2022-08-06 88 瀏覽
📌YOI Coffee & Bakery~九龍城九龍城新開嘅奶油黃色復古咖啡店🎞五月底去嘅時候 大熱天時等咗兩個鐘🥵淡黃色弧形門面很有法式的感覺店內座位都幾多 但相較上裝修比較簡約~食物相對上比較特別同多選擇 麵包甜品都係自家烘焙其實嗰時主要想食修女泡芙 但係賣晒食唔到🥲1️⃣ 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲 𝗕𝗼𝘄𝗹 $𝟳𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)非常健康的餐點 呈粉紅色🥣雜莓果昔碗味道濃郁 配上很多生果上面亦都放咗堅果同granola 很有口感😋食落去比較輕盈透心涼🙌🏻2️⃣ 𝗦𝗺𝗮𝘀𝗵𝗲𝗱 𝗔𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗼𝗻 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)牛油果吐司上面有流心蛋 賣相不錯🥑用咗厚多士 外脆內軟味道正常發揮 冇話好特別😂3️⃣ 𝗖𝗵𝗼𝗿𝗶𝘇𝗼 𝗦𝗵𝗮𝘀𝗵𝘂𝗸𝗮 $𝟭𝟬𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)呢一款有驚喜得嚟值得推介😍北非焗蛋加咗西班牙辣肉腸同蕃茄 味道酸酸辣辣很惹味🤌🏻自家製嘅意大利focaccia香草味突出一共有六塊 烘得到夠脆🙌🏻麵包其實唔夠仲淨好多醬汁 本身想追加麵包但係都賣晒😿4️⃣ 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)法式西多士配埋紅莓汁 一共有兩塊多士🍞加上藍莓士多啤梨等生果 味道酸
📌YOI Coffee & Bakery~九龍城

九龍城新開嘅奶油黃色復古咖啡店🎞
五月底去嘅時候 大熱天時等咗兩個鐘🥵
淡黃色弧形門面很有法式的感覺
店內座位都幾多 但相較上裝修比較簡約~
食物相對上比較特別同多選擇 麵包甜品都係自家烘焙

北非焗蛋加咗西班牙辣肉腸同蕃茄 味道酸酸辣辣很惹味🤌🏻
自家製嘅意大利focaccia香草味突出
一共有六塊 烘得到夠脆🙌🏻
麵包其實唔夠仲淨好多醬汁 本身想追加麵包但係都賣晒😿

4️⃣ 𝗙𝗿𝗲𝗻𝗰𝗵 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 $𝟵𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
法式西多士配埋紅莓汁 一共有兩塊多士🍞
加上藍莓士多啤梨等生果 味道酸酸甜甜
份量唔多 味道一般唔夠蛋香味🫠

5️⃣ 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟱𝟬 (𝟴/𝟭𝟬)
拉花好靚 抹茶味唔算好重🍵
奶味比較出 亦都冇粉感

6️⃣ 𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲-𝗘𝘁𝗵𝗶𝗼𝗽𝗶𝗮 $𝟰𝟴 (𝟳/𝟭𝟬)
好鍾意佢哋嘅杯具 咖啡非常濃味☕️
拉泡順滑 較為fruity

7️⃣ 𝗛𝗼𝘂𝘀𝗲𝗺𝗮𝗱𝗲 𝗟𝗲𝗺𝗼𝗻𝗮𝗱𝗲 $𝟱𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
大熱天時飲一杯凍飲真係好正🤭
非常清新解渴 甜度剛剛好

💡整體嚟講 食物飲品質素正常發揮
價錢偏貴 份量較少😮‍💨
唯一比較特別就係北非沙卡蔬卡 但麵包完全唔夠點醬 略為可惜😫
兩點幾去到好多餐點都賣晒 明顯準備不足…
希望而家試業過後有進步 有機會再試吓修女泡芙!

✄------------------------------✄
整體味道😋: 7/10
性價比💵: 6.5/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: YOI Coffee & Bakery
📍: 九龍城龍崗道20號地舖
🔍: 09:00-18:30(Wed-Mon) *TUE OFF*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie九龍城
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhubgryfoodiecafe
2022-07-28 66 瀏覽
九龍城開咗好多新cafe,而且又近地鐵站,係socialmedia見到好多人都去咗試佢地嘅開心果泡芙,於是放假就決定去。*莓果醬法式多士外觀已經好吸引人🤣份量適中,呢個可以選擇加唔加雪糕,不過加咗係好味啲嘅,味道唔錯,但係多士質地我覺得差啲,唔夠酥。*開心果修女泡芙上下兩個嘅泡芙係唔同味,下面大啲嘅先係開心果,cream輕盈唔厚重,而且新鮮上好脆!好食食完都唔會太飽。*White咖啡其實唔太識講,總之係杯好飲,啱曬我呢啲小朋友口味飲汽水梳打口味嘅味道,唔苦🤣 整體嚟講,同朋友或者自己嚟都可以放空小小時間嘅地方,店員都好有禮貌!

*莓果醬法式多士

*開心果修女泡芙

*White

2022-07-25 83 瀏覽
不得了嘅九龍城新Café麵包甜品都係自家烘焙佢哋個開心果修女泡芙味道簡直要用神聖嚟形容Latte就㨂咗洪都拉斯水洗嘅SOE口感順滑帶紅莓味其他食物都幾吸引可惜我要留肚去下一場下次再嚟試下- Religieuse à la Pistache- Latte (Honduras Maria Bonita Washed)
Religieuse à la Pistache
2022-07-24 103 瀏覽
係cafe林立的九龍城又一間新cafe,係同區地方最大最多座位環境最舒服的一間,staff好nice,有洗手間有差電位幾適合做野。自家製麵包同甜品很有誠意,質素也很不錯。北非焗蛋加了西班牙辣肉腸,辣辣番茄加半熟蛋點包好食。自家製的意大利focaccia帶微微香草味,烘的夠脆但偏乾,俾的包夠慷慨足夠點哂啲番茄汁。牛油果吐司正常發揮,厚吐司個邊微脆內裡軟綿但個人比較喜歡牛油果配酸種多啲。超人氣開心果修女泡芙,外表靚靚打卡一流之餘,泡芙真係好脆,用叉都可以輕易一分為二,裡面分別係原味同開心果味忌廉,好light開心果味都好突出,值得一試的甜品。咖啡有兩款SOE揀,選了Ethiopia的豆帶有花香果酸味,幾balance好啱飲。Matcha latte都唔錯。

牛油果吐司

2022-06-20
牛油果吐司
2022-07-22 49 瀏覽
九龍城又多一間𝖢𝖺𝖿𝖾了淡黃色門口加復古木系裝修 啡友們抵抗到嗎😻最吸引當然就係每日自家製甜品好好彩週末下晝𝟦點仲食到開心果修女泡芙造型超可愛之餘更有內涵泡芙外層酥脆帶牛油香夾層再有濃濃開心果忌廉醬本身不太好開心果既我都被燒到了 ❤️‍🔥⁡法式奶油吐司就有點失望了唔知點解煎得好燶 😂 而且冇乜蛋香味⁡咖啡方面提供兩款𝖲𝖮𝖤 - 𝖤𝗍𝗁𝗂𝗈𝗉𝗂𝖺 同𝖧𝗈𝗇𝖽𝗎𝗋𝖺𝗌前者帶莓香 係我杯茶呢後者就有帶有𝖻𝗎𝗍𝗍𝖾𝗋𝗒 ⁡
九龍城又多一間𝖢𝖺𝖿𝖾了

而且冇乜蛋香味

前者帶莓香 係我杯茶呢
後者就有帶有𝖻𝗎𝗍𝗍𝖾𝗋𝗒
2022-07-17 959 瀏覽
#pb食在九龍城九龍城人氣咖啡店☕New Cafe Alert 🚨✨睇到首圖 相信大家都唔陌生🤪 呢間5月底係九龍城新開嘅文青Cafe一開就吸引唔少人去打卡😍 我都去湊熱鬧😆 難得星期日2點幾去到唔使等位 而且仲食到修女泡芙 真係太開心🥰 店內比我想像中大 而且唔會太迫👍🏻.佢所有Pastries都係自家製🥰 食物選擇唔多 得幾款吐司、三文治、Burger 價錢$98-$128不等😋 另外有3款甜品 價錢$40-$68🤪🔹慢煮嫩雞胸羅勒醬三文治 配火箭菜沙律🥪三文治入面有雞胸、洋蔥、生菜、蕃茄等😋 雞胸唔算超級嫩滑🤪 羅勒醬味唔會太濃👍🏻🔹法式奶油多士配糖煮莓果醬🍞推介❤️ 中意莓果嘅朋友一定要試😋 紅莓汁配埋藍莓、士多啤梨等生果 酸酸甜甜😍 多士配埋幾開胃👍🏻 不過略嫌多士可以再鬆軟少少🤪🔹開心果修女泡芙🍮推介❤️ 招牌甜品😍 泡芙外層好脆皮 上面係忌廉cream 下層係開心果cream😋 好食👍🏻 不過$68 定價就偏高😐🔹Mocha🍫玫瑰花拉花好靚❤️🔹Flat White☕.整體✨ 新店黎講 食物、咖啡質素幾好😋 特別係兩款甜品好有驚喜👍🏻 而且店內外用左好柔和嘅色調 環境好舒服😍
#pb食在九龍城

🔹開心果修女泡芙🍮

🔹Mocha🍫
玫瑰花拉花好靚❤️

🔹Flat White☕

整體✨ 新店黎講 食物、咖啡質素幾好😋 特別係兩款甜品好有驚喜👍🏻 而且店內外用左好柔和嘅色調 環境好舒服😍 難怪好多人衝去拜訪新店🥰

YOI Coffee & Bakery
九龍城龍崗道20號地舖
2022-07-03
  • 開心果修女泡芙
𓍯 Nᴇᴡ Cᴀꜰᴇ Aʟᴇʀᴛ: Yᴏɪ Coffee & Bakery 𓂃𝗔𝗻𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗻𝗲𝘄𝗰𝗼𝗺𝗲𝗿 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝗞𝗹𝗻-𝗰𝗶𝘁𝘆 𝗯𝗹𝗼𝗰𝗸 @yoicoffeebakery ☕️A must-try would be their 𝑅𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑒𝑢𝑠𝑒 𝑎̀ 𝑙𝑎 𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑒 - a 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘤𝘩𝘰𝘶𝘹 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘱𝘪𝘴𝘵𝘢𝘤𝘩𝘪𝘰 𝘤𝘳è𝘮𝘦 🤩 All 𝘣𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘨𝘰𝘰𝘥𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘪𝘯-𝘩𝘰𝘶𝘴𝘦, carbs lovers should def try their 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱-𝗯𝗮𝘀𝗲𝗱 𝗺𝗮𝗶𝗻𝘀 - loved the 𝐹𝑜𝑐𝑎𝑐𝑐𝑖𝑎 and 𝐵𝑟𝑖𝑜𝑐ℎ𝑒 𝐵𝑢𝑛 in particular! ᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃‧̥̥͙‧̥̥ ̥ ̮ ̥ ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ ⊹ ‧̫‧⊱✧ 𝑅𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑒𝑢𝑠𝑒 𝑎̀ 𝑙𝑎 𝑃𝑖𝑠𝑡𝑎𝑐ℎ𝑒 ($𝟼𝟾) ☜︎✧ 𝑆𝑜𝑢𝑠 𝑉𝑖𝑑𝑒 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑠𝑡 𝐹𝑜𝑐𝑎𝑐𝑐𝑖𝑎 𝑆𝑎𝑛𝑑𝑤𝑖𝑐ℎ ($𝟿𝟾) ☜︎✧ 𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑝𝑜𝑡𝑙𝑒 𝑃𝑢𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 𝑤𝑖

᠃ ⚘᠂ ⚘ ˚ ⚘ ᠂ ⚘ ᠃

✧ 𝑆𝑚𝑜𝑘𝑒𝑑 𝐶ℎ𝑖𝑝𝑜𝑡𝑙𝑒 𝑃𝑢𝑙𝑙𝑒𝑑 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝐵𝑢𝑟𝑔𝑒𝑟 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐹𝑟𝑒𝑛𝑐ℎ 𝐹𝑟𝑖𝑒𝑠 & 𝐻𝑜𝑢𝑠𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑌𝑢𝑧𝑢 𝐴𝑖𝑜𝑙𝑖 𝑆𝑎𝑢𝑐𝑒 ($𝟷𝟸𝟾)
✧ 𝑀𝑎𝑡𝑐ℎ𝑎 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 ($𝟻𝟶) ☜︎
✧ 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝑊ℎ𝑖𝑡𝑒 𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 ($𝟺𝟾)
𖤥 Yᴏɪ Coffee & Bakery @yoicoffeebakery
↷ ℂ𝕒𝕗𝕖𝕤 𖥧𓂃 #thefchk_cafes
↷ 𝔻𝕚𝕤𝕥𝕣𝕚𝕔𝕥 𖥧𓂃 #thefchk_klncity
2022-07-09
  • Matcha  Latte
  • Pesto  Chicken  Breast  Focaccia  Sandwich
YOI Coffee & Bakery @yoicoffeebakery📍九龍城龍崗道20號地舖.呢間位於九龍城嘅新cafe ——YOI Coffee & Bakery,門面以奶黃色為主調,室內裝修走簡約木系風~ 餐廳主要提供多款輕食,如Shakshuka、吐司、漢堡、smoothie bowl、蛋糕等,全部都是新鮮自家製,非常有心思😍 Cafe亦主要提供來自澳洲🦘 Dukes Coffee Roasters @dukes_coffee 嘅咖啡☕️.💚 開心果修女泡芙 $68: 好似雪人⛄️一樣嘅造型,非常可愛,以大小泡芙做成,上面嘅小泡芙內餡係原味奶油,而下面嘅大泡芙就用上開心果奶油,開心果味濃郁,泡芙好鬆脆,必試‼️.🍰 芒果乳酪馬斯卡邦鮮奶油蛋糕 $60: 季節限定蛋糕~ 有一層厚厚嘅芒果肉🥭,用上芒果乳酪mascarpone cream,較輕盈,唔會好膩😍.🍵 Matcha Latte $50
📍九龍城龍崗道20號地舖

Matcha Latte
芒果乳酪馬斯卡邦鮮奶油蛋糕
Matcha Latte
2022-07-09 76 瀏覽
跟客人閒聊下才知道這裡有家新開的小店可能是因為這裡總有很多車停泊把那麼濶大的門口也遮掩著也可能只是因為在下不大注意身邊事物今天襯著早上有閒下的時間決定光顧一次店面開明清透店內裝潢雅致舒揚以深褐色與白色做配搭加插一點的乾花兒裝飾廚房水吧則用了灰色長磗和諧又淡然的感覺餐牌的封面沒有任何圖案或文字這也是特別的一點不過純紙製作似乎需消耗量也滿大的Pesto Chicken Breast $98火箭菜淋上了點點欖欖油和點點的意大利蕃茄乾火箭菜的味道能完全發揮輕輕沾上蕃茄的清甜三文治的餡也真超多 而且厚實讓在下有分層吃的衝動麵包烤得外脆中間軟屬香草醬味突出雞肉則比較散 軟 沒有足夠的肉感下層就是紫洋蔥 蕃茄和生菜整體而言比較清淡自然沒有額外調味是最吸引在下的地方早餐而言是個絕健康選擇店裡人氣也似乎不差一小時裡就有八枱客人看看時間 那麼快便一小時難得偷閒的在下還是不足夠時間讓我好好亨受早餐唯有留下次再點其他來試吧
跟客人閒聊下才知道這裡有家新開的小店

難得偷閒的在下
還是不足夠時間讓我好好亨受早餐
唯有留下次再點其他來試吧
2022-07-07 51 瀏覽
Cute CAFE with very nice decor. The servers are very pleasant and the atmosphere is very relaxed. Was not a very busy at this time of day (around noon). The food and drink tasted very nice
2022-07-07
2022-07-02 65 瀏覽
▴ 𝙽𝚎𝚠 𝙲𝚊𝚏𝚎 ▴奶油色系店面的𝚌𝚊𝚏𝚎內裡是木系傢俬內外擁有不同風格▪︎ 𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘 𝚂𝚑𝚊𝚔𝚜𝚑𝚞𝚔𝚊很少見𝚌𝚊𝚏𝚎有𝚂𝚑𝚊𝚔𝚜𝚑𝚞𝚔𝚊醬汁很濃郁配有一點辣, 很惹味不過麵包只有四片吃完醬汁還剩很多好像有點浪費和可惜▪︎ 𝚁𝚎𝚕𝚒𝚐𝚒𝚎𝚞𝚜𝚎 𝚊 𝚕𝚊 𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚎甜品選了招牌甜品修女泡芙泡芙外層好鬆脆配上濃郁的開心果忌廉果然很不錯▪︎ 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎飲品當然是𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎吧
▴ 𝙽𝚎𝚠 𝙲𝚊𝚏𝚎 ▴
奶油色系店面的𝚌𝚊𝚏𝚎
內裡是木系傢俬
內外擁有不同風格

▪︎ 𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘 𝚂𝚑𝚊𝚔𝚜𝚑𝚞𝚔𝚊
很少見𝚌𝚊𝚏𝚎有𝚂𝚑𝚊𝚔𝚜𝚑𝚞𝚔𝚊
醬汁很濃郁配有一點辣, 很惹味
不過麵包只有四片

配上濃郁的開心果忌廉
果然很不錯

▪︎ 𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
飲品當然是𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎吧
$150 (早餐)
2022-06-30 72 瀏覽
九龍城呢間新cafe Yoi30/5先開始試業我一睇到其他foodie ig介紹立刻bookmark左.ᐟ因為佢主打bakery 兼所有包點自家製特別係佢個religieuse靚到呢 仲要開心果味(๑•́ ₃ •̀๑)原本想同男朋友weekend去但我等唔切趁假期前既平日去一試究竟點知又等電話叉電又㩒錢咁落單既時候眼白白睇住最後一件泡芙出餐( ´༎ຶㅂ༎ຶ`)然後廚房都last order左咁就叫左件banana bread同espresso tonic做tea啦件banana bread一放低有陣堅果/焦糖既香氣~味道好天然 仲食到香蕉蓉質地都夠濕潤而且鬆軟翻焗到個面有小小香口咁好食喎 真心有驚喜⸜ ෆ ⸝‍Espresso tonic佢都有兩款啡底可以揀我揀左熟悉既Ethiopia 帶小小果酸味Tonic比例ok 好易入口唔甘心既我已經約左朋友下星期再去啦|ω・)✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
九龍城呢間新cafe Yoi30/5先開始試業
因為佢主打bakery 兼所有包點自家製
原本想同男朋友weekend去
但我等唔切
趁假期前既平日去一試究竟
點知又等電話叉電又㩒錢咁
落單既時候眼白白睇住最後一件泡芙出餐( ´༎ຶㅂ༎ຶ`)
然後廚房都last order左

件banana bread一放低有陣堅果/焦糖既香氣~
味道好天然 仲食到香蕉蓉
質地都夠濕潤而且鬆軟
翻焗到個面有小小香口咁
好食喎 真心有驚喜⸜ ෆ ⸝‍
Espresso tonic佢都有兩款啡底可以揀
我揀左熟悉既Ethiopia 帶小小果酸味
Tonic比例ok 好易入口

唔甘心既我已經約左朋友下星期再去啦|ω・)
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Banana  Bread
2022-06-30 74 瀏覽
事隔一星期約左朋友二訪 @yoicoffeebakery (⊃•̀ω•́)⊃平日晏晝唔洗排隊 但都慢慢坐滿哂而openrice仲係未搵到佢IG location tag都未有今次目標當然係開心果修女泡芙.ᐟ.ᐟ.ᐟ知道佢放耐左會口感唔同所以食完正餐先叫佢上影相都超快手影完就開動我同朋友一路篤佢一路驚呼 嘩 好脆(´∇`)真心 當年同朋友係法國留學會去巴黎隊甜品唔食正餐但都無食到過咁鬆脆口感既choux pastry( ᵒ̴̶̷᷄꒳ᵒ̴̶̷᷅ )開心果cream都好滑好好吃仲有伴碟小小開心果粒添加口感都好夾而且的確食食下佢口感會慢慢變到無咁脆佢外表真係超級可愛但影相影幾張好食啦.ᐟ‪‪‬另外叫左shakshuka配focaccia同pulled pork burgerShakshuka酸度比較高Focaccia烘脆左表面包體都仲軟熟 係個好好既載體不過我覺得可以再厚多小小Puller pork burger既豬肉份量十分慷慨肉質好彩唔乾柴調味比我想像中輕口味我最欣賞係佢個homemade yuzu aioli sauce好好食既mayo 勁快點哂( •᷄⌓•᷅ )野飲今次叫左single origin choc
平日晏晝唔洗排隊 但都慢慢坐滿哂
而openrice仲係未搵到佢
IG location tag都未有

今次目標當然係開心果修女泡芙.ᐟ.ᐟ.ᐟ
知道佢放耐左會口感唔同
所以食完正餐先叫佢上
影相都超快手影完就開動
我同朋友一路篤佢一路驚呼 嘩 好脆(´∇`)
真心 當年同朋友係法國留學會去巴黎隊甜品唔食正餐
不過我覺得可以再厚多小小
Puller pork burger既豬肉份量十分慷慨
肉質好彩唔乾柴
調味比我想像中輕口味
好好食既mayo 勁快點哂( •᷄⌓•᷅ )
野飲今次叫左single origin chocolate
係黎自Nicaragua 75%
夠濃得黎唔漏
我會為左個泡芙再訪架(*•̀ᴗ•́*)و ̑̑

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Follow @lastbitematters for more
2022-06-23 623 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5九龍城部分地區即將重建,但出乎意料竟越來越多新式cafe開業,那種新舊交錯,懷舊與前衛的突兀對比,叫人又愛又恨~ 那天,天色灰暗,為避雨也好,為偷偷爭取ME time也好,就這樣閃進一家初開業的簡約清新cafe - Yoi Coffee Bakery。上網一查,連Openrice都未見蹤影的小店,卻擁有一款很多正評的甜品,我這個甜品之后當然要一試咯!💋 開心果修女泡芙 ($68)因為之前自己曾試做忌廉泡芙,失敗後第二次才勉強成功,所以很明白做泡芙的難度!🥹 這個外型像極雪人的泡芙,可愛不在話下,泡芙做得相當出色,鬆脆度十足;頂層內部是淡忌廉餡,質感既滑溜又輕盈,而下層則是重頭戲開心果醬,餡料豐滿,果仁味超香濃,質感軟滑順口,甜度剛剛好,是出色之作,果然不負所望!👍🏻 (聽聞其芒果乳酪蛋糕同樣出色,又給我再造訪的機會吧!)💋 日本金香煎茶 ($50)身體有點抱恙,就來杯熱茶吧!🍵 甘香煎茶底蘊裡就是綠茶,未到更甘醇可口,茶敘也相當花心思,只是略嫌價錢稍貴。✨ 整
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 開心果修女泡芙 ($68)

💋 日本金香煎茶 ($50)

✨ 整體:九龍城簡約清新cafe ✨
✅ 「屯馬開通真的很興奮」,交通方便
甜品質素高
❎ 餐牌款式比較簡單,只有少量包點和甜品,飲品選擇也不多
2022-06-15
2022-06-22 112 瀏覽
鵝黃色調配上深色木系家具,YOI Coffee & Bakery 選用來自澳洲的 Dukes Coffee,以單品咖啡豆 (如今次提供的洪都拉斯及埃塞俄比亞) 製作各種咖啡飲品,更有多款用上自家製麵包的主食及甜品。北非沙卡蔬卡番茄味濃郁,加入炒蔬菜及西班牙辣肉香腸增添口感及肉香,再配上烤得香脆的意大利香草麵包及太陽蛋。大食量如我亦感到滿足,待下次再來可嘗試非常受歡迎的甜品泡芙。YOI Coffee & Bakery, the latest cafe in Kowloon City, not only uses single origin coffee beans to make a variety of espresso beverages, but also highlights its 100% housemade bakery and pastry with a menu of main dishes featuring these. Chorizo Shakshuka is rich in tomato flavor, adding sautéed vegetables and
北非沙卡蔬卡
YOI Coffee & Bakery, the latest cafe in Kowloon City, not only uses single origin coffee beans to make a variety of espresso beverages, but also highlights its 100% housemade bakery and pastry with a menu of main dishes featuring these. Chorizo Shakshuka is rich in tomato flavor, adding sautéed vegetables and Spanish chorizo, which is perfect to enjoy with their housemade focaccia which serves together.
北非沙卡蔬卡