2020-07-27 186 瀏覽
今個星期三將會禁止所有堂食,一齊留在家中抗疫。所以諗住抗疫前最後一吃😹今日嚟到科學園踩單車,可能係平日唔係太多人。只係有啲肚餓唔想食個T,科學園嘅餐廳周圍都好Chill! 好多餐廳都有戶外,或者室內。大熱天時,我當然prefer返室內入到去比餐廳嘅超巨大電視吸引,咁岩播緊政府嘅即時新聞。入邊嘅下午茶套餐全部都好抵食,因為我哋肚餓所以老公帶咗個安格斯漢堡蘑菇配薯條,我就要全日All day breakfast! 估唔到咁平嘅價錢份量都幾多,樣樣都有啲有蘑菇啦粟米啦香腸啦仲有個黑松露滑蛋。 老公嘅漢堡包入邊有厚厚嘅安格斯牛肉,分量合適,而且薯條夠熱亦都夠香脆。見到佢個自家製蘋果批好平,但係已經太飽啦!希望下次可以試吓!
今個星期三將會禁止所有堂食,一齊留在家中抗疫。
所以諗住抗疫前最後一吃😹
樣樣都有啲有蘑菇啦粟米啦香腸啦仲有個黑松露滑蛋。

2020-07-21 95 瀏覽
🌟 【休閒午餐】 WM 科學園🌟👍 去完馬鞍山今日encore科學園今日試咗:🍅 意式香草茄子雜菜茄蓉扁意粉🍔 美式BBQ手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條意粉香草味十足,配茄子雜菜,清新健康,充滿蕃茄味,意粉本身是一樣澱粉質很高的食材,配足夠的蔬菜令整體感覺得到平衡,食完也不會滯。漢堡包分量十足,手撕豬配上美式燒烤醬味道恰到好處,沒有其他地方那麼咸,加上菠蘿清新嘅感覺和新鮮烤好的麵包,口感恰到好處。薯條新鮮炸起,香脆可口。餐廳環境闊落,乾淨衛生,服務員態度專業,午餐唔錯嘅推介。 ☑️ 食物整體不太咸,感覺沒有加味精。️ ☑️ 午餐亦提供多款選擇。
🌟 【休閒午餐】 WM 科學園🌟

👍 去完馬鞍山今日encore科學園

今日試咗:
🍅 意式香草茄子雜菜茄蓉扁意粉
🍔 美式BBQ手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條

餐廳環境闊落,乾淨衛生,服務員態度專業,午餐唔錯嘅推介。

☑️ 食物整體不太咸,感覺沒有加味精。

️ ☑️ 午餐亦提供多款選擇。
2020-07-19 100 瀏覽
今日難得去左科學園, 平時都係黎跑步多, 今日就帶埋屋企人黎行下食下嘢, 一心都係揾西餐食, 所以行左一陣就見到lee間WM, 門面舒服, 裝修簡單去到我地叫左3 個主食, 及一個小食,先講第一個主食, 北海道3.6牛乳温泉蛋黑松露卡邦尼意粉, 黑松露好香, 温泉蛋剛剛好, 意粉份量亦足, 另一主食係美式BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條, 這個有驚喜, 一直都中意漢堡配菠蘿, 估唔到手撕豬加BBQ醬係夾既, 不過大家食時就預d豬會好易跌出黎, 因為佢都比得幾足料, 好食好食, 最後一個主食係巴拿馬火腿芝士薄餅, 雖然薄餅睇得出唔係手製, 不過巴拿馬火腿比得好足, 抵食返哂, 最後仲有個芝士薯條, $48 大大碟好抵食, 加上內在有個醬料bar, 任拎芝士粉同茄汁等, 絕對係平民版西式午餐天堂

北海道3.6牛乳温泉蛋黑松露卡邦尼意粉
美式BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條
芝士薯條
巴拿馬火腿芝士薄餅
2020-07-18 56 瀏覽
這個天使麵,淋到像糊仔。跟馬鞍山及大埔水準差太遠,後悔選了這間店員服務態度差,趕客似的。衞生環境很一般,各位來這間要三思。整體來講這是一次很差的餐飲體驗,不會再來。
蕃茄天使麵
2020-07-16 51 瀏覽
同家人、小朋友遊科學園,原來有咁多唔同的食肆,見有點肚餓,就揀左間門口幾靚的WM cafe & bar試下。店內、外加埋都算多座位,不過店內近另一出口的位置放左唔少貨物/雜物,頗影響觀感。有大電視在牆上面,下方有放調味料、牛奶(for 咖啡,不過點解唔洗雪?)、餐具、碗碟(有膠碗碟,呢個算細心)的自助區。仲貼左張紙話因為疫情,所以唔供應熱水、凍水,貼多張水機藏菌的報導,不過其實唔關事,你要供應實俾到。睇下食物方面:北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉:名字很吸引,賣相卻不吸引,溫泉蛋的擺盤,同我自己整差唔多。碟意粉份量很少,味道一般。美式BBQ手撕豬菠蘿芝士漢堡:都係個名吸引,一來到,食落口,手撕豬的肉質麻麻,菠蘿似罐頭(唔知係唔係),感覺失望。巴馬火腿芝士薄餅:評語是我哋自己都整到,唯一好的是份量比想像中大。芝士薯條:薯條炸得唔錯,芝士味都尚可。總體感覺:食物名字改得吸引,食物麻麻,價錢唔算實惠,$288。

芝士薯條:薯條炸得唔錯,芝士味都尚可。

2020-07-13 52 瀏覽
《呢間餐廳下午茶都幾多選擇》有唔同口味嘅熱狗,有窩夫,有pizza 等等。因為唔算肚餓嘅關係,所以我同朋友都分別叫左手工蘋果批($28)同熱matcha latte($24)。《間餐廳平日下午茶時段並唔多人》所以唔洗等位,啲野食野飲都好快就送到, 蘋果批唔太甜同埋有好多餡,岩晒我呢啲唔鍾意好甜嘅人。《matcha latte》另外呢度嘅matcha latte 原本係會溝左espresso,但我揀左走espresso,杯野飲一望落已經有好多抺茶粉喺上面,一入口就有好濃郁嘅抺茶味。總括而言, 餐廳下午茶嘅性價比都唔錯。
《呢間餐廳下午茶都幾多選擇》

《間餐廳平日下午茶時段並唔多人》

《matcha latte》
2020-07-13 3727 瀏覽
因為朋友近排搬左去科學園附近,今日去housewarmings 完佢之後,打算去附近嘅科學園行下🌱其實科學園環境好好,所以都好多爸爸媽媽帶埋小朋友黎跑跑跳跳同踩單車🚴不過我呢d怕熱嘅就梗係搵個有冷氣嘅地方同太陽伯伯講聲 bye bye 先啦🤣🤣因為冇乜目標,係最近金蛋個座d餐廳好多人 ,穿過左之後,見到有間cafe,所以就入去坐下食個 late lunch 🍴 係cashier order 完之後就拎個牌返埋位,店員就會送上食物,sauce bar係出面自己拎WM安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡配薯條🍔🍟個burger 上枱個陣漲卜卜,中間舊牛肉都幾厚,雖然冇好似d貴餐廳有得揀幾成熟,但望落都好juicy!加埋蕃茄、洋蔥同半溶嘅芝士,感覺有少少似”足三両”😛漢堡包有搽牛油同烘過,食落好脆同好香,安格斯牛肉味濃,熟成度剛好,配雜菇汁令到整體感覺更rich 👍牛肝菌汁牛柳粒焗意粉🍝因為見到每日限量供應,所以就叫黎試下,本身好中意食牛肝菌,加意粉無得輸,牛柳粒唔會太瘦,份量唔少,都有一塊細牛扒咁大,食落好似有少少美極味🤪同漢堡一樣,個牛都處理得幾好,仲係軟滑跟餐加咗$20以下嘢飲品凍檸茶加$4Me

WM安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡配薯條🍔🍟

牛肝菌汁牛柳粒焗意粉🍝

跟餐加咗$20以下嘢飲品

凍檸茶加$4

Menu上面見到加$12就會有甜品,但因為太飽所以無試到,見到個凍餅櫃入邊啲蛋糕都好吸引,下次有機會就再嚟試吓啦😋
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
2020-07-13 44 瀏覽
放假梗係要同老媽子出下街食下好野又唔想去大商場 揸車去遠少少岩岩撞正lunch同tea time 梗係樣樣都嗌啦忌廉菠菜煙三文魚菠菜闊條麵 $58綠色嘅菠菜闊條麵睇落好健康 都幾好食 都有幾多煙三文魚 入面仲有菇同芝士 不錯個汁可以再多啲👍🏽👍🏽英式炸魚薯條配他他醬 $46即叫即炸 上枱熱辣辣 佢個炸魚都幾多絕對推介要食呢個 佢個炸魚唔係普通冰鮮魚柳 一啲雪味都冇 超級好食 有驚喜加左錢要左3件cake 佢啲cake係自家製 好有誠意值得一試 有藍莓芝士蛋糕 朱古力蛋糕 檸檬蛋糕 唔會太甜 兩個人都係食左百零蚊 抵👍🏽👍🏽
放假梗係要同老媽子出下街食下好野

佢啲cake係自家製 好有誠意
值得一試 有藍莓芝士蛋糕 朱古力蛋糕 檸檬蛋糕 唔會太甜
兩個人都係食左百零蚊 抵👍🏽👍🏽
2020-07-13 47 瀏覽
食過翻尋味指數:🌕🌕🌕🌕🌗平時係科學園時不時都會食哩間wm cafe,大埔同馬鞍山都有,終於有心機寫返篇食評推薦下大家!我最鍾意食哩間嘅漢堡burger同埋薄餅pizza,lunch時段有套餐可揀。套餐有番茄湯同一杯野飲,我覺得哩間D奶茶咖啡算係哩附近唔錯嘅!薯條係粗薯,中間鬆軟而且份量好大,我哩個大食人士都差D食唔曬!上下飽都有芝麻而且好脆身,料非常足,啖啖滋味,仲有爆汁嘅感覺,好滿足。一個餐都係維到76蚊,平時想嘆下burger哩度真係唔錯嘅選擇。我鍾意哩度D位安排得比較鬆動,距離都控制得唔錯,坐得舒服D,尤其近排疫症嚴重,餐廳距離真係好重要!餐牌都唔算貴,平時係科學園返工嘅朋友可以過黎食。外賣仲有45蚊餐嘅優惠!
食過翻尋味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

2020-07-08
  • 巨量級安格斯牛肉芝士漢堡配炸薯條
  • 安格斯牛肉芝士漢堡
  • 黑松露烤菇薄餅
2020-07-12 34 瀏覽
今日熱史熱熱仲要死返入科學園做野,做到史滾,要同同事揾個有酒飲既地方坐低吹下水平行心理。來既次數唔多,行行下就發現左依間野,見都幾多人幫親,同仲有最後兩個位就即刻拍板坐低。坐低叫左兩支1664吹左陣之後都係覺得餓餓地要叫d 野食,見有咁多唔同漢堡包選擇,就是旦選左兩個。一個係炸雞烤雞包,一個係素食,啡菇牛油果包。兩個都配薯條。依個係啡菇牛油果。依個係炸雞烤雞。咁同個同事一人一半,兩隻味試晒。喂!幾好食喎!個雙雞一野咬落去又有炸雞既香,又有烤雞既嫩!再加埋個蕃茄清一清個油膩感,掂!個啡茹包個樣成個36,24,36既美女咁款,食落有啡茹既鮮同牛油果既香,又掂!依兩個包既皮,唔係就咁無加工夾上去,係加左牛油去烘,內脆外弱,淨食個包皮都覺得有滿足感!再加上粗到喊薯條,正!(不過如果多幾條會再開心D)埋單二百幾有酒有野食,係科學園依個鬼地方算過得去。講完。平行完心理,無咩事我返去做野先啦。

依個係啡菇牛油果。

依個係炸雞烤雞。

咁同個同事一人一半,兩隻味試晒。

喂!

幾好食喎!

埋單二百幾有酒有野食,係科學園依個鬼地方算過得去。

講完。平行完心理,無咩事我返去做野先啦。

2020-07-11 84 瀏覽
原來科學園有分店架,踩單車踩到累去食啲嘢先,呢到竟然有間WM cafe 😍晤洗唸,平民西餐即刻衝去食💛BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條$72 今次叫左個美式BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條🍟好好食牙,好好食牙,真係好好食,好食要講三次,首先個包外脆內軟,個手撕豬好淋,晤硬,BBQ醬好入味,襯埋成塊菠蘿同芝士,成件事夾晒,我一定會再食😍😍薯條係波浪紋嘅,夠晒脆口💛香草牛肝菌汁芝士焗雞扒意粉$56原來係限量架成塊芝士撻上雞扒到,鐘意食芝士嘅一定好開心,同牛肝菌汁又好夾可能係weekend 關係,晤係好多人,所以先晤洗等位,出餐好快,如果踩單車路經科學園,可以入黎試下,外面又可以擺單車,重點係平民價錢,西餐享受🤗WM Café & Bar (沙田)沙田白石角香港科學園一期科技大道西5號企業廣場地下S019號鋪

晤洗唸,平民西餐即刻衝去食

💛BBQ烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條$72

💛香草牛肝菌汁芝士焗雞扒意粉$56

WM Café & Bar (沙田)
  • 美式BBQ 烤手撕豬菠蘿芝士漢堡配薯條
2020-07-11 43 瀏覽
今日實在太好天, 約左朋友去踩單車, 由沙田踩去大埔。沿途經過科學園, 就入去行下同埋搵野食。話說科學園開左咁耐, 好似都冇來過, 都唔知有乜食。行行下見到有間食CAFE既就入左去。價錢同出面差唔多, $5X ~ $8X, 分別叫左all day breakfast 同 肉丸肉醬意粉。肉丸肉醬意粉有好多肉丸, 男仔食都夠飽, 好重蕃茄味道, 意粉煮得爽口唔會太淋, 做得唔錯。all day breakfast 就做得普普通通, 唯一做得好既係炒蛋上有黑松露。另外, 跟2杯餐飲。有得揀果汁, 對踩單車既人來講好適合。想講一下, 科學園既餐廳好多都係開放式, 個樓底好高, 亦有好多自然光, 個環境好舒服。

今日實在太好天, 約左朋友去踩單車, 由沙田踩去大埔。
沿途經過科學園, 就入去行下同埋搵野食。
話說科學園開左咁耐, 好似都冇來過, 都唔知有乜食。
行行下見到有間食CAFE既就入左去。
另外, 跟2杯餐飲。有得揀果汁, 對踩單車既人來講好適合。
2020-07-09 45 瀏覽
平時成日喺市區行商場,今日見幾好天,就同朋友黎科學園行下望下海,見到呢間西餐感覺幾悠閒,價錢又唔貴,就揀咗喺度醫醫肚。同朋友點咗兩個lunch set share一齊食。北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉意粉賣相好吸引,忌廉蛋汁香濃creamy,加上黑松露嘅獨特香味,沾滿每一條意粉。我再加咗芝士粉同黑胡椒,令味道更豐富。WM安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡配薯條選擇咗經典嘅牛肉漢堡,芝士,牛肉,番茄,生菜永遠係不敗嘅配搭,再配上燒汁非常滋味。薯條係粗身嘅,新鮮炸起,外面香脆,裡面薯蓉軟棉意式炸雞翼加$16有三隻雞翼,加咗香草同檸檬海鹽,味道幾清新。

同朋友點咗兩個lunch set share一齊食。

北海道3.6牛乳溫泉蛋黑松露卡邦尼意粉

WM安格斯牛肉燒汁雜菇芝士漢堡配薯條

意式炸雞
加$16有三隻雞翼,加咗香草同檸檬海鹽,味道幾清新。
2020-07-09
午餐
2020-07-07 46 瀏覽
今日同朋友去科學園食嘢,見時間幾鬆動,所以行入少少,試下呢間西餐廳,見到有室外同室內位坐,秋涼想chill嘅話可以坐出面,好多位可以坐。而我哋揀咗坐室內,一入餐廳就見到大大個螢幕播電視,實唔會眼花睇唔清楚啲節目啦。餐牌都算多選擇,有意粉或者漢堡包,諗唔到嘅話,食all-day breakfast,或者佢限量推出嘅set 都仲得。佢每個餐都會送是日餐湯,今日嚟嘅係蕃茄湯,都幾香蕃茄味,不過係用杯上湯,而且裝得只有杯嘅一半,就有啲失色啦。煙三文魚菠菜闊條麵嘅煙三文魚都幾足料,闊條麵係真係由菠菜整,另外再mix菠菜,真材實料,感覺幾抵食,不過佢個麵整體嘅味淡咗啲,呢樣就有啲可惜啦。牛肉雜菌漢堡都好吸引,雖然唔係好大碟,但非常夠飽。個包好香脆,牛肉都大塊,呢度remark返先,醬料係自助形式,想拎醬就要行返入餐廳入面啦。最尾再飲個飲品,同加$12食個cake,真係飽哂
今日同朋友去科學園食嘢,
見時間幾鬆動,
所以行入少少,試下呢間西餐廳,

佢每個餐都會送是日餐湯,
今日嚟嘅係蕃茄湯,都幾香蕃茄味,
不過係用杯上湯,而且裝得只有杯嘅一半,
就有啲失色啦。

煙三文魚菠菜闊條麵嘅煙三文魚都幾足料,

最尾再飲個飲品,同加$12食個cake,真係飽哂

2020-07-07
10 分鐘 (堂食)
2020-06-28 106 瀏覽
星期日無嘢做,同兩個細佬去食,去咗科學園,見到剛到開門,不如試吓。所謂漢堡塊牛仲衰過老麥,老麥又平又好食過佢,佢細又乾又鞋!忌廉菠菜煙三文魚菠菜闊條麵,冇忌廉、汁,干食。個北海道3.6牛乳温泉蛋黑松露卡邦尼意粉,叫做可以入到口。連凍朱古力都似水!食物量好彩少,如果唔係會嚴重浪費食物,份量同飛機餐差唔多,想要減肥可以一試。隔離枱問佢攞水,士應問做乜,客話洗义,跟住士應話冇。疫情期間,大家想衞生D。絕對冇下次!!1大2細240

絕對冇下次!!
1大2細240