2019-04-28 216 瀏覽
食物質素中規中矩啦,價錢亦唔算平。 咖啡唔係太見得人,完全無拉花可言,四十幾蚊一杯口嚟講算係唔合格。甜品選擇大樣十款左右,價錢大幾60至80,無tea set,有啲貴。 不過科學園入面除咗starbucks之外又好似無乜地方可以飲水咖啡~勝在環境好同個view靚。Weekend對住條河high 個tea 都幾寫意。不過坐外邊好多蚊,坐坐下都頂唔順🤭🤭🤭兩點零鐘去到,人唔多,得一兩枱客,好靜好舒服。🤤

兩點零鐘去到,人唔多,得一兩枱客,好靜好舒服。🤤
2019-04-08 475 瀏覽
同朋友嚟食點左兩個餐一齊share,想試多d款嘢食,所以我哋揀咗一個意粉加一個pizza試下佢。海膽汁海蝦意大利粉:好失望,的確佢係冇花冇假有海膽,但係冇海膽汁,搞到成碟意粉好乾,好似炒意粉咁,明顯地餸同埋意粉分得好開。夏威夷風光薄餅:OK啦, 夠熱夠脆口,佢用咗新鮮菠蘿,加埋Parma ham,不過其實咁簡單嘅Pizza想整得難食都好難。最令我費解嘅係佢嘅咖啡奶係擺喺出邊自己依照自己斟,真係有一刻唔想倒落自己個杯度,因為唔知啲奶擺咗幾耐。
2019-03-24 400 瀏覽
個tea set真係好抵食,食左個豬排包,加薯條,仲食左個pizza。個薯條即炸即上,一d都唔老,好中意粗既薯條。呢度有自助BAR,自己拎SAUCE,可以任加。個夏日pizza,有parma ham又有新鮮pineapple,個批底同其他地方既批有少少唔同,有特色呀。下午茶既份量唔太大,見佢咁抵,我一口氣叫左2個TEASET。冇諗過咁抵食。我叫左杯ICED CHOCOLATE,幾好飲。呢間鋪仲有我最中意既STILL WATER添呀!呢度上菜都幾快,係科學園食野好寫意。間店舖仲有好有綠色植物添呀!果度仲有超級大電視,一個人可以一路睇電視一路食野。間店有OUTDOOR,真係好好景! 一定會再黎呢間野,如果唔同區都有分店就好啦!

2019-03-22
2019-03-23 306 瀏覽
今日有公事所以去咗科學園, 因為工作嘅時間長所以喺科學園度食埋嘢,見到有 WM cafe , 早幾個月前喺大埔都試過呢間餐廳, 當時食物質素唔錯,所以今次都喺度食。 另有戶外座位。下午時間有lunch set選擇午餐加10蚊有餐湯和多士, 是日餐湯係磨菇忌廉湯,個湯幾 creamy, 有菇香。意式香草雞肉扁意粉配料有蘆筍,車厘茄,雞肉 。意粉好香意大利香草醬既味(pesto sauce), 幾清新。至尊蝦堡原本想試吉列豬扒漢堡, 但店員話吉列豬扒賣曬, 轉咗做蝦堡, 所以我都試下, 蝦堡係用咗三隻吉列炸蝦做成, 有少少千島醬,番茄,生菜。 吉列蝦炸得都幾脆,入面都幾爽口。 我係第一次食蝦堡, 感覺都幾特別。紐約芝士蛋糕跟餐加18蚊有是日甜品, 個蛋糕芝士味都幾重, 甜度都適中, 唔會好漏。

下午時間有lunch set選擇

意式香草雞肉扁意粉

至尊蝦堡

紐約芝士蛋糕

2019-03-22
2019-03-05 322 瀏覽
難得入來科學園工作,除了欣賞海景,感受涼風之外,順便也在這裡吃個下午茶,偷閒一下。於是,選了這間西餐廳,與幾位同事點了幾個下午茶餐一試。這裡的即磨咖啡十分香濃而不酸,加少少奶更加香滑,沒有加糖的必要。檸檬水也不苦澀。我們總共點了四個下午茶餐。意式茄汁手打肉丸: 是混合了豬肉和牛肉的肉丸,肉汁鮮嫩,配合蕃茄醬食更開胃。墨西哥烤玉米片配肉醬芝士: 玉米片十分香脆,配以芝士食更加惹味,叫人食不停口。燒烤醬雞翼配粗薯條: 雞翼大大隻,燒烤醬甜甜咸咸的,粗薯條不算香脆,但勝在薯仔味夠濃。英式提子鬆餅配忌廉果醬: 鬆餅每吃一口都有提子乾,很鬆軟,個人比較喜歡配果醬一起吃。

檸檬水也不苦澀。

我們總共點了四個下午茶餐。

2019-02-27 238 瀏覽
本身係點龍蝦意大利粉,可惜龍蝦賣晒轉做虎蝦。隻虎蝦燒得幾香而且都幾大隻幾多肉,不過個意大利粉就麻麻地無咩味。個肉眼反而幾好食,價錢唔貴但係幾大塊,雖然明明係點五成熟但係邊左做七成,但係食落都唔會過熟,肉質以cafe質素黎講都算係咁。因為個意粉食唔到龍蝦,所以個fd就點返個龍蝦湯補數😂 個湯飲落麻麻地,無好濃郁既龍蝦味,亦都唔夠creamy。
2019-02-26 181 瀏覽
科學園係一個好舒服嘅地方,做到攰尼行一行好refreshing uWM cafe 好舒服,坐嘅位置,播嘅歌,成個氣氛都好relaxing佢特別推介係啲burger/ pizza,但本身有少少熱氣就無叫喇(見到隔離食burger好夠厚度亦都好足料!)最後叫左海膽汁海蝦意粉先上餐包同湯:細細杯咁,份量好適中,係超級足料嘅蘿蔔湯,每啖都有啲野咬下岩岩一上個意粉,我就諗點解個汁好似#404 not found嘅,一聞就發覺嘩 雖然無咩色但係勁香海膽汁味同埋中間其實都有仲有海蝦大大隻,彈牙又有鮮味,對於愛蝦一族嘅我真係岩哂呀!最後再食埋個甜品,尼個係店員介紹架Panna Cotta 意式奶凍好特別架,上面淋左啲橄欖油,食落去,非常滑,奶味好香,又唔會太重有啲蘇味,好岩!好滿意!
u

最後叫左海膽汁海蝦意粉
先上餐包同湯:
細細杯咁,份量好適中,係超級足料嘅蘿蔔湯,每啖都有啲野咬下

同埋中間其實都有
仲有海蝦大大隻,彈牙又有鮮味,對於愛蝦一族嘅我真係岩哂呀!

最後再食埋個甜品,尼個係店員介紹架
Panna Cotta 意式奶凍

2019-02-26
  • Panna  Cotta
2019-02-02 194 瀏覽
趁住禮拜六放假日,約埋朋友仔踩單車,真係好耐未試過喇,一踩踩到來科學園,醒起早排來科學園探朋友時嘅呢間Cafe,嗰一日顧住飲茶,話過下次試呢間㗎。穿過上面呢條綠色長廊就來到WM Cafe的門口入咗裡面,啲佈置都好有過年feel,而吃嘅方面都有唔少選擇於是我叫咗一個意式茄汁手打肉丸(牛肉及豬肉)意大利粉配熱甘菊茶意粉賣相唔差,6粒肉丸均勻擺位,而意粉上面嘅茄汁係新鲜蕃茄所造,上面有粒粒蕃茄加上芝士粉,啖啖滋味在心頭,意粉亦煙煙韌韌,絕對係正宗意大利煮法,肉丸因為手打緣故,够晒juice好吃。朋友喜歡漢堡包,佢叫嘅係巨量級安格斯牛肉(足八安士)芝士漢堡配美式粗薯條,送上來時是這樣的,首先薯條大大條,亦不會太燶,好新鮮。但為咗分享,於是切開一半,就見到漢堡包里的真章,大大二舊足料牛肉,仲有生菜,芝士,蕃茄,yammy.滿意的一餐,吃完繼續踩單車囉……

穿過上面呢條綠色長廊就來到WM Cafe的門口

入咗裡面,啲佈置都好有過年feel,而吃嘅方面都有唔少選擇

滿意的一餐,吃完繼續踩單車囉……
2018-12-10 297 瀏覽
天氣涼涼地,最適宜去踏個單車,今日由沙田踏去大埔來回,回程時去到科學園附近,已差不多兩點,感到少少肚餓,所以決定係科學園食個午餐先,行下行下,去到W5區的企業廣場,都有好多間食肆,可能星期六的關係,大部份食肆唔算太多人,反而見到一間已經佈置左好有聖誕氣氛的餐廳,坐滿人,決定試呢間,地方唔算大,但有一邊係玻璃,自然光感覺舒服,餐廳係半自助型式,睇完餐牌,自行到收銀處落單,即時付款,就可以坐定定等服務員送餐去到你張枱,如果想要水同其他調味品,都係自己去取,我自己order安格斯牛肉芝士漢堡,凍泡沫咖啡,塊漢堡真係好厚,講明足八安士,唔錯,再配粗薯條,薯條外脆內軟,朋友就選擇海鮮忌廉墨汁意大利粉,凍朱古力咖啡,意粉好足料,有青口,蝦,魷魚,忌廉汁味道同意粉口感都好好,份量足,下次有機會再去, 一定再試其他口味意粉。
凍泡沬咖啡
凍朱古力咖啡
2018-12-08
2018-12-03 260 瀏覽
假日同朋友到科學園走走,順便發掘下園區內有咩隱世餐廳。行到科學園一期,見到呢間小Cafe都坐滿六成座位,睇埋餐牌都唔貴,於是就入左去試下👆🏻店內環境,行簡樸feel,坐得舒適其實差半個鐘就可以嗌下午茶(見menu好抵食),但我想食burger,所以都係嗌番lunch set。野食上得好快,朋友order左呢個意式香草雞肉扁意粉。聞落好香香草同芝士味,雞肉都夠嫩滑,配埋蕃茄仔同蘆筍,一啲都唔漏個意粉本身都唔會太多油,係幾輕盈之選我就嗌左烤大啡菇素菜芝士burger配厚砌薯條。特登揀素菜咁就無咁heavy!個包烘過,所以個面都幾脆。大啡菇亦夠juicy。厚砌薯條都唔錯,熱辣辣夠脆,好夠厚食完好夠飽茄汁/其他調味料都可以自助式喺旁邊醬料bar度拎本身以為科學園呢啲咁偏又無咩餐廳咁嘅地方食野一定會好貴,不過好好彩揾到呢度每人七十零蚊咋,都幾合理

👆🏻店內環境,行簡樸feel,坐得舒適

個意粉本身都唔會太多油,係幾輕盈之選

厚砌薯條都唔錯,熱辣辣夠脆,好夠厚食完好夠飽
茄汁/其他調味料都可以自助式喺旁邊醬料bar度拎

2018-12-02
$73.5 (午餐)
剛剛上星期工作忙到有氣無頂抖@@,一到放假周末時間,好想搵D靜靜地又少人嘅地方食返個tea享受一下!我今次約左一個好耐無見朋友喺科學園見面,等待其間發現依間餐廳,可以靜靜地傾下計。餐廳外觀佈置有好多綠色植物,感覺好舒服!而坐位很多,感覺很包場哈哈!環境開揚寬落!相當不錯:)睇下有咩食先下午茶選擇都有幾多款~供應時間由3pm 至7pm 都算耐👍🏻我地叫左唔夠二十五分鐘,食物已經ready好送到。我叫左一個T9黑松露烤菇薄餅$62雖然pizza望落簿身,但冇諗到黑松露同芝士都好夠味,幾足料。而我朋友就叫左T5煙三文魚牛油果牛角酥配粗薯條$38賣相不錯!朋友話喜歡牛角酥餡裏有一片片牛油果肉而不是醬蓉感覺!而薯條本身唔算冧,炸出黎熱度剛剛好。我都食左一半,又幾好食喎,酥皮都幾香。當然喺好心情底下,我地再追加兩個是日甜品🍮各$款25芝士蛋糕同雲呢拿布丁,芝士蛋糕望落好厚實,入口即溶,食落啖啖芝士清香,而布丁味道奶滑香濃,唔算太甜,我地整體都好滿意甜品水準。飲品我地叫左檸檬茶,當中加了青檸,飲落去幾清新唔太甜另一杯伯爵茶也不過不失
餐廳外觀佈置有好多綠色植物,感覺好舒服!

而坐位很多,感覺很包場哈哈!環境開揚寬落!相當不錯:)

睇下有咩食先
下午茶選擇都有幾多款

我叫左一個T9黑松露烤菇薄餅$62

而我朋友就叫左

T5煙三文魚牛油果牛角酥配粗薯條$38

我都食左一半,又幾好食喎,酥皮都幾香。

當然喺好心情底下,我地再追加兩個是日甜品🍮各$款25

飲品我地叫左檸檬茶,當中加了青檸,飲落去幾清新唔太甜

另一杯伯爵茶也不過不失
2018-10-27
2018-11-04 181 瀏覽
不講真係唔知原來科學園都有正嘢食,環境係比較開揚,好有外國嘅感覺,踏單車中途黎食係一流嘅。海鮮忌廉墨汁意大利粉,意粉以墨汁製成,醬汁底係白汁,鍾意呢種配搭多D,因為唔會整黑D牙,每樣配料都食得出原味。豪華英式全日早餐,相當豐富呢,一上檯就聞到好香嘅黑松露味,牛角包新鮮熱辣,十分酥脆,大滿足~~凱撒沙律配巴馬火腿,個醬汁唔會掩蓋左個沙律嘅味道,剛剛好呢,菜都夠哂新鮮!青檸薄荷梳打,好好飲,夠凍又夠FRESH最後仲整左個甜品,New York cheesecake,好滿足

青檸薄荷梳打,好好飲,夠凍又夠FRESH

2018-10-29 144 瀏覽
工作了一星期,想離開繁忙的市區,呼吸一下新鮮的空氣,於是約了朋友去大埔踏單車,來到科學園的時候,正好午膳時間,看了好幾間餐廳,價位都比較高,行到WM Cafe 門口,見到裡面食客的食物賣相不錯,而價錢又合理,於是入去試一試。它的午市選擇有意粉、漢堡、沙律、薄餅共十四款,如果嫌不夠食可加十元有餐湯和加十八元有甜品,最後點了蜜糖芥末煙火腿薄餅和安格斯牛肉芝士漢堡加餐湯和甜品。是日餐湯為磨茹湯,菇味濃郁,很多材料,飲完湯便上主菜,蜜糖芥末煙火腿薄餅size 大概十吋,為薄身薄餅,上面鋪滿濃濃的芝士,芝味十足,而漢堡size極大,漢堡肉煎得恰到好處,能保持裡面的肉汁,蕃茄和生菜都新鮮,口口鮮味,一個包已令人食得飽飽,但更飽都要吃最後的甜品,當日的選擇有意大利芝士蛋糕和紐約芝士蛋糕,兩者之中選了紐約芝士蛋糕,味道不錯,令整個午餐劃上完美的句號。
2018-10-29 237 瀏覽
襯住放假天氣好就同男朋友入下科學園拍下拖,果到環境好又唔洗同人逼,假期都幾多人踩完單車入黎食下野。行到4點幾見餓餓地就搵左間西餐試,見佢下午茶都好多款式,價錢又唔貴。而且佢既裝修令人好舒服,門口擺左啲盆栽同小樹木,配襯埋木色傢私,就算係室內都猶如置身大自然咁。其實佢都有戶外位揀,不過我地怕熱就冇坐出去。呢部超大電視機好吸睛,無論你坐到幾遠都睇到,好正!電視機下面係醬料自助區,想要幾多醬就擠幾多,都幾齊備,水都可以自由斟。平時餐廳啲自助區域都會好亂好污糟,搞到我唔敢掂,啲樽會痴笠笠,但呢到擺放整齊之餘,仲好乾淨,可以令客人放心使用。下午茶時段會有啲小食、包、pizza既餐揀。樣樣都覺得好吸引既情況底下,我地最後叫左三個餐食呢到除左一般奶茶咖啡之外,仲有果汁、花茶呢啲清新飲品,什至乎連酒都有,搞到我眼花撩亂。我地決定食秘制豬扒包配粗薯條($45)+凍奶茶($4)煙三文魚牛油果牛角蘇配粗薯條($38)+熱朱古力($4)黑松露烤菇薄餅($62)+凍朱古力($6)餐牌寫住豬扒包係秘制又係廚師推介咁就試下啦。包黎到既時候已經聞到一陣燒烤既香味,包係用軟豬仔,非常之軟熟。塊豬扒望落好厚,以為會好硬咬

呢部超大電視機好吸睛,無論你坐到幾遠都睇到,好正!

我地決定食
秘制豬扒包配粗薯條($45)+凍奶茶($4)
煙三文魚牛油果牛角蘇配粗薯條($38)+熱朱古力($4)
黑松露烤菇薄餅($62)+凍朱古力($6)

秘制豬扒包配薯條

餐牌寫住豬扒包係秘制又係廚師推介咁就試下啦。包黎到既時候已經聞到一陣燒烤既香味,包係用軟豬仔,非常之軟熟。塊豬扒望落好厚,以為會好硬咬唔開果隻,點知整得幾林。加上豬扒醃過,係類似孜然粉咁,感覺都幾特別。因為平時食既豬扒包都會落啲醬係包既中間,最多用沙律醬帶出包既味道,但呢個包既調味主要來自豬扒,令人不禁會focus左塊好好味既豬扒到。連埋一層層既菜同蕃茄一齊食,增加左成個包既口感。
煙三文魚牛油果牛角蘇配薯條

牛角蘇既賣相雖然麻麻地,但勝在夠大條同埋熱辣辣、好脆,包既中間夾滿左煙三文魚同牛油果,飽肚又好味

伴碟既薯條好粗身,咬落皮脆,薯仔既綿滑而又不油膩。

黑松露烤菇薄餅

個pizza係我地岩岩食完個包既時候就黎喇,一陣陣黑松露既香味撲鼻而來,見佢個樣芝士好多,餅底又薄,急不及待要拎一塊試試。真係新鮮出爐嫁,熱辣辣,餅底好脆,芝士有拉絲效果,如果鐘意濃味的朋友就會愛上呢個,一個人絕對可以食一個。
熱朱古力
凍朱古力

飲品方面我地都冇叫啲特別野,反而俾到驚喜我。無論熱定凍既朱古力,佢都有整埋泡沫,好用心,而且杯朱古力好濃,有質素!

2018-10-28 89 瀏覽
秋風起,又係去郊外休閒過一日嘅好時機🍃今日天氣超級舒服☀️,有陽光得來又好大風,於是同朋友去咗科學園踩單車,睇吓圖書,周圍行下行都有啲餓,就周圍睇吓有咩食😋行過見到呢間Cafe,最鍾意佢有户外嘅位置🌾,而且西餐來講,每一個都係$70左右,加$10仲可以配埋餐湯多士,加多$18仲有埋甜品添😍係呢個環境之下,睇吓書,真係好寫意最後我叫咗個安格斯牛漢堡嗰塊牛真係好大塊,好足料,而且有我最鍾意嘅食嘅粗薯條😍食完真係好滿足另外一定要一讚嘅,就係佢個餐湯,冇諗到個餐湯咁高質素,一粒粒嘅蘑菇,一塊塊嘅洋蔥,全部食到出嚟,好有口感,大贊👍🏻👍🏻另外,都好鍾意食佢個cheese cake, 濃郁嘅芝士味😋😋
秋風起,又係去郊外休閒過一日嘅好時機🍃
行都有啲餓,就周圍睇吓有咩食😋

係呢個環境之下,睇吓書,真係好寫意

最後我叫咗個安格斯牛漢堡