來到銅鑼灣只想放鬆心情,隨便逛逛,然後找間café坐並順道閒聊。銅鑼灣的隱世café 多,隱世的樓上café 就更多。芝士肉醬意粉.HK$108看似普通不過的肉醬意粉,其實肉醬多又夠濃味,仲可以食到肉粒同好rich 既蕃茄醬,撈均成碟意粉都幾惹味。千島海鮮pizza.HK$78一開四的海鮮pizza,餡料好足,有蟹柳、帶子、蜆肉、魷魚同埋紅黃椒,咬落好有口感,而且酸酸甜甜既千島醬令人好開胃。Pizza 又點少得個餅底,雖然唔係我最鍾意既薄批,但呢個用咗麵包底,食落都幾飽肚,還好係兩個人share。炸雞槌.HK$58 小食好多人都推介黑松露薯條,反而炸雞槌就小人介紹。雞槌就一籃五件,小食黎講就岩岩好,可惜既係冇跟任何dressing,如果有mayonnaise 就更加好。Strawberry Soda.HK$48炎熱夏天飲返杯strawberry soda,簡直就透心涼。Strawberry soda 甜甜的,輕輕搞一搞就由透明變淺紅色,同樣建議soda 加果肉,口感都會唔錯。值得再來,是因為我喜歡這兒的寧靜、環境與氣氛。

芝士肉醬意粉.HK$108

千島海鮮pizza.HK$78

炸雞槌.HK$58

Strawberry Soda.HK$48

值得再來,是因為我喜歡這兒的寧靜、環境與氣氛。
2020-05-14 1337 瀏覽
這間樓上 Cafe我們一直都很想嚐試了,可惜由於上次忘記了訂座,所以最終只好和它擦身而過幸好今天我又來到銅鑼灣覆診,另外亦事先訂了座,所以今天終於可以來到這裡品嚐美食了由於之前已在Open Rice關注了這間餐廳,所以知道餐廳有幾款人氣的菜式,可惜當中最熱門的原個蟹肉牛油果漢堡已經售罄了,我們只好退而求其次點了另外幾款人氣菜式,分別是一份咸食和兩份甜品No.1【肉醬煎蛋牛肉漢堡】$98由於男友對吃飯很有次序要求,一定要先吃咸食,才吃甜品,所以我便點了這份獨特的肉醬漢堡給他品嚐一下可惜的是,雖然這份漢堡的設計極具創意,但是整體的味道卻只是一般而已即使牛肉是即叫即煎,但是肉質卻依然相當粗糙,不單止缺乏濃濃的肉汁,更欠缺濃郁的牛肉氣息,淡而無味的,簡直味如雞肋,讓人難以下嚥,囓蘗吞針幸好的是,由於煎蛋的熟度控制得剛剛好,所以蛋黃還是流心的狀態,每一口都充滿著香濃的雞蛋香氣,咸咸的,香香的最後再配上惹味香濃的肉醬,口感立即變得豐富而飽滿,雞蛋,肉醬,牛肉混合後的濃濃氣息迴旋在口中, 蛋香四溢,香飄十里,讓人唇齒生香,吮指回味No.2【法式多士】$78品嚐完男友的咸食之後,現在是時候品嚐我期待而

No.1【肉醬煎蛋牛肉漢堡】$98

No.2【法式多士】$78
法式多士
品嚐完男友的咸食之後,現在是時候品嚐我期待而久的甜品了,原以為它只是純粹為「打卡」而設的食物,想不到它的味道竟然相當有驚喜!

法式多士
由於多士是即煎的,所以外皮是完美的微微焦香金黃色,味道則十分香脆可口,而內裡的質感卻非常柔軟嫩滑和軟綿綿,外脆內軟,香甜軟糯,而且滿口更充滿著淡淡的蛋香味,口感細膩之餘更相當有層次,讓人陶醉其中,念念不忘!

法式多士
最後再配上濃郁惹味的朱古力岩漿,以及甜香四溢的朱古力雪糕,多士的味道立即變得堪稱一絕,簡直完美得無懈可擊,多士的熱騰騰,雪糕的冰凍,朱古力漿的香甜,每一口都為我們帶來了冰火交溶,咸甜交織的極致享受!

No.3【芝麻心太軟】$69
芝麻心太軟
平時朱古力心太軟我們便聽得多了,難得今次看見了這份特別而且又少見的芝麻心太軟,貪新鮮的我當然立即點了一份來品嚐一下,卻想不到它竟然是全場最美味的食物,真的非常值得推薦給大家!

芝麻心太軟
心太軟的外皮非常酥脆香口,而內裡則充滿著濃濃的芝麻岩漿,當我切下去的時候,內裡的芝麻岩漿立即好像瀑布般傾巢而出,流心的效果簡直讓人嘆為觀止,是一份相當出色的心太軟!

芝麻心太軟
雖然它是一份甜品,但是芝麻的味道一點也不甜膩之餘,味道反而咸咸的,香香的,口感非常獨特,最後再配上清甜可口,甜而不膩的曲奇雪糕,味道立即更上一層樓,讓人食髓知味,鳳髓龍肝

No.4【全日早餐】$98
全日早餐
由於這間餐廳的食物味道相當不錯,所以我今天又帶朋友來到這裡再次品嚐一下,而今次我便決定嚐試它的全日早餐,想不到味道再次有驚喜

全日早餐
雞蛋的質感十分香滑柔順,入口即化,滿口都充滿著淡淡的蛋香味,香飄十里,蛋香四溢,口感細膩而延綿,最後配上多士和茄汁豆,立即讓人口舌生香,回味無窮

全日早餐
至於香腸和煙肉腸雖然口感有點油膩,但是卻充滿著濃濃的肉汁,香甜美味,肉汁四溢,而旁邊的生菜更剛好中和了它們的油膩感覺,讓人垂涎欲滴,食指大動

No.5【熱牛奶咖啡】$28
熱牛奶咖啡
全日早餐本身是包括了一杯水果茶的,可惜由於本人並不太喜歡水果茶,所以額外加$28升級了做牛奶咖啡
可惜的是,它的味道只是一般而已,重點是由於我想等待全日早餐一起拍照,但是全日早餐的上菜速度卻非常之慢,導致我的熱咖啡已經變得冷凍了,直接影響它原本的味道

熱牛奶咖啡
No.6【朱古力心太軟】$65
朱古力心太軟
自從上次品嚐過餐廳的芝麻心太軟之後,我一直對它念念不忘,剛巧朋友又非常喜歡朱古力的甜品,所以今天我們便點一份朱古力心太軟來當飯後甜品

朱古力心太軟
原本我們對它充滿著濃濃的期望,可惜「希望愈大,失望愈大」,朱古力心太軟的味道真的遜色過朱古力心太軟很多!
首先今次心太軟的流心效果十分差,完全沒有傾巢而出的震撼感

朱古力心太軟
最重要的是,由於朱古力岩漿十分黏稠,導致味道十分甜膩之餘,心太軟的口感更非常乾巴巴,甚麼朱古力的清甜,可可豆的的醇香,我們通通都嚐不到,我們滿口都只是充滿著濃濃的化學甜味,簡直是甜得嗆喉,真的讓人失望頂透

朱古力心太軟
價錢方面,肉醬煎蛋牛肉漢堡$98,法式多士$78,芝麻心太軟$69,全日早餐$98,熱牛奶咖啡$28,朱古力心太軟$65,餐廳另外設有加一服務費,午餐來說都算相當昂貴

總結來說,這間餐廳的甜品味道比咸食出色很多,特別是芝麻心太軟簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞,為這場午餐畫上一個完美的句號!
2020-04-25
  • 肉醬煎蛋牛肉漢堡
2020-04-30 942 瀏覽
銅鑼灣Sogo Thankful Week,大街小巷都是人類於是,晚飯時間走到Sogo後的唐樓三樓 - 《yolo cafe》,到鬧市中的綠洲避世文青系風格,少男少女至愛。有個露台供你們打卡 賞心悅目$58 炸雞搥 - 炸得金黃香脆,肉質軟滑,似是較熱氣,但不用六十元有六個搥,一次半次就算啦$108 芝士肉醬意粉 - 闊條麵煙韌極致,完全吸收了番茄肉醬的香味,芝士與肉醬配合得宜,份量充足$78 千島海鮮薄餅 - 一啖吃下去是千島醬的風味,配上煙韌的魷魚、細細隻的蜆、紅白條紋的蟹柳等,芝士引發香味,令人食指大動餅底亦都鬆脆,雖是簡單,也算是完美。$43 凍朱古力 - 味道似是朱古力奶,朱古力味淡淡已很滿足$48 士多啤梨梳打 - 淡淡都是果肉,值得一飲,雖然略甜

文青系風格,少男少女至愛。

有個露台供你們打卡 賞心悅目

餅底亦都鬆脆,雖是簡單,也算是完美。

$48 士多啤梨梳打 - 淡淡都是果肉,值得一飲,雖然略甜

2020-04-26
2020-04-20 669 瀏覽
嚟到環境幾好 幾舒服 無乜人 坐下睇下電腦都唔錯 不過就無得叉電個漢堡好好食 嚟到熱辣辣入面有塊好厚嘅牛肉同肉醬 仲有隻整得啱啱好嘅蛋 一拮就爆 個店員仲俾咗杯水我 服務態度都好好唯一唔好係有d位露天嘅 會有少少蚊會再嚟
嚟到環境幾好 幾舒服
無乜人 坐下睇下電腦都唔錯 不過就無得叉電
個漢堡好好食 嚟到熱辣辣
入面有塊好厚嘅牛肉同肉醬 仲有隻整得啱啱好嘅蛋 一拮就爆
個店員仲俾咗杯水我 服務態度都好好
唯一唔好係有d位露天嘅 會有少少蚊
會再嚟

銅鑼灣不少舊唐樓,有時抬頭望都見到唔少小店,好有趣 😌 尼間cafe係無意中發現,見佢有個露台位,望住香港街景真心係🐻既心水 🤩 琴日晚上就上去,雖然行樓梯係有點累,但上到去竟然安排我地坐露台位,而且唔怕落雨唔怕熱,因為佢係有大窗係度啊 🤗食物方面,佢選擇唔多,但勝在都有岩食既好西 🤤 今次order「白汁三文魚意粉」、「明太子雞翼」、「Mixed Berries Smoothie」同埋「茉莉蘋果菊花茶」。店員一早講左食物要多點時間處理,兩個人傾下計影下相望下街景就好舒服 😌 推介‼️✨ 「白汁三文魚意粉」小店手工製作闊身意粉,比出面食到既煙韌,而且白汁濃郁,眼望煙三文魚得好少,但食落去原來仲有點熟三文魚在內,好味唷 😋‼️✨ 「Mixed Berries Smoothie」意想不到咁清新清甜,大推‼️而且感覺到佢用左好多雜莓🍓,因為食到好多籽 🤤 真心為鬱悶心情解放了不少‼️✨環境裝飾簡單但有心思,真心好鍾意露台位,望住街景,煩惱放下唷‼️價錢‼️「白汁三文魚意粉」$128「明太子雞翼」$68「Mixed Berries Smoothie」$58「茉莉蘋果菊花茶」$52

推介‼️

「茉莉蘋果菊花茶」$52

• 白汁三文魚意粉
  • Mixed Berries Smoothie
2020-03-10 529 瀏覽
#黑芝麻心太軟♠️ 心太軟外皮焗得香脆❤️流心亦非常幼滑平時食嘢鍾意芝麻味嘅人一定會愛死佢🐻甜品師傅喺心太軟同雪糕嘅底部鋪咗層oreo曲奇碎,令到成個甜品嘅層次口感大增💕今次熊小編就配咗朱古力味雪糕🍫入面仲有choco-chip朱古力味濃郁又唔會太膩另外仲有曲奇🍪同芒果味🍋-#夏威夷披薩🍕沿用新鮮番茄製作而成🍅新鮮蕃茄味超級濃郁!!! 所以會係偏酸帶甜仲隱約見到新鮮蕃茄裏頭嘅籽🍅🍅 仲有切片嘅菠蘿+火腿+經烘焗既車厘茄令原本好普通而且一定唔會叫嘅夏威夷pizza變得yummy yummy😋-#明太子雞翼🐓🐔 外皮煎至金黃色,而且望落脹卜卜已經知道入面非常肥美同多餡料🐣結果冇令我失望 好多明太子呀!!💡☀️👶🏻講完🤣🤣🤣-#雜莓果昔🍓Mixed Berries Smoothie用左草莓、藍莓同紅莓🍓🍇🍒飲落食到好多莓果嘅籽,相信係新鮮即製!不過就稍微有d太甜🙈可能為左中和d莓類本身既酸所以重手左dd不過嗜甜人士就無問題啦😋😋Btw佢d Cream既細紋好靚🤣(🐻睇開小熊來了既人都知我特別多廢話✌🏻)-#餐廳環境主要行小清新文青風,牆上貼咗好多唔同嘅森系貼紙,有d QQ小盆栽🌱除咗有街景玻璃窗露
#黑芝麻心太軟

#夏威夷披薩🍕
沿用新鮮番茄製作而成🍅
新鮮蕃茄味超級濃郁!!! 所以會係偏酸帶甜
#明太子雞翼🐓🐔
 外皮煎至金黃色,而且望落脹卜卜
已經知道入面非常肥美同多餡料🐣
結果冇令我失望 好多明太子呀!!💡☀️👶🏻
講完🤣🤣🤣
#雜莓果昔🍓Mixed Berries Smoothie
用左草莓、藍莓同紅莓🍓🍇🍒
飲落食到好多莓果嘅籽,相信係新鮮即製!
不過就稍微有d太甜🙈
可能為左中和d莓類本身既酸所以重手左dd
不過嗜甜人士就無問題啦😋😋
Btw佢d Cream既細紋好靚🤣
(🐻睇開小熊來了既人都知我特別多廢話✌🏻)
#餐廳環境
除咗有街景玻璃窗露台(居然有冷氣)
佢仲有個藤製千秋,可以比你搖搖搖🤣
(講笑咋唔知會唔會斷😛影相好啦)
仲有好多位無限打卡影文青相✨
2019-12-25 790 瀏覽
Lunchtime想揾個靜啲既位置食飯傾偈,竟然揾到呢間小店,地方唔大但裝飾有心思,行文清少女風,有個望街既位不過今日坐左裡面。Lunch set$68-98包一杯飲品,我無叫lunch set但同事請左杯飲品比我,好香果香味,唔錯!我同另外位同事叫左一個「千島海鮮薄餅」($78)及一個「白汁三文魚意粉」( $128),兩個都好食喎,pizza脆脆地,有墨魚、八爪魚和蝦等配料,千島醬也好味。意粉軟硬適中,三文魚份量正常,白汁都好味。留意小店在唐樓上,無電梯要行幾層樓梯。可能因為位置問題所以人流唔多,可以舒服傾偈坐下。

果茶

千島海鮮薄餅
白汁三文魚意粉

果茶
千島海鮮薄餅
2019-10-21 1226 瀏覽
係銅鑼灣位置從高望落去既情況真係好舒服環境寧靜係個休息好地方野食都唔錯,不過一心想試牛油果漢堡但因為牛油果近期未如理想,所以無得食😭不過唔緊要,唯有試下其他,最後叫左個肉醬牛肉漢堡,好彩都無失望份量剛好haha,我食我哂,味道都唔錯牛肉幾有口感的最近香港都好亂,但係總要告知是要生活的最後安靜地睇左本書順便介紹埋比大家人要走得愈遠才會對生命有所體悟,國家要看得愈多才會認識世界在感到厭倦與痛苦的城市裡保有樂觀,不輕言放棄與投降,同樣能獲取生命力量。<<給回來的旅行者>>
係銅鑼灣位置從高望落去既情況真係好舒服
環境寧靜係個休息好地方
份量剛好haha,我食我哂,味道都唔錯
牛肉幾有口感的
最近香港都好亂,但係總要告知是要生活的
最後安靜地睇左本書
順便介紹埋比大家

人要走得愈遠才會對生命有所體悟,
國家要看得愈多才會認識世界
在感到厭倦與痛苦的城市裡保有樂觀,
不輕言放棄與投降,同樣能獲取生命力量。
<<給回來的旅行者>>
2019-10-21
  • 肉醬牛肉漢堡
2019-10-06 895 瀏覽
成日都好鍾意係銅記發掘下d小店,第一支持下佢地,第二試下其他廚師既手勢今次揀左呢間Yolo Cafe,係Sogo後面,佢個位係幾難搵,望住燕窩隻字就會搵到入口,之後爬幾層樓梯就到!今次叫左個黑松露雜菌意粉,好好食啊!佢係我至愛既creamy 白汁,奶味好夠!但慘就慘在一舊肉都無,唔夠Protein!!!咁跟餐有杯水果茶,幾正,唔會太甜,我最驚d好甜既飲品!!想留返d卡路里quota比食物!!大家尼試下,我幾推薦!

這間在網上找到的樓上Cafe,行街經過應該也很難發現。因為拿著地址找的我來到也稍微迷茫了好一陣子 ... 樓梯口找不到Cafe的名字,是看到別的海報上那地址才確認不過上了一層就看到店的提示~就安心走上3樓囉!很喜歡這家店的露台位,能看到人來人往的街景。而且特別在於是有冷氣 x 自成一角的位置,很適合和朋友聊天。讓人較為糾結的是 ... 食物選擇實在不多 ...最後我選了 - All Day Breakfast ($98)炒蛋很嫩滑,可以放到多士上一起吃更滋味!美式腸外層帶脆且甜甜的 ✧(•̀ω•́ ) 另外還有茄汁豆和沙律。小食點了 - 明太子雞翼 ($68/4隻)上桌時還是熱辣辣~除了雞翼尖外是無骨的!雞肉入口嫩滑且有蜜糖的味道,再加上內餡的明太子更為惹味。飲品則是 - Cappuccino ($40)濃厚的咖啡味道,晚上用來提神~繼續工作的好物
這間在網上找到的樓上Cafe,行街經過應該也很難發現。
因為拿著地址找的我來到也稍微迷茫了好一陣子 ...
樓梯口找不到Cafe的名字,是看到別的海報上那地址才確認
不過上了一層就看到店的提示~就安心走上3樓囉!
很喜歡這家店的露台位,能看到人來人往的街景。
讓人較為糾結的是 ... 食物選擇實在不多 ...
炒蛋很嫩滑,可以放到多士上一起吃更滋味!
All Day Breakfast
小食點了 - 明太子雞翼 ($68/4隻)
上桌時還是熱辣辣~除了雞翼尖外是無骨的!
雞肉入口嫩滑且有蜜糖的味道,再加上內餡的明太子更為惹味。
明太子雞翼 (4隻)
飲品則是 - Cappuccino ($40)
濃厚的咖啡味道,晚上用來提神~繼續工作的好物
Cappuccino
2019-09-12
明太子雞翼 (4隻)
2019-09-14 904 瀏覽
同朋友慶祝食生日飯,整體食物味道正常較為出色都是它的手工意粉,有咬口晚上由露台望出去的銅鑼灣街景,非常舒適,適合吹水聊天如果真係要挑剔,就係小店位處3樓的唐樓,沒有升降機直達;這並不適合有腳患或需要坐輪椅的人士,到小店用餐
同朋友慶祝食生日飯,整體食物味道正常

較為出色都是它的手工意粉,有咬口

晚上由露台望出去的銅鑼灣街景,非常舒適,適合吹水聊天

2019-09-11
慶祝紀念
生日
2019-09-09 634 瀏覽
對依間咖啡店原本抱好大期望Pasta同pizza不過不失個all day breakfast份量少又簡單,同價錢不成正比心太軟做得幾好的店員nice, 地方好靚好有心思但係一間cafe最重要嘅咖啡完全睇得出你地有幾重視食物嘅品質Capsule嘅質素($3.5)收我$35仲要個拉花拉衰咗我寧願你一係攪勻佢,一係做過杯。做咖啡咁唔認真⋯就算環境幾靚都再幫襯唔落⋯友人叫咗杯latte,拉花係一樣的⋯⋯而且好苦,好似落咗兩shot capsule咁⋯⋯間餐廳係裝修得好靚希望你地用心經營加油~~~
對依間咖啡店原本抱好大期望
Pasta同pizza不過不失
心太軟做得幾好的
店員nice, 地方好靚好有心思
但係一間cafe最重要嘅咖啡
完全睇得出你地有幾重視食物嘅品質
Capsule嘅質素($3.5)收我$35
仲要個拉花拉衰咗
我寧願你一係攪勻佢,一係做過杯。
做咖啡咁唔認真⋯就算環境幾靚都再幫襯唔落⋯
間餐廳係裝修得好靚
希望你地用心經營
加油~~~

• 心太軟
2019-07-25 1273 瀏覽
平時都中意試下樓上鋪既餐廳,通常有驚喜。今次係ig睇到銅鑼灣開左間新野,去開嗰頭就一於試下佢,一試有驚喜。店內既環境舒服,唔會話好逼咁,一望出窗外竟然有大廈遮住,冇壓迫感,係附近行到攰,嚟坐下飲杯咖啡都唔錯係呢頭竟然仲有呢個價錢既西餐,好抵食見個餐牌有手工意粉,就一於試試佢,意粉偏闊,口感幾煙韌,唔會話一pat野咁,加上肉醬既香味,食落比平時食既普通意粉有口感得多!另外,仲試左個雞鎚,唔會太油膩,食落香口,幾好食。野飲方面,有梳打、咖啡,今次叫左杯latte,咖啡味好香濃,但又唔會有苦澀味。

係呢頭竟然仲有呢個價錢既西餐,好抵食

另外,仲試左個雞鎚,唔會太油膩,食落香口,幾好食。
2019-07-11
午餐
2019-07-25 757 瀏覽
同朋友係銅鑼灣食完飯想搵間cafe坐下傾偈抬頭睇下見到樓上舖玻璃咩裝飾都無淨係有張紙寫住YOLO cafe😂我哋覺得好得意,想睇下間cafe到底係點。上到去老闆先同我哋講開咗冇耐好好奇問我哋點解會搵到😂環境係好乾淨嘅木質同白色😍店員好friendly成個環境好舒服一定要多多支持本地cafe🥤每個細節都睇得出好畀心機坐坐下聞到勁香,差啲又食多次嘢😝叫咗signature嘅lychee Soda🍸Soda中和咗荔枝嘅甜,fresh哂🥰
同朋友係銅鑼灣食完飯想搵間cafe坐下傾偈
抬頭睇下見到樓上舖玻璃咩裝飾都無
淨係有張紙寫住YOLO cafe😂
我哋覺得好得意,想睇下間cafe到底係點。

上到去老闆先同我哋講開咗冇耐
好好奇問我哋點解會搵到😂
環境係好乾淨嘅木質同白色😍
店員好friendly成個環境好舒服

一定要多多支持本地cafe🥤
每個細節都睇得出好畀心機
坐坐下聞到勁香,差啲又食多次嘢😝

Lychee  Soda

叫咗signature嘅lychee Soda🍸
Soda中和咗荔枝嘅甜,fresh哂🥰
2019-07-19
Lychee  Soda
12:30食lunch唔知食咩好,係ig睇到呢間cafe所以就同朋友決定黎呢度食。一上到cafe覺得環境好舒服,雖然空間唔算大,但好整齊,而且有乾花做裝飾、吊椅、單車裝飾等...好岩影文青相😍呢度提供set lunch menu,都好多款揀,而且價錢合理。我地叫左黑松露雜菌意粉同埋烏冬定食。黑松露意粉好香,麵質適中好入味,份量都好多。老闆話另外可以加錢轉手工麵,會更加好味同入味,下次一定要試😋烏冬定食更加係意料之外既好食,我朋友鐘意食較硬身既麵,佢覺得麵質好「煙韌」好岩佢口味,值得一讚個糖心蛋同薯餅,都做得好出色。食完後,老闆都好細心問我地有咩意見,原來呢間cafe係三位後生女仔開既,新開左一個星期度,所以佢地都想知有咩可以做得更好。我覺得佢地好nice都表示如果有唔滿意既地方都可以講,無所謂既因為佢地都係第一次,想做得更好!嘩真係好感動,佢地咁細個創業已經唔容易,而且對食物質素同服務都有要求,好值得鼓勵👏🏻👏🏻👏🏻我同朋友都食得好開心,好多謝你地!希望你地生意越黎越好!加油呀💪🏻
我地叫左黑松露雜菌意粉同埋烏冬定食。
2019-07-15
  • 黑松露雜菌意粉