先叫了一個二人套餐,再加一份主菜,頭盤有車厘茄火箭菜,豆腐,炸軟殼蟹,Parma Ham內包著兩夥提子等,用料都很新鮮。主菜有煙鴨胸配意大利飯,慢煮三文魚和冬陰春雞,其中以冬陰春雞最好食,雞肉嫩滑,醬汁味道恰好,但鴨胸意大利飯比較乾身,汁料未能完全入味,而三文魚則不太新鮮,吃到很重的雪藏味。服務員都非常有禮,整體都是一個可以傾密偈的地方。
2019-01-28
2019-01-30 233 瀏覽
我很有食神我好朋友帶我到樓上店慶祝我的生日🎂荔枝角一帶都有不少樓上店,之前都試過一、兩間,這次就試這家店👍🏻👍🏻我朋友好在有訂位平日也很滿座😊店裡的裝修令人很自在很舒服很適合朋友一聚!食物方面我們選了一個二人餐再加一個黑松露薯條,套餐包括:四式併盤(果凍車厘茄、巴馬火腿提子芝士卷、海膽凍豆腐、金沙軟殼蟹),馬來喇沙意大利野菌雲吞,澳洲8安司西冷扒配燒汁,另配飲品😚味道方面不錯,唯獨西冷扒比較差少少!服務方面都不錯👍🏻
味道方面不錯,唯獨西冷扒比較差少少!
服務方面都不錯👍🏻
慶祝紀念
生日
2019-01-27 252 瀏覽
星期六約朋友加一個小朋友想坐得舒服d唔想逼 於是諗到不如去工廈食個Brunch 見呢間Ulyssa by Aldou 好評都幾多又有bb櫈就來左呢度 餐廳位置好方便好近地鐵站門面同裝修都簡單入面d枱都幾大 而且位置幾闊絡唔會俾人好焗促既感覺 都有幾多家庭帶小朋友來 岩曬一家大細!仲要食物好有驚喜好啦入正題星期六晏就呢就有呢個brunch menu都幾多野揀 由沙律到all day breakfast 到扒都有價錢一d都唔貴揀來揀去 最後揀左香芒軟殻蟹芝麻漢堡配薯條賣相都好好 比我想像中要大份有芒果蕃茄酸瓜千島醬同主角軟殻蟹🤤食落個包係脆 芒果雖然唔多但係令到個漢堡refresh 左 酸瓜唔係普通burger得個酸字果種 酸度岩岩好又爽重點係!!!個軟殼蟹係有唔少膏架!勁香!我地都覺得好好味!好有驚喜!第二個main 我地叫左比目魚 呢個呢就煎得乾身 上面d唔知係咪麵包糠呢就香脆 但係呢就偏油左d份量方面就有兩大塊 配既芥末汁都可以飲品方面絕對要叫呢個芒果乳酪沙冰用既係新鮮芒果配乳酪 小朋友都飲到陪小朋友玩一陣我地叫多個甜品半熟厚班戟配雪糕 甜品即叫即整 讚!一上到來又係好大份!想講食完
星期六約朋友加一個小朋友想坐得舒服d唔想逼

揀來揀去 最後揀左香芒軟殻蟹芝麻漢堡配薯條
賣相都好好 比我想像中要大份
有芒果蕃茄酸瓜千島醬同主角軟殻蟹🤤
重點係!!!

個軟殼蟹係有唔少膏架!勁香!我地都覺得好好味!好有驚喜!

份量方面就有兩大塊 配既芥末汁都可以

飲品方面絕對要叫呢個芒果乳酪沙冰
用既係新鮮芒果配乳酪 小朋友都飲到

陪小朋友玩一陣我地叫多個甜品
半熟厚班戟配雪糕 甜品即叫即整 讚!

一上到來又係好大份!想講食完覺得我下次要再來食啊

厚厚既pancake (非空氣) 花左唔少心思 除左口感好仲好香蛋味
上面同好大pat你以爲係cream甘簡單但其實食落係咸既 相信係芝士(我都唔係好肯定😂) 似飲芝士奶蓋上面果層奶蓋
有新鮮藍莓 好多藍莓醬(偏酸)加雲呢拿雪糕

• 半熟厚班戟配雪糕
  • 香芒軟殻蟹芝麻漢堡配薯條
  • 芒果乳酪沙冰
2019-01-17 248 瀏覽
係荔枝角返工嘅好處, 就係平時出街食LUNCH好多選擇, 但價格就相對黎講都幾高, 所以頹飯食得多.但都要間中出黎食返一餐半餐好嘅. 今次同舊同事就揀左間係工廈裡面嘅餐廳.首先每個LUNCH SET都係大約98-168左右, 都係算中價之中嘅低價錢, 所以係可以接受範圍內嘅.環境就都係一般啦,LUNCH時間其實都幾難可以舒舒服服咁食餐, 坐得密又嘈就真係小不免.忌廉湯 + 麵包 - 麵包偏薄身,類似係薄餅, 唔係好軟熟嘅質感. 而忌廉沙質素都係一般般.和牛芝士竹炭漢堡配薯條 $128 - 漢堡頗厚身,用嘅係竹炭包,質感唔算鬆軟,係偏煙韌口感。厚厚的配料有洋蔥/煎蛋/蕃茄/生菜,嘗試一口咬但唔成功,個人係必須分層食。漢堡扒肉汁豐富,但感受唔到係和牛, 用嘅蕃茄蔬菜都算新鮮,水準合格都幾抵食。但一個人係真係難清得哂。而薯條係「脆薯皇」果款味道,比起普通的薯條,個人更是鍾情呢款。穀飼西冷扒配燒汁 $138 - 朋友點嘅。擺盤幾靚,有牛味。點了5成熟,就有d過熟了應該有7成以上,所以入口口感就偏鞋同韌左點,整體我就覺得一般般啦。不太建議整體感覺就有D覺得係LUNCH嘅時間唔算太過掌握到, 所以

整體感覺就有D覺得係LUNCH嘅時間唔算太過掌握到, 所以有D失準, 所以有機會都可以再黎, 但只限晚飯. 但當然, 扒我就多數都唔會再點喇.
之前同朋友來到附近逛街,不想光顧連鎖店,商場內的餐廳又不平,就想起到工廈搵食。聽人說工廈餐廳臥虎藏龍,網上介紹說讚這餐廳環境舒適,食物有質素,而且價錢合理,今次可以一看究竟。 走到餐廳內,先不談環境,趕快看MENU下單才是皇道。餐牌上,晚餐有兩款套餐,一款是海鮮凍盤,另一款就是小食拼盤;其他餐湯、主菜和飲品都是同樣可選的。因為我跟朋友都不是海鮮愛好者,所以沒有選擇海鮮凍盤。當然,不點套餐的話,你亦可以選擇各個單點餐牌上的前菜、主菜和飲品。 我們選了晚餐,分別有四式拼盤、餐湯2碗、溫泉蛋卡邦尼意粉、澳洲八安士西冷扒配燒汁和飲品-玫瑰黃金桂。 四式拼盤 四式拼盤,顧名思義,就是有四款不同的食物做成的拼盤,分別是果醋車厘茄、巴馬火腿提子芝士卷、海膽凍豆腐和金沙軟殼蟹。 車厘茄酸酸甜甜,配上火箭菜。巴馬火腿提子芝士卷挺特別,鹹鹹的,提子甜甜的,混和起的效果不錯。海膽凍豆腐的豆腐是炸過的,外脆內嫩。而金沙軟殼蟹散發出鹹蛋黃的香氣,而且香脆不油膩! 餐湯 - 甘筍薑湯 這天的餐湯是甘筍薑湯,配的是比較少見的彼得包。我還沒嘗過這種甘筍薑湯呢。這湯甫上桌,就傳來一股濃濃的薑味,湯的溫

餐湯 - 甘筍薑湯
這天的餐湯是甘筍薑湯,配的是比較少見的彼得包。我還沒嘗過這種甘筍薑湯呢。這湯甫上桌,就傳來一股濃濃的薑味,湯的溫度適中;嘗一口,果然薑味十足,天氣寒冷時喝就可暖胃。
餐湯 - 甘筍薑湯
慢慢地,你就可嘗到湯裡的甘筍鮮甜味,跟暖笠笠的彼得包一起吃,十分滿足。

主菜有6款,可選2款。我們選了溫泉蛋卡邦尼意粉和澳洲八安士西冷扒配燒汁。

溫泉蛋卡邦尼意粉
卡邦尼意粉上另外有一隻溫泉蛋,客人可自行拌勻,跟意粉同吃。
溫泉蛋卡邦尼意粉
知道我不愛嘗到生蛋,朋友快速將蛋拌勻,務求利用意粉的熱力將蛋變熟。意粉口感剛好,軟硬適中,加上溫泉蛋的蛋漿和忌廉汁,入口更滑,奶香味濃。

西冷扒我們點了5成熟,吃起來不會過韌,但牛肉味不夠突出;

澳洲八安士西冷扒配燒汁
配菜多,有玉米、秋葵、甘筍、蕃茄和薯蓉,誠意十足!

茶:玫瑰黃金桂
我跟朋友都點了熱玫瑰黃金桂,以清新怡然的花茶為這頓寫上完美句號。
題外話/補充資料: $438(已加一)
2018-11-06
2018-12-27 256 瀏覽
好想分享一間好餐廳 靜靜地得來有氣氛 D野食又好味 餐廳係荔枝角  都好方便就去到首先有餐湯同包 佢地個包係彼得包來 都算有D新意啊平時大多係餐包點落D湯都好好食卡邦尼意粉係我最常叫嘅意粉仲有隻温泉蛋哩個配搭最matchD意粉質感都好正 彈牙但又唔硬豬鞍架 重頭戲D肉唔鞋 好嫩無豬so味 但又豬香味賣相亦都滿分 岩哂影相放IG四式併盤都幾得意小小地4樣野 每樣試小小炸軟殼蟹好脆 又唔會好膩4樣中最好食哩樣建議早D品嚐 以免放凍左影響味道會浪費哩度所有野都好有誠意簡單得來唔馬虎唔需要好誇張 味道同環境都有質素就好OK了
好想分享一間好餐廳

簡單得來唔馬虎
唔需要好誇張 味道同環境都有質素就好OK了
2018-12-06
2018-12-26 4167 瀏覽
觀塘工厦的美食試過幾次,但在荔枝角區就第一次!多謝Camille帶我來Ulyssa食我的birthday dinner!又一次證明,工厦真係好多好嘢食ga今晚order左個$588的dinner set, 加每人$38仲可以要埋Chocolate Fountain, 係任食ga, 真係超值先來一個招牌酒醉海鮮凍盤: 有海蝦,黃金螺,鮮花甲,青口,松葉BB蟹腳和時令生蠔除了生蠔,所有海鲜都用花雕浸過,所以入口好香花雕酒味海蝦肉質爽甜彈牙,鮮花甲和青口肥美鮮甜黄金螺又大隻,爽甜又有頭,加埋花雕酒香,一流法國生蠔"水中花"海水味濃,肥美又creamy, 好正呀!食完冷盤,熱湯隨即奉上,蘑菇湯香濃creamy, 仲有細細粒的蘑菇碎在湯內,好美味配埋熱騰騰的餐包一起吃更正北海道帶子海膽汁墨魚意粉(+38)~北海道帶子煎得金黃,大大隻的帶子爽甜而肉質彈牙,好美味海膽汁出奇地與墨魚意粉相配,每一條爽口的墨魚意粉都掛滿海膽汁,甜中帶上少許海水味,食完口中還有餘韻呢低溫慢煮美國豬鞍架配楓樹糖芥末汁~豬鞍慢煮後還保持住肉質嫩滑和多汁,配菜有甘筍,紫薯,車厘茄和秋葵,配以甜中帶微辣的楓樹糖芥末汁,非常可口

除了生蠔,所有海鲜都用花雕浸過,所以入口好香花雕酒味
海蝦肉質爽甜彈牙,鮮花甲和青口肥美鮮甜
黄金螺又大隻,爽甜又有頭,加埋花雕酒香,一流
法國生蠔"水中花"海水味濃,肥美又creamy, 好正呀!

配埋熱騰騰的餐包一起吃更正

我最喜愛的Chocolate Fountain終於出場la

配料有 : 雞蛋仔,棉花糖,菠蘿 ,提子和布冧,份量好多,食完還可以不停加添

朱古力漿被盛載於精緻的小火爐,朱古力醬還未烘熱 ,我已急不及待將雞蛋仔蘸朱古力醬食la

Dark Chocolate 香濃順滑帶點微苦,最適合配上甜甜而多汁的水果,配棉花糖也是我最喜愛的組合,真係食多多都唔覺得腻,仲可以令人心情開朗,真係好開心呀

最後飲番杯玫瑰黄金桂真係大滿足
2018-12-11
慶祝紀念
生日
  • ChocolateFountain
  • 北海道帶子海膽汁墨魚意粉
  • 招牌酒醉海鮮凍盤
2018-12-23 248 瀏覽
同事生日飯試下新野,搵佐呢間餐廳試下。試佐真係值得去。荔枝角cafe 好多。價錢飲午餐呢講起碼百幾元。此餐廳同區來說價錢適中。餐廳擺設好特別,一入問口放佐好多真菠蘿係大架上作裝飾。我地一行4人分別點了兩個香煎低溫豬梅柳,一個香煎驢魚,一個泡菜芝士虎蝦意粉。香煎低溫豬梅柳份量好大。件豬柳好厚,不過其中一件可以厚的關係有點紅。我們要求再煎熟少少侍應都好樂意。番煎後天換了新碟出來,十分就到。另外lunch set 包餐飲餐飲包花茶,如想飲咖就要加$10。但都值得一試。下次都一定再嚟
香煎鱸魚
香煎鱸魚
2018-12-22 167 瀏覽
以前做野的公司喺荔枝角,已經好耐冇去嗰邊, 原來已經變咗好多,有好多工廈做左餐廳,今晚朋友特意帶我去到(Ulyssa by Aldou)食西餐,想不到喺荔枝角地區,都可以喺樓上的餐廳搵到隱世的美食。是日餐湯配上彼得包,夠曬健康,熱呼呼的包再點埋個橄欖油同黑醋,十分清新美味。脆皮保濕豬腩$208 豬腩肉,這碟 豬腩肉賣相十分有特式,豬腩肉的外皮香脆, 肥瘦均勻,仲好軟腍入口融化, 口感好豐富。温泉蛋卡邦尼意粉$108 喜歡食到煙煙靭靭的意粉,將温泉蛋拌勻後味道更加香濃,十分配合。泡菜芝士年糕炸飯球$78,將飯球外面炸得金黃香脆,入面夾住芝士十分軟滑,口感十分有層次。

2018-12-20 129 瀏覽
朋友生日同佢慶祝生日順便提早食餐聖誕節晚飯。餐廳已經佈置了很多聖誕飾物,充滿節日氣氛。餐湯是南瓜湯,南瓜味都算突出,而且已隔渣,所以質感幼滑,另外還會送上配彼得包配油醋,墨醋香甜味濃。散叫的頭盤黑松露野菌湯伴冬瓜,原件冬瓜表面舖上雜菌及淋上黑松露醬,冬瓜吸收了雜菌香味,味道簡單清爽。羊肚菌蝦子意大利粉比較簡單,但味道不俗,意粉爽口,蝦子香味濃郁,不過羊肚菌味道就較淡。低溫慢煮美國豬鞍架配楓樹糖芥末汁,首先要讚一讚個芥末汁,甜味獨特,芥末味突出,豬鞍肉質嫩腍有咬口,而且慢煮令其保留大部份肉汁。餐飲可以加錢轉其他特飲。
朋友生日同佢慶祝生日順便提早食餐聖誕節晚飯。

餐廳已經佈置了很多聖誕飾物,充滿節日氣氛。

餐飲可以加錢轉其他特飲。