2023-05-05 18 瀏覽
今晚係屋企附近搵食!😃牛油果醬大蝦雞肉薄餅:薄脆餅皮上有新鮮牛油果和蝦肉,大蝦蝦肉好平均,每塊薄餅都會有,既鮮美又營養豐富。安格斯牛肉雙層芝士漢堡:本身好鍾意食美式漢堡,搭配粗薯條,漢堡有兩塊安格斯牛肉漢堡排、兩塊車打芝士,芝士會在漢堡排上融化,增添濃郁的口感,食落好滿足!加埋有番茄、生菜就更fresh等巴斯克芝士蛋糕:源自西班牙巴斯克地區的傳統甜品,蛋糕烘烤至表面呈金黃色,內裡軟嫩,而且口感濃郁、結構緊密,食落有滿滿的奶油和芝士味道,好有驚喜~
今晚係屋企附近搵食!😃

2023-05-04 140 瀏覽
成日都經過樓下望到上面嘅環境幾靚,經過見到餐牌覺得價錢都唔貴 而且款式幾多就決定去試吓~ 點知食物味道好有驚喜👍🏻👍🏻質素絕對對得住價錢,私心最喜歡呢個WM精選拼盤(入面有巴馬火腿丶煙三文魚丶烤吞拿魚丶芝士蟹籽多士丶烤日本帶子丶雞尾酒大蝦)💸💸🌟WM精選拼盤$185珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉 $98澳洲縠飼安格斯牛肉眼(9oz) $288芝士奶蓋牛油果沙冰 $48芝士蛋糕 紅莓醬芝士蛋糕📍WM Cafe & Bar地址 : 紅磡啟岸1樓13號鋪

💸💸

2023-05-03
WM精選拼盤
芝士蟹籽多士
珍寶日本帶子巴馬火腿卡邦尼煙肉意大利粉
平日好似好少食正野 今日朋友帶我去入面啲野食睇落都好高質 野食都好抵食!≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣#土瓜灣食好西≣≣≣≣≣✿≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣≣焗芝士三文魚牛油果意大利飯 $108 米飯入口香糯,面頭係溶左嘅芝士同三文魚,濃郁嘅芝士味和魚肉的鮮味融合埋一齊,味道好豐富!加$38轉套餐(是日餐湯+巴馬火腿柚子醋番茄薯仔沙律)是日餐湯係羅宋湯,呢個羅宋湯係真材實料,有好多番茄係入面,唔係普通溝出黎嘅。番茄的酸味和羅勒的香氣,口感濃郁醇厚。巴馬火腿柚子醋番茄薯仔沙律入面嘅柚子醋味道酸甜,配埋鹹鹹地嘅巴馬火腿同薯仔蓉,非常開胃。芝士奶蓋牛油果沙冰 跟餐+$38有一粒麥提莎朱古力奶蓋嘅層次感好豐富,有濃濃嘅牛奶香味,再加埋啲微鹹同埋奶油嘅滑口感,真係好好味。而沙冰裡面嘅牛油果口感豐富,質地綿密滑順,好啱同奶蓋一齊食。入面仲有黎麥提莎,飲到最後嘅牛油果仲有少少麥提沙朱古力嘅甜味。柚子海鹽蜜糖燒雞配墨西哥莎莎薯條(半分) $128燒雞肉質好鮮嫩,啲肉汁滲出嚟帶啲蜜糖同柚子嘅香味,食落口感好豐富多樣。柚子嘅酸甜同海鹽嘅微妙平衡仲燒雞多
平日好似好少食正野
今日朋友帶我去
入面啲野食睇落都好高質 野食都好抵食!
#土瓜灣食好西
焗芝士三文魚牛油果意大利飯 $108

加$38轉套餐(是日餐湯+巴馬火腿柚子醋番茄薯仔沙律)

芝士奶蓋牛油果沙冰 跟餐+$38

有一粒麥提莎朱古力

柚子海鹽蜜糖燒雞配墨西哥莎莎薯條(半分) $128

燒雞肉質好鮮嫩,啲肉汁滲出嚟帶啲蜜糖同柚子嘅香味,食落口感好豐富多樣。柚子嘅酸甜同海鹽嘅微妙平衡仲燒雞多咗一種獨特風味。
墨西哥莎莎醬爽酸甜,薯條外酥內軟口感真係配搭得好完美。

自家制蛋糕 跟餐+$25

燒雞跟餐可以加25蚊要一個蛋糕,我地揀左巴斯克蛋糕。巴斯克蛋糕外表呈現出金黃色的外皮,表面有著細緻的結晶糖屑,口感好綿密,入口即溶,散發出濃郁嘅奶香和甜味,真係好滿足。

芒果百香果青檸特飲 跟餐+$38

mix 咗芒果、百香果同埋青檸,顏色好靚,散發出清新嘅果味。飲落去好清新舒服,仲有啲微微嘅酸甜味。
WM Café & Bar (啟岸) (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖

#HK_gfoodie #hkfoodie #homehong
#foodie #HKfood #hkfoodshare #hkrestaurant
#hkcafe #cafe #cafehopping #香港 #hkig #香港好西 #香港好去處 #香港美食
2023-05-02 35 瀏覽
今日收工約左朋友去土瓜灣食飯,唔熟呢區,上openrice搵下有咩地方岩食,見到係新樓盤樓下開的WM Café & bar評價都唔錯,決定同朋友試下。好彩都無揀錯,因為餐廳樓底好高,簡約設計的環境令人感到好舒服,而且仲要以坐出露台,望住車水馬龍的城巿街巿,別有一番風味。重點係唔會熱,可以慢慢享受環境及朋友的歡樂時光!巴馬火腿柚子油醋蕃茄仔沙律前菜沙律份量好足,沙律菜款雖然唔算多,但勝在夠新鮮,好爽脆甜。黑松露醬薯條香脆可口的薯條,外脆內軟腍,再配以黑松露,真係好香,好正。海蝦蒜片檸檬海鹽醬意大利粉海蝦數量唔少,肉質好Q彈爽脆,食落好鮮甜,完全無雪藏味,蒜香味濃郁,令人好有食慾,意大利粉軟硬度適中,好味!WM泰式紅咖哩手撕豬薄餅手撕豬肉好嫩滑,唔會柴,而且仲要好香咖哩味,但又唔會蓋晒原有的鮮肉味,唔錯。薄餅皮好薄,仲要好脆,大大份,兩個人完全食唔晒!店員仲要好細心和安排上菜,令我地食得好開心,好滿足地享受呢餐,值得再試!

巴馬火腿柚子油醋蕃茄仔沙律

黑松露醬薯條
香脆可口的薯條,外脆內軟腍,再配以黑松露,真係好香,好正。

海蝦蒜片檸檬海鹽醬意大利粉

WM泰式紅咖哩手撕豬薄餅

• WM泰式紅咖哩手撕豬薄餅
  • 海蝦蒜片檸檬海鹽醬意大利粉
  • 黑松露醬薯條
2023-04-24 28 瀏覽
表弟搬咗去土瓜灣馬頭圍道啟岸,今日趁放假去探訪下,之後落去商場食晚餐,WM Cafe & Bar擁有落地玻璃令空間好光猛濶落,座位感覺舒適,另外還有室外露天座位。西班牙蕃茄莎莎海鮮薄餅,餡料非常豐富,有海蝦、八爪魚、魷魚圈、雜海鮮、芝士。因為係薄批,所以餅邊非常香脆。加38元有是日餐湯、小食和指定飲品。吉列墨魚餅,外層酥脆,內𥚃係彈牙嘅墨魚仔,所以特別有口感。Dinner set 有主菜、餐湯或沙律、指定飲品。北海道刺身帶子卡邦尼意粉,帶子表面煎得金黃,少許焦香;入口軟綿、彈牙兼有質感,味道鮮甜。卡邦尼意粉彈牙,如牛奶般幼滑的芝士醬汁帶有啖啖煙肉香味,十分惹味!車打芝士醬薯條,香脆的薯條配上惹味的車打芝士醬,香脆可口越食越滋味!是日餐湯,濃濃的番茄湯帶着酸酸甜甜的味道。WM凍西柚蜂蜜綠茶,西柚有些苦味,加上蜂蜜就可以中和它的苦味,味道更清香甜美。凍即磨咖啡,口感順口且苦澀味極低,就在餘味會微微回甘。

,所以餅邊非常香脆。加38元有是日餐湯、小食和指定飲品。

吉列墨魚餅,外層酥脆,內𥚃係彈牙嘅墨魚仔,所以特別有口感。

Dinner set 有主菜、餐湯或沙律、指定飲品。

是日餐湯,濃濃的番茄湯帶着酸酸甜甜的味道。

凍即磨咖啡,口感順口且苦澀味極低,就在餘味會微微回甘。
2023-04-23 24 瀏覽
西班牙八爪魚煙花女意大利粉 $138意大利粉嘅配料包括有八爪魚、三文魚籽、櫻桃蕃茄。蕃茄醬好濃郁,每條意大利粉都掛滿醬汁。升級套餐$38是日餐湯吉列墨魚餅(2pc)吉列炸蠔安格斯牛肉雙層芝士漢堡配炸薯 $158漢堡包括有車打芝士、煙肉同自家製酸青瓜,好大個漢堡,邪惡嘅芝士多到漏出嚟。黑松露醬薯條 $28份量多,薯條炸得好金黃酥脆,搭配黑松露醬好香口。galaxy tea $38呢杯宇宙洛神特飲係好夢幻嘅顏色,欣賞佢連冰球都係配合配飲品嘅顏色,口感都好特別,飲第一啖係微酸,然後偏甜。mango passion $38呢杯芒果青檸百香果特飲就偏酸,好多百香果果粒、百香果味重。

西班牙八爪魚煙花女意大利粉 $138

升級套餐$38
是日餐湯

吉列墨魚餅(2pc)
吉列炸蠔

安格斯牛肉雙層芝士漢堡配炸薯 $158

黑松露醬薯條 $28
份量多,薯條炸得好金黃酥脆,搭配黑松露醬好香口。

galaxy tea $38

mango passion $38
呢杯芒果青檸百香果特飲就偏酸,好多百香果果粒、百香果味重。
  • 西班牙八爪魚煙花女意大利粉
2023-04-21 29 瀏覽
之前曾到過另一家分店,原來係我屋企附近開了一家新店。這家新店位於兩條街轉角處,並設有露天區域。如果不是天氣太熱,坐在外面食都係唔錯選擇,這間餐廳設有一個大玻璃窗,可以欣賞到街景,自然光線充足,位置也非常寬敞。午市套餐選擇都算多,我嘗試了一道fusion菜,加上$38即可升級為套餐,包括餐湯、炸吉列蠔、咖啡及奶茶。煎鵝肝、泰式青咖喱鴨腿及香芒芒果意大利飯。鵝肝外脆內軟,口感豐富,帶有濃郁的脂肪味道,而意大利飯搭配了芒果和少許咖喱味道,味道非常獨特,有多層次的口感。鴨腿肉質鮮嫩,口感結實。炸吉列蠔也非常美味。餐後再慢慢地品嚐著咖啡,欣賞著街景,感到非常愉悅。

炸吉列蠔也非常美味。

餐後再慢慢地品嚐著咖啡,欣賞著街景,感到非常愉悅。
2023-04-17
2023-04-20 31 瀏覽
見啟岸樓上有間幾靚既西餐,就入去試下😀煎鵝肝. 泰式青咖喱鴨肶.香葉芒果意大利飯(法國鵝肝.鴨批肉)$148鵝肝口感腍腍哋,冇異味,而且算幾大件👍🏻鴨肶肉嫰,雖然唔算好多肉,但調味調得好好,唔會太淡太鹹,個人覺得鴨肶好食過鵝肝😅意大利飯唔會好濟,有新鮮芒果🥭,啱晒我呢啲鐘意食芒果既人😉牛油果醬大蝦雞肉薄餅$138先講pizza既餅皮,好脆好薄蝦肉🦐都算新鮮,有咬口牛油果醬🥑幾特別,值得一試整體黎講,係幾抵食既pizza最後梗係唔少得甜品啦😂英式窩夫配雪糕(香蕉朱古力and雲呢拿)$68窩夫如果再脆啲就更加好😃有士多啤梨🍓果肉,好鮮甜😊雪糕🍦方面,有粒粒朱古力🍫,配埋窩夫一齊食,甜度適中餐廳既環境寬敞舒適😄WM Cafe & Bar 整體性價比幾高,不錯😌!
見啟岸樓上有間幾靚既西餐,就入去試下😀

煎鵝肝. 泰式青咖喱鴨肶.香葉芒果意大利飯
(法國鵝肝.鴨批肉)

鵝肝口感腍腍哋,冇異味,而且算幾大件👍🏻

意大利飯唔會好濟,有新鮮芒果🥭,啱晒我呢啲鐘意食芒果既人😉

牛油果醬大蝦雞肉薄餅

先講pizza既餅皮,好脆好薄

蝦肉🦐都算新鮮,有咬口

牛油果醬🥑幾特別,值得一試
整體黎講,係幾抵食既pizza

最後梗係唔少得甜品啦😂
英式窩夫配雪糕(香蕉朱古力and雲呢拿)
窩夫如果再脆啲就更加好😃
有士多啤梨🍓果肉,好鮮甜😊
雪糕🍦方面,有粒粒朱古力🍫,配埋窩夫一齊食,甜度適中

餐廳既環境寬敞舒適😄
WM Cafe & Bar 整體性價比幾高,不錯😌!

2023-04-19 64 瀏覽
通常喺土瓜灣食嘢都係揀地舖,好少會揀到樓上舖。今次喺附近望到呢間喺一樓嘅餐廳外面幾靚,一於上去試吓。原來餐廳內裡裝修都好有氣氛,開咗窗仲有陣陣涼風,望到綠色植物牆,成個感覺好清涼👍🏻 西班牙八爪魚煙花女意大利粉🍝好少餐廳menu有煙花女意大利粉,見到梗係要點!Fatgirl以為係乾身啲嘅,點知原來佢係用蕃茄做底,有啲汁😂蕃茄味濃,鐘意佢蕃茄酸酸哋。八爪魚大條有咬口😂 黑松露大啡菇野菌薄餅🍕有驚喜😆黑松露同大啡菇兩種味道撞埋一齊好夾,各自唔會搶fo,加埋芝士好好食😋 三重撻🥧檸檬撻好fresh,蘋果金寶撻酸酸甜甜,食完唔會好飽滯👍🏻

西班牙八爪魚煙花女意大利粉🍝

黑松露大啡菇野菌薄餅🍕
黑松露大啡菇野菌薄餅

三重撻🥧
檸檬撻好fresh,蘋果金寶撻酸酸甜甜,食完唔會好飽滯👍🏻
三重撻

2023-04-17
黑松露大啡菇野菌薄餅
三重撻
2023-04-18 27 瀏覽
土瓜環啟岸商場仔原來開咗好多餐廳,今日想食西餐,所以就一於去呢間評價唔錯嘅WM食我哋叫左牛油果醬大蝦雞肉薄餅: 皮夠薄夠脆,唔會好難咬,配料都分得好均勻煎鵝肝泰式青咖喱鴨肶香葉芒果意大利飯: 呢個幾正,超重芝士,而且啖啖肉,滿足想食鵝肝及鴨肶嘅我。而且鵝肝都煎得好夠熟兩個都有跟套餐,有餐湯飲品跟小食就一個炸蠔另一個沙律,炸蠔炸粉適中,亦都好香口整體餐廳環境都坐得舒服,感覺好chill題外話呢間餐廳都幾適合搞包場event,有大電視又有小露台

我哋叫左

兩個都有跟套餐,有餐湯飲品跟
小食就一個炸蠔另一個沙律,炸蠔炸粉適中,亦都好香口

整體餐廳環境都坐得舒服,感覺好chill
題外話呢間餐廳都幾適合搞包場event,有大電視又有小露台
  • 牛油果醬大蝦雞肉薄餅
2023-04-18 38 瀏覽
因工作關係來到有小京都之稱的啟岸巷子望到這些燈籠裝飾確實有身在日本的感覺被店內裝潢吸引決定在這裡享受一人午餐星期一至五的lunch menu非常抵食由$68起包括餐湯、主食和一杯凍飲雖然不是用甚麼特別的餐具但這碗熱騰騰的龍蝦湯味道不錯西柚蜂蜜綠茶也是甜度適中62°C蕃茄温泉蛋肉醬長通粉被這個長通粉的份量嚇了一跳戳破温泉蛋流出蛋黃與長通粉拌勻以這個價錢來說真超值最後以甜品士多啤梨芝士蛋糕作結餐廳環境闊落侍應非常有效率非常適合來這裡享用一個悠閒午餐
因工作關係來到有小京都之稱的啟岸巷子

最後以甜品士多啤梨芝士蛋糕作結

餐廳環境闊落
侍應非常有效率
非常適合來這裡享用一個悠閒午餐
約舊同事敘舊,揀咗呢間西餐廳,談天說地話當年😊店內座位數多,座位間隔寬敞,空間感大唔侷促,設計偏新派工業風,落地玻璃同特高樓底令空間好光猛,光線充足,感覺舒適🌆仲有室外露天位置,夜晚嚟一定好有情調!🌝🌙🐑「墨西哥烤澳洲穀飼羊扒(3件)配薯條」($238) 味道喜出望外的好!!🤤♥️羊扒表面燒得微焦香口,熟度適中,外層嘅肉剛熟,內層嘅肉粉嫩,脂肪均勻唔油膩,肉質細嫩多汁💦入口啖啖羊肉香,帶甜微羶,靚嘅羊架唔駛太多調味已經好滋味😋三件羊扒份量十足,食肉獸一定鍾意!配菜都認真製作,🥔薯條唔係普通行貨,🍅🥦煎蕃茄、薯蓉等蔬菜都鮮甜👍🏻🍝「西班牙八爪魚煙花女意大利粉」($138) 蕃茄肉數量超多,食落好有蕃茄甜味,意粉軟硬度適中,掛滿濃郁蕃茄醬加蕃茄肉,惹味有層次,超清新開胃!!🍅🍅🍅🍅八爪魚切粒易咬開,煙煙韌韌,非常爽口彈牙😋🍓「士多啤梨雪葩」($40) 顏色好靚,心曠神怡😍入口味道清新,冰凍梳打水止渴透心涼❄️食物份量整體頗多,服務態度好好,主動又貼心,訓練有素👍🏻👍🏻想喺土瓜灣區搵間氣氛好出品又高質嘅西餐廳,呢間值得推薦💗可encore☺️

🐑「墨西哥烤澳洲穀飼羊扒(3件)配薯條」($238)

墨西哥烤澳洲穀飼羊扒(3件)配薯條

🍝「西班牙八爪魚煙花女意大利粉」($138)

士多啤梨雪葩

士多啤梨雪葩
2023-04-16 37 瀏覽
土瓜灣西餐🍽️🍽️啟岸開左好多新餐廳今次同朋友試咗呢間Cafe😋_1️⃣WM泰式紅咖哩烤焗手撕豬意大利烤包配烤鮮菠蘿• 是日炸薯❤️呢個真心有驚喜👍🏻手撕豬肉好好食配埋菠蘿🍍酸酸甜甜欣賞佢用新鮮菠蘿👍🏻成個包非常夾😍😋😋配菜炸薯份量都好多_2️⃣WM小食拼盤炸雞翼 雞鎚🍗洋蔥圈🧅車打醬薯條🍟成個拼盤好豐富👍🏻特別欣賞佢炸雞鎚🍗四個人叫都夠食_3️⃣蘑菇湯好足料好香用新鮮蘑菇打成建議大家要趁熱飲🤣_
土瓜灣西餐🍽️🍽️
好足料好香
用新鮮蘑菇打成
建議大家要趁熱飲🤣
2023-04-16 27 瀏覽
.WM Cafe & Bar今晚約左舊同事食飯😜去左土瓜灣,啟岸個邊多d餐廳🍴,環境又好好多,乾淨d,見有間西餐門口雪櫃好多蛋糕🍰甜品,就吸引左入去😆……….西班牙八爪魚煙花女意大利粉($138)個名好得意,八爪魚🐙好多件,意粉🍝味道好標準,幾唔錯👍🏻……….煎鵝肝青咖喱鴨肶香葉芒果意大利飯 ($148)帶點青咖哩味,又唔會太濃,煎鴨肝好香,配上芒果🥭粒好fresh 甜甜地,好食,除左甜品,最好食一定係呢個意大利飯!!……….黑松露醬薯條🍟(+$25)黑松露醬好食,薯條🍟好香脆🤩……….WM自家蛋糕🍰(+$25)選擇都好多,而且跟餐+$25都真係超值!!而且味道都幾好!!一口氣食曬3件😜……….環境好靚,更有戶外露台位置,亦有greenwall比客人打卡,裝修設計幾有心思👍🏻有位職員非常好,好nice,服務態度好好😙……….
WM Cafe & Bar
……….
西班牙八爪魚煙花女意大利粉($138)
個名好得意,八爪魚🐙好多件,意粉🍝味道好標準,幾唔錯👍🏻
……….
煎鵝肝青咖喱鴨肶香葉芒果意大利飯 ($148)
……….
黑松露醬薯條🍟(+$25)
黑松露醬好食,薯條🍟好香脆🤩
……….
WM自家蛋糕🍰(+$25)
2023-04-11
2023-04-15 576 瀏覽
芝士薯條配黑松露醬 ($79)味道: 🌕🌕🌕🌕🌑評價: 即叫即炸,薯條外脆內軟,配上車打芝士醬及黑松露醬,更加惹味。起初以為會係平時食既沙律醬,點知係淨黑松露🤭夠晒香口👍🏻牛油果醬大蝦雞肉薄餅 ($138)加配$38是日餐湯+吉列墨魚餅+凍西柚蜂蜜綠茶味道: 🌕🌕🌕🌖🌑評價: 薄餅脆身,不過薄餅面可以再焗耐少少,有金黃色更加好。一入口有淡淡牛油果🥑醬既味道,每塊有一隻大蝦🦐,上面有雞肉絲,口感上幾豐富。亦唔會太重口味👍🏻 是日餐湯係羅宋湯,正常發揮,偏酸少少。吉列墨魚餅,幾精緻下,不過display可以用個細少少既碟好啲,唔係太空虛😅食到粒粒墨魚🦑綠茶對於我黎講甜左少少,因為有西柚蜂蜜🤭🤭黑松露大啡菇牛肝菌意大利飯 ($98)味道: 🌕🌕🌕🌕🌗評價: 平時都食唔少意大利飯,今次有啲驚喜。味道勁出,有黑松露味,有菇菇味👍🏻用料都足,啖啖都有菇。如果平時食得清淡既話,黑松露大啡菇牛肝菌意大利飯會比較咸少少🤏。📌 WM Café & Bar (啟岸) (土瓜灣)土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖

芝士薯條配黑松露醬 ($79)
味道: 🌕🌕🌕🌕🌑

牛油果醬大蝦雞肉薄餅 ($138)
加配$38是日餐湯+吉列墨魚餅+凍西柚蜂蜜綠茶
味道: 🌕🌕🌕🌖🌑

黑松露大啡菇牛肝菌意大利飯 ($98)
味道: 🌕🌕🌕🌕🌗

📌 WM Café & Bar (啟岸) (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓13號舖