2024-05-03 590 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️21/4/2024(Sun), Dinner🍽💁‍♀️為食妙妙早前同🙍‍♀️朋友女食過醬油蟹之後,一直都唔夠喉,念念不忘再想繼續食。趁呢一晚🙍‍♀️朋友女到為食妙妙屋企作客,一於去呢間名叫 嘅外賣醬油蟹🦀專門店買齊醬油海鮮大家一齊擦返餐😋😋😋!而今晚我地order咗:🔆 大胃海盜套餐呢個套餐用一個大嘅方型食物盒盛載,入面有一隻韓國延坪島珍寶醬油母蟹🦀(約重460 - 500 g)、五隻醬油爆膏有殼蝦🦐(原隻連殼有蝦頭膏)同埋兩隻醬油海鮑魚(來自非繁殖場的莞島野生連殼鮑魚微熟)。呢隻珍寶醬油蟹🦀真係好大隻,比起A先生嘅手掌🖐️仲要大。打開之後係滿滿橙紅色嘅膏,蟹膏味道濃郁,我哋最愛就將熱焫焫嘅白飯𢳂入蟹蓋入面,混入蟹膏、蟹肉、紫菜同少少醬油,呢個又熱又凍嘅組合的確係鮮味得無話可說,蟹嘅鮮味、加埋濃郁蟹膏、再加埋紫菜帶嚟嘅口感,唔覺唔覺就清咗個大大嘅蟹蓋。醬油鮑魚入口彈牙,鮑魚夠厚肉,同時都好入味。開頭我哋都擔心鮑魚會唔會偏韌,好彩店員都好詳細咁同我哋解釋佢哋嘅鮑魚係微微熟嘅,入口唔會韌,係比較腍滑彈牙。醬油蝦🦐評價可以睇下一段。🔆 醬油蝦🦐(有殼)醬油蝦🦐可以選有殼或者無殼,無殼就

而今晚我地order咗:

🔆 大胃海盜套餐

醬油蝦🦐評價可以睇下一段。

🔆 醬油蝦🦐(有殼)
醬油蝦🦐可以選有殼或者無殼,無殼就食得方便啲,但有殼嘅就可以食埋蝦入面嘅膏,味道更鮮甜,所以我哋選咗要有殼嘅醬油蝦。

醬油蝦🦐醃得夠晒入味,蝦頭入面都有唔少嘅橙紅色蝦膏,蝦膏味道鮮甜,蝦肉爽口入味,醬油嘅鹹鮮味再加蝦肉嘅鮮甜,連埋蝦膏將蝦鮮味再提昇,食味絕不輸醬油蟹🦀。

🔆 原隻醬油蟹 2隻 (1.3kg)
呢兩隻醬油蟹🦀就比套餐嘅珍寶蟹細少少🤏,但其實都已經大隻過一般喺餐廳食嘅唔少。同樣地都係滿滿嘅蟹膏,同埋鮮味嘅蟹肉。

🔆 醬油厚切三文魚 300g
厚切嘅三文魚入口口感十足,醃製過嘅三文魚肉連埋魚油,入口嫩滑,醬油加埋三文魚嘅鮮味都好匹配。可能三文魚比較肥美嘅關係,所以食多件會有點膩口嘅感覺。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:9/🔟
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:9/🔟
👉🏻 醬油嘅調味恰到好處,帶出海產嘅鮮甜味道,亦提昇咗海產嘅風味

A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 泊車最方便都係朗泊返長沙灣廣場🅿️,有大量車位,只係上落嘅通道比較窄,要小心
👉🏻 港鐵🚇出口可以直上長沙灣廣場,另外都有唔少巴士🚌可以輕易到達
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2024-04-21
外賣自取
2024-01-18 431 瀏覽
有時好想食醬油蟹但又唔想出街食 水產海盜既醬油蟹我覺得係全香港最高質👍🏻😚食醬油蟹會想係屋企舒舒服服咁食 佢既貨係由韓國直送 買滿$1100仲可以直送屋企 🦐醬油蝦有分有殼同無殼如果會食蝦頭既人 會建議簡有殼既 因為會有埋蝦膏好正 佢既醬油好香又唔會好太咸 🦀醬油蟹有大細size 而醬油蟹今次試左隻Jumbo既蟹有成500-550g見到佢既膏好多好香 😚👍🏻其實如果鍾意食醬油蟹🦀一個人食完全滿足到欲望 加埋個韓國即食飯簡直係一流😙🤤🌶️隨左醬油蟹同蝦佢仲有辣醬生醃系列買左個辣醬八爪魚同埋墨魚條 作為韓國菜既忠粉 食到韓國小菜既味道 ☺️#水產海盜 #醬油蟹 #醬油蝦 #辣醬生醃系列 #餓底推介
有時好想食醬油蟹但又唔想出街食

水產海盜既醬油蟹我覺得係全香港最高質👍🏻😚