2024-07-25 424 瀏覽
許久沒有吃燒肉,是時候來一餐,取悅自己!跟雀友先開餐再開枱🀄️,人生樂事!環境企理,座位寬敞,枱面夠位放大量食材,每枱都有獨立抽氣,不會一身油煙大判燒是這裏的皇牌,用了黑毛和牛西冷 $178肉質細嫩,肉味濃,加入蛋漿一起食,回味無窮Omakase Course 每位$398先上Omakase 沙律🥗醒醒胃,泡菜三點盛,有青瓜、醃蘿蔔及泡菜,還是最愛泡菜 😋塩味上牛舌,牛舌彈牙唔韌,塩花吊味 👍👍蔥塩味若雞,有雞胸及雞脾各二件,不同的肉質,同樣唔嚡有雞味,有水準!巨型海老,吸睛度極高 😍😍,有黑椒調味,烤著香噴噴的套餐主角,牛肉全體!有特上牛胸腹肉、牛板腱肉、黑毛和牛腹柳小排及黑毛和牛裹腹小排。野菜藏在肉下,南瓜、冬菇、洋蔥、雞脾菇,口感各有不同,同樣美味!石燒泡菜鍋飯,將雞蛋跟飯攪勻,熱鍋的熱力足夠煮熟蛋,加上泡菜的酸辣,正!海藻湯,熱氣騰騰,淡淡的海藻味道,不錯不錯!甜品是杏仁豆腐花拼雪糕糯米糍,日式小盒子的賣相,很優雅!

大判燒是這裏的皇牌,用了黑毛和牛西冷 $178
肉質細嫩,肉味濃,加入蛋漿一起食,回味無窮

Omakase Course 每位$398

塩味上牛舌,牛舌彈牙唔韌,塩花吊味 👍👍

巨型海老,吸睛度極高 😍😍,有黑椒調味,烤著香噴噴的

海藻湯,熱氣騰騰,淡淡的海藻味道,不錯不錯!

甜品是杏仁豆腐花拼雪糕糯米糍,日式小盒子的賣相,很優雅!
2024-07-22 439 瀏覽
小編今日同細佬去咗黃埔打保齡球,順便喺附近食午餐,細佬想食燒肉,見到呢間Yakiniku Kakura有提供午餐套餐,包括前菜、飲品同埋甜品,就嚟試下。黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉黑毛和牛大判燒就係呢間餐廳供應嘅鹿兒島A4級別嘅和牛西冷肉,我哋叫咗五分熟,由店員幫我哋燒烤。唔好小睇一塊和牛,份量十足,剪開一半,每個人都仲有一塊手掌咁大嘅肉食。黑毛和牛西冷油脂好豐富,味道甜美,油脂入口即溶,一點都唔膻唔油膩,剛剛好。肉質柔軟,咬開唔費一點力,沾上溫泉蛋蛋液,更加順滑。US牛板腱肉正常水平,牛板腱肉有一條透明嘅嫩筋,肉質較緊實,鍾意食有嚼勁嘅人會鍾意呢款肉。美國穀飼牛盛合除咗有牛板腱肉之外,仲有腹前小排,兩款牛肉都醃過,調味適中,腹前小排肉質軟嫩,富含油脂,食落口感幼嫩,唔錯。我哋加咗牛舌同埋黑毛豚脛肉呢度嘅牛舌發揮正常,食落爽口,但係比平時厚身,同樣大塊,超抵食。黑毛豚脛肉呢款肉係今日嘅MVP,甚至比牛肉更好食👍👍,小編平時更鍾意食牛肉,好少食豬肉,但呢款黑毛豚脛肉就係豬頸肉,好新鮮,肉質係豬肉中較鮮嫩嘅部位,入面夾雜適量嘅油花,口感爽口幼滑,豬肉嘅肉香濃郁,豐腴多汁,但一點都唔腥臭,加

黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉

US牛板腱肉

美國穀飼牛盛合

我哋加咗牛舌同埋黑毛豚脛肉

黑毛豚脛肉
呢款肉係今日嘅MVP,甚至比牛肉更好食👍👍,小編平時更鍾意食牛肉,好少食豬肉,但呢款黑毛豚脛肉就係豬頸肉,好新鮮,肉質係豬肉中較鮮嫩嘅部位,入面夾雜適量嘅油花,口感爽口幼滑,豬肉嘅肉香濃郁,豐腴多汁,但一點都唔腥臭,加少少檸檬汁,檸檬嘅酸味更加突顯豚脛肉嘅甜味,真係超好食,係小編食過最好食嘅豬頸肉💯💯。

前菜嘅麵豉湯同沙律菜,正常水平,甜品反而令小編有驚喜,杏仁豆腐花配牛奶雪米糍。杏仁豆腐花超滑嫩,入口即溶,連唔鍾意食杏仁嘅細佬都食晒。

整體嚟講,呢間餐廳無論係牛肉定豬肉,食物質素極高,特別係黑毛豚脛肉真係值得一試,一定要再嚟一次。

#黃埔美食 #黃埔 #燒肉 #日本燒肉 #yakiniku kakura #foodie #hkfoodie #香港必食 #香港美食 #香港網紅打卡 #香港美食探店 #moodzfoodie #moodzfoodz

• 黑毛和牛大判燒拼US牛板腱肉
2024-07-21 403 瀏覽
呢間餐廳提供九州產極上A5等級黑毛和牛,經佐賀縣農業行會認證💮仲有唔少罕有牛肉部位作燒烤🐃💗大判燒!黑毛和牛西冷($178)鹿兒島A4和牛西冷油花分佈均勻,肉質細膩軟嫩,沾上温泉蛋一齊食口感更香滑🥚💗黑毛和牛腹柳小排($148)和牛腹柳小排帶雪花般的油花,肉質細嫩軟滑,油香豐富之餘肉味香濃🥩💗特上牛胸腹肉($128)牛胸腹肉肉質鬆軟冧滑,牛味濃郁,醬汁入味🐮💗若鶏雞脛柳 ($80)即雞頸肉,肉質特別嫩滑爽脆🐓💗冷麵($72/ 大)冷麵煙韌彈牙,味道冰涼酸甜;配以爽脆嘅泡菜、青瓜、牛篣、芽菜同熟蛋,有助消除燒肉嘅油膩感🍜💗塩味上牛舌 ($128)鹽味牛上舌爽口脆嫩,簡單用鹽調味已經好好食🧂💗蔥塩味上牛舌 ($138)蔥鹽味牛舌同樣爽口脆嫩,蔥花調味更香口👅💗甜品杏仁豆腐綿滑捋捋捋,入口濃郁杏仁香🍮;雪米糍外皮煙韌,內裡係雲呢拿雪糕🍡
💗大判燒!黑毛和牛西冷($178)
大判燒!黑毛和牛西冷

💗黑毛和牛腹柳小排($148)
黑毛和牛腹柳小排

💗特上牛胸腹肉($128)
牛胸腹肉肉質鬆軟冧滑,牛味濃郁,醬汁入味🐮
特上牛胸腹肉

💗若鶏雞脛柳 ($80)
即雞頸肉,肉質特別嫩滑爽脆🐓
若鶏雞脛柳

💗冷麵($72/ 大)
冷麵

💗塩味上牛舌 ($128)
鹽味牛上舌爽口脆嫩,簡單用鹽調味已經好好食🧂
塩味上牛舌

💗蔥塩味上牛舌 ($138)
蔥鹽味牛舌同樣爽口脆嫩,蔥花調味更香口👅
蔥塩味上牛舌

💗甜品
若鶏雞脛柳
蔥塩味上牛舌
甜品
黃埔花園自成一角,各式各樣嘅美食滿佈整個社區,今日黎到位於黃埔天地聚寶坊嘅烤肉店YAKINIKU KAKURA食晚餐。叫左兩份黑毛和牛西冷大判燒,肉質鮮嫩多汁,油脂分佈非常均勻,雪花紋理清晰可見,咬下去香氣四溢,入口即化。塩味上牛舌採用最簡單嘅調味,反而凸顯到牛舌嘅原汁原味,肉質爽嫰,非常美味。帆立貝一份有5粉,直接將錫紙盤放在爐火上燒,帶子肉質飽滿,入口彈牙,鮮甜可口。值得一讚是除了食品,店員服務很親切,當見到我哋對烤肉一窍不通,會過來指導及示範,令整個用餐過程非常開心。

叫左兩份黑毛和牛西冷大判燒

日本產雞肉拼盤

2024-07-18
15 分鐘 (堂食)
日本產雞肉拼盤
  • 甜品
再訪やきにく かくら YAKINIKU KAKURA上個月係銅鑼灣食過一次超正!一直都念念不忘,今次同男友去黃埔分店再食過🤤餐廳係黃埔聚寶坊地下,沿住外圍搵就搵到,都好易搵!😉野食差唔多黎齊,黎個食物大合照先🤭泡菜三點盛🥬🥒三款泡菜分別係大白菜、青瓜同蘿蔔,大白菜係三款中比較辣少少,但非常開胃!比韓式泡菜冇咁辣,做前菜岩晒!😋黑毛和牛刺身盛海膽🥩上次見到已經想試!今次試下啲未食過既!海膽非常之鮮甜🤤加上軟滑既和牛,成舊𡁻兩𡁻已經係口中溶化😋大判燒!黑毛和牛西冷🐃上次食過覺得真係好正!今次仲有店員幫手燒,比上次自己燒仲更加正!推薦生啲既五成,不過都係會先咨詢客人要幾成熟,因為夠薄,大少少火已經可以逼到啲油脂出黎,又香又滑🤤黑毛和牛裏腹牛柳(120g)🥩牛柳非常非常淋😋我地好似平時煎牛扒咁,先將所有表面燒一燒封住肉汁係裡面,再慢慢將表面燒至焦香,rest一rest之後先剪開,再放落爐燒至理想熟度,牛味香濃又夠淋🤤🤤壺漬 KAKURA牛胸腹肉🥩呢款係我既最愛🩷老母推介🙌🏻位置一樣係カルビ不過應該係比較靠近橫隔膜位置,口感貼近ハラミ,比較適中柔軟而有彈性,牛味非常濃郁🤤🤤黑毛和牛上肋骨中肉🐃呢
再訪やきにく かくら YAKINIKU KAKURA
餐廳係黃埔聚寶坊地下,沿住外圍搵就搵到,都好易搵!😉

野食差唔多黎齊,黎個食物大合照先🤭

泡菜三點盛🥬🥒

黑毛和牛裏腹牛柳

壺漬 KAKURA牛胸腹肉🥩
壺漬 KAKURA牛胸腹肉

黑毛和牛上肋骨中肉🐃
呢款都係有少少似壺漬,不過部位係上肋骨中肉カルビ,口感軟淋帶有少少牛味,中意食淋身部位既朋友可以試下👍🏻😋
黑毛和牛上肋骨中肉

每位客人都會有一份甜品,係杏仁豆腐同雪米糍,因為我唔食杏仁豆腐,我果個就益埋男友🤭

🤑 人均消費:~$500
🤩 推薦指數:8.5 / 10
📍 餐廳資料:YAKINIKU KAKURA (黃埔天地聚寶坊) (紅磡)
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖

泡菜三點盛
黑毛和牛刺身盛海膽
黑毛和牛裏腹牛柳
壺漬 KAKURA牛胸腹肉
黑毛和牛上肋骨中肉
2024-07-16 204 瀏覽
我發現了黃埔一家名為 Yakiniku Kakura 的日本黑毛和牛燒肉餐廳。踏入餐廳,優雅的裝潢和寬敞舒適的氛圍立即吸引了我的注意力,營造出溫馨雅致的用餐環境。這𥚃當然選擇他們家的黑毛和牛!大判燒!黑毛和牛西冷的質地堅實,咬下去有一種彈牙的感覺,但同時又不失肉質的柔軟。經過精心烹調,每一口都能品嘗到黑毛和牛的獨特風味。這種高檔和牛的口感,無疑是我此行的大亮點。黑毛和牛里腹小排這種極為稀有的部位,肉質細膩鮮嫩,咬下去彷彿化在口中,肉香四溢,讓我不禁嘆為觀止。這種肉質的高超水準,足以媲美國內最頂級的燒肉餐廳。黑毛和牛上嫩肩里肉的脂肪分佈恰到好處,入口即化的口感,加上獨特的鮮甜滋味,讓我久久難忘。燒烤時的焦香更是讓這道菜增添了不少魅力。蔥塩味牛舌鮮嫩,帶有淡淡的蔥香,鹽味恰到好處,為整頓晚餐拉開了帷幕。除了精彩紛呈的主菜,Yakiniku Kakura 的副菜也同樣出色。昆布玉子湯清甜可口,溫潤順口,為整頓晚餐增添了不少溫潤的味道。KAKURA 牛肉飯更是讓我大飽口福,飯香醇厚,配上極富風味的燒肉,簡直是人間美味。不僅如此,餐廳還貼心地為我奉上了杏仁豆腐及雪糕大福做甜點再配上清爽順口的青森

這𥚃當然選擇他們家的黑毛和牛!

黑毛和牛裏腹小排 黑毛和牛上嫩肩里肉

蔥塩味牛舌

不僅如此,餐廳還貼心地為我奉上了杏仁豆腐及雪糕大福做甜點

再配上清爽順口的青森蘋果汁,幫助我消化了這頓豐盛的黑毛和牛晚餐。這杯飲品不但清涼解渴,更為整個用餐體驗增添了恰當的點綴。
黑毛和牛裏腹小排 黑毛和牛上嫩肩里肉
蔥塩味牛舌
2024-07-14 189 瀏覽
My friend and I recently dined at Yakiniku Kakura, where we explored a variety of their wagyu beef offerings 🙂‍↕️.We started with the Sliced Wagyu Sirloin with Egg Yolk, which was tender and rich, enhanced by the creamy egg yolk 🍳. The Wagyu Inside Skirt was well-marbled and flavourful 🥩, while the Wagyu Premium Flank offered a savoury taste 👍🏻. The Salt Ox-Tongue was a pleasant surprise, with a unique texture and a well-seasoned flavour that stood out! The Top Blade Muscle was juicy and satisfyi

We started with the Sliced Wagyu Sirloin with Egg Yolk, which was tender and rich, enhanced by the creamy egg yolk 🍳. The Wagyu Inside Skirt was well-marbled and flavourful 🥩, while the Wagyu Premium Flank offered a savoury taste 👍🏻. The Salt Ox-Tongue was a pleasant surprise, with a unique texture and a well-seasoned flavour that stood out! The Top Blade Muscle was juicy and satisfying, showcasing the quality of the beef.

Accompanying the meats, we had Rice with Seaweed and Egg Yolk. The rice was a great complement 🍚, with the egg yolk providing a creamy richness 🍳.

For drinks, we ordered Orange Juice 🍊and Apple Juice 🍎, both of which were refreshing and paired well with the meal.

To finish off, we enjoyed the Dessert of the Day, which included Vanilla Ice Cream Mochi and Milk Pudding with Almond Flavour 🍮. Overall, our experience at Yakiniku Kakura was satisfying 🥰.

2024-07-09
店名: YAKINIKU KAKURA 地址: 紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖黃埔地鐵站C2出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 5/5今次同朋友行過黃埔,聞到超香嘅燒肉味,佢哋嘅黑毛和牛肉質嫩滑,入口即化😋而且環境舒適,連朋友都大讚佢哋嘅燒肉好高質😎大判燒!黑毛和牛西冷❤️❤️❤️❤️❤️$178呢款係海外店限定,當然要試下,將西冷薄切,油花分布十分均勻🥰店員仲會幫手燒,揀左5成熟,口感嫩滑味濃多汁😆再沾上日本溫泉蛋吃用,有種壽喜燒獨有嘅風味,口感更為滑溜,真正入口即溶😍黑毛和牛上嫩肩里肉❤️❤️❤️❤️❤️$198上嫩肩里肉有滿滿嘅油花,分布十分均勻,賣相已經十分滿意,燒至5成熟,真係有入口即溶嘅感覺,油香濃得黎絕不油膩😍必點之選😚黑毛和牛内橫膈膜❤️❤️❤️❤️$188橫膈膜相對少見,肉質比較軟腍,口感細緻嫩滑😙食落同樣油香豐富,更有霜降效果,點上燒汁大滿足‼️塩味上牛舌❤️❤️❤️❤️❤️$128上牛舌比普通牛舌油香更豐富,厚度適中,燒至外表微香脆,肉質極富嚼勁,簡單加上鹽調味,擠上檸檬汁一齊食更解膩🤩黑毛和牛腹柳小排❤️❤️❤️❤️$148腹柳小排想對比較厚身,食落就更有口感😝油脂分布密集
店名: YAKINIKU KAKURA

地址: 紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖
黃埔地鐵站C2出口,行4分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 5/5

大判燒!黑毛和牛西冷❤️❤️❤️❤️❤️

黑毛和牛上嫩肩里肉❤️❤️❤️❤️❤️
上嫩肩里肉有滿滿嘅油花,分布十分均勻,

黑毛和牛内橫膈膜❤️❤️❤️❤️

塩味上牛舌❤️❤️❤️❤️❤️

黑毛和牛腹柳小排❤️❤️❤️❤️
腹柳小排想對比較厚身,食落就更有口感😝油脂分布密集而平均,牛味相對地更濃郁更入味😉

冷麺(大)二人前❤️❤️❤️❤️
有多款足料配菜,有泡菜、青瓜絲等,冷麵麵質細滑彈牙,食完燒肉食,一解油膩感又增添清爽感😙

三得利 ALE 花香味生啤❤️❤️❤️❤️❤️
生啤十分有驚喜‼️泡沫綿密,味道毫不苦澀,有陣陣花香味,同燒肉絕配😚

甜品盒❤️❤️❤️❤️❤️
食完最尾仲送上一人一個甜品盒,有杞子杏仁豆腐同雲呢拿雪米糍,杏仁豆腐香濃軟清,杏仁味十分香濃,雪米糍皮蒲煙韌,奶香味好出,驚喜十足‼️
2024-07-09 204 瀏覽
Omakase $398前菜有柚子醋木魚碎沙律、泡菜、醃青瓜、白蘿蔔。鹽味盛牛舌調味較淡,好爽口,牛味香濃,可以食得出牛原本既味道。燒過嘅海老,肉質豐厚。燒肉汁盛牛板腱肉油香有細密的油脂紋路,吃起來口感油潤有韌勁,鮮美多汁。特上牛胸腹肉比起和牛就冇咁軟,帶點嚼勁,呢款係要食其牛肉味濃。黑毛和牛赤身油脂會比較多,所以整體會比較軟,入口即化。黑毛和牛特選小排油脂分佈都好靚,唔會太薄,上面仲加咗啲醬汁,所以已經好夠味。石燒雞肉泡菜鍋飯上枱熱辣辣,飄哂煙,分量好多,最正個底有飯焦。海帶湯清清地有少許麻油味,可以暖胃。甜品好精美嘅一set甜品,包括雲呢拿雪米糍同埋杏仁豆腐,兩樣都好食。大判燒黑毛和牛西冷黑毛和牛脂肪分佈均勻,由店員輕輕一燒,肉質超級軟腍,鮮美鮮嫩,再沾上溫泉蛋食,口感更滑,係必點菜式。
Omakase $398
前菜有柚子醋木魚碎沙律、泡菜、醃青瓜、白蘿蔔。

鹽味盛

燒肉汁盛

石燒雞肉泡菜鍋飯
上枱熱辣辣,飄哂煙,分量好多,最正個底有飯焦。

海帶湯
清清地有少許麻油味,可以暖胃。

大判燒黑毛和牛西冷

餐廳:Yakiniku Kakura(黃埔)日式燒肉,吃上一趟就上头一直都想食日本燒肉,今晚終於約佐朋友去呢間食,餐廳好敞亮,環境灯光好舒適,仲有啲肉質素都好高!大判燒!黑毛和牛西冷 $178呢個係今晚最美味嘅燒肉,有職員親自幫手燒,黑毛和牛果然唔一樣,燒完之後勁香,撈埋溫泉蛋一齊食,一入口幸福感滿滿。黑毛豚脛肉 $88豚脛肉嘅紋理好密集,肥瘦亦好平均,燒完之後外層香脆,肉質彈牙,美味。KAKURA牛肉飯$98最好吃的日式牛肉飯在呢间,在肚子饿的咕噜咕噜的时候来一碗用肥瘦相间的牛肉做成的带汤汁的饭简直是舒服又满足!石燒肉泡菜鍋飯$88呢个酸酸甜甜的泡菜鍋飯,鮮甜濃郁伴随着酥脆的锅巴,都好美味,抵食唔錯!日本產雞肉拼盤$98日本產雞肉香味浓郁~燒烤后卡蹦脆鸡肉味!叫人吃了一口便回味悠长~華味鳥雞肝$68華味鳥雞肝不含賀爾蒙、激素或添加劑食落口感結實、雞味重,燒烤后的雞肝七成熟軟糯可口。華味鳥胸腹肉$88華味鳥的特点是雞肉特有的气味少,甜味濃郁,胸腹肉口感好,燒烤后豐富美味!牛板腱肉$98纹理细腻的牛板腱肉,在煎烤下被逼出原有的肉香,外表微有焦脆,一口咬下去就能感受到牛肉汁水在口中爆炸的幸
餐廳:Yakiniku Kakura(黃埔)

日式燒肉,吃上一趟就上头

大判燒!黑毛和牛西冷 $178

黑毛豚脛肉 $88

KAKURA牛肉飯$98

石燒肉泡菜鍋飯$88

日本產雞肉拼盤$98

華味鳥雞肝$68

華味鳥胸腹肉$88

牛板腱肉$98
纹理细腻的牛板腱肉,在煎烤下被逼出原有的肉香,外表微有焦脆,一口咬下去就能感受到牛肉汁水在口中爆炸的幸福感...块块香嫩飙汁!壕叹肉肉盛宴!

美好時光,唯有美食和自己不可辜負,用舌尖去感受盛宴,在黄埔天地聚宝坊(第11期)地下G1及G3号鋪,想食日本燒肉,一定要去Yakiniku Kakura吃顿犒劳下自己!

椿
2024-06-06 270 瀏覽
想食高質嘅日本燒肉,就一定唔可以錯過以下落嚟,我想介紹嘅呢一間餐廳!建議大家兩個人嚟嘅話,我哋咁嗌一個二人前,再加配其他嘢食就啱啱好啦~我哋就揀咗椿(二人前) $698,二人前套餐就包括咗鹽味牛舌👅、和牛腹柳小排🐮、和牛赤身🥩、特上牛胸腹肉🐂、若鷄雞胸柳🐔、牛腸🙈、若鷄雞腿🍗、海老🦐,一共八款肉類,雞牛海鮮全部有齊,而且仲要係非常新鮮同埋高質嘅肉類😋😋其中特上牛胸腹肉,牛味非常濃郁好香!好推介大家記住嗌嚟試吓!🙌🏻🙌🏻和牛赤身油脂比較重,好香油香味!🤘🏻🤘🏻佢哋嘅海老🦐都係非常新鮮,平時食燒肉唔鍾意食燒烤嘅,我都好鍾意呢度嘅海老!❤️❤️除咗二人前之外,店員特別推介佢哋嘅大判燒!黑毛和牛西冷 $178,見到餐牌上賣相非常吸引,所以都決定叫嚟試吓!店員會特登過嚟幫我哋燒,燒得好嫩滑,配埋蛋汁超正!💖💖推薦大家過嚟食嘅話一定要試埋佢哋嘅大判燒!主食方面,我哋都嗌咗冷麵(小)含有辣配菜 🍜$38、紫菜飯 🍙$38、牛油男爵薯 🥔$48

2024-06-02 210 瀏覽
又到左同同事黎黃埔搵食的時間。YAKINIKU KAKURA 位於黃埔天地聚寶坊,地鐵站出來行兩步就到,十分方便。餐廳很寬敞,我哋被安排在窗邊位置,可以一邊眺望街景一邊燒肉。午市套餐有好多款,一場來到,我地2個都揀左呢度的人氣的黑毛和牛大判燒!大判燒大大一片,油脂豐富,紋理漂亮,一看就知是入口即溶的質素。還有侍應幫我哋燒,仲可以揀幾多成熟,服務十分之好。眼見侍應把肉片在火爐上快速地反來反去,手法十分利落。燒好的肉配上溫泉蛋吃,沾滿蛋汁,甚有壽喜燒的風味,十分嫩滑好味。套餐還包括牛板鍵肉,南瓜,沙律,味噌湯,前菜,飯,飲品及甜品,非常豐富。牛板鍵亦是十分嫩滑,肉汁十分豐富,拌飯一流。燒南瓜十分軟綿。前菜亦很開胃,味噌湯不會太咸,好味。沙律汁是橙蓉的,清香開胃。飯後甜品擺盆十分精緻,有雪米糍及杏仁糕,杏仁味十分濃郁,超讚今餐真是十分享受。店內一點油煙味也沒有,店員服務殷勤,而且食物手準夠高,物超所值。

大判燒大大一片,油脂豐富,紋理漂亮,一看

汁,甚有壽喜燒的風味,十分嫩滑好味。

套餐還包括牛板鍵肉,南瓜,沙律,味噌湯,

前菜,飯,飲品及甜品,非常豐富。牛板鍵亦

咸,好味。沙律汁是橙蓉的,清香開胃。

飯後甜品擺盆十分精緻,有雪米糍及杏仁糕,

杏仁味十分濃郁,超讚

2024-06-01 228 瀏覽
之前食過呢間喺銅鑼灣嘅分店,經開黃埔又見到佢,即刻同朋友去嘆返餐🔥每人揀咗份lunch set一齊share食🤓ღ 黑毛和牛大判燒盛合 $368有大判燒鹿兒島A四和牛西冷/鹿兒島和牛裏腹小排/鹿兒島和牛背未脊肉好吸睛😍大大塊嘅大判燒🤤先將日本鮮雞蛋打成蛋漿,再將燒好嘅薄切黑毛和牛沾上蛋漿,入口更滑溜更鮮嫩🤤鹿兒島和牛裏腹小排牛味香濃有口感鹿兒島和牛背未脊肉肉汁豐富有咬口ღ 燒肉海鮮盛合 $168呢個餐有肉又有海鮮🦐肉肉有口感軟嫩嘅特上牛胸腹肉同嫩滑juicy嘅雞腿肉😋海鮮就有大大隻海老,燒完爆晒膏,好香,入口爽彈,仲有爽口嘅帆立貝同烏賊套餐已經有白飯、沙律、餐湯、小食、甜品同飲品飲品加咗$8 神戸茶房綠茶/烏龍茶如果肉肉唔夠喉仲可以追加牛舌、US牛腹柳小排、和牛腹柳小排、黑毛豚無骨小排同雞腿我哋追加咗牛舌👅,燒完爽脆鮮甜最後嘅甜品都好吸引呀🤩杏仁豆腐同雪米糍我本身好抗拒杏仁味但我都覺得好好味😋正

每人揀咗份lunch set
一齊share食🤓

ღ 黑毛和牛大判燒盛合 $368

好吸睛😍大大塊嘅大判燒🤤先將日本鮮雞蛋打成蛋漿,
再將燒好嘅薄切黑毛和牛沾上蛋漿,入口更滑溜更鮮嫩🤤
鹿兒島和牛裏腹小排牛味香濃有口感
鹿兒島和牛背未脊肉肉汁豐富有咬口

ღ 燒肉海鮮盛合 $168
呢個餐有肉又有海鮮🦐
肉肉有口感軟嫩嘅特上牛胸腹肉同嫩滑juicy嘅雞腿肉😋

套餐已經有白飯、沙律、餐湯、小食、甜品同飲品

飲品加咗$8 神戸茶房綠茶/烏龍茶

我哋追加咗牛舌👅,燒完爽脆鮮甜

最後嘅甜品都好吸引呀🤩
杏仁豆腐同雪米糍

我本身好抗拒杏仁味
但我都覺得好好味😋正
2024-05-30 119 瀏覽
大判燒其實是日本黑毛牛西。將它火焰熊熊燃燒,將鐵網上的肉塊燒烤得油亮誘人,散發出陣陣濃郁的香氣。師傅完美掌控火候,讓每一口肉品都能品嘗到完美的燒烤程度和嫩度。頂級和牛肉大理石般的油花分佈均勻,吃起來必將口感細緻多汁、香氣怡人。肉品質地柔嫩,一入口即能感受到豐富的肉香在味蕾綻放,伴隨著恰到好處的燒烤味道,絕對能讓食慾大開。配上日本新鮮雞蛋,蛋香與燒肉味道交織出迷人的風味組合。另外名為"椿"的2人燒烤套餐包羅萬有,品種豐富多樣,讓我有幸品嚐到多種日式燒烤的精髓。首先是那份鹽味牛舌,外觀誘人。牛舌本身稍嫌質地較硬,但經過妥善烹調後,口感軟嫩多汁,並保有牛舌獨特的彈牙口感。鹽味調製得宜,使其風味更顯突出。肉質細密,餘香耐人尋味。另有和牛腹柳小排,切面分層交錯,油花分佈勻稱誘人,燒烤時肉質極為鮮嫩。再來是和牛赤身,相對較瘦,適合健身人士。特上牛胸腹肉自不用多說,肉質極為細嫩,燒烤時即能散發陣陣誘人香氣。燒烤過程中不時翻面,使其均勻受熱,待肉質稍酥卻仍多汁時。若雞雞胸柳和若雞腿肉同樣值得品嚐。胸肉煎烤後鮮嫩多汁,腿肉則略顯紮實,不失原有的肉質彈性。最後是牛腸及大隻海蝦。牛腸燒烤起來香氣十足,彈牙有

再來是和牛赤身,相對較瘦,適合健身人士。

最後是牛腸及大隻海蝦。牛腸燒烤起來香氣十足,彈牙有勁。而那大碩碩的海蝦,經過鮮妍處理,Q彈有咬勁,絕對是燒烤珍品。

總的來說,這份豐盛的燒烤套餐極富變化,每一道菜式都獨具特色,絕對能滿足燒烤愛好者的挑剔品味。

2024-05-30 57 瀏覽
【黃埔•YAKINIKU KAKURA】@ππππππππππππππππππππππππππππππ黃埔極高質日系燒肉選擇巨峰提子乳酸梳打白桃乳酸梳打醃鳕魚胃袋七味冷豆腐雜茸錫紙包日本蠔海鮮拼盤若雞雞脛柳黑毛和牛腹柳小排大判燒!黑毛和牛西冷巨峰提子乳酸梳打: 飲料帶有细腻的气泡和明亮的提子香氣。巨峰提子的自然甜味與乳酸梳打的微酸气息巧妙融合,喝起來不但解渴,還留有淡淡果香。白桃乳酸梳打: 白桃的清甜在口中緩緩展開,与輕盈的梳打水结合,使整體口感更為柔和。乳酸的加入提高了飲品的層次感,適合喜歡溫和果味飲品的朋友。醃鳕魚胃袋: 此道日式小食的咸香味相當濃郁,鳕魚胃袋的獨特口感,醃製過程中吸收了調味料的精華,使其風味獨特,是對味蕾的極好挑战。七味冷豆腐: 以日式七味辣椒調味的冷豆腐,是一道簡單清爽的料理。豆腐本身的嫩滑,配上略带刺激的七味粉,口感和味道形成美妙的對比。雜茸錫紙包: 各式菇類在錫紙包裏經過高溫蒸煮,保留了菌菇的原始鮮味。加上獨特的調味,吃起來不僅保留了食材的原汁原味,更加入了一抹香气。日本蠔: 新鮮的日本蠔,它的肉質鲜嫩且充滿海的味道,略帶鹹甜,與一滴檸檬汁結合後,更顯得鮮美
【黃埔•YAKINIKU KAKURA】@

日本蠔
海鮮拼盤
若雞雞脛柳
大判燒!黑毛和牛西冷

日本蠔: 新鮮的日本蠔,它的肉質鲜嫩且充滿海的味道,略帶鹹甜,與一滴檸檬汁結合後,更顯得鮮美,重点是要確保食材的新鮮。

海鮮拼盤: 精選的海鮮搭配多种烹饪方式,從生食到烤制,每一口都帶來不同的口感和海洋風味,這樣的拼盤通常能展示廚師對食材的掌握程度。

若雞雞脛柳: 肉嫩味美的雞脛柳經過精心烹調后,肉汁豐富,口感緊緻。搭配合適的醬料可以進一步提升其風味。

黑毛和牛腹柳小排: 和牛的油花分布均勻,入口即化,腹柳部位因为脂肪含量丰富,吃起來格外滑嫩、多汁。

大判燒!黑毛和牛西冷: 黑毛和牛西冷部位的肉質結構更為緊實,大判燒的方式使得肉質的香氣充分釋放,表面微焦而内里仍保持著紅嫩的状态,對愛好者而言是真正的享受。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 999
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#黃埔美食 #YAKINIKU KAKURA #web3黃埔
YAKINIKU KAKURA (黃埔天地聚寶坊)
紅磡黃埔天地聚寶坊(第11期)地下G1及G3號舖