餐廳: Luca
資訊:

2024-04-05 356 瀏覽
餐廳有outdoor 同 indoor 由於天色吾太好我地選擇indoor 一般都係客人帶左寵物先會選坐outdoor叫左5個set lunch lunch 有好多選擇服務員話呢個 menu 成20年都無轉過先黎左餐包同5個紅湯餐包好軟棉棉不過好油Char-Grilled New Zealand Sirloin Steak炭燒紐西蘭西冷牛扒完全睇吾出係5成熟5成熟Baked Chicken Steak with Bacon & Rosemary Gravy Sauce迷迭香煙肉汁雞扒Gourmet Pizza招牌薄餅好多人推介呢個pizza不過食落好失望佢薄批得後吾夠脆口仲要食到陣燶燶地的味道Home Made Beef Burger & Cheese手作牛肉漢堡牛肉漢堡好一般覺得自己買塊和牛整仲可能好食過佢塊漢堡係好厚身不過就食吾到牛的鮮味English Breakfast (Bacon, Egg, Sausage, Hash Brown, Mix Mushroom)英式早餐(煙肉,蛋,腸仔,焗豆,薯餅,雜菇)好無成意的all day breakfast擺盤的樣貌已經吾吸引感覺就係將
餐廳有outdoor 同 indoor

手作牛肉漢堡
牛肉漢堡好一般
覺得自己買塊和牛整仲可能好食過佢
塊漢堡係好厚身不過就食吾到牛的鮮味

英式早餐(煙肉,蛋,腸仔,焗豆,薯餅,雜菇)
好無成意的all day breakfast
擺盤的樣貌已經吾吸引
感覺就係將應該要有的野放嘛晒一碟就算

餐飲
直得一贊的只有呢杯熱啡
夠晒熱,佢地豆沖出黎個陣香味完全醒晒

2024-04-04
2024-06-13 161 瀏覽
其實這間餐廳已幫襯左超過 十幾年.    以前是常客.   覺得質數很好. 但近幾年. 每次光顧. 坦白說. 食物質數真的大不如前. 雖然LUNCH SET是抵食, 但唔係好質數今天點了兩客午餐餐前可說紅/白湯, 點了羅宋湯 - 不過不失,  還會跟上自家餐包 - 還可以, 暖/軟, 可自行配黑醋/橄欖油一起吃主菜 - 炭燒西冷牛配香辣黑椒汁 - $118  -  這個已是第二還是第三次叫. 近年內,  每次有同一感覺是,    超級 UN,   今天已點 5 成, 仍是切得很吃力, 差點要企身切吧.   吃這塊牛扒吃得身水身汗.  太辛苦. 而且好有趙頭.  絕對唔得.   雖然唔貴. 但真係唔合格. 有賣相無質數. - 香煎豬扒配蘋果燒汁 - $98 - 汁唔覺有蘋果味, 豬扒也是偏 UN, 雖然夠厚身.  一般吧餐飲:  熱咖啡, 算是正常機出水準吧. 沒有意見.餐廳服務,  在中午很有禮貎,
今天點了兩客午餐

主菜
餐飲:  熱咖啡, 算是正常機出水準吧. 沒有意見.
餐廳服務,  在中午很有禮貎,
2024-04-15 167 瀏覽
週末來大美督放空,海風都是甜甜的~踩踩小鴨子🐥太寫意了~~ 豬癮犯了很想吃脆皮豬手😋看到dp說luca的豬手特別好吃!!環境還不錯,點了一個豬手還真不錯,有處理過的紫甘藍鋪底酸酸甜甜很開胃,中間居然還有土豆泥!!!!!而且很香,我空口吃了好多!!!!豬手皮很脆,肉軟軟糯糯的,肥瘦剛好🤤會encore的程度!!!還點了個人氣的露絲瑪麗炭烤魷魚,是新鮮魷魚炭燒的,沒有多餘的調味,加檸檬汁和natural的海鹽就已足夠鮮甜,現在一邊mark字一邊吞口水🤤還有送wasabi可以點!! 職員推薦了無花果pizza雙拼啖啖肉pizza(每一口都有肉的意思)不得不說這個無花果真的太驚喜了,我本來還怕是什麼黑暗料理,看職員推薦我就決定試一試!!果然很不錯,還有西班牙🇪🇸火腿,無花果甜甜糯糯的,加上本身的香味和蔬菜清新口感也比較驚喜,搭配的超讚!💖 這家還有雞尾酒🍸點了清新的mojito和微醺的lime margarita🍹喝點小酒慢慢吃一邊慢慢聊天吹著海風,如果運氣好的話還可以看到日落,太讚了👍🏻
週末來大美督放空,海風都是甜甜的~踩踩小鴨子🐥太寫意了~~

雙拼pizza
炭燒魷魚
2024-04-13 120 瀏覽
復活節假期特登駕車來大埔,帶小狗一同吃午餐。 可以帶狗隻, 見到都有3枱携寵物。假期 人流唔多, 可能去晒大陸, 日本或其他地方旅行。午餐食物質素非常差,超級中伏。3人叫了3個午餐。1) pizza 餅薄, 餅乾咁, 沒有特別, 普通2。 牛扒飯牛扒飯還可以, 林架, 唔鞋。3。 炸魚薯條超級差, 舊炸魚又冇味又腥又硬成舊炸魚好實, 咩魚呀。午餐質素非常差。總評。午餐完全唔掂 。<晚餐試過一次好像好d.>質素唔改善, 唔會再來食。服務。ok.
假期 人流唔多, 可能去晒大陸, 日本或其他地方旅行。

午餐食物質素非常差,超級中伏。

3人叫了3個午餐。
1) pizza

餅薄, 餅乾咁, 沒有特別, 普通

2。 牛扒飯

牛扒飯還可以, 林架, 唔鞋。

3。 炸魚薯條

超級差, 舊炸魚又冇味又腥又硬
成舊炸魚好實, 咩魚呀。
午餐質素非常差。

總評。
午餐完全唔掂 。

<晚餐試過一次好像好d.>
質素唔改善, 唔會再來食。
服務。ok.
2024-01-10 372 瀏覽
以前成日黎食,但搬左屋之後冇咁就腳就好耐冇黎過,食物同以前一樣咁出色1. 芝士雞肉薄脆入邊雞肉係微辣嘅,不過接受到芝士同雞肉嘅份量啱啱好個皮好脆好好食2. 芝士焗薯條超級多芝士勁滿足出邊好少見比咁多芝士呢個份量夠晒誠意3. 炭燒牛排估唔到幾百蚊嘅牛排質素都咁好個人唔係好鍾意食炭燒 鍾意pan fry多啲不過呢個都唔錯 好juicy4. 卡邦尼意粉呢個真係超驚喜香港唔會食到咁正宗嘅carbonara一般大部分會用巴馬臣芝士不過佢地用左羊奶芝士超級超級開心冇諗過香港都有得食 真係好少地方有5. 生蠔幾大幾肥美食開野嘅可以叫幾支黎過下口癮Overall: 8.5/10環境舒適野食好食價錢合理絕對會再黎

1. 芝士雞肉薄脆
入邊雞肉係微辣嘅,不過接受到
芝士同雞肉嘅份量啱啱好

價錢合理
絕對會再黎
2023-12-22
2022-10-25 1862 瀏覽
之前只喺食過佢晚市,今日就試吓去食佢個午餐,結果令我非常失望☹️無論係食物質素定抑或服務態度完全唔掂共叫左3個午餐,$360食了個空虛😩$118 牛扒薯條 已經叫要3成熟 拿到尼得個7成左右 連少少粉紅都冇乜 同個男侍應講,佢求其話預先醃咗醃咗之後再煮,所以冇咁生。 乜原來餐廳係會用本身已熟咗牛扒去醃之後再煮?? 你老老實實答認錯我哋煮熟咗少少唔好意思咁,就算冇得換個塊比我,你肯承認個錯誤,我都會順氣啲呀,你求其講個理由嚟Hea我當我弱智?😡$98 pizza 超薄得嗰4塊,相當於出面Pizza Hut嗰啲迷你批size但係勁簿 材料得紅腸火腿、芝士、菠蘿,就冇了,食完完全好似冇食過咁。根本唔值呢個價$98 鱸魚柳 林啤啤咁,一啲口感都冇。我都已經諗唔到用咩評語尼評好 輪到服務態度,戴眼鏡紮馬尾,嗰個女啲態度真好一般,對話都已經唔係話用啲咩友善語氣答你,問攞單之類都嘴嗡噏咁樣,俾人感覺就係覺得好唔耐煩,另一個男侍應,同我地清理枱面嗰陣時,佢自己整跌咗將廁紙落地下,跟住又藐嘴又唉咁踎低翻身去執,依啲表情有冇必要做喺個客人面前? 食物未攞來,都已經好影響食慾胃口心情。再加上攞到嚟嘅食物又係

共叫左3個午餐,$360食了個空虛😩

食物未攞來,都已經好影響食慾胃口心情。
再加上攞到嚟嘅食物又係嗰啲咁嘅款⋯

成家人食完,食左一肚氣 😡
三百零蚊俾錢買難受 以後唔會再幫襯😩

2022-10-25
2022-09-03 1399 瀏覽
點了Pizza (招牌+ 菠菜芝士),蟹肉pasta,香辣雞翼, Fruit punch & chocolate milkshake.Pizza同pasta都好味,雞翼竟然是鹽焗雞味,fruit punch不錯。這裡食物是可以(雖然之後覺得十分口渴),但員工的服務態度真係要改善一下。

2022-08-30 1013 瀏覽
來大尾督遊玩,可先在巴士總站附近嘆個午餐,再進行活動!馬路一旁有十多間餐廳可選擇,有西餐,泰國菜,茶餐廳,中式,甚至印度菜都有!我今次找了間有露天茶座的西式餐廳。因下小雨,所以坐了入餐廳內進食。這裡以簡單的套餐為主,前菜可選湯或沙律,主菜有牛,豬,魚,意粉和pizza可選,最後咖啡或茶!雖然味道一般,但份量十足,價錢不貴!最難得是沒時間限制,可慢慢進食!- 羅宋湯- 雜菜沙律 - 香煎海鱸魚配薯仔黑水攬白酒汁 很多配菜有炸薯條和翠肉瓜,煎鱸魚 很大件,味比較淡,但點埋白汁食, 倍增味道。- 香煎豬扒雜菇紅酒汁 大大件豬扒,配埋紅酒汁,食得飽 飽。- 檸檬茶
- 羅宋湯
- 雜菜沙律
- 香煎海鱸魚配薯仔黑水攬白酒汁
很多配菜有炸薯條和翠肉瓜,煎鱸魚
很大件,味比較淡,但點埋白汁食,
倍增味道。
- 香煎豬扒雜菇紅酒汁
大大件豬扒,配埋紅酒汁,食得飽
飽。
- 檸檬茶
2022-05-01 1274 瀏覽
難得有晚市堂食,我與朋友到了Luca 諗住環境有啲「旅行」feel ,坐左outdoor 位置,最後好後悔。。。點了bbq chicken pizza, 串燒,魷魚,如果問我邊樣好食😅我都講唔岀。三樣感覺都好乾, 無大口大口食。去到九點幾,我哋變左包場,餐廳好環保,熄左幾支燈,再營造一個暗啲嘅環境俾我哋😅😅😅我哋都預左打包未食完的食物,但無諗過。。。咁嘅環境「召喚」左曱甴🪳岀嚟食pizza 🥺我人生最怕的生物。。。搞到我大嗌同彈起身 !隔咗2分鐘我先搵到店員,佢挺身而出殺曱甴!我印象中佢嘅說話係「死咗啦」,「食物嘢仲要唔要」、「一係買埋單」。。。。係!無道歉😒不過我地已經無胃口,都唔想再坐返係度🥺算吧啦~我今日嗱嗱臨趁我記得,寫返個食評😏提下大家小心😝不過有一樣嘢要讚,我地一坐低係outdoor , 侍應係俾支蚊怕水我哋,又有蚊香!其實係細心的☺️可能下次要多指「殺牠死」🤨
係!無道歉😒
不過我地已經無胃口,都唔想再坐返係度🥺
算吧啦~我今日嗱嗱臨趁我記得,寫返個食評😏提下大家小心😝

2022-04-25
2021-12-28 1238 瀏覽
話就近排工作壓力大,所以好想返工後同d同事食飯呻下放鬆下,所以我上司提議過黎食依間,佢前之黎食過覺得好食,好坐得好舒服,所以決定1行3人黎左依到食,因為都係想飲下酒呻下,所以我地都冇叫太多野食!本身我自己好鍾意食意大利野,之前大埔墟舊戲院有間好好食,可以執左🥲🥲串燒只係炸,完全冇燒過,我知道有d會先炸再燒,但佢就齋炸,搞到我唔知食緊咩咁個pizza就唔係好夠味,所以都麻麻地最後個海鮮盤差係最安全嘅一樣🤣後尾我上司都話差左,同佢之前依差好遠

個pizza就唔係好夠味,所以都麻麻地

最後個海鮮盤差係最安全嘅一樣🤣

後尾我上司都話差左,同佢之前依差好遠
2021-10-06 1488 瀏覽
最近天氣好好,特登約埋朋友仔入去大尾篤chill 下。 本身諗住是旦入間餐廳食飯就算,估唔到有驚喜比到。 平日黎講都算多人,要坐室外,好彩有幾部大風扇吹住,唔算熱得太難受。 Lunch set 包括餐包,餐湯同飲料,最貴都係$88,都幾抵食。 餐湯有紅湯,白湯揀,味道正常。 餐包則係自家製面包,面包軟熟,配上橄欖油同醋食,味道一流。 香煎厚豬扒配芥末籵忌廉汁($78):豬扒淋身得黎好juicy , 配上忌廉汁,好好食😋最令人驚訝既係main menu 既德國豬手,係我食過最好食既豬手,極度推介(P.S main menu 要特登搵侍應去拎,可能多數人都係叫set lunch ) 德國豬手: 外層香脆但唔會乾身,豬手肉質鮮嫩,唔會有平時食柴柴既口感。 下面既紫色酸菜更加係冇得頂, 酸酸甜甜既味道配上薯蓉,口感一流。豬手分量好大,適合幾個朋友一齊分享。

• 德國豬手
2021-09-21 1090 瀏覽
午餐Set Lunch 包餐湯、餐麵、主菜(可配飯、意粉或沙律),另外亦包飲品一杯,午餐牌上的Set lunch價錢大多是$78元,西冷排的話$107。 在大尾篤食到這樣價錢的午餐其實算是幾抵環境舒適, 有室內的冷氣位亦有室外的露天位, 一樣舒服餐具及地方亦覺得衛生可以,服務員態度友善, 整體用餐過程舒服開心西冷牛扒$108,分量不少但有點過熟, 感覺已經八成熟, 如果五成熟的話應該很不錯,而醬汁味道適中。 意粉是經醬汁烹調過的,質感 亦剛剛好, 不會太硬或太林滑嫩雞扒$78, 雞扒果然很滑嫩, 而且份量一樣是很大的 跟餐白湯一啲都冇揸流灘, 配送的麵包一點也不普通, 有點像蛋糕質感的麵包,送湯一起食一流

環境舒適, 有室內的冷氣位亦有室外的露天位, 一樣舒服

餐具及地方亦覺得衛生可以
服務員態度友善, 整體用餐過程舒服開心

西冷牛排

香滑雞排

滑嫩雞扒$78, 雞扒果然很滑嫩, 而且份量一樣是很大的

2021-09-18
香滑雞排
2021-07-25 1235 瀏覽
🍽 餐廳:Luca(大尾篤)😋味道:4/5💰CP值:4/5🕴🏻服務:5/5🪴餐廳環境:5/5👀回頭率:4/5📍 地址:大埔汀角路龍尾村64A地下週日的大尾篤,天氣太熱,人流不算很多。此餐廳有手工制作麵包,有心機👍🏼配上忌廉餐湯。Fish & Chip新鮮即炸嘅炸魚薯條,大大舊,份量夠多。炸漿鬆脆不會過厚,裏面是一絲絲魚柳👍🏼有質素的。薯條略為遜色,不脆也沒有味道。心機位,提供小工具吱檸檬🍋,不怕手污糟去接觸食物。枱與枱之間空間很闊,環境氣氛不錯,有渡假感覺。
🍽 餐廳:Luca(大尾篤)
😋味道:4/5
💰CP值:4/5
🕴🏻服務:5/5
🪴餐廳環境:5/5
👀回頭率:4/5
📍 地址:大埔汀角路龍尾村64A地下

週日的大尾篤,天氣太熱,人流不算很多。
此餐廳有手工制作麵包,有心機👍🏼配上忌廉餐湯。

Fish & Chip
新鮮即炸嘅炸魚薯條,大大舊,份量夠多。
炸漿鬆脆不會過厚,裏面是一絲絲魚柳👍🏼有質素的。
薯條略為遜色,不脆也沒有味道。
Fish  &  chips

心機位,提供小工具吱檸檬🍋,不怕手污糟去接觸食物。

枱與枱之間空間很闊,環境氣氛不錯,有渡假感覺。

Fish  &  chips
2021-07-12 879 瀏覽
幫襯過幾次,覺得食物、環境氣氛都好好。昨天打算再幫襯,一入門口,女待應叫我哋坐最近門口嘅中間二人枱。眼見有半間餐廳嘅枱都未有人坐,便指著另一張冇人坐嘅枱,問女侍應可否坐,佢話有人booked咗,於是再問另一張,佢好冇禮貌,指住一開始嘅二人枱話:「得呢一張」,佢嘅語氣係責怪嘅語氣。為咗唔想再受氣,食到背脊骨落,最終去另一間餐廳。其實真係好掃興,得登搭車入嚟幫襯,冇下次!

其實真係好掃興,得登搭車入嚟幫襯,冇下次!
2021-05-03 999 瀏覽
最近既天氣好舒服呀🌤大尾督有不少半戶外的餐廳很適合假日跟朋友來吃飯聊聊天-午餐配餐包,餐湯或沙律還有咖啡或茶餐包含有果仁很鬆軟好吃😋紅湯很好喝👍🏻白湯水水的比較淡,喝起來有點怪-◾️#炭燒西冷扒配香辣黑椒汁 HKD$88西冷牛扒有一點過熟黑椒汁少辣 比較普通沒特別薯條熱熱的挺好吃🍟-◾️#香草烤雞扒配京蔥忌廉汁 HKD$78外皮煎得微脆而且肉也很嫩😳雞扒調味很剛好忌廉汁跟雞扒味道很搭😋個人比較推薦雞扒餐-(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑回頭分數: 🌕🌕🌕🌗🌑-#Luca (大埔)📍大埔汀角路龍尾村64A地下📞 2662 6737🕐 12:00-22:00
最近既天氣好舒服呀🌤
大尾督有不少半戶外的餐廳
很適合假日跟朋友來吃飯聊聊天

午餐配餐包,餐湯或沙律
還有咖啡或茶
餐包含有果仁很鬆軟好吃😋
紅湯很好喝👍🏻
白湯水水的比較淡,喝起來有點怪

◾️#炭燒西冷扒配香辣黑椒汁 HKD$88

外皮煎得微脆而且肉也很嫩😳
雞扒調味很剛好
忌廉汁跟雞扒味道很搭😋
個人比較推薦雞扒餐

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
回頭分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
#Luca (大埔)
📍大埔汀角路龍尾村64A地下
📞 2662 6737