餐廳: 汀角路茶座
資訊:

2023-07-13 333 瀏覽
星期日食個下午茶餐,場景全日落大雨都冇乜客人。問有冇下午茶,才拎餐牌出嚟,唔問咪要食正價餐?叫咗叉燒腸仔公仔麵+冷奶茶。承惠$50。真係冇諗過大排檔格局茶餐廳要咁貴。大尾篤又唔係隔涉山長水遠?如果門口有價錢牌,我寧願去隔離食泰國嘢,反正食公仔麵都咁貴。食物都老實講唔係好食,界乎普通<->難食。凍奶茶冇甜味,好似冇落到糖水咁。腸仔正常,公仔麵係cheap麵,麵質唔好食(大光麵就好食啦),叉燒好似D炒飯叉燒粒咁大細不一。真係可一不可再吖。餐廳似係家庭式經營,幾個人座埋一邊傾偈講粗口。一係出外面煲煙。冇客,都要等10-15分鐘先煮到碗面出嚟。其他食評都有提及:真係唔優做咁,員工對食客黑口黑面,講嘢粗聲粗氣,打開門口賺人錢做生意都亳無禮貌可言。(之但係咁,我留意到佢對認識/幫襯開既街坊,態度好好多,起碼會講多句,及笑。)呢間嘢都唔當客係客既,你估你係佐敦澳牛咩?起碼澳牛個餐都煮得好食吖,入去被受氣都係自願吖嘛!
星期日食個下午茶餐,場景全日落大雨都冇乜客人。
問有冇下午茶,才拎餐牌出嚟,唔問咪要食正價餐?
叫咗叉燒腸仔公仔麵+冷奶茶。承惠$50。
真係冇諗過大排檔格局茶餐廳要咁貴。
真係可一不可再吖。
呢間嘢都唔當客係客既,你估你係佐敦澳牛咩?
起碼澳牛個餐都煮得好食吖,入去被受氣都係自願吖嘛!
題外話/補充資料: 帶細路入去食飯真係要考慮下,D街坊食客大大聲講粗口,佢自己枱都男人女人小學生手抱嬰兒飲緊奶都有,粗口爛舌到不勘。 "仲要座係細路旁大談啊邊個邉個叫雞去滾,去去去... 咪又係一個窿,最緊要洗乾淨D...... " 聽郅我眼都突,好一堂性開放性教育堂。 食客又粗口爛舌,員工又粗口爛舌。大大聲談論問候母親等等,不能盡述。 小心教壞細路。
2023-07-02
今早帶同小狗在新娘潭行山後,在汀角路附近搵嘢食早餐,見呢間有戶外座位,歡迎帶狗。於戶外找到吉枱,完全無人招呼,夥計態度散漫,愛理不理,鬧神鬧鬼。環境衛生欠佳,食物質素一般,又貴又唔好食。戶外座位遮光不足,太陽曝曬。最後自己入去攞咗中式點心,燒賣用雪藏肉,雪氣味都未過,粉果餡真係好似一舊粉,排骨真係得舊骨。除咗叫做戶外可以帶狗,真係一無是處。最難頂係其中一個阿姐,黑口黑面,不斷與客人嗌交,其實做得咁唔開心,不如唔好做。
2022-11-13
2022-09-26 401 瀏覽
次次去都食,不過原來無常餐無快餐,食物全部係要單點,由於呢頭無乜選擇,食飯時間有d餓,所以都5計較咁多。五香肉丁面35丁量不弱,面食不一早煮定,都5係淋,成會紅色有微辣,索價合理。乾炒牛河50牛肉唔少,入味,唔靭,河粉色水靚,成碟唔太咸,也唔是好油,唔會食到成咀油。咸魚肉粒炒飯48大家都話雖然雪藏雞但都唔少份量,好少咸魚,什豆炒,顏色不差,但相比河粉,有d普通,所以無點食。檸茶17無得跟lunch平d飲,感到都唔平,但天時暑熱,硬食,凍飲係必須的。有大風扇吹室外座位,我就都還好,另一半食到好大汗,攪唔掂。

五香肉丁面35

乾炒牛河50

咸魚肉粒炒飯48

檸茶17

有大風扇吹室外座位,我就都還好,另一半食到好大汗,攪唔掂。

2022-08-30 282 瀏覽
食物完全冇心機煮咁,自己煮既公仔麵都好過佢。D湯完全冇味道,公仔麵煮到淋曬發曬漲。另外d炒粉麵飯好似做到兩餸飯咁,一早整定好曬。職員服務態度又差,唔會再有下次。寧願餓住返出市區食都唔會幫襯。唔明點解咁嘅質素都仲可以有人幫襯。
食物完全冇心機煮咁,自己煮既公仔麵都好過佢。
寧願餓住返出市區食都唔會幫襯。
唔明點解咁嘅質素都仲可以有人幫襯。
2022-08-29
2021-09-18 732 瀏覽
同小朋友去大尾篤諗住開開心心,諗住食完野先玩。見周圍都係泰式野唔岩小朋友食,就揀左呢間咁既野。本身都唔會寫食評既人,但係今次實在想叫大家小心選擇,就算入左舖唔對路都一定要走!首先,衛生環境仲差到無得再差。張餐牌同食具污糟不特止,係門口張枱坐低落左單先發現張吉既大圓枱十幾隻大烏蠅飛黎飛去。一兩隻都算, 點知成十幾隻!一路食個頭上面d麻雀烏蠅係咁飛,就咁睇完全見唔到間餐廳放烏蠅紙!其次,食物連普通茶餐廳都不如。我地兩大兩小去,諗住都叫左野拿拿林食完就去玩。黎到個豬排面執豬扒係凍既都算,個餐旦治好多黑色點點好明顯明知之前煮燶底都唔洗!其三,我地一大一小當晚返到去發燒兼肚痾!另外2人咩事都無,問番我地當日樣樣野都有share,唯獨呢間野個餐旦治得我同個細既有食!極度懷疑!!!大人都算小朋友發燒痾左左4-5日真係嬲到震!!!疫情期間,呢間野只係識做門面野叫你量下體溫有鬼用? 毫無衛生常識!執左佢啦唔該!唔好再害人喇!

執左佢啦唔該!唔好再害人喇!
Mr.
2021-07-02 394 瀏覽
Food is not particularly good and service is poor. Their waitress have very bad attitude to customer. We took a seat outdoor. I ordered a beer of a particular brand which is on the menu. It is fine that they are out of stock.  When I ask what brand is available, the waitress reply in a very impatient tone, you go inside to find out. I was shock on her response. The situation spoiled our appetite. We ordered some snack and leave once we finish.
2021-07-02
2020-07-13 858 瀏覽
星期日揸車入來,雖然疫情嚴重,但是停車場都滿曬,好彩等一陣都有位,第一次入來食嘢,以往太多人了,根本都唔敢來,第一次試就揀咗汀角路茶座,乜餐都冇,得一個散叫餐牌,還好價錢尚算公道,兩個人餓底咁叫咗3樣嘢:XO醬叉燒炒公仔麵$68:有鑊氣、叉燒算多、XO醬味唔算突出、辣味我覺得來自辣椒、份量夠、而且唔油,算唔錯!鮮牛肉雞蛋三文治$27: 真是鮮牛肉,沒有醃製過的鹹味,雞蛋仲有蛋漿流出來,份量十足!炸雞亦(8隻)$48: 本來呢個係沖住價錢抵食而叫,怎知道喜出望外,太好食啦,係椒鹽雞亦吖,食得出係即炸,入口鬆脆,不是那種乾爭爭的油渣,椒鹽唔鹹,與雞肉非常對味,肥仔食到唔停口,一口氣就幹掉4隻了!菠蘿冰$25: 用新鮮🍍真是好有心,顏色很白,竟然唔酸,小小甜!見到隔離台叫炒貴刁($50),堆到幾寸高,看到我地O嘴,佢地三個食一碟😅,紅豆冰貌似唔錯,下次試😋
XO醬叉燒炒公仔麵
鮮牛肉雞蛋三文治
菠蘿冰+凍奶茶
2020-07-12
XO醬叉燒炒公仔麵
鮮牛肉雞蛋三文治
菠蘿冰+凍奶茶
2019-10-21 811 瀏覽
大美篤適合踩單車的地方,風景優美,沿途有很多餐廳和茶座,我們最選擇茶座,三人行,叫了3款套餐,價錢也公道,餐廳特色之處,很多小鳥飞進,真有點怕牠在我頭上大便「洋蔥豬扒」不錯 豬扒夠淋「粟米班塊」不夠熱,班塊粉多「星州炒米」夠辣,夠香

「洋蔥豬扒」不錯 豬扒夠淋

「粟米班塊」不夠熱,班塊粉多

「星州炒米」夠辣,夠香
2019-08-10 627 瀏覽
打風前夕 天氣又焗又熱 真心無乜胃口一行5人在大尾篤想搵個地方坐一坐 抖一抖 今日好多錶位 車仔有位泊而今次去汀角路茶座 因為多圓枱 又唔駛等位睇下有咩食 星期六日無下午茶餐 野飲要另外叫侍應人數唔多 相信係家族生意 (個人覺得 未經證實)餐牌同一般茶餐廳 差不多先叫杯凍飲 涼一涼西多士 新鮮熱辣 估唔到原本話無胃口嘅我都食咗幾啖 呢啲係咪就係 嘴裏說不 但身體很成實鮮牛肉蛋三文治牛肉分量足夠 加蛋汁一齊煎抖一抖 可以繼續行 難得嚟到緊係踩下單車啦 gogogo
打風前夕 天氣又焗又熱 真心無乜胃口
一行5人在大尾篤
想搵個地方坐一坐 抖一抖
今日好多錶位 車仔有位泊
而今次去汀角路茶座 因為多圓枱 又唔駛等位
睇下有咩食 星期六日無下午茶餐 野飲要另外叫
侍應人數唔多
相信係家族生意 (個人覺得 未經證實)

餐牌同一般茶餐廳 差不多

牛肉分量足夠 加蛋汁一齊煎

抖一抖 可以繼續行 難得嚟到
緊係踩下單車啦 gogogo
2019-05-16 549 瀏覽
呢日去左大尾篤踩單車,感受下大自然~有時放假黎下郊外都真係幾寫意舒服,咁岩天氣又未到好熱,真係黎得岩時候!踩到咁上下,4點左右就攰攰地想去醫下肚,不過又唔想食到咁飽,因為仲有夜晚個餐,所以入左去呢間食少少野算餐牌都有唔少選擇#腸仔雞蛋湯公仔麵雖然叫得呢個都覺得頹頹地,不過食落味道又真係麻麻地。。要35蚊真係唔多抵食。。#奶醬多士朋友就叫左個奶醬多,呢個就正常啦~不過都係為左填飽個肚~不過下次就未必會黎喇,會試下其他新野
呢日去左大尾篤踩單車,感受下大自然~
有時放假黎下郊外都真係幾寫意舒服,
咁岩天氣又未到好熱,真係黎得岩時候!

踩到咁上下,4點左右就攰攰地想去醫下肚,

餐牌都有唔少選擇

#腸仔雞蛋湯公仔麵
雖然叫得呢個都覺得頹頹地,不過食落味道又真係麻麻地。。
要35蚊真係唔多抵食。。

#奶醬多士
朋友就叫左個奶醬多,呢個就正常啦~
奶醬多士

不過都係為左填飽個肚~
不過下次就未必會黎喇,會試下其他新野
2019-05-01
2019-01-22 459 瀏覽
由04年開始經常參加車會聚會。熱點大多是鹿頸。所以理所當然飯堂就係附近的大尾督。先不論好唔好食。當時最小一圍。多可以多成廿人。叫小菜除平均都係廿幾蚊。碟頭飯都唔得啦!咁多年每到新年她們都有自家製年榚。無防腐劑。所以放的日子不能太耐
2018-03-17 586 瀏覽
性價比低,難食,低端。唔怕伏自己黎試,呵呵。下午、周末、蜜燒鴛鴦骨,結果是煎豬扒切開加紅辣椒炒。78蚊。白飯另加10$。水都無杯、每張大枱都無餐紙巾、衛生欠佳。懶得影相。
性價比低,難食,低端。
唔怕伏自己黎試,呵呵。
2017-12-14 510 瀏覽
玩完艇,諗住黎醫下肚,問下款麵辣唔辣,回答態度極差。點餐飲時又極其串,先是同佢講唔需要,佢回應一句「而家點埋,個餐有跟,餐牌有寫你哋又唔睇」,我唔係無錢比,但唔一定要哩刻叫埋 ,又唔係客多!老闆個女大晒咁,唔想做生意就關門啦。若果不是同行友人點了餐,早就走人幫襯其他。點了乾炒牛肉公仔面,淡而無味,炒得又唔均勻!又唔好食,又受氣,若果想同人鬧交先好幫襯!諗住食餐無要求,只係維持生命嘅飯我都唔會再入黎。忍唔住要即刻登記上黎比個負評

2017-12-14
2017-11-18 389 瀏覽
香港的單車徑以大圍至大尾督段較長較適合一天玩樂。喜愛踏單車的我,每次踏了兩個鐘單車來到大尾督時,都非常疲憊。可惜大尾督餐廳選擇不多,今次來到汀角路茶座。看看餐牌,價錢不貴,$38一個午市套餐(連汽水)。點了火腿蛋麵及菜遠班腩河。所有食物都是即叫即整,所以上桌時,仍熱,配菜份量蠻多, 班腩有7-8塊,算是抵食。餐廳坐位多,方便疲累的我休息。

餐廳坐位多,方便疲累的我休息。
火腿蛋麵
菜遠牛肉河
菜遠牛肉河
自小就知道這裡<大尾篤>,大埔~最尾~最篤的位置。以<大尾篤>來形容位置偏僻,十分貼切,故此至今仍改不了口。只是不知何時改了如此美麗的名字<大美督>。已經很久已没有到大尾篤遊玩了!相隔多年,終於重臨此地,不過就多了豆丁。那些年,一人一架單車,多麼的自由自在。當時望著有蓋的四人家庭單車,總覺得這種帳篷車很大隻。 現在變為一家三口,乘坐在這種4輪車,在車上悠閒地望著別人的單車。 五點交單車後,有點肚餓。看到這家茶餐廳,估計價格會較為實惠。店內地方寬敞,有戶內戶外座位。現在天氣秋涼,即使坐在戶內,也覺得很舒服。就座後,細看餐牌,原來周六周日是没有下午茶套餐,即是要散點。大家只想淺嚐,點了二個麵及多士飲品。豬扒湯公仔麵 厚粉豬扒没有肉味,味如嚼蠟。腸仔雞蛋湯公仔麵  荷包蛋有溏心,好正!而邪惡的香腸也很吸引。公仔麵很有麵味。奶油多 估計這是罐頭的人造牛油。光顧茶餐廳,就不能要求太多。熱奶茶嚐過較甜的奶油多後,可能影響了味蕾敏感度,感覺不到奶茶的茶香或茶味,總之唔知自己在飲什麼。今天全家到大尾篤,踏單車,呼吸新鮮空氣。最重要係:豆丁喜歡到大尾篤踏單單。
已經很久已没有到大尾篤遊玩了!
相隔多年,終於重臨此地,不過就多了豆丁。
那些年,一人一架單車,多麼的自由自在。
當時望著有蓋的四人家庭單車,總覺得這種帳篷車很大隻。
五點交單車後,有點肚餓。
看到這家茶餐廳,估計價格會較為實惠。
店內地方寬敞,有戶內戶外座位。
現在天氣秋涼,即使坐在戶內,也覺得很舒服。
大家只想淺嚐,點了二個麵及多士飲品。
豬扒湯公仔麵
厚粉豬扒没有肉味,味如嚼蠟。
腸仔雞蛋湯公仔麵
荷包蛋有溏心,好正!
而邪惡的香腸也很吸引。
公仔麵很有麵味。
奶油多
估計這是罐頭的人造牛油。
光顧茶餐廳,就不能要求太多。
熱奶茶
熱奶茶

今天全家到大尾篤,踏單車,呼吸新鮮空氣。
最重要係:豆丁喜歡到大尾篤踏單單。
2017-11-04
下午茶