2023-03-18 61 瀏覽
此次是在「開飯」訂抬, booking 時已經寫明是生日飯,備註寫會送生日蛋糕,但係最終冇,而我哋都唔記得咗追問.食物質素可以,但以一間普通餐廳,連水都冇,局客人幫襯買樽裝水,我哋覺得以咁嘅環境又唔係高級餐廳或酒店餐廳,做法唔適合.環境有露天區同空內區,我哋坐室內,因樓底比較矮,面積細,感覺比較局促,而且某D位置冷氣直吹,我哋都係因為太凍而比預期早走.食物方面叫咗德國豬手(已註明需要整50分鐘)、牛油果墨西哥片、黑松露炸薯條、牛油果沙律、四式芝士pizza 、炸單骨雞翼、5杯可樂、2杯啤酒(500ml/杯).豬手皮好脆,味道好!👍黑松露炸薯條炸得太乾!😣炸單骨雞翼淡而無味! 好似唔記得調味甘!😖
豬手皮好脆,味道好!👍
黑松露炸薯條炸得太乾!😣
炸單骨雞翼淡而無味! 好似唔記得調味甘!😖

2023-03-17
生日
  • 炸德國豬手
門口已經放咗好多唔同嘅hot toys,入到去環境更加有格調,酒吧同餐廳融合設計幾輕鬆自在❤️🤌🏻 Grilled octopus with Garlic Herbs & Bango sauce 意式西西里汁燴八爪魚八爪魚份量都幾多😎多士一定要加西西里汁同八爪魚一齊食🤣口感好豐富🤌🏻Parma Ham Pizza帕爾馬火腿披薩底餅真係好薄好脆😎同平時食開嘅厚底Pizza好唔同感覺,不過真係好足料,脆到好似餅乾咁🤣🤌🏻Black Truffle Scallop Spaghetti黑松霹帶子手工意大利粉黑松露醬加咁好多🥰上枱好香用咗磨菇同洋蔥炒香,配埋忌廉令意粉夠creamy掛晒汁,意粉仲保持到煙靭口感😋帶子有三大粒煎到剛熟,唔洗加太多調味料😎🤌🏻 Croffle with Ice-creamice cream (Vanilla / Cookies n' Cream)牛角包窩夫配雪糕Croffle估唔到酒吧餐廳都有🤣一碟有四塊好滿足,比起窩夫更愛Croffle,有好香牛油味仲保持到酥脆口感,加上曲奇雪糕一冷一熱好正🥰仲有士多啤梨同藍莓粒無咁膩飲品 cocktail🍹 🤌🏻 LokiGreen

🤌🏻Parma Ham Pizza
帕爾馬火腿披薩

黑松霹帶子手工意大利粉
黑松露醬加咁好多🥰上枱好香

🤌🏻 Croffle with Ice-cream
牛角包窩夫配雪糕

Croffle估唔到酒吧餐廳都有🤣一碟有四塊好滿足,

飲品 cocktail🍹
🤌🏻 Loki
Green Apple, Cucumber, Sake, Gin
係夏天嘅清爽感,用咗青蘋果同青瓜,非常解膩😎

🤌🏻 Blue Hawaii
Vodka, Rum, Blue Curacao, Pineapple Juice, Sweet & Sour
呢個同上一杯比較唔同,主要用菠蘿帶出甜味,酒色溝得好靚☺️酒味比較濃一樣好飲

🚩 Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓

#addifoodie #addifoodie尖沙咀
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #周圍食 #香港插畫 #情侶美食 #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #愛情插畫 #人間煙火
2023-01-14
2022-12-30 109 瀏覽
🍸尖沙咀樓上Bar 鐘意飲番杯/Bearbrick 收藏嘅可以Bookmark 呢間餐廳餐廳有打卡位同設有部分室外位坐落舒服同好啱吹水 唔會太嘈當日去食咗個Early DinnerA La Carte 🍕雜錦海鮮pizza $118佢係薄脆version 口感好似食薯片一樣 啱哂細食同唔想食咁多澱粉嘅👧🏻海鮮有啲🦐 🦞🧀粒粒🧀有輕微拉絲同真🧀粒粒但食落唔會好heavy 幾清爽🦀香煎蟹餅$128用咗一塊toast 底墊住 幾脆口方便一啖食 好lady 😂😂🦀好足料 冇溝其他配料調味唔會過濃 係微微香煎過仲用咗🥑茸同蟹籽點啜沙律醋勁開胃 好清新❣️🍝黑松露帶子手工意大利粉$168呢款手工意大利粉好似日式炒麵嘅質感係比較彈牙 都係行清新路線黑松露唔算好重手 Sauce 都唔會太重忌廉帶子係厚身 唔係細size 煎得啱啱好 冇overcook 🥐牛角包窩夫配雪糕$78 雲呢拿或朱古力雪糕Croffle 係🥐用咗🧇機製成🥐幾重牛油香 即叫即做上枱熱辣辣 份量可以兩個人分🍨有兩隻味選擇 雲呢拿味溝埋🍓糖漿同🍓粒粒酸甜冰火組合 甜品控要叫🤤另外 🆕Tea Set Menu 宜家更新咗想食tea 嘅👧🏻
🍸尖沙咀樓上Bar

🍓同🥛嘅組合 但唔會太甜

以上都係Mocktail
另外仲有Cocktail
2022-12-30 102 瀏覽
Whatever Bar & Restaurant 鄰近海港城,一開𨋢門即見到一排 Be@rBrick 迎接你。餐廳入面亦有唔同嘅 Be@rBrick 同掛畫,加埋酒吧上面嘅「人間煙火」,玩味十足。另外,餐廳有個露台,依家呢個天氣,就最適合係露台 happy hour,同朋友 chill 返下🥂。 今日到底發生什麼事 ,whatever,不如先享受人間煙火。🔅四重芝士 Pizza $98脆薄餅底,芝士味道濃郁,最特別加入較為強烈嘅 blue cheese,偏鹹嘅味道令 pizza 食落更有層次💕🔅蒲燒鰻魚意大利飯 $158鰻魚肥美,意大利飯creamy,而且醬汁帶甜度,加入清新嘅青瓜同車厘茄等配菜剛好有中和效用,唔會膩🐟🔅Bubble Bee (Signature Cocktail) $118帶有清香嘅荔枝同菠蘿味道,甜甜地,好易入口😋

四重芝士pizza

🔅四重芝士 Pizza $98

蒲燒鰻魚意大利飯

🔅蒲燒鰻魚意大利飯 $158

Bubble  bee

帶有清香嘅荔枝同菠蘿味道,甜甜地,好易入口😋

2022-12-17 87 瀏覽
下星期就係聖誕節🥳,一於去食個聖誕大餐先~慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片 & 蟹肉帶子他他脆片兩款脆片作前菜:慢煮牛面肉好腍🐮,較濃味;蟹肉帶子他他味道好清新🦀,配脆片食好夾~栗子忌廉濃湯忌廉湯栗子味濃郁🌰,好creamy,仲飲到栗子粒粒,好好味😋慢煮雞胸配烏魚子配手工意大利粉雞胸煎得香脆內軟🐣,意大利粉彈牙又好香蒜味🍝🧄,醬汁均匀👍🏻澳洲烤和牛配砵酒汁澳洲和牛肉質鮮嫩juicy🥩~慢煮加拿大猪鞍配檸檬醬豬鞍好腍🐷,配上酸酸甜甜嘅檸檬醬,幾特別 ~牛角包窩夫配雪糕(雲呢拿)牛角包窩夫🥐🧇熱辣辣,好香牛油味,配上香甜嘅雲呢拿雪糕一齊食🍦,雙重滋味😋~
下星期就係聖誕節🥳,一於去食個聖誕大餐先~

慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片 & 蟹肉帶子他他脆片
慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片  +  蟹肉帶子他他脆片

澳洲烤和牛配砵酒汁

澳洲和牛肉質鮮嫩juicy🥩~

慢煮加拿大猪鞍配檸檬醬

豬鞍好腍🐷,配上酸酸甜甜嘅檸檬醬,幾特別 ~

慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片  +  蟹肉帶子他他脆片
2022-12-15 91 瀏覽
唔知大家決定咗聖誕去邊度食聖誕大餐呢?😆我今日率先嚟試吓尖沙咀呢間Whatever Bar & Restaurant 個聖誕套餐得唔得先😝知道有好多朋友都係Bearbrick 嘅忠粉餐廳入面有好多隻1000%嘅收藏品💕💕《Appetizer》🍬慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片牛面頰好淋一d都唔‘鞋’ 加埋櫻花蝦都幾夾👏🏾🍬蟹肉帶子他他脆片有我最鍾意嘅三文魚籽👍🏾帶子份量都好多㗎《Pasta》🍬慢煮雞胸配烏魚子配手工意粉🍝手工意粉最緊要彈牙~我唔太鍾意食淋pat pat真係啱我口味👏🏾烏魚子味好突出, 雞胸個皮好脆卜卜 。讚👍🏾《Main course》🍬 澳洲烤和牛配砵酒汁厚切和牛 肥瘦均勻 配菜有薯蓉+baby carrot 🥕 +露荀🍬 香煎白鱈魚配昆布清湯我好鍾意呢道菜!好有心思嘅一道菜昆布清湯浸住白蘿蔔 仲有一片片嘅菇,所以蘿蔔好入味,白鱈魚嘅魚皮煎得脆一上菜已經聞到香味啦💕强烈推介《Dessert》🍬 牛角包窩夫配雪糕(雲呢拿)酸酸甜甜嘅醬汁+雪糕+窩夫 真係完美配搭呀🫶🏽而家呢個聖誕節套餐只係$498/人(未計加一)24-26 DEC 期間限定咋🥳
唔知大家決定咗聖誕去邊度食聖誕大餐呢?😆

《Pasta》
🍬慢煮雞胸配烏魚子配手工意粉🍝
手工意粉最緊要彈牙~我唔太鍾意食淋pat pat
真係啱我口味👏🏾
烏魚子味好突出, 雞胸個皮好脆卜卜 。讚👍🏾

《Main course》
🍬 澳洲烤和牛配砵酒汁
🍬 香煎白鱈魚配昆布清湯
我好鍾意呢道菜!好有心思嘅一道菜
一上菜已經聞到香味啦💕强烈推介

《Dessert》
🍬 牛角包窩夫配雪糕(雲呢拿)
酸酸甜甜嘅醬汁+雪糕+窩夫 真係完美配搭呀🫶🏽

而家呢個聖誕節套餐只係$498/人(未計加一)
24-26 DEC 期間限定咋🥳
2022-12-13
$500 (其他)
聖誕節
  • 香煎白鱈魚配昆布清湯
2022-12-13 1022 瀏覽
非常多選擇 而且每道菜看起來也非常吸引👅黑松露帶子手工意大利粉 $168賣相也是挺吸引的🤪不過與我以前吃過的餐廳相比 這個黑松露的味道並不會很突出 但還是有出現的😗意粉彈牙 但並不會有小麥香 感覺像是一般我們會吃到的意粉🍝帶子輕輕煎過兩邊 鮮甜!加上適量的蘑菇 整體意粉不會過膩好吃☺️法式鵝肝芝士牛肉漢堡配炸薯條 🍟 $178作為一個漢堡的愛好者 必須要試均香港的漢堡🍔😛麵包用上竹炭麵包 吃著也會有點竹炭的味道😂相較一般漢堡 這甜度不會很高鬆軟 有口感〰️漢堡包裏面有煎蛋、煙肉🥓、鵝肝、牛肉漢堡扒、芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬非常豐富 鵝肝香腴嫩滑 漢堡扒juicy! 配搭其他新鮮的材料!我和友人都大愛這burger! 🥰🥰唯一的缺點就是薯條有點overcooked 很硬 根本吃不到外脆內軟的感覺連薯仔的味道也欠缺〰️〰️心太軟朱古力蛋糕配雪糕 🍨 $78雪糕口味選擇了雲呢拿 賣相十分可愛💕不過可惜我們拍照的時間有點過長故此心太軟被上面的雪糕影響了並沒有流心的效果 整個上部分都變冷了🤣🤣不過味道還是很吸引!朱古力味香濃 裏面濕潤 不會漿住喉嚨伴碟的是草莓醬和草莓粒🍓 酸酸甜甜非常refreshing

非常多選擇 而且每道菜看起來也非常吸引👅

黑松露帶子手工意大利粉 $168
賣相也是挺吸引的🤪
不過與我以前吃過的餐廳相比
這個黑松露的味道並不會很突出
但還是有出現的😗
意粉彈牙 但並不會有小麥香
感覺像是一般我們會吃到的意粉🍝
帶子輕輕煎過兩邊 鮮甜!
加上適量的蘑菇 整體意粉不會過膩

麵包用上竹炭麵包 吃著也會有點竹炭的味道😂
相較一般漢堡 這甜度不會很高
鬆軟 有口感〰️
非常豐富 鵝肝香腴嫩滑
漢堡扒juicy!
配搭其他新鮮的材料!
我和友人都大愛這burger! 🥰🥰

賣相十分可愛💕
不過可惜我們拍照的時間有點過長
故此心太軟被上面的雪糕影響了
並沒有流心的效果 整個上部分都變冷了🤣🤣
不過味道還是很吸引!
朱古力味香濃 裏面濕潤 不會漿住喉嚨
伴碟的是草莓醬和草莓粒🍓 酸酸甜甜
非常refreshing!
也是很喜歡的一道甜品🍫

牛角包窩夫配雪糕 $78
Croffle在香港也流行了一短時間
而Whatever Bar的牛角包窩夫是比較濕潤的類型
牛油味很重 🥐
咬下去不會有咔嚓的感覺〰️
反而吃到中間的部份會有種煙靭的感覺😗
配上很多Oreo粒的曲奇雪糕 🍨、草莓醬和草莓粒🍓
也是好吃!!

* 另收加一服務費

• 心太軟朱古力蛋糕配雪糕
  • 黑松露帶子手工意粉
  • 鵝肝芝士牛肉漢堡
𝔹𝕖𝕒𝕣𝕓𝕣𝕚𝕔𝕜 𝕒𝕟𝕕 𝕏’𝕞𝕒𝕤 𝕤𝕞𝕠𝕜𝕖𝕤 𝕒𝕣𝕖 𝕤𝕠 𝕣𝕖𝕒𝕕𝕪 𝕚𝕟 𝕡𝕠𝕤𝕚𝕥𝕚𝕠𝕟🧸未諗同另一半去邊到享用聖誕大餐既你,係呀話你呀,唔好諗住他/她會話「無所謂啦,同你一齊食咩都咁開心🤭」唔係掛,你信咩?但原來無所謂就係個靚答案🎶。呢間Whatever餐廳為今個1️⃣2️⃣月帶來有氣氛又豐盛既聖誕老人🎅🏽大餐,只限2️⃣4️⃣至2️⃣6️⃣號!餐廳仲會送花花連透明袋,方便曬命😎。Christmas Menu | $498 per person🎄Only available on 24-26 Dec 2022🌷Flowers as Christmas Gift第一次飲西式栗子忌廉濃湯🌰,鮮栗子打成蓉,結身口感濃郁,栗子既味道仲係口裡慢慢擴散👄。🌰Creamy Chestnut Soup前菜方面有兩款脆片:慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片同蟹肉帶子他他脆片。前者肉嫩juicy,櫻花蝦味道突出香噴噴🦐;後者蟹肉帶子既甜配搭青瓜🥒既清新,異常開胃!食脆片食到ASMR咁😏,小心俾隔離檯望實曬。🐂Slow-cook Beef Cheek Sergestid Shrimp Tortilla Chip🦀Crab Me

🌷Flowers as Christmas Gift

🌰Creamy Chestnut Soup

🦀Crab Meat Scallop Tartare Tortilla Chip

食主菜之前先來一個慢煮雞胸🐥配烏魚子手工意大利粉,意粉非常彈牙,同烏魚子既比例恰到好處,做壞規矩wor😝。
🍝Slow-cook Chicken Breast Mullet Roe with Homemade Spaghetti

食到呢到,其實已經7成飽😂……可唔可以申請中場休息🙋🏽‍♀️?!主菜一上檯,ok我仲有quota👌🏽從三款主菜中揀左澳洲烤和牛配砵酒汁同慢煮加拿大豬鞍配檸檬醬。烤和牛入口半溶🤤,牛肉係砵酒汁既烹調下味道出曬。而豬鞍份量比較多,肉汁係慢煮手法下鎖住肉汁。配菜有齊曬難以抗拒烤過既既露荀、大啡菇同大根👽。如果薯蓉🥔加添少少味道會更完整。
🐃Roasted Australia Wagyu with Port Wine Sauce
🐖Slow-cook Canada Pork Loin Rack with Lemon Curd

唔好忘記仲有甜品🙊,係近年好興既牛角包窩夫🥐,配上雲呢拿雪糕、紅莓醬、士多啤梨🍓同藍莓🫐,酸酸甜甜,成件事好match呢🤌🏽。難怪甜品係我地第二個胃🐒。
🍓Croffle with Vanilla Ice Cream & Berries

酒水方面,可以揀紅白酒🥂、汽水或者果汁🍹,非專業講法:紅酒配紅肉襯d😉。
🍷Red Wine

店內環境暗黑風格,主要凸顯art pieces🖼️,村上隆🌼Bearbrick🐻加埋霓虹燈,簡直係小型藝術展。夜晚到訪坐室外位置似乎都係唔錯既選擇🏳️。
午餐
2022-12-07 75 瀏覽
💖 Whatever Bar & Restaurant (尖沙咀)✨尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️又到聖誕🎄梗係要好好慶祝吓啦!我就一早尋找左一間好抵食嘅西餐廳介紹俾大家🤭,兩個人食都係$1000左右買單真係好抵㗎🙌🏻-聖誕特別Menu🎅🏻 $498慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片🌮:牛面頰肉真係好嫩,好重牛味,分量多幾多,脆片係一啲薄脆,感覺上有少少似薯片。上面嘅櫻花蝦我覺得幾出色,有少少甜甜地嘅味道,幾特別㗎😝蟹肉帶子他他脆片🦀:呢一個脆片同頭先嗰個嘅分別就係牛面頰肉係比較暖少少,呢一個似係一個凍食,蟹肉同埋帶子都好鮮甜,有青瓜同埋三文魚子😎好清新嘅感覺,做小食一流。栗子忌廉湯🌰:普通忌廉湯就飲得多,用栗子來做嘅忌廉湯就真係未飲過,飲落去把飽腹感比較重😚栗子唔會打得太帥,仲有少少顆粒可以食到😆慢煮雞胸配烏魚子配手工意大利粉🍝:有慢煮呢兩個字已經可以加分,雞肉嘅表面已經經過醃製,所以唔會淡茂茂。因為雞肉係慢煮嘅關係唔會話好鞋,我自己覺得幾有咬口😉成個意粉嘅醬汁比較少,偏向乾身。更加能夠食到手工意大利粉嘅味道。慢煮加拿大豬鞍配檸檬醬🐖:其實我平時好少食

✨尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓

-聖誕特別Menu🎅🏻 $498

慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片🌮:

蟹肉帶子他他脆片🦀:

栗子忌廉湯🌰:

慢煮雞胸配烏魚子配手工意大利粉🍝:

慢煮加拿大豬鞍配檸檬醬🐖:

其實我平時好少食豬肉㗎,不過呢個賣相咁靚,我就試吓佢🤭食落口有少少似比較淋身小小嘅叉燒😍肥瘦均勻。旁邊嘅檸檬醬汁有少少似檸檬夾心餅嘅夾心😋追住嚟食㗎會🤩

香煎白鱈魚配昆布清湯🐟:

賣相同樣吸睛,將白雪魚嘅外皮煎得香脆,將有分逼到魚肉中間,一咬落去,油份在口中四濺,非常Juice,昆布清湯粉有少少香菇味,好清甜好開胃🥰

牛角包窩夫配雪糕🧇:

雲呢拿雪糕係精粹!因為本身佢哋配有莓果醬汁比較酸,加埋雪糕就可以中和返。牛角包窩夫焗得香酥脆口,加分🦀

餐飲仲包兩杯好抵😍

想要繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩

2022-12-05 60 瀏覽
最近發現海港城對面有間隱世酒吧🤤 裝潢以黑色型格風為主調,有signature嘅霓虹燈「人間煙火」、bearbrick、特色掛畫等收藏物、淨係打卡已經有排你影😆 食物款式眾多而且質素都好高,極度推介大家過嚟慶祝聖誕節🎄~前菜有兩款,慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆餅肉質煮至軟嫩,牛味夠出😎 蟹肉帶子他他脆片上面有滿滿嘅三文魚子,搭配鮮甜嘅蟹肉同帶子好match呀😜 栗子忌廉濃湯好有驚喜,出邊從未見過過呢個款式呀🌰 佢哋將栗子打成蓉,每啖都食到細細粒嘅栗子,而為味道超級濃郁,極度推介🥰慢煮雞胸配烏魚子配手工意大利粉份量十足😚 雞胸外皮炸至脆身,內裡嫩滑,啖啖肉,醬汁香濃,意大利粉軟硬度適中而且好掛汁😍~ 慢煮加拿大豬鞍配檸檬醬賣相一百分💯 香味四溢,粉粉嫩嫩嘅豬肉,咬落去仲會爆汁添😙 香煎白鱈魚配昆布清湯呢個配搭都係第一次見,感覺幾日系🤣 鱈魚鮮甜,入口即化,估唔到入面仲有一大嚿蘿蔔,清甜美味,雖然好飽但係忍唔住飲埋碗湯😌牛角包窩夫配雲呢拿雪糕超有水準,絕對可以打敗出面嘅甜品店❤️ 上枱時熱辣辣,以牛角包麵糰壓烘成窩夫,口感酥脆,同時散發著濃濃嘅牛油香,搭配草莓醬同雪糕,係幸福嘅味道呀🥺 為呢餐畫上完

牛角包窩夫配雲呢拿雪糕超有水準,絕對可以打敗出面嘅甜品店❤️ 上枱時熱辣辣,以牛角包麵糰壓烘成窩夫,口感酥脆,同時散發著濃濃嘅牛油香,搭配草莓醬同雪糕,係幸福嘅味道呀🥺 為呢餐畫上完美嘅句號💕

2022-12-04 57 瀏覽
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️ Whatever Bar & Restaurant#尖沙咀 #樓尚方人間煙火氣 最撫凡人心唯有美食不可抗拒 更何況係聖誕大餐🎄🎄Christmas menu $498 +1 (24-26 Dec)慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片& 蟹肉帶子他他脆片慢煮既牛肉非常軟霖 入口即溶既口感另一款更加正 三文魚子滿滿咁疊響上邊當然唔少得蟹肉同帶子 全部都食得出都好新鮮塊脆片索左醬汁既關係有dd淋淋地整體都係勁正 勁想encore栗子忌簾濃湯估唔到今個冬天第一樣食既栗子產物🌰唔係糖炒栗子 而係你啊栗子湯超濃既栗子香味 同碗湯溶為一體 勁正慢煮雞胸配烏魚子配手工意大利面手工面都幾彈牙份量仲唔少添 可以慢慢傾計慢慢食 因為一陣仲有勁正既主菜🥳🥳🥳澳洲烤和牛配砵酒汁淨係個擺盤都已經靚到沊一聲和牛好爆汁 一咬落去滿滿嘅油脂咇出嚟 正宗嘅油而不膩 配埋個砵酒汁 冇得頂啊香煎白鱈魚配昆布清湯😍😍😍😍😍勁勁勁勁勁好味 各位必需要叫清淡得黎 個白蘿蔔仲勁甜見鱈魚一啲都唔會腥 煎到脆卜卜 仲勁滑食完條魚 覺得自己要變小美人啦其實未食衣一碟 已經有少少飽 但由於實在太好味 忍唔住食曬😂
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️

勁勁勁勁勁好味 各位必需要叫
清淡得黎 個白蘿蔔仲勁甜
見鱈魚一啲都唔會腥 煎到脆卜卜 仲勁滑
食完條魚 覺得自己要變小美人啦
其實未食衣一碟 已經有少少飽 但由於實在太好味 忍唔住食曬😂😂😂 為食既人太可怕了

個雪糕勁好味 好軟滑 令到我食完一啖又一啖
牛角包窩夫都勁正 超香嘅牛油味配搭埋有少少溶溶地嘅雪糕 呢個甜品確實唔錯
甜品係第2個胃 黎多幾份都ok❤️❤️❤️

Encore?
Yes 被美食俘虜左 就算係平時既菜單都吸引
今次重點係個煎魚同甜品 兩件都勁推介 真係超正啊
各位要食聖誕大餐既 唔洗諗啦 快啲訂位啦
  • 香煎白鱈魚配昆布清湯
2022-12-01 72 瀏覽
一踏進餐廳走的是黑色型格風並設有室內同室外座天氣涼涼地絕對推薦出去吹吹風.由餐湯到甜品都絕不馬虎份量夠之餘 味道都相當有質素💓吃了一個相當豐盛的套餐┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈🅐🅟🅟🅔🅣🅘🅩🅔'🅢𓋜 Slow- cook Beef Cheek Sergestid Shrimp Tortilla Chips慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片 牛面頰肉炆得相當之淋,牛味香濃,調味剛好。 𝘼𝙣𝙙𓋜 Crab Meat Scollop Tartare 蟹肉帶子他他脆片入口新鮮,好fresh 既感覺,餡料內的青瓜,同魚生類好都好match,屬較開胃的一款。🅢🅞🅤🅟𓋜 Creamy Chestnuts Soup 栗子忌廉濃湯外間較為罕見的,粟子打成蓉,唔會太over,粗顆粒質感依然保留到,每口盡是啖啖粟子香。🅟🅐🅢🅣🅐𓋜 Slow-cook Chicken Breast Mullet Roe w/ Home-made Fettuccine 慢煮雞胸配烏魚子配手工闊條麵遠距離已聞到芬芳的芝麻香,在磨碎的芝麻碎配搭之下香到不得了,手工意粉屬較有口感的那種,整體相當可口。🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔𓋜 Slow
一踏進餐廳走的是黑色型格風
吃了一個相當豐盛的套餐

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
🅐🅟🅟🅔🅣🅘🅩🅔'🅢
慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片
牛面頰肉炆得相當之淋,牛味香濃,調味剛好。

𝘼𝙣𝙙

🅢🅞🅤🅟

外間較為罕見的,粟子打成蓉,唔會太over,
粗顆粒質感依然保留到,每口盡是啖啖粟子香。

🅟🅐🅢🅣🅐

遠距離已聞到芬芳的芝麻香,在磨碎的芝麻碎配搭之下
香到不得了,手工意粉屬較有口感的那種,整體相當可口。
慢煮雞胸配烏魚子配手工闊條麵

🅜🅐🅘🅝 🅒🅞🅤🅡🅢🅔

𓋜 Slow-cook Canada Pork Loin Rack w/Lemon Curd
慢煮加拿大豬鞍配檸檬汁
完全係粉粉嫩嫩肉質嫩滑,豬肉香味散發出來。
特別要一提佢個檸濛汁,味道是酸酸甜甜又帶有奶油味般的,與豬鞍肉一起卻出奇地夾🤘🏻

慢煮加拿大豬鞍配檸檬汁

𓋜 Roasted Aust Wayyu w/ Port Wine Sauce
澳洲烤和牛配砵酒汁
和牛炆得淋而滑,牛香味四溢。

🅓🅔🅢🅔🅡🅣

𓋜 Croffle with Ice- cream (Vanilla) 牛角包窩夫配雪糕

雪糕同窩夫都有一人一件唔洗爭,即製Croffle 配雪糕冰火交融而且真做到外脆內軟, 旁邊仲配搭不少雜莓,相當解膩。

🅓🅡🅘🅝🅚🅢

下午茶
慢煮雞胸配烏魚子配手工闊條麵
飲品
2022-12-01 56 瀏覽
🍽️ Whatever Bar & Restaurant📍地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊4樓😋當我在糾結聖誕要跟男神去哪慶祝的時候突如其來變到餐廳的邀請 讓我們提前試吃他們的聖誕限定大餐🥰🥰早前在尖沙咀上班的關係 都經常在這吃飯 食物真的是一如既往的有水準各位男神女神 盲選他就沒錯了🤪🤪注意⚠️ 記得提前訂位哦不然在火爆的聖誕可能就沒位置了Christmas menu $498 +1 (24-26 Dec)👉🏻 慢煮牛面頰肉櫻花蝦脆片牛肉質地超軟熟 慢煮剛好鎖住肉汁加上有櫻花蝦的搭配 讓整個脆片再次提升吃著還有醬汁流出來 超讚的👉🏻蟹肉帶子他他脆片上面滿滿的三文魚子 看到已經讓人賞心悅目蟹肉跟帶子都超新鮮 以這作為開場確實不錯🥳🥳🥳👉🏻栗子忌簾濃湯栗子達人我來囉 栗子蓉跟湯汁融為一體超香的栗子味 實在令我食指大動👉🏻慢煮雞胸配烏魚子配手工意大利面看圖好像不多 但其實吃下去超滿足的手工意大利面很彈牙 烏魚子在意粉上作點綴滿足得來不會油膩或太飽👉🏻澳洲烤和牛配砵酒汁我的天 這和牛也太好吃了吧肉質口感豐厚 肉脂很均勻滿滿的肉汁在口中大爆發 實在令人震撼👉🏻香煎香雪魚配昆布湯吃了這麼多濃味
🍽️ Whatever Bar & Restaurant
我的天 這和牛也太好吃了吧
肉質口感豐厚 肉脂很均勻
滿滿的肉汁在口中大爆發 實在令人震撼
👉🏻香煎香雪魚配昆布湯
吃了這麼多濃味的東西 來一份清淡一點的湯過濾一下 也不失為一個好的選擇
雪魚剛好在蘿白上面 不會因沾到湯汁而變軟
想不到會這麼的出色 昆布湯清談之餘帶點蘿白的甜味 小飽的我都忍不住把湯給喝光了
👉🏻餐飲
點了一杯白酒 喝得有點微醉 放開心的跟男神談談心
👉🏻牛角包窩夫配雪糕(雲呢拿)
牛角包很出色配上雪糕 以草莓醬作點綴
為今晚畫上一個完美的句號
好味指數: 3.8/5
性價比: 3.5/5
環境: 3.8/5 有戶外及室內選擇 還有大電視可以看球
2022-12-01 70 瀏覽
朋友生日又係時候搵餐廳🍴咁啱喺OpenRice見到就book餐廳有分外面坐同入面坐當日會有人打電話confirm booking咁嗰日提早到咗,以為餐廳冇乜人點知隔多陣已經full house 🫢所以有興趣想試嘅真係要book枱唔好膽粗粗walk in 🤣🤣🤣咁我哋3個人都點咗杯秋天飲🍂成分: Kiwi, Lime, Apple juice, Ginger Ale望落以為會好酸?唔會啦飲落好fresh, 少酸, 易入口嘅之後就嗌咗個凱撒沙律🥗加個炸松露薯條做前菜嘩!有驚喜,唔單止個醬係松露連薯條上面都有黑松露粉🫢😍又炸到熱辣辣上枱,正呀!到主菜喇就嗌咗個飯同意大利粉飯就嗌咗蟹肉意大利飯🍚真材實料,飯嘅軟硬度適中👍🏻意大利就嗌咗炸軟殻蟹炒蒜片手工意大利粉🍝呢個有少少辣,但好野味,停唔到口🤤最後埋尾循例當然要有生日蛋糕😂就嗌咗個心太軟朱古力蛋糕配曲奇雪糕🍦成晚就完美咁畫上句號🤓CP值好高,會再戰😎
朋友生日又係時候搵餐廳🍴
咁啱喺OpenRice見到就book
餐廳有分外面坐同入面坐
當日會有人打電話confirm booking

咁嗰日提早到咗,以為餐廳冇乜人
點知隔多陣已經full house 🫢
所以有興趣想試嘅真係要book枱
唔好膽粗粗walk in 🤣🤣🤣

咁我哋3個人都點咗杯秋天飲🍂
望落以為會好酸?唔會啦
飲落好fresh, 少酸, 易入口嘅

之後就嗌咗個凱撒沙律🥗
加個炸松露薯條做前菜
嘩!有驚喜,唔單止個醬係松露
連薯條上面都有黑松露粉🫢😍
又炸到熱辣辣上枱,正呀!

到主菜喇
就嗌咗個飯同意大利粉
飯就嗌咗蟹肉意大利飯🍚
真材實料,飯嘅軟硬度適中👍🏻
意大利就嗌咗炸軟殻蟹炒蒜片手工意大利粉🍝
呢個有少少辣,但好野味,停唔到口🤤

最後埋尾循例當然要有生日蛋糕😂
就嗌咗個心太軟朱古力蛋糕配曲奇雪糕🍦
成晚就完美咁畫上句號🤓

CP值好高,會再戰😎
Autumn
蟹肉意大利飯
炸軟殻蟹炒蒜片手工意大利粉
心太軟朱古力蛋糕配雪糕
2022-11-25 51 瀏覽
難得同朋友見面,上網見呢間餐廳好多好評,於是喺OpenRice預約,confirm Booking時通知係戶外位置,我反映最近天氣唔好會落雨,戶外位置是否安全?餐廳員工回覆,我哋有帳篷㗎!到咗當日,上到餐廳,越落越大雨,帳篷漏水嚴重,我嘅袋,外套,櫈,全部濕。。重點係,餐廳不停搞個帳篷,但完全冇理過已經坐低咗而淋濕緊嘅客人,我要自己搬櫈,自己抹枱,我地自己settle down之後,想請佢哋幫手落order,被嚴厲地告知,你等一陣啦!過咗15分鐘,仍然冇人幫我哋落單,員工亦已經換好衫,但仍然冇人幫我哋落單。。。最後我哋又要膽粗粗搵員工幫我哋落單,由於我哋張枱仍然會滴水,所以枱上嘅食物都會時不時濺到水。。由於係星期五晚上,再加上落住雨,否則我哋真係會憤而離場!我哋就冇下次,首先餐廳嘅設施有缺陷,帳篷整極都仲係漏水!其次成件事係冇任何人同我哋講過一句唔好意思!

我哋就冇下次,首先餐廳嘅設施有缺陷,帳篷整極都仲係漏水!
其次成件事係冇任何人同我哋講過一句唔好意思!