2023-11-15
觀塘好多隱世小店而且性價比高,依間台式小食唔係位處觀塘嘅核心地帶,但估唔到平日放工去都full house。職員笑容滿面,有小店嘅親切感覺。食物唔錯,本身價錢已經唔貴,仲要兩點半後入座有九折😳同朋友兩個都大食,叫左一個飯、四款小食、兩杯飲品,埋單唔洗$250但最後爭啲食唔哂,真心好抵食👍🏻下次會再去試其他款式!🥭🍚 芒果魯肉飯 $𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)芒果配魯肉真係一個完全幻想唔到嘅組合,雖然我覺得一齊食唔係太夾,但兩樣分開一啖一啖隔住食又出奇地好食!芒果甜嘅程度係滿分💯魯肉肥瘦適中,同飯嘅比例剛剛好唔會太鹹,加埋咸菜、蔥花等配搭,口感好豐富,係驚喜之作!🍳🥓 熔岩蛋之戀 $𝟜𝟛 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)蛋餅餅皮好薄, 半溶嘅芝士充滿拉絲感,睇相都感受到有幾膨湃,要趁熱食!沙律醬份量好多,超邪惡但好好食,如果比個option可以揀低脂沙律醬就更好🙈🥪 脆炸鮮奶卷 x 古早芋泥二文治 $𝟜𝟠 (𝟡/𝟙𝟘)炸鮮奶外面好脆,牛奶饀甜度適中。芋泥二文治用左夾心餅,食落啖啖芋泥,芋泥愛好者一定滿足!🌭🍗 台北夜市小食拼盤 $𝟜𝟛 (𝟡/𝟙𝟘)花枝丸本身彈牙,炸得夠乾身同唔油,台灣腸香脆同加左蜜糖甜甜地
🥭🍚 芒果魯肉飯 $𝟝𝟠 (𝟡.𝟝/𝟙𝟘)
花枝丸本身彈牙,炸得夠乾身同唔油,台灣腸香脆同加左蜜糖甜甜地,兩款都好好食😋相較之下鹽酥雞較為失色,炸得未夠脆,但以依個價錢來講合格。
我同朋友都好鍾意鵪鶉蛋所以叫左,花雕好香!
🧀🍠🥛 芝士奶蓋芋頭鮮奶 $𝟛𝟛 (𝟠/𝟙𝟘)
標榜全手工製作,芋泥好綿密,唔會太甜,飲得出個種手工感,但芝士奶蓋可以多啲。