2024-08-18 11 瀏覽
回頭率高,食咗好多次,每樣都好好食,價錢合理有閣樓分上下層,除咗下面,上面都有好多香港文創手工品賣,值得支持吓,有文具、模型、T恤、好實用👍🏻又有水果又有菜食,幾健康早餐系列(上午9:00時至下午17:45) 健康早餐有牛油果,藍莓,香蕉,乳酪$128香蕉有焦糖比火燒過牛油果太多🤰🏼車厘子藍莓橙,非常新鮮牛角包超級脆乳酪酸酸地又甜甜地加埋杯鮮榨火龍果汁,飽到晏晝夜晚都唔使食飯。鍾意食千層麵嘅人唔好錯過,如果嫌太膩可以揀茶葉茶中和番。 有牛蒡茶👍🏻夏威夷果粒杏仁焦糖薰紅茶印度香料奶茶安睡茶👍🏻雲呢拿蘋果果粒茶……+$20今次揀咗英國早餐茶,可以兩個人分享🤞兩條蒜蓉包超級香脆,好煙靭$118千層麵唔會太腍,焗得剛好,加埋啲香草碎芝士好香,蕃茄醬又甜小酸,好開胃又食得飽👍🏻$118牛肝菌意大利雲吞,早上11點供應朋友加咗杯羽衣甘藍蘋果都有兩條脆卜卜蒜蓉包雲吞皮薄,不過牛肝菌就唔係好濃郁食落去唔會話太滿足☝🏼仲有好多好飲嘅飲料同菜式非常值得食,價錢合理🤘食物方面有:早餐系列🍅🥑🍌意粉🍝沙律🥗三文治熱狗🥪🌭手卷配沙律及粟米片🌯小食🍗🍟甜品🍰飲品方面:咖啡☕️原葉茶葉 🫖 非咖啡類飲品 🍹支裝果汁
回頭率高,食咗好多次,每樣都好好食,價錢合理

又有水果又有菜食,幾健康

早餐系列(上午9:00時至下午17:45)
健康早餐有牛油果,藍莓,香蕉,乳酪$128
香蕉有焦糖比火燒過
牛油果太多🤰🏼
車厘子藍莓橙,非常新鮮
牛角包超級脆
乳酪酸酸地又甜甜地
加埋杯鮮榨火龍果汁,飽到晏晝夜晚都唔使食飯。

鍾意食千層麵嘅人唔好錯過,如果嫌太膩可以揀茶葉茶中和番。

有牛蒡茶👍🏻
夏威夷果粒
杏仁焦糖薰紅茶
印度香料奶茶
安睡茶👍🏻
雲呢拿蘋果果粒茶……

+$20今次揀咗英國早餐茶,可以兩個人分享🤞
兩條蒜蓉包超級香脆,好煙靭

$118牛肝菌意大利雲吞,早上11點供應
朋友加咗杯羽衣甘藍蘋果

都有兩條脆卜卜蒜蓉包
雲吞皮薄,不過牛肝菌就唔係好濃郁
食落去唔會話太滿足☝🏼

仲有好多好飲嘅飲料同菜式非常值得食,價錢合理🤘

食物方面有:

支裝果汁 🥤
特色梳打 🍸

2024-08-14
2023-08-12 1274 瀏覽
Weekday約了在附近做野的朋友食lunch,朋友提議在這間cafe食,大把位,好方便。咖啡有大杯和細杯的選擇,這兩杯是大的。大的真是好大杯,而細杯又真是好細抔,但價錢相差不遠呢!味道方面,一般啦!主食我們order了吞拿魚卷和火龍果帶子沙律。吞拿魚卷配粟米片和沙律,火龍果沙律也配了一些蔬菜和兩個小包。兩款主食都好大碟,好清爽,不失為大熱天時的好選擇。但火龍果沙律內的帶子小得可憐。Cafe是自助形式,自己出去order,自己取餐具。不過店員送餐時好有禮貌,仲幫我們影相添。

主食我們order了吞拿魚卷和火龍果帶子沙律。
兩款主食都好大碟,好清爽,不失為大熱天時的好選擇。
但火龍果沙律內的帶子小得可憐。

2023-08-04
2023-05-02 1164 瀏覽
行開經過呢間鋪,見佢個裝修唔錯,環境OK,價錢合理,於是就入去試下。坐低叫咗個辣味吞拿魚牛油果手卷,另外加$12就可以要杯咖啡,唔駛等好耐就送到。食物嚟到俾到我驚喜,賣相都幾靚,味道都幾好,當下午茶啱啱好,但如果諗住當午餐可能就未必夠,可能我大食啦。
辣味吞拿魚牛油果手卷
題外話/補充資料: 不過嗰個位就唔近地鐵站,但坐位幾舒服,幾闊落
2023-04-28
辣味吞拿魚牛油果手卷
2022-08-02 1759 瀏覽
朝早10點本來諗住去動漫展,點知條龍長到打唒蛇餅,望落要排成兩粒鐘。果斷放棄唔排,去附近cafe飲杯野算。行左一輪,最後係創活cafe坐底,點左杯火龍果香蕉汁。果汁即點即榨,以火龍果為主,配以少量香蕉。飲落帶有香蕉既微甜味,仲有清清地既火龍果味,兩者溝埋一齊唔會過甜過杰,飲落岩岩好。最好嘅係 cafe唔會趕你走,點一杯可以坐足一日,岩哂同朋友聚腳吹水。P. S. 依到朝早真係冇乜客,店員仲多過客。

P. S. 依到朝早真係冇乜客,店員仲多過客。

2022-03-01 1283 瀏覽
係灣仔想搵間靜靜地既cafe坐下hea下,經過呢間創活cafe,見門面嘅中式設計,仲有魯班師傅坐鎮。因為cafe通常係西式,所以覺得幾特別,就走入去試下。其實創活cafe係一間由東華三院開辦,以中國傳統文化和香港特色為主題既cafe,所以亦會推動文化創意產業。店舖嘅前方就係擺賣特色精品,仲有本地藝術家寄賣既手作。我點左Passion Fruit & Cassis ($52),味道同賣相不錯, 但係size 頗細,價錢稍貴, 比起一啲大牌子嘅蛋糕黎講仲貴。

Passion fruit & Cassis

Passion fruit & Cassis

下午茶
4K
2022-01-02 1464 瀏覽
26-12-2021 (Sun) boxing day,同老公去行蓮花宮,原本諗住求祈搵間嘢食晏,點知佢係都要喺灣仔落車,帶我去聖佛蘭士街搵嘢食,但我睇完後,覺得冇呢間咁特別,於是行嚟呢間.我哋坐低睇完menu後,決定要:4. $25.00嘅蘋果汁蘋果汁係樽庄來貨,我覺得味道麻麻.3. $47.00嘅iced orange chocolate 14oz大大杯,佢嘅質地唔係杰身,味道唔太濃亦唔太甜,有少少橙味,較得唔錯,唔會好膩,令人飲得舒服,正.味道:5分1. $78.00嘅Avocado Bagel (牛油果貝果)除咗牛油果外,重有番茄,炒蛋同蘿蔔,亦都有粟米片同沙律菜.粟米片硬係有陣唔知咩香草嘅味道,令人一定要蘸佢嘅番茄醬食;沙律菜新鮮冇問題.而貝果呢,牛油果係主角,份量多係啱嘅,夾埋炒蛋係天作之合,貝果都有輕輕烘過,OK嘅.味道:4.5分2. $72.00嘅cheesy fried with wasabi mayo呢個要時間製作,上枱係熱騰騰,真係熱到辣手,但薯條竟然係腍,既唔係炸亦唔係焗,係咪蒸?真係第一次食咁做嘅薯條.而味道呢,佢應該冇落鹽,芝士亦唔太鹹,wasabi醬唔知係

我哋坐低睇完menu後,

決定要:

4. $25.00嘅蘋果汁
蘋果汁係樽庄來貨,
蘋果汁
我覺得味道麻麻.

大大杯,
左: 蘋果汁, 右: iced orange chocolate 14oz
味道:5分

牛油果貝果
除咗牛油果外,重有番茄,炒蛋同蘿蔔,亦都有粟米片同沙律菜.
而貝果呢,牛油果係主角,份量多係啱嘅,
牛油果貝果
夾埋炒蛋係天作之合,
牛油果貝果
貝果都有輕輕烘過,OK嘅.
味道:4.5分

cheesy fried with wasabi mayo
而味道呢,佢應該冇落鹽,芝士亦唔太鹹,wasabi醬唔知係來貨家自己較,正常惹味.
味道:0.8分

抵食2.7分

題外話:
呢喥賣好多本土特色嘢,有實用亦有玩具擺設.

2021-12-26
聖誕節
  • icedorangechocolate
2021-10-02 1369 瀏覽
經openrice找到這間好有特色的 cafe, 古代與現代有趣的 crossover, 實屬少見🙂我們二人 order了三 set, 分別是牛油果雞肉沙律,蟹肉 bagel set及羽衣甘藍沙律~羽衣甘藍好食與否取決於來貨~他們的羽衣甘藍預先整碎~亦選了嫩葉~性價比很高其餘兩set亦很不錯~推介

其餘兩set亦很不錯~推介

2021-08-16 947 瀏覽
本身想去斜對面果間太多人天氣又熱🥵基於有位涼冷氣優先考慮😂轉咗呢間算🤡下次先再去返果間😅😅Menu都幾多選擇🤔揀咗👅Chicken Breast Ciabatta👅Banana Almond Mocha👅Green Tea Sensation個拖鞋包唔錯😂話說幾多人食勝在有熔芝士🧀杏仁mocha加三塊有焦糖嘅香蕉片🍌賣相都幾特別🤔但唔係好飲得出有杏仁味☕️綠茶芒果蛋糕茶味唔算重偏向芒果味多D唔係咁好食😅唔知點形容唔似蛋糕咁🤣🤣唔見意食呢個
本身想去斜對面果間

偏向芒果味多D
唔係咁好食😅唔知點形容唔似蛋糕咁🤣🤣
唔見意食呢個
2021-08-05 560 瀏覽
早陣子報章介紹認識了這家創活 Cafe , 今日意外的緣份遇上了,必然停下來嘆一杯咖啡欣賞一下創活文化。環境舒服寧我有種寧靜安然感覺,這可能是隔一道玻璃門已是大街人來車往相比下掛。不過樓高簡潔,牆身配合歷史人物、文化倒很有趣。☕️ 拉花咖啡cappucino讓我可以細賞咖啡與藝術,這是我值得献出我身體肥胖,無計啦陣陣香濃咖啡又真是難以抗拒,豆香微帶果香提醒醒腦。🍴嘆咖啡總要有一件甜點才有劃龍點晴感覺,意大利提拉米蘇Tiramesù,朱古力濃度剛好不太甜卻又有甜味,質感柔軟細膩,用酒量比較低適合低酒量朋友,對我可再加重點分量,蛋糕比較濕一點更好食😋。

不過樓高簡潔,牆身配合歷史人物、文化倒很有趣。

2021-07-29
2021-07-03 479 瀏覽
周末要工作有點痛苦,但如果上班前享用一個豐富早餐,可以充滿動力和活力。去了灣仔創活MM²Cafe食早餐,古今和中西合壁,有新推出的Easy Breakfast Set,Menu比一般咖啡店多選擇,有貼近餐廳的感覺。Easy Breakfast Set $68Iced Sea Salt (Set Drink) $15
Easy Breakfast Set $68
Iced Sea Salt (Set Drink) $15

2021-07-03
$80 (早餐)
  • Iced Sea Salt
2021-06-21 373 瀏覽
焦糖海鹽咖啡latte (70分)食唔出海鹽味,算係焦糖latte 岩d,40蚊杯,價錢還可以,味道都不錯。玫瑰latte (75分)有數片玫瑰花瓣乾,有玫瑰的味道,加上latte ,也是很好飲。值得一提是裝修很美,有書架,地方擺設恰當,不會太多枱,所以不會太迫,很有藝術氣氛,廁所很近很方便,慢慢坐與朋友聊天一流。除了咖啡飲品外,該店還有lunch set 和甜品,可以到此吃lunch ,附近都有很多Cafe shop ,這間離地鐵路站有點距離。
焦糖海鹽咖啡latte (70分)
玫瑰latte (75分)

2021-06-04 342 瀏覽
午飯時間經過,見冇咩人,又有位,加上算新開,就入去試下。面包選擇真係少,可能得4~5款,提供沙律,甜點,每樣都係得幾款,完全同附近連鎖店冇得比,加上價錢比連鎖店稍貴,就似乎冇咩競爭力。不過賣相同份量算正常。出面好少包係配tacos,幾新鮮,而且幾好味,雖然都知係來貨。 叫左個蟹肉bagel配cappuccino,因為咖啡先上的關係,由於咖啡賣相唔好,冇拉花,所以印象分先打折扣,幸好主菜味道唔錯,蟹肉足料,tacos加沙律個配搭幾好。如果係食包,未必會再嚟呢度,因為附近有更多性價比更高的選擇。如果純支持下社企都可以,但附近都有其他做得更好的社企。
悠閒小聚誤打誤撞嚟到呢一間新開嘅Cafe,估唔到又幾特別喎!好潮🤣以前成日喺灣仔搵好嘢食,估唔到離開咗灣仔之後,先發現到呢一間新開嘅Cafe!首先,主題係中式嘅神佛(源於隔離嘅洪聖廟),但唔好以為係好中式,佢crossover 左現代既文化元素, 就好似係而家疫情下神仙們見面都要透過視像🤣🤣🤣 俾like 嘢食方面,唔係話好多款,但係賣相可以👌🏻主食: smoked salmon Ciabatta~ 個包幾煙韌,仲有滑蛋,同芝士,伴碟仲有墨西哥脆脆片~足料,飽肚😊飲品方面,叫咗個banana almond mocha~ 都幾大杯,朱古力味夠龍,賣相可以呃下like,但杏仁味唔係好覺。(另外一杯係Sea Salt Caramel Latte)甜品方面叫咗個黑森林🧡蛋糕上面嗰個朱古力脆卜卜,跟住黑森林蛋糕味道可以,唔太甜,幾清新😊鍾意食甜品嘅但又唔鍾意太甜嘅,可以食呢個! 平日人唔係咁多,好啱同朋友傾偈,嘢食方面味道都唔錯,值得再去😎
悠閒小聚

誤打誤撞嚟到呢一間新開嘅Cafe,估唔到又幾特別喎!好潮🤣

嘢食方面,唔係話好多款,但係賣相可以👌🏻

• 黑森林蛋糕
又一間新開嘅café登陸灣仔,不過今次呢間有啲特別,佢哋由一間社福機構經營,除咗提供一般咖啡☕️、輕食🥪之外,更希望將香港傳統文化推廣畀宜家嘅新一代,所以店內特設唔同貨架售賣好多以香港特色為題嘅精品,好多都係本土品牌出品,好值得支持吓!😉.阿叔👨🏾今次就剛剛瑜珈堂前嚟食個大早,呢度嘅食物以三文治🥪、沙律🥗同蛋糕🍰為主,所以啱晒食早餐或者下午茶。🥗Kale & Strawberry Salad ($68),羽衣甘藍有「超級食物」之稱,因為佢含大量維他命、高膳食纖維同抗氧化物,所以對身體非常有益🙂!呢款沙律就剛剛有大量新鮮嘅羽衣甘藍再配上雜果同埋日式沙律汁,自問追求健康飲食嘅你,絕對值得一試!😚 🥪Smoked Salmon Ciabatta ($72),義大利麵包內夾有煙醺三文魚、滑蛋同車打芝士🧀,另外亦有沙律菜同粟米片作伴菜,非常足料,食完夠晒飽肚。😌 ☕️Banana Almond Mocha ($42),推介畀所有朱古力控人士,呢杯Mocha朱古力味夠晒濃,不過反而唔太覺有杏仁味,杯邊有香蕉串做裝飾,幾好打卡!

2021-03-29 516 瀏覽
灣仔午餐難搵位,這間新開的餐廳尚未算成為大熱之選,所以搵位相對易。食物質素同價錢有點喜出望外,因為唔係貴,100有找,但同外面過百蚊嘅餐同級,值得一試。不過位置確實唔多,有一半做寄賣。

不過位置確實唔多,有一半做寄賣。