2009-06-22 8 瀏覽
見到櫥窗放了一碗碗拉麵就好想入去一試. 環境 : 舒服, 每張枱都比一般店鋪略大, 後來才知原因可能是每個麵碗就好似一個大的洗面盆, 勁重但內裡的份量是正常, 真的為侍應們擔心幾時會拉傷隻手服務 : 只是一般, 全都是年青人, 而設計上好似分格開每枱客人, 使大家有點私人空間, 但就阻擋了服務員的視線, 好難叫到他們過來.食物 : 拉麵沒有失望有韌力, 咖哩湯好香日式咖哩味但不算太辛辣烏冬煮得好滑但不會過軟壽司飯好稔, 夾上來不會散開一粒粒, 柔身.魚生都好新鮮壽司蛋做得好好, 不會太過甜又嫩滑, 上菜時還暖暖的
見到櫥窗放了一碗碗拉麵就好想入去一試.
烏冬煮得好滑但不會過軟
壽司飯好稔, 夾上來不會散開一粒粒, 柔身.
魚生都好新鮮
壽司蛋做得好好, 不會太過甜又嫩滑, 上菜時還暖暖的
2009-05-18 8 瀏覽
行街行到累又肚痛...一心諗住搵d好野食, 上次行街經過話下次一定要黎試一試....因為佢櫥窗d模型, 整到好吸引, 俾你既感覺覺得好好味果隻, 入到去發覺d裝修都好靚.....仲可以獨立拉簾添.....揀左好耐, 我地揀左兩個都麵食....一黎到已經O晒嘴.....份量係等如俾一個三歲既小朋友食....D咖哩一入口....係會漿住你成個口....又冇味又淡.....食左等如冇食一樣....之後個侍應叫我地做份問卷....做完之後四個月有多, 先寄張$25 COUPON俾我....但我諗我唔會再去食囉!!!

2009-01-09
2009-05-09 7 瀏覽
好日都唔去荃灣, 諗住搵間好坐既地方, 所以到citywalk搵食.好多人排隊呀, 頭尾等左大半個鐘, 可能太肚餓啦, 我地叫左好多飯類, 有咖喱豬扒飯, 有好多好多壽司, 圈物, 飯團, 天婦羅, 仲有牛肉火鍋定食, 亦由於等左咁耐先入到黎食, 食到差唔多收工先記得影下相. 個咖喱豬扒飯用一個超大 (類似面盆咁大) 既碗裝, 當然實際食物唔會滿哂啦, 不過都唔小架. 足夠我地3個人share. 雖然比一般日式咖喱鹹, 但係都算好味. 夠汁, 豬扒亦鬆軟juicy. 壽司刺生都新鮮, 飯唔大舊剛好一口. 牛肉飯團亦好味大件, 我地研究左好耐, 因為佢同壽司放O係一盆, 究竟佢係咪俾左2件牛肉飯團我地呢. 其實只係一大大大舊, 味度有D似吉野家果隻味. 但係飯亦滲入牛味, 飯軟硬適中.. 好味啊.火煱牛肉就一般, 有D un, 似雪牛肉; 另多海老天婦羅同炸蝦卷都彈牙新鮮, 入面熱辣辣, 出面脆BOOKBOOK. 有機會可以再試, 早D攞完位行陣街黎等, 唔駛餓到要勁食...

吞拿魚圈物, 炸蝦圈, 仲有用沙律菜鋪面既牛肉飯團 (其實我一個人食哂都可以當一餐)
紙牛肉火煱定食, 刺身壽司都鮮味 (食哂咁滯先記得影張相 :P)
2009-05-01
2009-04-07 19 瀏覽
留港消費, 密密試新野食, 到荃新試埋呢間....新加坡日式餐廳! 中午時分, 人不算太多, 樓底非常高, 舒服!感覺像和民, 但選擇比它多一點, 如拉麵, 烏冬, 壽司, 火鍋......在套餐上選了 A + B set, 烏冬加牛肉飯, $48, 烏冬是粗身的, 不是我所愛, 但煙煙韌韌, 有咬口! 牛肉飯細細碗, 見老公很快就掃光! 另叫了一個叉燒烏冬紙火鍋, $48, 火光紅紅, 好夠熱, 和民那個真的差太遠, 叉燒只有兩塊, 幾腍, 幾肥, 少許金菇, 少許津白, 最後湯底肥肥濃濃的! 份量不多, 所以多叫了茶碗蒸, $10 及加州卷, $38, 前者算滑, 但 not my favourite, 後者八件, 一口吃下, 只感到青瓜硬脆, 味道充斥口腔, 壽司飯, 蟹籽卻忽略了!人手不太夠, 茶是後上的, 隔離枱要追單, 除了紙火鍋為賣點外, 其他也不是太出色, 冬天會再次光臨!
!
!

烏冬牛肉套餐
茶碗蒸
1/4碟加州卷
烏冬牛肉套餐
茶碗蒸
2009-03-31 3 瀏覽
兩個人....食左:三色刺身 - 味道 OK.....其實只有九塊...但係個碗大都罷左半張檯....攪咩呢???北海沙律 - 有D菜....魚生條....個醬麻麻.....海鮮野菜天婦羅 - OK...即叫即炸.....個蝦好味芝士帆立貝奶油湯麵 - 湯麵 = 烏冬.....個湯勁好味....似加左芝士粒的忌廉湯.....配烏冬食.....正!!!!但係又係超大size碗.....面盆咁....攪咩呀????甜品要左一個抹茶丸子....一個甜蕃薯雪糕.....前者一般...後者食唔出蕃薯味.....但係都好大球....埋單 $320.....多謝 S!!
兩個人....食左:
海鮮野菜天婦羅 - OK...即叫即炸.....個蝦好味
埋單 $320.....多謝 S!!
三色刺身
芝士帆立貝奶油湯麵
北海沙律
抹茶丸子, 蕃薯雪糕
芝士帆立貝奶油湯麵
2009-03-06 362 瀏覽
之前幫襯左佢上層嗰間waraku~食意粉的~今次食下日本嘢呢間先~門口先到招募會員200蚊~可以送返250蚊現金劵俾你之後一年內仲有9折很不錯~而且可以喺樓上嗰間都用得~所以入會了~希望佢寄返張咭俾我之前~佢未執吧~哈哈~(金融海嘯下...好難講嫁~祝我好運)叫了蒸三文魚~~未食過蒸三文魚!!而同一個蒜盒的系列~係仲有其他蒸牛呀~蟹呀~有幾款的三文魚拎到喺你面前蒸約5分鐘可以食一開蓋....有d腥...而入口...真係有少少腥但熱熱地的蒸三文魚加埋芝麻醬~其實幾得意但我相信...同"好味"有一段距離~而拉麵~很普通...下次...好似d正常d的東西~又或者食返上一層西式嗰間安全d~哈哈~
之前幫襯左佢上層嗰間waraku~食意粉的~
今次食下日本嘢呢間先~

門口先到招募會員
200蚊~可以送返250蚊現金劵俾你
之後一年內仲有9折
很不錯~
而且可以喺樓上嗰間都用得~
所以入會了~

叫了蒸三文魚~~
未食過蒸三文魚!!
而同一個蒜盒的系列~係仲有其他蒸牛呀~蟹呀~有幾款的

三文魚拎到喺你面前蒸約5分鐘可以食
一開蓋....有d腥...
而入口...真係有少少腥
但熱熱地的蒸三文魚加埋芝麻醬~其實幾得意

但我相信...同"好味"有一段距離~

蒸三文魚
2009-02-26
蒸三文魚
2009-03-06 373 瀏覽
二人份量的午飯:1. 大蝦芝士咖哩蕎麥麵2. 玉子饅魚太卷3. 什錦陶板串燒4. 露筍煙肉串食物方面:1. 大蝦芝士咖哩蕎麥麵:最差的日本咖哩麵;其實日本咖哩是我的喜愛之一,而且簡單易煮,但這舖的咖哩真的很難吃,芝士又不可口,而且不是大蝦只是細蝦來的,使人極失望。2. 玉子饅魚太卷:一般水平,完全沒有特別和驚喜,饅魚汁又不夠,但連喜歡吃饅魚的媽咪都覺一般。3. 什錦陶板串燒:賣賞真的很好,味道也不過不失。4. 露筍煙肉串:煙肉味道可口,不油不膩,份量適中,可以一試(本人喜歡吃煙肉的)。環境方面:環境寧靜舒適,地方清潔,雖然是午市時間,但也不算嘈吵,如喜歡寧靜地用餐的朋友,這是不錯的選擇,不過食物就......,總之環境是好舒服。
二人份量的午飯:
1. 大蝦芝士咖哩蕎麥麵
2. 玉子饅魚太卷
3. 什錦陶板串燒
4. 露筍煙肉串

食物方面:
3. 什錦陶板串燒:賣賞真的很好,味道也不過不失。

環境方面:
大蝦芝士咖哩蕎麥麵
玉子饅魚卷
什錦陶板串燒
露筍煙肉串
2009-02-20
露筍煙肉串
2009-03-01 2 瀏覽
跟友人到City Walk吃飯, 最近不知怎的常常來到City Walk粉仔本想去試吃上海婆婆 因為一直好評如潮 奈何要等十幾張枱友人等不及 因此我們便轉戰友人所挑選的Waraku粉仔之前有吃過pasta de Waraku 印象還算ok所以這次去嚐嚐日本菜的Waraku 進到去最吸引粉仔眼睛的是旁邊小朋友的兒童餐有不同的卡通人物餐具 還有玩具送 真開心呢可惜只限12歲以下 嗚嗚~ 可以告他年齡歧視嗎??Anyway 打開餐牌 食物的照片都滿吸引的~~~~所以有選擇困難症的粉仔&友人 看到十多分鐘都拿不定主意最後決定在set menu中一人選一個餐 否則會到第二天早上也未點菜粉仔選了沙鍋什錦麵豉寬條麵+腐皮壽司套餐而友人的是日式牛柳鍋套餐 包括滑蛋牛柳鍋、一碗烏冬、沙律、漬物和飯先上場是友人的套餐 分量很足呢 烏冬跟飯都是normal size~~ wa~~還在煮著的生牛柳 感覺很不錯可是因為沒有得自助滅火的關係很快牛柳就變得過熟吃下去很硬 很老~_~而且牛柳汁過鹹 no good呢~至於烏冬很不錯 很有嚼勁 ^^ 接著粉仔的沙鍋什錦麵豉寬條麵套餐熱騰騰的鍋麵和飽滿的腐皮壽司 很吸引

粉仔本想去試吃上海婆婆 因為一直好評如潮 奈何要等十幾張枱

友人等不及 因此我們便轉戰友人所挑選的Waraku

粉仔之前有吃過pasta de Waraku 印象還算ok

所以這次去嚐嚐日本菜的Waraku

進到去最吸引粉仔眼睛的是旁邊小朋友的兒童餐

有不同的卡通人物餐具 還有玩具送 真開心呢

可惜只限12歲以下 嗚嗚~ 可以告他年齡歧視嗎??

Anyway 打開餐牌 食物的照片都滿吸引的~~~~

所以有選擇困難症的粉仔&友人 看到十多分鐘都拿不定主意

粉仔選了沙鍋什錦麵豉寬條麵+腐皮壽司套餐

還在煮著的生牛柳 感覺很不錯

可是因為沒有得自助滅火的關係

很快牛柳就變得過熟吃下去很硬 很老~_~

而且牛柳汁過鹹 no good呢~

至於烏冬很不錯 很有嚼勁 ^^

接著粉仔的沙鍋什錦麵豉寬條麵套餐

熱騰騰的鍋麵和飽滿的腐皮壽司 很吸引呢

腐皮壽司不過不失 沒有太特別 但不難吃

而沙鍋什錦麵豉寬條麵 說真的最初粉仔喝湯的時候 還以為是蕃茄湯底 因為味道真的很像平時吃的茄牛通的味道 呵呵 而且為怕是粉仔的錯覺 所以也叫友人嚐了一口 友人也覺得像蕃茄湯呢 後來看餐牌才知道是麵豉湯來的

寬條麵真的很寬呢 簡直有粉仔兩個手指頭般粗

吃下去很煙韌 很有嚼勁 感覺很新鮮 good good good

只是他的炸蝦略嫌粉醬太厚 太硬 要不分數會更高

而且$88一個套餐加上不用等位 粉仔覺得這間下次是可以再來的^^
汁太鹹了~~
寬面很有嚼勁^^
good
  • 寬條麵
2009-02-24 3 瀏覽
今次其實是第二次食. 對上一次是剛開張不夠, 今次試下水準有否改善, 因為第一次覺得麻麻地. 叫了一客炸豬排蛋飯定食 - 算可以, 但跟餐那湯實在難飲, 似熱水加鹽再加數片豆腐之開水. 另一客是吞拿魚剌身飯 - 吾合格, 太薄, 及吾新鮮. 如果有小孩子, 記緊要坐卡位, 吾好要路中心位, 因為那天所見, 有數位職員拿餐給其它台之客人時好像很趕及危危乎會跌(有火的), 好怕他們不小心失手就大件事了. 另外, 結脹時那職員很無禮貌, 只說: 一百XX元, 另外樣子是十分不悅, 到埋單後簽完單就把那單伸給我便算. 吾該或多謝都無說一句. 是否我們消費太低!? 吾明, 今時今日之服務態度是不能接受的, 無下次.

另一客是吞拿魚剌身飯 - 吾合格, 太薄, 及吾新鮮.

2009-02-20 1 瀏覽
又來 citywalk , 一個星期來兩次也算多 . 朋友提議去 Waraku , 自己沒有去過 , 而且好想吃日本菜 , 就這樣拍板了 . 6 點多的時候經過一次 , 客人不多不用等位 , 大約 7:30 再去的時候已經要等 1-2 張檯 . 3 人叫了 8 款食物 , 每款的份量也不多 . 大板醬燒薄餅 $38 - 普通 , 有些少鹹 . 親子三文魚奶油湯麵 $78 - 有些 "漏" , 魚子好腥 . 大蝦天婦羅 $88 - 好味 , 不多油 , 又脆 . 明太子燒 $38 - 不知道以為是雞肉腸 , 只有幾片 , 勁鹹 . 照燒雞扒飯 $58 - 雞扒不錯 , 但是 , 個汁不夠味 , 好淡. 加州卷 $48 - 好味 , 可以試下. 三文魚壽司 $18 - 也可以 . 鰻魚壽司 $28 - 本身不吃鰻魚 , 不知道味道如何 , 但是 , 外貌就不錯 . 雖然自己喜歡重味道 , 還是覺得這裡的食物是偏鹹 , 好像明太子燒 , 非常難吃 . 這裡的服務參差不齊 , 女侍應好 nice 好有禮貌 , 男的就不敢恭維 . 這個商場好像還有其他的日本餐廳 ,
又來 citywalk , 一個星期來兩次也算多 .

3 人叫了 8 款食物 , 每款的份量也不多 .

大板醬燒薄餅 $38 - 普通 , 有些少鹹 .

大蝦天婦羅 $88 - 好味 , 不多油 , 又脆 .

加州卷 $48 - 好味 , 可以試下.

三文魚壽司 $18 - 也可以 .

這個商場好像還有其他的日本餐廳 , 下次也會試一試其他 .

2009-01-27 3 瀏覽
零九年一月下旬午餐大氣候下,「有得忙好過無得忙」是真理,「得閒死唔得閒病」是打工仔工作守則,忙完鼠年,欠下的生日債也是時候要還了,擇了年三十的朝早同老友補祝生日。來到Citys Walk,從前的舊區現在是區內樓王,場來可選擇食肆唔少,穩陣點來到西日式居食屋。十二點半,無訂位情況下三人要等上半小時才入座,二人檯會好一點,約十分鐘會有檯,從前等的時候會有杯甜甜的Welcome Drink,叫等的人不好枯燥,現在是水也沒杯。裝潢簡單舒適,新派的居食屋設計,比和民活潑一點,場內設計是物盡其用,人亦如是,感覺是很迫而斟水亦要自助。看過五花百樣菜式,要了牛肉火鍋、壽司併盤,見每檯總有一客蒸物,好得意又叫埋來試試,是蒸五花腩肉。蒸五花腩肉最先上來,新推出的人氣作,木盒子伏著薄片粉紅色日本豚肉,墊以雜菜,豚肉切得夠薄,不一會就熟透了,肉質細嫩又有薄薄油香,連墊底的雜菜吸收了肉汁後,亦變得美味起來,老友喜歡蘸下了醋的芝麻醬吃,自己淨食已覺滿意,賣得好貨自然靚,處理功夫也很好,五十餘元,如有多碗白飯跟更滿意。幾凍的春節,牛肉火鍋熱辣辣的,感覺又會好一點,除主角牛肉外,配料有金菇、日本年糕、炸豆腐雜菜,當然
零九年一月下旬午餐

裝潢簡單舒適,新派的居食屋設計,比和民活潑一點,場內設計是物盡其用,人亦如是,感覺是很迫而斟水亦要自助。看過五花百樣菜式,要了牛肉火鍋壽司併盤,見每檯總有一客蒸物,好得意又叫埋來試試,是蒸五花腩肉。

幾凍的春節,牛肉火鍋熱辣辣的,感覺又會好一點,除主角牛肉外,配料有金菇、日本年糕、炸豆腐雜菜,當然唔少得烏冬,份量少得可憐,但檯細,幾碟材料加個鍋已霸下大半張檯。湯底是甜湯底,新派的做法,比起昆布加在清水上的清湯在市場上是比較易接受,牛肉未解凍,將冰肉放在湯中,口感可想而知,勝在肉味濃,配料作功同樣粗枝大葉,金菇連尾也沒切去,一放湯中滿湯是泥,收百五元,麻煩放多些心機落去吧。

九件的壽司併盤用上陶碟盛著,還附有熱烏冬,笑言大家識近廿年,由讀書時元祿吃到元氣,壽司雖然手勢雖然握得不會好,但比起從前吃的碟頭壽司,已經好好多了,吃了甜蝦壽司,蝦還可以吧。

大節前後,人手很不夠,招呼不會好,全程自助式加茶,碗碟也是自助,當然選擇午市來咁吃法,也有心理準備是如此招呼,希望晚市會好一點吧。在此祝老友生日快樂!

招呼朋友總少不得呢味,用靚碟上,算係咁
「冰」肉,如果處理得好,還不錯的,有進步空間。
在這裡點菜,見每檯叫什麼跟著叫總不會差,是好吃的日本豬肉。
魚腸反而是幾好味的佐酒小吃
魚腸反而是幾好味的佐酒小吃
  • 蒸五花腩肉
2009-01-11 2 瀏覽
本來按理說在樓上那家店吃得很飽也氣得夠飽,卻依然有點小小的不滿足,于是乎,我們(順理成章的)來到樓下。但由于事實上真的已經很飽,便沒有點很多:海鮮燒餅:拿上來時吃了一驚,因為底下居然還在加熱!但不管怎么說,這樣一來餅就更加熱辣惹味。仔細品嘗后確認味道的確夠好,尤其是餅底,很脆口。炸雞:小滯滯每食一家日本料理都會忍不住想點這個試試,這一家的這道菜分量夠足,雞大大塊,表面炸得澄黃外加香氣四溢,本應令人垂涎三尺;無奈此時已經飽到了一定程度,吃起來竟有幾分費力,對它的評價估計也欠客觀:總覺得似乎太肥了一些,有些過于油膩。其實這一家還有很多其他菜式都頗吸引,無奈quota實在不足,等下次吧!

海鮮燒餅
外焦內軟
炸雞
偏肥
海鮮燒餅
外焦內軟
2009-01-02 1 瀏覽
星期五放工又是吃喝玩樂的時候,朋友喜歡吃日本野,就和他過來Citywalk的Waraku。可能是食飯的黃金時候,很多人在等候入座,曾一度想放棄,走過去隔離的上海婆婆食就算。但過到去,原本上海婆婆又是大排長龍,而且我個人又不太喜歡,都係返轉頭乖乖地等。久等之下,終可入座,立即睇睇有咩好食。個餐牌好大個,幾有特色,但就不太方便翻閱。大家商議過後,決定要三文魚奶油烏冬、日式燒餅以及吉列豬扒定食。先來的有三文魚奶油烏冬,個碗大得很誇張,我和朋友都禁不住拿相機出來拍下情況。嚐試用多個角度拍攝,可惜也拍不出想要的效果。說回味道,烏冬是煙煙韌韌,而且充斥著奶油香,三文魚浸淫在濃郁的奶油裡面,味道又十分匹配,相當了得。再來日式燒餅,吃下,不會散開晒咁,亦幾好味,用爐keep住溫度之餘,也不致"痴"底。從來未食過燙口的日式燒餅,很是不錯。我的吉列豬扒定食,份量大得驚人。六大件的吉豬,仲有飯、紫菜烏冬及薯蓉,自問沒有能力將它KO。先吃一口烏冬,同樣離不開煙韌的口感,我最喜歡。飯,並不是日本的珍珠米,這點稍為遜色,不過有香味十足的芝麻醬撈飯,又挽回不少分數。吉列豬扒是十分厚身,肉多而粉漿薄,吃落香脆又有淡淡

我的吉列豬扒定食,份量大得驚人。六大件的吉豬,仲有飯、紫菜烏冬及薯蓉,自問沒有能力將它KO。先吃一口烏冬,同樣離不開煙韌的口感,我最喜歡。飯,並不是日本的珍珠米,這點稍為遜色,不過有香味十足的芝麻醬撈飯,又挽回不少分數。吉列豬扒是十分厚身,肉多而粉漿薄,吃落香脆又有淡淡肉,且肉質鬆化。

份量大,食物質素高,兩個人食也只是$240,點解會有咁多喊面?
高水準的三文魚奶油烏冬
燙口的日式燒餅
吉列豬扒好厚肉
  • 三文魚奶油烏冬
2008-12-25 1 瀏覽
12月25日約了男友到荃灣的海港買羊扒回家煮dinner,中午便在荃灣的荃新天地食野,可能時間還早,地下那一層的食店都沒有太多人,見這間都有些人便入去試下,點知就中計了。三文魚子、三文魚、魷魚 - 魚生飯要了m一碗飯,另有(r是1.5碗飯),魚生飯來了是只有4-5片三文魚,每片只0.6cm x 3-4cm x 2-3cm太的,有15-20粒三文魚子、魷魚數條的,但都要收68大元,份量超少。另叫了一客加洲卷,盛食物的碟好長,但只有8件加洲卷,每件2 x 2.5 x1.5cm,好細條呀,叫48大元呀,又貴又唔好的,d紫菜是淋的。本來不是叫加洲卷的,是叫香蔥牛肉飯的,但這個時候是沒有的,都唔知這間店還有什麼食物是沒有的。環境都幾好的,侍應都好有禮物的,但它的間格有些問題,分開了數間房的,不是常常有侍應行過的,經常都要等他們的出現。
12月25日

約了男友到荃灣的海港買羊扒回家煮dinner,
中午便在荃灣的荃新天地食野,
可能時間還早,地下那一層的食店都沒有太多人,
見這間都有些人便入去試下,點知就中計了。

有15-20粒三文魚子、魷魚數條的,但都要收68大元
,份量超少。

好細條呀,叫48大元呀,又貴又唔好的,d紫菜是淋的。

2008-12-03 7 瀏覽
Went to have lunch at this restaurant with gf, this time we ordered cheese leen gou, a grilled fish and a cold sesame lai meen. The fried cheese leen gou us still the best leen gou i ever had, very crispy n cheesy its a must order food here. The grill fish is very good too, the meat is very soft n juicy and the surface is a bit crispy very very good, it has absorbed the taste of the sauce it used when its been grilled, very very nice. The cold lai meen is very good, the lai meen is very chewy and darn ar, the sesame sauce taste is very strong, taste very good with the lai meen very very nice. Must try must try