2022-07-24
呢排天氣咁好,趁週末放假約咗朋友去銅鑼灣行街👭🏻,行到攰之後諗住搵個地方食野補充體力,揀咗呢間環境好靚嘅White House 🌸餐廳位於銅鑼灣樓上店,所以環境冇鬧巿咁嘈雜👍🏻。出𨋢時已經被門口嘅花花佈置吸引住🌺。我地4點鐘去到餐廳,一去到就有位,唔多人嘅情況下,只要靜靜地都可以盡情係唔同位置打卡📸餐廳兩邊有打卡花牆,天花亦掛滿花草🌱,好似置身喺花園一樣🌸。而我最鍾意就係窗邊既打卡位🪟,影到都巿同花園兩個場景,窗口仲望到海景添🌊。❥ 金箔黑松露雜菌蝴蝶粉🦋賣相好靚,食用花旁邊有有大量食用金箔✨,相當有富貴感👑 蝴蝶粉質感剛好,不軟不硬,賣相優雅度up!輕盈嘅黑松露配忌廉同雜菌,味道很均勻,配有菜苗好清新,整體唔厚重👍🏻❥ 冬陰功蜆肉炒意粉🍝冬陰功味香濃😋,羅勒葉味道都幾出,意粉質感幾乾爽。蜆肉大部分都冇沙,伴著少少辣醬🌶,中間仲配有雜菇。整體份量幾多,味道幾惹味。❥ 蝶豆花绿茶🍸賣相好靚,一杯飲品分上下兩種顏色,上面係蜂蜜黃色🍯,下面係蝶豆花紫藍色💜,飲落主要係蜂蜜同綠茶味道,略嫌甜咗少少,但岩哂夏天消暑☀️❥ 紫薯牛奶🥛頂層鋪滿紫色乾花,岩哂打卡📸。牛奶味道濃郁🍼,之後飲到有淡淡嘅紫薯
❥ 金箔黑松露雜菌蝴蝶粉🦋
❥ 冬陰功蜆肉炒意粉🍝
❥ 蝶豆花绿茶🍸
❥ 紫薯牛奶🥛
頂層鋪滿紫色乾花,岩哂打卡📸。牛奶味道濃郁🍼,之後飲到有淡淡嘅紫薯味道,但如果鍾意濃郁紫薯味嘅就可能失望啦。
整體食物輕盈,食物質素唔錯,但飲品仍有改進空間。不過週末下午都唔逼,週末同朋友出嚟傾偈同打卡都唔錯💕