1K
幫襯完上層果間,身痕又黎試呢一間。首先要講食物,坦白講,一般,雜錦串燒的雞肉丸是小弟食過最難食的味道,另外的帶子只能叫合格;另外叫左個炸豬扒併喬麥麵定食,都是一般,原來重有個石鍋蒜頭炒飯,不過取消左。然後講服務,大家知唔知我等左幾耐,先等齊以上的食物﹖足足是一.小.時。首先是炸豬扒定食,最快,十分鐘,然後是五十分鐘﹗哀求恐嚇,都未見其他食物出黎,而當時後面幾檯遲過我黎既,都已經好開心咁食緊野。去到一小時,終於見到份雜錦串燒,我落左句柯打。「五分鐘無炒飯,即刻取消。」跟住果位一直無出聲的侍應,終於走埋黎講左句。「先生,其實你等唔等到﹖因為廚房真係做唔到。」真係講出黎都唔信,等左成個鐘先知做唔到﹖你頭先去左邊呀﹖買外賣都返黎啦﹖值得一提的是,由始至終,都無人講過一句對唔住,或者唔好意思,或者有任何道歉的舉動,好似佢地叫客人白等成個鐘,是好正常既。我唔投訴,重係人黎既﹖
幫襯完上層果間,身痕又黎試呢一間。
去到一小時,終於見到份雜錦串燒,我落左句柯打。
「五分鐘無炒飯,即刻取消。」
跟住果位一直無出聲的侍應,終於走埋黎講左句。
「先生,其實你等唔等到﹖因為廚房真係做唔到。」
我唔投訴,重係人黎既﹖
2008-09-10 17 瀏覽
日式蛋卷,鞋拾拾一啲都唔滑,無蛋味雞肉烏冬,啲湯好似槳糊咁,咸左啲泡菜豬肉鍋,落單後話無豬肉改左要牛肉,啲牛肉鞋拾拾壽司,不過不失,又無話特別好食燒鯖魚,唔知係唔係用鹽水醃過,只係食到鹽水味總結係唔會要食啲間,因為和民好食好多
日式蛋卷,鞋拾拾一啲都唔滑,無蛋味
雞肉烏冬,啲湯好似槳糊咁,咸左啲
泡菜豬肉鍋,落單後話無豬肉改左要牛肉,啲牛肉鞋拾拾
壽司,不過不失,又無話特別好食
燒鯖魚,唔知係唔係用鹽水醃過,只係食到鹽水味

總結係唔會要食啲間,因為和民好食好多
2008-09-08 19 瀏覽
開業第一天就來光顧了,但今天才寫,似乎慢了一些了。第一天的人都很多,可能都是衝著半價coupon來的。幸好男友一早拿了位,不然可就等到炆了。可能是新開張,有很多小食和飲品都未能供應,我們在main menu點了三個菜。牛肉紙火鍋(泡菜湯底)︰第一次吃紙火鍋,覺得很過癮。泡菜湯味濃,不太辣,吃不了辣的人都可以接受。可能我們把牛肉煮得過熟,所以有點韌吧。另外有日式魚蛋,口感煙韌。還有豆腐、蔬菜都很入味,整體味道不錯。石鍋雞肉寬麵(清湯底)︰看到寬麵未試過又點來試試看。由於是石鍋,所以熱度十足,清湯真的十分清,淡淡的,寬麵口感都不錯,有少少煙軔的,但整體來說就比較淡。燒魷魚︰看到是可以自己燒的,貪好玩又點一個試試。其實送來時的魷魚是熟的了,我們的工作是把它弄熱而已。魷魚靠醬汁調味,但醬汁沒有被魷魚吸收,所以味道一般,好玩搭救。服務不差,但只點三個菜就將近$200,好像有點貴了。拿了$100coupon,下次試多一些菜再作定奪吧。
開業第一天就來光顧了,但今天才寫,似乎慢了一些了。

石鍋雞肉寬麵
燒魷魚
2008-09-08 9 瀏覽
Waraku Japanese Casual Dining 在荃灣楊屋道1號荃新天地地下77號舖一行七人,去食日本野,等位時間太長,2人都叫左20人,我們5位以上就一張飛都未叫過.等左半小時先有位....今次叫左十一種野,睇下以下介紹:芝士薯仔明太子燒芒果味的咖哩豬扒飯(食唔到芒果味)炸蝦壽司(有8件)石頭鰻魚炒飯日式燒鯖魚牛肉飯+豆腐湯大板燒簿餅(超細呀)串燒帶子(有九粒)面豉湯叉燒拉面(個碗就好大,D面就.....)炒簥麥麵(好油)日本銅鑼燒雪糕 食左十一種野,但七個人分,份量好少.最後結帳食左$666.6 ,每位$95蚊
一行七人,去食日本野,等位時間太長,
2人都叫左20人,我們5位以上就一張飛都未叫過.
等左半小時先有位....
今次叫左十一種野,睇下以下介紹:
芝士薯仔明太子燒
芒果味的咖哩豬扒飯(食唔到芒果味)
炸蝦壽司(有8件)
石頭鰻魚炒飯
日式燒鯖魚
牛肉飯+豆腐湯
大板燒簿餅(超細呀)
串燒帶子(有九粒)
面豉湯叉燒拉面(個碗就好大,D面就.....)
炒簥麥麵(好油)
日本銅鑼燒雪糕
食左十一種野,但七個人分,份量好少.
最後結帳食左$666.6 ,每位$95蚊

正 芝士薯仔明太子燒(好好味)
日式燒鯖魚
炸蝦壽司(有8件)
正 芝士薯仔明太子燒(好好味)
  • 芝士薯仔明太子燒
2008-09-08 2 瀏覽
又一個媽咪沒煮飯的夜晚,今次到了荃新天地試新店。格局與和民頗似,但環境更闊落,食物選擇也多款款想試,可恨剛吃完下午茶的媽咪戰鬥力接近零,最後只可淺嗜: 日式蛋卷($28)-在香港有得吃這種蛋卷的地方不多,當然要點來回味一番。新鮮蒸起的蛋卷,又甜又軟吃在口裡的滋味很好,不過不是選用日本雞蛋,蛋黃總是差點。咖哩吉列豬扒丼(中,$58)-被KC的圖片引起了吉列豬癮,一試但覺成品炸得甘香鬆化,豬扒仍然肉嫩有汁,以非專門店來說水準很滿意了;同場珍珠米亦粒粒飽滿好吃,咖哩就較淡。丼食附一碗湯,並非濃濃的麵鼓湯,而是味道清新、有陣陣檸檬葉的清湯,也是意外之喜。日式銅鑼燒雪糕($38)-滿心期待的甜品,要等整整15分鐘才出場:炸銅鑼燒較油膩,不過香香脆脆的味道也不錯,然而雪糕實在太少,吃不出冰火口感,雪糕怪如我會有點點失望。 餐廳整體水準不俗,希望下次來試更多食物。另外,夜晚的餐廳勁多人,要大排長龍,最好訂位/早到!

不錯的日式蛋卷
咖哩吉列豬扒丼
豬扒香脆鬆化好吃
日式銅鑼燒雪糕 - 雪糕不夠多
豬扒香脆鬆化好吃
  • 咖哩吉列豬扒
  • 蛋卷
2008-09-02 17 瀏覽
和 樂 日 式 意 粉 屋 早 幾 日 亦 喺 樓 下 開 咗 間 Waraku Japanese Casual Dining ,新 店 唔 玩 意 粉 改 玩 和 式 居 食 屋 ,估 唔 到 一 試 就 上 癮。呢 度 嘅 menu 有 好 多 創 意 新 作 ,而 拉 麵 個 碗 嘅 size 更 大 到 得 人 驚 ,眼 見 幾 張 枱 都 係 3 、4 個 人 share 一 碗 食 ,嚇 到 想 試 多 啲 新 嘢 嘅 我 即 刻 唔 敢 order 等 位 期 間 ,一 樣 有 侍 應 奉 上 汽 水 或 烏 龍 茶 俾 你 歎 吓!牛 肉 朴 葉 燒 個 人 嘅 極 級 推 介 ,朴 葉 燒 係 日 本 岐 阜 縣 飛 驒 山 嘅 民 間 美 食 ,朴 葉 又 厚 又 大 塊 兼 且 非 常 耐 熱 ,烤 到 變 黑 色 都 唔 會 咁 易 碎 掉。喺 香 港 要 品 嚐 牛 肉 朴 葉 燒 就 要 去 到 六 星 級 酒 店 內 嘅 日 本 料 理 先 有 機 會 食 到。所 以 呢 度 賣 $68 ,已 經 係 相 當 抵 食 架 啦!佢 哋 用 一 個 迷 你

佢 哋 用 一 個 迷 你 嘅 爐 去 直 接 烤 燒 大 片 朴 葉 上 嘅 牛 肉,朴 葉 先 放 上 麵 豉 醬 做 底 ,再 加 上 5 片 3 成 熟 嘅 和 牛 及 冬 菇 ,朴 葉 散 發 嘅 香 氣 慢 慢 熏 入 牛 肉 之 中 ,即 使 唔 點 麵 豉 醬 就 咁 食 都 好 味 到 難 以 形 容 。和 牛 肉 質 嫩 滑 鮮 味 ,點 少 少 麵 豉 醬 酸 酸 哋 送 飯 一 流。

窩 蛋 吞 拿 魚 生 飯 只 係 $68 ,咁 都 唔 叫 抵 真 係 無 嘢 講,吞 拿 魚 有 8 片 咁 多 兼 相 當 新 鮮 肥 美 ,而 且 用 醬 油 漬 嘅 做 法 去 醃 製 ,就 咁 食 唔 駛 再 點 嘢 啦!將 隻 蛋 撈 勻 個 吞 拿 魚 生 飯 原 來 係 咁 好 食 ,噯 依 絲 呢!

日 本 銅 鑼 燒 雪 糕 最 特 別 係 將 紅 豆 蓉 放 喺 銅 鑼 燒 上 面 ,原 來 位 置 就 由 雪 糕 取 替 ,上 到 枱 要 即 刻 食 架 啦 !銅 鑼 燒 外 層 又 熱 又 軟 熟 、裡 面 嘅 雪 糕 就 鬼 咁 冰 凍 ,再 配 合 軟 綿 綿 嘅 紅 豆 蓉 一 齊 食 ,真 係 正 到 飛 起 ,$38 咋!

更 多 內 容 、更 多 靚 相 喺 我 個 Blog - http://hk.myblog.yahoo.com/choro-q
牛肉朴葉燒 罕有美食
牛肉朴葉燒 $68 確超值
窩蛋吞拿魚生飯
牛肉朴葉燒 罕有美食
牛肉朴葉燒 $68 確超值
窩蛋吞拿魚生飯
  • 牛肉朴葉燒
這間日式食肆新開張,即管試試其食物質素: 日式牛柳鍋套餐 ($88) --- 可以接受的價錢牛柳鍋很有特色,上菜時牛柳是生的,用火一路加熱,生諒程度可以自己控制,隨餐有一隻生蛋,可以加到鍋中煎熟來吃,頗有心思套餐包括一碗面,沙律,漬物和飯,味道還好,牛柳配汁吃很好吃 沙鍋雜錦面豉湯面 ($88) ---- 好貴包括一碗面,三件腐皮壽司,腐皮很大塊,好味,雜錦面味道很普通,最值得一提是那些面,是一條條很闊的面條,很有嚼勁,但裡面的材料 (雞肉淡而無味,難吃) 實在不吃也罷 芝士薯仔明太子燒 ($48) 好好味,但細碟到估佢唔到,芝士味濃,薯仔焗得好香,軟硬得宜 三文魚刺身($28/3件)新鮮,夠厚,賣相靚 軟殼蟹手卷可以奉勸大家,食軟殼蟹可以不用在這裡吃,大是很大隻蟹,不過跟我在外面吃過的比較,味道實在一般,但價錢尚可接受 ($22)
這間日式食肆新開張,即管試試其食物質素:

日式牛柳鍋套餐 ($88) --- 可以接受的價錢
套餐包括一碗面,沙律,漬物和飯,味道還好,牛柳配汁吃很好吃

沙鍋雜錦面豉湯面 ($88) ---- 好貴

芝士薯仔明太子燒 ($48)
好好味,但細碟到估佢唔到,芝士味濃,薯仔焗得好香,軟硬得宜

三文魚刺身($28/3件)
新鮮,夠厚,賣相靚

軟殼蟹手卷