2013-06-02 608 瀏覽
以前肥髀游完水,一定會去呢度食乳酪,自從轉咗地方學,已經好耐無嚟過,今日經過,肥髀當然唔放過緬懷嘅機會上一年好興食乳酪,當時開咗好多乳酪店,不過熱潮一過,已經摺咗好多間,呢間以前由職員幫手唧乳酪同埋配料,今次嚟已經可以自己動手「畢」配料,職員只唧乳酪!肥髀揀咗佢至愛士多啤梨乳酪,唧乳酪嘅姐姐見佢細,只係唧一小團比佢,佢自己揀咗椰果,桃肉,同埋芒果,我平時唔比佢揀糖果類嘅配料(因為我覺得既然乳酪係健康食品,配料又揀曬啲糖果朱古力,又有乜意思)今次比佢揀一款糖果,佢揀咗熊仔糖!然後先去最尾嘅櫃枱秤,依重量比錢,今次$23!乳酪味道同以前無乜分別,因為呢間聲稱唔會額外加糖(即係乳酪嘅甜味來自水果本身),所以唔會太甜,但唔係每種水果都夾乳酪,之前試過南瓜芋頭呢啲甜味不強嘅蔬菜類,味道唔太突出!但配料種類以前以水果為主,水果種類亦多,貴啲嘅藍苺草苺都有,但今次就見唔到呢啲水果(或者今日咁啱無?),仲多咗糖果類同粟米片嘅配料佔嘅比例大咗!所以覺得比以前遜色!

2013-06-01
$23 (其他)
2013-03-27 244 瀏覽
前陣子很流行的乳酪店, 隨著去年冬天的來臨, 現在的熱潮好像回落不少,眼見經過有幾區鬧市, 本來開了幾家大的店, 但最近都關門大吉了.這晚來到銅鑼灣晚飯, 飯後總想來點甜的,友人說不如去吃YOGURT吧不過宅女吃過不少乳酪店, 水準都很一般, 只有FROYO.友人隨即說這家水準比得上FROYO呢.聽到如此, 沒理由不前去看看吧.這裡的YOGURT跟坊間某些店一樣都是按重量付錢的.不過這裡本來有自助機, 但現在安排了一位店員負責唧雪糕, 所以要多要少便要開口要求了.另一邊的配料相當多, 除了有不少生果, 朱古力, 少見的甜柑, 或色彩繽紛的粟米片都有.雪糕口味當天有抹茶, 原味, 荔枝入口比較結實, 不會很水的樣子, 質感較滑富奶香, 唯抹茶或荔枝味便比較淡了.一杯差不多三十多元, 價格算是合理, 不過這家店的確有點隱蔽, 如果不是友人帶我來, 我想經過也不會多留意吧.
這晚來到銅鑼灣晚飯, 飯後總想來點甜的,
友人說不如去吃YOGURT吧
不過宅女吃過不少乳酪店, 水準都很一般, 只有FROYO.
友人隨即說這家水準比得上FROYO呢.
聽到如此, 沒理由不前去看看吧.
這裡的YOGURT跟坊間某些店一樣都是按重量付錢的.
雪糕口味當天有抹茶, 原味, 荔枝
一杯差不多三十多元, 價格算是合理,
$35 (宵夜)
2012-12-20 158 瀏覽
食完lunch突然想食yogurt 就係openrice睇下有邊間多好評,就見到呢間。正如上面既人所講,係店員<支>比你,一支就係100g....想食2個味就200g...變相買多左.....Topping 方面都算多gacorn flakes 係林的,可能冬天無咩人食...有d失望。。。之後主角yogurt ,我要左original and strawberry 。。strawberry 幾好,不太甜,但係好快出水(今日得15度),一出店就開始出,而且食落有冰塊。總括以言…我覺得唔太值,個店員態度好。

Topping 方面都算多ga

總括以言…我覺得唔太值,個店員態度好。
2012-07-21 96 瀏覽
There was a range of flavors available, to which you are given the minimum amount of froyo, then asked if it's enough. I enjoyed the friendly service that was offered and how the toppings were self-service (meaning you can put as many on as you wanted!). It's important to keep in mind that it's paid for in weight, otherwise you might go overboard.The froyo texture was nearly identical to ice-cream, the flavour smooth and rich. I had green tea and apart from the lack of tooth-pinching sweetness,

The froyo texture was nearly identical to ice-cream, the flavour smooth and rich. I had green tea and apart from the lack of tooth-pinching sweetness, found that it was little different to the green tea ice cream available at Hagen Daz.

The toppings are relatively healthy compared to other places, and the fruit fresh.

The only complaint is that the seating is slightly off-putting.
2012-07-21
$25.5 (下午茶)
  • froyo
2012-05-04 88 瀏覽
為左安慰自己,放工就搭車出銅鑼灣食甜品,本身諗住係sogo落車,但係一上到車就不停喊同埋胡思亂想,搞到唔記得落車,去左中央個站...落左車之後亂咁行,見到yogo,覺得間店既好色彩繽紛,又有位坐,諗住會開心d就入左去...一開門就見到店員既燦爛笑容,佢問我要咩味,我講左兩種味,但佢無問我要幾多,結果佢匹左兩座山俾我...toppings可以自己匹,但我對topping無興趣,只係灑左幾粒彩針...咁就要$35...因為太大杯食唔晒,我淨係食左綠茶味,味道同質感都唔錯,同yoppi差唔多...不過我唔會再幫襯非自助/非standard size既yogurt店
2012-04-28 44 瀏覽
四月四日 (星期三)由天后行到銅鑼灣,不經不覺走到了禮頓道說禮頓道,令人自然想起了丹麥餅店但剛剛吃完午飯,感覺還有點滯的,吃不落豬扒飽旁邊的乳酪窩芙店,斜對面的邪惡朱古力店都吃過再向前走,見到Yogo,吃個乳酪雪糕倒是不錯的選擇!份量就自由選擇,我們選了荔枝和原味Toppings方面,有oreo餅,朱古力和水果等供選擇唯欠缺了易入口的粒/碎狀的Toppings我們加了幾塊小的oreo,芒果肉,朱古力和椰果原味乳酪較甜,牛乳味不太突出,反而荔枝味道香濃得多質感來說,尚算口感幼滑芒果十分清新鮮甜,如果Toppings款式更多樣化會更好
四月四日 (星期三)

由天后行到銅鑼灣,不經不覺走到了禮頓道
說禮頓道,令人自然想起了丹麥餅店
但剛剛吃完午飯,感覺還有點滯的,吃不落豬扒飽
旁邊的乳酪窩芙店,斜對面的邪惡朱古力店都吃過
再向前走,見到Yogo,吃個乳酪雪糕倒是不錯的選擇!
落乳酪的程序由店員代勞
份量就自由選擇,我們選了荔枝和原味
少了點粒/碎狀配料
Toppings方面,有oreo餅,朱古力和水果等供選擇
唯欠缺了易入口的粒/碎狀的Toppings
乳酪質地尚算幼滑
我們加了幾塊小的oreo,芒果肉,朱古力和椰果
原味乳酪較甜,牛乳味不太突出,反而荔枝味道香濃得多
質感來說,尚算口感幼滑
芒果十分清新鮮甜,如果Toppings款式更多樣化會更好
乳酪杯之回收桶十分趣緻 ^.^
2012-04-04
落乳酪的程序由店員代勞
唯一一次團購的質量讓我甚滿意的就是這家位於銅鑼灣禮頓道上的乳酪雪糕店了和友人從大坑一路走到銅鑼灣 沒想到卻因為地勢不熟的關係 饒了好大一圈才到達這家位於街角處的Yogo Frozen Yogurt全白色調的裝修風格 給人夏日冰涼雪糕的清新之感正正方方的店內格局,整一面牆安置著數部雪糕機 供客人自行操作另一面牆則是被一大個topping櫃檯和一旁的收銀櫃檯填滿 上方掛著慢慢兩大塊黑板 寫著各種今日特品以及店內招牌 當然也少補了價錢啦跟旺角朗豪坊下面的hey yo 一樣的價錢 也是一樣的運營方式(不過香港這邊的乳酪雪糕店也多數都是這樣的半自助的吧?)店員並不多 統一的紫色著裝~ 其中有一位年齡與另兩位年輕人不相仿的大姐甚為熱情與歡樂 一進店門就非常熱情的招待和歡迎我們另外加topping的時候也一個勁的給我們建議和推薦因為是團購券的關係 可以一下子吃到40元的分量 這個分量可真是不小!先前已經選了兩款口味的雪糕,加topping的時候阿姨還一個不停的提醒我還沒到分量喲~ (⊙o⊙)拿著成品心滿意足的做到另一面靠著街角的玻璃牆前,店內事先放置了桌椅以供顧客坐下享用,順便也能聊聊天以及看看窗外
全白色調的裝修風格 給人夏日冰涼雪糕的清新之感
大塊黑板~ 可愛字體
一進店門就非常熱情的招待和歡迎我們
另外加topping的時候也一個勁的給我們建議和推薦

拿著成品心滿意足的做到另一面靠著街角的玻璃牆前,店內事先放置了桌椅以供顧客坐下享用,順便也能聊聊天以及看看窗外來來往往的車輛,仿佛瞬間就與窗外的那個快節奏、嘈雜、忙碌、悶熱的世界隔絕了一樣。。。(店內的空調太勁了)

每次吃乳酪雪糕原味乳酪是必備的!另外店內供應的其他口味也不少,除了士多卑利、綠茶(抹茶)、朱古力、還有荔枝、香芋等等
跟友人都選了香芋和原味,真的是好久沒吃香芋口味的雪糕了,憧憬一下~~~
這份顏色如MM般絢麗 東西多到不行的就是我滴 = =
(為啥我的這份能夠放那麼多東西。。。)
一看就知道我就是喜歡各種各樣 顏色鮮豔 沒營養的餅乾零食類 topping
O(∩_∩)O哈哈~
每次選topping看到那些圈圈的 五角星的 五顏六色的 早餐類topping 就是忍不住要每樣都來一點·~
士多卑利也是必備的!水果很是喜歡~
幾豐富喲~~

香芋味的雪糕還挺不錯,香芋味挺突出,原味乳酪酸酸的,確是十分清涼!
不過雪糕的質地就一般般了,清涼之餘,奶味就明顯欠缺了很多很多,基本上就是冰沙類的雪糕了~ 吃得出很明顯的淅淅瀝瀝且雪糕融化的速度也是快的驚人。。因此逼得我們也吃得很快!結果就是吃到有點hold不住。。。太凍了~
各種toppings 倒是很不錯,新鮮草莓個頭不小,新鮮度也算可以,雖然不是很甜,但覺得也算是不錯的了~
朱古力醬 很甜蜜,帶有朱古力的香濃,配上各種脆脆topping,感覺自己就好像是一個小朋友早上吃著用牛奶泡出來的脆脆早餐
(*^__^*)
吃的時候也不忘觀察一下店內的特色——貼滿整堵牆的照片!
雖說不算是很有創意的設計了 但看到的時候依然是一下子被激起了興趣~
有店家自己準備的一些照片,比如右上角那幾張,外國小朋友,寵物狗狗,以及老年人,年輕人,當然更多的是後來的光顧的顧客所留下的歡樂瞬間!配上各種各種的字體和塗鴉,看得出每一個或是每一群來這裡吃雪糕的人都能在這裡找到屬於他們的歡樂~
照片墻
特別喜歡這幾張,所以拉近來了個特寫!
這小娃娃 太次了 hohoho
曾幾何時,我也有這麼一刻吃的滿嘴都是啊= =
2012-04-08
大塊黑板~ 可愛字體
照片墻
  • 雪糕
  • mochi
Yogo係我第一次食既Yogurt地方不過隨著Yogurt係香港既普及,我同女朋友就成日去唔同既新地方試新Yogurt,慢慢就忘記左Yogo!不過就咁岩前排,Goupon做團購,所以我就買左兩張$40 coupon 番到回味一下依個地方$40 coupon可以買大約266g。一入到去服務員就好好態度咁招呼我地,果日Yogurt有四種味:原味,士多啤梨,香苧同荔枝!我地因為想食隻唔同味,所以就mix左兩種味。士多啤梨味同香苧味(各要左100g多少少)加埋少少曲奇碎同椰果就成為我地既Yougurt喇一直最鍾意依到既Yogurt味道。因為雖然佢有好多唔同味道,不過佢每一種味都能keep到一定水準,真係好正!唔似得好多地方都只得原味,就算有其他味都整得唔好食(一係好似雪糕,一係變左藥水味道)!今次都唔例外,一食落去有淡淡既士多啤梨味同香苧味,match埋Yogurt應有既酸味真係prefect,我同女朋友都食唔停口!各位如果鍾意食唔同味既Yogurt,Yogo一定係你既選擇而且果到有幾張椅,有陣行過入去坐低食一食真係好寫意,我真心推薦大家可以去食下嫁
Yogo係我第一次食既Yogurt地方

我的Yogurt
2012-04-10
我的Yogurt
(非會員)
2012-03-20 14 瀏覽
由於團購$15當$40, 所以買左一張黎試下味道的選擇只得6款(大約),本來想食芋頭味,可惜沒有...最後選了綠茶+草莓很普通的YOGURT,偏甜原價我就一定不會去食了,團購的話也不一定會再買...
綠茶+草莓
由於團購$15當$40, 所以買左一張黎試下
味道的選擇只得6款(大約),
本來想食芋頭味,可惜沒有...
最後選了綠茶+草莓
很普通的YOGURT,偏甜

原價我就一定不會去食了,
團購的話也不一定會再買...

題外話/補充資料: 值得一提的是服務, 佢地一直係COUNTER位大聲講大聲笑 連我聽緊歌都聽到佢地講咩...真係利害... 傾計都唔洗咁大聲掛= = 而且客人拎YOGURT去磅重, 可唔可以唔好一路傾計一路做野 真係懷疑佢地有無認真睇有幾重= =
2012-03-09
2011-08-18 29 瀏覽
試過其他froyo之後覺得yogo啲yogurt唔係好掂!雖然有好多味同toppings揀~不過yogo啲yogurt太水, 同埋溝左多冰, yogurt又淡冇乜乳酪酸味, 得甜味! 似雪糕多過似froyo://mochi又冇yomama果啲咁好味; 原味yogurt又冇crumbs果啲咁有乳酪味! 最後要左士多啤梨味yogurt+芒果啫喱做topping!士多啤梨yogurt都算ok 芒果啫喱係yogo最好嘅topping! 未係好差~ 雖然幾平但唔可以叫好食== 真係一分錢一分貨...如果要揀我會寧願比貴o的 食好o的!環境幾好有得坐好舒服..啲職員好有禮貌值得加許! 試下無妨! 希望下次去啲yogurt會有味啲同唔好再加冰!
試過其他froyo之後覺得yogo啲yogurt唔係好掂!

如果要揀我會寧願比貴o的 食好o的!

• 芒果啫喱
2011-07-05 12 瀏覽
其實我已經食左n次yogo, but次次都唔記得影相-.- xd我揀左原味同綠茶加mochiD yogurt 甜度適中,唔會好似其他店果d甜到似雪糕多過yogurt綠茶味夠濃,唔會似其他店果d得綠茶色冇綠茶味,而且口感夠滑,價錢唔算貴
2011-07-05
2011-06-27 14 瀏覽
五月中旬‧晴同一個東主在希雲街開了兩間舖,也同樣其門如市,當中的一間就是賣froyo的這裡。店子小沒有什麼地方坐,在埋邊有幾部機卻有店員代客盛froyo,指指點點就行。要了原味及熱情果味,這裡的froyo不夠幼滑,有冰,跟Crumbs的差得遠。原味比熱情果味好,什麼配料也不用了,畢竟將買回來的糖果跟froyo同樣賣每100克15元,有點不值。
五月中旬‧晴

要了原味熱情果味,這裡的froyo不夠幼滑,有冰,跟Crumbs的差得遠。

不夠幼滑
$26.5 (下午茶)
2011-06-12 19 瀏覽
Frozen Yogurt 黎講佢個口感比較棉..無咩yogurt 本身既味...一D都唔酸...我選擇左Lychee 同Coconut ..味道比較淡...我自己認為食Frozen Yogurt 就一定要有Yogurt 本身既味...就算唔係選擇Original 都要有Yogurt 既酸味...如果唔係就好似雪糕咁...到目前為止都係YoMama 先係真真正正既Frozen Yogurt!配料既選擇都算多...店裡既坐位比較少...
Lychee & Coconut
配料既選擇都算多...
店裡既坐位比較少...
2011-06-11
3 分鐘 (堂食)
2011-05-11 15 瀏覽
因為每星期總有一兩天在附近上班, 雖然CWB開得很多很多Frozen yogurt, 開到有點點濫..試了這麼多間, 食了超過半年, 才寫comment吧~仍然到這間最多形式: 個人較喜歡逐gram計的形式, 而不是fixed price只選一至兩款配料那種價錢: $15/100g; 最近數月我是買$200卡, 每100g送10g的, 好似我經常在附近出沒的, 的確抵食點, 加埋每次都仍可儲印仔!味道: 平時我也會到超市買yogurt吃, frozen yogurt的味道是較淡的, 除了香芋, 試勻原味, strawberry, green tea, 荔枝, 和一次很少有的朱古力味 overall說是淡淡, 基本上只有很少酸度, 甚至沒酸度 朱古力感覺跟吃雪糕沒分別! 不過so far食咁耐, 都是一點藥水味都沒有~! 是我最buy的一點!so keep住都有幫襯~^^
試了這麼多間, 食了超過半年, 才寫comment吧~
仍然到這間最多

overall說是淡淡, 基本上只有很少酸度, 甚至沒酸度
朱古力感覺跟吃雪糕沒分別!

so keep住都有幫襯~^^

5 分鐘 (外賣自取)
2011-05-02 26 瀏覽
與小妮子吃過 Burgeroom後,回到大街,她停在一店前,說要請我吃 frozen yoghurt,我沒有反對,進入店內,貼牆處有幾部貌似銀行提款機的物體,原來是製造 frozen yogurt 的機器,有工作人員協助拿取,小妮子點了三種味,原味,綠茶和荔枝,還加了粟米片,啫喱和曲奇碎。三種口味,我較喜歡荔枝,綠茶不夠濃,加了的粟米片,啫喱和曲奇碎增加了口感,也增加了重量,三十多元,吃一杯這樣的東西,不適合我這老鬼,然而,口裏是冰凍,但內心也是暖暖的。

$15 100g
自助提款機?
過磅
3 分鐘 (堂食)
$35 (其他)
$15 100g
自助提款機?