經過團年飯、年初一及開年飯,餐餐大魚大肉、年糕又蘿蔔糕咁,嚟到大年初二晚上,自然想食得清淡一點,素食是個好選擇,之但係新正頭不少素食店都休息,輕輕上網搜尋,發現觀塘東廣場呢間 Veggle Cafe有開,於是決定拜年後就到呢間清清腸胃。食店位於東廣場地下,地鐵過嚟都十分方便,不過正值農曆新年,商場內都冷冷清清的,唯獨呢間燈光偏黃嘅食店仍然開門做生意,都相當難得!食物方面,餐廳以西餐為主,有沙律、漢堡、pizza等選擇,晚市仲有素芝士火鍋,感覺都幾清新特別。由於之前兩日已經食滯了,所以簡單點了一個全素夏威夷薄餅套餐,包括有一個全素嘅6吋夏威夷薄餅、餐湯、沙律、薯條及一杯飲品,另外再加配了一份炒菇($50),埋單計算$160,價錢都算ok。至於食物質素,先由配菜講起。食店有個沙律凍櫃,入面有多款沙律可以配搭,由於想清淡點,所以就選擇了生果沙律,當中有蘋果、提子、士多啤梨、蜜瓜等生果,材料相當豐富!而薯條新鮮炸起,熱辣辣,都幾好食。跟餐嘅餐湯是蕃茄湯,入面食到有少少黑椒味,算幾好飲;至於餐飲,不加錢的話可以選擇汽水、花茶同豆漿。主食嘅6吋夏威夷薄餅,有薄餅底,面上有素肉腸、菠蘿、椰菜花、菇,

主食嘅6吋夏威夷薄餅,有薄餅底,面上有素肉腸、菠蘿、椰菜花、菇,不會太重口味及油膩。

額外加配的炒菇,菇的種類不算太多,亦加了檸檬汁,食落都幾清新,不過炒菇就冇太大特別,不是特別喜好者可以不選。

總括而言,喜歡食沙律嘅素食朋友仔可以一試!
2019-02-06
2019-01-31 295 瀏覽
這晚來到觀塘,想速速搞掂晚餐,但又想吃得健康,就來到這間素食cafe。Cafe在一個充滿食店的商場,晚上商場人流不多,Cafe卻差不多客滿,蠻受歡迎的樣子。一個人吃又想快,就叫了個細沙律。廚櫃內有八款沙律,細沙律最多可以選三款,我要了芥末子南瓜,什菌腰豆及鮮橙紅菜頭,除三款自選沙律另外還配有少許沙律菜及pita bread兩小片。每款沙律都有不同口感,調味頗為獨特,能突出食材特色,而且顏色鮮豔,吃得我津津有味😋。Pita bread是熱的,內有掃一層薄薄的油及灑了少許蕃茜,塗上鷹咀豆醬吃,正呀!吃完好想再添吃,哈!沙律餐還包括餐湯及飲品,好豐富!餐茶選了 Earl grey,飲落覺得幾香,一看才發現原來是我喜歡的牌子!

沙律餐還包括餐湯及飲品,好豐富!

2019-01-30
2019-01-29 228 瀏覽
如果唔想食肉又出去食 平時都真係無咩特別多可以去的餐廳成日食沙律又太生冷對腸胃唔太好 Veggle Café 會係個唔錯的選擇款式多 食物選擇多 而且價錢唔算貴 Daily Soup全素湯 個味有D似咖哩豆湯咁 辣辣地 全素夏威夷薄餅配炸蕃薯條 $73(全麥餅底、南瓜醬、蕃茄、素雞、菠菜、粟米、素芝士及羽衣甘藍)全素夏威夷pizza 的味道絕對不比平時好多肉的pizza 失色而且食完感覺有好多纖維 唔會飽飽濟濟 素墨西哥薄餅配西蘭花沙律及炸蕃薯條 $75(粟米餅皮、素芝士、素腸、燒椰菜花、粟米及茄子)素墨西哥薄餅如果係脆脆地會更好 西蘭花沙律調味咸咸地少辣 味道豐富 再多幾舊就好喇 個炸蕃薯條都好食 有蕃薯味 份量又夠 Organic soymilk coffee係我飲過的豆奶咖啡個味最夾的一杯 雖然比較難搵位 但如果人少少或一個人食 係個好地方

如果唔想食肉又出去食 平時都真係無咩特別多可以去的餐廳
款式多 食物選擇多 而且價錢唔算貴

Daily Soup

全素湯 個味有D似咖哩豆湯咁 辣辣地

全素夏威夷薄餅配炸蕃薯條 $73

而且食完感覺有好多纖維 唔會飽飽濟濟

素墨西哥薄餅配西蘭花沙律及炸蕃薯條 $75

(粟米餅皮、素芝士、素腸、燒椰菜花、粟米及茄子)

個炸蕃薯條都好食 有蕃薯味 份量又夠

Organic soymilk coffee

係我飲過的豆奶咖啡個味最夾的一杯

雖然比較難搵位 但如果人少少或一個人食 係個好地方
2019-01-27 197 瀏覽
見到餐廳門面雅緻, 又唔使排隊等位 諗都唔使啦入咗去 ,立即坐低睇餐牌, 先知道原來是素食。 我叫個餐雖然外表唔吸引 ,但越食越好食, 令我都素食有改觀。 總體嚟講都算有80分。
2019-01-26 139 瀏覽
呢間餐廳係我每次去觀塘做野既飯堂。大沙律午餐(500g,可以款款都要d),跟餐仲有兩片彼得包同英鷹豆蓉,餐湯(南瓜湯)同一杯花茶(係英國Pukka Teabag),盛惠$78。其實都唔算平,但食材新鮮又夠飽,算係咁。沙律有蕎麥面、秋葵、紅菜頭、Kale, mushroom, 西蘭花🥦,南瓜🎃 之前都食過佢其他Lunch Set, 有個素雞牛油果漢堡跟蕃薯條🍟🤤餐廳鋪面唔大,坐得有d迫,油煙味大。
2019-01-14 274 瀏覽
因為係觀塘,所以每日晏晝都會去唔同嘅餐廳食飯,食肉食咗成星期今日就一班人去咗食素,去到座位唔算好多,但食飯時間都俾我哋霸到都算好好彩。叫咗個泰式炒米粉,都好食,係有少少偏鹹我覺得啲餸仲多過米粉😂😂我覺得最好食就係番薯條,幾特別,我覺得仲好食過薯條另外我地仲叫咗個炒飯,鍾意食秋葵嘅朋友仔都可以點呢個,秋葵唔會好乾身仲會有少少黏膜,但份量就好小,男士嘅話就應該會唔夠食。最後仲叫咗個牛油果🥑 Pizza,牛油果味唔重,冇咩特別。總括來講嘢食份量偏小,價錢我唔知道算唔算偏貴,因為我好少食素。4人大約$300內
叫咗個泰式炒米粉,都好食,係有少少偏鹹
我覺得啲餸仲多過米粉😂😂
我覺得最好食就係番薯條,幾特別,我覺得仲好食過薯條
最後仲叫咗個牛油果🥑 Pizza,牛油果味唔重,冇咩特別。
4人大約$300內
2019-01-10
2019-01-01 286 瀏覽
下午茶時間去,試左老闆心機之作tofu Benedict。最犀利既地方係無蛋無牛油還原左egg Benedict既靈魂荷蘭汁。配牛油果豆腐紅椒都好好,非常推薦。下午茶可配沙律,店內沙律款式好多,可以試下
下午茶時間去,試左老闆心機之作tofu Benedict。

下午茶可配沙律,店內沙律款式好多,可以試下
tofu Benedict
tofu Benedict
2018-11-14 613 瀏覽
觀塘呢間素食店已幫襯左兩次,幾鐘意食佢呢個自選沙律餐,$75可以揀5-6款沙律,仲包個湯同飲品完全夠哂飽😛,d沙律好新鮮而且好健康因爲吾會用太多其他醬料例如沙律醬或白汁👍🏻~有塊烘中東包配鷹嘴豆醬🤤,最鐘意佢個南瓜、燒茄子同香橙紅菜頭同埋萍果黎麥沙律👍🏻好味!😋餐湯今日係南瓜湯,一般般,南瓜味好淡,都係雜菜湯好飲d~😕健康既一餐~😋😋❤️

餐湯今日係南瓜湯,一般般,南瓜味好淡,都係雜菜湯好飲d~😕
健康既一餐~😋😋❤️
觀塘區就不嬲都多選擇 就連素食都有好多款比你揀我煎炸寶寶就最鍾意熱氣野🔥🤩今次就帶大家再食burger-「Veggle Cafe」 冇錯呀又係介紹🍔呀😆.牛油果素雞漢堡配蕃薯條 ($55)🍫朱古力有機豆奶(+$15).聽到漢堡不期然就會覺得係大大件一嚟到竟然係minion size應該食多2個先夠飽咬落去塊素雞竟然硬到我要用盡全力去咬先咬到哩個包係想蝦我煎炸寶寶冇牙姐👅 但唯一可以讚既係個蕃薯條 好味!同埋杯野飲 以為加左$15會好好飲....點知...😭下次都係飲返杯免費的豆漿好了只可以話哩個價錢值得食更好的😣.💰Total:$70 (下午茶價).味: 6/10飽: 5/10抵: 3.5/10.📍觀塘成業街7號東廣場地下G13A及15號舖.我 煎炸寶寶將會繼續同大家跑素 搵盡全港甚至世界各地既美味素比大家
觀塘區就不嬲都多選擇 就連素食都有好多款比你揀
牛油果素雞漢堡配蕃薯條 ($55)
🍫朱古力有機豆奶(+$15)
聽到漢堡不期然就會覺得係大大件
一嚟到竟然係minion size應該食多2個先夠飽
咬落去塊素雞竟然硬到我要用盡全力去咬先咬到
哩個包係想蝦我煎炸寶寶冇牙姐👅
但唯一可以讚既係個蕃薯條 好味!
同埋杯野飲 以為加左$15會好好飲....
點知...😭下次都係飲返杯免費的豆漿好了
只可以話哩個價錢值得食更好的😣
💰Total:$70 (下午茶價)
味: 6/10
飽: 5/10
抵: 3.5/10
📍觀塘成業街7號東廣場地下G13A及15號舖
2018-09-25
I visit this place often and food is goodYou get a full set for 100 and it’s worth Good food. More like fusion European foodIt’s a kind of a self service cafeI’m a level 6 blogger in TripAdvisor and I do recommend this place You may try I’m sure you too will like it

recommend this place

You may try
I’m sure you too will like it
2018-09-25
5 分鐘 (堂食)
  • All  are  good  to  try
2018-08-22 974 瀏覽
Fb睇到有人介紹呢間素食cafe我老婆又係素食主義所以襯放假就去試下啦!雖然係工廠大廈,但係觀塘廣場個邊行過去,其實好快就到環境好安靜舒服佈置好有心思呢到係佛教既餐廳cafe對面都係修佛既地方唔知基督徒會唔會唔鍾意了食物方面,價錢十分優惠,選擇亦都多All day breakfast!真係好豐富!價錢大約60-70,有咁既分量,真係幾抵食老婆話擺碟方面就爭左d,女人係重視呢d野但係味道唔錯多士脆卜卜但係呢杯蘑菇湯真係要改良下雖然好真材實料,但係真係唔多好飲杯花茶又係女人既最愛啦!無記錯既係玫瑰花茶,幾濃既,唔似茶包呢間餐廳環境好,坐得舒服,位置又方便,真係唔錯!老婆都話一定會再去hea下
Fb睇到有人介紹呢間素食cafe
我老婆又係素食主義
所以襯放假就去試下啦!

雖然係工廠大廈,但係觀塘廣場個邊行過去,其實好快就到
環境好安靜舒服

佈置好有心思
呢到係佛教既餐廳
cafe對面都係修佛既地方
唔知基督徒會唔會唔鍾意了

食物方面,價錢十分優惠,選擇亦都多

All  day  breakfast

All day breakfast!真係好豐富!
價錢大約60-70,有咁既分量,真係幾抵食
老婆話擺碟方面就爭左d,女人係重視呢d野
但係味道唔錯

多士脆卜卜
蘑菇湯

但係呢杯蘑菇湯真係要改良下
雖然好真材實料,但係真係唔多好飲

花茶

杯花茶又係女人既最愛啦!
無記錯既係玫瑰花茶,幾濃既,唔似茶包

2018-06-23
All  day  breakfast
花茶
2018-07-12 1650 瀏覽
男朋友今日要黎觀塘做野,見個供應商,順道過黎搵我食個晚飯。知道東廣場近排愈來愈多野食,所以黎呢邊覓食。見到素食好似幾得意咁,睇人地上嘅菜都幾色彩繽紛,好似幾好食咁,就簡左佢黎食啦。Um...細鋪黎講,佢d野全部都接近一百,都幾貴下。 我簡左Veggie 招牌糙米漢堡配什菜及炸蕃薯條($90),個漢堡太多層,無辦法一大啖咬落去,而且無紙巾,食個時非常狼狽。炸蕃薯無哂變炸薯條,好心講一聲提提位客人,我地睇嘅係檯上嘅菜單,但就淨係貼左張紙係佢地嘅出餐位。我係因為蕃薯先叫...有點無奈,而個漢堡只係好飽肚,並無好好食。全素威靈頓菜卷配甘筍薯蓉黑松露汁($105),偷左d黎食,雖然有創意,但個汁酸酸咸咸,唔多好食,可能希望愈大,失望愈大。下次都係唔貪新鮮lo。

Um...細鋪黎講,佢d野全部都接近一百,都幾貴下。

全素威靈頓菜卷配甘筍薯蓉黑松露汁($105),

下次都係唔貪新鮮lo。

2018-07-12
2018-06-02 1700 瀏覽
人到中年不可能再像年輕時butter by butter,fat by fat 地吃飯。有時候,即使是到館子吃飯也會考慮較健康的選擇。而觀塘東廣場的 veggle cafe 一直都是wish list 之一。今天終於來到 veggle cafe,餐廳位處觀塘東廣場food court 中的一角,不難找,但地方比想像中巿井。食物是素西餐的路線,想也不想,點了要花點工夫的威靈頓素菜批和蕃茄肉醬薄餅。先上威靈頓素菜批。這道菜是以預先做好的pastry wrap 包著菇類,茄子等雜菜。雖然做法和想像中有出入(也許是不能用豬油所以有所限制),但味道是不錯的,上枱時熱得燙口,酥皮也非常的脆,好吃。再來的薄餅也沒令人失望,素菜做成的”肉醬”感覺清新,配以車厘茄和沙律菜,味道剛好,不太濃也不會太淡。薄餅底算是厚而脆,不是正宗拿波里薄餅的薄而偏淋。其實以往我是很怕這類古古怪怪的薄餅的,但既然味道好而且健康,沒有投訴。近一百元的晚餐,包含了餐湯,主菜和飲品,最初的感覺是有點貴,始終這個價錢可以在豉油西餐廳𥚃鋸扒了,但在這food court 小店裡同樣的價錢只能吃雜菜!但今天吃過之後,真心覺得其實抵食。在

近一百元的晚餐,包含了餐湯,主菜和飲品,最初的感覺是有點貴,始終這個價錢可以在豉油西餐廳𥚃鋸扒了,但在這food court 小店裡同樣的價錢只能吃雜菜!但今天吃過之後,真心覺得其實抵食。在肉食霸權的今天,素菜餐廳真的要更努力才能得到認同。

蕃茄肉醬薄餅
2018-05-31
蕃茄肉醬薄餅
2018-05-28 1004 瀏覽
前幾日同friend收工過去食,我選嘅係自選沙律~ 飲品有豆漿,茶包等。friend飲豆漿,好似唔錯。我話唔使飲嘢,店員仲提醒我可以帶茶包走,之後返屋企自己沖!friend食嘅係 牛油果粟米意粉 我覺得有d鹹 不過牛油果同粟米一起真係好好食...想自己返屋企都試下整!而且牛油果粟米意粉也會配一種沙律~但係意粉要等好耐,我都食左一半,意粉才到⋯配湯都唔錯,感受得到材料豐富~好似有不少材料店雖小,但食得幾開心
前幾日同friend收工過去食,我選嘅係自選沙律~

但係意粉要等好耐,我都食左一半,意粉才到⋯

配湯都唔錯,感受得到材料豐富~好似有不少材料

店雖小,但食得幾開心
2018-05-25
  • 自選沙律
2018-05-26 625 瀏覽
中式、快餐式的素食都常吃,今日試西式有機素食。叫咗個松露腰果汁扁意粉,作為一個食肉獸,本沒有太大期望,但吃得飽之餘質素也十分唔錯。松露味好香但就食唔出腰果味,蘆筍、西椒、車厘茄都十分鮮甜。健康又美味,賣相也很吸引。餐跟一小杯南瓜湯,佢加咗咖哩蓋過咗南瓜味,好似飲緊咖哩汁咁。至於餐品只有三個選擇,豆漿、汽水和花茶,都不是我杯茶,不予置評。