2020-06-24 61 瀏覽
下次要嚟飲富士山特飲先得,勁靚,打咭影相一流呀🌟千島海鮮手工pizza,全手工製作,即場整,pizza底好脆口🌟煙肉椰菜湯,椰菜薯仔做湯底,好清甜,淡淡煙肉香,不會過咸🌟加拿大🇨🇦無激素豬腰(14oz) 沙律🥗和薯條,食得健康,放心一些,豬腰煎得剛剛,有肉汁而且好鮮嫩🌟Dirty沖調時咖啡師會把 DoubleEspresso加入凍鮮奶中,視覺上咖啡就像沾污了白色的鮮奶,一冷一熱的融合帶來獨特的層次口感。愛咖啡人仕必定喜歡
下次要嚟飲富士山特飲先得,勁靚,打咭影相一流呀

🌟煙肉椰菜湯,椰菜薯仔做湯底,好清甜,淡淡煙肉香,不會過咸
🌟Dirty
沖調時咖啡師會把 Double
Espresso加入凍鮮奶中,
視覺上咖啡就像沾污了白色
的鮮奶,一冷一熱的融合帶
來獨特的層次口感。愛咖啡人仕必定喜歡
2020-06-23 59 瀏覽
今日去左新蒲崗影相 影完就去附近搵野食啦 我想食意粉 另一半又想食中式 行過見到wanna eat cafe 個meun中西都有得食就岩哂我地啦 cafe係小店形式 舖面唔大 但服務周到 靚仔哥哥好好禮貌 經過每張枱都會睇下客人需要 為客人加水收碟等等 抵讚拔絲咕嚕肉定食 $92咕嚕肉的炸粉漿好薄 唔會好似出面咁食落去好肥 個拔絲仲要拉到好長 整得好食過出面啲酒樓 兩個配菜都好好食麻辣雲耳同 麻辣蓮藕 辣得過癮 麻得哩好香 如果加入小食系列一定會散叫 好好味芥末雞翼 $48雞翼好大隻 炸得好脆口 內面仲好有肉汁 唔會乾身 芥末醬另上 鍾意點幾多都得 明太子意粉 $102個意粉有d紫菜係面好日式 配埋帆立貝嘅明太子意粉好好食 我鍾意粉嗰啲汁唔會太傑 食落每條意粉都有明太子醬汁的味道 岩哂我味道富士山 $30哩杯飲品好特別 最上層白色係泡沫 最底層係梳打 中層就係泡沫同梳打相遇後嘅顏色 上面紅色嗰啲係爆炸糖 諗諗下都好多年無食 飲落好清新唔會好甜 仲好似富士山 好靚Strawberry smoothie 跟餐 $23好香士多啤梨味 飲落口感好滑 香蕉朱古力窩夫 $68cafe嘅好處就

拔絲咕嚕肉定食 $92

芥末雞翼 $48

明太子意粉 $102

富士山 $30

Strawberry smoothie 跟餐 $23
好香士多啤梨味 飲落口感好滑

香蕉朱古力窩夫 $68
cafe嘅好處就係 食完主菜唔使再搵甜品舖喺度可以叫埋窩夫食 靚仔哥哥介紹香蕉朱古力窩夫係人氣之選 香蕉上面仲有焦糖脆脆 朱古力雪糕下面呀有一層忌廉 配埋窩夫食一流

食完甜品就畫上一個完美嘅句號 中西合璧嘅cafe值得推介 當中麻辣雲耳 最令人回味

2020-06-23 52 瀏覽
住呢區西式餐廳比較少😛只好回頭再食,半年前食過今日再食水準不減,食物味道唔錯!今次食返千島醬pizza, 足料!👍🏿👍🏿肉眼扒好大件,肉汁鮮嫩💕推介!!必食!!薯條厚、薯仔味重!份量都多兩個人食到好飽!😛😛😀飲品方面,一見到富士山就😻😻,勁靚!今年去唔到日本,唯有睇住杯野,都有一時既滿足,賞心悅目❤️係梳打黎,味道就一般!你懂的!🤣朋友點左杯焦糖咖啡,味道都ok~👍🏿價錢合理,坐得都舒服😊
住呢區西式餐廳比較少😛
只好回頭再食,半年前食過
今日再食水準不減,食物味道唔錯!
今次食返千島醬pizza, 足料!👍🏿👍🏿
肉眼扒好大件,肉汁鮮嫩💕推介!!必食!!
薯條厚、薯仔味重!份量都多兩個人食到好飽!😛😛😀
飲品方面,一見到富士山就😻😻,勁靚!
今年去唔到日本,唯有睇住杯野,都有一時既滿足,賞心悅目❤️
係梳打黎,味道就一般!你懂的!🤣
朋友點左杯焦糖咖啡,味道都ok~👍🏿
價錢合理,坐得都舒服😊
2020-06-17
今日再次encore呢間Wanna Eat,因為上次食完真係好wanna eat again!不過今次試新野!講左小食先!香辣雞翼即焗出黎熱辣辣,配埋佢隻辣汁堅係辣,唔但辣得好過癮,食唔停口。黑松露薯條,新鮮即炸出黎脆卜卜,隻黑松露蛋白醬好出色,絕對係一份完美既小食。到主食喇,拔絲咕嚕肉定食,一個字:不得了!點解?你睇相就知,堅拔絲!D肉外脆內軟又滑,真係唔係講笑,勁好食!最後一份就係柚子雞定食,其實上次都食過,不過因為我鐘意柚子類既食物所以encore,依然冇失望!住家菜既感覺,唔會太油膩,柚子既清香你人胃口大開!食完飽到癲埋單都唔洗$400,真係值得一試再試!
香辣雞翼

拔絲咕嚕肉夾食

柚子 雞定食

食完飽到癲埋單都唔洗$400,真係值得一試再試!
香辣雞翼
拔絲咕嚕肉夾食
柚子 雞定食
  • 拔絲咕嚕肉定食
  • 柚子雞定食
2020-06-21 48 瀏覽
呢間店比我既感覺係好文青,服務員年紀都輕。飲品有多款口味,有特色,我叫左杯熱情果茶,唔會太甜,又有茶既香,朋友就叫左BERRY SODA,色彩豐富,好岩打卡!朋友話好有氣!SODA最重要係夠氣!!! 食物方面朋友叫左羊架,跟MINT SAUCE,羊架有成3隻,睇住佢食,我都流口水!薯條份量都唔少,睇落去都好新鮮。我就叫左個SPICY CHICKEN WINGS,好大隻又好平,SAUCE係分開的,可以按自己需要調較。好滿意呢度既WINGS! 主食我就叫左海鮮墨魚意粉,海鮮份量多而又新鮮,墨魚汁都好飽滿,成到成嘴都係添呀!食到自己中意既蝦同帶子真係好滿足呢!呢度既燈好似泡泡咁,好有藝術感!正呀!!
2020-06-18
2020-06-21 2478 瀏覽
「Wanna Eat」作為在新蒲崗的一間咖啡餐廳,出錢試飲「Wanna Eat」廚房咖啡師製作的咖啡飲品,本來才是食客光顧「Wanna Eat」的首要任務,所以我選擇享用名稱叫做「Dirty」的咖啡飲品。其實我看完「Wanna Eat」咖啡師製作出來的「Dirty」,很想知道「Dirty」飲品的命名原因究竟從何而來,只知道負責盛載「Dirty」咖啡的咖啡杯,像是將一個有保溫間隔的玻璃咖啡杯倒轉,再將濃縮咖啡注入的樣子。所以「Wanna Eat」的咖啡師,將濃縮咖啡注入玻璃咖啡杯裡面之後,玻璃咖啡杯裡面圖案,立刻呈現了一個疑似「骷髏頭骨」,感覺有點詭異的形象。「Wanna Eat」咖啡師在製作「Dirty」濃縮咖啡的時候,沒有另外為咖啡加入甜味調味料,只是以傳統製作「濃縮咖啡」的手法,注入一個疑似杯底,實際上其實是杯壁位置的玻璃咖啡杯裡面。所以向來不太能夠接受「濃縮咖啡」苦味的我,曾經向「Wanna Eat」侍應索取咖啡糖,嘗試為「Dirty」的「濃縮咖啡」注入甜味。怎料「Dirty」內裡杯壁岩岩巉巉,凹凸不平,連攪勻咖啡跟咖啡糖在一起的難度也大增。我幾經辛苦利用「Wanna Eat」咖

我幾經辛苦利用「Wanna Eat」咖啡匙羹,把「濃縮咖啡」跟「咖啡糖」嘗試攪拌在一起之後,發現還有很多「咖啡糖」因為咖啡杯杯壁岩岩巉巉,導致很多「咖啡糖」未能完全被攪拌和融化,導致「濃縮咖啡」實際味道偏苦。

對於「Wanna Eat」以骷髏頭骨為造型圖案的濃縮咖啡飲品「Dirty」對我來說,其實屬於好看而不算好飲的咖啡飲品,味道始終不及我另外點的冰凍水蜜桃紅茶飲品「蜜桃冰茶」那麼甜。

「Wanna Eat」廚房同樣使用一個有內層間隔的玻璃杯,去盛載相對「Dirty」「濃縮咖啡」而言,實際味道甜得很多的水蜜桃紅茶飲品「蜜桃冰茶」。

在「Dirty」「濃縮咖啡」裡面的咖啡比較濃厚,咖啡飲品整體味道,偏向咖啡豆原有苦澀味的強烈對比情況之下,「蜜桃冰茶」裡面給我的蜜桃甜味跟紅茶茶味感覺,來得更加深刻。

「Wanna Eat」廚房製作的「蜜桃冰茶」飲品,飲品杯面泛起了一層白色的泡沫,感覺「Wanna Eat」廚房裡面負責製作「蜜桃冰茶」的店員,真的有嘗試為「蜜桃冰茶」用心沖調,甜味蜜桃跟紅茶碰撞後撞出濃厚泡沫。

所以即使「Wanna Eat」廚房店員製作出來的「蜜桃冰茶」,「蜜桃冰茶」裡面的蜜桃甜味,暫時不是我曾經喝過的飲品店裡面,水蜜桃甜味最高的水蜜桃紅茶飲品。

但是「Wanna Eat」廚房店員,為「蜜桃冰茶」飲品裡面的甜味蜜桃飲料,跟濃味紅茶互撞,最後成功撞出一杯有綿密白色泡沫的蜜桃紅茶飲品。

在「Wanna Eat」「Dirty」濃縮咖啡裡面的咖啡豆苦澀味道襯托和強烈對比之下,反而顯得「蜜桃冰茶」裡面的蜜桃飲料味道,有很濃很強的蜜桃甜味感覺,還有紅茶裡面的濃郁茶味。

所以「Wanna Eat」的濃縮咖啡飲品「Dirty」於我而言,只是純粹被咖啡飲品的奇怪造型所吸引到,反而不是太能欣賞「Dirty」裡面的咖啡苦澀味。

在享用完「Wanna Eat」裡面的濃縮咖啡飲品裡面的苦澀味,跟「蜜桃冰茶」飲品裡面的甜味之後,「Wanna Eat」侍應隨後送上的下午茶茶餐食品,才是今次食評裡面的真正焦點所在。

今次我點了兩份「Wanna Eat」下午茶茶餐,「下午茶茶餐」裡面的套餐食品,包括炸薯條小食食品「黑松露薯條」,以及造型跟傳統「意大利薄餅」與別不同「千島海鮮手工薄餅」。

「Wanna Eat」「下午茶茶餐」裡面的「千島海鮮手工薄餅」之所以與別不同,皆因「千島海鮮手工薄餅」不是圓形,而是呈現長方形形狀的「瑪格麗塔薄餅」。

所以「Wanna Eat」廚房製作完成,「瑪格麗塔薄餅」長方形形狀的「千島海鮮手工薄餅」之後,侍應以我從未見過的方法,把薄餅平均地斜線切割方式切成四份,擺放在木製長方形托盤上面。
蜜桃冰茶

我透過親自試食「Wanna Eat」「千島海鮮手工薄餅」製成品之後,發現「千島海鮮手工薄餅」的每一塊薄餅表面上實際的海鮮,只看到有一大粒的「帆立貝」而已。

至於「Wanna Eat」「千島海鮮手工薄餅」實際上食到的第一個味道感覺,都只是來自於「千島醬」裡面的濃厚甜味,相反薄餅裡面的海鮮甜味,反而不及「千島醬」那麼濃郁。
黑松露薯條

「千島海鮮手工薄餅」裡面的薄餅實際口感,雖然算是焗得很香脆,但是由於薄餅裡面實際上出現的海鮮,就只有一大粒的「帆立貝」而已,導致「千島海鮮手工薄餅」味道甜美的同時,顯得肉食份量和感覺都變得有點單薄。

由於「Wanna Eat」每一件「千島海鮮手工薄餅」裡面都只有一粒「帆立貝」,我一食完薄餅有「帆立貝」那一個部分之後,剩下的薄餅位置就只剩下「千島醬」甜味,而欠缺肉類或者蔬菜配料填補口感感覺。

至於「Wanna Eat」下午茶茶餐裡面的「黑松露薯條」,「Wanna Eat」廚房先把大量「法式薯條」炸好,然後再在一大堆「法式薯條」表面上,灑下不是醬汁形態的「黑松露」跟少許白色調味鹽。

所以「Wanna Eat」「黑松露薯條」實際製成品,基本上一定有屬於它自己的鹹味,還有來自黑松露的獨有氣味和香味,我已經習慣了「黑松露」氣味,只是覺得這麽多炸薯條,還是配比較濕潤的醬汁比較好。
Dirty

我享用完「黑松露薯條」之後才發現,原來「黑松露薯條」除了有黑松露氣味之外,我發現原來黑色的「黑松露」醬旁邊,原來還有一些白色的鹹味調味鹽去襯托薯條味道,令薯條味道不會太過單調。

所以我在食完甜味的下午茶「千島海鮮手工薄餅」,跟喝完甜味手調飲品「蜜桃冰茶」之後,再食一個有黑松露氣味加沙律醬甜味的炸薯條,肚子已經感覺有點飽和滿足,直至晚餐來到為止。
千島海鮮手工薄餅

至於「Wanna Eat」裡面的手調飲品,「蜜桃冰茶」跟飲品裡面,有濃厚台式手調紅茶飲品感覺的水蜜桃甜味,暫時是我對「Wanna Eat」下午茶裡面最欣賞的手調飲品之一。

相反我對「Wanna Eat」刻意標奇立異,設計有骷髏頭骨形狀視覺效果的濃縮咖啡飲品「Dirty」,「Dirty」整體味道偏苦之餘,又因為飲品杯壁的奇異設計,令加入砂糖到咖啡裡面,令咖啡味道不再苦澀的難度大大增加。

以後我再來到「新蒲崗」光顧「Wanna Eat」,再選擇享用濃縮咖啡飲品「Dirty」的難度很高,最大的原因是因為飲品杯設計太過奇怪,岩巖不平的杯壁設計,令加入砂糖為咖啡調味難度變得很高。

相反地「Wanna Eat」飲品餐牌裡面,還有其他有水蜜桃濃厚甜味的飲品,包括「蜜桃梳打」以及「蜜桃沙冰」,我又始終喝不慣苦味的濃縮咖啡,我又何苦要一次又一次自找麻煩,折磨自己舌頭的味覺呢?

所以下次光顧「Wanna Eat」,怕飲苦澀味道咖啡飲品的我,下次我還是少飲偏向苦澀味道的濃縮咖啡,寧願選擇甜味的「蜜桃梳打」,或者「蜜桃沙冰」飲品好過了。
2020-05-20
30 分鐘 (堂食)
蜜桃冰茶
千島海鮮手工薄餅
  • Dirty
2020-06-19 69 瀏覽
今日湊巧重回舊地新蒲崗,記得之前喺呢間餐廳,食過一個令我十分滿意的早餐 ,特別是它的咖啡,永遠希望能再呷一口。不自覺地,我又回到這裏!這裏充滿舊區小店嘅情懷,餐廳裝修簡潔幽雅,很有文青氣息,令人有輕鬆慢活感覺。今天剛好放假,可以好好享受我的午餐。紐西蘭西冷扒紐西蘭西冷帶少許脂肪,油脂甘香,外層微微燒焦,肉香撲鼻, 七成熟內裏呈粉紅色,肉質鮮甜嫩滑多汁,牛味濃沃! 配即炸薯條,熱辣辣香脆可口,內裏鬆化煙韌!牛奶咖啡 (Cafe Latte)拉花線條細緻,手藝超凡。鮮奶泡沫柔軟幼滑,咖啡味香濃,入喉口感溫醇柔滑、餘韻濃厚,令人一喝上癮!

紐西蘭西冷扒

牛奶咖啡 (Cafe Latte)

• 紐西蘭西冷牛扒
  • 鮮奶咖啡
2020-06-17 73 瀏覽
呢排好鐘意去新蒲崗覓食,Wannaeat嘅店面有啲窄,但一啲都唔逼陝,淡木色嘅裝修畀人一種悠閑嘅感覺,藜麥煙三文魚沙律($86)每次去Cafe都會叫煙三文魚沙律,呢度仲加咗藜麥,啱曬追求健康嘅我!另外,佢嘅柚子汁又多,又香,怕草青味嘅朋友都好鐘意!雞肉青醬長通粉($88)長通粉做得好彈牙,青醬非常Creamy,兩者非常之夾,雞肉有稍為煎過,好香口!紅豆抹茶窩夫($62)呢度嘅窩夫唔算係超強空氣感果款,有一定重量,外皮微脆。但係佢嘅蛋同牛油味超濃,食落有種西多味。側面仲有啲黑糖味嘅啫哩,彈牙又美味!飲埋杯Sparkling($45),好爽呀!
呢排好鐘意去新蒲崗覓食,
Wannaeat嘅店面有啲窄,但一啲都唔逼陝,
淡木色嘅裝修畀人一種悠閑嘅感覺,

藜麥煙三文魚沙律($86)
每次去Cafe都會叫煙三文魚沙律,
呢度仲加咗藜麥,啱曬追求健康嘅我!
另外,佢嘅柚子汁又多,又香,
怕草青味嘅朋友都好鐘意!

雞肉青醬長通粉($88)
長通粉做得好彈牙,
青醬非常Creamy,兩者非常之夾,
雞肉有稍為煎過,好香口!

紅豆抹茶窩夫($62)
呢度嘅窩夫唔算係超強空氣感果款,
有一定重量,外皮微脆。
但係佢嘅蛋同牛油味超濃,
食落有種西多味。
側面仲有啲黑糖味嘅啫哩,
彈牙又美味!

飲埋杯Sparkling($45),好爽呀!
10 分鐘 (堂食)
2020-06-16 99 瀏覽
今晚同老公坐巴士去下新地方拍拖。搵到間小店試下,好開心。老公二話不說就俾risotto吸引左,叫左個煙蠔煙肉意大利飯。勁。推。介。risotto軟硬適中,超級creamy。不過如果你好似我咁想減肥,就唯有jam老公幾啖仔過口癮。小店有pizza,pasta,肉等等之餘,都有亞洲既菜式。我就叫個柚子雞既定食。唔貴之餘又健康。柚子味如果濃啲就更正,不過雞肉煎得juicy同滑。麻辣雲耳真係辣架!岩我口味!我地加左廿蚊要左沙律。正正常常。餐飲方面好推介佢既茶。款式多又岩唔飲凍野既我。佢上得好精緻,仲無限加水俾我。甜品都有好幾款。放肆地要左waffle。熱住上,好香脆。朱古力雪糕改左做我最愛既抹茶,正!為晚上加左個完美句號!
今晚同老公坐巴士去下新地方拍拖。
搵到間小店試下,好開心。

勁。推。介。
煙蠔煙肉意大利飯

小店有pizza,pasta,肉等等之餘,都有亞洲既菜式。
我就叫個柚子雞既定食。唔貴之餘又健康。

柚子味如果濃啲就更正,不過雞肉煎得juicy同滑。
麻辣雲耳真係辣架!岩我口味!
想食。柚子雞定食

我地加左廿蚊要左沙律。正正常常。
跟餐沙律

餐飲方面好推介佢既茶。款式多又岩唔飲凍野既我。

佢上得好精緻,仲無限加水俾我。
洛神花甜莓茶

甜品都有好幾款。

放肆地要左waffle。
熱住上,好香脆。
朱古力雪糕改左做我最愛既抹茶,正!
為晚上加左個完美句號!
蕉糖香蕉配抹茶雪糕窩夫

2020-06-15
煙蠔煙肉意大利飯
想食。柚子雞定食
跟餐沙律
洛神花甜莓茶
蕉糖香蕉配抹茶雪糕窩夫
2020-06-16 45 瀏覽
呢間cafe裝修簡約清新,坐得幾舒服好適合同朋友飯聚喔!醫護仲有享有八折優惠呢😉🍗芥末雞翼($48)一碟五隻,都幾大隻😍雞翼香脆富肉汁,唔油膩點上芥末醬,好惹味呢!伴碟有沙律菜,正好減輕一下食完炸雞嘅罪疚感😆🥔辣味薯角($42)勁大盤薯角,好驚喜呢😵薯角微辣,香脆軟綿啱哂同朋友一邊傾計一邊嘆👍🏻🍱拔絲咕嚕肉定食($90)定食包有麻辣雲耳+蓮藕麻辣雲耳真係又麻又辣,值唔算重口味食到小辣嘅朋友仔都會接受到喔!咕嚕肉大大粒,好有咬口脆漿唔厚,甜度適中而且粒粒都做到有拔絲效果喔💕另外仲可以半價加飲品...揀咗抹茶牛奶,抹茶味幾濃,唔會太甜,好味喔!🥤凍焦糖爆谷朱古力($45)同餐牌上嘅相一樣,真係好大杯好吸引📸Igable又好味,絕對值得試呀!香脆嘅Garrett焦糖爆谷加上朱古力醬再以大量嘅cream墊底,真係好邪惡😈但的確好好味喔👉🏻👈🏻
呢間cafe裝修簡約清新,坐得幾舒服
好適合同朋友飯聚喔!
醫護仲有享有八折優惠呢😉

🍗芥末雞翼($48)
一碟五隻,都幾大隻😍
雞翼香脆富肉汁,唔油膩
點上芥末醬,好惹味呢!
伴碟有沙律菜,正好減輕一下食完炸雞嘅罪疚感😆

🥔辣味薯角($42)
勁大盤薯角,好驚喜呢😵
薯角微辣,香脆軟綿
啱哂同朋友一邊傾計一邊嘆👍🏻

🍱拔絲咕嚕肉定食($90)
定食包有麻辣雲耳+蓮藕
麻辣雲耳真係又麻又辣,值唔算重口味
食到小辣嘅朋友仔都會接受到喔!
咕嚕肉大大粒,好有咬口
脆漿唔厚,甜度適中
而且粒粒都做到有拔絲效果喔💕
另外仲可以半價加飲品...
揀咗抹茶牛奶,抹茶味幾濃,唔會太甜,好味喔!

🥤凍焦糖爆谷朱古力($45)
同餐牌上嘅相一樣,真係好大杯好吸引📸
Igable又好味,絕對值得試呀!
香脆嘅Garrett焦糖爆谷加上朱古力醬
再以大量嘅cream墊底,真係好邪惡😈
但的確好好味喔👉🏻👈🏻
2020-06-16 44 瀏覽
近排每星期都會去新蒲崗跳舞,發現原來個區好多非連鎖店的餐廳都好值得一去。今次去到Mikiki附近的一間Café,入面有齊中西菜式,岩曬咩都想試下的朋友仔。店舖唔算好大,裝潢有D似日本部屋咁,坐得幾舒服。我們今次叫了一份沙津、一份意粉同一個小食,每碟的份量都唔少,兩個人食到抱住個肚走。沙津除了有常見的凱撒沙津外,仲有我今次叫的藜麥煙三文魚沙律 ($86)。沙津的調味剛剛好,唔會好似平時的Café加得太多醋,味道剛剛好。去到Cafe最常叫的,一定係黑松露薯條($48)莫屬!炸得金黃的薯條唔會太幼,加埋Double的黑松露(即黑松露+黑松露沙律醬),就有Double Happiness!我們今次兩個女仔,除了叫了一份沙津同小食,仲叫咗一份意粉Share。想食•明太子意粉($102)係店的招牌菜之一,用上明太子炒意粉,加上煎香的帶子,鮮味十足!另外,意粉的麵質夠彈牙,食落有咬口,我自己就好鍾意了。去Cafe當然試下佢的飲品。薄荷牛奶朱古力($38) 的朱古力味同薄荷味相輔相成,各自唔會搶了味,入口先被濃郁的朱古力充滿味蕾,之後就有清清的薄荷負責後續,令由頭到尾都有豐富的味道。係飲品中,Dirt

係飲品中,Dirty超級吸眼球!用了透明骷髏骨杯,令呢杯咖啡變得IGable。沖調時,咖啡師將Double Expresso 加入凍鮮奶中,形成污糟(雲石)的效果,不過到我枱面只係一杯普通咖啡,有少少失望。咖啡的濃郁度,比一般的連鎖咖啡店更濃厚。,鍾意飲偏濃咖啡香的朋友可以試呢個。

Menu參考:

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
2020-06-15 49 瀏覽
食物味道不過不失適合三五知己聚會吹水既小店中西食物都有,方便選擇雞翼幾好食,意粉都ok餐湯加咗$20,甘荀湯,但無乜味道。無激素豬扒較硬,可能厚切關係有1位待應幾搞笑,每次上菜要放係上一碟菜位置,其實張枱都有其他位既。😅😅
食物味道不過不失
適合三五知己聚會吹水既小店
中西食物都有,方便選擇
雞翼幾好食,意粉都ok
餐湯加咗$20,甘荀湯,但無乜味道。
無激素豬扒較硬,可能厚切關係
2020-06-15 1512 瀏覽
又搵到間良心小店, 新蒲崗Wanna Eat未入門口已大大隻字寫住提供八折優惠予醫護人員!! 咁有heart,點都要試下啦!啱啱尋晚比我家小姐激嬲咗,今晚緊係要同老公出去撐下枱腳慰勞下自己!新蒲崗難得一見裝修雅緻小店,店員態度慇懃,全部都係後生仔,年輕人活力十足,睇得出好用心經營。 餐牌選擇好豐富!焦點飲品:富士山未入門口已被富士山吸引,一杯好鬼靚的檸檬梳打,一嚟到已知道要攪勻先飲,但靚到真係唔捨得郁佢,底部甜,上面係梳打,加埋Cream同埋爆炸糖响面,一攪落去爆炸糖落咗去即火山爆發咁漲哂出嚟,好鬼過癮,我覺得味道幾清新幾好味,唔錯唔錯!講返主菜先~我地2個人叫咗2個主菜加一個小食:👉🏻櫻花蝦雞樅菌炒粉絲必食推介,足料惹味,夠鑊氣。之前以為呢間店只食西餐,估唔到仲有其他中式野~粉絲份量足,以XO醬炒香口美味,配料勁多,推介呀~!👉🏻四季手工薄餅老公好鐘意食pizza,叫咗個四季Pizza,手工薄餅同機制真係好唔同,個皮真係鬆軟得多,配料有蘑菇,橄欖,火腿及三色椒,口感豐富,好好味,份量超大,我地2個人都食唔哂要打包拎走,比老公第二日食個勁好味早餐!👉🏻黃金雞柳以咸蛋包住雞柳脆炸,超開胃

焦點飲品:富士山

講返主菜先~我地2個人叫咗2個主菜加一個小食:

👉🏻櫻花蝦雞樅菌炒粉絲

👉🏻四季手工薄餅

👉🏻黃金雞柳
以咸蛋包住雞柳脆炸,超開胃小食,炸起熱辣辣,好入味,搞到我食唔停口,勁邪惡小食!

👉🏻柚子豆腐
食咗個咁heavy的雞柳,當然要食返個清清地平衡下,豆腐配上柚子好清新,我個人非常偏愛的豆腐,推介!

小食座位不多,如果大家想試,真係要早小小打去訂位啦~
2020-06-13
  • 富士山
2020-06-15 57 瀏覽
這餐廳在新蒲崗Mikiki附近。我和朋友行街行到累於是就到這兒用餐。我們點了兩個餐和兩杯飲品。幸好我有問店員有甚麼推介,店員之後拿出了期間限定特飲的餐牌。  富士山($30) 的設計完全俘虜了我的心!藍色的部分是波子汽水,浮面的粉紅色粉是爆炸糖。端上來的時候,是在嘶嘶聲地炸開的! 凍焦糖爆谷朱古力 ($45) 是要挑戰拍攝速度。厚重的焦糖爆谷在輕浮的泡泡上。我拍照後的下一個瞬間就掉下來了。至於食物我覺得中規中矩。薄餅 ($78) 可以再烤脆多一點。明太子意粉($102) 的擺盤很漂亮。奶油充份,但明太子的味道並不突出。還是飲品給我最大的驚喜。

至於食物我覺得中規中矩。

薄餅 ($78) 可以再烤脆多一點。

還是飲品給我最大的驚喜。
2020-06-13 44 瀏覽
一段時間冇黎wanna eat,環境氣氛依舊,但菜式選擇豐富不少!蜜糖芥末雞翼$42呢分小食真係好抵食,5大隻炸雞翼,幾乎沒炸粉,但仍炸到金香肉又嫩!仲配有沙律菜,食完雞翼可以balance油分。黑松露磨菇忌廉意粉$86大大碟意粉,黑松露&磨菇分量十足,加上忌廉汁,味道係perfect match!宮保雞丁定食$88之前幾次黎食都售完,今日終於卑我一嚐真味道! 果然冇令我失望! 雞肉嫩滑 仲要去左雞皮,配埋乾辣椒炒,鑊氣十足。定食另配兩款小食-木耳&蓮藕,爽口又開胃!Iced Green Tea Latte 抹茶味十足,原價$42,order main course 可以半價換價,好抵飲!

蜜糖芥末雞翼$42

黑松露磨菇忌廉意粉$86

宮保雞丁定食$88
定食另配兩款小食-木耳&蓮藕,爽口又開胃!

Iced Green Tea Latte