2020-04-03 1203 瀏覽
以前睇日劇時經常看到日式女僕cafe的畫面,去日本旅行時都想試一試體驗,但是因為語言不通怕尷尬而唔會去幫襯,知道銅鑼灣新開了女僕cafe,帶住期待又新奇的心情去試下這餐廳。到左餐廳門口,裝修似遊戲世界的入口,搖下門口的響鈴,有位女僕很有禮貌出嚟招待,先為我們量度體溫及消毒,確保食客安全衛生。坐低後,先睇睇餐廳的守則,然後女僕會介紹自己,每張枱旁邊都有個搖鈴,我哋兩個人就叫了開掛人生,這是包一杯飲品、主菜(蛋包飯)同埋一客自選甜品。飲品是凍鮮奶朱古力和百利甜酒朱古力,飲品唔會覺得好甜,甜酒朱古力的味道幾特別,少少似食緊酒心朱古力,係飲用之前,先跟女僕施法術,女僕比人感覺好甜美親切,施完魔法有總心情愉快的感覺。主食是蛋包飯,蛋包飯送上後,女僕會問客人喜歡什麼公仔,之後女僕就即場用茄汁繪畫了小新、同小貓咪再加上女僕專用魔法,令到平凡的蛋包飯變得更吸睛、賣萌,真係有少少唔捨得食呢!至於味道方面,蛋包飯的蛋好滑、飯底用了茄汁、粟米、火腿,整體味道都唔錯。是日的限定女僕Diy蛋糕是紅莓芝士蛋糕,紅莓味好香,芝士蛋糕好滑,伴碟的兔仔畫得好萌。另一份是曲奇雪芭,窩夫部分焗得好脆,整體又有賣相又好味,女

是日的限定女僕Diy蛋糕是紅莓芝士蛋糕,紅莓味好香,芝士蛋糕好滑,伴碟的兔仔畫得好萌。另一份是曲奇雪芭,窩夫部分焗得好脆,整體又有賣相又好味,女僕又好有心思。

最後仲可以同女僕影張即影即有,初次體驗女僕cafe估不到有點喜出望外呢!