2016-07-20
最鐘意食奶黃月餅。同事帶左Valerie 既奶黃月餅比我試完之後一試難忘, 諗住上佢地既FB 訂奶黃月餅自己食,睇完後原來佢地有做其他西餅蛋糕,所以又事了迷你奶黃月餅4件裝圖案係Valerie 鋪頭名,細心d 睇係一隻兔仔,好得意開頭覺得月餅size 好細,切開原來都好足料好實。月餅皮好香奶油味,焗熱左仲有d 鬆脆。入面奶黃餡好香,食到一粒粒打碎左既蛋黃,而且味道唔會太甜唔會漏,自己一口氣已經食左2個。好後悔唔order 8 件裝但原來佢地仲有出綠茶味月餅,可以encore 試下先就係因為訂月餅,所以出左事買多左3件cake包裝得好好,每件cake 都固定痴住唔易移位,仲放埋冰袋係入面,非常細心又實用Salute to Rocher 向金莎致敬相信黎訂Valerie 既人無可能唔訂呢件蛋糕。外貌已經非常吸引,同一粒金莎無異,打開金色包裝紙,已經聞到招牌金莎香味。切開睇睇,原來係朱古力脆皮,再加一層雲呢拿慕絲醬,包住金莎既榛子朱古力同果仁。感覺似曾相識但又好創新,似曾相識係味道真係好接近金莎,但口感上同金莎又有分別。外層脆皮加慕絲好似食緊雪糕甘,之後再有朱古力醬,口感上的確有d 唔同。
就係因為訂月餅,所以出左事買多左3件cake 包裝得好好,每件cake 都固定痴住唔易移位,仲放埋冰袋係入面,非常細心又實用 Salute to Rocher 向金莎致敬 相信黎訂Valerie 既人無可能唔訂呢件蛋糕。外貌已經非常吸引,同一粒金莎無異,打開金色包裝紙,已經聞到招牌金莎香味。 切開睇睇,原來係朱古力脆皮,再加一層雲呢拿慕絲醬,包住金莎既榛子朱古力同果仁。感覺似曾相識但又好創新,似曾相識係味道真係好接近金莎,但口感上同金莎又有分別。外層脆皮加慕絲好似食緊雪糕甘,之後再有朱古力醬,口感上的確有d 唔同。 Crunchy Lemon 檸檬脆脆
食完甜既就黎個酸既
粟米片上放左檸檬慕絲,估唔到係甘夾。食得檸檬味既"甜品", 就希望佢夠酸,唔好唔上唔落, 檸檬脆脆就做到鐘意酸味既人既口味,當你一口咬落去覺得酸既時候,下面既脆脆又會衝出黎救番你,粟米片食落仲好脆,味覺同口感都滿足到 Uji Motcha Roll 濃香抹茶卷 必需要講呢個真係好食到想喊抹茶卷上面有士多啤梨,士多啤梨應該揀過因為好甜仲有d 忌廉同花,賣相已經贏晒!抹茶卷外圈係又香軟既海棉蛋糕,包住入面既係抹茶慕絲好香濃既抹茶味,呢d 味絕對唔係就甘加幾滴香油就做到,好真材實料。雪凍左好似食緊雪糕甘。 夏天食到真係好感動普普通通晚綠茶卷都做到甘出色,令我對佢地既綠茶product 好有信心,好想試佢地個綠茶月餅!
後尾先知原來Valerie 係openrice 排名第3既餐廳。 對於甜品黎講真係好唔易,食完我完全明白點解佢地會排得甘高