2016-06-21 195 瀏覽
好耐冇嚟過旺角,原因係我討厭多人嘅哋方。今次嚟呢邊亦都因我要去波鞋街買體育用品。買完晒嘢就去咗Woods, 睇一睇Menu,叫早冇乜人唔使等就入去。係窗口見到咁多Craft Beer既吉瓶,就知呢間餐廳應該有好多款晤同味道既啤酒。我點左Brew Dog Dead Pony Pale Ale, 呢隻我之前係飲過。亦都好鐘意。因爲個味道好香好有荔枝味!如果傾下計又想飲返杯,呢個係不錯之選。間餐廳嘅環境好舒服,不單止因爲全木系裝飾,仲有激柔和嘅燈光,飲飲下搞到好想訓教。點咗個Hawaii Pizza, 呢個要讚,因爲個皮邊好脆,唔霖身!同埋用料都好多!最緊要係個長方型Pizza食落方便!•既然呢度主打西班牙烤乳豬,一定要試下。 份量好大,2個人食勉強食得完。講返味度同口感,不俗係因爲做到皮脆肉嫩。但略爲太大件,假如細小小薄上感覺更好。唔記得講呢間嘅Waiter好好笑容...哈哈。下次會再嚟Happy Hour
大量Craft Beer
Hawaii Pizza
2016-06-16
5 分鐘 (堂食)
大量Craft Beer
Hawaii Pizza
2016-06-17 215 瀏覽
早前搭巴士經過阿皆老街,見到裝潢特別的餐廳上網Check了原來是WOODS! 所以約了友人去試!入到Woods,內裹裝潢一如其名,全都是木。特別有種田園的味道!十分獨特!店員十分有服務,一開始就為我和友人介紹飲品我倆都想飲最近大熱的手工啤,店員熱心介紹。最後選了Dead Pony Pale Ale,說是女生比較喜歡的味道!3.8%酒精,入口果味十分濃,清淡!讚!食物方面,小食選了酥炸魷魚,主食是夏威夷菠蘿腸薄餅及西班牙海鮮飯!酥炸魷魚份量比較少,味道不錯,但建議可以大份一點夏威夷菠蘿腸薄餅 材料十足,份量亦剛剛好適當2人!薄餅鬆軟口感不錯點西班牙海鮮飯的原因是見到附近每桌都會點這個主食,所以都想試試!海鮮飯每粒米都有濃烈的蕃茄味,不錯!最後我們還點了甜品!從甜品櫃選了焦糖味蛋糕這蛋糕外形十分吸引!顏色引人注目味道亦超出我預期,原以為會十分甜,但原來不是不算十分甜,而家內裹的慕絲很幼滑!值得推介!!
早前搭巴士經過阿皆老街,見到裝潢特別的餐廳

上網Check了原來是WOODS! 所以約了友人去試!

入到Woods,內裹裝潢一如其名,全都是木。
特別有種田園的味道!十分獨特!
店員十分有服務,一開始就為我和友人介紹飲品

我倆都想飲最近大熱的手工啤,店員熱心介紹。

3.8%酒精,入口果味十分濃,清淡!讚!

酥炸魷魚份量比較少,味道不錯,但建議可以大份一點
海鮮飯每粒米都有濃烈的蕃茄味,不錯!

最後我們還點了甜品!從甜品櫃選了焦糖味蛋糕

這蛋糕外形十分吸引!顏色引人注目
味道亦超出我預期,原以為會十分甜,但原來不是

不算十分甜,而家內裹的慕絲很幼滑!值得推介!!

2016-06-15
2016-06-15 144 瀏覽
今日同朋友係旺角行完街,想搵間舒服既餐廳食飯輕鬆下,最後揀左依間好有森林色彩既餐廳Woods。餐廳裝修同擺設同個名一樣,以樹木為主。飲品揀左手工啤酒試下,好香同易入口,仲有其他手工啤酒,有機會一定要試頭盤叫左千層蟹肉奄列,食落好香蛋味,口感好滑,咁多層蛋,食落好特別Pizza我地叫左Haiwaii,有我最愛既basil,上枱時候俾埋芝士粉同Tabasco,好貼心。長方形pizaa,外形的的適適,食落有驚喜,個邊好脆但又唔會覺得燶,加上軟軟既火腿正跟住就係西班牙海鮮飯,海鮮份量十足,望落飯以為會偏乾身,食落又唔會,岩岩好,仲好香海鮮味,再加上檸檬汁,配搭一流最後就係店員推介 華倫西亞烤乳豬一擺低係枱,就已經聞到香味,一食落口,四個字形容: 外脆內軟。一入口感覺到脂肪半溶化狀態,值得讚賞餐廳環境特別,食物質素一流,原來仲有生蠔食,下次可以同朋友再黎試下
最後就係店員推介 華倫西亞烤乳豬
2016-06-14
  • 西班牙海鮮飯
2016-06-15 573 瀏覽
辛苦搵埋志在食,今天來個weekdays happy hour旺角區有間型格餐廳主打All day breakfast 、手工啤酒、生蠔、西餐廳,每次路過也會留意到餐廳型格裝修也很想試下,今天巧遇朋友約happy hour就順理成章去woods即開生蠔$188~蠔非常新鮮肥美,海水味好鮮,而且每隻也同樣same size配合自家製的tomato sauce 連檸檬也不用加,因為好味鮮甜的蠔是不用其他sauce也鮮味無窮另外還有兩杯house wine送,雖然食蠔配白酒永遠是最佳配撘,但由於本人對手工啤酒情有獨鍾向店員問可否轉手工啤酒,她說可以還細心介紹來自英國的手工啤~酒精只有3.8%入口爽滑果味濃,清淡口味,配生蠔Caesar salad$68~沙律菜新鮮配合沙律醬,麵包粒和橄欖油、芝士,健康又開胃作為頭盤yummy yummybig clams$98~白酒煮大蜆,每隻也肥美鮮甜,個湯更淸甜鮮味,而且沒有沙非常新鮮All day breakfast $98~本店的招牌菜果然巧巧味,蛋非常嫩滑,有薯餅,煙肉,脆皮腸,磨菇,茄汁豆和自家製的香草包,非常足料豐富cream brulee$6
cream brulee$60~外層非常脆的焦糖
蛋醬亦滑溜,做成外脆內軟的口感,甜度剛好適中,配合紐西蘭的雲呢拿雪糕好smooth雲呢拿味又比平常特別,誠意推介
兩個人又飲又食,即開生蠔、沙律、主食加甜品啤酒,價錢合理
環境舒適服務態度好好,店員和客人介紹食物好細心,另我好滿足喔,下次happy hour又多個選擇了
2016-06-15
  • 手工啤酒
  • All  day  breakfast
  • Cream  brulee
  • Big  clams
2016-06-13 448 瀏覽
最鍾意捐窿捐罅搵野食o既我地今次係旺角搵到呢間餐廳, 餐廳位於比較靜o既黑布街7點幾黎到唔算太多人, 安排左我地坐, 但8點後, 就開始多人, 如果計畫黎食飯最好食訂位先la呢度應該主打西班牙同意大利菜, 主食都係之意粉,西班牙飯同薄餅為主今次食o既前菜係白酒煮大蜆, 上枱既時候, 已經聞到一陣酒味蜆好大隻又飽滿, 而且無沙既, 食落都幾新鮮, 食蜆最怕有沙, 呢度處理得唔錯酒味反而唔太出, 但湯就好重酒味主菜係辣肉腸PIZZA, 長方形既, 皮脆又夠薄, 邊位做得幾好PIZZA如果太薄, 就好似食唔飽咁, 不過佢地都算厚薄適中, 讚另一個西班牙海鮮飯, 望落少少乾身, 但味道幾好, 粒粒飯都有蕃茄味上面的海鮮搭配得幾好, 又鮮甜, 大蝦仲有蝦膏既自己鍾意食芝士, 加上芝士粉撈埋食, 仲好味野飲方面, 食西餐最好飲酒, 開頭以為啤酒只得幾款, 後果waiter 介紹左3支手工啤俾我地, 係menu 上唔覺有, 我地要左支有花香味既啤酒, 好香又好入口, 好啱女仔飲, 果然好介紹, 唔介紹我真係唔識order, 酒精濃度3.8%, 飲我唔醉既最後, 覺得服務好好, 而且坐得好舒服, 食完

酒味反而唔太出, 但湯就好重酒味
上面的海鮮搭配得幾好, 又鮮甜, 大蝦仲有蝦膏既
自己鍾意食芝士, 加上芝士粉撈埋食, 仲好味
最後, 覺得服務好好, 而且坐得好舒服, 食完先知原來出名食燒豬, 下次一定要補返食

2016-06-08
2016-06-13 179 瀏覽
一向喜歡異國料理的我今天來到一間位於旺角的。它的裝潢十分特別,以木為主題。經過一天辛勞的工作,已經十分饑餓,因此只想到要吃很多很多。看看Menu,二話不說決定先叫一個pizza與西班牙海鮮飯。Pizza很快就上桌辣肉腸pizza ($98)一向愛辣的我覺得pizza比我相象中不辣,芝士略不夠多,可能擔心有些客人怕滯吧!但貼心的是,店員早已把芝士粉和辣椒汁呈上~~Pizza皮感覺有點厚及乾,若這是薄脆底,也許會有另一番感覺。西班牙海鮮飯($198)隨後上桌欣賞它上桌時溫度,而且用上正宗烹調西班牙海鮮飯的平底鑊上,熱烘烘,十分新鮮海鮮的份量是預期的多,除了面頭裝飾的大蝦,青口及蜆,飯裏還有不少的海鮮,如蝦仁,魷魚等。我與友人吃完這2個菜,已經十分飽,本來還想一嚐特色甜品,還是留待下一次好了!
一向喜歡異國料理的我今天來到一間位於旺角的。
它的裝潢十分特別,以木為主題。
經過一天辛勞的工作,已經十分饑餓,因此只想到要吃很多很多。

Pizza很快就上桌
辣肉腸pizza ($98)
辣肉腸pizza
西班牙海鮮飯($198)隨後上桌
2016-06-07
2016-06-11 403 瀏覽
在鬧巿中,人們總是來去匆匆,有時候在你身邊,你都或許沒有留意到像我明明在公司附近的這間餐廳差不多每天都會經過,就偏偏沒留意過一來是餐廳的玻璃很反光,在對面馬路沒能窺探內裡的情況直至男朋友帶我來那天下班男友就直接帶我來這裡下班得早,店內只有一位客人想不到店內的裝修設計都跟店名一樣"WOODS"枱枱櫈櫈雖然不知道是不是真的木,不過都是沿用木的造型最吸引我是這棵樹,上面有我最喜愛的貓頭鷹呢! 感受到老闆對店舖的用心食物的種類都不少,前菜、主菜、飯、薄餅、甜品……這個蠔做特價,半打蠔再2杯白酒才$188所以選了這個!白酒先到,先呷了幾口不太嗜酒類的我,覺得很順口~所以叫侍應借酒瓶給我拍一下是什麼牌子男友開車,所以他的白酒轉了做朱古力這個是意外驚喜,甚是好喝!男友說應該是因為他的CREAM加溶了一點點雪糕混合了我喜歡的味道想不到配著生蠔吃的檸檬汁跟醬汁都配搭精緻習慣在吃時用叉子篤一下蠔邊是否新鮮有蠕動的..新鮮得很!鮮甜得感覺幸福滿滿~看到肥美感嗎?個人覺得加少少檸檬汁最好吃~這個芝士薄餅不錯,加點芝士粉,香脆惹味蟹肉奄列是職員推介名字挺特別,吃起來很滑,我本人本來就喜歡吃蛋的加點醬,一口吃下,
在鬧巿中,人們總是來去匆匆,
有時候在你身邊,你都或許沒有留意到
像我明明在公司附近的這間餐廳
差不多每天都會經過,就偏偏沒留意過
一來是餐廳的玻璃很反光,在對面馬路沒能窺探內裡的情況
直至男朋友帶我來

那天下班男友就直接帶我來這裡
下班得早,店內只有一位客人
想不到店內的裝修設計都跟店名一樣"WOODS"
枱枱櫈櫈雖然不知道是不是真的木,不過都是沿用木的造型
最吸引我是這棵樹,上面有我最喜愛的貓頭鷹呢!

感受到老闆對店舖的用心
食物的種類都不少,
前菜、主菜、飯、薄餅、甜品……
這個蠔做特價,半打蠔再2杯白酒才$188
所以選了這個!
白酒先到,先呷了幾口
不太嗜酒類的我,覺得很順口~
所以叫侍應借酒瓶給我拍一下是什麼牌子
男友開車,所以他的白酒轉了做朱古力
這個是意外驚喜,甚是好喝!
男友說應該是因為他的CREAM加溶了一點點雪糕
混合了我喜歡的味道
想不到配著生蠔吃的檸檬汁跟醬汁都配搭精緻
習慣在吃時用叉子篤一下蠔邊是否新鮮
有蠕動的..新鮮得很!鮮甜得感覺幸福滿滿~
看到肥美感嗎?個人覺得加少少檸檬汁最好吃~
這個芝士薄餅不錯,加點芝士粉,香脆惹味
意式蕃茄芝士薄餅
蟹肉奄列是職員推介
名字挺特別,吃起來很滑,我本人本來就喜歡吃蛋的
加點醬,一口吃下,滑溜溜的
千層蟹肉奄列
看來我吃不慣Paella,飯真的太乾
還是risotto適合我
不過這個飯一上枱,海鮮香氣撲鼻
尤其那個蝦爽口彈牙,膏滿滿的鮮橙色!
西班牙海鮮飯
下次我想試一下那個乳豬呢!

意式蕃茄芝士薄餅
千層蟹肉奄列
2016-06-07 247 瀏覽
有一日行過比門口的長木枱吸引左就入左去店是主打西餐 , 且仲有可以叫酒飲我地2 個人叫左3樣野點了千層蟹肉奄列,這算是這餐裡味道比較普通的,蛋的比例較多,味道一般, 感覺好中式, 蟹肉唔見得有好多, 蛋的比例太多, 唔會唔好食, 但好普通.生蠔 , 正! 本身唔系打算咁叫, 但見到隔離枱果碟又唔錯, 忍唔住要試下, 佢真係好新鮮, 仲隻隻都好肥! 雖然佢唔系好大大隻果啲 , 但系大小啱啱好 , 每人三隻都已經好滿足, 貴精不貴多, 仲跟2杯酒TIM我地仲叫多個PIZZA 見到係芝士就叫左, 我不付所托! 果然好多芝士! 但蕃茄醬可以多返少少 , 可能我本身唔系特別好蕃茄, 所以麻麻地, 但味道係唔錯, 加上佢係面包底, 叫做特別D TIM ! 依樣仲SURPRISE D TIM ! 食完個PIZZA都好飽但坐就好舒服, 我地食完, 一路飲住酒都坐左作個中
有一日行過比門口的長木枱吸引左就入左去
店是主打西餐 , 且仲有可以叫酒飲

我地2 個人叫左3樣野

我地仲叫多個PIZZA

但坐就好舒服, 我地食完, 一路飲住酒都坐左作個中
2016-05-25
2016-06-06 303 瀏覽
早前到位於旺角的WOODS 來一個快閃Gathering在旺角東火車站走過旺角的時候就看到的新開的WOODS第一眼就被吸引了它的裝修是用原木作主題的 , 好美呢好喜歡裏面的裝修 , 都給我一種舒服的感覺加上可能剛開幕一陣子, 來的時候人流並不多要不是我剛好坐火車過來邊, 我真的不知道開了一間這樣主題的店雖然晚餐一流不多 , 但越夜然越精彩 (是因為跟有酒有關係嗎?)這一家原來是西班牙餐廳來的款式還滿多的~我們兩口子過來, 叫了3樣東西1. 生蠔 $188 ★除了6個生蠔 , 這個還帶2杯白酒呢生蠔好肥美呢! 每一隻也有相當的份量唷生蠔下面還放上了冰墊底 , 確保新鮮 !每一隻放進口的確好鮮甜呢!而且每一隻看到都看得出好肥美!加上檸檬汁 , 鮮甜味大增! 一下滑滑的就進肚子裏了熱列推介!!2. 意式蕃茄芝士Pizza $88 ★蕃茄控推介! 芝士一看都知道滿多的喇!還可以做出拉芝的效果.. 哈哈!但重點是蕃茄哦! 看到嗎?? 蕃茄給我的都超多超厚的不像平常食的耶! 平常的都是茄醬… 蕃茄只有幾”粒”這邊的六塊 , 每一塊都至少有一塊蕃茄的!而且不酸唷! 加上不敗的芝士加起剛好平衡回來 ,
早前到位於旺角的WOODS 來一個快閃Gathering
在旺角東火車站走過旺角的時候就看到的新開的WOODS
第一眼就被吸引了
它的裝修是用原木作主題的 , 好美呢
好喜歡裏面的裝修 , 都給我一種舒服的感覺
加上可能剛開幕一陣子, 來的時候人流並不多
這一家原來是西班牙餐廳來的
款式還滿多的~
我們兩口子過來, 叫了3樣東西
1. 生蠔 $188 ★
除了6個生蠔 , 這個還帶2杯白酒呢
生蠔好肥美呢! 每一隻也有相當的份量唷
生蠔下面還放上了冰墊底 , 確保新鮮 !
每一隻放進口的確好鮮甜呢!
而且每一隻看到都看得出好肥美!
加上檸檬汁 , 鮮甜味大增! 一下滑滑的就進肚子裏了
熱列推介!!
2. 意式蕃茄芝士Pizza $88 ★
蕃茄控推介! 芝士一看都知道滿多的喇!
還可以做出拉芝的效果.. 哈哈!
但重點是蕃茄哦! 看到嗎?? 蕃茄給我的都超多超厚的
不像平常食的耶! 平常的都是茄醬… 蕃茄只有幾”粒”
這邊的六塊 , 每一塊都至少有一塊蕃茄的!
而且不酸唷! 加上不敗的芝士
加起剛好平衡回來 , 不會因為芝士而增加了膩感.
3. 西班牙海鮮飯 $198 ★★★
這個我最欣賞反而是放得好美
正合我這些相機食的人…哈哈!
這個飯用的是意大利米 , 加上蕃茄一起煮
每一口都有著蕃茄的味道
別看這個好像好多的樣子
飯其實不太多的喇! 都可以放心叫來食!
反而大家要小心這個小小的獲, 都好熱的耶!
店員也很好的有再三提醒我們要小心
上菜的速度比想像的快
如果上菜的速度可以慢點一好
雖然速度好快 , 但食得出一樣東西都是即叫即做的
本來還想多叫一個Churros 的
但我實在太飽了 , 我下一次一定是叫這個!
2016-05-23
  • 意式蕃茄芝士Pizza
  • 西班牙海鮮飯
2016-06-05 202 瀏覽
係旺角行到攰攰地,又唔想食連鎖式既餐廳,旺角東附近見到呢間裝潢勁有特式既西餐廳就揀到呢到食.入面環境都幾闊,同埋形造一個大自然舒服環境,中間仲有棵樹.我地入到無奈揀急不及待咁嗌左兩個飯黎食.黑松露雞肉飯個飯一送到黎熱辣辣,仲有陣陣既香味,而且飯入面仲有啲木耳係到,我個人比較鐘意汁撈飯,因為飯會吸收晒汁既精華,啖啖都有飯香之餘仲有汁味,而雞肉都好有質感.鐘意汁撈飯千祈唔好放過.西班牙海鮮飯一送到黎仲以為係海鮮,原來個底係飯黎,飯吸收晒上面海鮮既味道,而唔係汁撈飯咁,飯都會係乾身,而且有好濃既鮮味,上面既蝦同蠔六都有夠份量同好食,仲有檸檬汁比我地加。飯既份量都夠,兩個人食就岩岩好喇。最後仲有少少餓,叫左個美國漢堡,呢個漢堡真係令人驚喜,份量夠多之餘仲勁好味,面包經過烤焗好鬆軟,而且夠牛肉夠多汁,唔會食落好口乾,成日個包真係超好食,真係令人再想食多一次。最尾見到間餐廳好多酒 聽唔住嗌左支黎飲唔會太重酒味都幾容易入口而且清甜
黑松露雞肉飯
西班牙海鮮
最尾見到間餐廳好多酒 聽唔住嗌左支黎飲
唔會太重酒味
都幾容易入口
而且清甜
2016-06-03
2016-05-25 357 瀏覽
又到月尾的時候,當然就係慰勞自己忙忙碌碌一個月的時機,襯住今日可以早d 收工,約左朋友去旺角食飯,平時出旺角的商場食飯,今次就行遠少少,去到先達的對面,原來都好多野食。岩岩係轉角住就看到呢間Woods,見佢裝修得好特別,真的用木材設計出來,有一種鬧市裡樹林的感覺。加上看到門口也貼上是日晚餐的menu,看到款式都幾特別,就決定拍板今晚食呢間!時間尚早,人流並不是太多,但看到它的裝潢真的很有原始休閒的味道,全部都使用木材設計。甚至連椅子也是像樹木的設計.真的很精緻。給人一種放鬆自在的休閒感。而且看到中間也有一顆樹,真的將大自然的感覺塑造出來。看到menu,也有很多菜式選擇,有薄餅,意大利麵,西班牙飯和甜品等...都幾多元化.適合愛試新鮮的我~點了一個自家製香草麵包 $38軟軟綿綿,而且更是熱呼呼的,配上新鮮的蕃茄醬,不但好味,入口更有一種淡淡的香草,外脆的四邊,配上柔軟的中間麵包,口感頗佳。不論單食或是塗上蕃茄醬,看到蕃茄醬也是一粒粒,不會太酸,味道剛剛好,塗上麵包時,味道和香草味很夾,真的很好食!意式蕃茄芝士薄餅 $88比起平時使用瓷碟上菜,這款木製Pizza 盤反而更有親切感,有一種像

甚至連椅子也是像樹木的設計.真的很精緻。

給人一種放鬆自在的休閒感。
而且看到中間也有一顆樹,真的將大自然的感覺塑造出來。

點了一個自家製香草麵包 $38

塗上麵包時,味道和香草味很夾,真的很好食!

意式蕃茄芝士薄餅 $88
比起平時使用瓷碟上菜,這款木製Pizza 盤反而更有親切感,有一種像田園風味...

Pizza也預先切了6片,待應也會準備了芝士粉,以便我不時之需~
灑上芝士粉之後,真令人食欲大開,每片Pizza入口的芝味濃郁,外邊夠脆,內裡夠煙韌。

也能食得出薄餅裡的蕃茄味道,睇落細細件,但每件都夠足料!

喜歡食Pizza,都可以試下呢款Pizza。

西班牙海鮮飯 $198
開初仲以為一碟的菜,但遞上來時,看到一鍋的飯,飯的上面滿佈海鮮,二隻海蝦,青口和蜆,而飯粒的中間也有一些八爪魚,不愧為海鮮飯!
而且看得出是飯粒是小巧圓潤,粒粒分明,每個飯粒都滿佈醬料的味道,夠晒均勻。

不過就略為硬了一點,味道就失色了少許。

然而,海鮮全部都夠晒大隻和新鮮,也能自行沾上檸檬汁。

用料十足,二個人食這個飯,真的很飽!

西班牙式燴龍利柳配大蜆 $128
所有菜式當中,我最喜歡是這個,看到湯汁再加龍利柳,不會太乾。

而中間也會有半隻蛋,四周有一些大蜆,而湯汁下就是龍利柳,菜式很特別,

一改平時以為燴龍利柳只是乾爭爭。
看到它的蜆真的又大又飽滿,一口食下去也能感受到鮮味。
龍利柳也會食下去覺得很入味,加上可以邊食邊配湯汁,更容易入口。
最後當然要點飲品,除了紅/白酒之外,其實也有多特色飲品,左邊的凍朱古力配雪糕 $48,朱古力味夠濃,消暑一流!

2016-05-24 445 瀏覽
簡約的招牌, 但有令人意外的舒適環境原本book 7點正, 但火車唔知咩事遲遲未開打去推遲15分鐘, 店員非常有禮貌幫手hold枱而且成餐飯環境都非常寧靜, 適合情侶黎拍拍拖Menu十分豐富, 揀野食都花費好一段時間Brewdog@熱情果味第一次飲, 非常易入口, o岩哂我呢D唔太識飲酒但又想試o下o既人Mikeshake@Oreo味呢個奶昔一定o岩好多人飲~清怡、好­味但香濃的Oreo味小食@日式餃子~金黃色得o黎無焦底, 皮唔厚, 上菜時都不會貼在一起Pizza@Pepperoni pizza~餅底薄同埋做到個邊位有d脆, 而且佢o既肉腸焗到脆身, 對於唔鐘意食d好似食緊面包pizza o既你, 可以試一試呢道的pizzaPaella@西班牙海鮮飯~上菜時店員夠細心提提我地個鍋仲好熱, 要小心整個飯的賣相和味道極其吸引, 蜆食時仲有少少海水咸味, 青口夠肥美, 大蝦都好甜甜品@Apple crumble~自問不太愛吃甜, 但呢個食落又冷又熱,感覺新鮮
打去推遲15分鐘, 店員非常有禮貌幫手hold枱

Brewdog@熱情果味
2016-05-23
2016-04-02 436 瀏覽
咁岩同朋友行開旺角, 見午餐時間餓餓地就四圍搵好野食~ 行過見間餐廳裝修得幾靚,又有啲明星合照,於是就入去坐低試試啦lunch 平均近100一個,有沙律餐湯麵包主菜及餐飲,加15蚊有是日甜品。 本身我地就想揀兩份牛扒,但侍應哥哥極力推介西班牙烤乳豬,話係招牌菜,所以就試下。沙律係醃黃瓜同蘿蔔。蘑菇湯幾濃,可以再香啲。要讚嘅係個包係熱的,如果烘脆更加好推介的烤乳豬果然唔錯。啲皮好脆,又唔會覺得太油膩。乳豬肉好嫩,唔諧身。有豬肉香同埋醃得幾好食,唔使點醬都好好味 另外個牛扒就好一般了。似去茶餐廳食牛扒,有得配黑椒定蒜蓉汁。肉質偏冧,亦唔太香,好彩無叫兩份牛扒。最後侍應哥哥好好人咁送多左份蛋糕比我地 哈哈普通蛋糕啦,但左邊個藍莓醬幾好味。

最後侍應哥哥好好人咁送多左份蛋糕比我地
哈哈普通蛋糕啦,但左邊個藍莓醬幾好味。
2016-03-25
  • 西班牙烤乳豬
2016-03-24 406 瀏覽
聖誕節除左去二人世界 都可以同朋友聚下餐嘅~ 食西餐都唔一定下下要甘公式化~ 我地黎食下西班牙餐~ 今日同大家介紹依間新餐廳叫 「Woods」~ 睇裝修都好感覺到木嘅feel 😝 大概食物價位係平民接受嘅西餐價~ 講到明食西班牙野我同朋友都主力點西班牙菜~ 叫左西班牙凍湯~ 甘大個女真係第一次飲凍嘅西湯~ 唔知點解又好易接受!可能因為佢酸甜甜甘好易入口~ 我地都試叫左磨菇湯同海鮮湯!海鮮湯飲得出係用蝦頭同蝦膏慢煮嘅精華!超出色!其次出式係西班牙燒乳豬同個千層蟹肉蛋!乳豬件外脆內軟QW~ 而且入味程度岩岩好 !QT我真心愛上佢~ 講埋個千層蛋先~ 黎到以為上錯菜 因為整到好似Lady M千層cake甘好令呀 ~~~😍仲好好味呀!
蟹肉千層蛋
烤西班牙乳豬
2015-12-24
5 分鐘 (堂食)
蟹肉千層蛋
烤西班牙乳豬
  • 烤西班牙乳豬仔
  • 西班牙凍湯
2016-01-24 388 瀏覽
星期六到旺角辦事,本來想找一間茶餐廳食碗魚蛋河,但好奇怪一路行一路唔見有合心水的食店,直到行到火車軌旁,看到街角開了一間陌生的餐廳,招版全部以原木為主裝飾,由兩大幅落地玻璃望入餐廳,看到內裡都是用原木組成整間餐廳,極有台灣咖啡店格調,就改變主意。當日餐廳客人不算多,我很容易找到一個舒服的位置,坐下才,才細心看清楚,牆壁不單以一條條的原木做裝飾,連坐位都是用大樹幹造成的,另外餐廳有兩株高的樹,無錯,係樹,係無葉的樹,當然,一間餐廳就算裝飾如何精緻,味道差劣都係趕客,所以先試食物質素。我看了餐版一會,餐版上的食物全部都係極為大路,間間西餐廳都揾到的菜式,當日午餐主菜有薄餅,海鮮炒意粉,焗白汁龍利柳意粉.......每個主菜配餐湯、沙律及餐飲。當日的餐湯係磨菇湯或海鮮湯,我想了一會,就決定試試焗白汁龍利柳意粉,另配磨菇湯。等了一會,待應把前菜及沙律一拼送上,當食物放到我眼前時的確令我眼前一亮,一碗沙律和一碗餐湯連一片麵包放在一塊木板上,買相精美,吃第一口沙津菜,十分新鮮爽脆,份量不算太多,以女士胃口係剛好,醬汁唔"傑身",但味道偏淡,可以以再濃點更好。麵包是香草包,包身軟熟微熱,估計製作時沒

等了一會,待應把前菜及沙律一拼送上,當食物放到我眼前時的確令我眼前一亮,一碗沙律和一碗餐湯連一片麵包放在一塊木板上,買相精美,吃第一口沙津菜,十分新鮮爽脆,份量不算太多,以女士胃口係剛好,醬汁唔"傑身",但味道偏淡,可以以再濃點更好。麵包是香草包,包身軟熟微熱,估計製作時沒有下太多發粉,包身質地厚實,又濕潤,吞下去也不會有口乾的感覺。
前菜 - 買相精美,湯也好有質素。
食過前菜到餐湯,我點的是磨菇湯,顏色偏灰,喝第一口,口中已經感到一顆顆小小的碎磨菇混合其他攪碎的蔬菜,其後每一口都有湯蓉,磨菇味足,餐廳下足材料才有如此口感及味道,可惜分量略為小。

等了一會兒,到了主菜上場,一碗用砵裝的著焗白汁龍利柳意粉放到我眼前。
白汁意粉......
砵面有一層烤焦的芝士,揭開上面芝士就看到一大塊魚塊,魚塊大小差不多是砵面2/3面積,底層以意粉鋪墊,同時看到一陣陣白煙飄出來,起碼這並不是焗好放一陣子才送出去,試一口魚塊,魚塊沒有味道、肉身滑但沒有彈性全是預期之內(難道用這個價錢真是比你一塊游水魚?),所以白汁是整道菜的重點,白汁份量好多,但太厚身,一言以蔽之係"漏",再加上溶掉的芝士﹐就更"漏" ,烤得過頭、沒有咬勁的意粉混和白汁,食了一半已經有飽的感覺。最後好不容易才吃光。
這塊魚肉可以覆蓋砵面2/3
餐後一杯茶做總結。
始終這只是餐廳的其中一道菜,更不是什麼"能手小菜",難以為整間餐廳下定論。

2016-01-09
  • 磨菇湯