這間位於咸美頓街巷仔的日式拉麵店,幾乎每次經過都見到有人排隊,都算是旺角頗有人氣的小店。店舖以落地玻璃設計,所以雖然座位有限空間較小,但亦感覺開揚不局促,一整排燈籠佈置亦好有和風感。我們點了份二人套餐$218,已包含兩款拉麵或沾麵,一隻溏心蛋及一款小食,以價錢而言算是非常抵食,至於質素方面亦都不錯。柚子鹽湯蜆肉拉麵配料幾豐富,有5隻大蜆,蜆肉肥美無沙;湯底雖是柚子鹽湯,不過味道不算咸,而是有種清新柚子味;兩大塊叉燒肉幾軟嫰,還有半隻溏心蛋;至於拉麵口感亦爽彈。神匠蕃茄蝦湯沾麵(此款沾麵需額外加$28)沾麵湯底以小碗另上,超濃郁的蝦湯再加蕃茄,湯汁濃稠得像醬汁,放入麵質粗身入口煙靭的沾麵後,每條麵都掛滿湯汁,每一啖都充滿蝦的鮮甜味道。最為特別的是有法包配羅勒醬作配菜,而用火灼過的半肥瘦五花腩叉燒都算香口,還有整隻溏心蛋呢。溏心蛋及日式南蠻炸雞 溏心蛋的蛋黃呈橙黃色膏狀,好食到食多幾隻都不會覺得厭。炸雞肉質鮮嫩不會太乾身,作為食拉麵前的小食配菜,大大件都算份量足。

柚子鹽湯蜆肉拉麵

神匠蕃茄蝦湯沾麵(此款沾麵需額外加$28)

溏心蛋及日式南蠻炸雞

4天前
2024-08-28 48 瀏覽
當日入到餐廳,店員見到有客人到好似冇咩反應🫥店員指示不清晰,講完兩位之後並沒有帶位,亦冇講話坐邊張🥴我都好迷惘😐當日晚上6點幾,晚市應該啱啱先開始一陣🤐但係小食已經得番一個選擇😮‍💨所以啲套餐係基本上食唔到🫨之後食拉麵都容易口渴,又唔想飲汽水🫠總共都只係飲左三杯水…但係店員好似好唔情願咁幫我哋斟水咁🙂‍↕️overall成個體驗真係麻麻地😭座位又迫又窄🫥餐廳一啲都唔爆亦都只係得一個鐘用餐時間😮‍💨
2024-08-11 191 瀏覽
🍜🦐神匠蝦汁拌麵蝦汁最怕太咸 開頭幾啖覺得ok幾香但撈均勻啲發現唔夠蝦鮮香 食到尾好油😅🍚神匠火灸叉燒丼本身想食蕃茄拉麵 但冇晒 唯有轉食其他飯桶大王呢個時間揀左丼飯😂雖然冇乜期待 但冇期待都會失望明顯呢個飯嘅精髓係叉燒 而叉燒薄切 唔算燒香不過肥瘦適中 肉質淋 係可取的😌
🍜🦐神匠蝦汁拌麵

雖然冇乜期待 但冇期待都會失望
明顯呢個飯嘅精髓係叉燒 而叉燒薄切 唔算燒香
不過肥瘦適中 肉質淋 係可取的😌
2024-08-03 481 瀏覽
麵屋神匠📍旺角彌敦道562號地下B號舖又自費去食拉麵,都唔知一年貢獻咗幾多錢俾拉麵店🤣🤣二人餐 $218⭐️極上蟹白湯拉麵+$28雞白湯食得多,蟹白湯🦀就真係未試過🤣湯底好濃厚,蟹味幾岀,不過有少少偏鹹。有拆好嘅蟹肉👍🏻 唔錯⭐️ 神匠蝦汁拌麵意外嘅好食🤣 有滿滿嘅櫻花蝦🦐✨ 撈完之後啖啖都食到櫻花蝦同蔥,個蝦汁都好香,好食!加埋芫荽食個味又會有啲唔同推薦呢款拌麵!跟餐小食:⭐️ 忌廉蟹肉餅(2件)幾大塊,上碟仲係岀緊煙的🔥⭐️ 溏心蛋(1隻)
麵屋神匠
📍旺角彌敦道562號地下B號舖

又自費去食拉麵,都唔知一年貢獻咗幾多錢俾拉麵店🤣🤣

二人餐 $218
⭐️極上蟹白湯拉麵+$28
雞白湯食得多,蟹白湯🦀就真係未試過🤣
湯底好濃厚,蟹味幾岀,不過有少少偏鹹。
有拆好嘅蟹肉👍🏻 唔錯

⭐️ 神匠蝦汁拌麵
意外嘅好食🤣 有滿滿嘅櫻花蝦🦐✨
推薦呢款拌麵!

跟餐小食:
⭐️ 忌廉蟹肉餅(2件)
幾大塊,上碟仲係岀緊煙的🔥
⭐️ 溏心蛋(1隻)

鋪頭裝修走日本簡約風🎐🎏好欣賞佢既濃湯底 咸而不膩🥹叫左個二人套餐 $218 包兩碗拉麵一隻溏心蛋一個小食✿ 黑蒜醬油拉麵 ✿必須介紹我既No.1 choice🙌🏼兩次黎都係食依碗😻唔係厚厚黑蒜油搶味 麵質硬軟適中有彈牙 淡淡黑蒜油香日式叉燒肥瘦適中 大片薄身👍🏻✿ 濃厚蝦湯拉麵 ✿好香好濃既蝦湯 配上櫻花蝦 鮮味咸味濃郁!!🦐可以飲晒碗湯唔會腎虧😂✿ 溏心蛋 ✿ 蛋黃係完美橙黃色膏狀😍✿ 日式南蠻炸雞 ✿ 外皮炸得鬆脆 入面肉質鮮嫩呈粉紅色油膩感唔重😽

鋪頭裝修走日本簡約風🎐🎏

油膩感唔重😽
黑蒜醬油拉麵
  • 溏心蛋
2024-07-27 347 瀏覽
想食拉麵又要約到呢個繁忙既閨蜜都唔容易.二人餐$218會唔會太抵,兩個拉麵加小食同野飲。濃厚蝦湯拉麵蝦味鮮甜,同薄身既叉燒配合,岩平時口味清淡又想食到鮮味既朋友,麵條幼身啲。神匠蕃茄蝦湯沾麵蝦湯加埋蕃茄既濃郁沾麵湯底,蕃茄味好出,酸酸地夏天食都幾開胃,夾埋法包配羅勒醬有種西餐既味道出左黎。沾麵麵質粗身彈牙啲,燒過既五花腩叉燒充滿油香,溏心蛋流出既蛋汁令到口感更濃厚!溏心蛋 & 炸日式餃子(5隻)今餐既蛋白質吸收達標,兩個人加埋有2隻半,當然係 PT 食1.5隻啦。餃子炸得脆卜卜,所以一定要飲番可樂雪碧下火。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍麵屋神匠🏠 旺角彌敦道562號地下B號舖💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #沾麵 #ramen #拉麵 #蝦沾麵 #旺角
想食拉麵又要約到呢個繁忙既閨蜜都唔容易.

二人餐$218會唔會太抵,兩個拉麵加小食同野飲。

神匠蕃茄蝦湯沾麵

溏心蛋 & 炸日式餃子(5隻)

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍麵屋神匠
🏠 旺角彌敦道562號地下B號舖

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#沾麵 #ramen #拉麵 #蝦沾麵 #旺角 #dinner #油麻地 #麵屋神匠 #拉麵癮 #noodle #打卡
2024-07-27 301 瀏覽
- 神匠一人套餐A ($118+$6)套餐A($118)可以五款拉麵揀一款拉麵再配一款小食 揀咗濃厚蝦湯拉麵+日式南蠻炸雞(另外+$6)湯底幾濃 湯底掛到麵 個蛋整得唔錯 不過缺點係塊叉燒有啲薄 紫菜都係淋灑 神匠一人套餐C ($98)套餐C ($98)可以三揀再配一款小食揀咗神匠蝦汁拌麵+日式炸餃子拌麵個汁甜甜地 都係鍾意一幻個拌麵味道多啲呢款個叉燒係燒過同厚身好多炸雞juicy 餃子炸到有啲硬 湯拉麵比較出色啲 但拌麵個叉燒先吸引啲同好味啲

- 神匠一人套餐A ($118+$6)
套餐A($118)可以五款拉麵揀一款拉麵再配一款小食
揀咗濃厚蝦湯拉麵+日式南蠻炸雞(另外+$6)

神匠一人套餐C ($98)
套餐C ($98)可以三揀再配一款小食
揀咗神匠蝦汁拌麵+日式炸餃子
拌麵個汁甜甜地 都係鍾意一幻個拌麵味道多啲
呢款個叉燒係燒過同厚身好多

2024-07-24 369 瀏覽
可以一試~同朋友係附近按摩,行過見到呢間餐廳都幾吸睛,餐廳唔算大,不過掛左好多日式燈籠幾好氣氛咁,又大家都想食拉麵就排隊啦 🤣 排隊個時無乜人,排排下突然有條人龍叫左個二人套餐$279同一人套餐$127柚子鹽湯蜆肉拉麵 | 蜆肉都幾肥美,湯底幾清新,如果麵質可以揀硬度更加好,因為宜家對我黎講麵質有少少軟,仲加左溏心蛋幾好似極上蟹白湯拉麵 |朋友話幾好食炸日式芝士年糕 | 好食,幾煙韌日式炸餃子 | 正正常常,不過有少少乾身~拉麵肉量都幾多,食品OK啦,總括黎講都可以,但未去到好想再回頭食咁;氣氛幾好,不過餐廳有D迫同張櫈都幾硬,唔坐得太耐,傾計既話就其他地方更加合適~🏠店名:麵屋神匠Menya Shinsho🚘地址:旺角彌敦道562號地下B號舖
可以一試~

叫左個二人套餐$279同一人套餐$127
極上蟹白湯拉麵 |朋友話幾好食
炸日式芝士年糕 | 好食,幾煙韌
日式炸餃子 | 正正常常,不過有少少乾身~

🏠店名:麵屋神匠Menya Shinsho
🚘地址:旺角彌敦道562號地下B號舖
今日要出旺角買野🛍️,就上OpenRice search下附近有咩食啦,見到book位食午市套餐就送一份炸日式餃子🥟,同埋睇埋menu見到唔洗加一就即刻book左位😋。地理位置都算好方便,出油麻地地鐵站行唔洗2分鐘就到🧍🏼‍♀️。坐底之後都係QR code落單📲。嗌左一碗濃厚蝦湯拉麵🍜($98)。值得一提同要贊嘅位係落完單,啲野食5分鐘內就送到,真係超快手👏🏻🙈。啲炸餃子正正常常啦,不過嫌佢炸得有啲太過乾身同太過脆,我自己就麻麻地,但呢份係送嘅,就由佢啦🙈。如果要我比錢嗌,我就唔會啦😢。碗麵送到黎果陣聞到好香好濃嘅蝦湯味🦐,飲落都好正😍,可惜係啲麵質偏淋,同埋食到中途會開始覺得悶同反胃,個味濃得黎太單一😢。總括黎講,呢間拉麵店🍜試一次就夠,冇咩特別都唔會再去😢。

炸日式餃子

濃厚蝦湯拉麵
總括黎講,呢間拉麵店🍜試一次就夠,冇咩特別都唔會再去😢。
2024-07-19
2024-07-16 311 瀏覽
冇下次了尋日嗌咗個二人餐一碗白蟹湯拉麵 正常發揮一碗白柚子鹽蜆肉拉麵溫泉蛋+炸雞+汽水 埋單 $29x 價錢偏高碗柚子鹽好難食!碗拉麵配左唔應該有嘅清新柚子味,好伏~個湯底太清,清到淨係得鹽既鹹味 連蜆肉既味都冇咗 。可能食碗雲吞麵都好食過佢。見隔籬嗰兩台同我一樣都嗌咗呢個味其他人都食咗一半就停咗手 聽到佢哋都講緊唔好食 不過隻蛋係幾好食嘅 溏心做得幾好如果呢間舖冇呢一款拉麵 我估出品會好好多太伏下次都不想再黎了。。。
冇下次了
尋日嗌咗個二人餐
一碗白蟹湯拉麵 正常發揮
一碗白柚子鹽蜆肉拉麵
溫泉蛋+炸雞+汽水 埋單 $29x 價錢偏高

連蜆肉既味都冇咗 。

可能食碗雲吞麵都好食過佢。
見隔籬嗰兩台同我一樣都嗌咗呢個味
其他人都食咗一半就停咗手 聽到佢哋都講緊唔好食

不過隻蛋係幾好食嘅 溏心做得幾好

如果呢間舖冇呢一款拉麵 我估出品會好好多

太伏下次都不想再黎了。。。
2024-07-13 292 瀏覽
今日去咗極具日本特色既麵屋神匠試佢哋嘅二人套餐,環境掛滿日式燈籠🏮,可以賞心悦目地一邊歎拉麵一邊同朋友傾計,真係冇得頂!我哋今次試左佢個二人套餐,抵食之餘,味道十分唔錯😋🍤🍜濃厚蝦湯拉麵湯底濃郁,蝦味十足,每一啖都充滿蝦嘅鮮甜味道。麵條彈牙,加上飽滿既叉燒更加係絕配。🌶🍜辛辣蝦湯拉麵呢個真係啱晒食辣嘅朋友仔!辣味同蝦湯嘅鮮味完美結合,再加埋啖啖肉嘅叉燒,配上一罐冰凍可樂解辣,非常正😆🥚溏心蛋溏心蛋好好食,蛋黃流心軟綿綿,入口即溶,食完即刻想再食多隻😋🍗日式商蠻炸雞炸雞外脆內嫩,配上沙律醬真係一流。每件雞肉都非常嫩口多汁,一啲都唔乾。整體嚟講,麵屋神匠嘅二人套餐真係非常值得推介。無論係湯底嘅濃郁度,定係拉麵嘅口感,都o岩哂鍾意食拉麵既你地,真係唔可以錯過呢間拉麵店!👍快啲約埋朋友一齊去試下啦

🍤🍜濃厚蝦湯拉麵

🌶🍜辛辣蝦湯拉麵

🥚溏心蛋

🍗日式商蠻炸雞

2024-07-13 281 瀏覽
呢間拉麵店,我次次同朋友去旺角行完街,都會想食一碗,因為佢個set餐真係幾超值😝我首先試過嘅係柚子鹽煮蜆豚肉拉麵。🤩湯底香醇滑順,仲帶埋柚子清新酸甜嘅味道,😝絕對係我最愛嘅款式之一。😋麵條質感恰到好處,筷子一挑就能分開,咬落口感Q彈,很有咬勁。😙至於蜆肉,鮮甜多汁,搭配豚肉好是好配襯。仲要粒粒都好大粒。😊再來試過嘅就係鮮蝦濃湯豚肉拉麵,😀湯頭極濃郁,完全感受到大量鮮蝦熬煮而成,帶有一種微微鹹甜感。🥰豚肉同樣十分鮮嫩,絕不肥膩,連帶整碗拉麵都十分清新。🫶🏻除咗主菜,佢哋嘅小食煎餃也很出色,🥹個個餡料飽滿多汁,皮脆底軟,相當開胃。😃我記得有三款唔同餡料,全部都份量十足,而且醬汁調製得好鮮味,配搭絕配。😬😬set餐仲有汽水兩罐,行街行到攰,食個快飯真係唔錯嘅選擇😊😊

2024-07-12 184 瀏覽
放工約左朋友去旺角嘅「麵屋神匠」食拉麵🍜~餐廳內掛滿燈籠🏮,很有日本風~🎏嗌左「神匠二人套餐」。套餐包兩款麵或飯+溏心蛋(1隻)+一款小食。我和朋友都嗌左拉麵。朋友食火炙叉燒醬油拉麵🍜,我就嗌左濃厚蝦湯拉麵🍜。❤️濃厚蝦湯拉麵湯底有大量櫻花蝦、蔥和筍,真係好香好濃郁~🥰重有乾爽脆口的紫菜👍🏻。拉麵軟硬適中有口感,份量多,一人一碗拉麵夠晒飽!兩碗拉麵都有叉燒。叉燒半肥瘦,肥膏豐腴入口即溶~🤤兩碗拉麵都有半隻溏心蛋。溏心蛋蛋黃呈流心狀,睇見口水都流埋🤤,入口十分滿足~🥰❤️日式炸餃子🥟(5件)炸得香脆唔油膩,點埋餃子汁更滋味!😋
放工約左朋友去旺角嘅「麵屋神匠」食拉麵🍜~
餐廳內掛滿燈籠🏮,很有日本風~🎏

嗌左「神匠二人套餐」。
套餐包兩款麵或飯+溏心蛋(1隻)+一款小食。

我和朋友都嗌左拉麵。

朋友食火炙叉燒醬油拉麵🍜,我就嗌左濃厚蝦湯拉麵🍜。

❤️濃厚蝦湯拉麵
湯底有大量櫻花蝦、蔥和筍,真係好香好濃郁~🥰
重有乾爽脆口的紫菜👍🏻。
拉麵軟硬適中有口感,份量多,一人一碗拉麵夠晒飽!

兩碗拉麵都有叉燒。叉燒半肥瘦,肥膏豐腴入口即溶~🤤

兩碗拉麵都有半隻溏心蛋。
溏心蛋蛋黃呈流心狀,睇見口水都流埋🤤,入口十分滿足~🥰

❤️日式炸餃子🥟(5件)
炸得香脆唔油膩,點埋餃子汁更滋味!😋

2024-07-11 192 瀏覽
今次想講一間成日經過都見到嘅拉麵店,佢位於油麻地同旺角中間,約左朋友係油麻地站行過去,一入到去彷彿去左日本咁,店內裝修充滿日式風情,燈籠同壁畫令人彷彿置身於日本街頭。🇯🇵我地叫左個二人餐,包括濃厚蝦湯拉麵、柚子鹽湯蜆肉拉麵、溏心蛋同日式炸餃子。😎濃厚蝦湯拉麵嘅湯底濃郁,蝦味十足,見到海量嘅櫻花蝦、配上彈牙的麵條,鮮味好出眾。😍柚子鹽湯蜆肉拉麵就好清新同爽口,柚子嘅香氣同蜆肉嘅鮮味結合得好好,中和左叉燒嘅肥膩。😋溏心蛋的蛋黃流心,鹹香適中,係拉麵嘅最佳柏檔。😳日式炸餃子外皮香脆,內餡多汁,每一口都充滿驚喜。🤤整體來說,呢間拉麵店係一個鬧市中嘅加油站,食飽又可以繼續行街啦💪🏻評分:7.5 / 10

溏心蛋的蛋黃流心,鹹香適中,係拉麵嘅最佳柏檔。😳

日式炸餃子外皮香脆,內餡多汁,每一口都充滿驚喜。🤤

評分:7.5 / 10
2024-07-04
  • 柚子鹽湯蜆肉拉麵
  • 炸日式餃子
  • 溏心蛋
2024-07-08 184 瀏覽
星期五夜晚嚟食晚餐,人流唔算好多,排咗大概10分鐘就入得叫咗個二人套餐火炙叉燒醬油拉麵醬油湯夠味冇負擔,食完唔會口乾乾,麵質有咬口,硬度適中唔會太軟叉燒肥瘦適中,食到有火炙燒既味,好入味溏心蛋夠入味,熟度適中極尚蟹白湯拉麵 (套餐另外加$2x)蟹湯蟹味好濃,鮮甜,湯頭有厚度,可以一試叉燒都嫩,唔算乾,幾特別既一碗拉麵,出面比較少舖頭食到餃子好普通唔使食都得環境嚟講算幾靚,掛滿燈籠,裝飾都好日式另外加咗支麥茶兩個人埋單$280,性價比唔算特別高,但係地點都算就腳,味道亦都好可以,間唔時食吓都OK

星期五夜晚嚟食晚餐,人流唔算好多,排咗大概10分鐘就入得

叫咗個二人套餐
火炙叉燒醬油拉麵
醬油湯夠味冇負擔,食完唔會口乾乾,
麵質有咬口,硬度適中唔會太軟
叉燒肥瘦適中,食到有火炙燒既味,好入味
溏心蛋夠入味,熟度適中
火炙叉燒,醬油拉麵

極尚蟹白湯拉麵 (套餐另外加$2x)
蟹湯蟹味好濃,鮮甜,湯頭有厚度,可以一試
叉燒都嫩,唔算乾,幾特別既一碗拉麵,
出面比較少舖頭食到
極尚蟹白湯拉麵

餃子好普通唔使食都得

環境嚟講算幾靚,掛滿燈籠,裝飾都好日式

另外加咗支麥茶兩個人埋單$280,

2024-07-05