2010-04-25 26 瀏覽
咁啱和朋友經過yogo.佢話之前食過.正到不得了.咁咪要試吓先.strawbery yogurt正.勁多topping.朋友要個芒果一樣唔差.不錯.會再黎
2010-04-23
(非會員)
2010-04-25 16 瀏覽
見到最近呢間有咁多好評升左上黎,所以想試下係咪真係咁特別..平時食開crumbs,反正個日係開銅鑼灣諗住轉下試間新既,就黎左呢到,呢到離銅鑼灣中心地帶都算遠...平時行街好少行過黎呢到唔識街道名既我都搵左幾耐....去到鋪頭,外牆白色好靚,入到去都好舒服令人印象好好~不過始終都係產品比外型重要....佢個到有5隻乳酪揀,問邊隻會重乳酪d,店員介紹左原味~加左糯米池~都唔算貴 20蚊到.食左一啖...覺得真係好似食雪糕咁...唔係普通既雪糕係放左係雪櫃好耐有冰粒係入面既雪糕.........同埋乳酪既關係...食落去酸酸地...感覺好似過期haha呢種咁樣既乳酪都可以叫乳酪?食落去少少乳酪本身應該有既"杰"既感覺都無...好似溝左好多水份係入面咁...相信入面應該係放左好少份量既乳酪係入面,我唔知本身既乳酪應該係點....但係同crumbs比真係差好遠,最少crumbs有個種杰杰地既感覺...雖然佢會有少少膩,但係呢種同雪糕一樣既乳酪,大家真係覺得好食?食既原因係因為健康定係好食?可能大家未必會認同我既講法...但係有食開乳酪既希望可以回想一下呢間既乳酪同平時食既乳酪差別有幾大...可
平時食開crumbs,反正個日係開銅鑼灣諗住轉下試間新既,
唔識街道名既我都搵左幾耐....
去到鋪頭,外牆白色好靚,入到去都好舒服令人印象好好~
不過始終都係產品比外型重要....
佢個到有5隻乳酪揀,問邊隻會重乳酪d,店員介紹左原味~
加左糯米池~都唔算貴 20蚊到.
食左一啖...覺得真係好似食雪糕咁...唔係普通既雪糕
食落去酸酸地...感覺好似過期haha
呢種咁樣既乳酪都可以叫乳酪?
食落去少少乳酪本身應該有既"杰"既感覺都無...
好似溝左好多水份係入面咁...
相信入面應該係放左好少份量既乳酪係入面,
最少crumbs有個種杰杰地既感覺...雖然佢會有少少膩,
但係呢種同雪糕一樣既乳酪,
大家真係覺得好食?食既原因係因為健康定係好食?
可能大家未必會認同我既講法...
可能會話frozen yogurt會唔同d,但係我相信未至於連乳酪本身有既質地都無埋!
得個酸字既話,可能唔落乳酪落其他野代替都得!
感覺上好似得個名咁....好失望...
2010-04-25 3 瀏覽
上次在銅鑼灣吃過Crumbs後,一直也對frozen yoghurt也存有好感。今天終於找到機會去試試離Crumbs也不遠的一間頗hit的yoghurt店—Yogo。在女朋友的帶路下(住在大圍的人,在銅鑼灣簡直是一個路痴),在大路轉入街巷,就找到這小店,總算不太難找,白色的店鋪,給予人整潔的感覺。在這裡,價錢是計gram的,$15/100g也算便宜!進到去見到很多款式的toppings和各式各樣味道的yoghurt,於是跟女友點選了綠茶味yoghurt,上面灑上了oreo,腰果和脆米toppings。由於沒有太多主見的我們需要點時間去想選擇什麼味的yoghurt和toppings,店員好像顯得十分不耐煩,擠yoghurt在杯內和灑toppings也沒有什麼心機。有少少溶的綠色的yoghurt像斜塔,oreo,腰果和脆米toppings分佈極不平均,好醜,食慾失了一半。把一匙yoghurt放到口中,哇!酸味和綠茶實在格格不入,好像吃變壞了的綠色雪糕,感覺怪怪的好想吐出來,完全不合格。Toppings還可以吧,不過不失。雖然yoghurt是酸味是很正常的事,但綠茶味真的是……我也不知道怎樣

把一匙yoghurt放到口中,哇!酸味和綠茶實在格格不入,好像吃變壞了的綠色雪糕,感覺怪怪的好想吐出來,完全不合格。Toppings還可以吧,不過不失。雖然yoghurt是酸味是很正常的事,但綠茶味真的是……我也不知道怎樣形容,應該是我們選錯了yoghurt的味道吧,選荔枝味可能較好?但也沒有太多下次再去試的勇氣。

所謂:「希望越大,失望越大。」總括來說就是失望。在這裡實在奉勸大家千萬不要選綠茶味,否則你可能會後悔。下次還是到Crumbs吧,yoghurt較有保證,而且toppings實在貴精不貴多!
白色小店
2010-04-24
見朋友和家人狂讚呢間的yogurt唔錯, 雖然自己唔鍾意any milk product (當然包括: yogurt), 但因為太就腳, 又係正以前學校隔離, 行過決定入去試吓6點幾唔多人, 先試左士多啤梨同荔枝味既yogurt, 驚喜的是士多啤梨沒奶味, 正!再加了超多fruit topping, 發現grape是最match!yogurt份量唔算多, 35蚊一杯, 都好貴, 但自己要咁多topping冇計啦yogo的裝飾很young and cute, 女仔當然鍾意啦, 點知等過馬路時就見到2個男人都食緊 XDD個人覺得yogo比crumbs好, 貪吃的後果是吃不下晚飯, 囧

2010-04-21
  • 士多啤梨味
2010-04-18 21 瀏覽
星期四晚上約了兩位靚靚甜魔掃銅鑼灣. 第一站先到Yogo試食近來勁hit既yogurt.Yogo 位於銅鑼灣St. Paul 附近, 地點雖不算正中心 但顧客卻有不少. 除了年青人, 還有小朋友, 大朋友, 一家大小 好不熱鬧.經店主解釋後知道店子每天供應多種不同味道yogurt和三十多款配料, 目的是滿足不同客人需要. 當天yogurt味道有: 原味、士多啤梨、芒果、綠茶及荔枝, 當店員主動邀請我們試味時, 貪吃的甜魔老實不客氣一次過試勻全部味道! 此店yogurt味道比坊間的較淡, 不是不夠甜而是乳酸味不夠凸出. 店主表示希望配合大部分香港人不接受太甜和太酸的口味, 加上出品沒有加入人工香料 全天然成份, 所以味道會偏淡. 最後我們選擇了最為討好 清新香甜的荔枝味. 終於可以選配料了, 三位甜魔面對眼前多種選擇興奮莫名. 幸好這兒的yogurt 和配料是以重量計, $15/100g任擇一次試多幾款絕對適合貪心的我. 一輪左指右點後要了芒果粒、奇異果粒、藍莓、oreo餅碎、杏仁碎、朱古力粒、mochi及椰果. 混和配料後荔枝味已被淹蓋, 不過配料香脆新鮮而且會不定期加入

最後我們選擇了最為討好 清新香甜的荔枝味. 終於可以選配料了, 三位甜魔面對眼前多種選擇興奮莫名. 幸好這兒的yogurt 和配料是以重量計, $15/100g任擇一次試多幾款絕對適合貪心的我. 一輪左指右點後要了芒果粒、奇異果粒、藍莓、oreo餅碎、杏仁碎、朱古力粒、mochi及椰果. 混和配料後荔枝味已被淹蓋, 不過配料香脆新鮮而且會不定期加入特別款式, 如當天便有新出品mochi (小粒糯米滋)煙煙韌韌 足以令我吃得笑咪咪. 其實都好底, 呢杯都係$35咋. 而且如果顧客肚餓可以要多的, 細食可以要少的, 越諗越覺得呢個收費放法好體貼!

非常欣賞這裡堅持天然健康的味道和配料的選擇, 但如果天然的乳酸味能夠強一點對我來說會更合胃口呢!
2010-04-18 22 瀏覽
沾了Yan的光,我也來到Yogo試食乳酪雪糕。一進地舖,就被滿目的toppings吸引到了。原來這裡topping的價格與乳酪完全一樣,都是$15/100g,真是抵蒙了先試supposed to be主角的乳酪雪糕:原味很淡酸度與甜度都不足;綠茶味的茶香尚算明朗;芒果味尤其淡,幾乎吃不出是芒果;草莓味相比之下好一些,至少有些許草莓的清甜;我們仨甜魔一致認為荔枝味是最令人驚喜的,清新爽甜,為原本平淡的乳酪注入不少活力。三隻甜魔試食各味後又share了一杯荔枝乳酪雪糕,令人欣慰的是每一款topping都無比新鮮,傳聞是不會留隔夜的,那吃剩了豈不是很浪費呢?下次臨收鋪了再來,把所有的toppings都買走吧~順帶一提,喜歡吃糯米的朋友可以試一試這裡自家製的mochi,雖然我本人不喜歡糯糯的東西,但這間的Mochi真的算是高水準的,有糯米米香,恰到好處的糯糯的口感也不會太痴牙。對於各款乳酪雪糕普遍偏淡的事實,店主有自己的堅持,寧願捨棄添加劑營造的酸甜口感,也要堅持食物本有的真味,突出authentic flavors。誠然,這是一份難得的誠意與執著,不過我也有一點小小的建議:既然要突出auth

對於各款乳酪雪糕普遍偏淡的事實,店主有自己的堅持,寧願捨棄添加劑營造的酸甜口感,也要堅持食物本有的真味,突出authentic flavors。誠然,這是一份難得的誠意與執著,不過我也有一點小小的建議:既然要突出authenticity,可否再加大原料中各款鮮果或茶粉的比重呢?又如原味的yogurt,主體就該是乳酸菌,不是嗎

或許是我個人太嗜甜抑或戀酸,但我覺得如果可以適當改變部分款式的酸度與甜度,這間小店會更完美,同時亦可以target到更多的食客呀
超多款式的toppings
每一款都很新鮮
落入8款toppings都不到四十蚊
2010-04-17 3 瀏覽
我在中央圖書館借完書後,順道對這家乳酪店登門造訪。這裡乳酪的口味有很多選擇,今次我選了在另外幾家沒有的士多啤梨口味。口味略淡,不過沒銅鑼灣另一家那麼甜,而且入口也比另外一家紮實,不會很快溶掉。配料繁多,教人心煩意亂,不過今次我挑了GRANOLA、合桃碎、HONEYLOOPS、西梅乾及南爪籽。相對價錢,這裡吃多少買多少,相比另一家28元一個空心的乳酪,這裡化算很多。所以以配料的選擇、價錢及質素,我應該會用這一家取代銅鑼灣另一家在我心目中的地位了。唯一美中不足是地方很不方便。
我在中央圖書館借完書後,順道對這家乳酪店登門造訪。

2010-04-16 4 瀏覽
重看中環掃食之旅的戰績(其實還有兩小店沒寫),自己也不禁感到罪疚,然而事隔才兩天,又再次相約另外兩位甜魔美女共掃銅鑼灣,第一站是Yogo。 位於禮頓道的Yogo,地點不算好找,但抵達之時人氣爆燈,相信其溫馨親切、一如幼稚園的氣氛也佔一功。店內供應五款不同口味的乳酪,友善的店員亦主動的邀請我們試味,逐不客氣一次過品嚐了原味、士多啤梨、芒果、綠茶及荔枝味雜錦杯,感覺得此店的出品乳酸味明顯較同類店為淡,沒有吃慣那份酸甜酸甜的感覺,而幾款口味吃來分別都不大,最討好會是清香荔枝味。 雖然乳酪口味只是一般,但真的很欣賞這裡的配料,選擇充足又夠新鮮(據了解所有配料是只留一天),最緊要是同乳酪一樣$15/100g任揀任選,喜歡的話挑選十款配料也可以,比起坊間$5只得一款配料,自然要抵許多。經過三個女生指指點點,原本清淡的乳酪一共被添上八款不同配料,包括芒果粒、奇異果粒、藍莓、oreo餅碎、granola、朱古力粒、mochi及椰果,而這杯三八乳酪按重量計只需$37,很超值。 混和不同配料後,乳酪的原有的清香荔枝味已不太能吃出,然而各款配料都新鮮又好食,當中特別推介軟稔煙韌有咬口的mochi,特別又好吃

位於禮頓道的Yogo,地點不算好找,但抵達之時人氣爆燈,相信其溫馨親切、一如幼稚園的氣氛也佔一功。店內供應五款不同口味的乳酪,友善的店員亦主動的邀請我們試味,逐不客氣一次過品嚐了原味士多啤梨芒果綠茶荔枝味雜錦杯,感覺得此店的出品乳酸味明顯較同類店為淡,沒有吃慣那份酸甜酸甜的感覺,而幾款口味吃來分別都不大,最討好會是清香荔枝味。

雖然乳酪口味只是一般,但真的很欣賞這裡的配料,選擇充足又夠新鮮(據了解所有配料是只留一天),最緊要是同乳酪一樣$15/100g任揀任選,喜歡的話挑選十款配料也可以,比起坊間$5只得一款配料,自然要抵許多。經過三個女生指指點點,原本清淡的乳酪一共被添上八款不同配料,包括芒果粒奇異果粒藍莓oreo餅碎granola朱古力粒mochi椰果,而這杯三八乳酪按重量計只需$37,很超值。
混和不同配料後,乳酪的原有的清香荔枝味已不太能吃出,然而各款配料都新鮮又好食,當中特別推介軟稔煙韌有咬口的mochi,特別又好吃;此外各款生果與椰果也很清新,食完一杯胃口大增,之後連掃幾間也無問題,嘿嘿。

而離開前,也向店主反映了乳酪口味過淡問題,然而Yogo反應是情願堅持不加人工香料,以致口味偏淡,也想食客吃到真正健康天然的出品。雖然味蕾有點不同意,但心底我是幾欣賞店方這份堅持的,而且這裡的豐富配料,也可以補乳酪口味的不足。為了這兩點,各位喜歡乳酪/追求健康的食友,不妨來一試!

最後師奶仔再補充兩個小優惠:(1) 小店週一至週四9:30pm後有85折;(2) 生日當天更有半價優惠。而聽講Yogo真的發生過壽星買乳酪山事件,哈哈!
幾項堅持
人氣頗旺架!
  • 各款配料
  • 尤其mochi及生果
(非會員)
at first,i afraid this shop is difflcultly to find.finally,it was very feature that easily caught my attention. The waiter had a good service.they always bring a smile on their face.i chose the strawberry taste and two toppings that one was 可可米.another one i forgot la.THe yoghurt was creamy also not very strong. the taste not so strong too.my yoghurt team is perfect.The shop had soft song and fill with comfortable and relaxed atmosphere.CHEAPER THAN ALL THE YOGHURT SHOP!!! (BASE ON GRAM)
my yoghurt team is perfect.
2010-04-15 3 瀏覽
Been addicted to frozen yoghurt lately because of CRUMBS. Got bored one day and decided to try Yogo and was quite disappointed. Perhaps it is because I got accustomed to the creamy texture of the froyo at Crumbs - at Yogo the froyo is more icy and tastes somewhat diluted in comparison. One advantage Yogo has is that it serves froyo of several different flavours instead of just one (natural) like at Crumbs. So on top of their natural flavour I tried some strawberry froyo this time - was not particularly impressed though because it just tasted like diluted flavoured ice. However I liked the fact that you can have lots of different toppings and control the amount you put in.
2010-04-06 36 瀏覽
好多好多乳酪店出現,試過crumbs,yo mama,水準都唔錯,今次幫襯呢間。$15/100g,有幾款yogurt味選擇,topping選擇很多,任君選擇。今次要左原味&芒果,topping亦係胡亂叫左d,topping冇牌,要逐個問,店員唔煩我都煩。原味乳酪味較淡,反而芒果味較好,乳酪亦算實淨,很怕果d食到一半已經變左軟雪糕禁樣。topping冇咩特別,多款真的有好有唔好。約$30蚊杯乳酪,是公價吧。

約$30蚊杯乳酪,是公價吧。
$35 (宵夜)
2010-03-31 3 瀏覽
星期一喺跑馬地食完飯, 食得飽飽哋, 咪向銅鑼灣方向散吓步, 行到咁上下見到yogo, 之前見報紙有介紹過, 又見未食甜品, 間舖仔人又唔多, 咪入去試吓囉! 我好鍾意佢係按重量計錢, 咁自己想食幾多就要幾多, 唔會嘥嘢。佢有幾個味道既yoghurt 可以揀, 呢次我揀咗綠茶同荔枝。Toppings用咗OREO, Cranberries, Granola同Kiwi, 感覺上好natural, 個人認為yoghurt既甜恰到好處, 唯一不足既係荔枝yoghurt個味唔夠荔枝。食嘢我好睇service, service唔得, 嘢食幾好味都冇用, 呢度既staff我覺得都幾helpful既, 但係人多既時候會有少少亂~佢另一個gimmick係食yoghurt都有Happy Hour, 夜晚9點半後有折~

2010-03-29
我喜歡yogo的原因是因為我一次可以選擇很多toppings 而且不太肚餓的時候可以要小d 分量由自己決定亦可以選擇不同的味道 對貪食的人來說是好事可以一次試哂不同的味道個人認為green tea味有點artificialstrawberry 和 blueberry 都不錯但我最愛的都是original yogurt的奶味比crumbs輕 可以做飯後甜品不錯不錯
而且不太肚餓的時候可以要小d 分量由自己決定

不錯不錯
2010-03-05
  • frozen yogurt
2010-03-29 4 瀏覽
早前到丹麥餅店買早餐回程的時候看見有人拿著一杯Frozen Yogurt很滋味的在我身旁經過立刻到此尋找 翌日已經急不及待到禮頓道品嚐了由於公司位於時代廣場所以很方便上班前:綠茶乳酪+芒果。消化餅。合桃碎。南瓜籽。Oreo餅 $29午餐時:原味乳酪+芒果。蜜糖脆脆。合桃碎。南瓜籽。粟米片。朱古力脆脆 $23兩杯都覺得比Crumbs更好 不像別的說後來者不能居上1.以重量計算價錢 100g $15 五至六種配料也不用$302.乳酪有很多不同味道 綠茶。荔枝。士多啤梨。香蕉等等3.乳酪味道恰到好處 不會太酸 亦有清新的綠茶味4.有超過十款配料可供選擇 正好適合對食物三心兩意的我5.有長椅給顧客坐下進食 貼心之作太吸引了 午餐也制止不了乳酪癮 再品嘗品嘗由於價錢較便宜和選擇較多的主要原因本人偏向選擇成為Frozen Yogurt的長期客戶
早前到丹麥餅店買早餐

由於價錢較便宜和選擇較多的主要原因
本人偏向選擇成為Frozen Yogurt的長期客戶

2010-03-28
2010-03-25
係我寫食評之前, 我睇左其他人對YOGO既評語多數都係話有個短頭髮既女仔態度唔好........不過我自己琴晚去試就見唔到有甘既情況我都係好耐之前見到雜誌介紹過但一直都冇留意佢係邊, 結果有日行過先知原來佢係ST. PAUL再行前一條街就會見到所以琴晚決定同朋友前來一試我叫左荔枝味, TOPPINGS就加左KIWI, 提子, GUMMY BEAR同埋應該係南瓜子不過話係荔枝味既YOGURT其實似原味多D, 但整體黎講我覺得好好食, 而且因為第一次食呢一種既YOGURT, 所以我好開心...............價錢方面都算合理, $15/100g. 我地坐係度食個陣人流都不斷有.......佢平時如果21:30先黎食既話仲有15% off discount生日既話仲係50% off 添我如果係附近既一定會再去食..............
係我寫食評之前, 我睇左其他人對YOGO既評語
多數都係話有個短頭髮既女仔態度唔好........
不過我自己琴晚去試就見唔到有甘既情況
我都係好耐之前見到雜誌介紹過
所以琴晚決定同朋友前來一試

生日既話仲係50% off 添

我如果係附近既一定會再去食..............
2010-03-24