2020-09-29 5957 瀏覽
講起新蒲崗嘅cafe, 要符合*價錢平民+夠Cozy+有特別Drink*就會唸起li間開左一段時間嘅Wanna Eat, cafe喺正一排巴士站嗰個位非常方便, lunch hour大部分都係對面幾間中學嘅學生呢. 門口lunch menu主菜+沙律/湯+餐飲都係6,70幾蚊左右. 🍽餐湯🥄椰菜花忌廉湯今日係原個椰菜花blend成嘅濃湯, 味道天然又健康, 熱辣辣👍🏻.🍽想食•柚子雞飯 (HKD68)聽到好勁嘅炒野聲音, 每件雞都充滿清新柚子香甜味道, 而且好大件食落肉質好嫩, 飯嘅份量十足, 好飽😋.🍽黑松露蘑菇忌廉意粉 (HKD70)意粉口感好彈牙呢, 黑松露忌廉炒得均匀掛汁, 當中更係每一口都食到菇, 整體好香好好味.🍽凍焦糖爆谷朱古力 (HKD45)*期間限定*嘅凍朱古力, 面頭唧滿cream +美國芝加哥必食名物Garret爆谷, 朱古力夠哂濃, 焦糖爆谷勁好食🍿.🍽熱檸蜜 (HKD32> HKD16)跟餐喺menu內嘅Drinks會計半價, cafe有港式飲品真係完全照顧到唔同人嘅喜好❤️.

餐湯🥄椰菜花忌廉湯
餐湯

🍽
想食•柚子雞飯 (HKD68)

🍽
黑松露蘑菇忌廉意粉 (HKD70)

🍽
凍焦糖爆谷朱古力 (HKD45)

🍽
熱檸蜜 (HKD32> HKD16)
熱檸蜜

2020-09-29
餐湯
熱檸蜜
2020-09-29 240 瀏覽
我朋友約咗我去呢間餐廳佢話平時食lunch都有食過覺得幾好味所以話想帶我試吓。入到去座位都幾舒適,因為疫情關係都有做好衛生措施增設左透明嘅隔板喺枱與枱之間。我哋點左3道菜,拔絲咕嚕肉定食呢個定食有兩個小前菜加白飯,咕嚕肉每粒都好大件而且賣相好靚,每粒面頭都淋滿咗咕嚕肉嘅糖漿,用筷子一夾真係名副其名可以拉出絲來,每一口都可以食到咕嚕肉同埋糖漿嘅融合,啖啖肉仲冇骨添,味道非常一流。黑松露薯條每條薯條都好粗大而且每條都好香脆, 薯條上面有少許黑松露同埋一啲芝士粉, 再加埋一個黑松露醬,食落非常滋味。蜜糖芥末雞翼呢個雞翼賣相好靚而且雞翼炸得金黃色的,食落外脆內軟啲肉好滑而且肉汁都鎖住左喺裏面,食落去味道不錯。不過我略嫌蜜糖芥末醬唔夠甜同唔夠有芥末味。朋友介紹得唔錯,估唔到新蒲崗都有一啲咁有水準嘅fusion菜,我下次都一定會再嚟過。

拔𢇁咕嚕肉

我哋點左3道菜,

拔𢇁咕嚕肉
  • 拔絲咕嚕肉定食
2020-09-26 83 瀏覽
早兩日去開行街行到去新蒲崗MiKiki之後呢想搵間Cafe坐下食下佢啲下午茶。咁啱見到呢度有間好新淨嘅Cafe,好似開咗冇耐食咁,我哋就入咗去啦。好快呢就有職員安排坐低同俾左一個下午茶餐牌我哋,menu有蛋糕啦三文治啦薯條啦Pizza啦意粉等等嘅。我哋就叫一個抹茶紅豆蛋糕同埋一個公司三文治,嘢飲呢分別就要左富士山特飲同蜜桃冰茶。好快兩杯特飲就上嚟啦,富士山特飲個樣都幾靚,飲落去呢就有波子汽水味同埋有其他甜甜地嘅味道,都可以試下架。另外嗰個蜜桃冰茶其實我聽到佢係即刻手搖嘅,飲落去會比較甜啲,不過都有生果嘅味道。另外嗰個蛋糕同我三文治呢之後都上台啦,個蛋糕相對來講比較多cream,不過蛋糕都好食,鍾意cream嘅可以去試吓架!另外嗰個三文治呢,佢個麵包烤得啱啱好幾好,入邊有菜啊番茄啊火腿啊芝士呀咁樣,食完都好飽肚㗎。咁樣埋單$130倒,坐係都度都好舒服,而呢度啲職員都有幾有禮貌架!如果行開過嚟想休息吓食個飯嘅都可以試吓㗎!

2020-09-24
2020-09-22 114 瀏覽
午餐價錢由$62至$128,中式日式西式選擇都有。午餐包餐湯或沙律及飲品。揀咗一個湯,一個沙律。揀咗咖喱牛肋肉飯及雞肉檸檬青醬忌廉意粉。湯係南瓜湯,有少少燶燶哋嘅味道,但係texture係OK的!沙律幾新鮮,唔錯。主菜咖喱牛肋肉,唔會太辣,適合香港人口味。咖喱聞落幾香,牛肋肉似牛腩,中式味道。另外,雞肉檸檬青醬忌廉意粉,醬汁較清淡,非常健康,雞肉都唔錯。餐飲包基本咖啡、奶茶、檸檬茶、檸檬水。下午嚟食慢慢坐都幾悠閒。

午餐價錢由$62至$128,中式日式西式選擇都有。

2020-09-21 68 瀏覽
好少會過黎新蒲崗,發現其實都幾多野食本來都唔知點揀好,見到呢間小店門口寫住醫護人員有八折係你啦,比卡超!________🔹富士山特飲 $30(配餐無半價)打卡100分既飲品,頂部白色既部份,慢慢溶入藍色既液體入面有漸層既效果,好似雲朵既感覺飲落似波子氣水,但無咁甜無咁假,幾好人口.🔹拔絲咕嚕肉定食 $92開頭覺得有啲貴,但黎到又覺得物有所值咕嚕肉大粒,都有好多舊下個拔絲做得好好,夠晒拉絲,有食麥芽糖既感覺甜甜酸酸既拔絲下面,係脆脆地外皮中間既肉肥瘦適中, 大大啖肉又冇骨肉質大部份都嫩口、係有1,2舊肉質實左少少可能有拔絲包住既關係,食得慢都仲係暖暖地既.配菜有涼拌蓮藕同雲耳蓮藕酸酸地好爽脆、又開胃雲耳嘅麻辣醬好岩食.唯一要彈既,係個飯比較乾身.🔹法式煎羊架(9oz) 配沙律及薯條羊肉幾有油脂香味,份量都唔少,9oz啖啖肉切開既顏色都幾靚下,但咬落無望落咁鮮嫩薯條幾香薯味,好食.要彈一彈冷氣風太大,極速吹到啲野食凍晒.🔹焦糖香蕉配朱古力雪糕夫 $68見到menu 張相幾靚就嗌黎試下,驚喜地實物都一樣咁靚個焦糖做得幾靚仔,碟邊配左不少朱古力碎,同一啲幾有咬感既啫哩本身一款幾普通既甜品,但細
好少會過黎新蒲崗,發現其實都幾多野食
本來都唔知點揀好,見到呢間小店門口寫住醫護人員有八折
係你啦,比卡超!
________
🔹富士山特飲 $30(配餐無半價)

打卡100分既飲品,頂部白色既部份,慢慢溶入藍色既液體入面
有漸層既效果,好似雲朵既感覺
飲落似波子氣水,但無咁甜無咁假,幾好人口
🔹拔絲咕嚕肉定食 $92

開頭覺得有啲貴,但黎到又覺得物有所值
咕嚕肉大粒,都有好多舊下
個拔絲做得好好,夠晒拉絲,有食麥芽糖既感覺
甜甜酸酸既拔絲下面,係脆脆地外皮
中間既肉肥瘦適中, 大大啖肉又冇骨
肉質大部份都嫩口、係有1,2舊肉質實左少少
可能有拔絲包住既關係,食得慢都仲係暖暖地既
配菜有涼拌蓮藕同雲耳
蓮藕酸酸地好爽脆、又開胃
雲耳嘅麻辣醬好岩食
唯一要彈既,係個飯比較乾身
🔹法式煎羊架(9oz) 配沙律及薯條

羊肉幾有油脂香味,份量都唔少,9oz啖啖肉
切開既顏色都幾靚下,但咬落無望落咁鮮嫩
薯條幾香薯味,好食
要彈一彈冷氣風太大,極速吹到啲野食凍晒
🔹焦糖香蕉配朱古力雪糕夫 $68

見到menu 張相幾靚就嗌黎試下,驚喜地實物都一樣咁靚
本身一款幾普通既甜品,但細節位做得好到位
食起上黎心情都靚啲
好耐無返嚟新蒲崗一帶食飯喇,今次收完工同個同事過咗嚟搵食。今次幫襯一間良心小店 Wanna Eat,餐廳係走多元化路線,晚市無論係西式意粉、Pizza、鋸扒、中式定食都有得選擇。除咗主食之外,仲有甜品同埋咖啡亦好吸引,不過我地今次食晚市,就無叫到咖啡。我地兩個人叫咗一份千島海鮮手工薄餅。講到明係手工薄餅,我自然對佢有更高期望。Pizza餅底鬆軟,口感煙煙韌韌咁,幾好入口。配料方面有心思,千島醬令到薄餅好開胃,絕對收貨。另外一個主食,叫咗台式三杯雞定食。開頭其實想試下佢地啲意粉,不過見一間西式風格嘅餐廳竟然有中式菜食,於是就俾佢吸引咗。上到枱之後都幾對辦,雞肉肉質好嫩滑,有洋蔥同埋九層塔,所以成碟嘢都好香。點解叫定食? 因為跟餐送兩碟開胃涼菜,分別係蓮藕同埋木耳,非常惹味道!甜品方面,我地叫咗份焦糖香蕉配朱古力窩夫。特別要講一講,佢擺盤擺得幾靚仔,夠晒立體。窩夫口感做到外脆內軟,朱古力雪糕,配上表層有焦糖嘅香蕉,食落好過癮。呢份窩夫嘅份量認真有啲多,兩個人作為飯後甜品,最後差啲食唔晒添!Menu見到呢杯富士山特飲,相信係呢間舖嘅特色飲品,俾佢外型吸引咗,加少少想象力又真係幾似富士山,於是
Menu見到呢杯富士山特飲,相信係呢間舖嘅特色飲品,俾佢外型吸引咗,加少少想象力又真係幾似富士山,於是叫嚟試一試。賣相好搶眼,表層加咗少少爆炸糖,中層係奶泡,味道類似波子汽水。

同同事一路食一路吹水,食物質素不俗,性價比優異,呢餐飯嘅體驗十分唔錯!店員亦會不時主動過嚟fill水,落單同執枱時候都好好態度,值得一讚!
2020-09-19 2184 瀏覽
新蒲崗簡約cafe「Wanna Eat」,木系門面好靚,之前係隔離上堂經過想食好耐,今日終於有機會🤩。開門入去左邊就係透明西餐水吧,睇到廚師們埋頭苦幹煮食😜。侍應店員好好禮貌,服務又細心,俾個👍🏻。睇睇餐牌 ,好多選擇仲有啲fusion,主要食西式野,估唔到有一版係亞洲菜喎!咕嚕肉、韓式芝士飯、台式三杯雞、川式麻婆豆腐,一間Cafe可以照顧哂不同口味嘅客人,非常唔錯😊。富士山($30)••••••IGable少女系特飲😘對呢種漸層無法抗拒!藍色效果好靚,面頭加左爆炸糖,底層類似係檸檬梳打,味道清淡似波子汽水。煙蠔煙肉意大利飯($106)••••••👍🏻正㗎!呢碟Risotto米粒收汁做得好,無多無少煮到米粒完美發大,剛剛好掛汁,煙蠔存在感好強,食落有好明顯海鮮蠔香味,汁味道似龍蝦汁(唔肯定🤪)。藜麥煙三文魚沙律($86)••••••好健康嘅配搭😆整體用沙律醋調味好溫和,清清地幾好,好喜歡高纖藜麥咬落卜卜脆。黑松露薯條($48)••••••去到邊度都要叫嘅😜黑松露油+巴馬臣芝士灑面+新鮮炸起帶皮薯條,點埋黑松松露沙律醬,好快清哂🤓。香蕉朱古力窩夫($68)••••••性價比好高!比一般糖

富士山($30)
••••••

煙蠔煙肉意大利飯($106)
••••••

藜麥煙三文魚沙律($86)
••••••

黑松露薯條($48)
••••••

香蕉朱古力窩夫($68)
••••••
性價比好高!比一般糖品舖平又大份!有成一份半窩夫,一球朱古力雪糕,香蕉上面有烤焦糖😘好香甜,旁邊伴碟一啲都唔馬虎啊,有朱古力碎,加少見嘅黑糖果凍粒粒,口感好豐富。

2020-09-18 2389 瀏覽
之前已經黎過呢間餐廳兩次,兩次叫既食物都好好味道,而且價錢唔算貴,性價比高,所以我同男朋友決定第三次到訪.今次我地叫左兩個main,兩個小食,呢到既食物份量都算多,所以其實4樣野對於兩個人黎講係太多,哈哈,不過我同男朋友都好為食,最後竟然差不多清碟.小食: 黑松露薯條上次食過覺得好好味,所以今次都有叫。呢到每條粗薯條入面都有好多薯仔肉,咬落份量十足,好啱我口味。炸既時間亦係啱啱好,炸到外脆內軟,又唔會感覺好油膩。薯條上面本身已經加左黑松露醬,另外,仲配有一個加入左黑松露既蛋黃醬,雙重滋味,雙重享受我好鍾意食黑松露,所以食完真係好滿足! 小食: 黃金雞柳所謂黃金雞柳,就係加左咸蛋黃既炸雞柳,呢個係我近期食過最好食既咸蛋黃菜式之一! 首先,佢地炸雞柳既炸皮係類似平時出面食英式炸魚柳既炸皮,呢種薄薄既炸皮令口感相比平時既炸物黎得輕盈,所以就算加上咸蛋黃,食落都唔會太油膩。咸蛋黃醬既份量都啱啱好,薄薄一層包住炸雞柳,夠味又唔會太咸,仔細食仲會食到咸蛋黃微微既沙質口感,十分香口。主菜: 煙蠔煙肉意大利飯煙蠔切碎加入意大利飯入面一齊煮,所以成個飯都充滿蠔既香味,就算無食到一隻隻蠔,都可以過到食蠔既

今次我地叫左兩個main,兩個小食,呢到既食物份量都算多,

小食: 黑松露薯條
上次食過覺得好好味,所以今次都有叫。
我好鍾意食黑松露,所以食完真係好滿足!

小食: 黃金雞柳

主菜: 煙蠔煙肉意大利飯
煙蠔切碎加入意大利飯入面一齊煮,所以成個飯都充滿蠔既香味,就算無食到一隻隻蠔,都可以過到食蠔既口癮

煙肉份量適中,食落都唔會感覺好單調。
意大利飯煮得夠腍身夠creamy,sauce入面加左蕃茄,所以成個飯既味道有D酸酸甜甜,提鮮之餘十分開胃。
煙蠔煙肉意大利飯
主菜: 拔絲咕嚕肉(定食)
呢個係成餐飯最令我驚喜,我覺得最好食既一道菜! 下次黎呢個都係必叫菜式之一!
一份定食包左兩小碟前菜(蓮藕、麻辣雲耳)、拔絲咕嚕肉同白飯,份量對一個人黎講有D多,女仔可以叫小飯。
拔絲咕嚕肉定食
麻辣雲耳辣味十足,令人食得過癮,食完雲耳再食蓮藕就覺得無咩味,所以大家可以先食蓮藕哈哈。
叫得拔絲咕嚕肉個醬汁真係做到拔絲效果,筷子挾起咕嚕肉時可以拉到糖絲,色香味俱全,令人食慾大增

拔絲咕嚕肉定食

咕嚕肉好好味道,醬汁雖然包住塊咕嚕肉,但咕嚕肉炸皮依然保持香脆,咬落去好香口。呢到既咕嚕肉味道偏甜,我覺得有D似韓式糖醋肉,醬汁份量同調味都啱啱好,用黎送飯一流,大家記住要趁熱食!
每次食完呢間餐廳我同男朋友都會覺得好滿意,會係到講幾時再黎食, 大家有機會都值得試下
2020-09-15
煙蠔煙肉意大利飯
2020-09-16 64 瀏覽
好久沒有來wanna eat 吃西餐,特別想念!下班之後,不遠萬里,過來新蒲崗,懷念一下這裡的味道。最喜歡的是他們新鮮的食材和烹調手法。讓我想起在歐洲的日子。紫薯🍠牛奶🥛$24最愛的餐飲,溫暖的牛奶🥛配上紫薯🍠適合秋天,也適合放鬆心情。辣味薯角 $45土豆🥔絕對是最愛,無論如何製作都好,風味都是不同。說是辣味,其實一點不辣,喜歡脆脆的外皮,下面包裹著柔軟細膩的土豆🥔絕對是超級滿足。柚子豆腐 $38豆腐嫩滑,清新自然的柚子味,增添了菜品的口感。藜麥煙三文魚沙拉🥗$86 我的最愛,蔬菜🥬新鮮,藜麥特別好吃😋晚餐一份沙律🥗勝過千言萬語。今天白天破例,吃了一些肉,但是,已經覺得,不是那麼好吃😋了。而且吃過之後,全身不舒服。朱古力雪糕 $28雪糕奶味濃郁,上面有一粒粒的朱古力碎片,特別爽口。

紫薯🍠牛奶🥛$24

辣味薯角 $45

柚子豆腐 $38

豆腐嫩滑,清新自然的柚子味,增添了菜品的口感。

藜麥煙三文魚沙拉🥗$86

朱古力雪糕 $28

雪糕奶味濃郁,上面有一粒粒的朱古力碎片,特別爽口。

2020-09-14 66 瀏覽
限聚令都無影響我跟朋友二人撐枱腳,搵個中間點,方便我地收工過黎同埋回家,就決定揀依間。我已經食過第3次,鍾意食佢嘅意粉、pizza 、飲品同甜品。兩個女仔黎食係好高興。千島海鮮手工薄餅 $88皮薄而且香脆,一口咬落有滿滿千島醬,薄餅面上有多款海鮮配料。黑松露蘑菇忌廉意粉 $86有好多蘑菇,很juicy,意粉條條分明,軟硬適中,黑松露味很濃郁。黑松露薯條 $48滿滿的薯條,份量很多,鋪上豐富的黑松露醬,薯條熱辣辣,外脆內軟,甚是滿足。芒果沙冰 因為嗌餐既關係,可以以半價買杯特飲。芒果汁非常新鮮,沒有死甜。看得出是用新鮮芒果加冰打散的,嚼嚼有勁。
限聚令都無影響我跟朋友二人撐枱腳,
搵個中間點,方便我地收工過黎同埋回家,
就決定揀依間。

我已經食過第3次,鍾意食佢嘅意粉、pizza 、飲品同甜品
兩個女仔黎食係好高興。

千島海鮮手工薄餅 $88
皮薄而且香脆,一口咬落有滿滿千島醬,
薄餅面上有多款海鮮配料。

黑松露蘑菇忌廉意粉 $86
有好多蘑菇,很juicy,
意粉條條分明,軟硬適中,
黑松露味很濃郁。

黑松露薯條 $48
滿滿的薯條,份量很多,
鋪上豐富的黑松露醬,
薯條熱辣辣,外脆內軟,甚是滿足。

芒果沙冰
因為嗌餐既關係,可以以半價買杯特飲。
芒果汁非常新鮮,沒有死甜。
看得出是用新鮮芒果加冰打散的,嚼嚼有勁。
2020-07-14
  • 黑松露蘑菇忌廉意粉
  • 黑松露薯條
講到去cafe,聯想到嘅食物自然就係意粉、沙律、pizza等等,但今日嚟到新蒲崗嘅wanna eat就推翻左我呢個諗法,全靠有聽店員介紹,試咗佢哋銷量最好嘅中菜式— 拔絲咕嚕肉🍯🐷相對地佢哋嘅意粉款式唔算特別,反而更突出嘅喺中菜式🥢店員好友善地同我推介菜式嘅特色,加上環境恬靜,係充滿人情味嘅小店👍🏻拔絲咕嚕肉·定食 $92先講最令我深刻嘅拔絲咕嚕肉,拉到最右手邊嘅短片就見到,紅醋醬汁連住咕嚕肉可以做到拉絲嘅效果😍仲拉得幾高添!以為做到咁拉絲一定會好甜好多糖漿啦,點知食落酸甜嘅比例又恰到好處,好開胃🤤咕嚕肉嘅皮炸到脆卜卜,而且只係薄薄一層,豬肉爽口,其中有部分略帶幾舊肥膏,好滋味😋 定食小食有麻辣雲耳、蓮藕,唔算辣,但絕對夠麻!👍🏻🔥🥩 紐西蘭肉眼扒 · 沙律及薯角 $178紐西蘭肉眼扒叫咗七成熟,要煎到啱啱好七成熟,火候嘅掌握係關鍵,一唔小心就會變全熟🤨好驚喜佢哋係呢方面比唔少專食扒嘅餐廳更拿捏得好,一切開見到隻色已經滿意👍🏻🍴蒜蓉汁另外裝起,岩晒唔鍾意太多汁嘅我,牛扒肉質嫩滑,靚嘅扒係唔點汁食都好食🥩👍🏻薯角又脆又多,沙律菜配黑醋汁夠新鮮,亦可以中和番肉嘅肥膩🥗🗻 富士山特飲 $

拔絲咕嚕肉·定食 $92

🥩 紐西蘭肉眼扒 · 沙律及薯角 $178

🗻 富士山特飲 $30

唯獨冇咁驚喜嘅係富士山特飲,賣相當然滿分💯,層次分明,只係最上面粉紅色嘅爆炸糖加咗落白色嘅泡沫度,好快就軟身入口嘅時候已經冇咗爆炸嘅口感🤔
2020-09-11 230 瀏覽
櫻花蝦雞樅菌炒粉絲 $82✨亞洲特色好有鑊氣既廚房出品(店細細但分左中西兩個廚房好有誠意)🧑🏻‍🍳✨櫻花蝦味充滿左每一條粉絲 ✨菌粒、肉碎、炒蛋底、洋蔥絲同XO醬炒埋一齊口感好豐富 👅✨粉絲炒得乾身勁抵讚 👏🏻.紅菜頭帶子意大利飯 $116✨個汁充滿紅菜頭精華,仲有粒粒紅菜頭令層次昇華 😍✨飯粒軟硬適中質地似返正宗意大利飯 👍🏻❗️期間限定❗️富士山特飲 $30 ✨久違既爆炸糖(士多啤梨味)鋪面,好懷念童年😚✨睇佢個樣都估到就係波子汽水底喇!上面有層奶泡做🏔 洛神花甜莓茶 $44 跟餐半價 $22✨洛神花同莓味好match 💯✨清香冇加糖健康之選 😁✨蠟燭熱住壺茶可以慢慢坐 🧘🏻‍♀️
櫻花蝦雞樅菌炒粉絲 $82
✨櫻花蝦味充滿左每一條粉絲
✨菌粒、肉碎、炒蛋底、洋蔥絲同XO醬炒埋一齊口感好豐富 👅
✨粉絲炒得乾身勁抵讚 👏🏻
紅菜頭帶子意大利飯 $116
✨個汁充滿紅菜頭精華,仲有粒粒紅菜頭令層次昇華 😍
✨飯粒軟硬適中質地似返正宗意大利飯 👍🏻

❗️期間限定❗️
富士山特飲 $30
✨久違既爆炸糖(士多啤梨味)鋪面,好懷念童年😚
✨睇佢個樣都估到就係波子汽水底喇!上面有層奶泡做🏔

富士山特飲
洛神花甜莓茶
櫻花蝦雞樅菌炒粉絲
2020-09-10 59 瀏覽
經常聽朋友講新蒲崗有好多隱世美食,除左懷舊老店之外,都有好多特式小店,由於重實行緊2人限聚令,繼續有藉口二人世界今晚選擇左wanna eat, 見到個名都好想食呢,初頭以為系一間coffee shop, 睇到餐牌之後先知原來中西菜都有,都幾多選擇喎,結果我地叫左一中一西主菜,試下佢邊樣掂先先黎兩杯特式飲品去吾到日本,飲杯富士山特飲頂住先蜜桃沙冰,好creamy必食招牌拔絲咕嚕肉定食,真系好脆口,甜酸度適中咕嚕肉定食附送冷盤2碟,蓮藕夠爽口,雲耳少少辣,幾開胃另一個西式主菜:燒羊架配薯菜, 羊架夠腍,生熟程度剛剛好下次可以再黎試下其他菜式

今晚選擇左wanna eat, 見到個名都好想食呢

先黎兩杯特式飲品

去吾到日本,飲杯富士山特飲頂住先

蜜桃沙冰,好creamy

必食招牌拔絲咕嚕肉定食,真系好脆口,甜酸度適中

咕嚕肉定食附送冷盤2碟,蓮藕夠爽口,雲耳少少辣,幾開胃

另一個西式主菜:燒羊架配薯菜, 羊架夠腍,生熟程度剛剛好

下次可以再黎試下其他菜式

2020-09-03
  • 富士山特飲
2020-09-09 67 瀏覽
今日約左朋友lunch, 唔想食Mikiki, 就去左越秀隔離個到搵嘢食。見到呢間好似幾文青,就入左去。午餐有跟湯/湯律,有平時啲嘢飲,特飲就要補差價。朋友食左呢個意粉,好似係芥末,唔係好記得,個味幾特別嘅,雞肉意粉,我見佢食晒。呢個係厚切黑豚肉滑蛋飯,啲蛋都幾滑,個豚肉竟然唔孩,都幾多塊啖啖肉,個蓮藕有啲麻辣味幾爽脆,我睇錯以為係滑蛋豬扒飯,不過都幾好食啊!今日湯係羅宋湯,落單個職員有提有牛肉同會辣,都幾細心。個沙律就一般沙律,平均每人$75我覺得算係咁啦

見到呢間好似幾文青,就入左去。
午餐有跟湯/湯律,有平時啲嘢飲,特飲就要補差價。

今日湯係羅宋湯,落單個職員有提有牛肉同會辣,都幾細心。

個沙律就一般沙律,平均每人$75我覺得算係咁啦

2020-09-09
2020-09-08 143 瀏覽
收工約左個耐沒見嘅朋友一齊食飯見下面。黎到新蒲崗周圍搵野食果陣見到呢間文青味濃嘅咖啡店幾靚就走入去試下。門面好光猛,完全唔難搵。內裹環境都算寬敞,而且侍應服務幾好。藜麥煙三文魚沙律 ($95)呢份沙律一上枱果陣我同朋友都哇左聲,份量幾大,我地仲驚食唔晒。作為前菜黎講呢個菜式幾好,酸酸甜甜,而且有好多沙律菜同藜麥,啱晒健康人士。至於煙三文魚都唔錯,唔會過火,三文魚味幾出同略帶少少鹹味。而每一片都幾大塊,同朋友每人都分到幾片。海鮮墨魚汁意粉 ($108)海鮮有帆立貝仲有大蝦,味道仍然帶些少鹹,不過意粉就較乾身,如果多少少汁會好啲。紅菜頭帶子意大利飯 ($128)可能紅菜頭本身沒咩味嘅關係,個飯就偏淡,不過都OK。帶子就略嫌少左啲,只有兩粒。整體都唔錯。黑松露薯條 ($53)呢個薯條是最好食嘅菜,薯條好香好脆口,再配黑松露醬真是食到停唔到手﹗
收工約左個耐沒見嘅朋友一齊食飯見下面。

門面好光猛,完全唔難搵。

內裹環境都算寬敞,而且侍應服務幾好。

藜麥煙三文魚沙律

藜麥煙三文魚沙律 ($95)

海鮮墨魚汁意粉

海鮮墨魚汁意粉 ($108)

紅菜頭帶子意大利飯

紅菜頭帶子意大利飯 ($128)
可能紅菜頭本身沒咩味嘅關係,個飯就偏淡,不過都OK。
帶子就略嫌少左啲,只有兩粒。整體都唔錯。

黑松露薯條

黑松露薯條 ($53)

2020-09-07
藜麥煙三文魚沙律