在鰂魚涌工作其中一個好處就係可以成日食到一啲質素高又性價比高嘅餐廳,呢間 “坐忘Camper’s”日式咖喱餐廳就係其中一間非常有心而且好味嘅餐廳!👍 佢嘅位置響太古坊行入少少,午餐時間我和同事要早少少去拎位,否則有排等位🤦🏼‍♂️,因為呢間野都好出名,一到lunch時間門口爆多人。今次拎咗位之後大概等了20分鐘就入到,比我地想像快👍😝開心佢係由一對日本夫婦🇯🇵主理,想把日式美味和健康帶到香港,最出名嘅係15種咖喱野菜飯和咖哩豬軟骨飯,聽講佢個咖喱野菜係有15種蔬菜,足足有350 g足夠一個人一日攝取嘅蔬菜量,另外豬軟骨網上食評都話要一定要食,所以我就揀咗佢的咖喱豬軟骨飯,朋友就揀咗15種蔬菜咖喱野菜飯。當我地嘅咖喱飯到咗,咁睇上去份量非常大和豐富(尤其是豬軟骨份量好多),黃米飯堆成對成菱形,旁邊淋上大量野菜咖喱,真係好似日本食嘅咖喱飯🍛而且加上這裏的環境,真的好似係置身日本食嘅一餐咖哩飯。食物味道方面更加係不得了!!😋👍因為我嘅豬軟骨本身已經配左9種咖喱野菜,所以我個餐可以一次試到佢嘅咖喱野菜同埋豬軟骨,好抵!😂佢嘅甜日式咖喱味道香濃係有少少辣,唔食得辣嘅人都可以接受,加上佢嘅咖哩甜味係

豬軟骨咖哩野菜飯

食物味道方面更加係不得了!!😋👍因為我嘅豬軟骨本身已經配左9種咖喱野菜,所以我個餐可以一次試到佢嘅咖喱野菜同埋豬軟骨,好抵!😂佢嘅甜日式咖喱味道香濃係有少少辣,唔食得辣嘅人都可以接受,加上佢嘅咖哩甜味係香甜非死甜,配上不同嘅雜菜(好似有薯仔椰菜蘿蔔等等我都數唔到咁多)十分美味而且健康,配飯一超級正!感覺好正宗我好喜歡呢款咖哩😍

而咖喱上面配上三至四件豬軟骨,佢嘅豬軟骨係經過慢煮製作,非常入味同埋軟腍,咬開中間,每一啖都充滿肉汁同埋骨膠原,真係我食過最好食嘅豬軟骨😍!咖喱好食,豬軟骨更好食,果然真係日本人主理,你會食得出佢嘅誠意,我呢個午餐真係大滿足😍😍😍,食完咁用心製作嘅食物心情真係勁靚,要排隊等位都值👍👍👍

十五種一日野菜咖哩飯
豬軟骨定食

佢呢度嘅日式咖喱好食得黎而且唔係好貴,我嘅咖哩野菜豬軟骨飯只係$69, 我朋友嘅350g 15種野菜咖喱飯🍛只係$65,同樣帶大大碟奉送凍/熱焙茶,佢果碟仲誇張勁多蔬菜,比我嘅9種野菜更多了幾款蔬菜,不過我哋都數唔到了咁多了,只知道感覺非常正宗和好吃!😋 我知佢除咗鰂魚涌呢一間,天后都有另一間分店,鍾意食日式咖喱嘅朋友一定唔好錯過!👍 ————————————————————

環境:8/10
服務:8/10
價錢:7/10
食物質素: 9.5/10
整體:8.7/10
2018-06-04
20 分鐘 (堂食)
豬軟骨咖哩野菜飯
十五種一日野菜咖哩飯